Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 34 hari yang lalu
Kang: 38 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: pakai pendakap gigi..haram ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» pakai pendakap gigi..haram ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh pakai pendakap gigi..haram ke?

gadis_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 19389
Posting: 28

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 11:38


assalamualaikum...emm..haram ke kalau pakai pendakap gigi?seorang kawan saya bagi tau,ustazah dia mengatakan haram....sebab mengubah sesuatu yang Allah dah tentukan untuk kecantikan...so?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gadis_islamProfil   Hantar PM kepada gadis_islam   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 11:49


salam...ustazah pun pernah cakap begitu kat saya...haram katanya...


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 12:00


haram ke?ramai saya tengok org pakai...walaupun gigi tu tak boleh jongos sangat....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 12:42


innamal-a`malu bil-niyyat...

kalau untuk tujuan rawatan atau menghilangkan keaiban, apa salahnya. tapi kalau untuk tujuan berlebih2an, tabarruj atau ikut style mat saleh etc... yang tu waLlahu A`lam.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 17:33


ustazah dan ustaz saya cakap, tak salah kalau nak pakai... sebab untuk rawatan gigi.. gigi kan important.. jika tak menjaga dengan baik, boleh memudaratkan.. Gigi juga adalah espek terpenting dalam anggota badan kita..

Kita dilarang berlebih lebihan untuk melawa...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 17:43


gigi dah lawa tak ada masalah, pendakap tu untuk merapatkan, bagi gigi rata..
yang jadi masalah, bila gigi dah ok, kendian nak didakapkan lagi buat apa.. tujuannya?

ada banyak lagi alternatif untuk menjaga kesihatan gigi. Tak rasa pulak orang sebelum ini menjadikan pendakap gigi itu sebagai alasan satu kesihatan untuk gigi.

Berus dengan betul, jangan hisap rokok, kurangkan minum kafien (yang boleh menyebabkan gigi jadi kuning), jangan mengunyah sireh dengan tembakau.

Banyak lagi petua2 yang lagi elok..

ini belum masuk mencukur bulu kening, karang dikatakan untuk merawat bulu kening supaya kelihatan cantik... ontahla jang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 19:42


Pada 07-09-07 17:43 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

gigi dah lawa tak ada masalah, pendakap tu untuk merapatkan, bagi gigi rata..
yang jadi masalah, bila gigi dah ok, kendian nak didakapkan lagi buat apa.. tujuannya?

ada banyak lagi alternatif untuk menjaga kesihatan gigi. Tak rasa pulak orang sebelum ini menjadikan pendakap gigi itu sebagai alasan satu kesihatan untuk gigi.

Berus dengan betul, jangan hisap rokok, kurangkan minum kafien (yang boleh menyebabkan gigi jadi kuning), jangan mengunyah sireh dengan tembakau.

kalau macam tu, org yang matanya elok tak boleh lah ye pakai spec, sebab ada juga yang pakai spec semata-mata nak bergaya, lebih-lebih lagi cermin mata gelap.

lepas itu jika dikatakan untuk jaga mata, jawapannya: banyak lagi alternatif nak jaga kesihatan mata. makan/minum carrot, selalu tengok benda-benda hijau, jaga pandangan, jangan baca dalam gelap.

banyak lagi petua2 yang lagi elok..

!!! QUOTE !!!

ini belum masuk mencukur bulu kening, karang dikatakan untuk merawat bulu kening supaya kelihatan cantik... ontahla jang..

saya tak pernah lagi org cakap cukur kening ni untuk rawat bulu kening. maybe ada agaknya, sami2 shaolin yang cukur rambut tu sebab nak rawat rambut mereka agaknya, hehehe :-D

sama-sama kita fikir, wassalam.

p/s: kalau buat tu untuk betulkan gigi yang mengaibkan, silakan. kalau niat lain dari tu, waLlahu A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 20:34


eheheh... ado orang pakai cermin mato niatnya nak menunjuk2 dia kaya, berlagak sombong - yang ini faham lah, Allah pun tak suka orang sombong ini. MAcam tu jugak darihal melabuhkan pakaian.

lah ini berbicara tentang pendakap gigi itu yang boleh mengubah ciptaan Allah dari kejadian yang asal.

Den teringat satu hadith = man ghassyana falaisa minna - sesiapa yang menipu bukanlah dari golongan kami

Sebonarnya ada tak alasan yang kuat sehingga dia amat memerlukan untuk memakai pendakap gigi itu? . Jika tidak pakai contohnya mendatangkan mudarat. Orang akan mengejeknya. Orang takut padanya kerana giginya macam hantu.

Jika tak ada sampai tahap macam tu, untuk apa dipakai? Bahkan orang yang melihatnya (jika tiada keperluan) akan rasa dengki, apatah lagi orang miskin yang tidak mampu untuk memakai pendakap gigi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

faizatul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.02.2007
Ahli No: 28760
Posting: 122
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 21:26


apa pun...bgantung pada niat...jangan sampai menyimpang,dah lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizatulProfil   Hantar PM kepada faizatul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 09:12


tak salah kalau pakai tu sebab nak betulkan balik gigi supaya nanti tiada keaiban pada diri kita.sama lah seperti pembedahan plastik nak betulkan balik muka yang dah hancur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zahratul_nisaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2006
Ahli No: 24493
Posting: 48
Dari: penang darul mutiara

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 12:19


Pada 07-09-07 19:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-09-07 17:43 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

gigi dah lawa tak ada masalah, pendakap tu untuk merapatkan, bagi gigi rata..
yang jadi masalah, bila gigi dah ok, kendian nak didakapkan lagi buat apa.. tujuannya?

ada banyak lagi alternatif untuk menjaga kesihatan gigi. Tak rasa pulak orang sebelum ini menjadikan pendakap gigi itu sebagai alasan satu kesihatan untuk gigi.

Berus dengan betul, jangan hisap rokok, kurangkan minum kafien (yang boleh menyebabkan gigi jadi kuning), jangan mengunyah sireh dengan tembakau.

kalau macam tu, org yang matanya elok tak boleh lah ye pakai spec, sebab ada juga yang pakai spec semata-mata nak bergaya, lebih-lebih lagi cermin mata gelap.

lepas itu jika dikatakan untuk jaga mata, jawapannya: banyak lagi alternatif nak jaga kesihatan mata. makan/minum carrot, selalu tengok benda-benda hijau, jaga pandangan, jangan baca dalam gelap.

banyak lagi petua2 yang lagi elok..

!!! QUOTE !!!

ini belum masuk mencukur bulu kening, karang dikatakan untuk merawat bulu kening supaya kelihatan cantik... ontahla jang..

saya tak pernah lagi org cakap cukur kening ni untuk rawat bulu kening. maybe ada agaknya, sami2 shaolin yang cukur rambut tu sebab nak rawat rambut mereka agaknya, hehehe :-D

sama-sama kita fikir, wassalam.

p/s: kalau buat tu untuk betulkan gigi yang mengaibkan, silakan. kalau niat lain dari tu, waLlahu A`lam.




salam,
setuju sangat-sangat!!
orang yang tak pernah merasa gigi tak elok, xfhm perasaan org yang pakai ni.
kalau gigi dah jongang, berlapis, gosok gigi bagaimana pun, ADA KARIES juga. sebab,memang tak boleh nak capai tempat tu. then, rosak, rongak pula. lagi lah tak bersih dan memalukan. dah tu, mulut berbau..

dengan tanpa segan silu, ANA PAKAI BRACES!! yeayeahh.. he2

wallahualam


-----------------
In ISLAM,there's no word for hands up or surrender.
There are only 2 things:
win as a MUJAHID or dię as a SYAHID!


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_nisaaProfil   Hantar PM kepada zahratul_nisaa   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 12:30


. hukum pakai braces.

Boleh hukumnya jika tujuan perubatan yakni meluruskan gigi, merapi, dan membuang gigi berlapis. Kata Imam al-Munawi dalam faidhul Qadir (3/15), boleh bagi wanita menyamakan gigi, untuk tujuan perubatan atau menghilang aib atau kecacatan pada gigi. "

Syaikh Shalih bin Fauzan Al-Fauzan (ahli majlis Fatwa KSA) ditanya : Bolehkah meluruskan gigi dan mendekatkan antara gigi-gigi hingga tidak tampak terpisah-pisah?

JawabanBila memang diperlukan, misalnya ada kelainan yang harus diperbaiki, maka hukumnya diperbolehkan.

Namun apabila tidak diperlukan, maka hukumnya tidak boleh. Bahkan terdapat larangan untuk mengubah gigi dan mengikirnya untuk keindahan, beserta ancaman bagi pelakunya, karena perbuatan tersebut termasuk sia-sia dan mengubah ciptaan Allah.

Jika hal itu untuk pengobatan atau untuk membuang kelainan,atau untuk kebutuhan, misalnya seseorang tidak bisa makan dengan baik kecuali dengan mngubah gigi-giginya, maka hal tersebut diperbolehkan.

Begitu juga Fatwa syaikh alJibrin, KSA, Fatawa alMar-ah 1/477
Secara umum dalam madzhab Hanbali, operasi pergigian bertujuan perubatan (medis) adalah dibolehkan (alMughni, 3/15-16)

http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=MDForum&file=viewtopic&t=32418&highlight=braces

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 15:00


Pada 07-09-07 21:26 , faizatul posting:

!!! QUOTE !!!

apa pun...bgantung pada niat...jangan sampai menyimpang,dah lah...


tapi kita perlu ingat bahawa matlamat tidak menghalalkan cara..
kalau gigi tu buruk, jarang dan untuk mengelakkan daripada keaiban dibolehkan tapi kalau saja-saja atau nak mencantikkan yang telah cantik itu macam tak bersyukur pula..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 15:11


Pokoknya, jika gigi kita 2, nak cantikkannya, terpulang.. Jika dah buruk sangat memang perlu pakai.. tapi, kalau melebih, memang terlarang.. Bukan gigi saja.. ubah ciptaan Allah hanya untuk tunjuk2, memang lah dosa...

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 20-09-07 07:24


pakai brace tak salah .. memang semua bergantung pada niat, ... kalau asah gigi tu memang lah haram ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

tereturubuzu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27162
Posting: 191
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 09:27


kalau mencantikkan kuku macam mana?ada yang mengikis kuku agar nampak lawa dan licin guna pegikir kuku.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tereturubuzuProfil   Hantar PM kepada tereturubuzu   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 12:10


.. gigi saya cantik.. tapi saya masih nak pakai pendakap gigi itu.. sebab saya suka tengok besi itu melekat kat gigi saya.. dapat saya rasa macam saya ini Transformers.. boleh ke kalau saya pakai pendakap gigi itu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-09-07 13:37


MAAF MELENCONG sikit...PENDAKAP GG TU Kalau PASANG SAKIT TAK..SAYA TERPIKIR juga nak PAKAI ATAS SEBAB nak MERATAKAN GIGI NI (kecil-kecil DULU SELALU makan GULA2..TU PASAL lah nampak TAK LAWA sikit)..

AGAK2 BERAPA LAMA kena PAKAI EK..LECEK TAK..?? SAKIT?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-10-07 17:29


Pada 20-09-07 13:37 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

MAAF MELENCONG sikit...PENDAKAP GG TU Kalau PASANG SAKIT TAK..SAYA TERPIKIR juga nak PAKAI ATAS SEBAB nak MERATAKAN GIGI NI (kecil-kecil DULU SELALU makan GULA2..TU PASAL lah nampak TAK LAWA sikit)..

AGAK2 BERAPA LAMA kena PAKAI EK..LECEK TAK..?? SAKIT?



salam..kalau nak ikutkan sakit lah jugak sikit-sikit..masa mula-mula palai tu mb dentist akan cabut beberapa batang gigi syemarly..huhu..tapi bergantung dengan cmane keadaan gg syemarly lah..lepas itu makan pun kena pantang..tak boleh makan chewing gum..daging..yang liat2..tapi dah lme2 ni bantai saja semua..as long pandai juga dan jangan kunyah kasar2 its ok..then, sebulan sekali jumpa dentist..dentist akan tarik dan ketatkan lagi braces tu..masa ni lah skitnya dalam 2 3 hari..tak boleh makan bnde2 keras..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 15-10-07 11:34


Pada 14-10-07 17:29 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-09-07 13:37 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

MAAF MELENCONG sikit...PENDAKAP GG TU Kalau PASANG SAKIT TAK..SAYA TERPIKIR juga nak PAKAI ATAS SEBAB nak MERATAKAN GIGI NI (kecil-kecil DULU SELALU makan GULA2..TU PASAL lah nampak TAK LAWA sikit)..

AGAK2 BERAPA LAMA kena PAKAI EK..LECEK TAK..?? SAKIT?



salam..kalau nak ikutkan sakit lah jugak sikit-sikit..masa mula-mula palai tu mb dentist akan cabut beberapa batang gigi syemarly..huhu..tapi bergantung dengan cmane keadaan gg syemarly lah..lepas itu makan pun kena pantang..tak boleh makan chewing gum..daging..yang liat2..tapi dah lme2 ni bantai saja semua..as long pandai juga dan jangan kunyah kasar2 its ok..then, sebulan sekali jumpa dentist..dentist akan tarik dan ketatkan lagi braces tu..masa ni lah skitnya dalam 2 3 hari..tak boleh makan bnde2 keras..=)




ish...ish..ish...macam ada pgalaman juga..sakitnye...Kalau seksanye begini senang cerita tak mahu lah... :-P :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-10-07 23:25


kalau gigi kita berlapis,atau jong**** etc... tu kiranya gigi kita abnormal. memang akan karies lah. sebab tu pakai braces. lepas itu nak elak aib o malu, pakailah braces. (kalau gigi cantik nak pakai juga, kira membazirla tu)

Tapi kalau anda tengok, ramai dentist gigi tak lawa pun. Sebabnya pakai braces sendiri ada banyak kesan negatifnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-07 23:29


gigi kurang mantap...nak operate nanti huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-07 23:33


gigi dah lawa kendian nak pakai braces lagi.. huhu... membazir amalan syaitan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 19-10-07 00:04


Pada 15-10-07 23:25 , aymannur posting:

!!! QUOTE !!!

kalau gigi kita berlapis,atau jong**** etc... tu kiranya gigi kita abnormal. memang akan karies lah. sebab tu pakai braces. lepas itu nak elak aib o malu, pakailah braces. (kalau gigi cantik nak pakai juga, kira membazirla tu)

Tapi kalau anda tengok, ramai dentist gigi tak lawa pun. Sebabnya pakai braces sendiri ada banyak kesan negatifnya.



apa kesan negatifnyer?? :oops:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 13:00


berapa ringgit ye kena belanja kalau nak pakai braces ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-10-07 21:03


Pada 22-10-07 13:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

berapa ringgit ye kena belanja kalau nak pakai braces ni??




kak shye nak pakai ke saja tanya saja..hehe..kalau kat umur dah hbis sekolah tu kena pergi private lah buat..about thousand jugak..kalau masih budak sekolah boleh buat kat gov saja..murah banyak lah.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 21:16


heheh... ada fikir2 nak pakai juga... huhu... lebih seribu eh? lepas itu pakai berapa tahun?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-10-07 21:25


Pada 22-10-07 21:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

heheh... ada fikir2 nak pakai juga... huhu... lebih seribu eh? lepas itu pakai berapa tahun?



kalau tak slap sekarang lebih kurang 4 hingga 5 ribu agaknya..strawberry pun tak pasti..tempoh pakai pulak depend on your teeth condition..dalam 2-3 years or longer... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 21:38


erm...apa jawapan sebenar dan dalil bagi masalah ini...

mengguba pendakap gigi bertujuan untuk meluruskan dan mencantikkan susunan gigi...

adakah hukumnya sama dengan meluruskan rambut????

kedua2 nya mengubah kejadian Allah....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/
[ Telah diedit oleh: rdwira pada 22-10-07 21:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-07 21:53


Pada 22-10-07 21:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

heheh... ada fikir2 nak pakai juga... huhu... lebih seribu eh? lepas itu pakai berapa tahun?


cik syahidatul nak pakai ke...?
ismi rasa macam dah lawa saja gigi2 tu...
:-D macam ni...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-10-07 22:05


Pada 22-10-07 13:00 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

berapa ringgit ye kena belanja kalau nak pakai braces ni??


kawan saya baru pasang last sturday..agak mahal lah. RM3K++

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-07 01:25


Pada 15-10-07 11:34 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-07 17:29 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-09-07 13:37 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

MAAF MELENCONG sikit...PENDAKAP GG TU Kalau PASANG SAKIT TAK..SAYA TERPIKIR juga nak PAKAI ATAS SEBAB nak MERATAKAN GIGI NI (kecil-kecil DULU SELALU makan GULA2..TU PASAL lah nampak TAK LAWA sikit)..

AGAK2 BERAPA LAMA kena PAKAI EK..LECEK TAK..?? SAKIT?



salam..kalau nak ikutkan sakit lah jugak sikit-sikit..masa mula-mula palai tu mb dentist akan cabut beberapa batang gigi syemarly..huhu..tapi bergantung dengan cmane keadaan gg syemarly lah..lepas itu makan pun kena pantang..tak boleh makan chewing gum..daging..yang liat2..tapi dah lme2 ni bantai saja semua..as long pandai juga dan jangan kunyah kasar2 its ok..then, sebulan sekali jumpa dentist..dentist akan tarik dan ketatkan lagi braces tu..masa ni lah skitnya dalam 2 3 hari..tak boleh makan bnde2 keras..=)




ish...ish..ish...macam ada pgalaman juga..sakitnye...Kalau seksanye begini senang cerita tak mahu lah... :-P :-D




no pain no gain bak kata omputih :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 05:21


Pada 22-10-07 21:53 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-10-07 21:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

heheh... ada fikir2 nak pakai juga... huhu... lebih seribu eh? lepas itu pakai berapa tahun?


cik syahidatul nak pakai ke...?
ismi rasa macam dah lawa saja gigi2 tu...
:-D macam ni...



eheheh... iyakah? emm, bila nengok rege nya... tak jadi agaknya nak pakai braces. wuwuwu... :-o

bayar untuk down payment kereta lagi best...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 15:16


Assalamualaikum
nak pakai...tapi...
takut....
last² tak pernah pakai...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 16:52


hmmm...

kawan-kawan kata, rasa sakit masa progress nak pakai..
semasa pakai... kasihan jugak tengok mereka...
dah lah kena cabut gigi ygtak rosak...
huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-10-07 17:05


haram ke?
ramai saja yang pakai sekarang ni..
seolah-olah macam trend pula..
ALHAMDULILLAH gigi saya tersusun rapi..
SYUKUR KU PANJATKN PADAMU YA ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 17:29


ades..tanam gigi macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 10:22


Assalamualaikum
ada kawan pernah cakap....
bila pakai tu..time nak makan..rasa macam tak ada gigi....
semuanya gigi longgar....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 10:32


Pada 09-09-07 12:30 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

. hukum pakai braces.

Boleh hukumnya jika tujuan perubatan yakni meluruskan gigi, merapi, dan membuang gigi berlapis. Kata Imam al-Munawi dalam faidhul Qadir (3/15), boleh bagi wanita menyamakan gigi, untuk tujuan perubatan atau menghilang aib atau kecacatan pada gigi. "

Syaikh Shalih bin Fauzan Al-Fauzan (ahli majlis Fatwa KSA) ditanya : Bolehkah meluruskan gigi dan mendekatkan antara gigi-gigi hingga tidak tampak terpisah-pisah?

JawabanBila memang diperlukan, misalnya ada kelainan yang harus diperbaiki, maka hukumnya diperbolehkan.

Namun apabila tidak diperlukan, maka hukumnya tidak boleh. Bahkan terdapat larangan untuk mengubah gigi dan mengikirnya untuk keindahan, beserta ancaman bagi pelakunya, karena perbuatan tersebut termasuk sia-sia dan mengubah ciptaan Allah.

Jika hal itu untuk pengobatan atau untuk membuang kelainan,atau untuk kebutuhan, misalnya seseorang tidak bisa makan dengan baik kecuali dengan mngubah gigi-giginya, maka hal tersebut diperbolehkan.

Begitu juga Fatwa syaikh alJibrin, KSA, Fatawa alMar-ah 1/477
Secara umum dalam madzhab Hanbali, operasi pergigian bertujuan perubatan (medis) adalah dibolehkan (alMughni, 3/15-16)

http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=MDForum&file=viewtopic&t=32418&highlight=braces







Terima kasih...asal hukumnya Harus....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123651 saat. Lajunya....