Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
Daeng_Jati: 40 hari yang lalu
Kang: 44 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Siapa Berminat Derma Organ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Siapa Berminat Derma Organ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa Berminat Derma Organ?

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 20:22


Assalammualaikum wr wb
ana berminat nak derma organ
at least ada juga insan lain yang boleh teruskan hidup bila ana dah tak ada..

macam mana nak daftar ek?


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8296
Posting: 335
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-10-07 20:39


tak pasti nak derma ke tidak..Mm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 20:43


teman tak ada idea nak jawab dalam topik ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 20:46


Pada 27-10-07 20:43 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman tak ada idea nak jawab dalam topik ni...

meke tak ada idea.. teman dah lama terpkr nak derma organ tapi tak tau nak daftar kat mana.. sahabat-sahabat yang mana tau please kongsi :)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 27-10-07 21:30


Assalamualaikum

emh...organ...susahlah sebab ana tak ada organ,mahal nak beli...piano pun tak terbeli...
:lol:

-------------------------------------------------------------------

ana tak dapat nak derma oragan lah...ada jugak rasa nak tu tapi tak termampu... :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_mnor
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5313
Posting: 148
Dari: gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 21:37


http://www.rayma.com.my/giftoflife/signup.html

klik sini..semua info dah ada kat sini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_mnorProfil   Hantar PM kepada najwa_mnor   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 22:00


Assalamualaikum
rasanya dah ada pertubuhan yang buat benda ni...boloeh daftar dengan mereka...cuba ikut link yang najwa_mnor bagi tu...
jika tak..boleh cari di internet..pasti ada....yang Malaysia punyalah..

P/S : en hafiz...awak jangankan beli organ..beli piano..beli aiskrim pop pun awak minta orang belikan..huhu....... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 22:33


Pada 27-10-07 21:37 , najwa_mnor posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.rayma.com.my/giftoflife/signup.html

klik sini..semua info dah ada kat sini..


syukran :).. happynye..ana nak daftar sekarang juga


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 22:49


Pada 27-10-07 22:33 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-07 21:37 , najwa_mnor posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.rayma.com.my/giftoflife/signup.html

klik sini..semua info dah ada kat sini..


syukran :).. happynye..ana nak daftar sekarang juga




betul ke ni..? buktikan..bagi no kad derma organ tu sekarang jugak!!! :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 22:53


amboi nak cepat saja... ana baru saja print dan kena post.. mana nak dapat no kad lagi...:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-10-07 23:10


Assalamualaikum
cepat..cepat...mawar tersenyum..nanti inform kami di sini... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 23:11


hehehe..nak tengok adakah awak serius atau main-main cakap saja..hehehe...Sorry..Sorry...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 23:11


nak post pun kena tunggu isnin.. :) dah siap2 print dah...

p/s: rupanya ada seorang member kelas yang dah daftar jadi ahli :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-10-07 23:14


daftar jadi ahli apa pula.. isk, maaf sangat otak tak berapa sihat hari ni.. lain yang difikir lain yang ditaip..
seorang member kelas dah daftar salah seorang penderma organ

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 17:48


ana dah hantar borang tu.. hihi.. nak inform kat sayatetapsaya dan syemarly.. ana serius :D...

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 17:58


Derma lah apa yang patut...bila kat "sana" jasad dah tak berguna , iman dan takwa sahaja bekalannya...

saya tak tau bila nak derma ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 18:02


erm... ros tersenyum

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-10-07 18:04


Assalamualaikum
wah..mawar tersenyum....
pasti akan ada yang tersenyum kelak..suatu hari nanti...di waktu itu...... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 18:49


ana harap bila ana dah tak ada ana mampu tersenyum sb ada insan lain yang tersenyum sb nyawa diselamatkn :).. moga Allah terima segala ibadah ana... lagipun apa salahnya tukar jasad, organ tu pun kita pinjam buat seketika.. dah sampai masa biarlah digunakkn insan lain untuk meneruskn hidup :D.. tak sabar nak dapat kad penderma organ.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 19:48


bestnya... bestnya... bestnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-10-07 20:06


Pada 30-10-07 19:48 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya... bestnya... bestnya...


hihi..memang best sangat-sangat ukhti ismi :D


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 02-11-07 17:21


Pada 30-10-07 19:48 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya... bestnya... bestnya...



apa yang best sangat itu...??? da daftasr name juga ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-11-07 17:41


Ana pun rasa nak derma.
Lagipun kalau dah meninggal, ana nak tinggal saja apa yang boleh tinggal.

Cuma biji mata saja lah yang tak berapa boleh pakai, kasihan nanti kena cari spek yang power 7.5!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 18:16


Pada 02-11-07 17:21 , alornk posting:

!!! QUOTE !!!



apa yang best sangat itu...??? da daftasr name juga ke??


:-) :-D

Pada 02-11-07 17:41 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana pun rasa nak derma.
Lagipun kalau dah meninggal, ana nak tinggal saja apa yang boleh tinggal.

Cuma biji mata saja lah yang tak berapa boleh pakai, kasihan nanti kena cari spek yang power 7.5!

samalh kita.. cma tang mata ajelh rasanya tak sampai hati nak bagi...

:sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 19:54


hihi.. ye dah daftar.. jomla sahabat-sahabat kita menderma organ beramai2 :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:00


Pada 02-11-07 18:16 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


Pada 02-11-07 17:41 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Ana pun rasa nak derma.
Lagipun kalau dah meninggal, ana nak tinggal saja apa yang boleh tinggal.

Cuma biji mata saja lah yang tak berapa boleh pakai, kasihan nanti kena cari spek yang power 7.5!

samalh kita.. cma tang mata ajelh rasanya tak sampai hati nak bagi...

:sopan:


tak sampai hati nak bagi mata? bagilah hati sekali, dah tak ada hati nanti mesti tak ada problem nak derma mata :kelip:

tapi ahli2 kelab kanibal ukhwah mesti tak sanggup nak derma hati, kalau makan hati tu ada lah :terliur:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:01


tak tahu lagi..masih simpan borang, tak isi lagi..kat Malaysia sesiapa yang nak menderma organ kena isi borang..tapi macam kat singapura setiap orang kena derma organ..sana kena isi borang pula untuk tidak menderma organ


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:03


:) niat yang baik jangan tangguh2kn.. kita pun meminjam organ2 tu.. bagi peluang pada org lain juga :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:09


o ya.. smile_roses dah daftar jadi penderma..bagus2.. membran amnion pun boleh derma..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:31


smile_roses jadi penderma semua organ ke sebahagian organ saja? maaf ye kalau saya salah tanya


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 20:34


Pada 02-11-07 20:00 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


tak sampai hati nak bagi mata? bagilah hati sekali, dah tak ada hati nanti mesti tak ada problem nak derma mata :kelip:

tapi ahli2 kelab kanibal ukhwah mesti tak sanggup nak derma hati, kalau makan hati tu ada lah :terliur:



uhukkss... :berfikir:

hmmm.... boleh tahan juga ek... ibnu_musemut ni... :roll:
kalau mereka ambil mata ismi ni, kasihan pula nanti... nak kena buang duit pula beli spek... udahla powernye tak stabil2... nanti buang duit lagi asik nak kena tukar cermin pula.. huhuhu....

ahli2 kelab kanibal, tak ambil hati-hati yang nak didermakan... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 02-11-07 22:04


Pada 27-10-07 22:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
rasanya dah ada pertubuhan yang buat benda ni...boloeh daftar dengan mereka...cuba ikut link yang najwa_mnor bagi tu...
jika tak..boleh cari di internet..pasti ada....yang Malaysia punyalah..

P/S : en hafiz...awak jangankan beli organ..beli piano..beli aiskrim pop pun awak minta orang belikan..huhu....... :lol:



sampai hati bertutur begitu... :cry: :cry:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 00:03


cara nak derma organ senang saja. kat setiap hospital besar, ada bank organ. daftar saja kat sana dan dia akan bagi kad. kena lah cek bisohazard dulu eg HIV, HEPATITIS B & C, VDRL. kalau smile_roses nak daftar kat hospital ipoh, cuba jumpa dengan dr sabariah kat patho department. insyaAllah dia dapat bantu...

p/s: teringat pula kat my favourite lect dato' gurdeep :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 01:54


Pada 02-11-07 22:04 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-10-07 22:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
rasanya dah ada pertubuhan yang buat benda ni...boloeh daftar dengan mereka...cuba ikut link yang najwa_mnor bagi tu...
jika tak..boleh cari di internet..pasti ada....yang Malaysia punyalah..

P/S : en hafiz...awak jangankan beli organ..beli piano..beli aiskrim pop pun awak minta orang belikan..huhu....... :lol:



sampai hati bertutur begitu... :cry: :cry:



alahaii... :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-11-07 02:04


Pada 03-11-07 00:03 , doktor_kampung posting:

!!! QUOTE !!!

cara nak derma organ senang saja. kat setiap hospital besar, ada bank organ. daftar saja kat sana dan dia akan bagi kad. kena lah cek bisohazard dulu eg HIV, HEPATITIS B & C, VDRL. kalau smile_roses nak daftar kat hospital ipoh, cuba jumpa dengan dr sabariah kat patho department. insyaAllah dia dapat bantu...

p/s: teringat pula kat my favourite lect dato' gurdeep :)


thankz my senior :D..

p/s: happy sb ada senior rcmp:)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 11:38


Pada 27-10-07 21:37 , najwa_mnor posting:

!!! QUOTE !!!

http://www.rayma.com.my/giftoflife/signup.html

klik sini..semua info dah ada kat sini..


erk naz rasa naz nak lah derma..hmm

Name
Identity
Card Old IC
New IC    
Birthdate DD MM YY
Race Malay Chinese Indian Others
Gender Male Female
Address
Town/City
State
Postcode     Country
Telephone     Fax
Email
2. yang O U    W I S H
To save lives, I request that after my death,
A. ALL my organs and tissues
B. OR Kidneys Heart Liver Lungs Eyes
Bones Skin may be removed for the purposes of transplantation SIGNATURE: DATE
3. M yang dan E tak T O F K I dan
Name
Relationship
4. W H A T T O D O dan E tak T ?
Please let your family know of your decision to be an organ and tissue donor upon death. YOUR SIGNATURE IS REQUIRED.
PRINT and SEND this form to:
Pusat Sumber Transplan Nasional
(National Transplant Resource Center)
Hospital Kuala Lumpur, Jalan Pahang, 50586 Kuala Lumpur
03-2615-5555 ext 6576 (Hospital KL) or 03-26942705.

semua organ ke cene?nak pilih sajalah.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 11:45


ke naz nak daftar kat hopital ipoh?boleh pergi dengan mama abah.hehe
hmm..tapi kan.kat situ yang dia suruh pilih tu..tak boleh pilih banyak pun..boleh pilih satu saja..kalau nak pilih 2-3 tak boleh pulak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-12-07 11:55


kalau nak derma organ, lebih baik derma pada org Islam kan? bagaimana kalau derma pada yang bukan Islam? dia xsembhyg, atleast, kalau dia sembahyang, mungkin kita dapat pahala . ... betul ke ek? ada pandangan tak? :berfikir:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-12-07 12:06


kalau boleh naz nak derma kat baby2..baby2 islam..hm kita dah mati..tapi drang boleh hdup lagi..boleh mbesar dan mnyumbang untuk negara dan agama..harap-harap mcmtula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 10:15


Assalammualaikum..
buat wawa..
kita dah dapat card organ donation dan surat dalam last week
wawa dapat belum??

p/s: marilah menyumbang organ :D

#sowie krdt tak ada nak sms#


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 10:40


Pada 02-11-07 20:31 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

smile_roses jadi penderma semua organ ke sebahagian organ saja? maaf ye kalau saya salah tanya



kak kinah..
saya tak derma all organ..
kidney ( not functioning well) mesti kena reject
skin pla sebab my mum dan dad tak bagi derma..
apa salahnye kalau saya dengar permintaan my mum dan dad kan
remaining.. all saya donate :D


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 11:01


entah lah..saya tak punya kekuatan semangat nak kena operate bila da meningal nanti..masa hidup ni da penat da beberapa kali masuk dewan bedah..so..fobia tu tak hilang2 lagi lah..hahaha..papun andai dapat kesedaran tinggi nanti maybe saya tak fikir-fikir panjang agaknya...wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 13-05-08 14:30


salam..waaahhh..bagus nya saya tengok sahabat2 semua ni bersungguh2 nak derma organ...saya selalu derma darah saja..tapi memang pun, bila kita menderma, rasa xcited saja...sebab menderma ni means kita tolong org..perasaan dia memang susah nak describe..tapi last sekali ada perasaan sedih lepas mderma, kita tengok organ yang kita derma di bawa pergi..waaaahh..dah lama tak derma darah :) pasal derma organ,insyaAllah dipikirkan.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 01:53


salamun alaik..
teringin sangat-sangat nak derma organ.tapi apakn daya hasrat dihalang ibunda tercinta.masa tanya kebenaran mak kata janganlah.masa 2 da isi da borang untuk pusat transplan kat HKL.sedih sangat.huhu..da lah nak derma darah pun tak boleh..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 10:29


nak derma darah..tak cukup darah..
pernah menggatal derma jugak,..lastly, pengsan! huhuhu

nak derma organ? memang berhajat lama.. tapi tak pernah-pernah nak hantar borang..
isi pernah lah.. sebabnya dihalang oleh mereka yang menyayangi..

nak buat senyap-senyap boleh saja.. :)

iyalah.. kita derma organ bukan masa time kita hidup.. time kita mati baru jasad kita terkopak sana-sini.. tapi, tak mengapala kan.. memberi ruang dan peluang kepada mereka yang sakit untuk teruskan kehidupan.. :)

samala jugak memberi susu badan kepada anak-anak HIV.. at least, membantu mereka daripada kematian kerana aids seperti presiden Pernim tu..Puan Norlina! ada jugak hajat untuk jadi sptnya.. tapi, apakan daya,,ada hati-hati insan yang kita perlu jaga juga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 28-11-08 21:06


hmm... :)


Meskipun pencangkokan organ tubuh belum dikenal oleh dunia saat itu, namun operasi plastik yang menggunakan organ buatan atau palsu sudah dikenal di masa Nabi saw., sebagaimana yang diriwayatkan Imam Abu Daud dan Tirmidzi dari Abdurrahman bin Tharfah (Sunan Abu Dawud, hadits. no.4232) "bahwa kakeknya 'Arfajah bin As'ad pernah terpotong hidungnya pada perang Kulab, lalu ia memasang hidung (palsu) dari logam perak, namun hidung tersebut mulai membau (membusuk), maka Nabi saw. menyuruhnya untuk memasang hidung (palsu) dari logam emas". Imam Ibnu Sa'ad dalam Thabaqatnya (III/58) juga telah meriwayatkan dari Waqid bin Abi Yaser bahwa 'Utsman (bin 'Affan) pernah memasang mahkota gigi dari emas, supaya giginya lebih kuat (tahan lama).

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133871 saat. Lajunya....