Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: siapa minat memancing...!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» siapa minat memancing...!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa minat memancing...!!!!

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 06:07


ana minat memancing ni.. baru-baru ni adalah dapat naikkan ikan sembilang dengan ikan gelama.. best betul time layan ikan tu makan umpan kita.. so kepada sesiapa yang minat memancing dan nak tukar2 pendapat atau minta pandangan boleh lah berdiskusi kat sini..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 08:23


ikan sembilang tu, buat asam pedas sedap tu...
biasanya bila memancing gelame dapat sekali ikan duri


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 02-03-07 08:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 02-03-07 10:02


suka......tapi memancing tak pernah dapat ikan lagi........hehehehhh.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 11:40


betul tu daeng jati... tapi memang syok mancing ti... lagi2 kalau dapat ikan besar.. mak ai..dia punya tarik tu...mamang syok layan joran time tu..biar ikan tu penat dulu..baru boleh bawa naik darat...cita-cita nak naikkan pari dan layar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

fasehahnurilham
Warga Rasmi
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27311
Posting: 10
Dari: hutan sintok

Selangor  


posticon Posting pada: 04-03-07 17:16


hi hi.. saya nak cerita pengalaman ni..
cuti midsem yang lepas, saya dan 2 org lagi member tak balik kampung, saja nak siapkan assignment..yang sedihnya cafe kat kolej saya tak bukak, kalau nak makan kena pergi cafe yang agak jauh, mahal pulak tu, so saya dan d'gang pun plan untuk mncari rezeki dengan memancing ikan kat tasik yang ada dalam UUM ni (tasik Guthrie). yang kelakarnya, peralatan memancing seperti mata kail dan batu ladung, adik kawan saya pos dari terengganu ke UUM, hi hi macam lah kat kedah ni tak ada jual mata kail kan..maka bermulalah lembaran baru dalam hidup saya, pertama kali dalam hidup, pergi memancing ikan!! kalau mak saya tahu, mesti mak tak percaya yang anak dia ni pergi mengail ikan..macam tak sesuai saja..macam manapun Alhamdulillah sangat, walaupun first time dan langsung tak ada skill dan gaya seorang pemancing ikan yang berjaya, tapi alhamdulillah sebab setiap kali pergi memancing ada ikan yang sangkut..Allah kasihan agaknya kat kami ber3 yang kelaparan ni..kesimpulannya, memancing memang best, lagi2 bila umpan kena tarik, best sangat main tarik2 dengan ikan tu, dah tu part yang paling best adalah ikan tu boleh digoreng atau dipanggang, seterusnya dimakan dengan lazat sekali..nyum nyum.. sekarang ni saya bercita2 dan memasang hasrat untuk memancing ikan di laut dalam pulak..i/Allah satu hari nanti..kesimpulannya, hobi baru saya adalah memancing, tapi bila dah habis cuti midsem ni, hobi ni tak dapat diteruskan sebab orang ramai sangat kat tasik..segan lah pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For fasehahnurilhamProfil   Hantar PM kepada fasehahnurilham   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 17:41


tak minat memancing...mungkin sebab kena tunggu lama sangat...tapi kagum pada kaki2 pancing ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 18:18


sama juga tak berapa minat dengan memancing ni..
tapi kedua-dua abang ipar minat pula...


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 04-03-07 18:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 18:28


teman dulu minat. sekarang dah tak minat sebab kasihan kat ikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 23:10


salam...

pernah juga memancing ikan ni. tapi....
tak pernah dapat... :-) :-)
lepas itu, terus tak mancing dah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 00:51


ada lagi ke pemuda zaman sekarang suka memancing? bukan sekarang zaman main PS3 dah ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 06:34


kat kampung dulu ,minat sangat...ada cuti sekolah saja,,kawan bawa ke..terus memancing...tapi bukan guna joran...guna cara tali tangsi tu...kat laut..best woo dapat ikan besar,main tarik ikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

cahaya_hidayahku
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28175
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:41


Pada 05-03-07 00:51 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ada lagi ke pemuda zaman sekarang suka memancing? bukan sekarang zaman main PS3 dah ke?


bukan pemuda saja...pemudi zaman sekarang pun ada yang minat memancing tau.ramai pulak tu (termasuk lah saya..).. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hidayahkuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hidayahku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:45


Petua memancing ni, sebelum nak mancing, jangan makan.
Memancing dalam hujan adalah baik, sebab ikan mula bermain.
Memancing di kawasan terpencil harus menjaga tingkah laku dan adab.
Bila tengah memancing nampak Ular air. jauhkan diri...

banyak petua mancing ni..

mancing guna tali tangsi saja disebut mengail...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 05-03-07 12:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:49


suka jugok ngail2 ikan ni.
dulu selalu ngail kat cherating....
sekali datang haiwan haram lari lintang pukang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 12:55


minat..tapi tak pernah pancing ikan...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 12:55


minat..tapi tak pernah pancing ikan...heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 11:35


kat semanggol banyak ikan kelisa ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 13:34


Dulu masa sekolah rendah dulu memang saya ni suka sangat pergi memancing ikan kat sungai. Selalu pergi dengan makcik saya. tapi kekadang tu ikut ayah juga. yang bagusnya bila dapat ikan besar2. Syok sangat... Bagi saya memancing ni memerlukan kesabaran yang tinggi.. Tapi bila dah besar ni, saya dah tak pergi dah memancing. Bukan mals tapi mak dah tak kasi sebab saya ni perempuan.. hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 13:45


assalamualaikum wbr...
saya memang dari lahir dah minat memancing...
banyaklah jugak pengalaman kalau nak dikongsi...
masa kecik pernah jadi anak kampung...
memancing ikan darat kat sawah, sungai,
tali air
dan lain...
tapi dulu pakai buluhja.
ataupon batang bemban...
sekarang dah besar semua tempat dah pernah p...
memancing pantai,
pulau,
naik bot,
perahu....
dalam hutan....

(^_^)
sekarang peralatan dah canggih,dah lengkap...
beratus2 jugak duit habis...
memang best memancing,disamping dapat ikan,
boleh uji kesabaran...
yang penting tengok alam ciptaan Tuhan...


em....
bagi ikn semilang, gelama, ikan duri, dan sepupunya...
tu kebanyakan kat pantai2 atau sungai pasang surut...
saya suka mancing malam2 sampailah ke subuh pagi.

umpan yang biasanya mendapat "sambutan hangat"
seperti anak udang hidup,pun-pun,dll...
kalau nasib baik.
siakap pun Boleh dapat!

kalau kawasan memancing kat kawasan sungai petani dan sekitar kedahtu...
dah hampir semua teroka...InsyaAllah

satuja...
nak memancing ni kena jaga adab,perlakuan...
juga keselamatan diri...
tapi best oooooooo...
hikhik...
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-07 13:50


lagi satu...
setiap ikan berbeza rasa tarikannya...
kalau orang yang biasa memancing insyaAllah akan dapat tahu...
ikan sungai air tawar lain...
ikan sungai air masin lain,
ikan laut lain...
macam ikan semilng dia akan buat stau rentapan kuat sekali saja masa mula-mula...lpstu tak ada lagi dah...
tak sama macam ikan gelama,duri....


kalau nak memencing,berlainan tempat...
berlainan peralatan dan berlainan umpan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 05:34


ada petua2 lain tak?macam adab mancing ke?bagaimana nak tau saiz mata kail,umpan...se ag,ganer Kalau mancing dekat sungai,tapi kawasan berbatu,mudah sangkut...bagaimana nak buat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 21-04-07 06:56


ish3 lama dah tak pergi mancing ni.......best tu....lagi time sembat ikan...:)kena pula tu ikan keli ke haruan ke......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 11:06


minat tapi tak ada geng nak pergi mancing..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105308 saat. Lajunya....