Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 45 hari yang lalu
Muslim1987: 52 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Undang-undang manusia or Undang-undang Allah


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Undang-undang manusia or Undang-undang Allah

Please Mendaftar To Post


Oleh Undang-undang manusia or Undang-undang Allah

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 11:43


mana kita pilih?
apa reason kita?
Apa tindakan kita?

Mohon komen akhie/uktie :-)


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 13:58


Pada 30-05-07 11:43 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

mana kita pilih?
apa reason kita?
Apa tindakan kita?

Mohon komen akhie/uktie :-)



yang bertanya nak pilih undang2 mana?

Katakanlah.. orang buat sebuah kereta.. kemudian tulis buku manualnya berdasarkan sistem dalaman yang digunakannya untuk mencipta kereta tu.. then ada pulak org lain yang guna kereta tu, tulis sendiri manual baru untuk kereta tu dengan pengetahuan dia selama dia guna kereta tu.. anda nak guna manual asal atau manual yang buatan org kedua? :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 14:04


erm kita sebenarnya kat malaysia dah terlampau jauh,ana nak terang pun susah,ana belajar feqh,rasa macam,kita dah abaikan hak islam,walaupun kita kata kita jaga,ta'zir boleh guna,tapi tengok pendekatan,sebab tu umat kat Malaysia ni plik2

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 15:26


Pada 30-05-07 13:58 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-07 11:43 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

mana kita pilih?
apa reason kita?
Apa tindakan kita?

Mohon komen akhie/uktie :-)



yang bertanya nak pilih undang2 mana?

Katakanlah.. orang buat sebuah kereta.. kemudian tulis buku manualnya berdasarkan sistem dalaman yang digunakannya untuk mencipta kereta tu.. then ada pulak org lain yang guna kereta tu, tulis sendiri manual baru untuk kereta tu dengan pengetahuan dia selama dia guna kereta tu.. anda nak guna manual asal atau manual yang buatan org kedua? :-)



Tentu Undang-undang Allah.
Tapi realiti hari ini, ramai pilih undang-undang manusia...
Undang2 dibuat oleh tangan-tangan manusia....

Manakala Undang2 Islam nak dilaksanakan, malah minta restu majoriti ahli parlimen dulu. Nauzubillah


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 16:08


undang2 federal yang dipraktik kat negara kita memang sah2 tolak undang2 Allah..

siapa nak ubah sistem pemerintahan malaysia ni kalau bukan kita sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 00:57


Pada 30-05-07 16:08 , sufeyna posting:

!!! QUOTE !!!

undang2 federal yang dipraktik kat negara kita memang sah2 tolak undang2 Allah..

siapa nak ubah sistem pemerintahan malaysia ni kalau bukan kita sendiri....


Betul tu...

Kembali kepada kehidupan Islam..
Terapkan syariah secara kaffah bukan setakat untuk kawin saja or untuk cerai saja baru nak ambe islam....


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 01:01


semsetinya undang-undang ALLAH s.w.t.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 01:28


mestilah undang2 Allah...
undang2 yang dibuat manusia terlalu banyak cacat celanya.....
banyak yang dibuat ikot cita rasa manusia,ikot logik.........
undang2 Allah lah yang paling sempurna dan yang sepatotnya negara2 islam amalkan dan laksanakan.........
tapi...............bila masa 2 akan tiba.............hanya Allah yang Maha mengetahui..........:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-05-07 12:20


Pada 31-05-07 01:01 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

semsetinya undang-undang ALLAH s.w.t.



-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-05-07 17:56


Pada 31-05-07 01:28 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

mestilah undang2 Allah...
undang2 yang dibuat manusia terlalu banyak cacat celanya.....
banyak yang dibuat ikot cita rasa manusia,ikot logik.........
undang2 Allah lah yang paling sempurna dan yang sepatotnya negara2 islam amalkan dan laksanakan.........
tapi...............bila masa 2 akan tiba.............hanya Allah yang Maha mengetahui..........:-)

Betul 2
Tengok saja Macamana nak selesaikan masalah rogol
pakai cawat besi????? :-?
Kenapa tak nak kembali kepada hukum Allah..


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:18


kerajaan nak bagi kondom free untuk cegah aids..
rasa2 efektif ke??
aids mungkin kurang merebak tapi masalah lain pula yang akan timbul..

sebat saja terus...boleh setelkan masalah zina dan aids sekali gus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:28


undang2 manusia - buat jahat kena compound, buat baik tak dapat apa-apa
undang2 Allah - buat jahat dapat dosa, buat baik dapat pahala

undang2 manusia - kena compound, kerajaan + peguam dapat buat duit. plaintif + defendan buang duit upah peguam.
undang2 Allah - plaintif + defendan, kedua-duanya puas hati, tak kena hukum di akhirat + diredhai Allah
[ Telah diedit oleh: Firdaus15 pada 01-06-07 14:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 14:36


lebih elok dan lebih cantik undang2 yang datang dari Allah sendiri.. sebab Allah yang cipta.. Dialah yang Maha Mengetahui tentang hamba2nya.. manusia mana tau tentang manusia sekiranya tidak di rujuk dalam kitabullah... Contohnya si Darwin tu.. pandai2 saja dia cakap manusia ni dari monyet.. apa barang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 20:45


Pada 01-06-07 14:36 , mouslimin posting:

!!! QUOTE !!!

lebih elok dan lebih cantik undang2 yang datang dari Allah sendiri.. sebab Allah yang cipta.. Dialah yang Maha Mengetahui tentang hamba2nya.. manusia mana tau tentang manusia sekiranya tidak di rujuk dalam kitabullah... Contohnya si Darwin tu.. pandai2 saja dia cakap manusia ni dari monyet.. apa barang.....



Tapi Kenapa manusia hari ini lebih suka berhukum dengan buatan manusia :-?

Mendiamkan diri kan juga merupakan tanda persetujuan :-?


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-06-07 08:45


undang2 manusia..-tak syumul..sesetengah perkara tak ditetapkan..
                             bersifat sementara....dan kekadang tak boleh nak pakai...

undang2 Allah..-cakap saja pasai apa,semua ada aturan dia..kekal dan semestinya..boleh diguna dan praktikkan ikut zaman apa pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 09:21


Pada 05-06-07 08:45 , ainul_tapah posting:

!!! QUOTE !!!

undang2 manusia..-tak syumul..sesetengah perkara tak ditetapkan..
                             bersifat sementara....dan kekadang tak boleh nak pakai...

undang2 Allah..-cakap saja pasai apa,semua ada aturan dia..kekal dan semestinya..boleh diguna dan praktikkan ikut zaman apa pun


Kenapa manusia hari ni tak nak ambe ye..
dah banyak dah masalah timbul sebab penerapan undang2 LORD REID.
Adakah sebab angkuh, sombong or :-?


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

JilulQuran
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2007
Ahli No: 29611
Posting: 22
Dari: Gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 13:44


ana pilih undang2 Allah..sesiapa yang tak berhukum dengan hukum Allah, maka dia tergolong dalam golongan zalim, kafir dan fasik dalam satu masa..memang ramai yang kata nak buat hudud tu ikut keadaan, ikut masyarakat, tapi dari apa yang ana tengok, dari dulu lagi tak budak pun usaha2 nak mewujudkan suasana sebegitu..Nabi dulu mengambil masa yang singkat saja untuk mewujudkan suasana yang mana hudud boleh diterima pakai di Madinah dan Mekah, tapi mengapa masyarakat sekarang tidak dapat mewujudkan suasana sedemikian daam jangka masa yang lama? :-?


-----------------
Succes is not final, failure is not fatal. It is the courage to continue the counts=)
[ Telah diedit oleh: JilulQuran pada 24-06-07 13:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For JilulQuranProfil   Hantar PM kepada JilulQuran   Quote dan BalasQuote

AzmilMustapha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 24880
Posting: 238
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 14:03


Islam Hadhari ni ikut Undang-Undang Allah ke undang-undang manusia ?

Dalam Quran tak ada, dalam Hadith tak ada....dan tak pernah disebut pun oleh Ulamak-Ulamak Silam dan dalam Kitab-Kitab....

Setakat ni Islam Hadhari masih tunduk dan patuh kepada Perlembagaan Lord Reid...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzmilMustaphaProfil   Hantar PM kepada AzmilMustapha   Pergi ke AzmilMustapha's Website   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-07 14:25


Pada 24-06-07 14:03 , AzmilMustapha posting:

!!! QUOTE !!!

Islam Hadhari ni ikut Undang-Undang Allah ke undang-undang manusia ?

Dalam Quran tak ada, dalam Hadith tak ada....dan tak pernah disebut pun oleh Ulamak-Ulamak Silam dan dalam Kitab-Kitab....

Setakat ni Islam Hadhari masih tunduk dan patuh kepada Perlembagaan Lord Reid...

Islam Hadhari tu cnfirm undg2 manusia..undg2 imam hadhari..pak lah...
ye islam hadhari masih tunduk pada prlmbagaan lord reid...

undg2 ALLAH tu kan dah cukup cntik lengkap..

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 01:34


Alhamdulillah betapa rindunya pada sistem Islam.
Kita semua sudah maklum, bahawa tempat maksiat terbesar adalah tempat dimana undang-undang manusia dibuat menggantikanundang-undang Islam.

-PARLIMEN- DISINILAH MANUSIA MELAKUKAN MAKSIAT TERBESAR MEMBUAT HUKUM BAGI MANUSIA MENGGANTIKAN HUKUM ALLAH- Nauzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-07 02:02


Islam Hadhari.. nama baru untuk islam liberal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 16:34


Pada 25-06-07 02:02 , aremalzz posting:

!!! QUOTE !!!

Islam Hadhari.. nama baru untuk islam liberal..


Hadhari...........

satu persoalan sahaja perlu dinyatakan, Kenapa selepas Islam hadhari di sebarkan, maksiat semakin berleluasa, kadr jenayah semakin meningkat, malaysian idol, AF semakin bermunculan...

apa ini semua...


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-07 17:59


kerana islam hadhari terlalu mengagung2kan budaya hedonisme...berfikir nak bertamadun sangat..sampai masalah sosial tak dititik beratkan dan ambil kisah..pedulikan semua..yang pentng perut sendiri kenyang..dah

Pulanglah pada undang2 ALLAH

---------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah..Jangan undur..Biar masa berganti aqidah jangan mati..Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah..

:: laman ana ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118628 saat. Lajunya....