Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 18 hari yang lalu
Daeng_Jati: 39 hari yang lalu
Kang: 43 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: bahasa arab vs bahasa lain


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» bahasa arab vs bahasa lain

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa arab vs bahasa lain

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 05:51


ASSALAMUALAIKUM..ana rasa ramai dr sahabat-sahabat yang pernah belajar b.arab...tapi walaupun dah lama belajar ana masih dengar rungutan yang kata bahasa arab ni payah,betul ke????kan kita boleh dapat macam-macam faedah dengan bahasa arab...antara bahasa arab dengan bahsa lain lah,agak2 bahsa mana yang payah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 05:51


ana minat bahasa arab

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

gingie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13215
Posting: 309

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 06:28


Buah cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan;
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan..


saya pun suka belajar bahasa arab...dan spanish..

tapi.. kedua-duanya tak fasih pun :P hehhehee

rasa-rasanya, bahasa arab agaknya lagi susah dari spanish.. kui kui kui :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For gingieProfil   Hantar PM kepada gingie   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 19-03-07 09:01


ana pun suka bahasa Arab..bahasa syurga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 09:39


:-) Berbanding Bahsa Mandarin, Bahasa Arab lagi senang.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 11:29


Lughatul 'arobiyyah lughatul Jannah...

:-) Seronok belajar bahasa arab ni.. Lagi seronok kalau kita faham bahasa arab kerana sambil membaca quran dapat mentadabbur sekali ayat2Nya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 04:55


tapi ada yang kata bahasa arab ni susah...betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 06:10


Pada 19-03-07 09:01 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!

ana pun suka bahasa Arab..bahasa syurga..


takkan suka saja agaknya. tak nak ke belajar dan bercakap dalam bahasa arab?????.... :-)

p/s-hanya gurauan..heheh jangan mara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 07:36


Pada 20-03-07 04:55 , El-ittihadi posting:

!!! QUOTE !!!

tapi ada yang kata bahasa arab ni susah...betul ke??


tak taulah..kalau kepala jenis lambat pickup macam saya ni, memang susah jugak. tapi bukan bahasa arab saja. semua bahasa sama agaknya

p/s: teringat, zaman sek men dulu tak pandai bahasa arab, tapi pandai sikit bahasa inggeris, terus dicop sebagai munafik sebab dikata lebih pandai bahasa 'kafir'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

peace_world
Warga Rasmi
Menyertai: 09.07.2006
Ahli No: 25122
Posting: 20
Dari: Segamat, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 09:04


---
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 16-04-07 21:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For peace_worldProfil   Hantar PM kepada peace_world   Pergi ke peace_world's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 10:38


Bahasa arab rasanya mudah dipelajari.. sebab kita boleh praktik berbahasa arab.. baca al-Quran pun bahasa arab.. jadi pada saya, bahasa arab tu unik dan mudah dipelajari.. saya suka bahasa arab..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 10:45


saya buta bahasa arab...bahasa ibunda & bahasa syurga...rugikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 10:49


Pada 20-03-07 10:45 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

saya buta bahasa arab...bahasa ibunda & bahasa syurga...rugikan...


boleh belajar muslimah..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 11:07


Pada 20-03-07 10:49 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 10:45 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

saya buta bahasa arab...bahasa ibunda & bahasa syurga...rugikan...


boleh belajar muslimah..


he..he..saya simpan angan2 saja. :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 20-03-07 21:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 12:39


Assalamualaikum..

Bagi ana, bahasa mandarin lagi senang dari bahasa arab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:01


Kalau betul-betul minat ia akan menjadi mudah dan senang dipelajari, tidak kira apa bahasa pun.

p/s:bahasa Inggeris yang didakwa senang dan mudah pun tapi ramai anak melayu yang masih tercicir dalam penguasaan bahasa ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

ryan_86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.12.2006
Ahli No: 27615
Posting: 31
Dari: syria

syria   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 22:49


bahasa arab special sebab segalanya memerlukan kaedah. kalau mahir kaedah nahu sarf dia, insya Allah kita dikira lagi mahir dari orang Arab sendiri.
Yelah, mereka pun ada yang tak tahu apa kaedah untuk baris dan sebagainya.

bukan hanya baris, bahkan kalau tersalah titik sekalipun akan memberikan makna yang salah.....

Insya Allah, siapa berusaha pasti berjaya. Ramai juga ulama' Ajam yang dapat menguasai bahasa Arab dan menghasiklan banyak karya bermutu berbanding dari bangsa Arab sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ryan_86Profil   Hantar PM kepada ryan_86   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 23:25


Pada 20-03-07 12:39 , umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Bagi ana, bahasa mandarin lagi senang dari bahasa arab..



kenapa? dah cb belajar b.arab?/ hari-hari kita terdedah dengan bahasa AL QURAN ini kan..mg2 dipermudahakan kepada sesiapa yang ingin/sedang mmpelajari&mencintai b.arab..


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-07 02:16


Pada 20-03-07 12:39 , umairah86 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Bagi ana, bahasa mandarin lagi senang dari bahasa arab..


wahh.. musti tere mandarin ek...?

ana rasa, bahasa arab memang mudah dipelajari..
dedolu ustazah tanya kenapa nak belajar BA...
ana jawab, senang nak faham bila baca quran...
tapi, akhirannya... :roll:

bahasa mandarin, makhrajnye yang susah... kalau salah tone sikit pun dah jadi lain...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-03-07 19:53


Pada 20-03-07 22:49 , ryan_86 posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa arab special sebab segalanya memerlukan kaedah. kalau mahir kaedah nahu sarf dia, insya Allah kita dikira lagi mahir dari orang Arab sendiri.
Yelah, mereka pun ada yang tak tahu apa kaedah untuk baris dan sebagainya.

bukan hanya baris, bahkan kalau tersalah titik sekalipun akan memberikan makna yang salah.....

Insya Allah, siapa berusaha pasti berjaya. Ramai juga ulama' Ajam yang dapat menguasai bahasa Arab dan menghasiklan banyak karya bermutu berbanding dari bangsa Arab sendiri....

Tetapi orang Arab(penutur natif/asli b. Arab) memiliki kelebihan semulajadi iaitu mereka memiliki citarasa keAraban(الذوق العربي;) yang mampu mengolah ayat menurut gaya bahasa Arab. Manakala orang bukan Arab meskipun handal dalam ilmu Nahu dan Sarf tapi apabila mengarang mereka banyak terkesan dengan gaya bahasa ibunda mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 23:12


kan best kalau dah tau bahasa arab boleh baca ktab2 arab krangan ulamak terdahulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

nur_alhanuun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2006
Ahli No: 27815
Posting: 46
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 00:40


Pada 21-03-07 19:53 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 22:49 , ryan_86 posting:

!!! QUOTE !!!

bahasa arab special sebab segalanya memerlukan kaedah. kalau mahir kaedah nahu sarf dia, insya Allah kita dikira lagi mahir dari orang Arab sendiri.
Yelah, mereka pun ada yang tak tahu apa kaedah untuk baris dan sebagainya.

bukan hanya baris, bahkan kalau tersalah titik sekalipun akan memberikan makna yang salah.....

Insya Allah, siapa berusaha pasti berjaya. Ramai juga ulama' Ajam yang dapat menguasai bahasa Arab dan menghasiklan banyak karya bermutu berbanding dari bangsa Arab sendiri....

Tetapi orang Arab(penutur natif/asli b. Arab) memiliki kelebihan semulajadi iaitu mereka memiliki citarasa keAraban(الذوق العربي;) yang mampu mengolah ayat menurut gaya bahasa Arab. Manakala orang bukan Arab meskipun handal dalam ilmu Nahu dan Sarf tapi apabila mengarang mereka banyak terkesan dengan gaya bahasa ibunda mereka.


ana setuju...sebab tu dalam belajar bahasa ni, bi'ah tu penting untuk mendapatkan az zauq al a3rabi...so bagi a'jamiyyin, tak mustahil untuk kuasai bahasa arab dan mendapatkan azzauq al a3rabi jika kena cara belajar+ bi'ah yang sesuai + keinginan dan semangat yang tinggi...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_alhanuunProfil   Hantar PM kepada nur_alhanuun   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 03:13


salamun alaikum.bahasa arab sebenarnya tdkalh sesukar yang disangka.sebab banyak juga perkataan arab syibbih(serupa) bahasa melayu.macam kerusi,mustahil dll.ana sendiri pada awalnya memang lemah b.arb.tapi lama kelamaan ana boleh juga bertutur bahasa arab walaupun tidak selancar macam org arab.tambhn lagi ana sek agama dan didedahkn dengan bahasa arab sejak ting1,jadi dapat lah juga sedikit sebanyak kmahirn brbhs arab ni.sekarang ni ana belajar pula d ngra arab.awalnya memang susah nak faham apa yang usatz atau doktor ajar kat depan,macam org bodoh pun ada rasanya.org arab duduk gelak kita pula tercengang2 .hihi kelakar pun ada.tapi nasib baik kat sini guna fusohah.mudah sikit tapi lama kelamaan hasil dr taamul kita dengan org arab,ana boleh faham juga apa yang doktor ajar.

bagi sesiapa yang nak mahir bahasa arab tu,petua yang paling utama,selalulah mmbaca alquran,lancar dan mumarasakn lidah kita dengan kalimah2 arab.senang u kita bertutur nanti.afdal baca tafsir alquran,sambil baca tengok juga maknanya.yang penting jangan malu,cakap jah ,kalau salah betulkan.kalau kita nak belajar sstu bahasa,kita tak boleh just menulis atau mmbaca tapi kena bercakap nak mumarasahkn bahasa yang kita pjri tu.apa pun,kesungguhan tu penting.

Kalau nak betul-betul kuasai bahasa arab,ikutilah mana-mana kursus bahasa arab yang sedia ada di malysia ni,belajar nahu saraf balaghah dll.seronok taau bila kita dah faham bahasa arab ni,ana kat sini tak ada buku melayu.muraji'(buku rujukan) dalam bahasa arab.seronok rasa bila faham walaupun tak semua.

apa pun,pljarilah bahasa syurga dan bahasa Alquran ni juga bhs2 lain.susah senang bergantung pada kesungguhan dan keinginan kita.minta maaflah tulis pnjng2.saja nak kongsi apa yang ana tau dengan antum semua.Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

fee-za
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6381
Posting: 39
Dari: aMPanG,sElaNgoR

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 09:12


cara pendekatan bahasa arab kat matrik uia adalah paling bez...
saya pun jadi minat bahasa arab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fee-zaProfil   Hantar PM kepada fee-za   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 16:03


lagipun banyak perkataan2 melayu yang diambil dari kalimah arab...setuju????

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

El-ittihadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.02.2006
Ahli No: 22625
Posting: 308
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-07 05:58


mari belajar bahasa al-quran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For El-ittihadiProfil   Hantar PM kepada El-ittihadi   Quote dan BalasQuote

HAFieZAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29019
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-07 09:58


Assalamualaikum wbt...

Berdasarkan pengalaman yang baru ditimba, memang seronok mempelajari bahasa Arab. Kita bukan sahaja dapat menulis dan bertutur dalam bahasa Arab tetapi yang lebih penting, kita makin memahami apabila membaca Al-Quran. Dari situ, lama kelamaan kita akan menghayati ayat-ayat yang dibaca. Setakat ini, ustazah2 dan Ostat di sekolah menjadi rujukan jika tak faham bahasa Arab...syukran jazelan

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAFieZAHProfil   Hantar PM kepada HAFieZAH   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 23-06-08 13:22


wasalam & Assalamualaikum..

"Sesungguhnya kami telah permudahkan Al-Quran itu untuk dikuasai, maka tidak adakah orang yang ingin menguasainya"
(al-Qamar:17, 22, 32 & 40)

Dari pengajian & pengalaman saya, BA tidaklah sesukar seperti yang dibayang atau digambarkan atau mungkin dialami sendiri oleh sesetengah org. Ia bergantung kepada teknik & pendekatan yang digunakan oleh guru itu sendiri serta pngamalan...kita kena kaji Kenapa org melayu menganggap BA itu susah, sedangkan Allah telah permudahkannya untuk dipelajari.

Bukan setakat pelajar yang menganggapnya susah, malah guru sendiri yang menganggap BA itu susah nak diajar,difahami bahkan mengatakan pula kepada pelajar bahawa BA itu susah. Hakikatnya, BA bahasa yang ringkas, kompleks & memerlukan minda yang kritikal. Tentulah begitu kerana ianya Bahasa Al-Quran!bahasa Allah!!
Sebab itulah belajar BA menjadikan aqal kita sihat dan bijak!

Satu lagi, minda yang bersih dan bersedia lebih mudah menerima bahasa Arab. Sudah tentulah menjadi beban/ menyusahkan bagi sesiapa yang menganggap bahawa BA itu susah, susah & selamanya susah. Logik bukan? Minda yang menetapkan penerimaan dan penyaluran ilmu/maklumat. Jika kita positif, maka positiflah hasilnya.

Satu contoh pendekatan yang telah saya pelajari melalui kajian Prof Dr Tammam Hasan membuktikan bahawa BA tidaklah sepayah didakwa/dibayangkan. Hasilnya saya sendiri menganggap BA itu senang malah hampir menguasai kerangka BA itu sendiri!! :-)

Pendekatan & kaedah yang digunakan ialah B. Arab Mikro. Jadi, sesiapa yang berminat nak tahu lebih lanjut bolehlah layari web ni:
http://www.arabic.com.my/ kerana banyak yang saudara/ri boleh belajar.


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120787 saat. Lajunya....