Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal.
-- at-Taubah: 129

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 101
Ahli: 0
Jumlah: 101




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 7 hari yang lalu
the_brOtherz: 35 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: pandai masak ke??


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» pandai masak ke??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh pandai masak ke??

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 16:26


apa pandangan antum kalau lelaki pandai masak..boleh jadi masakan kaum laki lagi hebat dari kaum hawa kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 18-02-07 17:37


ok lah tu..rajin2 lah ke dapur tolong masak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 20:33


Biasa saja... siapa belajar tentula pandai masak.. siapa tak belajar, tentula pandai makan saja... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 21:00


siapa pandai masak..makanan dialah yang best..tak kira jantina dahh..janji pandai masak..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 21:04


boleh lee...tapi sya ni pemalas sikit...ada org yang ada boleh masak...suruh dia saja...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 21:25


anis pandai masak lepas spm. sebelum tu langsung tak pandai masak... mak tak bagi... sampaikan baru-baru nak masak, mesti guna perisai tak nak bagi minyak terpercik... hehehe


tapi, suami anis nya bihun goreng, sedap bangat... tak sangka lelaki yang tak pernah kedapur, bila sekali masak, sedap rupanya... :-D :-D

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 18-02-07 21:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-07 21:35


Pada 18-02-07 21:25 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

anis pandai masak lepas spm. sebelum tu langsung tak pandai masak... mak tak bagi... sampaikan baru-baru nak masak, mesti guna perisai tak nak bagi minyak terpercik... hehehe


tapi, suami anis nya bihun goreng, sedap bangat... tak sangka lelaki yang tak pernah kedapur, bila sekali masak, sedap rupanya... :-D :-D



kita sama lah kak anis
guna tudung periuk takut terpercik minyak panas :-D
tapi sekarang dah 'expert' dah sikit :-P :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 21:42


rasa tak best pula ..kalau makan masakan sendiri...
hehe...alasan :D

insyaAllah, nanti nak masak untuk isteri dan anak2
kupas bawang dengan pisau pun merangkak lagi :D
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-07 21:53


Pada 18-02-07 21:42 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

rasa tak best pula ..kalau makan masakan sendiri...
hehe...alasan :D

insyaAllah, nanti nak masak untuk isteri dan anak2
kupas bawang dengan pisau pun merangkak lagi :D
wallahua'lam


rasanya normal lah broshahir
kalau tak best makan masakan sendiri
selalunya kita tak berapa makan sangat apa yang kita masak
sebab dah kenyang sepanjang proses masak memasak tu..... :-D :lol: ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 22:25


Pada 18-02-07 21:35 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-02-07 21:25 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

anis pandai masak lepas spm. sebelum tu langsung tak pandai masak... mak tak bagi... sampaikan baru-baru nak masak, mesti guna perisai tak nak bagi minyak terpercik... hehehe


tapi, suami anis nya bihun goreng, sedap bangat... tak sangka lelaki yang tak pernah kedapur, bila sekali masak, sedap rupanya... :-D :-D



kita sama lah kak anis
guna tudung periuk takut terpercik minyak panas :-D
tapi sekarang dah 'expert' dah sikit :-P :-P




tu lah dulu mak mesti marah... sok dah kawin buat begitu tekejut mak mentua hehehe... tapi alhamdulillah belum lagi buat macam tu depan mak mentua... cuma pernah, ayam yang nak digoreng jatuh tak masuk dalam kuali, depan mak mentua pula tu... huhu... anis dengan selamba kata, eh melompat pula ayam ni...

tah apa lah mak mentua fikir kan hehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 00:49


nak kawin nanti..kena menuntut lebih lah kalau macam ni..takut ayam melompat keluar kuali... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 01:00


boleh lah masak jugak sikit-sikit...yang pelik-pelik

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 02:18


salam...
ana memang suka memasak,insyaAllah dengan zat Allah ana boleh masak walaupun lauk yang berat2 contohnya macam rendang...ini antara hobi ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 19-02-07 03:03


Ana pun boleh masak.
Banyak yang pernah ana masak. Rendang, kurma, kari,etc.

Sekarang memasak jadi lebih mudah dengan bantuan Brahim, Adabi, Maggi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 15:19


Mmm...bagus..bagus laki pandai & suka masak. Kalau saya nak cari calon pun lagi bertuah Kalau yang pandai masak. Laki yang suka masak meringankan beban wanita tambah sama-sama kerja, balik sama penat laki terus relax, tapi isteri sibuk kena jaga anak & nak masak lagi..kena bangun pagi2 siapkan breakfast & siapkn anak2 nak pergi sekolah. Sejuk hati isteri bila suami masak...(kata pengacara dalam rcgn masak, saya setuju 100%).bukan apa lambang ada kasih sayang & selagi faham ibarat pepatah berat sama dipikul & ringan sama dijinjing. :-D ;-) :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 24-02-07 23:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 15:39


harap-harap hanya membantu saja bukan kena 'control' ye muslimah_jun...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-02-07 15:50


Pada 19-02-07 15:39 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

harap-harap hanya membantu saja bukan kena 'control' ye muslimah_jun...insyaAllah


Mm..kelakar. tak baik isteri kontrol suami, saya pun tak suka tengok isteri begitu, kasihan sang suami. Lelaki darjat dia ketua, tempat letaknya redha sang isteri. Jadi Kalau nak suruh laki ni mungkin tak berapa berani, sebab laki sukar difahami & ada yang ego tinggi bimbang nantikan isteri dimarah, tak pun suami lari keluar rmh. Jadi Kalau dapat suami yang memahami dengan sukarela memasak kerana sayangkan isteri bukankah itu lebih baik & bahagia. dah jelas... :-) :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

kasturi_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27681
Posting: 27
Dari: Di mana bumi dipijak...

Kedah  


posticon Posting pada: 19-02-07 16:29


Pada 19-02-07 02:18 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
ana memang suka memasak,insyaAllah dengan zat Allah ana boleh masak walaupun lauk yang berat2 contohnya macam rendang...ini antara hobi ana..



alhamdulillah...senang lah isteri Ustadz nanti ye...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasturi_83Profil   Hantar PM kepada kasturi_83   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-02-07 17:03


saya kagum kalau kaum adam pandai masak sebab tak semua kaum adam tahu memasak...saya pun tahu masak tapi masakan kampung saja..masakan lain kurang sikit lah...tapi teringin juga nak belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-07 17:09


Pada 19-02-07 15:50 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-07 15:39 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

harap-harap hanya membantu saja bukan kena 'control' ye muslimah_jun...insyaAllah


Mm..kelakar. tak baik isteri kontrol suami, saya pun tak suka tengok isteri begitu, kasihan sang suami. Lelaki darjat dia ketua, tempat letaknya redha sang isteri. Jadi Kalau nak suruh laki ni mungkin tak berapa berani, sebab laki sukar difahami & ada yang ego tinggi bimbang nantikan isteri dimarah, tak pun suami lari keluar rmh. Jadi Kalau dapat suami yang memahami dengan sukarela memasak kerana sayangkan isteri bukankah itu lebih baik & bahagia. dah jelas... :-) :-)



macam-macam... tapi pengalaman anis lah, kalau time suami yang masak, YA ALLAH, goreng nasik saja tapi punya kelentung kelentang kuali sampai kat ruang tamu dengar, lepas itu saiap guna dua sudip... konon macam expert lah hehehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 22:35


salam...
ana suka tengok atuk ana masak..
kemas saja dapur..
tapi bila adik lelaki ana,masak nasi goreng saja..
habis dapur tu.. penat pulak nak menyentalnya...
huhuhu...


Pada 19-02-07 17:03 , bayti_jannati posting:

!!! QUOTE !!!

saya kagum kalau kaum adam pandai masak sebab tak semua kaum adam tahu memasak...saya pun tahu masak tapi masakan kampung saja..masakan lain kurang sikit lah...tapi teringin juga nak belajar.


ana rasa muslimin memang kena tahu serba sedikit ilmu masak memsak ni.. bukan takat masak air,masak nasi, goreng telur, masal megi saja... cuba 'up'kan sikit...
nanti klu2 isteri kurang sihat, tak dela hari-hari makan kedai, atau sampai terpaksa import mak dari kampung... huhuhu..

:roll: :roll: :-) ;-) :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 21-02-07 22:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 15:23


Hehehe...Saya reti masak nasi saja...Itupun kadang-kadang saja kalau keadaan memaksa...Biasanya emak atau adik perempuan saya yang masak...Saya tolong tengok dan tolong makan saja...hihihihi :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-02-07 15:27


:-) Saya pandai masak air, masak telur 1/2 masak, goreng telur...tu saja, heeeeee........ :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-02-07 16:28


Pada 23-02-07 15:23 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...Saya reti masak nasi saja...Itupun kadang-kadang saja kalau keadaan memaksa...Biasanya emak atau adik perempuan saya yang masak...Saya tolong tengok dan tolong makan saja...hihihihi :-D



apa kata paling kurang pun agkat pinggan, tolong basuh ke? tak pun tolong mak & adik potong bawang ke. Teringat hari tu bincang dengan kawan yang dah kawin tentang ibubapa yang memanjakan anak laki. kasihan mak & isteri anda. tapi Kalau dah masak nasi pun dah kira menringankan satu tugas juga :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-02-07 12:56


bolehlah... tapi masakan ibu tak dek tandingannya walaupun dari masakan seorang ayah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

arsyie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5226
Posting: 230
Dari: mauritus

mauritius   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 13:02


lelaki kalau pandai masak ,gerenti isteri sayang.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For arsyieProfil   Hantar PM kepada arsyie   Quote dan BalasQuote

dibaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2006
Ahli No: 25256
Posting: 181
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-02-07 13:07


nak kata apa lagi....kebanyakan chef2 semua laki....perempuan 2 3 kerat juga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dibaaProfil   Hantar PM kepada dibaa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 13:20


Pada 23-02-07 16:28 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-02-07 15:23 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...Saya reti masak nasi saja...Itupun kadang-kadang saja kalau keadaan memaksa...Biasanya emak atau adik perempuan saya yang masak...Saya tolong tengok dan tolong makan saja...hihihihi :-D



apa kata paling kurang pun agkat pinggan, tolong basuh ke? tak pun tolong mak & adik potong bawang ke. Teringat hari tu bincang dengan kawan yang dah kawin tentang ibubapa yang memanjakan anak laki. kasihan mak & isteri anda. tapi Kalau dah masak nasi pun dah kira menringankan satu tugas juga :-)



Hehehe...Orang lelaki tak tahu memasak tak mengapa...Bukan kerja dia...Tapi kalau orang perempuan yang tak tahu memasak memang susah...Terutamanya waktu dah kahwin nanti...Saya memang ada niat nak belajar masak tapi tak ada kesempatan lagi...Lagipun saya duduk dekat rumah sewa...Makanan semuanya beli saja...Malas nak masak...:-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 13:48


Perempuan memang dijadkan oleh Allah untuk membantu suami dalam semua perkara. Adakah tugas memasak itu adalah sebenar2 nya tugas perempuan???? Memang tidak dinafikan perempuan akan melakukan tugas memasak itu dirumah dan lelaki pulak selalunya menjadikan memasak tu sebagai kerjaya. Tetapi kalau lelaki pandai memasak, dia dapat membahagiakan hati isterinya, insyaallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-07 14:07


Pada 24-02-07 13:20 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-02-07 16:28 , muslimah_jun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-02-07 15:23 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hehehe...Saya reti masak nasi saja...Itupun kadang-kadang saja kalau keadaan memaksa...Biasanya emak atau adik perempuan saya yang masak...Saya tolong tengok dan tolong makan saja...hihihihi :-D



apa kata paling kurang pun agkat pinggan, tolong basuh ke? tak pun tolong mak & adik potong bawang ke. Teringat hari tu bincang dengan kawan yang dah kawin tentang ibubapa yang memanjakan anak laki. kasihan mak & isteri anda. tapi Kalau dah masak nasi pun dah kira menringankan satu tugas juga :-)



Hehehe...Orang lelaki tak tahu memasak tak mengapa...Bukan kerja dia...Tapi kalau orang perempuan yang tak tahu memasak memang susah...Terutamanya waktu dah kahwin nanti...Saya memang ada niat nak belajar masak tapi tak ada kesempatan lagi...Lagipun saya duduk dekat rumah sewa...Makanan semuanya beli saja...Malas nak masak...:-D :-D :-D



Eh bahaya macam tu, nanti kerap sangat makan 'pak aji'. 3x sehari makan kat luar x7hr seminggu x4 mggu sbln... hai dah berapa cupak ajinomoto dalam badan. jangan diganggu sistem tubuh. sekarang ni dah ramai org sakit. Muda2la kena jaga makan.

Tmbh2 kat luar makanan terlebih manis & masin, boleh mengundang KECING MANIS & darah TINGGI = komplikasi 2 pykt ni boleh mdtgkan SAKIT BUAH PINGGAN > BUTA sebab glukos dalam darah tinggi > koma jk effect otak.. paling senang pun buatla nasi gorg kosong ke. nak resepi nsi gorg paling simple, ramai muslimat sini boleh bagi. (saya pun masak yang simple2 saja bawa bekal masa krj Kl, tapi gulai tu taklah, untuk LEBIH JIMAT!)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~
[ Telah diedit oleh: muslimah_jun pada 24-02-07 23:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-07 16:12


Pada 24-02-07 13:02 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki kalau pandai masak ,gerenti isteri sayang.................


tapi takmo lelaki yang terlalu expert dan rajin sangat masak... nanti banyak komen masakan kita, dan nanti kang semua tugas kita dia ambil alih.... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sayyidah_nafisah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.06.2004
Ahli No: 9433
Posting: 90

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-02-07 01:53


tapi cuba kita tengok, kalau lelaki yang jual burger mesti ramai yang beli tapi kalau perempuan yang jual kurang sikit. Kenapa ya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayyidah_nafisahProfil   Hantar PM kepada sayyidah_nafisah   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 25-02-07 12:55


Salam.

Pandai memasak (cehh) semasa berdikari di rantau orang. asalnya menanak nasi pun tak reti... :-P

Tapi seronok jugak kalau bakal suami pandai masak. selain boleh tolong2 di dapur bila time birthday saja dia masak special. Adoii sayang bangat sih! :-D :-D


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

mechaboyz87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2006
Ahli No: 27308
Posting: 94
Dari: -ump->> kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 25-02-07 15:20


ana pandai masak tau..uhuuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechaboyz87Profil   Hantar PM kepada mechaboyz87   Pergi ke mechaboyz87's Website   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 25-02-07 15:23


aku pandai masak air dan nasi saja....Kalau balik rumah...aku tolong mak aku,...ye...tolong abiskan masakan mak aku dan tolong koyok nyo....
hahahhahhahhahaaa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 25-02-07 15:26


Pada 24-02-07 13:02 , arsyie posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki kalau pandai masak ,gerenti isteri sayang.................



ye ke ini??/Kalau abang masak tak sedap, macam mana??? gerenti sayang ke??
hahahhahhaaa...
tapi kan.....masakan isteri itu pengikat kisah sayang suami.. air tangan isteri itu.....huhuhuhuuu....membuatkan suami sayang....... :-D :-D


-----------------
"Terimalah tanpa membuta-tuli; tolaklah tanpa kesombongan"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 25-02-07 15:38


Pada 18-02-07 16:26 , irfaz_87 posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan antum kalau lelaki pandai masak..boleh jadi masakan kaum laki lagi hebat dari kaum hawa kan..


ye ke..
Tapi jangan tak tau...orang perempuan masak lagi sedap...100xsedap dari kaum adam masak..
sebabnya kaum hawa ini low profile :-) :-D ;-) saja taknak tunjuk bakat terpendam.. :-)


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 15:48


tak pandai masak yang hebat2...untuk makan sendiri bolehlah..itupun yang simple2 saja...heheehehe...
tapi cuba juga belajar sikit-sikit dari ibu...yang asas2 saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 15:58


jika suami masakkan... peh tu lah baru romantik... isteri mana tak sayang?

tapi kalau suami masak sampai tunggang terbalik dapur itu.. tu boleh menimbulkan kemarahan isteri agaknya... hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 16:11


wah...sayang lagi isteri kat dapur dia...hehe...
gurau saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 16:14


assalamualaikum..erm,lelaki pandai masak,bagus juga sekurang2nya dapat tolong kaum hawa di dapur..yela,tolong mak ke..istri ke..hehe..kan sekarang ni ramai lelaki pandai masak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 18:19


ana reti masak telur rebus & goreng...
reti masak meggi :)
reti masak air...
tu saja heh! :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 19:42


Pada 25-02-07 18:19 , firdaus_9 posting:

!!! QUOTE !!!

ana reti masak telur rebus & goreng...
reti masak meggi :)
reti masak air...
tu saja heh! :p


tak apa, boleh belajar lagi...
good luck..
:-) :-) :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: ismi_atikah pada 25-02-07 19:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-02-07 20:11


reti tumbuk sambal

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 15:15


Pada 25-02-07 20:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

reti tumbuk sambal


susah nak cari ni.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:30


Pada 27-02-07 15:15 , fansurina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-07 20:11 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

reti tumbuk sambal


susah nak cari ni.. :-D


kan dah ada tu.... ehem :-D ...
macam dah terbau2 saja nasi minyak dengan sambal yang ditumbuk oleh akhi daen jati ni :-P :lol: :lol: :lol:

/

jangan marah aaa :lol: :lol:

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 01-03-07 08:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-07 22:55


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 08:35


tuuk tuuk tukk...bung bung bung...

Siap cili ditumbuk lumat, gaul bersama ayo asam, bubuh sedikit belacan dan garam. gaul2 dengan sudu....
Nah dah siap...

ase

Tolong carikan ulam kelise...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 08:39


perah limau sikit.. terangkat

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 10:25


wah..siap ada gambar lagi itu..hehe..copy dan paste ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 14:05


salam...

wah....berbakat juga warga UKHWAH.COM ni.
ramai yang handala dalam memasak.
boleh lah dapat makan FREE.
dah lah free, sedap pula tu.
boleh kan3...... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:34


Pada 01-03-07 14:05 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

wah....berbakat juga warga UKHWAH.COM ni.
ramai yang handala dalam memasak.
boleh lah dapat makan FREE.
dah lah free, sedap pula tu.
boleh kan3...... :-)


nanti kalau buat gathering memember ukhwah, boleh lah makan sambal spesel tu :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:36


jom sesama, nanti kita pergi pasar cari ikan terobok buat kukus kita makan dengan sambal ni, cicah ulam kelise sekali ok...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:47


Pada 01-03-07 23:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

jom sesama, nanti kita pergi pasar cari ikan terobok buat kukus kita makan dengan sambal ni, cicah ulam kelise sekali ok...




high taste ini :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:49


selere kampung saja...

siapa kata orang laki tak pandei pergi pasar?

Jom...jom


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-07 23:49


Pada 01-03-07 23:47 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-07 23:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

jom sesama, nanti kita pergi pasar cari ikan terobok buat kukus kita makan dengan sambal ni, cicah ulam kelise sekali ok...




high taste ini :-D :-D



a'aa...saya baca pun rasa gitu, terbuka posting pantun.. pun ok


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:52


apa maksud muslimah_jun?

...terbuka posting pantun?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-07 00:12


Pada 01-03-07 23:52 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

apa maksud muslimah_jun?

...terbuka posting pantun?



he..he..buka yang pak malau, ingat cerita apa, rupa-rupanya pantun....saya tak reti sangat pantun2. tapi before keluar ada juga tengok apala yang dipantun tentang pak malau semuka dua. :-)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 00:33


erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 19:11


jom kita masak ikan bakar

Caranya...

1. Ikan dibuang sisik dan perut. Kelar bahagian tengahnya dan dibersihkan.
2. Kisar sekali serai, bawang merah, bawang putih, halia, garam dan gula pasir. Campurkan cili kisar hingga sebati. (ni ramuan utamenye) ikut citarase sendiri...nak pedas? nak masin? nak masam? terpulanglah
3. Lumurkan bahan kisar pada ikan hingga rata dan bungkus.
4. Panggang ikan di atas bara api atau dalam ketuhar hingga masak.

Ok dah siap...

hidangkan sekali dengan sambal belacan dan perahan limau yang dibuat kat atas tadi...

Sediakan sepinggan nasi putih....

jangan lupa baca doa makan...

jemput-jemput makan


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 21:01


tu dia...
en daeng kita dah bawa keluar resipi ikan bakarnya...

p/s: ikan apa..? sebarang jenis ikan..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-03-07 21:03


ikan terubuk


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 02-03-07 21:08 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-03-07 23:17


wah, pandainya pandai daeng lagi masak. Nampaknya saya kena ambil resepi ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 02:12


ana suka masak2 ni.. nati ana ajar macam mana nak masak ayam sate... buat pizza pun senang saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

muslimah05
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28837
Posting: 37

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-07 09:22


buat koktel boleh lah sikit-sikit.. :-) :-) :-)


-----------------
Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...
~bersyukur dengan apa yang ada, jujur dengan apa yang dirasa~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah05Profil   Hantar PM kepada muslimah05   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 09:56


sekarang ni tidak jadi masalah kalau kaum lelaki pandai masak dr kaum wanita.....ini salah satu kebaikan pada pasangan yang sudah berkahwin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 12:35


tiba-tiba rasa lapar laks nengok sambal tu.... terbayang2 nasik panas yang berasap ini... bestnya..

kalau ikan bakar yang anis suka... ikan kembung/ikan cencaru....

letak kunyit, cili api, serai, halia, garam, perah limau sikit.. tumbuk lumat pasyitu sumbat kat dalam ikan, kemdian bakar, pergh memang terangkat... tak perasan ibu mentuaku kat belakang :-D :-D :-D

[ Telah diedit oleh: anis_zulaikha pada 03-03-07 12:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 12:51


jangan lupa balut dengan daun pisang.... memang best tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

umairah_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.01.2007
Ahli No: 28069
Posting: 25
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 03-03-07 13:52


kalau ikan bakar,ana suka ikan terubuk dan ikan tilapia.ikan tilapia kalau nak bakar,lagi sedap kalau tak buang dia punya sisik..cuma buangkan perutnya saja dan ikut step macam daeng_jati..bila dah siap,hidangkan dan sisiknya dibuang masa nak makan..isinya akan lebih lembut dan sedap..dan tak lah terhangus kalau terlepas jaga..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_85Profil   Hantar PM kepada umairah_85   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 13:57


erm..pandai umairah


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 03-03-07 13:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 18:36


jom bagi resepi masakan yang mudah...
siapa lagi? mari lah kongsi


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 03-03-07 18:37 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

irfaz_87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2006
Ahli No: 21780
Posting: 146
Dari: banting

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 20:44


amoi...antum semua..aktif berposting kat sini ye..ana suka sangat masak lemak cili padi..tak kesah lah ayam ke...ikan ke...sayur pun tak apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irfaz_87Profil   Hantar PM kepada irfaz_87   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 20:57


aiwah....tiba-tiba rasa lapar pulak...ikan terubuk tu...
bukan sebarangan ikan...heheee :-P :-D :wink:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:07


tapi jage2 dengan tulangnye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 21:35


Ikan terubuk masin best woo kat Sarawak ini... :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-03-07 00:30


saya memang suka sangat masak2 ni..seronok tu..dapat test kekreatifan kita..hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 01:08


Ini teman nak beri resepi untuk yang suka mengembara, contohnya masuk hutan, naik gunung dan sebagainya.
Kunci utamanya, makanan yang nak dibawa untuk aktiviti macam ni mestilah tahan lama dan memberi tenaga yang kita perlukan.
Jadi ni ada satu resepi, jom..

Nama di Jeruk Ikan

Cara membuatnya senang saja...

Bersihkan ikan dan kelar-kelarkan badannya. Campurkan garam, dan nasi. Gaulkan bahan campuran dengan ikan dan garam sehingga sebati. Simpan bahan-bahan tadi di dalam botol atau pasu dan jeruk selama seminggu atau lebih sebelum dimakan.

Garam dan gula adalah pemberi tenaga yang asas ketika menjalankan aktiviti lasak.

Jadi sesiapa nak pergi naik gunung umpamanya bawa lah jeruk ikan, ikan masin, belacan dan coklat


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nafiz86
Warga Rasmi
Menyertai: 20.01.2007
Ahli No: 28269
Posting: 14
Dari: melaka

Johor  


posticon Posting pada: 04-03-07 10:23


masak air reti lah
huhuuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafiz86Profil   Hantar PM kepada nafiz86   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 04-03-07 10:25


Assalamualaikum

Alhamdulillah elok sangat lah tu kalau kaum adam tau memasak...nanti kalau dah berumahtangga boleh bantu isteri kat dapur...
kasihan isteri tu dah penat kerja kat luar nak buat kerja dalam rumah lagi...
elok sangat tu :-D
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 04-03-07 10:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 12:53


Pada 04-03-07 10:25 , sahihnor posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Alhamdulillah elok sangat lah tu kalau kaum adam tau memasak...nanti kalau dah berumahtangga boleh bantu isteri kat dapur...
kasihan isteri tu dah penat kerja kat luar nak buat kerja dalam rumah lagi...
elok sangat tu :-D


tapi c isteri jangan pula terus menerus suruh c suami saja nanti...hehe...kami c lelaki ni penat juga kerja...bantu mana yang patut saja lah...hehe :lol:


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-03-07 12:56


tips nak bagi sedap mknn..sebelum potong bawang 2,ketuk dulu 2,3 kali..then dalam apa juga mskn,letak daun sup..mesti memikat selera.(^_^)
[ Telah diedit oleh: faiq85 pada 04-03-07 12:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 15:14


Haa...pernah makan ikan pekasam tak? MasyaAllah, sedap woo!! :-D lapar-lapar, makan dengan nasi panas saja pun laju. Ana kalau makan 2 pinggan baru cukup syarat. Lagi sodap kalau goreng bawang besar dan cili padi sekali. 'cubalah!' (iklan maggi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 16:01


Pada 04-03-07 12:53 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-03-07 10:25 , sahihnor posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Alhamdulillah elok sangat lah tu kalau kaum adam tau memasak...nanti kalau dah berumahtangga boleh bantu isteri kat dapur...
kasihan isteri tu dah penat kerja kat luar nak buat kerja dalam rumah lagi...
elok sangat tu :-D


tapi c isteri jangan pula terus menerus suruh c suami saja nanti...hehe...kami c lelaki ni penat juga kerja...bantu mana yang patut saja lah...hehe :lol:



bila baca post ni, teringat anis minta tolong suami kupas bawang untuk masak hari tu saja... sekali tengok,habis satu plastik bawang tu habis dikupasnya(banyak lah jugak)... stok untuk seminggu katanya :-D :-D ....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 16:15


menu special saya: ayam masak merah & sup ikan kering :-D

ada sesiapa yang expert tak dalam masak ayam masak merah ni, bolehlah share skill anda kalau ada.

style saya, saya suka goreng ayam/ikan sampai betul-betul garing, kalau tak garing saya susah nak makan, tak lalu. ada yang satu kepala tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-03-07 16:29


Baru nak belajar masak ni


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 02:13


alhamdulillah, salam wr wb wm... :-)

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa yang expert tak dalam masak ayam masak merah ni, bolehlah share skill anda kalau ada.

akhi al-kareem,
sila rujuk disini
selamat mencuba, bismillah... :-)

!!! QUOTE !!!

Baru nak belajar masak ni

alhamdulillah kerna niat itu sudah ada,
teruskan, moga ALLAH permudahkan, amin... :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_hidayahku
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28175
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:31


Pada 18-02-07 16:26 , irfaz_87 posting:

!!! QUOTE !!!

apa pandangan antum kalau lelaki pandai masak..boleh jadi masakan kaum laki lagi hebat dari kaum hawa kan..


bagi saya,itu satu kelebihan yang Allah S.W.T. kurniakan pada mereka.bukan calang2 orang tau yang pandai masak.apatah lagi,yang memasak tu adalah lelaki.tak hairan lah bila kat hotel2 banyak chef2 diorag kebanyakannya lelaki. =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hidayahkuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hidayahku   Quote dan BalasQuote

cahaya_hidayahku
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28175
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:38


masih lagi dalam proses pembelajaran..tapi, alhamdulillah sudah boleh mguasai beberapa masakan.

p/s : pagi2 bila hujug minggu,kat rumah,selalu makan pulut dengan ikan kering sebab nanti bila p bendag (sawah),xlapaq sangat.walaupun simple,tapi kesedapannya...ya Allah..xterkira!! =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_hidayahkuProfil   Hantar PM kepada cahaya_hidayahku   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:38


assalamualaikum..nampak gayanya kita boleh bukak forum pasal resepi..chef dia Daeng_Jati,macam mana..boleh?
[ Telah diedit oleh: fansurina pada 05-03-07 12:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 12:42


Tak perlulah nanti marah pula wanita-wanita kat sini. tunjuk pandai pulak...kalau nak bukak topik pun bagi kaum wanita ni mendominasi..
Lagi pun teman bukan reti sangat pun...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:12


ehem...ehem...
nak try masakan saya??

saya pandai masak...hehehe!
masak sayur lemak pucuk paku...favorite tu!
nenek ajor....

nak masak kari tak reti. hari tu dah try...
cair lah pulak. :-D


-----------------

[ Telah diedit oleh: zc pada 05-03-07 13:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:15


kari teman tak minat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:16


pucuk paku teman suka tapi angin lah pulak, asyik pening saja...
teman jantung pisang, ubi keledek dll teman alah..angin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:18


kalau tak minat udoh lah....
teman makan kari pun kadang-kadang saja.
banyok koje kena buat , rimah ehh!

sup pun teman rheti....belajor sendiri....nanti dok seorang-seorang senang, dok perlu pergi ke kedei makan nasi bungkuh saja.


-----------------

[ Telah diedit oleh: zc pada 05-03-07 13:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:19


daeng , kamu ni byok pulok pantangnyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:21


teman pantang angin saja...tu yang sensitip sangat.
jadi teman kena cari isteri memahami...


-----------------
Photobucket
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 05-03-07 13:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:26


lagu tu ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 13:32


lagu? lagu apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-07 16:16


mcam tu ka?tu lah maksd lagi itu...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-07 16:47


baguslah kalau kaum adam pandai memasak...senang boleh bantu kat dapur...
contohnya mak ke...nak pula isteri yang bekerja...boleh ringankan kerja dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» pandai masak ke??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.207921 saat. Lajunya....