Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 5 hari yang lalu
the_brOtherz: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: jeans


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» jeans

Please Mendaftar To Post


Oleh jeans

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 14:24


assalamualaikum..
tak puas hati betul dengan perempuan2 sekarang tak kira muda atau tua semua sama saja nak pakai jeans yang dah jadi trend sekarang ni... yang berbadan besar pun sama dah tau macam tu tapi masih lagi nak pakai yang ketat2..memang tak malu langsung..mana lah perasaan malu mereka semua ni...



Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 16:59


betul-betul...ada pulak tu pakai tudung tapi seluar ketat...pengaruh barat...mungkin mereka ni bertudung sebab nak nampak cantik saja...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 17:11


nauzubillah. apa yang saudara buat bila tengok mereka2 ni.. pandang saja ke atau datang meluah kat sini sahaja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

nurilham7
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 241
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 17:39


erm...kawan-kawan saya boleh kata semua ada jeans...saya seorang saja yang tak ada...lepas itu saya tanya lah...Kenapa lah anda ni suka sangat pakai jeans..dah lah ketat....lepas itu mahal......dia jawab...jeans tahan lama....saya tak kata apa...saya pandang sinis saja kat dia..erm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurilham7Profil   Hantar PM kepada nurilham7   Quote dan BalasQuote

putra_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2007
Ahli No: 28546
Posting: 8
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 18:27


saya pun tak pakai jean, yelah, kalau dah pakai seluar jean, jin nak pakai apa.... hmmm... apa lah yang menarik sangat kat seluar jean tu. sama saja. yang penting tutup aurat.. wasalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putra_muslimProfil   Hantar PM kepada putra_muslim   Quote dan BalasQuote

arezy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 124
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 18:50


hmm pastinya tegur...tapi jawabnya jangan jaga tepi kain orang.sendiri tangung lah..so ana diamkan diri saja...berharap agar 'dia' yang pernah ana tegur tuu jadi wanita solehah...
p/s-tak tahan tengok org guna jeans ketat...
Wasalam..
amar ma'aruf nahi mungkar

Bookmark and Share

    


  Member Information For arezyProfil   Hantar PM kepada arezy   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-02-07 19:04


seelok-eloknya bagi perempuan, elakkan daripada memakai jeans.tetapi, sekiranya terpaksa pakai untuk kegunaan aktiviti lasak ( dan tiada pilihan lain),bolehlah memakainya dengan syarat jangan ketat menampakkan bentuk badan..sebaik-baiknya, kalau mampu,belilah seluar cotton slack menggantikan jeans..
+ : sama-samalah fikir dan ubah trend ni.jangan lah kita tahu bercakap, tapi tak tahu merubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

milanfman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 73
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-07 19:05


betul-betul....mereka tak rasa rimas ka pakai ketat2....or memang niat nak tunjuk bentuk badan saja...???mungkin itu niat sbenar mereka agaknya....
tak tahu lah apa nak jadi dengan manusia zaman sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milanfmanProfil   Hantar PM kepada milanfman   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-02-07 19:51


Pada 11-02-07 19:04 , ibn_wanza posting:

!!! QUOTE !!!

seelok-eloknya bagi perempuan, elakkan daripada memakai jeans.tetapi, sekiranya terpaksa pakai untuk kegunaan aktiviti lasak ( dan tiada pilihan lain),bolehlah memakainya dengan syarat jangan ketat menampakkan bentuk badan..sebaik-baiknya, kalau mampu,belilah seluar cotton slack menggantikan jeans..
+ : sama-samalah fikir dan ubah trend ni.jangan lah kita tahu bercakap, tapi tak tahu merubah...


betul tu...apa salahnya gantikan jeans tu dengan cotton slack..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-07 02:29


pakai lah jeans yang agak longgar...
kan banyak cutting nya patern, bukan semuanya ketat.
bagi yang bermotosikal, memang lah pakai jeans lebih elok sebab material nya tebal dan tak mudah koyak

itulah pengalaman saya jatuh motor....seluar koyak kerana kainnya nipis. Sebab tu sekarang saya prefer pakai jeans bila riding.

bagi para perempuan, saya pernah juga cakap dengan kawan-kawan yang pakai ketat2 ni. Kami student engineering, memang selalu buat projek welding, casting, miling, turning...memang prefer pakai jeans.

TAPI...biarlah yang longgar, yang tidak menjolok dan MENYEKSA mata dan menambah dosa.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 17:49


Yang salah bukannya jeans. yang salahnya pakai seluar ketat sampai menampakkan bentuk tubuh. Kalau pakai cotton/nylon/kain sarong/slack/jeans yang ketat, memanglah salah.

Yang penting kita jangan salah faham.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 20:31


Pada 12-02-07 17:49 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Yang salah bukannya jeans. yang salahnya pakai seluar ketat sampai menampakkan bentuk tubuh. Kalau pakai cotton/nylon/kain sarong/slack/jeans yang ketat, memanglah salah.

Yang penting kita jangan salah faham.



""Yang penting kita jangan salah faham""
kalau pakai tak ketat boleh diterima...
tapi kalau ketat sudah pastilah,,,
dia SALAH...kita jangan buat-buat PAHAM



Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 22:26


macam mana jeans hip hop tu...? longgar dan labuh..?macam mana tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 22:28


Pakailah apa sahaja asalkan memenuhi syarat busana dalam Islam sudah... kadang-kadang yang pakai baju kurung dengan tudung menutup dada.. dah elok dah... naik tangga selak kain tu... habis tak gunalah jadinya...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-07 23:42


Pada 12-02-07 22:28 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pakailah apa sahaja asalkan memenuhi syarat busana dalam Islam sudah... kadang-kadang yang pakai baju kurung dengan tudung menutup dada.. dah elok dah... naik tangga selak kain tu... habis tak gunalah jadinya...



yang penting jaga batas aurat kita para muslimin dan muslimat sekalian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 01:18


salam..
ingatlah wahai para muslimat yang mulia..antara asbab Allah tolak solat kita adalah kerana tidak menutup aurat...walaupun menutup aurat tetapi memilih pakaian yang boleh menampakkan susuk tubuh juga dikira tidak menutup aurat...kita rasa sedih sangat kerana anak2 islam juga yang banyak terlibat dalam perkara ini...kita azam kalau ada diantara sahabat2 kita yang sedemikian,kita cuba ikram mereka dengan cara yang paling berhemah...kita kena ada risau dan sedih kerana mereka masih tak dapat faham dan amal agama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 01:20


ini semuanya salah kita semua kerana tak ikram..kita doa nangis2 minta pada Allah supaya kita diberi kekuatan untuk dakwah mereka dan mohon hidayah Allah untuk mereka...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 10:13


:roll: Tak tahu nak cakap apa......memang ramai anak2 muda sekarang suka berpakaian macam itu.....macam nangka kena bungkus......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-02-07 12:18


Teringat kata-kata ustz di sekolah menengah dulu: hanya JIN yang pakai seluar jeans. bagi saya org yang pakai jeans kadang-kadang nampak kasar, apapun wallahu'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-07 13:33


jeans
• faithfuller
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 211
Dari: perak





     Posting pada: 11-02-07 14:24


assalamualaikum..
tak puas hati betul dengan perempuan2 sekarang tak kira muda atau tua semua sama saja nak pakai jeans yang dah jadi trend sekarang ni... yang berbadan besar pun sama dah tau macam tu tapi masih lagi nak pakai yang ketat2..memang tak malu langsung..mana lah perasaan malu mereka semua ni...






--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• arezy
Ahli Rasmi
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 13
Dari: Kuching





     Posting pada: 11-02-07 16:59


betul-betul...ada pulak tu pakai tudung tapi seluar ketat...pengaruh barat...mungkin mereka ni bertudung sebab nak nampak cantik saja...hehe




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 111
Dari: Kelantan





     Posting pada: 11-02-07 17:11


nauzubillah. apa yang saudara buat bila tengok mereka2 ni.. pandang saja ke atau datang meluah kat sini sahaja?




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• nurilham7
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 12.11.2005
Ahli No: 20317
Posting: 76
Dari: seremban





     Posting pada: 11-02-07 17:39


erm...kawan-kawan saya boleh kata semua ada jeans...saya seorang saja yang tak ada...lepas itu saya tanya lah...Kenapa lah anda ni suka sangat pakai jeans..dah lah ketat....lepas itu mahal......dia jawab...jeans tahan lama....saya tak kata apa...saya pandang sinis saja kat dia..erm...




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• putra_muslim
Ahli Rasmi
Menyertai: 03.02.2007
Ahli No: 28546
Posting: 8
Dari: johor





     Posting pada: 11-02-07 18:27


saya pun tak pakai jean, yelah, kalau dah pakai seluar jean, jin nak pakai apa.... hmmm... apa lah yang menarik sangat kat seluar jean tu. sama saja. yang penting tutup aurat.. wasalam..




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• arezy
Ahli Rasmi
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25607
Posting: 13
Dari: Kuching





     Posting pada: 11-02-07 18:50


hmm pastinya tegur...tapi jawabnya jangan jaga tepi kain orang.sendiri tangung lah..so ana diamkan diri saja...berharap agar 'dia' yang pernah ana tegur tuu jadi wanita solehah...
p/s-tak tahan tengok org guna jeans ketat...
Wasalam..
amar ma'aruf nahi mungkar




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• ibn_wanza
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 289
Dari: kelantan + terengganu





     Posting pada: 11-02-07 19:04


seelok-eloknya bagi perempuan, elakkan daripada memakai jeans.tetapi, sekiranya terpaksa pakai untuk kegunaan aktiviti lasak ( dan tiada pilihan lain),bolehlah memakainya dengan syarat jangan ketat menampakkan bentuk badan..sebaik-baiknya, kalau mampu,belilah seluar cotton slack menggantikan jeans..
+ : sama-samalah fikir dan ubah trend ni.jangan lah kita tahu bercakap, tapi tak tahu merubah...




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• milanfman
Ahli Rasmi
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17311
Posting: 10
Dari: kedah





     Posting pada: 11-02-07 19:05


betul-betul....mereka tak rasa rimas ka pakai ketat2....or memang niat nak tunjuk bentuk badan saja...???mungkin itu niat sbenar mereka agaknya....
tak tahu lah apa nak jadi dengan manusia zaman sekarang...




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• akwa
AHLI SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 703
Dari: tganu





     Posting pada: 11-02-07 19:51


Pada 11-02-07 19:04 , ibn_wanza posting:!!! QUOTE !!!
seelok-eloknya bagi perempuan, elakkan daripada memakai jeans.tetapi, sekiranya terpaksa pakai untuk kegunaan aktiviti lasak ( dan tiada pilihan lain),bolehlah memakainya dengan syarat jangan ketat menampakkan bentuk badan..sebaik-baiknya, kalau mampu,belilah seluar cotton slack menggantikan jeans..
+ : sama-samalah fikir dan ubah trend ni.jangan lah kita tahu bercakap, tapi tak tahu merubah...

betul tu...apa salahnya gantikan jeans tu dengan cotton slack..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• ibnutuki
Ahli 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 247
Dari: batu pahat





     Posting pada: 12-02-07 02:29


pakai lah jeans yang agak longgar...
kan banyak cutting nya patern, bukan semuanya ketat.
bagi yang bermotosikal, memang lah pakai jeans lebih elok sebab material nya tebal dan tak mudah koyak

itulah pengalaman saya jatuh motor....seluar koyak kerana kainnya nipis. Sebab tu sekarang saya prefer pakai jeans bila riding.

bagi para perempuan, saya pernah juga cakap dengan kawan-kawan yang pakai ketat2 ni. Kami student engineering, memang selalu buat projek welding, casting, miling, turning...memang prefer pakai jeans.

TAPI...biarlah yang longgar, yang tidak menjolok dan MENYEKSA mata dan menambah dosa....




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• pukau
AHLI SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 514
Dari: KL





     Posting pada: 12-02-07 17:49


Yang salah bukannya jeans. yang salahnya pakai seluar ketat sampai menampakkan bentuk tubuh. Kalau pakai cotton/nylon/kain sarong/slack/jeans yang ketat, memanglah salah.

Yang penting kita jangan salah faham.




--------------------------------------------------------------------------------
Profil         Quote    Lapor Kepada Admin
• fizal86_anakpadi
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 78
Dari: sg petani





     Posting pada: 12-02-07 20:31


Pada 12-02-07 17:49 , pukau posting:!!! QUOTE !!!
Yang salah bukannya jeans. yang salahnya pakai seluar ketat sampai menampakkan bentuk tubuh. Kalau pakai cotton/nylon/kain sarong/slack/jeans yang ketat, memanglah salah.

Yang penting kita jangan salah faham.


""Yang penting kita jangan salah faham""
kalau pakai tak ketat boleh diterima...
tapi kalau ketat sudah pastilah,,,
dia SALAH...kita jangan buat-buat PAHAM


-----------------
suka buat orang tertanya2,sukakan alam sekitar,kelakar(dengan kawan-kawan rapat),baik,islamic,serius, seorang yang sangat penyabar





--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• jubah_hijau
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 130
Dari: KUALA LUMPUR





     Posting pada: 12-02-07 22:26


macam mana jeans hip hop tu...? longgar dan labuh..?macam mana tu




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin
• Meow
AHLI SENIOR
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 1538
Dari: Jelapang Padi





     Posting pada: 12-02-07 22:28


Pakailah apa sahaja asalkan memenuhi syarat busana dalam Islam sudah... kadang-kadang yang pakai baju kurung dengan tudung menutup dada.. dah elok dah... naik tangga selak kain tu... habis tak gunalah jadinya...


-----------------
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah..
Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah





--------------------------------------------------------------------------------
Profil         Quote    Lapor Kepada Admin
• LinCikedot
Ahli 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 111
Dari: Kelantan





     Posting pada: 12-02-07 23:42


Pada 12-02-07 22:28 , Meow posting:!!! QUOTE !!!
Pakailah apa sahaja asalkan memenuhi syarat busana dalam Islam sudah... kadang-kadang yang pakai baju kurung dengan tudung menutup dada.. dah elok dah... naik tangga selak kain tu... habis tak gunalah jadinya...



yang penting jaga batas aurat kita para muslimin dan muslimat sekalian.




--------------------------------------------------------------------------------
Profil     Quote    Lapor Kepada Admin

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

bee_hasanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.12.2006
Ahli No: 27885
Posting: 67
Dari: Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-02-07 16:39


sesetengah orang akan kata pakai jeans lebih selesa sebab tak menggelebeh...

sebenarnya yang longgar tu lah yang selesa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bee_hasanahProfil   Hantar PM kepada bee_hasanah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-02-07 23:16


islam tak melarang perempuan pakai seluar tapi perempuan ni kenalah tau jaga diri sendiri...pilihlah cara pakaian yang berdasarkan syariat...dalam islam ada garisan syariat untuk cara berpakaain bukan bermaksud mengharamkan semua cara pemakaian..so, fikirlah yang terbaik untuk diri sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 15:04


Dalam soal jeans ni, saya lebih suka bersifat terbuka.. saya akui, saya pun pakai jeans...

maksud di sini, sekarang ni pelbagai busana muslimah yang dah diperbuat daripada pelbagai bentuk fabrik.. termasuk kain jenis jeans ni...termasuk jubah...

yang saya tak setuju adalah jika pakai jeans yang menampakkan bentuk susuk tubuh.. kadang-kadang menampakkan seluar dalam... tu yang tak bagus tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 14-02-07 15:47


Sifat wanita untuk menunjuk, sifat lelaki nak menengok..he..he..he...
jadi saya seru kepada semua kaum adam agar dapat menundukkan pandangan daripada lihat yang bukan mahram...
bila kita dapat jadga perkara ini, maka akan wujudlah sifat malu pada wanita...
bila wujudnya sifat malu pada wanita, maka bermulalah kehidupan agama bagi mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 18:20


Pada 14-02-07 15:47 , raytec posting:

!!! QUOTE !!!

Sifat wanita untuk menunjuk


Betul tu...Wanita memang suka menunjukan kecantikan tubuh badan mereka....Sebab tu ada sesetengah wanita pakai yang seksi-seksi...Supaya orang lelaki kagum dengan kecantikan mereka...Pakai tudung tapi lipat ke belakang...tak tahu sebab apa...Mungkin nak tayangkan dada agaknya... :-? :-? :-?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 10:44


simpanlah untuk seseorang yang berhak tengok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 02:15


biasanya jeans untuk perempuan mesti dia ketat sikit...
carilah alternatif lain...
takkan tak ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-03-07 12:13


seluar jeans ni dulu asalanya untuk orang yang bekerja ladang..cuba tengok lambang levis apa?..ada 2 ekor kuda tarik seluar jeans...dan seluar jeans ada jugak untuk mereka yang menunggang kuda..jadi sekarang orang pula pakai bawa pergi jalan-jalan...kalau laki xpala lagi..ni pula perempuan..adoi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:01


salam..
harap saya pun dapat tinggalkan jeans sepenuhnhya satu hari nanti.
amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

angkabut
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18897
Posting: 251
Dari: KampungKU

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:09


FIKIRKANLAH WAHAI PEREMPUAN......BANYAK LAGI SELUAR kat KEDAI TU, PILIH lah SELAIN JEAN.....XELOK NOOOOO

Bookmark and Share

    


  Member Information For angkabutProfil   Hantar PM kepada angkabut   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 13:28


tak berminat nak pakai jean sebab ketat dan susah nak bergerak. tebal sangat dan bila basuh dengan tangan, tangan sakit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nur_nasyid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8815
Posting: 109
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 14:32


bagaimana pula jika ada muslimah yang pakai jeans tapi longgar dan tidak menampakkan susuk tubuhnya...??adakah ianya tidak elok juga..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_nasyidProfil   Hantar PM kepada nur_nasyid   Pergi ke nur_nasyid's Website   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 15:01


saya rasa sekarang ni ramai yang sudah terpengaruh pakai seluar jean... kepada yang pakai seluar jean ni rasa macamane??? best ke pakai seluar jean???


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-07 17:38


Jeans...haha...ana tengok org yang pakai jeans ni nampak sama saja..takdala keistimewaannya...dahlah ketat..warna pun semua macam sama saja..tak best pun...lepas itu nak basuk punyala susah..ana tau sebab ana selalu basuh jeasns abang ana..ana pun ada cakap dengan dia..kenapala pakai seluar susah nak basuh begini...hehe..
Yang perempuan terutamanya...tak payahlah pakai jeans tu..tmbh2 yang ketat2..eee...geli ana tengok walaupon ana sendiri perempuan..
yang lelaki pun..tak pakai jeans menaikkan kelainan sebenarnya...nampak perbezaannya dengan lelaki2 yang berjeans ini..ana pun taktau Kenapa tapi itulah hakikatnya...hehe

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 09:28


Pada 08-03-07 14:32 , nur_nasyid posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula jika ada muslimah yang pakai jeans tapi longgar dan tidak menampakkan susuk tubuhnya...??adakah ianya tidak elok juga..?

salam...

sekadar pendapat ana.
pakai jeans longgar??
hhmm...seluar jeans ni trend barat.
kurang manis kalau muslimah pakai seluar jeans.
kan banyak seluar lain lagi yang kemas dan cantik.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-07 12:24


a,aa d saja jeans yang longgar kan......
d juga yang pakai dan berbaju labuh...nampak sopan saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-07 18:24


macamana labuhpun baju kalau pakai jeans bagi saya memang tak nampak kesopanannya pun...jeans tak sesuai di pakai oleh org islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-07 00:35


salam...
saya pun pakai jeans tapi yang jenis longgar sebab nak kehulu kehilir kejar masa nak pergi kls..lepas itu naik motor..kalau jth kira jeans sebagai safety guard juga..he..he..saya rasa xslh pakai jeans tapi janganlah pakai yang ketat,nmpkkan apa yang tersimpan...spttnyer kita selindungkan brg yang berharga bukannya untuk pameran...yang penting hati..kalau pakai jeans untuk keselesaan dan memenuhi tuntutan menutup aurat xslh agaknya..jangan lupa pakai baju labuh ek....tetapi apa yang patut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

Qibas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2006
Ahli No: 25060
Posting: 81
Dari: Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 27-03-07 12:07


Pada 11-02-07 17:11 , LinCikedot posting:

!!! QUOTE !!!

nauzubillah. apa yang saudara buat bila tengok mereka2 ni.. pandang saja ke atau datang meluah kat sini sahaja?

pandang sambil tegur kat dalam hati. sound kang tak pasal2 saja ada yang kena sepak kat depan public nanti, tau ajela perempuan sekarang ni,dah bagi hak lebih sangat, :). jangan marah aaa....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For QibasProfil   Hantar PM kepada Qibas   Pergi ke Qibas's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-07 12:11


Pada 08-03-07 14:32 , nur_nasyid posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana pula jika ada muslimah yang pakai jeans tapi longgar dan tidak menampakkan susuk tubuhnya...??adakah ianya tidak elok juga..?


Wanita tak sesuai pakai jeans rasanya. Pakai seluar biasa pun cukup plus baju labuh. Tapi kalau nak pakai juga, jangan bagi tayang punggung dah lah...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 12:21


salam~
not interested maaa.... with jeans..
salam~

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 12:57


betul tu.......saya pun naik hairan juga.....tu lah setiap org ni tak sama.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 11:51


Pada 26-03-07 00:35 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
saya pun pakai jeans tapi yang jenis longgar sebab nak kehulu kehilir kejar masa nak pergi kls..lepas itu naik motor..kalau jth kira jeans sebagai safety guard juga..he..he..

kalau nak selamat, baik pakai baju besi saja :lol:

kita tengok suasana negara sekarang, golongan macam mana yang suka pakai jeans dan golongan macam mana yang tak pakai, pilih sendiri nak tergolong dalam yang mana...

p/s: Kenapa ye dalam goverment tak bagi pakai jeans... hurm :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 13:48


:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 02-04-07 18:36


dalam Islam, tabarruj terbahagi kepada 3

1 . Ketat
2. Nipis
3. Menarik perhatian (warna dll)

jadi walaupun pakai tudung labuh tapi nipis dan warna yang sangat menarik perhatian, tetap tergolong dalam tabarruj. dan walaupun pakai baju menutup satu badan tapi ketat tetap tabarruj namanya. dan tabarruj amat dilarang
[ Telah diedit oleh: itsme pada 02-04-07 18:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 02-04-07 19:09


pakai 2 tak salah..tapi jangan lah seluar jeans yang nak tayang body..
memang lah xelok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.155338 saat. Lajunya....