Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 48 hari yang lalu
Muslim1987: 55 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: LOGHAT..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» LOGHAT..

Please Mendaftar To Post


Oleh LOGHAT..

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 11:18


Ceq rasa loghat Kedah agaknya.....heheh,apa kata mereka?

[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 22-04-07 13:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 11:42


entah lah.. mungkin memang kedah agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

umairah_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28069
Posting: 25
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 09-03-07 11:51


ana rasa loghat kelate paling susah nak ikut..dah lama berkawan dengan orang-orang kelantan,tapi belum boleh kecek kelate pergi..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_85Profil   Hantar PM kepada umairah_85   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 11:59


kedah...hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:26


loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

sufeyna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.02.2007
Ahli No: 28575
Posting: 109
Dari: perlis

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 12:30


Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


hmm betul tu..silap haribulan boleh tukaq jadi loghat siam...huhu


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufeynaProfil   Hantar PM kepada sufeyna   Pergi ke sufeyna's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-07 12:56


betul...baru nak cakap dalam posting before ni. Kalau yang simple boleh lagi ikut. Kalau dah org pro utara cakap laju, kita dengar & senyum saja lah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-07 13:00


entah lah kome....ate ada sesiapa nak cuba tuto loghat Perak ke...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-03-07 13:39


pada pendapat saya...loghat perak,kedah dan penang susah bangat..paham22 saja..kalau cakap susah sikit...klate dan ganu sene saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 11:49


ana rasa kelantan...
faham boleh, nak cakap, rasa macam org siam saja...
huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 11:55


pada ana ...
loghat kelantan paling merdu didengar..
loghat tengganu paling kelakar didengar...
loghat nogori paling pelik didengar...
loghat pahang paling asing didengar...
longat utara paling best didengar..
loghat sabah dan sarawak paling tak biasa di dengar...
dan hanya loghat johor dan slangor saja paling biasa didengar...

hu...hu..hu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 13:53


:roll: Tapi saya kawan dengan budak-budak Sabah, sekarang ini dah boleh cakap Sabah, even orang Sabah sendiri pun yang dengar saya cakap Sabah akan sangka yang saya orang Sabah...heheee....dan saya juga boleh kecek kelate......huhuu......(macam mana tak boleh pula, dah meme ore kelate mestilah boleh kecek kelate)... :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 20:13


Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


walaupun namanya loghat utara, bahasa Perlis, bahasa Kedah dan bahasa Pulau Pinang berbeza.. orang utara selalunya tau cemana nak bezakan.. :-)


p/s: Kedah saja dah ada berapa jenis sub-loghat nya.. hehe..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 20:29


Pada 20-03-07 20:13 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


walaupun namanya loghat utara, bahasa Perlis, bahasa Kedah dan bahasa Pulau Pinang berbeza.. orang utara selalunya tau cemana nak bezakan.. :-)


p/s: Kedah saja dah ada berapa jenis sub-loghat nya.. hehe..



betul...
setakat ni tak boleh lagi nak kecek klate dengan ganu walaupun dah setahun lebih dok terganu dan 3 tahun kawan dengan org teraganu dan klate....susah sikit...


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 20:30


terengganu loghat yang senang saja ... hehe.. tapi kalau pergi ke ulu terengganu, memang konfem kalian takkan paham dan takkan boleh ikut. sebab org terengganu sendiri tak paham..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:02


Pada 20-03-07 20:30 , tengku_anis posting:

!!! QUOTE !!!

terengganu loghat yang senang saja ... hehe.. tapi kalau pergi ke ulu terengganu, memang konfem kalian takkan paham dan takkan boleh ikut. sebab org terengganu sendiri tak paham..


betul tu..
first time dengar srg sahabat cakap loghat ulu terganu..
dia duduk kuala berang... beberapa patah perkataan saja yang boleh paham... yang len kena dterjemahkan... huhuhu...

contoh: tubik jadi tubai... :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 21:39


BAHASA JIWA BANGSA...SAYANGILAH BAHSA KITA....UUUUUUUUHHHHHHHH

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:40


Pada 20-03-07 20:13 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


walaupun namanya loghat utara, bahasa Perlis, bahasa Kedah dan bahasa Pulau Pinang berbeza.. orang utara selalunya tau cemana nak bezakan.. :-)


p/s: Kedah saja dah ada berapa jenis sub-loghat nya.. hehe..

..

betul banyak sub-loghatnya..hehe...macam ana dari baling dah lain bunyiknya....masuk alor setar pun lain pula....hehe...tapi yang speselnya jadi org utara ni kemungkinan boleh bertutur bahasa negeri lain macam kl or negeri selatan adalah tinggi...boleh saja nak ikut bahasa org selatan ni tapi org selatan boleh ke nak cakap kedah?...hehe.... ;-)


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 21:56


Pada 20-03-07 21:40 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!


betul banyak sub-loghatnya..hehe...macam ana dari baling dah lain bunyiknya....masuk alor setar pun lain pula....hehe...tapi yang speselnya jadi org utara ni kemungkinan boleh bertutur bahasa negeri lain macam kl or negeri selatan adalah tinggi...boleh saja nak ikut bahasa org selatan ni tapi org selatan boleh ke nak cakap kedah?...hehe.... ;-)




dulu sempit bekampung dbaling sminggu...
syok pulak dengar depa sembang2 petang...

sekali dengar macam loghat klate.. :-)

:-) ;-) :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 20-03-07 22:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

alliaazam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28915
Posting: 159
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-03-07 22:19


walaupon saya bukan org kelantan tapi saya faham bahasanya..ayah saya org kelantan..yang bestnya,1st time saya dengar ayah bercakap dengan org tua ni...saya langsung tak faham.bila saya tanya bahasa apa?kata ayah saya bahasa kelantan klasik...tergelak saya di buatnya..hahaha:Dtu lah 1st time dengar bahasa kelantan klasik.lain benor bunyinye:D:D:D:D:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alliaazamProfil   Hantar PM kepada alliaazam   Pergi ke alliaazam's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 22:08


bahasa terang sebab kalau org luar dari terang yang cakap,lain macam saja dengar...pelik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 22:21


Pada 20-03-07 21:56 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 21:40 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!


betul banyak sub-loghatnya..hehe...macam ana dari baling dah lain bunyiknya....masuk alor setar pun lain pula....hehe...tapi yang speselnya jadi org utara ni kemungkinan boleh bertutur bahasa negeri lain macam kl or negeri selatan adalah tinggi...boleh saja nak ikut bahasa org selatan ni tapi org selatan boleh ke nak cakap kedah?...hehe.... ;-)




dulu sempit bekampung dbaling sminggu...
syok pulak dengar depa sembang2 petang...

sekali dengar macam loghat klate.. :-)

:-) ;-) :-D



that's alright Ismi... org Baling cakap bunyi macam kelate sikit.. org Kuala Nerang cakap bunyi macam siam sikit.. nak dengar bunyi bahasa Kedah yang asli kena dengar orang Alor Star cakap.. (contohnya dengar saya cakap lah.. :D :D )


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 22:45


Assalamualaikum

apa pandangan antum tentang bahasa
Melayu Sarawak

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-07 23:17


Pada 23-03-07 22:21 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 21:56 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 21:40 , annissa_zulfa posting:

!!! QUOTE !!!


betul banyak sub-loghatnya..hehe...macam ana dari baling dah lain bunyiknya....masuk alor setar pun lain pula....hehe...tapi yang speselnya jadi org utara ni kemungkinan boleh bertutur bahasa negeri lain macam kl or negeri selatan adalah tinggi...boleh saja nak ikut bahasa org selatan ni tapi org selatan boleh ke nak cakap kedah?...hehe.... ;-)




dulu sempit bekampung dbaling sminggu...
syok pulak dengar depa sembang2 petang...

sekali dengar macam loghat klate.. :-)

:-) ;-) :-D



that's alright Ismi... org Baling cakap bunyi macam kelate sikit.. org Kuala Nerang cakap bunyi macam siam sikit.. nak dengar bunyi bahasa Kedah yang asli kena dengar orang Alor Star cakap.. (contohnya dengar saya cakap lah.. :D :D )



haha..bagaimana tau ni?..kantoila begitu...takpa2..ana cakap Baling hanya di Baling..kat Aloq Star cek cakap aloq staq lah...habaq mai kat cek nak cakap pa..no problem lah..cakap kl pun boleh...ganu saja belum tuntut..tapi indon pun boleh..mmber suka panggil ana kamus bergerak indon..haha.. :-P :-P


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-07 01:16


salam...
emm..cma saya pula susah nak ikut loghat klantan,terengganu dan utara ini sebab lidah dah keras..tak boleh nak buat bagaimana...walaupon org dan.9,tapi tak tahu juga nak cakap loghat negeri..asyik kena gelak saja..last2 stail kl dengan selangor saja yang sesuai dengan jiwa ini..yela,dr rosakkan bahasa lebih baik tak payah cakap..aper2pon,dengan adernyer loghat2 yang berlainan nila yang menunjukkan betapa uniknya masyarakat kat malaysia ini..malaysia boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

umairah_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28069
Posting: 25
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-04-07 13:21


Pada 20-03-07 20:13 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


walaupun namanya loghat utara, bahasa Perlis, bahasa Kedah dan bahasa Pulau Pinang berbeza.. orang utara selalunya tau cemana nak bezakan.. :-)


p/s: Kedah saja dah ada berapa jenis sub-loghat nya.. hehe..


macam mana nak bezakan?? berminat pulak nak tahu ni...ana ada kawan,dari baling..ada beza ke dengan kat alor star??
apa bezanya dengan penang??

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_85Profil   Hantar PM kepada umairah_85   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 13:27


loghat srwk senang nak kenal tapi bahasa mereka banyak meaning yang berlainan maksd dengan org semenanjung..kompius2!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 13:40


Pada 22-04-07 13:21 , umairah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-07 20:13 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-07 12:26 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

loghat utara ni special sikit.....bukan semua org boleh ikut...


walaupun namanya loghat utara, bahasa Perlis, bahasa Kedah dan bahasa Pulau Pinang berbeza.. orang utara selalunya tau cemana nak bezakan.. :-)


p/s: Kedah saja dah ada berapa jenis sub-loghat nya.. hehe..


macam mana nak bezakan?? berminat pulak nak tahu ni...ana ada kawan,dari baling..ada beza ke dengan kat alor star??
apa bezanya dengan penang??


Erm loghat org Alor Star dengan org Baling lain.. beza sangat.. contohnya paling simple lah.. kalau orang Alor Star sebut Air tu sebagai Ayaq'.. tapi org Baling sebut A saja.. hehe..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 14:06


ye ke doc?emm saya memang family asal dr penang dan kedah..tapi yang baling tu tak pernah dengar agaknya...kalau sik ada lah pernah dengar...sekali dengar sejibik macam telend(siam) 2nd time dengar baru paam..
saya lahir kat sgor family speaking utara dok kat perak so boleh pergi sekolah tadika 1st time kat sgor semua kawan-kawan tekejot sebab cakap utara..so tukar lah cakap sgor pulak...boleh balek kg da org kg pula tekejot sebab cakap kl huhu at last diam sajalah...
alright now kl lah main loghat hehe kalau jumpa member utara cakap utara kalau perak cakap perak :) tapi skil bahasa utare da kurang hehe setakat paam apa org cakap..nak reply hampeh..cnfrm org kenal utara celup hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:24


mai sini org Penang nak habaq sikit..

heheh... Loghat Penang pun ada jugak pecahan dia.. Contoh paling ketara adalah org di belah Tanjung (Pulau) dengan seberang(tanah besaq).. kat belah pulau, depa cakap punyalah pekat siap dengan tangan2 pun naik sama... kalau macam dekat seberang, cakap utara besa2 saja dah macam kedah sikit-sikit tapi ada beza dia jugak...

selalunya dekat pulau, ramai anak2 mami duduk gebang dengan bahasa dia lah yang pekat kadang-kadang rasa macam tak boleh nak cakap mcam tu tapi memang boleh faham.. Nama saja org utara, bahasa utara, mesti boleh faham kecuali yang dah bercampuq dengan siam ka, kelantan ka, so, mcam kena pergi duduk lama2 kat kampung tu, insyaAllah, boleh faham punya...

Bahasa Utara tak susah pun cuma banyak baku dan cakap lepaih saja.. tak budak nak simpan2 macam loghat KL dengan Johor..

Contoh,
Utara = Saya, Tidoq, mana?
KL/Johor = saya, tidur, mana?

macam tu lah huraian dia.. Tapi macam mana pula org Johor macam waheeda boleh saja cakap loghat Utara tapi ada juga rasa len sikit tapi boleh jaa...

Loghat utara tak susah... Tapi kalau org pantai timur cakap loghat utara, ana nampak macam pelik sketlah.. Sebutan tak ikut betul sangat..

2je nak komen..
Maaflah kalau silap ka, tak betul ka, kalau nak perbetui, silakan...

Wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:26


alaa... automatic text lagi..

correction di atas...

*Contoh,

Utara = Saya, Tidoq, mana?

KL/Johor = S a yang a, T i d o, m a dan e ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 22-04-07 14:31


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
:lol: :lol:
:lol:
:lol:
:lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:39


sahabat ana,
abinya dari alor setar, umminya dari baling...
merasalah juga ana dengar dan faham dedua loghat...

p/s: tap itak sempat lagi berkampung di alor setar.. hanya di baling saja... nennt lah agaknya, ada rezeki.. lepas itu boleh lah.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 14:49


yep... moga-moga memperolehi kefahaman tentang loghat utara ni..

Ana pun ada juga sahabat ana di Baling daerah Siong...


Wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-04-07 14:54


Alor staq, Baling, Kuala Nerang...Tu dia...kedahan mai dah...


Ana kat ganu tapi cakap klate. Bahasa campuq2 (hybrid) sikit ganu + klate. Tempat ana ni 75% klate + 25% cakap ganu.


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...
[ Telah diedit oleh: izzul_islam pada 22-04-07 14:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

putericahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27888
Posting: 89
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-04-07 17:38


susah2 loghat melaka lah..hehehe ana lawak j

Bookmark and Share

    


  Member Information For putericahayaProfil   Hantar PM kepada putericahaya   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 22-04-07 19:24


Assalamualaikum...ana tau juga cakap loghat utara...sebab umi orang p.pinang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 22:23


owh... heheh... kedahan saja? Penang agak2nya, panggil apa ye?

Penangan ok tak? macam tak ok saja... :)

Erm... Izzul_Islam siap ada percent lagi itu... %% :)


Cakap loghat Perak pun ana insyaAllah boleh sebab dahulunya ana berketurunan asal nya di Perak...


Wallahua'lam...

~Ramainya Ummat Muhammad~

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-07 22:46


loghat negeri sembilan....
ana kira boleh lah cakap guna loghat ni...
kalau kat rumah, 75% memang guna loghat ni...
yang len2, campo2... utara, ganu, perak, etc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 23-04-07 00:44


hm...memang nak gelak bila dengar kwan yang bukan org utara cakap utara..bertengaboq abeh...ehehe...apa pun cakap kl paling senang paham...tapi ada kawan ana...laksa pun jadi lakse...nak cakap KL punya pasal...heheehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 00:55


betul, betul...

tajwid tak ikut sangat agaknya... heheh... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-07 08:54


jom belajar bahasa kelate

Bokbong - spesis musang
Ttuyup - pepatung
Pok Kor = spesis mengkarung
Ike Kkhonge = ikan cencaru
Gelenyar,Gletah = mengenyam, gedik
saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
mokte = rambutan
kuk/kok = sekeh
njja = tendang
samah = 50 sen
nyaknyo = kasihan
bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `pergi' means sabdu))
debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
hungga = lari (bukan hungga bungga ek)
cuwoh = curah
getek/etek = juga
tepoh = langgar
tubik = keluar
SIAK duduk GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
IDAK anda = cuma
WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.(biasa nya dalam urusan perniagaan)
DEKPONG juga EH = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth enough)
belengas = melekit
klikpah klikpah = terpinga pinga
lipotey = tak tetap duduk
nneting = melantun

Kelantan + English?? = "Kelantalish"
Contoh:
POZEK (deposit),
RIZAT (result),
NNEJA (manager),
ISTEK (estate),
SUWIH (switch),
MERKET (market), dll...
BOKK (book)
rhoba (rubber)pemadam

Kata penguat dalam bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
masa PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakut/penakut apah
cerhoh/cerah jheriloh
jatuh celabok
kuca hanya (suara mengidung sedikit)

Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik..
Antaranya:
YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
juga = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "juga"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bukan?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMO KE = nanti kan

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat
Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau
sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat
tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:
CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok
air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"
(istinja).
PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...
JEBO : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org
tua-tua masih guna perkataan ni..) Kalau silap dengar, lain
maksudnya.
NYOR KOTE : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair"
(ingat slogan CAWAT KOTE) di kebanyakan tempat, ianya mencarut
juga!!
TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
marah.(begitu juga JATE...)
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang
luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh
& manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan...cuba direct
translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,
ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!sprt juga perkataan
bujang(buje)membawa erti janda Kalau di kelantan.
SIA = sembuh

Biasanya perkataan yang berakhir dengan`an','am','ang' diganti dengan
`e'. contoh :
Jangan = jange
Lengan = lenge
ayam = aye
Geran = gere,
Pisang = pise
Malam = male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jadi lain pula.)

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan
boleh membezakan langit dengan bumi. Sekadar contoh,
Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya
disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA
(useless).Atau keliru diantara KECEK('ngenen') dengan KKECEK
(bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda
(makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid)tidur lluar(tidur
di luar)...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-07 09:22


wah bersemangat are_peace, bayok tu senarai. saya pun walau kelate ada baso hok tok tahu. kiro baru tahu, keno belajar jugok ni... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 12:24


Pada 23-04-07 09:22 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

wah bersemangat are_peace, bayok tu senarai. saya pun walau kelate ada baso hok tok tahu. kiro baru tahu, keno belajar jugok ni... :)


assalamualaikum..
betul tu kak muslimah_jun..
semangat betul apis ni..
baru hari ni tahu bokbong tu apa..
ehehe..
selomo koni maing sebut jah..tok tahu go satu..
hari ni baru tahu tengok apih post kat sini..
wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 14:58


Pada 23-04-07 09:22 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

wah bersemangat are_peace, bayok tu senarai. saya pun walau kelate ada baso hok tok tahu. kiro baru tahu, keno belajar jugok ni... :)


kena copy lah nampaknya ini.. hehe.. :D :D :D lepas itu hafal..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 15:04


bagus dapat belajar loghat kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 15:36


Pada 23-04-07 08:54 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!

jom belajar bahasa kelate

Bokbong - spesis musang
Ttuyup - pepatung
Pok Kor = spesis mengkarung
Ike Kkhonge = ikan cencaru
Gelenyar,Gletah = mengenyam, gedik
saksoba = Absorber
Supik Gelenyar/supik rhokrhak - plastik bag (yang nipis tu.)
Buah Topoh = buah epal (diambil dr perkataan Arab "tuffah" = epal)
mokte = rambutan
kuk/kok = sekeh
njja = tendang
samah = 50 sen
nyaknyo = kasihan
bbaloh = kelahi
Ggaduh = nak cepat (double `pergi' means sabdu))
debe = berani gilerr
Bekwoh = kenduri (mungkin berasal dari big work)
Tohok = buang
rhukah = panjat
Ghohok = susah, payah
hungga = lari (bukan hungga bungga ek)
cuwoh = curah
getek/etek = juga
tepoh = langgar
tubik = keluar
SIAK duduk GGOBAR = Jangan risau.. Don't worry, be happy!!!
IDAK anda = cuma
WAK GGOGHI = Bagi memulakan sesuatu.. to start with.(biasa nya dalam urusan perniagaan)
DEKPONG juga EH = Kalau ya pun
Jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak tu)
Kelaghing = kesat/not smooth (kulit kelaghing = skin not smooth enough)
belengas = melekit
klikpah klikpah = terpinga pinga
lipotey = tak tetap duduk
nneting = melantun

Kelantan + English?? = "Kelantalish"
Contoh:
POZEK (deposit),
RIZAT (result),
NNEJA (manager),
ISTEK (estate),
SUWIH (switch),
MERKET (market), dll...
BOKK (book)
rhoba (rubber)pemadam

Kata penguat dalam bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
masa PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakut/penakut apah
cerhoh/cerah jheriloh
jatuh celabok
kuca hanya (suara mengidung sedikit)

Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik..
Antaranya:
YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan...lebih kurang "OK?",
juga = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "juga"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bukan?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMO KE = nanti kan

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat
Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau
sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat
tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:
CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok
air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"
(istinja).
PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...
JEBO : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org
tua-tua masih guna perkataan ni..) Kalau silap dengar, lain
maksudnya.
NYOR KOTE : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair"
(ingat slogan CAWAT KOTE) di kebanyakan tempat, ianya mencarut
juga!!
TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
marah.(begitu juga JATE...)
AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang
luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh
& manis tu dipanggil NIRA.
NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan...cuba direct
translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...
SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,
ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!sprt juga perkataan
bujang(buje)membawa erti janda Kalau di kelantan.
SIA = sembuh

Biasanya perkataan yang berakhir dengan`an','am','ang' diganti dengan
`e'. contoh :
Jangan = jange
Lengan = lenge
ayam = aye
Geran = gere,
Pisang = pise
Malam = male BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jadi lain pula.)

Akhir sekali, peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan
boleh membezakan langit dengan bumi. Sekadar contoh,
Tanpa 'sabdu' orang boleh patah gigi kerana MAKAN KANTIN, sepatutnya
disebut MAKE KKETENG (eating at the canteen)!!!
Atau salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA
(useless).Atau keliru diantara KECEK('ngenen') dengan KKECEK
(bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda
(makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid)tidur lluar(tidur
di luar)...



lepas ni satu malaya kecek klate lah jawabnye huhuhu
:lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 15:45


erm.. ada seorang warga Ukhwah.com to name Aye...
jadi maksud dia ayam lah ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-04-07 15:57


Copy..copy....
Print pah tapa dinnding, nak tidur tengok kamus ringkas ni sari (sehari) sso(1) perkataan . tapi…..hok mano nok exan tu jangan lupo…pelajaran nok exam tu tetap no 1 :)

daeng: aye (ayam) mano reti nulih(tulis), gapo lagi nak baco gapo hok ado dalam ukhwah.com, apo lagi bagi pendapat bernas dale (dalam) ukhwah ni. 'Aye' tu kena sebut bahasa luar kelate.. tok baik royak ore aye :) he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:26


Pada 09-03-07 13:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

entah lah kome....ate ada sesiapa nak cuba tuto loghat Perak ke...?


assalamualaiukm..

boleh jeq teman pun org perok juga..tapi bukan lah area hulu..cakap sikit-sikit tu bolehlah..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:28


pekat tuto perak, orang ulu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:36


Pada 23-04-07 16:28 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

pekat tuto perak, orang ulu ke?


teman bukan org lu tapi ilir..tapi saudara marah teman ada yang dok ulu..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:52


erm... orang hilio lah ni ye.. duduk mana meke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:55


Pada 23-04-07 16:52 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm... orang hilio lah ni ye.. duduk mana meke??


teman org teluk intan..ala yang terkenal dengan menara condong tu..dah dekat beno pun


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:55


erm, orang telok ensen lah ni ye... erm

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 16:58


Pada 23-04-07 16:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

erm, orang telok ensen lah ni ye... erm


salam..

memang benor pun..telok ensen..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 17:00


habis macam mana nak join program tu...? duduk Perak ke Kuala Lumpur


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 23-04-07 17:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 17:08


Pada 23-04-07 17:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

habis macam mana nak join program tu...? duduk Perak ke Kuala Lumpur



salam..

dok KL..asal perak lah..mula-mula nak pergi seorang tapi alhamdulillah Allah temukan ana dengan ahli2 ukhwah yang lain..insyaAllah mybe pergi agaknya program tu


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 20:46


kawe boleh kecek klate juga.....
ganu pun boleh
nogori sikit-sikit...
teman cakap perak pun boleh...
kl saya pun boleh..
apalagi johor boleh jugak kalau nak sain...sekali...]

macam-macam ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 21:43


huish..... multi purpose ini... hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 22:54


Pada 20-03-07 11:55 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

pada ana ...
loghat kelantan paling merdu didengar..
loghat tengganu paling kelakar didengar...
loghat nogori paling pelik didengar...
loghat pahang paling asing didengar...
longat utara paling best didengar..
loghat sabah dan sarawak paling tak biasa di dengar...
dan hanya loghat johor dan slangor saja paling biasa didengar...

hu...hu..hu..


papun..cintailah bahasa kita... :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-07 22:58


andailah diri ini dapat kuasai semua bahasa d dunia ini.........


mesti mudah sgala2nya....


Wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 13:22


hehe peha(Pahang) meme(memang) asing Kalau kamu dengar..:-) koh orang pahang pun kadang tok pahaa dengor org pahang cakak(cakap) tama2 orang tua kategori nenek..byok mek weh bahasa lamanyee.. Eh?syemarly meknyee dengan kuciea aok teh? amboii seda'nya landing..huhu:-D...weh!mana orang pahang ni weh??tak nok join sini ke? bagi tau bahasa kita pulok wehh!!:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-07 14:16


hoho ucu sekarang kat perlis. memang beza jauh dengan johor. (maklumlah saya ni org johor). yang konpius tu belah sini depa panggil biskut mayat tu kueh...hohohoho. pening pala aku masa mula-mula dok sini. tapi lah ni paham lah sikit-sikit. tapi bahasa pantai timur memang tak boleh nak ikut. lembut sangat susah nak tiru,

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-05-07 14:22


Pada 19-05-07 14:16 , ucu_nuriman posting:

!!! QUOTE !!!

hoho ucu sekarang kat perlis. memang beza jauh dengan johor. (maklumlah saya ni org johor). yang konpius tu belah sini depa panggil biskut mayat tu kueh...hohohoho. pening pala aku masa mula-mula dok sini. tapi lah ni paham lah sikit-sikit. tapi bahasa pantai timur memang tak boleh nak ikut. lembut sangat susah nak tiru,


hehe biskut mayat tu bukan kueh dik oi.. biskut kering, kuih raya dan yang sama waktu dengannya semua dipanggil biskut di utara sana.. kalau mereka cakap "makan lah kuih tu.." maknanya makanlah biskut mayat or kuih raya or kek ka apa yang terhidang atas meja tu.. hehe.. biasalah.. ni namanya penjimatan perkataan.. sebut kuih untuk semua benda.. :D dan satu lagi kasut bertutup (macam kasut pejabat, kasut sekolah) dan selipar (termasuk selipar jepun) dipanggil kasut.. hehe.. jimat sikit masa nak bcakap.. :D :D :P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 19-05-07 14:24


org banjar pula kalau cakap kaki mereka panggil 'betis'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

umairah_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28069
Posting: 25
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-05-07 15:29


Pada 19-05-07 13:22 , teruterubozzu posting:

!!! QUOTE !!!

hehe peha(Pahang) meme(memang) asing Kalau kamu dengar..:-) koh orang pahang pun kadang tok pahaa dengor org pahang cakak(cakap) tama2 orang tua kategori nenek..byok mek weh bahasa lamanyee.. Eh?syemarly meknyee dengan kuciea aok teh? amboii seda'nya landing..huhu:-D...weh!mana orang pahang ni weh??tak nok join sini ke? bagi tau bahasa kita pulok wehh!!:-P


ana orang pahang, tapi ana tak pandai cakap pahang...duduk pun dah sempadan dan.9..cakap nogori boleh lah sikit-sikit..hehehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_85Profil   Hantar PM kepada umairah_85   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-05-07 16:15


Pada 23-03-07 22:45 , Individu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

apa pandangan antum tentang bahasa
Melayu Sarawak


saya pernah dengar seorang kenalan melayu-melanau bcakap.memang seronok didengar!dia tergelak tengok saya ternganga dengar dia cakap dengan family dia..memang susah nak ikut..faham apatah lagi!langsung tak faham.. :-P


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 16:18


depa ampa kami ....:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 16:21


loghat utaraa walaupun kedengaran agak kasar,tapi best saja bila dengar...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-05-07 16:27


Pada 23-04-07 08:54 , are_peace82 posting:

!!! QUOTE !!!



Kata penguat dalam bahaso Klate pun boleh tahan menarik:
manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
masa PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG
nnakut/penakut apah
cerhoh/cerah jheriloh
jatuh celabok
kuca hanya (suara mengidung sedikit)



haa..terengganu pun ada..ada yang same dengan klantan..ada yang tidak..antaranya:

masin/masing PPEKOK
pahit LLEPANG
masam/masang REBANG
tawar/tawor HEBE
puteh SLEPUK
hitam/hitang LLEGANG
kuning SSIO
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGO/KOHONG
nnakut/penakut apah
kuca hanya (suara mengidung sedikit)

panas/panah KKETEK/DDERING
gelap/gelak KKATUK
ringan/rengang LLEPONG
berat NNANANG
besar/beso JALLO
kecil/kecek STUEK
bulat GGETE

em..banyak lagilah.. :-D


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-05-07 16:37


saya seronok juga dengar sahabat utara bercakap esp org penang.. ;-)
dengan KEPEKATANnya, dengan GAYAnya, dengan SEMANGATnya..memang mencuit hati..seronok! :lol: :-D

em..pengalaman saya, kalau saya bercakap loghat terengganu, sahabat dr klantan akan faham & balas dengan loghat mereka..& saya juga faham dengan loghat mereka..kirenya saling memahamilah.. :-D hehehe..


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-05-07 19:51


Pada 23-04-07 15:04 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

bagus dapat belajar loghat kelantan...


dah masuk lima tahun dok klate,tapi tak fasih lagi..
ada orang kelantan tu cakap kat saya dia tak berapa suka saya kecek klate...jadi lepas tu saya pun jadi segan nak kecek..
betul ke oghe klate dok suko kito oghe luo kecek klate?..


:-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-05-07 22:33


Pada 20-05-07 16:37 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

saya seronok juga dengar sahabat utara bercakap esp org penang.. ;-)
dengan KEPEKATANnya, dengan GAYAnya, dengan SEMANGATnya..memang mencuit hati..seronok! :lol: :-D

em..pengalaman saya, kalau saya bercakap loghat terengganu, sahabat dr klantan akan faham & balas dengan loghat mereka..& saya juga faham dengan loghat mereka..kirenya saling memahamilah.. :-D hehehe..




:-D :-D :-D ..saya memang akan bls dengan bahasa kelate..sure!! insyaALLAH,faham semua nya... :-D


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-05-07 01:04


Pada 20-05-07 22:33 , anis_najihah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-05-07 16:37 , hudahasnan posting:

!!! QUOTE !!!

saya seronok juga dengar sahabat utara bercakap esp org penang.. ;-)
dengan KEPEKATANnya, dengan GAYAnya, dengan SEMANGATnya..memang mencuit hati..seronok! :lol: :-D

em..pengalaman saya, kalau saya bercakap loghat terengganu, sahabat dr klantan akan faham & balas dengan loghat mereka..& saya juga faham dengan loghat mereka..kirenya saling memahamilah.. :-D hehehe..




:-D :-D :-D ..saya memang akan bls dengan bahasa kelate..sure!! insyaALLAH,faham semua nya... :-D



yelah tu cik anis ;-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Sinar_Izati
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 25991
Posting: 36
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-05-07 01:42


loghat kelate susah nak catch up kalau mereka cakap laju2..
tapi suka dengar loghat sabah..suka sangat..
dan sarawak sik faham..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sinar_IzatiProfil   Hantar PM kepada Sinar_Izati   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 13:45


loghat ngori lah...apo laei... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-08 14:25


salam...

ana rasa loghat utara lah best..tapi loghat yang susah nak ikut bagi ana.. Kelantan lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 15:16


loghat utara sedap didengar tapi kalau marah..bunyi loghat utara ni nampak kasar tambah pulak dengan gaya dia bercakap..erm tapi saya ada kawan yang berasal dari utara..bila dia belajar di kelantan..masyaAllah..lagi nak gelak 'slang' yang dia bawa..haha..:-D:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174414 saat. Lajunya....