Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Cara kamu menenangkan hatimu


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Cara kamu menenangkan hatimu

Please Mendaftar To Post


Oleh Cara kamu menenangkan hatimu

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-07 15:59


Salam...apa cara yang antum buat kalau antum ketika itu dilanda oleh ketidaktenangan hati.

Contoh time tu antum sedih, time tu antum marah, atau apa-apa yang menyebabkab fikiran antum terganggu. ;-) ;-)


-----------------
sama-sama mencari kebenaran,
HATI dikawal oleh AKAL,
AKAL dikawal oleh IMAN,
Jika HATI selalu kotor, selalulah tingkatkan kualiti IMAN
[ Telah diedit oleh: ShahrulZaman pada 16-04-07 16:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:10


entah lah..saya pun tak pasti apa yang saya buat time macam tu..
tapi apa yang Nabi kita ajar baca al-Quran lah kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:16


salam

kalau baca Al-Quran mungkin saya tak kut,
time ni lah berguna natang alah yang bernama hobi,
eksploitasikan fungsi hobi ke tahap meksimum.....

-----------------------------------------------
Ada kebaikan kepada mereka yang mahu berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:19


oo..macam tu ke..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 16:26


selalu ingat pada allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

nasyithoh
Warga Rasmi
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 9406
Posting: 2
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-07 17:09


kalau saya,nangis lepas 2 terus tidur... tapi,ustazah saya nasihatkan supaya istighfar banyak-banyak..dan Kalau tak hilang jugak buat solat sunat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyithohProfil   Hantar PM kepada nasyithoh   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-07 22:34


tak pun..minta nasihat dari kawan-kawan..dan suruh mereka tenangkan hati ni..menangis kat bahu kawan..best juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 22:41


salam...
shahrulzaman, ana rasa topik yang begini dah banyak..
yang ni anta gabungkan jadi satu ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

anis87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28952
Posting: 103
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-04-07 22:44


Assalamualaikum....

saya akan ambil wuduk......solat sunat.....baca Al-Quran...
atau saya akan dengar lagu dan baca majalh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis87Profil   Hantar PM kepada anis87   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 16-04-07 23:53


Pada 16-04-07 17:09 , nasyithoh posting:

!!! QUOTE !!!

kalau saya,nangis lepas 2 terus tidur... tapi,ustazah saya nasihatkan supaya istighfar banyak-banyak..dan Kalau tak hilang jugak buat solat sunat....


selalunya..memang camtupun..bila dah nangis..musti ngantuk punya..lastly tidur trusla :-D :-D

!!! QUOTE !!!

tak pun..minta nasihat dari kawan-kawan..dan suruh mereka tenangkan hati ni..menangis kat bahu kawan..best juga..


aa ni pun betul juga..yelah..selalunya tak ada nak simpan sesorg..bila dah luahkan tu..rasa macam dah hilang beban yang ditanggung..rasa puas habis :-D :-D


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-04-07 02:41


beristighfar...luahkan problem pada org yang rapat+dpercayai...if he or she cant b a good adviser hopefully that person can b a good listener

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 04:12


istighfar...
dengar lagu mawaddah

Luruskan Hatiku
4.36

Ya.. Allah dengan berkat Nabi-Mu dan berkat guruku
Luruskanlah hatiku, agar agamaku lurus
Betulkanlah hatiku, agar ku ikhlas selalu
Tetapkanlah hatiku, agar ku tak tergugat
Dengan ujian yang menimpa

Ya.. Allah, Tuhan yang mencipta hati
Bersihkanlah hatiku, agar masmumahku
Tidak merosakkan agamaku
Dan juga tidak merosakkan kehidupan orang lain

Wahai Tuhan yang membolak - balikkan hati kuatkanlah hatiku
Agar keyakinanku tak berobah
Supaya aku sentiasa tabah

Tuhan, Engkau resapkanlah hatiku
Sentiasa bersama-Mu
Supaya aku rasa, ada kawan melindungku
Agar aku tak rasa sepi di dalam hidupku

Aku merasa malu melanggar perintah
Dan aku sentiasa siap siaga menunaikan suruhan-Mu

Ya... Allah, Tuhan yang menjaga hati
Baikilah hatiku, agar seluruh hidupku menjadi baik
Supaya tidak khianat, dan tidak hasat dan tidak berdendam sesama manusia

Tuhan, limpahkan kedalam hatiku
Ilmu dan hikmah
Hingga aku dapat menyuluh hati dan menyuluh kehidupanku
Supaya lahir batinku bersyariat
Agar lahir batinku menjadi taat
Tuhan aku harap Engkau kabulkanlah doaku ini
    
atau layan lagu the zikr

Skesta Hidup
    

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa gunanya sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berkepanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada Tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiah dari Allah
Apakah kitakan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari Tuhan

bait-bait lirik yang sentiasa memujuk jiwa ana... :-)


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 07:29


istighfar dan selawat byk2l

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-04-07 07:33


saya baca al-quran,minta doa ditenangkan hati ini...dengar lagu ataupun baca buku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 08:35


kalau hati tak tenang @ dalam keadaan yang teramat marah..
memang tak boleh buat kerja terutama sekali kat tempat kerja.
cara nak tenangkan, pergi menyendiri kejap, duduk diam-diam, istighfar banyak-banyak..
dah reda sikit, barulah sambung kerja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 11:38


relaks saja........
tarik nafas dalam2........
banyak kan selawat..........
lepas itu tidur........
sebab ana suka tidur......
wakaka........

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-07 12:32


menangis dan mengadu pada-Nya ktka solat...baca Al-Quran...then keluar beriadah bersama kawan-kawan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-04-07 12:40


salam...emmm kalau marah sangat saya tak suka bcakap...dengan sesiapa pun...da cool baru saya sendiri tegor org..dont try to comfort me...tak pasal2 kena marah balik dengan saya...
kalau sedih saya suka be alone...dan nanges lah :) lepas itu ok balik...
dan sekarang ada hamster...so memain lah dengan mereka :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 22:24


termenung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 22:29


mengingati seseorang yang telah pergi dan tak kan kembali lagi.....
mengingati saat suka duka ketika bersamanya....
suatu hari nanti, kita juga akan mengikuti langkahnya....
abah...aku rindu padamu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 22:31


Baca Quran..
Zikir...
Selawat...
Ini cara terbaik nak menenangkan hati...
Pernah saya berasa sangat marah semasa melihat salah satu tabiat buruk manusia di dunia ini...
Saya pada waktu tersebut hanya ingin marah dan bercampur perasaan gelisah...
Pada waktu tersebut bacalah Al-Quran... dan hati pun mula tenang...

Selain itu cubalah selalu tukar kedudukan badan untuk menghilangkan perasaan gelisah atau marah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-07 23:40


ambil wuduk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 20-04-07 23:57


melihat ciptaan dan kebesaran Allah s.w.t.....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 16:54


Kalau ana..ambik wuduk...cuba ubah kedudukan..misalnya masa tengah marah tu ana duduk jadi berdirila....dan jalan-jalan sikit ambik angin...dan cuba istighfar berulang kali nanti redala...paling dhsyat ana buat nangis lah...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 18:43


Ketenangan itu hanya akan datang bila kita sami'na wa ato'na kepada Al Quran dan As Sunnah. Selain itu pemikiran dan hati tidak akan dapat merasai ketenangan kerana fitrah insan wajib patuh pada Allah SWT dan sekiranya melanggar suruhan Nya pasti tidak akan tenang.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nurulIslam
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26061
Posting: 17
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 19:07


saya selalunya akan senyap to cool myself down.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulIslamProfil   Hantar PM kepada nurulIslam   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 27-04-07 21:07


mengadu kepada allah dan baca al-quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-04-07 21:27


ambil wudhuk dan baca quran....lau tak boleh baca..ana dengar lagu2 yang menenangkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

azreenfasya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.11.2006
Ahli No: 27509
Posting: 37
Dari: Kuching.

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:48


Baca Al Quran. kalau ada masalah kat sekolah pulak, pergi musholla. cari ketenangan.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azreenfasyaProfil   Hantar PM kepada azreenfasya   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:51


bertasbihlah kerana hati-hati akan menjadi tenag.
baca al-Quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:54


melihat kehijauan hutan dan juga kebiruan laut yang terbentang luas..

dan ucaplah SubhanAllah...
Maha Suci Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-04-07 23:59


melihat kebesaran Allah mendapat pahala dan dapat memberi ketenangan jiwa dari rohani dan jasmani........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-04-07 00:21


termenung, terkenang, terus tertidur

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 28-04-07 00:39


ketahuila dengan hanya mengingati ALLAH hati akan menjadi tng,,,hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 17:06


assalamualaikum..
kalau saya..saya ingat tuhan banyak-banyak.
zikir banyak-banyak
lepas itu buat lah solat sunat tahajjud
solat taubat..solat sunat hajat..minta ketenangan bagi hati..
lepas itu buat aktiviti yang kita suka..mean macam hobi kita..
baca buku-buku islamic..macam mencari ketenangan bagi hati..
insyaAllah boleh membantu..
biasa lah mula-mula tak mudah untuk mencari ketenangan..
insyaAllah..kalau kita rajin berusaha
yakin tuhan sentiasa bersama-sama kita
kita akan mendapat ketenangan bagi hati..
cuba lah..
salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

alyya93
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26819
Posting: 28
Dari: Johor Bahru, Johor, Malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 13:16


ana pernah jugak macam itu pada suatu hari ini..
time itu tension sangat sebab banyak kerja.. then, telefon kawan dan luahkan isi hati..
then, kebetulan pula waktu tu baru lepas azan, so, ambil wudhu' dan terus solat.. then doa supaya hati tenang.. then ngaji.. lepas itu hati dah tenang..
dan, dptlah ana smbung buat homework yang belambak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alyya93Profil   Hantar PM kepada alyya93   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 13:20


salam...

cara ana pelik sikit.

ana suka ingat balik kesalahan ana.
lepas tu, bercucuran......

bila dah istighfar banyak-banyak, lepas tu baru tenang.

tak pun, ana suka duduk seorang-seorang dan buat-buat sibuk. buat saja lah apa yang patut. baca buku ke.....conteng kertas ke...

**masa buat ni, tak boleh ada orang. kalau ada, ana akan cari tempat yang tiada org.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 14:18


tidur... ZzZzZzZz...... bangun tidur then sembhyg... memang rasa relax....

-----------------------------------------------------------------------
hidup harus di teruskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-07 14:19


tidur... ZzZzZzZz...... bangun tidur then sembhyg... memang rasa relax....

-----------------------------------------------------------------------
hidup harus di teruskan

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-05-07 09:38


lebih suka dok seorang-seorang........

lepas itu..hujan turun dr mata....huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 10:47


salam...

selalunya ana suka menyendiri atau berdiam diri..menangis jika perlu untuk mengurangkan bebanan perasaan..ingat Allah selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 12:52


time sedih suka dok seorang-seorang, tengah syok2 nagis tu boleh muhasabah diri balik...sedih itu ujian...ujian itu rasa bagai beban yang berat...

time sedih ana suka ingat ayat ni
"Allah tidak mbebani seseorang itu melainkan dengan ksanggupanya"

kiranya kita ni kuat dapat mhadapi ujian...

tapi kadag2 ana kalah dengan emosi....
bawa diri ke pantai ke, lepas itu makan ais krim.....eemmm..... sedapnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-05-07 19:20


ana Kalau tensuon nyanyi saja...tak pun makan...kadang-kadang tidur..huhuhu...tapi pantang siapa try nak borak2 sure ana tak layan...silap hari bulan kena penampo..huhuhu...tu jenis tak paham bahasa lah..org tengah moody pun tak faham-faham..betul tak...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-07 01:17


betul-betul..betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 10:35


Hati yang tenang adalah hati yang sejahtera dari melakukan sebarang maksiat dan dosa. Sebab itu kita perlu pastikan agar setiap anggota badan kita bersih dari melakukan sebarang perkara yang boleh mendapat murka Allah. Jangan menuding jari pada yang lain selain mengingatkan diri dengan banyak istighfar, mengaji Al Quran selain mempertingkatkan ilmu agama. InsyaAllah hati akan kembali tenang.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 12:18


Salam~

Ana kalau nak tenangkan hati selain solat, baca quran, ana suka baca buku...baca buku motivasi ke, buku-buku agama ke, paling suka buku lah Tahzan..susah hati pasal kerja ke, pasal geram kat orang ke, baca buku tu...termuhasabah lah diri ni sedikit....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-07 13:26


baca Al-Quran dan solat sunat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-05-07 23:56


pernah juga guna cara ni..
makn coklat sampai terlena..he2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-07 12:28


mula-mula sekali mengadu pada Allah, lepas itu ngadu pada mak, lepas itu minta pandangan sahabat2....


aktiviti lain cari jawapan dalam Al-Quran kerana dlmnya ada sakinah dan syifa', ketenangan dan penawar, hikmah dan makna. insyaAllah tak menghampakan. banyakkan solat istiqarah....

yang seterusnya senyumlah....senyum pengubat jiwa...senyum bahasa dunia...berfikir dalam senyum rasa lebih lapang dr berfikir dengan muka berkerut dan masam...cubalah buat.... ;-) :-)


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-07 09:22


betul..senyum...ana tengah buat ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-05-07 09:29


Pada 28-04-07 00:39 , miledi posting:

!!! QUOTE !!!

ketahuila dengan hanya mengingati ALLAH hati akan menjadi tng,,,hakikatnya bahagia itu adalah ketenangan....
:)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Afa
Warga Rasmi
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30529
Posting: 11
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 06-08-07 00:33


Salam...ehmmmm...kalau saya, dengar bacaan ayat Al-Quran, solat hajat, luahkan segala padaNYA, atau hayati keindahan alam atau jumpa org berilmu luas dalam ajaran islam.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AfaProfil   Hantar PM kepada Afa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-07 15:30


Asslamualaikum,
biasanya bergantung apa masalahnya, dan sudah semestinya ubat rohani itu menjadi penawar.
kekayaan,pangkat , ramainya kawan atau orang disisi juga tidak dapat membeli ketenangan, ianya sesuatu yang maya ...yang tak dapat dilihat..

kalau saya biasanya mengadu kepada Allah sahajalah, sebelum tidur panjangkanlah wirid dan doa...minta pertolongan dari Allah dengan bersungguh-sungguh...InsyaAllah akan dipermudahkan.

disamping itu cuba fikirkan jalan keluar dari apa atau sesuatu yang meragut ketenangan saya itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 00:23


salah satunya dengan memasak..rasa best saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 15:28


ana akan ke masjid atau surau..
ana ambil wuduk..ana bentang sejadah..ana duduk..ana fikir kesalahan2 ana..
kerana kesalahan2, dosa2 ana lah ana susah nak kawal diri ana..ana mudah marah..mudah terasa hati..tak menggembirakan org lain..gembira tanpa batas..ana tak tenang..kerana ana lupa nak jenguk dan fikir kembali dosa2 ana yang tak terhitung..
ana menangis dan menangis..solat sunat..sujud terakhir ana terus meminta keampunan dan hidayah dari Allah..dan ana terus berdoa, istighfar,dan menangis..
alquran terus menjadi peneman setia..

p/s:
moga kita berjaya melawan nafsu untuk tahajjud kepada Allah..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-09-07 15:32


pergi beriktikaf di masjid atau ke tepi pantai

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-09-07 16:32


menangis dan muhasabah diri seorang-seorang. berdoa mengadu padaNya. pada ketika itu saya umpama budak kecil merengek2 mengadu... selepas tu rasa puas.. puas ... . lalu fikir apa yang telah saya buat shga saya menjadi begini... kemudian think +ve :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 16:36


kadang-kadang menangis bila dah tak tahu jalan apa lagi nak tenangkn diri.lepas nangis terasa kekalutan hilang seketika.tenang saja rasanya mengalir airmata....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 16:40


zikrullah...insyaAllah...
pandang kepada ciptaan Allah. such as:langit, pokok, apa-apa yang semulajadi..:)..insyaAllah..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 03-09-07 16:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-09-07 17:19


Assalamualaikum...
Ingat pada Allah dan bersangka baik pada-Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 22:18


dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-09-07 22:27


em kalau ana pula kalau sedih mnngs dalam balik tapi kalau mrah masuk balik patu buka rdio kuat2 tak pun dengar mp3 atau walkman.....tng sikit rasanya lepas mnjerit jrit untuk sktika...

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 09:09


dulu nak release 10sion, saya lpaskan dengan marah kat org.
tapi, alhamdulillah.....
boleh sedih saya ambil wudhuk buat solat sunat tsbh.....
lepas itu berdoa dan ngadu kat allah....smbl mnangis,lepas itu baca quran sampai hati tnang
alhamdulillah

sangat-sangat tenang
saya suka ingatkan dr saya,allah duge kita sebab allah concern kat kita...
allah sayang kita.....
allah cuma nak tengok cari kita tgni saja mslh2 yang kita dapat....
allah maha penyayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

husbah88
Warga Rasmi
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27000
Posting: 16
Dari: tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-07 09:40


..............biasalah kita ni manusia biasa kan..kadang-kadang benda kecil pun kita nak marah tak tentu pasal.....memang susah kita nak ingat ALLAH bila marah..tapi mari kita cuba tips ni :jangan bercakap
                                                     -bila berdiri tolong duduk.
                                                     -masih tak tenang cuba ambil wudhuk
                                                     kemudian beristighfar banyak-banyak...insyaALLAH
                                                     hati akan tenang semula......
..tapi,kadang-kadang memabg ada di antara kita ni memang jenis pemarah kan?
     -oleh itu mari sama-sama kita chek semula amalan seharian kita khususnya solat kita..sebabnya solat lah punca segalanya....sprt mana firman ALLAH;
    SESUNGGUHNYA SOLAT ITU DAPAT MENCEGAH KITA DARIPADA MELAKUKAN PERKARA YANG FAHSA' & MUNGKAR.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For husbah88Profil   Hantar PM kepada husbah88   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-09-07 16:25


salam
kalau tak tenang,masa doa pada Allah,saya akan menangis yang teramat sesangat......ataupun menangis ketika tidur dan kemudian tidur.selepas itu kalau tak tenang juga,mengadu dengan kawan.selalu kalau saya mengadu pada Allah.selepas itu saya akan ok dan tak rasa apa2pun.mungkin kerana saya dah express melalui tangisan.tak mengadu dengan mak bapa kerana takut mereka risau.kalau mak saya risau,dia akan call berkali2 sehari.........hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

moshimoshi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.04.2007
Ahli No: 29582
Posting: 156
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 16:29


kalau saya,suka menyendiri...menangis...dan berdoa kepada Allah agar memperoleh jiwa yang tenang.kadang-kadang saya suka jogging seorang-seorang,memerhatikan gelagat org ramai dan melihat keindahan alam ciptaan Allah... :-)


-----------------
beRkoRbAn bErjUang dEmi CiNta...CiNtA yang HakiKi....
[ Telah diedit oleh: moshimoshi pada 10-09-07 16:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For moshimoshiProfil   Hantar PM kepada moshimoshi   Quote dan BalasQuote

kunciair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2007
Ahli No: 30929
Posting: 184
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 10-09-07 16:45


lebih suka menyendri..itu lebh baik untuk mengelakkan masalah yang lain datang...tak pun terus tidur...dan duduk seorang-seorang muhasabah dari..dan kalau tak boleh juga baca al-Quran dan bermunajad pada yang MAHA ESA.. :-)


-----------------
wanita hiasan dunia..adalah permata yang paling berharga bagi lelaki


Bookmark and Share

    


  Member Information For kunciairProfil   Hantar PM kepada kunciair   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-07 16:59


fikir semula apa yang telah saya lakukan sebelum itu dan hari-hari yang telah lepas.. mandi, tidur dan bangun untuk solat(tengok waktu) then ngaji + solat taubat.. lepas itu.. beri senyuman yang lebih manis kepada sesiapa yang ada dalam rumah... best part.. makan! huhu.. cara saya kalau kat rumah.

kalau kat opis, sama saja cuma tolak mandi & tidur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 17:12


dulu cara saya tenangkan hati saya pergi kawasan hospital yang ramai orang lalu-lalang..saya akan duduk lama kat sana sambil tengok orang sakit macam-macam dan tengok budak-budak kecil..kalau saya sedih, stress, tak tenang pasti suka hati dan tersenyum kalau nampak budak kecil..

sekarang cara saya tenangkan hati, muhasabah diri, zikir, doa, baca Quran dan tidur... :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-07 17:13


rasa marah..fikiran terganggu..semua tu ana jarang alami..sebab ana jenis yang hepy go lucky.. :-) :-)

tapi kalau anti ada masalah begitu boleh saja guna cara apa pun..buat perkara yang anti suka watla..memang boleh menyendiri but kalau boleh elakkan sebab masa duduk seorang-seorang ni syaitan senang ganggu..hasut hati dengan macam-macam fikiran..takut jadi macam lain pula kan..so,kalau nak menyendiri pergilah tgk2 langit ke..kan tenang hati..ana suka sangat kalau hujan..hujan macam mmbasuh habis semua rasa2 xsenang dalam hati..jadi sejuk balik macam hujan tu...
at the sana time rasa kagum dengan ciptaan Tuhan akan timbul..
But salunya ana tengok katun..hee..katun kan funny..ana kan lupa semua masalah... katun comel..:-P :-P :-P

buatla apa pun asal hati anti tenang balik..buat perkara yang anti sukala kan..but apa pun yang kita buat paling penting ingat ALLAH..

"Sesungguhnya hanya dengan mengingatiNya hati akan menjadi tenang" Ar-ra'd:28 :-) :-) :-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 16:51


Assalamualaikum..
Kalau ana, ana akan baca al-Quran..
Kadang-kadang ana dengar lagu2 nasyid & beristighfar..
InsyALLAH jiwa akan tenang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 12-09-07 17:02


banyak-banyak istighfar...
jangan fikir -tive...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

annahs
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31014
Posting: 47
Dari: Selangor

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 17:15


Pada 12-09-07 16:51 , umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..
Kalau ana, ana akan baca al-Quran..
Kadang-kadang ana dengar lagu2 nasyid & beristighfar..
InsyALLAH jiwa akan tenang..


Asslmkm...

betul...betul... baca Quran memang boleh menenangkan.

Pecayalah...sangat tenang...

Baca artikel2 yang tenang pun boleh juga!


-----------------
Masih Teguh di Landasan Allah, Insya Allah!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For annahsProfil   Hantar PM kepada annahs   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-09-07 22:25


istighfar banyak-banyak lepas itu fikirkan kalau kita yang buat silap, kurang lah sikit rasa nak marah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

aku_pendiam
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30632
Posting: 8
Dari: Kunak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:04


Istighfar Bayk2 moga ditenangkan Hati... lepas 2 baca Quran ..
dengar Nasyid ok juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_pendiamProfil   Hantar PM kepada aku_pendiam   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-09-07 12:11


kalau kat tempt kerja, bila saya marah saya biasanya akan dok senyap saja. tapi bila org yang saya marah tu bercakap dengan saya balik, saya terus ok...
kalau kat rumah pulak, kalau saya rasa xtenteram, pada suamilah saya tenangkan hati, nangis puas2 dalam pelukan dia, mesti tenang... :)

Tapi, saya selalu ingat, dunia ni tak sentiasanya indah, adakalanya Allah dtgkan ujian yang bertimpa2... Hanya pada Allah sebenar2nya tempat meluahkan rasa dan berdoa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:16


sentiasa ingat pada allah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:47


biasanya saya akan asingkan diri....duduk sorng2...termenung....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 12:49


baca quran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

fizah866
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30106
Posting: 60

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 13:20


Pada 14-09-07 12:47 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

biasanya saya akan asingkan diri....duduk sorng2...termenung....


sama lah......

tapi kalau teruk sangat tu....banyak-banyak beristifar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah866Profil   Hantar PM kepada fizah866   Quote dan BalasQuote

izzatun_nisa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 883
Posting: 57
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-10-07 22:17


zikrullah..recite al-quran...
share dengan my best buddy..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzatun_nisaProfil   Hantar PM kepada izzatun_nisa   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-10-07 00:45


salam
kalau saya, saya akan menangis seorang-seorang atau cerita dengan best friend.selepas itu terus ok...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 09:19


Pada 16-04-07 15:59 , ShahrulZaman posting:

!!! QUOTE !!!

Salam...apa cara yang antum buat kalau antum ketika itu dilanda oleh ketidaktenangan hati.

Contoh time tu antum sedih, time tu antum marah, atau apa-apa yang menyebabkab fikiran antum terganggu. ;-) ;-)



Assalamualaikum

solat hajat dan nangis puas2 depanNYA...
alhamdulillah..tenang sangat lepas tu...
:bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

munawirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23706
Posting: 37
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 10:16


berfikir secara positif...
kembali kepada agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For munawirahProfil   Hantar PM kepada munawirah   Pergi ke munawirah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 29-10-07 16:16


Assalamualaikum
ana biasanya tenangkan hati ana dengan dok sendirian,baca quran dan banyakkan berdoa kepada Allah agar tenangkan hati ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 29-10-07 16:18


bismillahhirrahmanirrahim

ambik wudhu'..solat..baca Qur'an..berzikir..cari apakah puncanya yang buat ana tak tenang and try either to solve it or just forget it..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 29-10-07 16:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-07 16:37


Mmmm....selalunya saya akan ambil masa untuk bersendirian dahulu...cuba untuk tenang & fikir sebaik-baiknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

murabbiyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.11.2007
Ahli No: 31754
Posting: 26
Dari: LABUAN

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 09:10


ASSALAMUALAIKUM WBT....

jika rasa resah menyerang,,, ana akan istighfar dan megingati ALLAH (zikir),,, sabda Rasulullah saw,,, berzikirlah agar hati menjadi tenang,,,

selain itu,,, ana baca al-Quran dan tafsirannya,,, insyaALLAH,,, hati kita akan rasa amat tenang dan tenteram,,,kita akan rasa betapa besar dan agungnya ALLAH swt,,,dengan kekuasaan dan perolonganNYA,, insyaALLAH semua masalah atau kerisauan akan terlerai,,, berpeganglah pada prinsip usaha+doa+tawakal agar kita dapat melalui dugaan hidup dengan penuh keimanan,ketaqwaan dan keredhaan,,, wallahu'alam bissawab,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For murabbiyahProfil   Hantar PM kepada murabbiyah   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-07 11:27


selalunya Kalau ada masalah saya akan duduk diam-diam depan kmputer sambil tengok anime...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 11:30


Pada 12-12-07 11:27 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

selalunya Kalau ada masalah saya akan duduk diam-diam depan kmputer sambil tengok anime...hehehe


anime apa yang boleh tenang kan diri..ninja boy? naruto? hehe :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 11:31


dengan mengingati tuhan hati mu akan menjadi tenang..heheh :-)
macam-macam boleh buat..selalunya erm mandi.. :lol:
dengar nasyid..baca quran..yang paling best nangis lah.... :lol:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 12-12-07 11:50


banyak sebenarnya cara nak menenangkan hati ni..tapi yang paling berkesan pernah saya buat ; time tu memang tengah sedih gile2,dah tak nampak jalan keluar..saya dengar bacaan at-Taubah dr Al-Ghamdi,sampailah ayat (maksudnya lebih kurang) '..janganlah bersedih,sesungguhnya Allah bersama2 kamu',terus rasa tenang,kepala pun clear..alhamdulillah..so,sampai sekarang saya amalkan.. :-)


-----------------
p(^_^)q
gambaru!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-07 13:02


Pada 12-12-07 11:30 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:27 , amir_haikal posting:

!!! QUOTE !!!

selalunya Kalau ada masalah saya akan duduk diam-diam depan kmputer sambil tengok anime...hehehe


anime apa yang boleh tenang kan diri..ninja boy? naruto? hehe :sopan:


ada 3 anime..naruto,bleach,one-piece...Kalau tak ada masalah pun duduk diam-diam depan kmputer tengok anime.. :-D


-----------------
"Hidup Biar Berjasa"


Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.186541 saat. Lajunya....