Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 6 hari yang lalu


Sajak
Topik: Buat Mantan Kekasih


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» Buat Mantan Kekasih

Please Mendaftar To Post


Oleh Buat Mantan Kekasih

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 05-06-07 19:10


Berjalan
Berlari
Berjalan
Berlari
Terjatuh
Bangun
Berjalan
Tersadung
Tersembam
Tegakkan kaki
Berdiri
Berjalan lagi
Terjerembab
Bangun
Gagahkan berdiri
Bertatih
Tersungkur
Dan jalan lagi

Jasadmu jadi lembaga
Jasadmu jadi bayang-bayang
Jasadmu jadi kelibat
Jasadmu jadi titik hitam yang kecil
Lantas hilang ditelan sinar mentari merah senja

Arah mu lain
Tuju ku lain
Kau ke sana
Aku ke sini
Kita terus melangkah
Semakin jauh
Dan jaraknya sudah beribu batu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 22:07


assalamualaikum....tak fahamlah sajak ni..saudara kojez_sensei83,boleh terangkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 05-06-07 22:30


?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 23:24


hehe..tak faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 23:28


:-? :-? :-? paham sikit saja...yang lain tu tak paham...kena hayati dengan sepenuh hati ini... :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-07 00:01


Berjalan
Berlari
Berjalan
Berlari
Terjatuh
Bangun
Berjalan
Tersadung
Tersembam
Tegakkan kaki
Berdiri
Berjalan lagi
Terjerembab
Bangun
Gagahkan berdiri
Bertatih
Tersungkur
Dan jalan lagi
___________________________________________________________________

"Segala yang di atas adalah untuk membayangkan liku2 perjalanan hidup setelah ditinggalkan kekasih"

___________________________________________________________________

Jasadmu jadi lembaga
Jasadmu jadi bayang-bayang
Jasadmu jadi kelibat
Jasadmu jadi titik hitam yang kecil
Lantas hilang ditelan sinar mentari merah senja
___________________________________________________________________

"Menceritakan bagaimana kekasihnya hilang dari pandangan mata.mula-mula semasa kekasihnya meninggalkan dia,susuk tubuhnya jadi seperti lembaga.Samar2 dan kelam..Kemudia terus kelam dan gelap seperti bayang2..kemudian antara nampak dan tidak,seperti kelibat..makin jauh nampak seperti titik hitam yang kecil..dan akhirnya ditelan cahaya mentari senja dan lenyap dari pandangan mata.."
___________________________________________________________________

Arah mu lain
Tuju ku lain
Kau ke sana
Aku ke sini
Kita terus melangkah
Semakin jauh
Dan jaraknya sudah beribu batu!

___________________________________________________________________

"Yang ini membayangkan arah perjalanan hidup kedua-dua insan yang pernah berkasih ini adalah berlainan.Dan mereka terus jauh sampai beribu batu jauhnya dan seterusnya.."

Dan maksud mantan adalah bekas.Jadi mantan kekasih bermaksud bekas kekasih..Wallahua`lam..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 01:28


oo faham-faham.... begitu ye... ia kisah tentang diri kojez sensei sendiri ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wan_andmawaddah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22771
Posting: 361
Dari: tanah permaisuri

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-06-07 06:50


hehe mendalam ghupenye maksud dia :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_andmawaddahProfil   Hantar PM kepada wan_andmawaddah   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 12:19


assalamualaikum..begitukah maksudnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-07 12:30


begitulah kira-kiranya..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

maira_insyirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.06.2007
Ahli No: 30172
Posting: 24
Dari: bumi Allah Taala

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-07 12:30


assalamualaikum wbt.
oh..itu maksud tersiratnya.lain orang lain pemahamannya.
kali pertama baca sajak tu, untuk rangkap pertama..saya bayangkan ia adalah menggambarkan ketabahan kita masa kecil-kecil dulu..time jadi baby
Berjalan
Berlari
Berjalan
Berlari
Terjatuh
Bangun
Berjalan
Tersadung
Tersembam
Tegakkan kaki
Berdiri
Berjalan lagi
Terjerembab
Bangun
Gagahkan berdiri
Bertatih
Tersungkur
Dan jalan lagi

seolah-olah macam kita jadi baby dulu..di kala itu keazaman kita betul-betul kuat.kita cuba berjalan, jatuh, nangis melalak2 ..tapi lepas tu kita tetap nak berjalan juga.kita bijak guna meja emak, kerusi sofa, almari, untuk kita pegang sebagai sokongan.kita tetap tak berputus asa..berjalan..bertatih..kemudian berlari..

tapi..bila masuk rangkap kedua sajak ni, memang rasa confuse sikit dah.bila dah masuk rangkap ketiga..hmm...sah, saya dah tersalah tafsir ini:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maira_insyirahProfil   Hantar PM kepada maira_insyirah   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 07-06-07 19:23


oo..jadi lepas ni kena tulis bahasa yang lebih mudah lah..hehehe..kadang-kadang perasaan kita antara nak atau tidak berkongsi dengan org tau apa yang kita rasa..maka lahirlah sajak yang kelam2,samar2 ertinya..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-06-07 21:28


saya paham saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-07 22:44


Pada 05-06-07 19:10 , kojez_sensei83 posting:

!!! QUOTE !!!

Berjalan
Berlari
Berjalan
Berlari
Terjatuh
Bangun
Berjalan
Tersadung
Tersembam
Tegakkan kaki
Berdiri
Berjalan lagi
Terjerembab
Bangun
Gagahkan berdiri
Bertatih
Tersungkur
Dan jalan lagi

Jasadmu jadi lembaga
Jasadmu jadi bayang-bayang
Jasadmu jadi kelibat
Jasadmu jadi titik hitam yang kecil
Lantas hilang ditelan sinar mentari merah senja

Arah mu lain
Tuju ku lain
Kau ke sana
Aku ke sini
Kita terus melangkah
Semakin jauh
Dan jaraknya sudah beribu batu!



(buat si dia...terima kasih kerana tinggalkan kita dulu...kita dah dapat yang terbaik sekarang, yang tak dapat dilepaskan lagi....syukran) ;-) ;-) ;-)


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

kojez_sensei83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21570
Posting: 163
Dari: Kolej MARA Banting

malaysia  


posticon Posting pada: 08-06-07 15:27


kecewanya bunyi alqibtiaz ni..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kojez_sensei83Profil   Hantar PM kepada kojez_sensei83   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 16:01


alqibtiaz pernah kecewa..tetapi sudah mendapat pengganti yang baru dan semestinya lebih baik..kan?kalau salah minta maaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-06-07 17:54


Berjalan
Berlari
Berjalan
Berlari
Terjatuh

Bangun
Berjalan
Tersadung
Tersembam

Tegakkan kaki
Berdiri
Berjalan lagi
Terjerembab

Bangun
Gagahkan berdiri
Bertatih
Tersungkur
Dan jalan lagi

Jasadmu jadi lembaga
Jasadmu jadi bayang-bayang
Jasadmu jadi kelibat
Jasadmu jadi titik hitam yang kecil
Lantas hilang ditelan sinar mentari merah senja

Arah mu lain
Tuju ku lain
Kau ke sana
Aku ke sini
Kita terus melangkah
Semakin jauh
Dan jaraknya sudah beribu batu!


Ikut rangkap2 tu..baru boleh faham..
walaupun kita pernah jatuh..kita tak harus rebah terus..harus bangkit dan bangkit untuk masa akan datang..kerana kemanisan itu akan datang kalau kita kuat dan jangan ditangisi benda yang menyedihkan..
Ingat ALLAH setiap masa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-06-07 22:09


Pada 08-06-07 15:27 , kojez_sensei83 posting:

!!! QUOTE !!!

kecewanya bunyi alqibtiaz ni..:)



tak ada pun...zaman budak-budak ...macam-macam ada..sekarang dah tua...hehe...dah insaf.. :-P


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-06-07 22:13


Pada 08-06-07 16:01 , fansurina posting:

!!! QUOTE !!!

alqibtiaz pernah kecewa..tetapi sudah mendapat pengganti yang baru dan semestinya lebih baik..kan?kalau salah minta maaf..



tak salah pun...semua manusia pernah melakukan kesilapan kan...

khulasohnye...janganlah hari ini lebih buruk dari hari semalam....dan rugilah org yang hari semalam lebih baik dari hari ini....(kalau salah betulkan ye) :lol: :lol:


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-06-07 22:13


hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103299 saat. Lajunya....