Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Mengapa Suka Berdebat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Mengapa Suka Berdebat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mengapa Suka Berdebat?

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:06


Assalamualaikum

Sila beri pandangan :)


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:09


Assalamualaikum

berdebat ni boleh mencelikkan akal...mengajar kita berfikir secara kritis dan analitis juga kreatif


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:17


bagaimana yang dikatakan boleh mencelikkan akal itu ye?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:23


Pada 07-11-07 09:17 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana yang dikatakan boleh mencelikkan akal itu ye?



berdebat memerlukan kita mengeluarkan idea dalam masa yang pantas...tu yang dinamakan celik akal...jika diamalkan selalu...kita akan mampu keluarkan idea bernas dalam masa yang singkat


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 07-11-07 09:25


emm tok perkara yang baik maybe :)
tapi kadang-kadang debat pun boleh mengajar kita cara nak menipu agaknya...hehe tok nak defend diri..sebab debat kan untuk menang :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:30


Pada 07-11-07 09:25 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

emm tok perkara yang baik maybe :)
tapi kadang-kadang debat pun boleh mengajar kita cara nak menipu agaknya...hehe tok nak defend diri..sebab debat kan untuk menang :)


sebab tu kita kenalah pandai gunakan debat ni...gunakan dalam menegakkan kebenaran bukannya kebatilan...jangan disalah guna...nanti Allah tak redha...

dalam pertandingan...selalu juga ada kes tipu dalam debat ni...entahlah macam mana nak perbaiki hal ni...terpulanglah pada masing-masing...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:34


boleh tajamkan fikiran,berkembang idea and bagi otak cergas...;-)
jangan berdebat untuk tegakkan benang yang basah dah lah....;-)
minat debate;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-07 09:37


Pada 07-11-07 09:25 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

emm tok perkara yang baik maybe :)
tapi kadang-kadang debat pun boleh mengajar kita cara nak menipu agaknya...hehe tok nak defend diri..sebab debat kan untuk menang :)


berdebat tengok juga pada topik juga....
tak mustahil debat boleh mengajar kita menipu tapi tu terpulang pada kita, sama ada hendak membawa kearah mana, sama ada kebaikkan atau keburukan.. :terliur:


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:40


berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:40


Assalamualaikum

erm ana minat berdebat..
especially kalau topik2 yang perlukan perbincangan...
bukan nak cari siapa pemenang or tak..
cuma nak kongsi idea bersama..
dan akhirnya akan dapat kepuasan..
percayalah..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:43


Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada si pendebat...dalam berdebat, memang ada unsur gurauan yang menyakitkan hati...orang kata sebagai hiasan agar debat tu menarik perhatian penonton...taklah penuh dengan fakta sahaja...kadang-kala ada pendebat yang ambil hati dengan apa yang dikata biarpun niatnya cuma bergurau...sebab tu kita kenalah minta maaf agar tidak timbul rasa tak puas hati...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

fiera_mz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.10.2007
Ahli No: 31386
Posting: 299
Dari: Sg.Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 07-11-07 09:45


jangan debat untuk tegkkn benang yang bsh
debat untuk keadilan tak apa
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiera_mzProfil   Hantar PM kepada fiera_mz   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:46


berdebat boleh memcari kebenaran yang sebenarnya.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:48


!!! QUOTE !!!

erm ana minat berdebat..
especially kalau topik2 yang perlukan perbincangan...
bukan nak cari siapa pemenang or tak..
cuma nak kongsi idea bersama..
dan akhirnya akan dapat kepuasan..
percayalah..


berdebat untuk kepuasan ? Bermakna untuk kepentingan diri, jika kata kasarnya adalah nafsu?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-07 09:48


Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada isu yang berbangkit... 8-)
kadangkalaa boleh buat seseorang itu tak berpuasati sehingga kan boleh menimbulkan pertikaman lidah.... :jangan:


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:50


Pada 07-11-07 09:48 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada isu yang berbangkit... 8-)
kadangkalaa boleh buat seseorang itu tak berpuasati sehingga kan boleh menimbulkan pertikaman lidah.... :jangan:



ye2...sokong... :sopan:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:53


kawe tok suka debat2 ni.... tapi kadang-kadang tpakso, nok buat macam mano...
sebab kawe takut pkara yang kita tegakkan tu adalah pkara yang batil.....
kito tahu, dhadapan Allah nanti, bukan mulut kita yang petah bcakap ni yang bkata2... tapi, anggota kita yang lain..... :-( :-(....


.........................................................
p/s Sabda Nabi SAW;

لَا تَخْتَلِفُوا فإن من كان قَبْلَكُمْ اخْتَلَفُوا فَهَلَكُوا

Maksudnya;
“Jangan kamu berselisih, maka sesungguhnya mereka sebelum dari kamu telah berselisih, lalu mereka binasa


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com
[ Telah diedit oleh: aye pada 07-11-07 10:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-07 09:53


Pada 07-11-07 09:50 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:48 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada isu yang berbangkit... 8-)
kadangkalaa boleh buat seseorang itu tak berpuasati sehingga kan boleh menimbulkan pertikaman lidah.... :jangan:



ye2...sokong... :sopan:



terima kasih kerana menyokong.....
sambung kembali lepas ni.....


-----------------
hidup biar penuh dengan ilmu di dunia dan akhirat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:57


!!! QUOTE !!!

kawe tok suka debat2 ni.... tapi kadang-kadang tpakso, nok buat macam mano...
sebab kawe takut fikir yang kita tegakkan tu adalah fikir yang batil.....


macam mana ini ek aye... macam pertentangan?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 09:57


Pada 07-11-07 09:53 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:50 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:48 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada isu yang berbangkit... 8-)
kadangkalaa boleh buat seseorang itu tak berpuasati sehingga kan boleh menimbulkan pertikaman lidah.... :jangan:



ye2...sokong... :sopan:



terima kasih kerana menyokong.....
sambung kembali lepas ni.....



:sopan: 8-) ;-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:02


Pada 07-11-07 09:57 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kawe tok suka debat2 ni.... tapi kadang-kadang tpakso, nok buat macam mano...
sebab kawe takut fikir yang kita tegakkan tu adalah fikir yang batil.....


macam mana ini ek aye... macam pertentangan?



kerisauan menegakkan sesuatu yang difikirkan benar sedangkan ianya adalah salah...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 07-11-07 10:09


berdebat bil hikmah lah...tapi tengok lah dengan siapa yang kita berdebat..jangan hal remeh temeh punya isu nak debatkan..silap hari bulan jadi gaduh pula..lagi-lagi Kalau debat dengan org yang tak suka berdebat..sure pening kepala otak org tu last2 gadoh...huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:13


!!! QUOTE !!!

Kalau debat dengan org yang tak suka berdebat..sure pening kepala otak org tu last2 gadoh...huhuhu...




hehe, macam mana itu..


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:20


Pada 07-11-07 09:57 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kawe tok suka debat2 ni.... tapi kadang-kadang tpakso, nok buat macam mano...
sebab kawe takut fikir yang kita tegakkan tu adalah fikir yang batil.....


macam mana ini ek aye... macam pertentangan?





dalil kita 'sahih', tak semestinya diri kita 'sahih', :jangan:
apatah lagi dalil kita penuh pembohongan atau sangkaan.....
kerana emosi, manusia mudah menurut nafsu....


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:23


Pada 07-11-07 10:20 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:57 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

kawe tok suka debat2 ni.... tapi kadang-kadang tpakso, nok buat macam mano...
sebab kawe takut fikir yang kita tegakkan tu adalah fikir yang batil.....


macam mana ini ek aye... macam pertentangan?





dalil kita 'sahih', tak semestinya diri kita 'sahih', :jangan:
apatah lagi dalil kita penuh pembohongan atau sangkaan.....
kerana emosi, manusia mudah menurut nafsu....



nampaknya lisa silap perhitungan...maaf ye aye


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 10:26


!!! QUOTE !!!

dalil kita 'sahih', tak semestinya diri kita 'sahih', :jangan:
apatah lagi dalil kita penuh pembohongan atau sangkaan.....
kerana emosi, manusia mudah menurut nafsu....


bilmakna enta takut diri enta tidak sahih apa yang didebatkan ye.. jadi apa yang dikatakan kebenaran sebenarnya?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-11-07 11:02


Assalamualaikum
berdebat? bukankah Rasulullah tak suka kita berdebat? berdebat dengan berdiskusi ni lain.....

tak suka berdebat..suka senyap..kalau pihak satu lagi asik memberi pendapatnya sahaja...dengar saja... :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 11:08


Pada 07-11-07 11:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
berdebat? bukankah Rasulullah tak suka kita berdebat? berdebat dengan berdiskusi ni lain.....

tak suka berdebat..suka senyap..kalau pihak satu lagi asik memberi pendapatnya sahaja...dengar saja... :bye:



:-) :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 11:50


Pada 07-11-07 10:26 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

dalil kita 'sahih', tak semestinya diri kita 'sahih', :jangan:
apatah lagi dalil kita penuh pembohongan atau sangkaan.....
kerana emosi, manusia mudah menurut nafsu....


bilmakna enta takut diri enta tidak sahih apa yang didebatkan ye.. jadi apa yang dikatakan kebenaran sebenarnya?




kebenaran???????? yang ni memeng susah :-? kita kata diri kita betul, dia pun kata diri dia betul.....
tapi kbanyakan kita bedebat hari ni bukan untuk kebenaran tapi untuk kemenangan...itulah pesongnya.... :jangan:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 12:00


ana berdebat kalau ana faham satu-satu isu tu saja, kalau tak faham sangat, tak nak komen, nanti fakta tak betul... kalau ana ada fakta, baru betulkan kawan-kawan & sahabat2.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 20:40


ohh :) ... tentang perdebatan, ada sahaja semasa zaman salaf berlaku perdebatan, antara muktazilah dengan ahlul kalam. Antara abu hassan al asy'hari dengan al jubbaie. Abu Hanifah al Nu'man juga seorang yang berani berdebat untuk mempertahankan kebenaran. Beliau bijak berhujjah, tetapi bukan menunjukkan beliau suka berdebat kepada perkara yang sia-sia dan tiada manfaat.

Kisah yang terkenal perdebatan beliau adalah dengan al Dahhak, Jahm bin Safwan (fahaman Jahmiyah), juga dengan golongan mulhid (athies).. - sumber rujukan suwar min hayat at tabi'en (37 Kisah Kehidupan Tabi'in) dari Dr Abdul rahman ra'fat al Basha.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com
[ Telah diedit oleh: Anak_Pejuang pada 07-11-07 23:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 20:43


Mungkin ada masanya kita diam, dan ada masanya kita kena beri penerangan dan penjelasan bagi mengelakkan kekeliruan walaupun nampak gayanya seperti berdebat. - Bukan tujuan untuk bermusuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 23:26


Pada 07-11-07 09:50 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:48 , syazmi_8283 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 09:40 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

berdebat boleh membawa kepada permusuhan tak?



terpulang pada isu yang berbangkit... 8-)
kadangkalaa boleh buat seseorang itu tak berpuasati sehingga kan boleh menimbulkan pertikaman lidah.... :jangan:



ye2...sokong... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 23:31


tentu ada cara untuk menjadikan perdebatan yang sihat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-07 23:33


assalamualaikum
ana tak suka berdebat,walaupun ana tahu ana betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 00:30


wa'alaikumussalam wbth, jika tak suka berdebat kerana tahu enti betul. Maka membiarkan orang tersebut terus salah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 02:21


berdebat dengan melawan sama tak...? hmmmm.... :berfikir:

ismi tak berapa suka berdebat...
tapi suka berkata2... itupun pad aperkara yang diketahui saja...

ismi lebih suka mendengar andai ada pihak yang tak berhenti2 berkata2...
lebih suka menjadi pendengar yang setia...
tapi kalau rasa macam pelik saja... tak segan nak bertanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-11-07 02:26


tak reti nak berdebat :-(

tapi kalau memberi pandangan ..insyaALLAH sikit-sikit boleh lah
kemahiran berdebat ni tak ada dalam diri saya lagi :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 05:53


Pada 08-11-07 00:30 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

wa'alaikumussalam wbth, jika tak suka berdebat kerana tahu enti betul. Maka membiarkan orang tersebut terus salah?

kadang-kadang saya kena buat macam tu, saya takut juga kalau-kalau saya salah. :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:36


Assalamualaikum...

berdebat??

hhmm....susah juga nak kata.

mohamad pun tidak berapa pandai nak berdebat dengan orang ni.
satu lagi, mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.

jadi...
lebih baik mohamad just bagi pandangan...lepas itu....dah cukup.

ilmu cetek saja....diam lebih baik dari berkata2.
kerana takut, banyak kata-kata tu...banyak salahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:48


Pada 08-11-07 07:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.


jadi lain macam macamana tu mohamad?
......................................

berdebat? ada formal dan tak formal kan..
saya tak suka berdebat..cepat pening..lebih suka bincang cara lembut..ada tu orang cakap tak henti..saja tak bagi peluang kita cakap, saya pun tak dapat nak menyelit..bagi dia senyap dulu barulah cakap.. kadang-kadang debat juga tapi mungkin cara tak betul, kawan tafsirkan saya keras hati..orang pula macam anggap dia saja betul..tu yang nak nangis


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 07:53


Pada 08-11-07 07:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-07 07:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.


jadi lain macam macamana tu mohamad?
......................................

berdebat? ada formal dan tak formal kan..
saya tak suka berdebat..cepat pening..lebih suka bincang cara lembut..ada tu orang cakap tak henti..saja tak bagi peluang kita cakap, saya pun tak dapat nak menyelit..bagi dia senyap dulu barulah cakap.. kadang-kadang debat juga tapi mungkin cara tak betul, kawan tafsirkan saya keras hati..orang pula macam anggap dia saja betul..tu yang nak nangis


lebih kurang seperti "syaitan hasut suruh gaduh"....
bahaya tu.
tu yang ana lebih gemar "beri oendapat, lepas itu diam"...

------------------------------------------------------------------------------------------------
orang yang selalu anggap dirinya betul ni, memang payah sikit.
nak menang saja.....tak nak mengaku kesalahan diri...

rasa nak saja "bagi" sekali.... :-D :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 08-11-07 08:27


Berdebat adalah salah satu cara untuk kita berdakwah.....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 09:42


Pada 08-11-07 07:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

berdebat??

hhmm....susah juga nak kata.

mohamad pun tidak berapa pandai nak berdebat dengan orang ni.
satu lagi, mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.

jadi...
lebih baik mohamad just bagi pandangan...lepas itu....dah cukup.

ilmu cetek saja....diam lebih baik dari berkata2.
kerana takut, banyak kata-kata tu...banyak salahnya...

ha...betul3

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 10:25


!!! QUOTE !!!

Berdebat adalah salah satu cara untuk kita berdakwah.....


Boleh berikan contoh tak? :)


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 11:34


berdebat dalam menegakkan hukum Islam pun boleh agaknya.. macam kat Malaysia ni.. lepas itu untuk menjelaskan kemungkaran yang disembunyikan ke..betulkan kalau tersilap ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-07 11:44


Interfaith Dialogue yang pernah dibuat di Uia bagi saya adalah satu contoh (macam perdebatan) tetapi dalam suasana yang harmonis.

Begitu juga yang dibuat oleh Ahmad Deedat, Zakir Naik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 08:58


ada orang kata, 'engko ini sikit-sikit nak berdebat, menyampah betul' - bolehkah dikatakan orang yang suka berdebat ini akan lebih dibenci orang lain?

ap persepsi orang lain kepada orang yang suka berdebat ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:15


Pada 07-11-07 11:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


tak suka berdebat..suka senyap..kalau pihak satu lagi asik memberi pendapatnya sahaja...dengar saja... :bye:


Pada 08-11-07 02:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


ismi tak berapa suka berdebat...
tapi suka berkata2... itupun pad aperkara yang diketahui saja...


Pada 08-11-07 07:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


mohamad pun tidak berapa pandai nak berdebat dengan orang ni.
satu lagi, mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.


Pada 08-11-07 07:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


saya tak suka berdebat..cepat pening..lebih suka bincang cara lembut..ada tu orang cakap tak henti..saja tak bagi peluang kita cakap, saya pun tak dapat nak menyelit..bagi dia senyap dulu barulah cakap.. kadang-kadang debat juga tapi mungkin cara tak betul, kawan tafsirkan saya keras hati..orang pula macam anggap dia saja betul..tu yang nak nangis


kompilasi jawapan dari ahli2 kelab semut ukhwah :sopan:

semuanya pun tak suka berdebat ye, sama macam semut, mereka pun tak suka berdebat juga :berfikir: :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:21


Pada 07-11-07 11:50 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 10:26 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

dalil kita 'sahih', tak semestinya diri kita 'sahih', :jangan:
apatah lagi dalil kita penuh pembohongan atau sangkaan.....
kerana emosi, manusia mudah menurut nafsu....


bilmakna enta takut diri enta tidak sahih apa yang didebatkan ye.. jadi apa yang dikatakan kebenaran sebenarnya?




kebenaran???????? yang ni memeng susah :-? kita kata diri kita betul, dia pun kata diri dia betul.....
tapi kbanyakan kita bedebat hari ni bukan untuk kebenaran tapi untuk kemenangan...itulah pesongnya.... :jangan:


berdebatlah untuk cari kebenaran, bukan untuk kemenangan.

kalau dah terbukti kita di pihak yang salah, terimalah kenyataan bahawa kita telah tersilap, dan terimalah pendapat pihak lawan yang dah terbukti benar itu, jangan ditegak lagi benang yang dah basah :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:25


Pada 07-11-07 09:48 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

erm ana minat berdebat..
especially kalau topik2 yang perlukan perbincangan...
bukan nak cari siapa pemenang or tak..
cuma nak kongsi idea bersama..
dan akhirnya akan dapat kepuasan..
percayalah..


berdebat untuk kepuasan ? Bermakna untuk kepentingan diri, jika kata kasarnya adalah nafsu?



Assalamualaikum

bukan untuk kepuasanlah..
maksud ana kita akan rasa puas bila isu-isu yang kita debatkan tu..
mendapat jalan penyelesaian..
percayalah..
bagi ana tak pernah timbul lagi permusuhan..
yang penting kita faham matlamat kita berdebat..
dan sebelum berdebat kita pastikan..
tiada unsur2 yang membawa perbalahan..
insyaAllah jangan riso..
berdiskusi pun ana suka :)
especially kalau topik tu memang ana paham sangat


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:25


ibnu_musemut amat mengambil berat akan hal-hal berbangkit semut... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:38


!!! QUOTE !!!

bukan untuk kepuasanlah..
maksud ana kita akan rasa puas bila isu-isu yang kita debatkan tu..
mendapat jalan penyelesaian..
percayalah..
bagi ana tak pernah timbul lagi permusuhan..
yang penting kita faham matlamat kita berdebat..
dan sebelum berdebat kita pastikan..
tiada unsur2 yang membawa perbalahan..
insyaAllah jangan riso..
berdiskusi pun ana suka :)
especially kalau topik tu memang ana paham sangat



Waalaikumsalam

oh begitu.. :) dalam perdebatan susah nak cari perkataan 'berlapang dada'.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:49


pada satu tahap, sebaik-baiknya kita harus mengundur diri, sekiranya kita jangka kalau dteruskan debat itu, ia akan lebih parah.... :-)
so kepada moderator, kunci topik debat yang dah banyak melaluk2 tak bsudahan ye... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 09:56


ooo.. saya ada bersetuju sikit pernyataan aye ini. Cuma sekiranya berkaitan perkara aqidah contohnya, atau memang jelas unsur2 kebatilan dibawa untuk meracuni orang. Perlukah ditutup perdebatan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 09-11-07 10:18


Pada 09-11-07 09:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-11-07 11:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


tak suka berdebat..suka senyap..kalau pihak satu lagi asik memberi pendapatnya sahaja...dengar saja... :bye:


Pada 08-11-07 02:21 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


ismi tak berapa suka berdebat...
tapi suka berkata2... itupun pad aperkara yang diketahui saja...


Pada 08-11-07 07:36 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


mohamad pun tidak berapa pandai nak berdebat dengan orang ni.
satu lagi, mohamad cepat jadi lain macam kalau cuba berdebat dengan orang.


Pada 08-11-07 07:48 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!


saya tak suka berdebat..cepat pening..lebih suka bincang cara lembut..ada tu orang cakap tak henti..saja tak bagi peluang kita cakap, saya pun tak dapat nak menyelit..bagi dia senyap dulu barulah cakap.. kadang-kadang debat juga tapi mungkin cara tak betul, kawan tafsirkan saya keras hati..orang pula macam anggap dia saja betul..tu yang nak nangis


kompilasi jawapan dari ahli2 kelab semut ukhwah :sopan:

semuanya pun tak suka berdebat ye, sama macam semut, mereka pun tak suka berdebat juga :berfikir: :-P


eerrkk....

ni apa kes... ibnu_musa memang mengambil berat dengan ahli2 kelab semut ni...

nampak gayanya....
boleh lah kami wakilkan ibnu_musa sekiranya kami tak nak berdebat dengan seseorang... :-D

kan...kan... :-P :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 07:41


:lol: :lol: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 07:54


teman dulu masa kat sekolah, ada masuk perbahasan, sekarang dah tak minat dah. Tak best, senyap lagi best

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 07:55


Ibnu_musa boleh jadi ADUN bagi wilayah semut

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 10-11-07 07:59


Pada 10-11-07 07:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ibnu_musa boleh jadi ADUN bagi wilayah semut


setuju..setuju..cadangan d tutup :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 09:23


kawan-kawan semut yang dikasihi, saya ingatkan supaya jangan tersasar di sini..nanti dapat kad kuning..kan cik ismi :-) :malu:

wahh saya telah mengamalkan prinsip semut mementingkan persaudaraan :welcome: tapi macamana ibnu_musa tahu semut tak suka berdebat :berfikir: betulkah tu prof daeng?


p/s: eh saya tersasar ke :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 09:54


kenapa sakinah? apa yang tak betul?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 09:58


prof daeng, tak betul atau betul ke semut tak suka berdebat?

p/s: soalan patut ke tak patut ni :berfikir: (sambil memikirkan saman :berfikir:)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 09:59


huhuhuhu...
betul tu cik kinah....
tetapi kekadang saman ni perlu jugak...

tapi ismi rasa macam nak bagi kad merah saja kat ismi_atikah tu... sebelum dia dpti...
adess.. adess...

p/s: itulah adat bersahabat cik kinah, kita lupa dia ingatkan... kita ingat dia tak pernah pulak lupa... hehehe....


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 10-11-07 10:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 10:04


teringat teman waktu sekolah dulu, masa tingkatan satu, teman masuk perbahasan. Tajuk dia 'Wajarkah Wanita bekerja"....
teman pembahas yang ke 2...
bila terkenang balik, rasa nak gelak. Jerit2 teman menegakkan hujah. Teman dipihak pembangkang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 10:06


Pada 10-11-07 09:59 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhuhu...
betul tu cik kinah....
tapi ismi rasa macam nak bagi kad merah saja kat ismi_atikah tu...
adess.. adess...

p/s: itulah adat bersahabat cik kinah, kita lupa dia ingatkan... kita ingat dia tak pernah pulak lupa... hehehe....


:lol: :lol: :lol: oh ismi_atikah saja nak diberi kad merah.. ismi dan atikah tak diberi

kita lupa dia ingatkan... kita ingat dia tak pernah pulak lupa :-o dapatku rasakan ada maksud tersirat tapi tak tercapai oleh akalku..mungkinkan dia tahu? :-?


p/s: adakah saya sedang berdebat :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 10:12


saya pun pernah berdebat dulu masa kelas BI tapi saya tak dapat berdebat sebab saya jadi pihak pembela tinggal di bandar lebih baik daripada tinggal di kampung sedangkan hati dan jiwa saya suka tinggal kampung..jadi tak jadi macam debat..malah saya menyokong pula pihak lawan..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-07 10:19


siapakah si dia yang dimaksudkan...? sahabat2 kita...??

uikss.. menyokong pihak lawan... musuh dalam selimut ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-11-07 11:17


Assalamualaikum
saya dah dapat kad kuning ke???
rasanya masih kad hijau..boleh masuk....boleh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 10-11-07 11:34


debat...tak pandai...rasanya...nak tegakkan yang betul...atau mungkin berdebat untuk tahu kita betul atau salah atau nak dengar pandangan orang lain jugak... :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.199938 saat. Lajunya....