Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 1 hari, 14 minit yang lalu
isa777_musa: 1 hari, 4 jam, 57 minit yang lalu
zam_rizal: 10 hari yang lalu
wanja: 20 hari yang lalu
MTMKi: 28 hari yang lalu
Kang: 28 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Siapa Minat berkebun?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Siapa Minat berkebun?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa Minat berkebun?

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-07 17:54


Siapa di sini minat berkebun?


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 18:06


ana miant jugak...tapi tak pernah nak bekebun sbab kat rumah jubin semua tak ada tanah nak tanam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 17-04-07 20:18


tak minat lah...
tangan xsejuk..
asal berkebun saja pokok mezti mati..
tak ada yang idop..
hahahahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 21:51


wan dengan atuk ana minat bekebun..

mereka pun memang pekebun...
sebab tu minat bekebun...
ana, rajin siram saja.. bekebun takat pun takat cabut rumput kat celah bunga... tupun kalau balik kg saja... huhuhu...

p/s: kat rumah tak ada tanah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 22:04


ana minat juga bkbun ni.......
tapi,tak ada masa nak bkebun ni.......
tok dan tokwan ana pun suka juga bkebun ni.....
macam-macam tanaman ada tnam kat belakang rumah ana tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 22:14


teman minat menyangkui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-07 23:12


suka saja....
lagi2 menyiram pokok....
dengan ambil hasilan dr kebun....
rasa seronok bila apa yang kita tanam
menjadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 23:41


Pada 17-04-07 20:18 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

tak minat lah...
tangan xsejuk..
asal berkebun saja pokok mezti mati..
tak ada yang idop..
hahahahaha...


samala kita...
lagipun memang tak minat pun....
tapi kadang-kadang tolong juga mak....


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-04-07 00:55


Hehee..yang ni saya minat...Dah banyak sangat tanam bunga kat rumah tu..
Tanam pokok buah-buahan pun ada jugak..
Pokok sayur pun dah tanam..tapi lebih baik p beli kat kedai saja..hehee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 00:58


Pada 17-04-07 22:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman minat menyangkui...

salam...

hehehe...

ana minat menyabit.
kalau bab nak tebas lalang ataupun semaksamun, bagi kat ana.
:-) :-) :-)

sebab....ayah ana ada kebun kat gombak batu ??.lupa lah.
kalau ana balik rumah, ayah akan ajak pergi kebun untuk menebas.
best.
memang letih. dapat jugalah rasa kesusahan orang dulu-dulu. masa kemudahan tak banyak lagi.


- dapat muasabah diri sikit masa buat kerja tu-.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-04-07 01:02


Pada 18-04-07 00:55 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Hehee..yang ni saya minat...Dah banyak sangat tanam bunga kat rumah tu..
Tanam pokok buah-buahan pun ada jugak..
Pokok sayur pun dah tanam..tapi lebih baik p beli kat kedai saja..hehee..


lebih baik petik dari hasil tanaman sendiri..


-----------------
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-04-07 01:06


kat rumah ada juga tanam-menanam ni....kalau bunga memang banyak..memang penuh depan tu....sanyur dan buah pun ada..best..petik saja kalau nak makn..ada jambu, betik, mangga, belimbing...kelapa pun ada...dulu ada pokok rambutan dan durian..disebabkan pokok dan akarnya terlalu besar, terpaksa lah tebang...halaman tak terlalu besar sangat..tapi ok..banyak juga pokok yang di tanam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 08:57


salam..
dulu ana agak rajin cari anak pokok bunga atau benih bunga dan buat satu taman bunga,itu pun masa lepas grad,tengah cari kerja..tapi sebab dah lama sangat tak jaga,habis penuh dengan rumput...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 09:36


minat juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 11:50


MInat..tapi..kawasan sekarang terhad..sekadar berapa kaki entah..tu pun dah penuh pasu dengan pokok2 hiasan hijau saja..kalau ikut hati..mahu saja balik kg..boleh buat ladang sayur..tapi..modal besar jugak nak berbudi pada tanah ni..so..sekarang masih mengumpul modal..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 11:53


assalamualaikum..
SAYA!!!!!!!!!!!!
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

innnsan
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29632
Posting: 1
Dari: Johor | Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-07 14:57


da program ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For innnsanProfil   Hantar PM kepada innnsan   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 19:26


Pada 18-04-07 11:53 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
SAYA!!!!!!!!!!!!
wassalam

salam...


wah...
sungguh bersemangat warga ukhwah yang seorang ni. :-)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-04-07 21:21


Assalamualaikum...

Saya memang minat berkebun terutama tanam pokok yang boleh mengeluarkan hasil untuk dimakan....kalau yang keluarkan bunger, kurang sikit.
kat belakang rumah yang sekangkang kere ini, saya pernah tanam pisang tanduk dan betik. Tapi dah tebang sebab cepat membiak, masa pulak kurang masa tu nak jaga. Sekarang saya tanam pokok delima merah, belum keluarkan hasil lagi, pokok bidara dah berbuah, dah pernah rasa, bentuknya macam buah epal tapi kecik saja...sedap dan manis, kunyit, limau kasturi pun ada.
Dalam pasu, saya tanam limau purut, daun kunyit, serai, dan daun kari. kira-kira nak makan sendiri tak ada masalah lah jugak. memandangkan saya gila-gila tomyam. Heheheh
Kalau lah ada tanah sendirik.....hai, mesti seronokkan? mudah-mudahan angan-anganku akan menjadi kenyataan suatu hari nanti, amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

Vein
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2007
Ahli No: 29913
Posting: 43
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 12-05-07 21:14


seronoknya ada hasil kan. :-)
inshallah angan2 enti jadi kenyataan. amin.

saya berminat nak tanam anggur macam-macam warna. Jeles tengok anggur kat pasar. tapi ilmu tanah tak cukup lah. hihi. :-):-):-)


p/s: suka jugak tomyam dan rempah beribu especially cinnamon

Bookmark and Share

    


  Member Information For VeinProfil   Hantar PM kepada Vein   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 01:38


minat juga..tapi still tak boleh challenge minat masak itu..hehe...cuti sekolah nanti ingat nak try tanam kubis lah..entah jadi ke tak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 02:53


minat...
boleh keluar peluh....
kira exercise lah juga.....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 19:59


assalamualaikum.....

minat sangat....
tetapi duduk di bandar....
tidak ada ruang untuk menanam.....
kalau balik kampung,,,,, best.
dapat berkebun sayur, buahan.....
rindunyer.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-07 20:44


Pada 18-04-07 00:58 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-04-07 22:14 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman minat menyangkui...

salam...

hehehe...

ana minat menyabit.
kalau bab nak tebas lalang ataupun semaksamun, bagi kat ana.
:-) :-) :-)

sebab....ayah ana ada kebun kat gombak batu ??.lupa lah.
kalau ana balik rumah, ayah akan ajak pergi kebun untuk menebas.
best.
memang letih. dapat jugalah rasa kesusahan orang dulu-dulu. masa kemudahan tak banyak lagi.


- dapat muasabah diri sikit masa buat kerja tu-.




salam...
erm..
mohamad larat ke buat semua 2..??
hehe..

xsemput ke?

ampun ya..gurau2... :-D

wassalam, :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 14:23


kurang minat...tapi ayah saya memang minat..
ada kata ada org jenis tangan sejuk atau panas...
sejuk senang saja tumbuh pokok kalau panas susah saja tumbuh pokok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

wandafarhana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24187
Posting: 35
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-08-07 15:38


berkebun?agak minat jugak tapi mesti jangka hayat pokok yang saya tanam tu tak lama...dengan kata lainnya,belum dapat hasil dah pun layu pokok tu,,hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wandafarhanaProfil   Hantar PM kepada wandafarhana   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-07 15:55


minat..terutama tanam bunga yang cantik-cantik...bunga kekwa warna-warni..masa kecil ada taman bunga sendiri, siap pergi rumah orang minta bunga nak tanam...tapi telah dimusnahkan orang...sejak tu tak berapa minat lagi berkebun :-( :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 24-09-07 12:46


Ana pun mint..
dulu cuti sek panjang pernah lah jugak buat kbun tanam serai..
tapi tak dan nak buat berniaga..
dah kena masuk belajar balik...
huhuhuhu.. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 12:51


Assalamualaikum wwt...

Ana minat berkebun..tapi bukan tanam sayur...ana tanam bunga..ana kacuk-kacukkan bunga..untuk menghasilkan baka yang uniq dan cantik dari induk...hmm terasa puas hati bila tengok bunga yang ana tanam tumbuh dan subur.. :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 12:59


kalau dah tumbuh subur seronok tengok.... :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 13:01


salam...

ana juga memang minat bkebun... sekarang ni pun ana bersama 2 org sahabat lagi telah buat satu projek petanian di batu 18 ulu langat...
kami ada pajak satu tanah dusun, sekarang ni kami dah tanam kunyik, serai, halia, than sekarang kami tgah siapkah kolah/kolam untuk ternak ikan sangkar...planing ikan keli, haruan atau yang bpotensi... lepas raya planing nak buat reban ayam pula untuk projek ayam kampung...
mintak2 berjaya... dengan gambungan kepakaran kami...
ana (pegawai hutan & agen takaful, partner A (pegawai JKR) dan partner B (salesman produa)... mudah kami berjaya mbawa nama anak klate mnabur bakti di bumi selangor dengan tulang 4 kerat...
cewah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 13:06


Pada 24-09-07 13:01 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

ana juga memang minat bkebun... sekarang ni pun ana bersama 2 org sahabat lagi telah buat satu projek petanian di batu 18 ulu langat...
kami ada pajak satu tanah dusun, sekarang ni kami dah tanam kunyik, serai, halia, than sekarang kami tgah siapkah kolah/kolam untuk ternak ikan sangkar...planing ikan keli, haruan atau yang bpotensi... lepas raya planing nak buat reban ayam pula untuk projek ayam kampung...
mintak2 berjaya... dengan gambungan kepakaran kami...
ana (pegawai hutan & agen takaful, partner A (pegawai JKR) dan partner B (salesman produa)... mudah kami berjaya mbawa nama anak klate mnabur bakti di bumi selangor dengan tulang 4 kerat...
cewah.....


Amin...jangan sia-siakan kudrat yang ALLAH telah kurniakan..gunakan sebaik mungkin...manalah tahu en aye and the partner bakal menambah koleksi JUTAWAN negara..chaiyo :-D


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 13:11


Pada 24-09-07 13:06 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-07 13:01 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

ana juga memang minat bkebun... sekarang ni pun ana bersama 2 org sahabat lagi telah buat satu projek petanian di batu 18 ulu langat...
kami ada pajak satu tanah dusun, sekarang ni kami dah tanam kunyik, serai, halia, than sekarang kami tgah siapkah kolah/kolam untuk ternak ikan sangkar...planing ikan keli, haruan atau yang bpotensi... lepas raya planing nak buat reban ayam pula untuk projek ayam kampung...
mintak2 berjaya... dengan gambungan kepakaran kami...
ana (pegawai hutan & agen takaful, partner A (pegawai JKR) dan partner B (salesman produa)... mudah kami berjaya mbawa nama anak klate mnabur bakti di bumi selangor dengan tulang 4 kerat...
cewah.....


Amin...jangan sia-siakan kudrat yang ALLAH telah kurniakan..gunakan sebaik mungkin...manalah tahu en aye and the partner bakal menambah koleksi JUTAWAN negara..chaiyo :-D



time kasih atie 82... ana nak ajak pergi melawat pun sekarang ni dah tak ada apa daa...kalau hari tu adalah durian, rambutan, pulasan and cempedak...sekarang ni semua dah habis..tunggu tahun depan lah ye... :-D :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 04:20


Assalamualaikum... ana minat berkebun.. ana suka tanam sayur, terutamanya sayur kangkung sebab dapat hasih.. :-).

:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 06:33


salam semua, dah lama tak melawat kat sini ramai juga rupanya yang minat berkebun ya? alhamdulillah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 04-11-07 06:36


Pada 18-04-07 00:55 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Hehee..yang ni saya minat...Dah banyak sangat tanam bunga kat rumah tu..
Tanam pokok buah-buahan pun ada jugak..
Pokok sayur pun dah tanam..tapi lebih baik p beli kat kedai saja..hehee..

tapikan hasil tanaman sendiri lain tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-07 00:14


minat...
tapikan..
orang kata tangan ni panas...

habis semua mati. walaupun orang lain yang tanam.. kita tkat siram

tapi sekarang dah tanam pkok hidrofonik...
menjadi.. alhamdulillah.. tapi dia tak segar lah pulak... daun ciput22... saja isk isk!~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-07 08:01


anak buah saya umur 7 tahun nangis sebab jagung-jagung yang dia tanam patah tumbang kena ribut..huhu comel comel..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 21:38


mak minat sangat berkebun, baru-baru ni ada tanam pokok strawbery kat rumah. Katanya guna baja jepun :berfikir:


lalala


tapi masalahnya ada sebahagian bunga yang kecut, dan ada juga yang nak jadi buah.... :berfikir: , terlebih baja agaknya? siapa ada pengalaman? :-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 00:34


berkebun?? waa best tu..ana suka jugak..lepas itu berpeluh2 lepas itu minum air nyo yang baru dijolok kat pokok nyo.. waaa sedap tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 16:51


sesiapa yang ada tanah lebih kat rumah tu..baik berkebun sayur sekarang ni..
sayur-sayuran naik menggila harganya..
cili merah 4-5 biji pun dah rm1.40
bunga kantan yang kemetot pun dah rm1 sebatang..
yang masih murah..tauge..baru 5kupang untuk 3 genggam tangan..
dan makan tempe dan tauhu lah banyak-banyak.. sebab ianya masih harga sama.. :)

pendek kata..Kalau nak makan sedap sekarang ni..kena banyak keluar duit lah..

so..baikla berkebun sayur bagi mereka yang berkelapangan..dan ada ruang tu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 01-07-08 16:56


BERKEBUN, itulah hobi terbaru saya sejak 2,3 bulan ni.

Memang tengah kemaruk. Sebelum ini saya memang tak minat langsung bab bercucuk tanam ni. Kalau ditanya apa hobi, jawapan saya bermain, tak kisahlah main apa, dari bola sepak, ragbi, badminton dan handball. zaman sekolah dulu sampai mewakili negeri ke peringkat kebangsaan.

Saya tinggalkan kegilaan pada sukan sejak berjinak2 dengan gerakan Islam.
Selepas itu hobi saya adalah membaca. yelah, nak jadi dae'i kena pertingkatkan ilmu.

bercucuk tanam asalnya hanya terpaksa. hampir 3 tahun saya menetap dirumah ni, sepokok bunga pun saya tak pernah tanam apa lagi menanamnya. hanya zaujah saja yang rajin menanam bunga2 tu. Rumah corner lot ini, tak ditanam apa-apa kecuali rumput yang dipotong setiap bulan.

Segalanya bermula apabila saya suka melihar bunga ros putih yang ditanam zaujah banyak berkembang. lantas, saya panggil JCB, untuk menggemburkan tanah. Waduh, ramai pula jiran2 yang bertanya, nak tanam apa sampai panggil JCB. hehehe...

Sejak itu, pokok demi pokok saya tanam. cukup suka saya ke nursery. kemana2 pun saya tengok landskap di rumah2. Setiap pagi memanaskan enjin kereta, saya siram pokok bunga. Balik kerja sampai rumah, saya siram lagi sebelum masuk ke dalam rumah. kemaruk sungguh. terbaru seoarang pakcik menghadiahkan saya anak pokok bonsai, gembiranya.

memang saya seronok berbicara tentang hobi baru saya ini, zaujah pun turut gembira. Pertama kali bulan ini saya beli majalan laman, edisi bumper tu. insyaAllah, balik dari kursus dah terbayang landskap yang nak ditanam.

nanti cerita lagi... salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-08 23:26


Salam,

sekarang saya dah ada 3 pokok bonsai, semua berlainan jenis. tapi saya tak tahu apa spesies.

1 pemberian pakcik, 1 pemberian kawan dan 1 lagi saya beli sendiri.

ada sesiapa yang ada pengalaman atau pengetahuan nak jaga dan trim bonsai, jom kongsi sesama... saya baru nak belajar, tak tahu papa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 10:19


Kehidupan saya memang terlibat sepenuh nya dengan bidang berkebun...saya amat tertarik dengan suasana kehidupan yang dikelilingi olih kehijauan rimbunan pepohon yang meredupkan pandangan...atas minat ini juga saya telah menjadikan persekitaran rumah dengan tanaman sesayur...saya telah buat tanaman sesayur ini dalam pasu sebagai ganti kepada tanaman bunga...namun tak bererti saya tak suka pada bunga...cuma saya selingkan antara bunga dan sayuran...indah benar dalam pandangan bila mana sayur seperti terung panjang,lada besar,sayur kailan dan berbagai sayur lain hidup subur dalam pasu..serasa hati tersentuh dengan kedamaian bila kita melihat nya..dapat juga kita menjimatkan belanja harian,dan lagi sayur kita tanam tak menggungakan racun serangga...rasa nya lebih manis dan berlainan dari sayur yang kita beli dipasar atau kedai...bercerita mengenai bunga pula, bunga itu merupakan lambang bagi keindahan hidup(sebahgian)...saya amat meminati bunga orkid..dan ia merupakan bunga yang seperti menjadi kemestian...dan sudah tentu ia ada dalam tanaman bunga dalam pasu di sekitar rumah saya.


-----------------
Kebaikan hidup ini hanya akan ujud bilamana kita tetap dalam makna hamba nya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 11:07


sesiapa parentnye ada dusun ke,,kebun buah2 ke,,time musim buah,...boleh lah sedekahkan kat warga ukhwah ni,,,,boleh anjurkan jk makan buah kat dusun si fulan bin si fulan ni....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Ulfah_AzZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34018
Posting: 77
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 12:01


Salam buat semua:-


         Berkebun, memang berminat sangat. kat rumah emak ada tanam kacang panjang, seronok tengok tumbuh melilit kat kayu-kayu pancang, tanam sayur bendi dan cili api tanam kat pasu (nak jimat space,) maklumlah rumah double storey kat bandar....lepas tu tanam sayur sawi dan kailan (kaedah hidroponik). Dapatlah makan hasil yang kita tanam sendiri.

         Tapi sejak kahwin dan pindah ke apartment takdalah nak tanam-tanam ni. Rumah takada space nak berkebun....... kat rumah mak pun takdalah lagi kebun kecil sebab makpun tak berapa sihat......nak buat kerja lebih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ulfah_AzZahraProfil   Hantar PM kepada Ulfah_AzZahra   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 21-08-08 13:12


tah lah...
tak minat...
bowing lah..
nak tunggu pokok nya bebuah..
alahi lmbtnyer...
beli kat kdi saja lah...
heheheh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 14:18


Berkebun ye...

kat rumah saya, ada lah juga tanaman sedikit...

ada daun cekor, ulam raja, pegaga, daun bebuas, daun kaduk, serai, bunga kantan, daun misai kucing, selasih, daun kesom, daun kari.. ada lagi ulaman lain tapi saya tak tahu namanya...

pokok2 pun ada. ada pokok pisang, pokok rambutan, pokok durian, pokok cempedak, pokok mengkudu, pokok inai, pokok dragon fruit (tapi tak ada buah lagi), pokok limau, pokok cili, pokok betik, dan pokok nenas (sekadar cuba saja).

dulu ada pokok ciku dan pokok delima. tapi ciku tu seperti tak berminat sangat nak makan. hehe. lepas itu diganti dengan pokok rambutan. pokok delima tu pula semacam nak mati. dulu ada pokok kunyit juga tapi macam nak mati juga. mana-mana yang nak mati ni terus dibuang... dah tak ada dah sekarang.

dulu ada juga pokok kelapa. minum saja air kelapa bila2 nak. dapat santan pun free saja. tapi pokok kelapa tu dah terlampau tinggi so ia ditebang kerana takut bahaya.

nama saja duduk di bandar, tapi banyak tanaman. saya sekeluarga memang selalu makan ulam cicah budu, setiap hari. :)

best kalau ada tanah yang luas di rumah... kalau bekalan sayur di rumah mula kehabisan, petik saja ulam-ulaman di halaman rumah lebih banyak dari biasa... ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-08-08 21:32


bercakap pasal berkebun ni memang saya berminat nak coretkan sedikit pengalaman dulu-dulu..

masa kecik dulu selalu ikut ayah dan mak serta adik2 pergi 'menebas' di kebun kat kampung. lalang, pokok getah, pokok nyior pakat tebang..then tanam pokok 'dokong', rambutan, durian dan ubi2....

sekarang ni tiap-tiap tahun area bulan 9 - 10 pokok2 'dokong' dan rambutan menghasilkan buah yang kadang-kadang sampai tak larat nak angkut dari kebun ke rumah (sekitar 20km jauhnya). yang tak habis ambil jadi mknn burung dan baja lah agaknya. cuma terkilan kerana pokok durian yang ditanam habis mati sebab kemarau masa el-nino tahun 1997/1998 dulu...


bak kata pepatah berbudi pada tanah dapat hasilnya... so sesiapa ada tanah tu tanam lah sekarang..nanti da besar/tua boleh pergi kutip hasil..sekian

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 00:43


Assalamualaikum...

saya suka berkebun tapi tak rajin nak menyiram pula, memandangkan sekarang tinggal dekat rumah yang tidak ada ruang untuk berkebun, dapat baca majalah tentang pertanian pun bolehlah ubat kerinduan kat buah-buahan di kampung.. :-). :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-08 17:19


!!! QUOTE !!!

kat rumah saya, ada lah juga tanaman sedikit...

ada daun cekor, ulam raja, pegaga, daun bebuas, daun kaduk, serai, bunga kantan, daun misai kucing, selasih, daun kesom, daun kari.. ada lagi ulaman lain tapi saya tak tahu namanya...

pokok2 pun ada. ada pokok pisang, pokok rambutan, pokok durian, pokok cempedak, pokok mengkudu, pokok inai, pokok dragon fruit (tapi tak ada buah lagi), pokok limau, pokok cili, pokok betik, dan pokok nenas (sekadar cuba saja).



huh... sedikit ke macam tu? dah boleh jadi rumah dalam kebun tu...

apa pun tak ada ke sesiapa sini kaki bonsai...?

tengah nak blaja2 ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-08 18:46


Assalamualaikum :-) ...berkebun?..minat juga tapi bergantung pada kelapangan...bagus juga sebagai senaman :-D 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 22:48


Pada 26-08-08 17:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


huh... sedikit ke macam tu? dah boleh jadi rumah dalam kebun tu...

apa pun tak ada ke sesiapa sini kaki bonsai...?

tengah nak blaja2 ni...


hihihi.. banyak lah juga. bunyi macam banyak tapi semuanya sebatang-sebatang jeq pokoknya.

bonzai ye... ada juga di rumah... masih bertahan lepas bertahun-tahun. tak pernah pula trim-trim ni... siram saja :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 10:54


ana memeng minat berkebun...cuma sekarang ni kena buat plaining saja.............

nt kita boleh buat jk.........hehe...nt ana terangkan dengan lebih lanjut,.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 23-09-08 17:17


pagi tadi kira, rupa-rupanya dah 59 pasu tanaman kat rumah saya.

ada yang kecik ada yang besar.

semalam makcik saya datang, dia pula yang excited.

best pula tengok pokok, hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 18:38


bestnya rumah ada laman.. mesti besar laman rumah wuzaraa..

memang minat lah berkebun ni.. kalau rumah kg, mak tak berapa bagi tanam pokok bunga.. sebab dia tak gemar..yang ada tanaman yang boleh dimakan..macam pisang, ubi, tebu, ulam-ulam, sayur2.. kalau tanam bunga, confirm mati sebab tak berjaga.. (almaklum, bukan duduk rumah sangat-duduk asrama,kampus)..sampai sekarang tak ada pokok bunga kat rumah kg tu..

rumah kat pandan indah ni, hanya ada 7,8 pasu pokok berdaun hijau.. aloevera, kaktus, dan beberapa pokok yang tak tau nama.. tu pun pokok kecik-kecik saja.. tak boleh tinggi-tinggi..nanti gelap lah rumah..

baru ni tengok tv cerita khas-deko bersama eric..kisah dia deko rumah kg dengan lamannya.. memang excited sangat dan berangan lah nak buat landskap begitu.. mesti ada kolam ikan..courtyard dan so on..

bila lah agaknya...insyaAllah..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 21:15


salam :D

dulu saya tak minat berkebun. sekarang da minat sangat lah pula. balik kerja saja mesti siram pokok. senang hati nengok bunga kena siram.

rumah saya banyak pokok bunga. mak suka beli.betul cakap kak rumaisha, pokok bnga neyh perlu jagaan yang rapi. kalau tak, cepat saja layu. rumah tanam juga pokok pisang, ubi, lada dll. tak payah pergi pasar dah. cari depan blkang rumah juga. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 13:20


kat rumah tu ada lah tanam pokok lada,pandan,serai,kunyit,lengkuas,keladi yang tak gatal,limau purut,daun kesum,kuchai.. hehe kira banyak lah.. before pergi kerja,siram dulu pokok itu.. kalau rasa2 nak mati,bawa pergi tempat teduh sikit sebab kadang-kadang pokok ni tak tahan dengan cuaca yang panas sangat..

sebabkan tempat yang terhad,saya tanam kat pasu semua.. kadang-kadang tu cari lah tin2 milo ke susu ke..buat pasu.. nak taman bunga? ada lah juga tapi bunga kertas saja.. itupun tak tau bila nak bunganya.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 13:55


Saya ada tanam pokok lada kat rumah tapi daun pokok tu keriting dan bertukar warna kuning...Kenapa ek?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 14:00


kering sangat agaknya.. letak baja tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 11-10-08 11:00


Pada 10-10-08 13:55 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada tanam pokok lada kat rumah tapi daun pokok tu keriting dan bertukar warna kuning...Kenapa ek?



rasanya pokok lada sailormoodn terdedah kepada cahaya matahari banyak sangat agaknya. cuba pindahkah ke tempat yang lebih redup dan pastikan disiram secukupnya.

chewah.. macam tahu saja wuzara ni. pokok lada saya pun kerinting dan kuning bila saya letak di tempat yang terdedah cahaya matahari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:55


Pada 11-10-08 11:00 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!



rasanya pokok lada sailormoodn terdedah kepada cahaya matahari banyak sangat agaknya. cuba pindahkah ke tempat yang lebih redup dan pastikan disiram secukupnya.

chewah.. macam tahu saja wuzara ni. pokok lada saya pun kerinting dan kuning bila saya letak di tempat yang terdedah cahaya matahari.


Ooo...Macam tu rupanya...Sedih bila tengok pokok lada saya...Hidup segan mati tak mahu...

Kalau tanam pokok lada dalam pasu boleh hidup subur tak?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-10-08 17:56


saya tengok ramai org tanam lada kat polybag.saya pernah tengok satu rumah corner lot, penuh dengan pokok lada dalam polybag.

Terbaru saya tanam pokok pinang, kat depan pintu pagar. Keras betul tanah dia, malas nak cangkul, panggil JCB korek kejap.

Akhir ni tak sempat nak siram pokok, mujur ada yang sudi siramkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:27


minat2..tapi kat mesir rumah tinggi..nak tanam gargol pun susah..mahfish tanah maaya lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:30


ana minat musnahkan kebun :D
bagaimana tu? :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

murnie_cikgu84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1747
Posting: 60
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 16:54


mak minat sangat berkebun....

tapi sayang...minat dan kebolehan mak tak mengalir pada anak gadisnya ni... :sopan:

ingat lagi masa umur 14 tahun...
masa tu baru jinak2 minat tengok bola...
selalu kena ugut dengan mak...
kalau nak tengok bola...siram pokok bunga dulu...
kalau tak...mak report kat abang....
ayah tak kisah...tapi abang kononnya risau adik dia ni jadi tomboy...
tak munasabah langsung...huhuhu :berfikir:
so..kenalah siram pokok petang hari bila ada niat nak tengok bola waktu mlm....nostalgia yang indah... :sopan:

sekarang dah boleh tengok bola tanpa perlu siram pokok dulu...
sebab kompem bukan tomboy....aduhai abangku..macam-macam... :sopan:


-----------------
diriku....HAMBA ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan....

~wahai murni...bersangka baiklah kamu pada semua insan~


Bookmark and Share

    


  Member Information For murnie_cikgu84Profil   Hantar PM kepada murnie_cikgu84   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 17:57


saya minat
nanti nak tanam serai, cili, kunyit, daun kari dan lengkuas luar rumah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148058 saat. Lajunya....