Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Isu Repeat/Short Sem di U?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Isu Repeat/Short Sem di U?

Please Mendaftar To Post


Oleh Isu Repeat/Short Sem di U?

salafus_soleh
Warga Rasmi
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28074
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 22:11


salam..ana nak tanya kepada para2 ilmuan disini..tentang p`kara ini..
apakah perkara yang m`yebabkan seseorang itu t`pakse repeat/ buat short sem?adakh disebabkan kurangnya [email protected] t`lalu bangga kerna m`jadi seorang mahasiswa/mahasiswi?Padahal,sama-sama masuk dan akal fikiran smuanya sama..Kenapa tak sama-sama juga keluar(grade)?
fikirkan dan kongsikan cetusan idea sahabat2..wsalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For salafus_solehProfil   Hantar PM kepada salafus_soleh   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-03-07 00:28


salah satu faktor kerana kejutan budaya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-07 00:43


pertama pelu tau pembelajaran alam U dengan sekolah amat berbeza. Di u kita jauh dr parents tapi di kelilingi oleh kawan-kawan yang datang dr pelbagai daerah & negeri juga dr pelbagai background hidup. Teman serumah bukan lagi makayh, tapi totally kawan. jadi pandai2la pilih kawan. Jk alam sekolah kita disuap, cikgu yang bagi nota, tapi di U kita cari sendiri. inisiatif sendiri untuk berjaya.Kalau tak pergi kelas pun jk kawan baik tentu akan alert jk kita tak sedar @ tertidur. Ada org masih tak boleh biasakan diri, terlalu manja dengan family tu yang susah.

Jk berkawan dengan org malas, kita pun akan jadi malas. BETUL! jadi pandai2la pilih kawan yang rajin & agama yang baik, insyaAllah kita pun terjangkit rajin & baik. Jk saya, saya suka jenis kawan semua, tak suka bergroup, tapi...untuk jadikan sahabat, contoh rajin & agama saya pilih, sebab mereka akan pgaruhi kat & ingatkan kita yang baik juga.

Ada juga yang tak tahu beza mana harus di utamakan, kadang-kadang poteng kelas untuk aktiviti sukan @ gerak krj organisasi lain. Pandai2la seimbangkan.

yang petang before langkah kaki nak jejak U, NIAT dulu kerana nak cari REDHA ALLAH selain dapatkan ilmu & bawa pulang kejayaan untuk ibubapa, baru pengaturan hidup kita teratur dengan rahmat Allah.InsyaAllah terjamin, & memang kita akan terpelihara dr terjebak dengan sosial bebas. Jk U saya alhamdulillah terkawal & boleh bilang berapa org free hair.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-03-07 00:54


tapi 1 nak bagitahu salafus soleh. rezeki tu adalah kepunyaan Allah, Allah yang bagi bukan manusia. jadi jk kita diberi pilihan sibuk dengan gerak krj kerana Islam & memang tak boleh elak, jk boleh pastikan kerja kita lakukan itu ikhlas kerana Allah, kerana ingin membantu agama Allah. Andai kata terpaksa repeat, anggaplah itu ujian. Bukan hina repeat seperti pensyarah U saya, prof mahaya..org yang repeat ni dia lagi baik dr org yang dapat result nyawa2 ikan. sebab dia ulang belajar & lagi faham.

tentang bab rezeki itu adalah pemberian Allah: ana ada sahabat yang repeat. tapi..jk kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita. & ingat pertolongan Allah lagi hebat, tak sama dengan manusia... seperti sahabat saya walau repeat, tapi sebab dia tolong agama Allah, dia keluar sahaja dengan mudah dia dapat kerja bagus & gaji pun bagus! :)

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

klate_girl
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26984
Posting: 85
Dari: UM K.L

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 14:51


Masa sekolah dulu "belajar pandai2 supaya dapat masuk U",sejak kecil lagi semua org (mungkin) didedahkan dengan ayat ini.Tapi rasanya tak ramai yang di beritahu supaya bila dah masuk U "cepat-cepat lah grade dengan keputusan yang cemerlang"..sebab tu lah bila dah masuk U,yang pandai dah jadi tak pandai..

....HaNya TuHaN YaNg TaHu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For klate_girlProfil   Hantar PM kepada klate_girl   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 18:43


hehehehe...yang da kena repeat tu buat lah bebetul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:02


SALAM KEPADA SEDARA SALAFUS,,
apa hang ingat yang UM(ulang subjek) tu semua stdnt bermasalah ke ha ? ?????????????????????????????????????? daripada 2nd klass lower,,baik baiki grade lah brader.....

JANGAN INGAT YANG GRADE ON THE SPOT itu RESULT BAIK saja>>


-ANTI PANDANG SERONG

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:02


SALAM KEPADA SEDARA SALAFUS,,
apa hang ingat yang UM(ulang subjek) tu semua stdnt bermasalah ke ha???????????????????????????????????????daripada 2nd klass lower,,baik baiki grade lah brader.....

JANGAN INGAT YANG GRADE ON THE SPOT itu RESULT BAIK...



-ANTI PANDANG SERONG

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:03


SALAM KEPADA SEDARA SALAFUS,,
apa hang ingat yang UM(ulang subjek) tu semua stdnt bermasalah ke ha???????????????????????????????????????daripada 2nd klass lower,,baik baiki grade lah brader.....

JANGAN INGAT YANG GRADE ON THE SPOT itu RESULT BAIK...



-ANTI PANDANG BELAKANG

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-07 22:03


SALAM KEPADA SEDARA SALAFUS,,
apa hang ingat yang UM(ulang subjek) tu semua stdnt bermasalah ke ha???????????????????????????????????????daripada 2nd klass lower,,baik baiki grade lah brader.....

JANGAN INGAT YANG GRADE ON THE SPOT itu RESULT BAIK...



-ANTI PANDANG SERONG

Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-07 09:07


bila kita masuk u ke atau apa-apa saja IPT kita semua ni 0-0...

semua sama saja..then depends kat usaha masing-masing...kadang-kadang rezeki tak berpihak pada kita..usaha lah banyak mana tapi tetapi macam itu...tu semua ujian.sebab Dia akan bagi ganjaran yang lebih banyak lagi lepas itu....so jangan epat putus asa..

apa pun usaha yang berterusan disertai dengan doa yang tak putus...solat hajat jangan tinggal....GAMBATE!!!

kalau yang repeat itu maybe adalah silapnya...apa pun jangan sedih dan kecewe...
belajar dr kesilapan..insyaAllah everything will be ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-07 15:53


salam...
saya setuju dengan muslimah..tapi xsumer yang extend itu sebab kandas..ada yang tak nak beban untuk setiap sem...apa-apa pun.terpulang pada student itu sendiri..kalau dia nak grad on time dengan result yang best spttnyer dia berusaha walaupon aktif dengan macam-macam aktiviti...jangan jadikan aktiviti kolej atau universiti itu faktor untuk abaikan pljrn...yang penting dalam belajar ini D.U.I.T..Doa,Usaha,Ikhtiar dan Tawakal...
Insyallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-03-07 15:59


always study smart ....


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-07 16:03


extend sebab terlalu aktif?

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097815 saat. Lajunya....