Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 34 hari yang lalu
Kang: 38 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Keliru sangat-sangat.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Keliru sangat-sangat.....

Please Mendaftar To Post


Oleh Keliru sangat-sangat.....

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 14:39


Assalamualaikum sahabat semua...

Saya tengah keliru sangat-sangat sekarang ni.. Mana taknya.. Seorang teman saya, berasal dari kelantan, dan berkerja di singapura, tiba-tiba saja memberi tahu saya, 2 hari lepas (hari rabu), yang beliau mahu melamar saya.. Dan dia sendiri akan bertemu dengan ibu abah saya secara terus terang.. Saya betul-betul terkejut.. Sebabnya, saya tak menyangkal, bahawa saya senang bergaul dengan beliau.. Tetapi, kita hanya bersahabt sahaja.. Tak lebih tak kurang. Tak tau pulak, sepanjang persahabatn kami, beliau menaruh hati dekat saya.. saya punya orang, memang tak memandang status.. Yang penting, beliau berkerja keras untuk membahagiakan saya dan mencari rezeki yang halal untuk memberi saya makan walaupun hanya sesuap nasi sekali pun.. Apa pendapat antum semua...


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

laili
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3366
Posting: 154
Dari: kota bahru

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:35


susah juga itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailiProfil   Hantar PM kepada laili   Pergi ke laili's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-05-07 16:58


kalau dah ready..proceed saja lah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 17:03


masih dalam proses pemikiran lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-05-07 18:09


istikharah....tiap-tiap malam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 18:40


Pada 04-05-07 18:09 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

istikharah....tiap-tiap malam


on the double!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:01


Pada 04-05-07 18:40 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-05-07 18:09 , shaharatul_qibtiah posting:

!!! QUOTE !!!

istikharah....tiap-tiap malam


on the double!!!!!!

:-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

abong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27304
Posting: 59
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:07


tengok agama dia..
jika ok..
alhamdulillah...
dan terima...
bukankah nabi menyarankan jika datang pemuda yang baik, maka kita digalakkan menerimanya?
so terima lah jika dia baik .....
wallahualam..
moga Allah mudahkan urusan enti dalam proses ni...
moga dia kurniakan enti pasangan yang terbaik...
baca doa ni...
Ya Allah ...
jika benar dia memberi kebaikan kepada urusan duniaku...
memberi kebaikan kepada urusan agamaku...
dan memberi kebaikan keapada kesudahanku diakhirat...
maka tetapkanlah hatinya untukku...
dan tetapkan jatiku untuknya...
jika sebaliknya...
maka kau jauhkan hatiku darinya...
dan jauhkan hatinya dariku...
dan tetapkanlah dimana jua ketepan yang Kau rasakan terbaik untukkku...

ini adalah mafhum doa yang Rasullullah ajar...
ia adalah doa untuk solat istikharah...
boleh digunakan untuk semua jenis permintaan...
tidak hanya spesifik untuk jodoh semata-mata...
wallaualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For abongProfil   Hantar PM kepada abong   Pergi ke abong's Website   Quote dan BalasQuote

abong
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27304
Posting: 59
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:08


error...
bukan jatiku untuknya
tapi hatiku untuknya...
sorry..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abongProfil   Hantar PM kepada abong   Pergi ke abong's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 23:05


dah baik dah tu niatnya. terus nak jumpa parents. jika agamanya baik, elok lah terima lamarannya itu. demi Allah dan demi agama, terima lah. lagi-lagi kalau mak ayah pun berkenan lepas dia datang berjumpa dan melamar... keliru ke? doa lah sungguh2 tiap kali selepas solat fardhu. semoga dikurniakan keyakinan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 00:12


wow..plot story hampir sebijik dengan ana...memang kadangkala deria hati dan perasaan kita perlu detect sikit...kadang-kadang kawan kita sendiri sebenarnya menaruh hati kat kita..kita ni yang tak perasan..bila dia mula nak bicara hal hati dan perasaan..sidia pula terkejut..huhuhu...macam-macam saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-05-07 02:50


istikharah adalah jalan terbaik....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-05-07 08:43


tak perlu terlalu keliru..
ambil masa dan fikir elok-elok..
ini melibatkan keputusan besar dan kesan seumur hidup..
fikir dari semua aspek..
wish u best of luck..
dan semoga allah permudahkan & tunjukkan jalan keluar..



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 14:12


Terima kasih atas nasihat semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-05-07 16:56


terima saja...insyaAllah dia dapat mebahagia kan anta

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15931
Posting: 144
Dari: IPT

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 17:31


salam.ana pun sahabat dan sahabiah yang lain banyakkan istikharah dan berdoa.Mudah-mudahan Allah beri petunjuk keapada nanti.InsyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_mujahidahProfil   Hantar PM kepada nur_mujahidah   Pergi ke nur_mujahidah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 17:38


Apa nak dikelirukan lagi... dia betul-betul tunjukkan kesungguhan dia sampai nak jumpa mak ayah semua.. maknanya dia serius lah tu..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 17:50


awak keliru..
agaknya dia pun tengah keliru sama....
tengah berfikir ...awak ni nak ke kat dia...
ke dia bertepuk sebelah tangan ...sakit tu..
bagitahu lah kat mak ayah...kalau tak ada halangan..
minta saja dia hantar rombongan...
jangan diseksa perasaan...
perasaan dia dan perasaan awak..
kalau tak suka, terus terang saja...
dia boleh terima kut kalau diberitahu secara baik...
jangan biar dia tertunggu atau sentiasa berharap....
kalau suka, alhamdulillah....teruskan
kahwin cepat...lebih bagus..
dapat elak dari maksiat....mahupun maksiat hati
dapat bina rumah tangga bahagia...jadi pasangan suami isteri yang soleh solehah...

p/s: maaf kalau tersilap cakap..


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 05-05-07 17:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-05-07 09:30


Pada 05-05-07 17:38 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Apa nak dikelirukan lagi... dia betul-betul tunjukkan kesungguhan dia sampai nak jumpa mak ayah semua.. maknanya dia serius lah tu..

tapi begitulah org sangka, kecuali dah bukan jdohkan. tapi ada juga yang L nak sangat jumpa mak ayh P, tapi sebab P fikir tak ada apa jadi buat janji jangan jumpa mak ayh dia sebab nanti mak ayh ingat L tu special sb P tu tak pernah bawa jumpa sesiapa, tapi L tu pergi jumpa juga. Agak2 apa andaian jk dia jumpa juga? Akhirnya tahla...sebab dia terlalu nak bersopan kut? ada siapa boleh terang tak jk L bersituasi bgini?
Wallahua'lam... :)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 10:54


Jangan terburu-buru kerana setiap perkara yang terburu-buru itu dari syaitan.

Jadi sekiranya dia nak datang ke rumah terimalah sebagai tetamu. Sekiranya dia ingin melamar maka katakan orang Melayu Islam ada kaedah tertentu iaitu bermula dengan istikhorah, taaruf keluarga dan tempuh tertentu.

Yang penting anakanda hendaklah buat secara hikmah sehingga tidak mengguris hati mana-mana pihak sama ada yang datang atau keluarga sendiri.

InsyaAllah uruskan menurut Al Quran dan As Sunnah segalanya akan beres dan ingatlah bahawa jodoh itu ketentuan Allah SWT. Kita hanya merancang saja. Jadi redhalah apa saja keputusan dari Nya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102908 saat. Lajunya....