Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 58 hari yang lalu
the_brOtherz: 86 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: jual novel


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» jual novel

Please Mendaftar To Post


Oleh jual novel

welma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28328
Posting: 24
Dari: Kulim, Kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 08:30


Harga Cuma 19.90 sahaja. Tidak termasuk kos pos. Sesiapa yang berminat boleh PM saya.


Tajuk    : Setulus Setia Seindah Nama
Halaman : 332
Penulis    : Siti Hasneza Abd Hamid(akhawat abim yang tulis)
Penerbit : Pustaka Yamien Sdn Bhd (www.yamien.com)

Ni sinopsis belakang buku:
Betapa Rasulullah saw setia pada Khadijah, tiada seorang pun yang mampun mencapai takhta at-Tahirah dalam hati baginda saw. Tidak juga Aisyah isteri yang dicintainya. Rasulullah saw setia kepada semua isteri baginda, mengasihi setipa seorang dengan nilai masing-masing.


Ni antara petikan dalam novel:


“Ya, ba,” jawabnya.

Ba panggilan sayang oleh orang berketurunan Benggali. Orang Hindi biasa menggunakan baba.

“Tak boleh, ba. Didi ada tetamu ni. Lepas kelas boleh?”

Didi islah panggilan kakak dalam bahasa Hindi.

“Ba pergi sendirilah…dah 25 tahun pun nak orang teman. Hei! Jangan panggil Nazneen…”suaranya tegas dalam nada bergurau. Senyumannya tidak lekang.

“Ami dengan abuya?”

Ami panggilan ibu dalam bahasa Hindi, biasa digunakan oleh orang Pakistan dan abuya ialah bapa dalam bahasa Arab.

Ish, keturunan apa dia ni.

...............

Alif    : “Sanggup tak perempuan tu peluk dan cium Pak Su apabila Pak Su dah tua, dah tak berotot, gelambir sana sini? Sanggup dia tidur dengan Pak Su lagi.? Atau dia lebih senang tidur dengan cucu-cucunya.Sanggup dia sembang dengan Pak Su sampai tengah malam? Sanggup dia sembang kalau pendengaran Pak Su sudah merosot? Sanggup dia tolong asingkan tulang daripada lauk apabila mata Pak Su dah rabun teruk? Sanggup tolong baca akhbar kepada Pak Su?”

Bushra : Huh! Banyak betul permintaan Pak Su. Cari Sendirilah! Kalau dah macam ni punya cerewet….perempuan mana nakkan Pak Su?

Alif    : Rafiqah. Mak Su Bushra tu…begitulah orangnya. Pak Su belum pun rabun, dia sudah biasa membuang tulang daripada lauk Pak Su. Setiap pagi…dia yang baca surat khabar.

..............

Ahmad     : Ibu Imam Abu Hanifah ditanya, bagaimana dia dapat melahirkan anak seperti imam itu? Dan dia menjawab, “ Aku mendidik anakku 20 tahun sebelum dia lahir,” Jawapan Ahmad terlalu matang pada Bushra. Apatah lagi apabila keluardaripada mulut seorang pemuda 17 tahun.

Kaazim : Saya mahu kahwin kerana inginkan banyak zuriat.Awak Tanya Kenapa saya mahu anak banyak? Saya jawab supaya mereka mewarisi harta saya dan Nazneen…harta saya yang paling berharga dan tidak ada taranya ialah agama saya. Saya mahu anak-anak itu memikul agama saya, menjunjung Allah dan Rasulullah di atas kepala mereka.

Hampir setahun dia mencari jawapan untuk soalan-soalan Nazneen.

P/S: Mesej dalam novel ini lebih kepada percintaan dan perkahwinan. Kenapa perlu berkahwin? Adakah kerana keinginan atau kerana tanggungjawab?
Ini adalah novel cinta, dan bila disebut novel cinta, anda jangan membayangkan seperti membaca novel alaf 21. Ia bukan sedemikian, bagaikan langit dan bumi bezanya. Kisah seorang wanita yang bernama Nazneen berusia 33 tahun tetapi belum berkahwin lagi.

Pendapat peribadi saya, Novel ini sangat sesuai :-
Kepada pasangan kekasih yang sering berpegang tangan, dating dan sebagainya kerana novel ini boleh membantu mereka nampak jalan tentang perbuatan mereka itu salah.Jadi anda boleh mengahdiahkan novel ini kepada mereka.


Sehingga ke hari ini saya masih berfikir, adakah novel ini, novel islami. Penyampaiannya sangat bagus, Tapi ..Saya rasa ini kali pertama, saya membaca novel yang saya tidak tahu apa perasaan saya.


-----------------
wlaanda.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For welmaProfil   Hantar PM kepada welma   Pergi ke welma's Website   Quote dan BalasQuote

FahdRazy
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23499
Posting: 11
Dari: Dublin

ireland  


posticon Posting pada: 02-02-07 10:19


menarik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FahdRazyProfil   Hantar PM kepada FahdRazy   Pergi ke FahdRazy's Website   Quote dan BalasQuote

Awadah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28250
Posting: 56
Dari: Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 11:25


Nak beli ah. Interesting. kat Syarikat Muda Osman ada tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AwadahProfil   Hantar PM kepada Awadah   Quote dan BalasQuote

welma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28328
Posting: 24
Dari: Kulim, Kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 11:40


tak tahulah pulak saya awadah. Novel ni pun saya dapat dari kawan saya. Kalau nak beli dengan saya pun boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For welmaProfil   Hantar PM kepada welma   Pergi ke welma's Website   Quote dan BalasQuote

fauziana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.07.2004
Ahli No: 10117
Posting: 103
Dari: Kuala terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 12:07


salam..

erm...menarik juga tu.rasa macam nak juga tapi sekarang saya baru saja beli 2 buku, lah TAHZAN dan 1 lagi buku saya tak ingat tajuk tapi lebih kepada p'ingatan untuk wanita lah.tu pun tak habis lagi baca.sekarang tengah sbuk exam.mmy ct sem ni baru ad masa..anyway thanks untuk info tentang buku tu.insyaAllah kalau dah tak sibuk saya beli dan baca nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzianaProfil   Hantar PM kepada fauziana   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 13:11


rasa macam nak beli saja buku ni...tapi baru saja beli 2 buah buku...tajuk lah tahzan dengan ayat2 cinta...tak habis baca lagi....insyaAllah nanti nak cari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 15:03


Apa saja jenis iklan penjualan tidak dibenarkan dalam forum. Sila baca syarat dan peraturan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101256 saat. Lajunya....