Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 158
Ahli: 0
Jumlah: 158




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 14 hari yang lalu
the_brOtherz: 41 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: Laksa Penang... Sapa tau???


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» Laksa Penang... Sapa tau???

Please Mendaftar To Post


Oleh Laksa Penang... Sapa tau???

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 19:09


Assalamualaikum

kat sini, sapa tau masakn laksa penang?? Nak sangat belajar lah... Sebab, tahun lepas, masa first time makan laksa penang kat kl... Memang best yang teramat... alhamdulillah


-----------------
Gerak Silat Olah Raga (grasio)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-02-07 23:24


makan kat man tu ye?mm,laksa shake ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-02-07 00:38


alaikum salam wr wb wm
ya ukhti al-kareemah...

koleksi resipi ~> Laksa Oh Laksa

ala kulli hal,
jika ada resipi yang lain,
tafadhal dikongsi sama,
jazakALLAH khair… :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 02-02-07 18:18


laksa penang? ana memang suka sangat tapi tau makan saja lah...bab2 nak buat sendiri ni...maaflah ek...belum belajar lagi hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

hidayah_grasio
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23571
Posting: 146
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-02-07 14:58


Hehe, sapa sapa tau tolong lah kasi resepi ye... Lagi pun, ana teringin nak masakan untuk ibu ana... Masa 2, ana makan kat SOGO, KL... Ana ingat lagi tarikhnya, 26.11.06... Hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayah_grasioProfil   Hantar PM kepada hidayah_grasio   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 21:39


ana tau....rebus ikan dengan cili kering....dah rebus asingkan isi ikan dan tulangnya.....kisar kan isi ikan,kisar dengan air rebusan tadi tapi pastikan tiada tulang termasuk ye....lepas itu masuk dalam periuk,tulang tadi pula kisar juga....tapis dulu sebelum masuk sekali ke periuk yang sama ye...kemudian cili kering kisarkan bersama belacan.......masuk sekali kedalam periuk...kemudia masak dan masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping,garam dan gulu sikit saja tau sebagai ganti serbuk perasa...selamat mencuba

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-07 00:26


sedapnya laksa penang @ laksa kedah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-07 07:55


Pada 08-10-07 21:39 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

ana tau....rebus ikan dengan cili kering....dah rebus asingkan isi ikan dan tulangnya.....kisar kan isi ikan,kisar dengan air rebusan tadi tapi pastikan tiada tulang termasuk ye....lepas itu masuk dalam periuk,tulang tadi pula kisar juga....tapis dulu sebelum masuk sekali ke periuk yang sama ye...kemudian cili kering kisarkan bersama belacan.......masuk sekali kedalam periuk...kemudia masak dan masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping,garam dan gulu sikit saja tau sebagai ganti serbuk perasa...selamat mencuba



sukatannyer??? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 08:48


memang suka makan laksa..... :-) :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:12


Oleh kerana saya pun peminat laksa..
mari sini saya nak kongsi resepi laksa ciptaan sapa tah.. :berfikir:

cara buatnya..
ikan direbus.. nak sedap guna ikan selayang
then.. bio suam-suam kuku kejap..
asingkan tulang dan isinya..
blend asing2..
dah blend.. masukkan dalam periuk..

blend juga .. bawang bersama cili kering...
lepas itu masukkan dalam periuk yang sama..
letak atas api..
kacau... sambil tu bubuh lah garam secukup rasa..
nak sedap jangan lupa taruk asam keping, daun kesum dan bunga kantan..

didihkan.. rasa masakan .. siap :-D

bahan-bahan ulaman..
timun,cili besar,bawang besar,telur rebus,salad..
nak tambah apa-apa pun boleh sahaja.. ikut kesesuaian sendiri..

selamat mencuba.. :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 13:04


sukatannya....kalau ada depan mata boleh lah bagitau...huhu....sebab saya tak sukat2 dah...ikut citarasa....maaf ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-02-09 14:58


salam
alahai cik hidayah...kan ada mister google.google saja dekat situ resepi laksa penang,mesti ada keluar.saya selalu juga cari resepi dalam internet.
lagi terperinci sukatan dan bahan2 nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 15:15


suka sangat makan laksa penang..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 15:57


sukatan...?
hmmm...ala...main campak saja...
tak payah nak sukat2....buat ikut sedap rasa saja...
Kalau ikut sukatan,nanti takut selera tak kena...lain org, lain seleranya....



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092517 saat. Lajunya....