Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 96
Ahli: 0
Jumlah: 96




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Malaysia - realiti yang sangat pelik


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Malaysia - realiti yang sangat pelik

Please Mendaftar To Post


Oleh Malaysia - realiti yang sangat pelik

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-07-07 18:21


Assalamualaikum wbt.

Situasi pertama
Sebuah project pembinaan bangunan sekolah yang dianggarkan menelan kos 1 juta ringgit. Kalau ikut buku cara pentadbiran negara, tender-tender project sepatutnya dibuka kepada umum. Mana-mana company yang menawarkan harga kos pembinaan yang paling rendah, mempunyai rekod project2 pembinaan yang baik, tiada rekod project terbengkalai...sepatutnya dipilih membina bangunan sekolah tersebut. Tapi realitinya.....tender tertutup, tender tersebut diberi kepada company kroni. Paling teruk company kroni berkenaan meletakkan harga kos bernilai 5 juta tinggit bagi membina bangunan sekolah tersebut. Harga yang sepatutnya 1 juta ringgit tetapi diletak 5 juta ringgit. Project tersebut pula disub-subkan kepada kontraktor2 bawahan. Bukan company kroni itu yang buat project itu tetapi kontraktor2 sub yang buat project tersebut. Company kroni itu just ambik untung atas angin. Senang betul buat business jika jadi kroni orang2 menteri.

Situasi Kedua
Negara Ikan Duyung ingin mengantikan helikopter Nura (sikorsky S-61) yang dah dikira usang. Model helikopter terbaru AgustaWestland NH-90 hanya bernilai 1 juta ringgit sebuah. Tetapi negara ikan duyung membeli 10 buah NH-90 dengan harga 3 juta ringgit sebuah. Bukan ke bodoh namanya itu. AgustaWestland beri sebut harga 1 juta ringgit sebuah tapi kita beli 3 juta ringgit sebuah. Yang menguruskan pembelian helikopter2 tersebut ialah syarikat yang dilantik kerajaan. rupanya syarikat yang dilantik tersebut adalah kroni menteri. Kenapa kerajaan sanggup beli helikopter dengan harga yang mahal?? Siapa yang dapat lebihan 2 juta ringgit setiap pembelian helikopter tersebut??...Orang kata 2 juta ringgit dari setiap helikopter itu adalah komisyen kepada syarikat yang dilantik itu. Senang betul buat business jika jadi kroni.

Situasi Ketiga
Sebuah jambatan di sebuah bandar masih elok. Tetapi tiba-tiba kerajaan mengeluarkan tender untuk membaik pulih jambatan tersebut. Maka dikeluarkanlah peruntukan untuk project tersebut. Macam biasa. kos penyelenggaraan itu hanya menelan kos 50 ribu ringgit sahaja, tetapi seperti disengajakan. Kerajaan negara ikan duyung mengeluarkan peruntukan sebanyak 200 ribu bagi kos penyelenggaraan jambatan tersebut. Project tersebut diberi kepada syarikat kroni jugak. Kenapa kerajaan ikan duyung begitu bodoh membelanjakan 200 ribu ringgit sedangkan kos project tersebut hanya bernilai 50 ribu??? Dan seperti biasa, syarikat kroni ini mensubkan project tersebut kepada kontraktor2 lain. Senang ye jadi kroni menteri2 ini. Just ambik untung atas angin tanpa buat apa-apa kerja.

Situasi Keempat
budak-budak sekolah belajar di sekolah tentang betapa tidak eloknya amalan rasuah. budak-budak sekolah diajar supaya tidak mengamalkan amalan rasuah apabila menjadi orang dewasa kelak. Bahkan budak-budak sekolah diajar bahawa amalan rasuah yang diketahui perlu dilaporkan kepada BPR. Dan budak-budak sekolah ini diyakinkan bahawa BPR akan menyiasat dan mendakwa pemberi dan penerima rasuah.
Tetapi realitinya...betapa banyaknya laporan2 jenayah rasuah dilaporkan kepada BPR. Tetapi berapa banyak laporan yang dibawa ke mahkamah??? Isu penyelewengan Perwaja Steel sebagai contoh sudahpun diketahui keputusannya. Duit berjuta ringgit hilang entah kemana. Penyeleweng, perasuah dibebaskan dari tuduhan budak-budak diajar supaya menjauhi rasuah tetapi orang dewasa sendiri yang mengamalkan rasuah.

Pelik...pelik. Tapi itulah realitinya.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 29-07-07 20:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 29-07-07 22:39


kerajaan ikan duyung?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 09:59


Perdana Menteri kerajaan tu pula pergi bercuti di ostrolia.sikit sikit cuti tapi selalu dengan slogan bekerja bersama saya.erkkkkk....???

bila ditanya tentang pilihanraya,jawapan yang selalu akan diberi ialah "belum dapat ilham".seolah-olah begitu hebat sehingga kena ada ilham baru boleh adakan pilihanraya.erkkkkkkk....???

:-? :-? :-?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 30-07-07 10:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 30-07-07 11:29


Salam ukhwah.. :-)

Sekarang ini..secara kasarnyer...yang pelik itu lah realitinya.. :roll: :-? :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 14:37


kita sering tak tahu apa yang berlaku sebenarnya... macam ana ni..biasanya ana takkan menunding jari kalau ana tak tahu kebenaran... WaAllahualam


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-07-07 16:15


Pada 30-07-07 14:37 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

kita sering tak tahu apa yang berlaku sebenarnya... macam ana ni..biasanya ana takkan menunding jari kalau ana tak tahu kebenaran... WaAllahualam



Assalamualaikum...
Setuju!!! Tak baik mencari kesalahan orang lain...Mungkin boleh direnungkan tapi bukan untuk tujuan kita menjatuhkan orang lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-07-07 19:33


Allah SWT kurniakan akal fikiran supaya digunakan dengan cara yang betul....gunakan akal fikiran memikirkan apa yang baik, apa yang buruk...gunakannya supaya tidak lagi menjolok sarang tebuan yang sama....menggunakannya supaya next time tidak ada lagi nasi jadi bubur.....

kalau ada akal fikiran tapi jadi pak angguk, always cakap "yes sir" sahaja, mengiyakan kemungkaran yang dibuat oleh orang lain tanpa ada sebarang usaha menghentikannya....maksudnya lebih kurang sama sahaja dengan makhluk2 lain yang tidak dikurniakan akal fikiran oleh Allah SWT.

Islam pula menghendaki supaya umatnnya berani menyatakan kebenaran walaupun pahit untuk ditelan.....berani menentang kemungkaran yang berlaku depan mata, yang berlaku disekeliling kita...tambah lagi kalau kemungkaran itu dibuat secara profesional, secara teliti sehingga org lain pun turut terpesona dan terpedaya.

jomlah kita umat Islam malaysia ini berubah....berubah dari pemikiran yang lama dan lapuk...kepada pemikiran yang dipandu dan ditunjangi Islam.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 30-07-07 19:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 20:31


..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-07-07 21:10


hehehehe.
ha'a,betul tu.tak baik kita cari kesalahan orang.jadi sepatutnya kita bebaskan sahaja perompak,penjahat,perogol semua.kan ke tak baik kita cari kesalahan orang.biar saja lah dia nak jual harta negara pun,kita ni tak payah sibuk nak cari kesalahan orang nak jatuhkan dia.bak kata mufti perlis,yang pergi intip tu buat apa.tak baguih,kacau hak asasi manusia.mana nak tau nanti dia bertaubat ke apa ke.jadi sepatutnya,BPR,polis semua tak patut kita tubuhkan sebab nanti dia suka intip orang yang buat jahat dan pecah amanah.mana nak tau nanti orang jahat tu taubat juga ke.lepas tu kita sapa pula nak tentukan orang tu jahat ke tak.sepatutnya kita biarkan sahaja mafia,samseng dan perogol berkeliaran dan berleluasa kerana tak baik intip orang.tak begitu?

betul ke kami cakap kosong tak ada bukti?
naruto-san,walaupun kita kadang beza pendapat,tapi ana konpius dengan certain orang.ades.... risau pun ada..:-?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 30-07-07 21:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-07-07 23:41


:-) :-)

takpelah trouver_99....biarkan lah mereka....mereka nak diri mereka sentiasa ditipu...mereka tak kisah diri mereka ditipu dan diperdaya.....mereka tak kisah kena sengat dengan tebuan yang sama....mereka tak kisah makan nasi yang dah jadi bubur....mereka suka jadi orang yang asyik angguk angguk angguk, yang asyik tabik hormat pada perasuah, suka cium tangan org yang salah guna kuasa.

lagipun...kan hidayah itu dtgnya dari Allah SWT....tugas kita hanya memberitahu kepada mereka tentang penipuan yang sedang berleluasa, penipuan yang dirancang secara halus dan kreatif sehingga mereka terpesona dan suka kena tipu....kalau mereka tak mahu terima hidayah tersebut...biarkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-07-07 13:45


ye,org kita lebih rela dtipu oleh mereka yang xsptutnye bkuasa 2 yang takut nak lwn 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-08-07 15:26


jalan kena pandang ke depan, bukan ke belakang.....tapi still kena jadikan sejarah itu sebagai pedoman dan iktibar.

marilah kita semua ikhlas untuk melawan dan menongkah arus busuk dan kotor demi memastikan negara tidak lagi diterajui oleh insan yang sukakan rasuah, sukakan kemungkaran, suka menyalahguna kuasa, suka menipu dan memperdaya rakyat.

marilah kita semua buat perubahan...berubah daripada penakut kepada yang berani menyebut kebenaran walaupun pahit dan susah.....berubah daripada pak angguk kepada yang bijak menggunakan akal fikiran fikir baik buruk sesuatu perkara....berubah daripada pendirian yang tak tetap, tak teguh kepada yang teguh dan mantap....berubah kepada yakin kepada Allah SWT, Rasulullah SAW dan ajaran Islam.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 01-08-07 15:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-08-07 16:29


BPR sendiri pun makan rasuah naruto-san.....

BPR- badan pencerah rasuah agaknya! opps! sorry....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

azaha85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.07.2007
Ahli No: 30484
Posting: 92
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-07 22:35


assalamualaikum..
manusia sekarang hanya guna kerja untuk hidup seribu tahun..
tapi beramalkan umpama kamu mati esok hari, mereka tak guna. betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azaha85Profil   Hantar PM kepada azaha85   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 16:31


Pada 01-08-07 22:35 , azaha85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
manusia sekarang hanya guna kerja untuk hidup seribu tahun..
tapi beramalkan umpama kamu mati esok hari, mereka tak guna. betul tak?




nampaknya begitu lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 23:01


realiti adalah suatu kepedihan bagi mereka yang tidak memahami erti suatu realiti.....

hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-08-07 14:55


bila lah masyarakat melayu Islam nak sedar yang mereka kini selalu ditipu dan diperdaya pemimpin2 kesayangan mereka??....org melayu ini memang susah nak berubah....yang senang nak berubah kepada kesedaran dan kebaikkan ini hanya mereka yang dapat hidayah Islam sahaja.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 04-08-07 14:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-08-07 16:30


emm pelik-pelik

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111222 saat. Lajunya....