Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 34 hari yang lalu
Kang: 38 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: macam mana lebih seringgit ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» macam mana lebih seringgit ?

Please Mendaftar To Post


Oleh macam mana lebih seringgit ?

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 17:01


> Do you know the answer?......
>
> Ahmad miskin. dia tak ada duit.
> dia nak beli baju yang berharga rm50.
> dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25
> so dia pergi lah nak beli baju tu.
> masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang
berharga
> rm45.
> dia bayar then dia dapat baki rm5.
> dia bagi kawan A rm1 dan dia bagi kawan B rm1.
> dia tinggal rm3.
> dia hutang kawan A rm24 dan dia hutang kawan B rm24
> so dia hutang rm48.
> dia ada rm3 sekarang.
>
> rm48+rm3= rm51
> " macam mana lebih seringgit? "
>
>
>



Weh...minta tolong
anda boleh piker tak?
Dapat jawapannya
Info kat aku

Aku try jugak dengan baju RM 60
Pinjam member A 30
Pinjam member B 30

Baju tu ada diskaun 10
So...harga turun jadi 50
Dia beli

Ada baki 10
Dia bayar balik seorang rm 2
So...kat tangan dia ada lagi 6

Member A tinggal hutang RM28
Member B pun RM 28

Jumlah A dan B = 56
Campur baki dia RM56+ RM6 = RM62
Celah mana datang RM2

Blur aku
tolonggggggggggggg

:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 18:17


50-25-25=0
24+24=48
48-3=45
ahmad bagi a rm1 dan b rm1
maka ahmad tinggal rm3
3+1+1=5
45+5=50

ana paham maksud yang anta pening itu dan ana xley jelaskn...tapi ikut logik cmnie ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-07 11:35


kalau guna formula add math macam ni (dan-1)

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-07 11:36


dan-1

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-07 11:36


dan-1

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-07 11:40


en-1...kalosesape yang belajar add mat itu taw ....susah toi auto correct ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

hafizwildan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34589
Posting: 5

Johor  


posticon Posting pada: 22-08-08 17:54


ni bukan soalan add math..
ni soalan akaun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizwildanProfil   Hantar PM kepada hafizwildan   Quote dan BalasQuote

muslimah89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.12.2005
Ahli No: 21194
Posting: 42
Dari: a.keroh, melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-11-08 10:28


soalan ini lebih kurang same dengan mana lagi seringgit..huhu tapi kat sini berlebih seringgit kan..
jawapan saya..ikut logik...
fikirkan bailk, Kenapa nak tambahkan hutang dengan duit yang dia ada...
(rm48+rm3)
Patutnya...tambahkan hutang yang tinggal dengan hutang yang dia da bayr... (rm48+rm2)

baru dapat jawapan...soalan ini saja bagi kompius saja..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah89Profil   Hantar PM kepada muslimah89   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097909 saat. Lajunya....