Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: tak boleh Berpolitik Waktu Belajar??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» tak boleh Berpolitik Waktu Belajar??

Please Mendaftar To Post


Oleh tak boleh Berpolitik Waktu Belajar??

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:42


Any komen? Pro dan Kon.


Jangan lupa ya:

"Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bersalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bersalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah Assalamu'alaikum penghormatan kepadanya." (QS. al-Ahzab: 56)

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan para Pejuang ISLAM seluruh zaman.


Ya ALLAH Ya Rabbi jadikan orang bergelar gezerg ini hampir sama dengan SYED QUTB!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 22:00


Mungkin boleh, jika kita masuk Parti Sosialis Britain.. hehe

Any komen buat pelajar di Malaysia.


Jangan lupa ya:

"Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bersalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bersalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah Assalamu'alaikum penghormatan kepadanya." (QS. al-Ahzab: 56)

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan para Pejuang ISLAM seluruh zaman.


Ya ALLAH Ya Rabbi jadikan orang bergelar gezerg ini hampir sama dengan SYED QUTB!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-07 23:17


Assalamualaikum...

kalau berpolitik secara terangan, memanglah tak boleh kerana melanggar syarat-syarat dalam kontrak pinjaman PTPTN/JPA?MARA dan lain-lain badan kerajaan.

tapi peka terhadap perkembangan politik dan ada pendirian berkenaan isu-isu semasa, it's ok.

:-)

p/s : TEGUH MENDOKONG ASPIRASI MAHASISWA - motto NADI UM tahun 1990-an.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 08:51


salam..
benar menurut tuan yang mulia ABg_IMAM..memang boleh tetapi jangan secara terang terangan dan terlalu fanatik..gunakanlah MPP sebagai medium untuk belajar selok belok dunia politik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 09:05


Salam..

Berpolitik semasa belajar??Pada pendapat saya tidak salah kerana ianya boleh mematangkan kita..ini bukan soal parti-memarti, tetapi soal belia yang 'hebat' ialah belia yang mampu mendepani isu-isu masyarakat..bukan bermaksud mereka anti-establishment, anti-goverment atau anti-sosial secara total..Sejarah menunjukkan bahawa pemimpin hebat yang dilahirkan pernah melalui zaman belia yang penuh dengan pelbagai 'anti..' dan demonstrasi... Contohnya Tun.Dr. Mahathir, DSAI, Allahyarham Datuk Dr. Fadzil Noor, dll..jadi tidak peliklah jika belia mempunyai kecenderungan berpolitik akan menjadi pemimpin negara suatu ketika nanti..tetapi harus diingat bahawa, jalan berpolitiknya perlu mengikut jalan yang haq, jalan sederhana, dan tidak terlalu fanatik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-01-07 10:25


berpolitik boleh....berparti saja tak boleh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

illitasnim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21574
Posting: 38
Dari: Perak

qatar  


posticon Posting pada: 18-01-07 11:05


Salam..ana rasa tak salah pun.Kita akan jadi lebih matang dan dewasa.Kalau dah habis belajar tak ada lah terpinga-pinga.. l

Bookmark and Share

    


  Member Information For illitasnimProfil   Hantar PM kepada illitasnim   Quote dan BalasQuote

pauhfc
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2006
Ahli No: 27639
Posting: 34
Dari: negara Bush

usa  


posticon Posting pada: 18-01-07 11:38


syaa suka kedua-duanya..berparti pun minat..politik pun minat..baru masuk dalam dunia realiti. berjuang dalam dunia nyata...

btw, jemput semua ke blog saya: http://www.pauhfc.wordpress.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For pauhfcProfil   Hantar PM kepada pauhfc   Pergi ke pauhfc's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-01-07 15:31


Biro TataNegara (BTN) tak bagi student masuk/sokong politik....nak masuk/sokong boleh tapi hanya menyokong parti kerajaan....jenuh mereka brainwash bebudak freshy kat uni dan jugak freshy yang bakal fly ke oversea.....pelik jugak sebab yang kena pergi BTN ini kebanyakkannnya hanya budak melayu....mana student cina dan india???

sekarang ini muncul satu lagi pihak yang pakar dalam brainwash....iaitu PLKN (prog latihan khidmat negara)....kira yang ini adik beradik BTN jugaklah....pakar putar belit, pakar kelentong org, penabur fitnah (fitnah anak tuan guru nik aziz) dan etc....plkn lebih luas sebab dapat brainwash semua student termasuk india dan cina.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 18-01-07 15:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 15:57


Pada 18-01-07 11:38 , pauhfc posting:

!!! QUOTE !!!

syaa suka kedua-duanya..berparti pun minat..politik pun minat..baru masuk dalam dunia realiti. berjuang dalam dunia nyata...

btw, jemput semua ke blog saya: http://www.pauhfc.wordpress.com



saya sokong pendapat ni
dalam kita menuntut ilmu...
kat perlukan praktikal
melalui politik lah kat praktikkan semua ilmu kat
baru mantap......
ni setakat ad iimu saja tak ada apa-apa....
saya cakap ni atas pengalaman..


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 22:48


heee ...betul tu sara_mujahidah....ilmu menjadi pokok persoalan utama dalam menuntu ilmu......disamping pengalaman yang ada.....tepuk dada tanya kekuatan diri.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 22:57


!!! QUOTE !!!

Any komen? Pro dan Kon


kalau boleh... janganlah terlalu fanatik dalam nak berpolitik ni.. tambah lagi.. kalau masih status
PELAJaR / MAHASISwa/wi
agak kesusahan... :roll: :roll: bukan apa..
almaklumlaa.. bila dah masuk alam kampus..
ada sahaja akta yang menyekat hak kebebasan bersuara..
hak bla..bla... dengan kata lain.. AUKU

so.. pesanan dari senior ni.. study lah molek deh..hehe..
just get know.. sikit..sikit.. jangan terlalu ikutkan hati..
biasalaa bila dah jangkau usia layak mengundi..
kadangkala kita bertindak tanpa berfikir..
bila dah ekstrim.. akal acapkali
kurang melalui proses berfikir secara rasional..ewah..hehe..

simpulnya.. FOKus dulu study..
dah habis.. mulalaa berfikir untuk ke arah yang seterusnya..
:roll: :roll: :roll: wallhua'alam...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 18-01-07 22:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 18-01-07 23:05


salam... sapa kata tak boleh ni... habaq mai... Islam tak ajaq lagu ni aih... undang2 malaysia yang larang... Islam bila dah akhil baliqh 2 memang dah jadi wajib pada dia lah... bukan boleh duduk buat men2.. Politik pun termasuk dalam Islam... Islam ni cra hidup maksud dia... Belajar memang lah dah tentu wajib.. Tapi sebagai orang yang tlah diperanggungjawabkan memang kita sepatutnya berpolitik..tak giti sahabat2 sekalian.. juga dok pikiaq undang2 saja... memang betul lah kita kena ikut pemerinta... Tapi ikut hat betul dah lah.. hat tak betul 2 kita pakat bantah ramai-ramai

Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-01-07 00:02


abang saya tak dapat graduat..final year mechanical engeering
lecturer failkan paper akhirnya (project)
sekarang abang saya kerja dengan parti yang disokongnya....
fikir-pkkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 00:17


Pada 19-01-07 00:02 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

abang saya tak dapat graduat..final year mechanical engeering
lecturer failkan paper akhirnya (project)
sekarang abang saya kerja dengan parti yang disokongnya....
fikir-pkkanlah


abang awak bagus orgnya, cuma lecturer tu yang tak mo pikio dulu kebodohan dirinya. Nampak sangat si lecturer tu pun ada sokong certain parti lah kan?

Hmm, adil ke tak bila kelab umno boleh ditubuhkan (padahal umno pun sebuah parti politik). yang jadi ahli graduan yang belum grad, ok saja mereka?

macam mana.. boleh diskus. betul ke kata-kata ana ni?? Atau ana dengar khabar angin saja?

Anyway.....
Kempen bersama ana?:

Selawat dan Assalamu'alaikum ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 00:23


Pada 18-01-07 23:05 , ALFARABI posting:

!!! QUOTE !!!

salam... sapa kata tak boleh ni... habaq mai... Islam tak ajaq lagu ni aih... undang2 malaysia yang larang... Islam bila dah akhil baliqh 2 memang dah jadi wajib pada dia lah... bukan boleh duduk buat men2.. Politik pun termasuk dalam Islam... Islam ni cra hidup maksud dia... Belajar memang lah dah tentu wajib.. Tapi sebagai orang yang tlah diperanggungjawabkan memang kita sepatutnya berpolitik..tak giti sahabat2 sekalian.. juga dok pikiaq undang2 saja... memang betul lah kita kena ikut pemerinta... Tapi ikut hat betul dah lah.. hat tak betul 2 kita pakat bantah ramai-ramai


Amboi, nana tanjungg pun kalah kalau laguni.

Anyway, apa yang dikata adakalanya betul. Undang-undang ilmu yang kita cari kat Uni2. Tapi jenisnya dah tentu yang berjenis omputih taja. So, mana pergi kita yang dok tau tentang hak Islam kalau takmo ambil tahu pasai politik berlandaskan Islam? Takut kita takmo berpegang kepada Islam sangat tapi lebih berpihak kepada undang2 Barat? Anyway .. itu yang terjadi kat beberapa bebudak LAW yang ana kenal. sikit-sikit, musti tegakkan undang2 ikut ilmu yang mereka belajaq. Pasai undang2 Islam diakui ada..tapi alasan mudah: Hmm, tak boleh buat undang2 Islam...

Fuhh, jom sama-sama memperbaharui Syahadah. insya-ALLAH

Penting woo ikut Islam. Kerana Islam dah terbukti unggulnya merangkumi sekalian ALAM.

Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-01-07 00:24


Pada 19-01-07 00:02 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

abang saya tak dapat graduat..final year mechanical engeering
lecturer failkan paper akhirnya (project)
sekarang abang saya kerja dengan parti yang disokongnya....
fikir-pkkanlah


Kenapa tak minta lecturer lain semak/check/marking final project???....final project, ada laporan hitam putih, printed presentation, patutnya boleh minta lecturer lain tolong...melainkan semua lecturer dah jadi boneka kerajaan umno....

lainlah kalau macam kes ngaji kat russia, ukraine, romania, chech republic, poland, austria atau mana-mana negara block eropah terutamanya bekas soviet...yang mana tak ada jawapan hitam putih waktu exam...semuanya oral exam, face to face depan lecturer, tak boleh minta lecturer lain tolong semak balik.

patutnya....bawa kes ini ke mahkamah...saman lecturer terbabit sebab dia tak mengamalkan prinsip profesional....kalau kat UK, US, japan, german...dah lama dah lecturer macam ini kena buang kerja, kena pecat.

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 19-01-07 00:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 01:17


Pada 19-01-07 00:24 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-01-07 00:02 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

abang saya tak dapat graduat..final year mechanical engeering
lecturer failkan paper akhirnya (project)
sekarang abang saya kerja dengan parti yang disokongnya....
fikir-pkkanlah


Kenapa tak minta lecturer lain semak/check/marking final project???....final project, ada laporan hitam putih, printed presentation, patutnya boleh minta lecturer lain tolong...melainkan semua lecturer dah jadi boneka kerajaan umno....

lainlah kalau macam kes ngaji kat russia, ukraine, romania, chech republic, poland, austria atau mana-mana negara block eropah terutamanya bekas soviet...yang mana tak ada jawapan hitam putih waktu exam...semuanya oral exam, face to face depan lecturer, tak boleh minta lecturer lain tolong semak balik.

patutnya....bawa kes ini ke mahkamah...saman lecturer terbabit sebab dia tak mengamalkan prinsip profesional....kalau kat UK, US, japan, german...dah lama dah lecturer macam ini kena buang kerja, kena pecat.

wallahua'lam


Bagi ana, biaq pergi lah lecturer tu nak sokong mana sebab nak sokong tak sokong ni kita tak boleh komen selagi mana kita yang dok ada kat laman begini tak pergi kat dia CEGHITA sikit kat dia apa itu politik barat dan yang mana politik yang ISLAM anjurkan kan? Ada kita pergi jumpa dia?? Hehe malah kita pun tak tau lecturer tu sapa budak!

Ok, bagi ana.. jikalau ada lecturer kat sini, ada bakal lectrr kat sini ka ataupun SB..tolong jadi profesional dan buka minda sikit.

Apa salah ka dia yang nak hampir graduat tu diberi peluang grad? Susah sngtka nak bagi grad? Kalau hampa (mereka yang datang dpd 3 gol. tadi) ada kat tempat si org yang tak dan grad tu, apa hampa rasa?

Fuuh, pengaruh nan tnjung saat no.

Keprofesionalan seseorang akan membezakan dia seorang yang boleh bekerja dengan org atau sebaliknya. Bagi lecturr begitu baik berhnti jual cucur badak lagi bagus. sebab cucur badak dan juga badak tak tahu erti politik. Kalau depa tau pasai politik, kompem depa pun nak join politik.

Sayugia ana memesankan diri sendiri, bukanlah niat kita berpolitik sehinggakan melupakan pelajaran ..tak .. itu bukan alasan yang kukuh untuk berpolitik. yang penting politik Islam ada, kesedaran untuk SCORE A++ pun ada. Boleh ka tak sahabat sekalain begini?

Check and balance kena kita buat time belajar. Waktu kerja lain pula kondisi yang akan kita hadapi. So, before antum masuk alam pekerjaan..antum kena start sikit-sikit dengan wadah BERPOLITIK ni. Antum pun bukan taktau, kalau kita jadi seorang pelajar/mahasiswa yang lemah..susah nanti nak dapat kerja. Jika aktif mudah dan insya-ALLAh boleh dapat kerja. jadi kalau tak main 'politik' alamatnya payah sikit nak buat presentation depan intviewer (pentemuduga). Contohnya Mahfuz, Muhamad Sabu, Ustz Nasaruddin dll. Mereka ni org yang bijak bercakap sejak bernama penuntut. Tu yang bila keluaq boleh jadi somebody (bukan nak suruh antum ikut contoh mana-mana yang ana bagi tadi-nanti kata ana menyebelah satu pihak saja). Jika tak mahu jadi Nobody lah kan..,, make sure we will be somebody sejak menjadi penuntut lagi. Sama-sama insya-ALLAH kita tidak abaikan ketinggian Islam, kebaikan dalam politik Islam dan juga Pelajaran yang sedang kita tuntut. Garap semua sampai berjaya.

Maaf, ana tulis tulis juga yaaa... cuma ana masih belum berjaya dalam hal pelajaran.

Masih ALHAMDULILLAH.... Walaupun masuk Uni keluar Uni, masuk semula ke Uni pun...ana merasakan diri ini masih belum termampu untuk memgang tanggungjawab kerja dlman mahupun luaran yang lebih besar.
Tu yang sampai sekarang masih half2 prestasinya. Sana half, sini half last2 jadi satu??!! Ana sedang cuba memperbaiki untuk menjadikan prestasi kerja untuk Islam dan Ofis berada di tahap yang paling terbaik.

Sebelum terlupa.... Syukran dengan do'a antum kepada penulis ini selama antum membaca tulisannya.

Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 19-01-07 01:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

milenia_muslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2007
Ahli No: 28234
Posting: 67
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-01-07 02:09


depend on individu itu sendiri...
no komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For milenia_muslimProfil   Hantar PM kepada milenia_muslim   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 03:23


Pada 18-01-07 23:05 , ALFARABI posting:

!!! QUOTE !!!

salam... sapa kata tak boleh ni... habaq mai... Islam tak ajaq lagu ni aih... undang2 malaysia yang larang...

Islam pun tak pernah ajar kanak-kanak umur 7 tahun wajib dihantar ke sekolah, pengguna jalanraya wajib berhenti bila lampu merah, wajib hadiri kusus kahwin bagi bakal pengantin etc....... namun pemerintah mempunyai hak untuk menggubal undang2 yang dirasakan dapat memelihara kesejahteraan rakyat & sebagai rakyat kita seharusnya akur dengan undang2 tersebut

Pada 19-01-07 00:02 , nuraisha posting:

!!! QUOTE !!!

abang saya tak dapat graduat..final year mechanical engeering
lecturer failkan paper akhirnya (project)
sekarang abang saya kerja dengan parti yang disokongnya....
fikir-pkkanlah

dah pasti 100% kah POLITIK KEPARTIAN adalah sebab utama? ataupun sebenarnya ada sbb2 lain yang disembunyikan daripada pengetahuan kamu, ataupun atas sebab lain yang abang kamu yang juga tidak mengetahuinya???

jika benar semata2 sebab politik kepartian, pensyarah tersebut telah menzalimi & tidak amanah terhadap tugasnya, tapi tak bermakna semua pensyarah begitu sikapnya. seharusnya salahlaku pensyarah tersebut dilaporkan, bukannya berdiam diri saja. jika berada di pihak yang benar, mengapa harus takut?

Pada 19-01-07 00:24 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kat UK, US, japan, german...dah lama dah lecturer macam ini kena buang kerja, kena pecat

amat jrg sekali berlaku di negara2 yang disebutkan. walaupun negara2 tersebut mengamalkan dasar kebebasan bersuara, pensyarah & pljrnya yang disebutkan tidak ghairah "berpolitik kepartian" seperti di Malaysia

pelajar-pelajar di sana menggunakan sepenuhnya peluang sewaktu berada di kolej & universiti untuk mengasah & mempertingkat kemahiran2 mengikut kehendak pasaran, melakukan kerja-kerja sambilan untuk mendapatkan pengalaman, membina contact yang baik dengan firma luar, memohon internship etc. - sebagai usaha memantapkan diri & persediaan sebelum melangkah ke alam pekerjaan... tak ada pun sibuk2 nak berpolitik waktu belajar, lebih-lebih lagi politik yang melibatkan kepartian

sepatutnya pelajar-pelajar Malaysia ikut contoh yang baik seperti ini, baru lah bila graduate nanti tak merungut susah nak dapat kerja lah, apa lah..... akhirnya krjn juga yang dipersalahkan sebab tak dapat kerja

dalam kehidupan seharian, politik ada di mana-mana. sesama ahli keluarga & rakan-rakan pun kita berpolitik, nak berdakwah pun perlu berpolitik untuk tarik mad'u (bukan politik kepartian), dalam setiap organisasi ada unsur politik, dalam dunia sukan juga begitu (sebab tu mutu bola sepak negara tak naik2, asyik berpolitik berebut jawatan saja memanjang).... banyak lagi contoh jika nak sebut. tak semestinya masuk parti A, B, C saja baru dikira berpolitik

jika nak bina kemahiran, sertailah kelab, persatuan etc... tapi waktu belajar tak payah lah sibuk sangat nak "politik ala kepartian". bukan lama sangat pun dekat uni tu, 4-5 tahun saja. lepas keluar nanti berpolitiklah sepuas2 nya

jangan jadi macam pelajar-pelajar yang jadi pimpinan kat satu negara timur tengah. sibuk sangat nak berpolitik, tapi kuliah ponteng, buat masalah disiplin dengan professor, melaga2 kan & memburuk2 kan sesama pelajar... hingga ada yang kena bar daripada ambil peperiksaan sebab asyik ponteng kuliah.. baik Kelab UMNO mahupun Ikatan Mahasiswa Islam (underground movement under PAS), sama saja perangai


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 19-01-07 03:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-01-07 03:34


Pada 19-01-07 03:23 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


amat jrg sekali berlaku di negara2 yang disebutkan. walaupun negara2 tersebut mengamalkan dasar kebebasan bersuara, pensyarah & pljrnya yang disebutkan tidak ghairah "berpolitik kepartian" seperti di Malaysia


jangan salah anggap....yang naruto-san cakap adalah berkenaan etika profesionalism...bukan etika ikut kehendak kerajaan pemerintah.

and of course benda-benda macam itu (kepartian) tidak wujud (atau jarang berlaku) di negara2 maju berkenaan...kalau tidak...masakan seseorang itu diambik bekerja sebagai lecturer di university2 di negara2 berkenaan.

tapi fathurrahman....awak tersilap sikit...benda-benda kat atas ini berlaku di jepun dan korea selatan di mana pelajar2 mereka aktif dalam kegiatan hak menuntut hak asasi manusia.

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 19-01-07 06:05


belajar itu pun politik jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 07:24


Time belajar, jangan banyak main ya... Time belajar jangan bercinta, time belajar jangan ponteng kuliah, time belajar jangan tinggal solat, time belajar jangan lupa puasa.. mak kat kampung tak tahu apa yang kamu buat.

Tu antara pesanan dpd emak. banyak kan yang hendak ditempuhi sewaktu belajar kan? Andai ini tak boleh, itu pun tak boleh...apa barangg tanya diri kita semula.

yang agak penting yang lebih dpd itu ialah BAGAIMANA untuk mengikut kata dan pesanan ibu!

Bayangkan, jika sekeliling kita dipenuhi dengan gejala sosial..kemungkinan besar kita akan gagal megikut nasihat emak.

Maka, bagaimana untuk tidak menggagalkannya?

Kembali kepada konsep berdakwah dan rasa resah terhadap masyarakat menerusi kuasa memerintah.

Mahu atau tak, kembali kepada politik Islam dan memahaminya sesuatu yang dituntut. Bila politik dah dipenuhi dengan ahli cendiakawan dan pula, mereka ini datang dpd golongan yang celik Islam, tidak ada istilah ''begini pun boleh jadi MP (ahli parlimen) akan diungkit masyarakat.


Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 19-01-07 07:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 16:05


Pada 19-01-07 03:23 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


jangan jadi macam pelajar-pelajar yang jadi pimpinan kat satu negara timur tengah. sibuk sangat nak berpolitik, tapi kuliah ponteng, buat masalah disiplin dengan professor, melaga2 kan & memburuk2 kan sesama pelajar... hingga ada yang kena bar daripada ambil peperiksaan sebab asyik ponteng kuliah.. baik Kelab UMNO mahupun Ikatan Mahasiswa Islam (underground movement under PAS), sama saja perangai


uio teruk juga perangai mereka ek..kuat ponteng??tapi kalau lihat disini, ipta saya mengaji, sejak 5 tahun kebelakangan ni, ramai pulak budak yang join politik ni mempunyai resault yang ok..dalam masa lima tahun ni kalau tak silap dah dua orang yang dapat anugerah diraja iaitu anugerah yang tertinggi lah kalau time konvo,lagipun mereka ni pernah menjadi calon MPP pembangkan,seorang menang dan seorang lagi kalah..

itu baru yang dapat anugerah diraja,,,belum kira lagi yang dapat anugerah dekan..ramai jugak lah,sampai pimpinan pun ramai juga yang cemerlang..ada yang dapat anugerah tesis terbaik dan macam-macam lah..

tapi tidak dinafikan ada juga golongan yang kuat berpolitik ni,keputusan dia jatuh..ada yang sampai terpaksa mengulang subjek..tapi tak pernah pula dengar ada student yang kuat berpolitik ni kena tendang keluar..

tapi apapun kita buat di universiti ni,sebenarnya bergantung kepada individu sendiri, bukan bergantung kepada apa benda yang dia aktif..

kalau ikut benda lain pun kita ada juga peluang untuk gagal,tidak kira politik,dakwah,sukan,kebudayaan,dan lain2....org yang berjaya dia tidak menjadikan politik,dakwah,sukan,kebudayaan sebagai alasan untuk berjaya..

mudah-mudahan para penggerak politik,dakwah dll menjaga akhlak masing-masing...kerana tak ada pergerakan yang menyuruh kita ponteng kelas sesuka hati..


Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 02:13


saya tak mahu besarkan cerita ni...ini melibatkan maruah abang saya
tapi ini kebenaran...
terpulanglah!!!

yang penting, kami sekeluarga tahu...macam mana result abang saya..dan peribadi abang saya..
saya tak hendak perihal abang saya jadi isu pulak di sini...
sekadar ikhtibar...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 07:55


Pada 19-01-07 03:23 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!


... hingga ada yang kena bar daripada ambil peperiksaan sebab asyik ponteng kuliah.. baik Kelab UMNO mahupun Ikatan Mahasiswa Islam (underground movement under PAS), sama saja perangai


tentang movement yang underground ke undertheworld ke etc pada sejarah asalnya diwar2kan oleh org yang nak tunjuk pandai. Mereka jenis macam ni saja yang akan sebut macam-macam tentang pertubuhan tersebut.

Mereka jenis ini yang akan sibuk untuk tahu tentang pertubuhan trsebut. sama ada 1. untuk mendapat perhatian org sekeliling, bahawa aku tahu sapa yang joinnya
2. Mungkin dia diupah untuk provoke hal2 tu semata2 untuk menjayakan kepentingan org tertetntu. IM (Ikhwanul Muslimin-ikut pembacaan ana), digoncangkan pertubuhannya lepas kebocoran rahsia di luar negara....so mungkin dibongkar oleh org yang punya kepentingan menghancurkan gerakan Islam?!

Xpayalah bagi sesiapa nak kata PAS ada pertubuhan underground ke apa ke xade pertubuhan underground....

Cuma nasihat ana, mcmlah kita ni tahu sangat nak labelkan org ni underground org tu underground. Maaf, kalau Yahudi dengar, gelak mereka. Tengoklah underground yang mereka buat tu, tak terbuka pun rahsianya sampai dekat 100thn lamanya.

Sekarang barulah ramai antara org kebanyakan kita sibuk membincangkan tentang Freemansonry.

Dulu? (tahun 70an...) ada tak abang-abang kita atau bapa saudara kita sibuk bincang pasal hal gerakan bawah tanah pro-Yahudi ni?

Umumnya tak ada...sheikh!

Sedihnya, ialah dengan diri kita ni lah.

Bila ada dengar sikit hal undertheworld ni..kita dah bising2.

Sedangkan yang kita baru tahu ialah desas desus, buktinya tak ada lah mencukupi sangat pun. Kalau panggil CSI pun, mesti mereka reject proposal anta untuk dibuat siasatan.

Harap sangatlah lepas ni tak osahlah sesiapa dpd ahli laman ini untuk membuka, menyebut mahupun membincangkan kewujudan mana-mana pertubuhan underground. Andai adapun apa salahnya tak perlu nak cerita.

Takut2 dengan hal yang diumumkan itulah yang akan menyebabkan studen yang pro Islam mudah di
LABELkan dan berjaya digagalkan dengan lebih awal dengan dihentikan SPONSORSHIP contohnyalah.

tak cukup dengan tindakan kita....Umat Islam ditekan juga dengan pertubuhan luar. macam CIA dan FBI, mereka tak ada kerja lain sangat pun!.... bisa mensyaki golngan pro gerakan I.M, Hezbollah dll sebagai terorris: 'dont judge the book from its cover lah'!

Tah2 org yang disyakki tu pun bukan IM, cuma pro Islam saja...kesianlah kan jika semngt pro Islamnya dimusnah terlalu awal?

Biarkan studen kita dengan apa yang mereka lakukan....kecualilah antum nampak dan terserempak dengan hal underground yang TAK BETUL (punk, black metal dll), maka cepat2lah betulkan mereka dan bawa ke muka keadilan. Bolehkan?

Pada 19-01-07 16:05 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

....org yang berjaya dia tidak menjadikan politik,dakwah,sukan,kebudayaan sebagai alasan untuk berjaya...


Ayat anta ana rasa best untuk dibaca. Cuma ayat yang ana quoted kat atas tu ana nak betulkan sikit macam kat bawah, boleh?

''org yang berjaya dia tidak menjadikan politik,dakwah,sukan,kebudayaan (dll) sebagai alasan untuk TIDAK berjaya''


Wallahu'alam bissowab

-Maaf jika silap salah-
SALAM HIJRATUR RASUL 1428H....
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 20-01-07 08:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 20:29


akhi gezerg,

disebutkan underground movement (yang diakui sendiri oleh ahli2 jemaah berkenaan) kerana ia tidak berdaftar dengan pihak MSD & kedutaan - berbeza dengan persatuan2 lain seperti persatuan anak negeri ataupun persatuan mahasiwa mengikut jami'ah masing-masing

justeru bila ada kes yang ditimbulkan ditimbulkan, Wisma Putera tidak boleh menuding jari direct kepada PAS sebab tiada bukti..... walaupun pada hakikatnya jemaah tersebut sememangnya berhubung scra langsung dengan pimpinan PAS & sentiasa dipantau oleh pimpinan PAS di Malaysia.....

di negara yang ana sebutkan, isu ini telah maklum di kalangan sebahagian besar pelajar, bukan lagi rahsia... justeru tak payah lah nak libatkan dengan Yahudi lah, Freemason lah, tak ada kaitan pun

Kelab UMNO & pelajar-pelajar jemaah 2x5 saja perangai..... sebab tu ana katakan, waktu di universiti tak payah lah sibuk sangat nak berpolitik kepartian. tak masuk parti waktu tu tak semestinya tak boleh peka pada isu semasa


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 20-01-07 20:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 21:27


Pada 20-01-07 20:29 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

akhi gezerg,

disebutkan underground movement (yang diakui sendiri oleh ahli2 jemaah berkenaan) kerana ia tidak berdaftar dengan pihak MSD & kedutaan - berbeza dengan persatuan2 lain seperti persatuan anak negeri ataupun persatuan mahasiwa mengikut jami'ah masing-masing

justeru bila ada kes yang ditimbulkan ditimbulkan, Wisma Putera tidak boleh menuding jari direct kepada PAS sebab tiada bukti..... walaupun pada hakikatnya jemaah tersebut sememangnya berhubung scra langsung dengan pimpinan PAS & sentiasa dipantau oleh pimpinan PAS di Malaysia.....

di negara yang ana sebutkan, isu ini telah maklum di kalangan sebahagian besar pelajar, bukan lagi rahsia... justeru tak payah lah nak libatkan dengan Yahudi lah, Freemason lah, tak ada kaitan pun

Kelab UMNO & pelajar-pelajar jemaah 2x5 saja perangai..... sebab tu ana katakan, waktu di universiti tak payah lah sibuk sangat nak berpolitik kepartian. tak masuk parti waktu tu tak semestinya tak boleh peka pada isu semasa



Ana takmau komen ada ke tak persatuan underground ni. Al maklum, cuba kita fikir masak2. Apa mungkin MSD akan luluskan jika diminta oleh PAS berbuat pertubuhan demikian?

sekurang-kurangnya, adillah begitu. PAS ada Kelab dan UMNO sudah lama berKelab. Yahudi pun ada kelabnya kat eropah tau. Namanya JEW Soc. Hehehe, ana pun lazimnya pernah 'berada' kat jerman dulu. ALHAMDULILLAH diberi peluang belajar sana dan juga tak berapa nak belajar kat sana, yang mana ana tak boleh mengaku! ALHAMDULILLAH itu semua kuasa ALLAHU RABBI.
Namun tetap ditegaskan di sini, tak ada apa dengan istilah undergorund. NO PROBLEM sahabat sekalain. ak ada pun underground.
Ishh, kes underground ni mula-mula sekali diwar2kan oleh satu laman web tu. Tunjuk muka org tu, siap tunjuk muka org ni. Last2, kasihan budak-budak yang belajar tu..kerana dituduh terus kena tarik sponsor.

Tabligh boleh kata tiap-tiap hari datang rumah ana dulu, jemaah juga tu! Orait saja, ana pun OK dengan mereka. AJK Tertinggi Kelab Umno? Selalu juga datang rumah ana .. ok saja. jangan kecil dan terlalu JUMUDlah. Bila nampak mereka KITA TAKUT. Takut TAK BERTEMPAT.
Tolonglah, budak jemaah kena tukar fikiran sikit. (Tapi hati-hati kena ada lah kan)
So, yang nak jadikan ianya tak OK.... ialah dengan adanya org tertentu yang suka bawa cita. Baru tau sikit, nak beritahu 'satu' kampung. ini sesuatu yang menegcewakan kita semua, baik yang pro Aspirasi, mahupun pro 'bukan' ASPIRASI.
budak-budak Luar Negara (walaupun ana bukanlah datang dpd golongan mereka ini).... selalunya power2 apa (bukan ana lah). Score jugak, walopon aktif dalam persatuan dll.
So, tak ada masalah untuk mereka join politik selagi tidak tinggal ISLAM dan pelajaran.

Ana hanya berpendpt, maaf ya. Jika ada silap dan salah, sila betulkan. Ana benar-benar tak maksudkan sesiapa di sini seakan2 yahudi ke apa ke. Malah bukan nak membezakan sesuatu yang disuarakan di sini sama dengan kaedah org Yahudi. tak! Ana semata2 tulis tentang Yahudi kerana takut2 kita juga mahu merancang menjadi duri dalam daging untuk Jemaah Islam. insya-ALLAh mudah-mudahan penulis ini tidak menjadi duri dalam daging Jemaah ISLAM.

Cuba baca betul-betul apa yang ana tulis sebelum ni.


Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 20-01-07 21:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 23:28


insya Allah ana bercakap berdasarkan setiap bukti yang ada dalam simpanan, bukan dengar khabar2 angin ataupun tahu sedikit tapi nak riuh sekampung. jauh sekali nak memfitnah sesiapa

"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya." (QS 17: 36)

tujuan asalnya bukan isu "underground", tetapi isu "wajarkah mahasiswa berpolitik" (ana assume mahasiswa lah, takkan pula pelajar-pelajar sekolah rendah & menengah kan?)

ana sertakan contoh apa yang berlaku di sebuah negara, akibat mahasiswanya yang ghairah berpolitik (bila ana sebut politik, ana maksudkan politik kepartian) - bukan saja menimbulkan masalah disiplin hingga memburukkan imej pelajar-pelajar Malaysia yang lain di mata pensyarah, tetapi juga menyebabkan pecah-belah di kalangan pelajar-pelajar yang berada di sana - disebabkan sikap pimpinan pelajar sendiri

ini bukan isu duri dalam daging. kalau selama ni kita asyik tuding jari dedahkan kelemahan pihak lawan, Kenapa harus bias bila terkena pada diri sendiri? silap org lain kita seronok dedahkan, tapi salahlaku daripada pihak kita sendiri pandai pula nak sorok

sepatutnya pimpinan pelajar yang bersikap demikian dicantas awal2 agar mereka tidak menimbulkan masalah pada jemaah apabila berada di Malaysia kelak

the first step to cure a problem is to admit you have one. stop living in denial


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:10


politik...politik...

student berpolitik..student bermasalah??
good student..?? focus on your study..mind on your own biz.. haha
malaysiaku...you are producing passive and pak angguk type person..thanks! hanya bluffing;)~

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 01:58


Pada 20-01-07 23:28 , fathurrahman posting:

!!! QUOTE !!!

insya Allah ana bercakap berdasarkan setiap bukti yang ada dalam simpanan, bukan dengar khabar2 angin ataupun tahu sedikit tapi nak riuh sekampung. jauh sekali nak memfitnah sesiapa

"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya." (QS 17: 36)

tujuan asalnya bukan isu "underground", tetapi isu "wajarkah mahasiswa berpolitik" (ana assume mahasiswa lah, takkan pula pelajar-pelajar sekolah rendah & menengah kan?)

ana sertakan contoh apa yang berlaku di sebuah negara, akibat mahasiswanya yang ghairah berpolitik (bila ana sebut politik, ana maksudkan politik kepartian) - bukan saja menimbulkan masalah disiplin hingga memburukkan imej pelajar-pelajar Malaysia yang lain di mata pensyarah, tetapi juga menyebabkan pecah-belah di kalangan pelajar-pelajar yang berada di sana - disebabkan sikap pimpinan pelajar sendiri

ini bukan isu duri dalam daging. kalau selama ni kita asyik tuding jari dedahkan kelemahan pihak lawan, Kenapa harus bias bila terkena pada diri sendiri? silap org lain kita seronok dedahkan, tapi salahlaku daripada pihak kita sendiri pandai pula nak sorok

sepatutnya pimpinan pelajar yang bersikap demikian dicantas awal2 agar mereka tidak menimbulkan masalah pada jemaah apabila berada di Malaysia kelak

the first step to cure a problem is to admit you have one. stop living in denial




oooh begitu ceritanya. Mungkin ada manfaat jika teliti tulisan saudara fathurrahman. Ada benarnya di sanaaaa.... Ana mohon mAAF ya akhi Fathurahman. Namun, ana tetap berkata ana menulis bukan untuk menghentam tulisan anta. Ana tulis kerana ana juga ada pandangan ana untuk diluahkan. Kini anta dah jawab beberapa persoalan yang ana timbulkan beberapa jam lalu. Syukran ya akhi dengan jawapan tu.

Bagi ana, di manakah letaknya ASAS sirr wa hazar si penecrita asal ini sehingga akhi fathurahman boleh komen dan tulis macam-macam kat sini?

Wahai pimpinan Jemaah ISLAM di Malaysia dan dunia, TARBIYYAH anta pada anak buah tak cukup (mohon ALLAHU RABBI ampuni diri penulis). Apa yang antum (pimpinan mahasiswa) buat ana pun tak berapa nak sure! (ana memang bukan sebijak org yang berjemaah... ana pun belajar sikit-sikit dpd pembacaan. So komen ana biarlah dibayar dengan PERUBAHAN ke atas Tarbiyah anak2 usrah antum ya dan juga DO'A agar penulis kekal Islam dan dilindungi ALLAH amat memadai)

Wahai pemimpin jemaah yang ada di portal ini. Antum (maaf kan ana..ana yang dhoif lagi hina ingin berpesan), kena buat posmortem tentang diri masing-masing. Antum mungkin sudah baik tetapi masih mungkin mempunyai kelemahan dpd segi BERCAMPUR GAUL dan mengenal pasti mad'uu. dengan kaedah yang ditakuk lama ini, antum sebenarnya BERIKHTIAR menjauhkan penerima dakwah dpd diri antum. Berkerjalah seperti Ustz Tuan Guru Nik Aziz...kita bercakap tentang ISLAM bukan parti semata2. yang setakat ana tahu, pimpinan (segelintirnya) mahasiswa lebih berat kan parti. Tapi bila mad'u tak suka pada parti PAS ataupun memang tak minat isu politik..jangan lah paksa mereka dan seakan2 'pulau' mereka. Antum kena cari alternatif lain dengan memberi penjelasan Hijratur rasul dan kemudian kaedah memahami kehendak ALLAH Subhanahu buat'ala (SWT) terhadap makhluk ciptaanNYA. insya-ALLAh lama2 mereka mahu terima Islam dengan hati insya-ALLAh yang lebih terbuka.

Bukan salah pimpinan jemaah pun. Bukan juga salah para penerima dakwah. Kedua-duanya bagi ana amat hampir cuma jaraknya dihalang oleh perkara remeh saja.

Baiklah, jangan lagi kita berkecil fikiran kita dengan tidak masuk dengan org Umno. Bagi ana semua org Umno juga saudara kita. mereka bebas untuk berpolitik dan menerima politik setakat yang mereka tahu dan setakat yang diwarisi oleh nenek moyang mereka. Apa bezanya ana satu ketika dulu? Masih menyanjung tinggi pada pemimpin negara. Cuma bila kes2 dan isu-isu mulai mengisi dada akhbar. ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH ALLAHU RABBI bagi sikit ilmu untuk membezakan yang baik dan yang buruk. Jika dengar pada penyokong parti Umno, marah pula mereka dengan ayat ana ni. yang ana perlu jelaskan kepada mereka, ana tak benci ahli dan penyokongnya. yang ana sedar ialah kembali sahajalah kita kepada ISLAM sepenuhnya. Bukan pada parti sahaja. Namun, jika Hijratur Rasul Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW) juga berkehendak kepada mengusai kuasa dan negara, apa jadi dengan kita jika mahu menolak sunnah Baginda yang Sangat MULIA dpd diri kita ini? Justeru, ana mengambil pengikhtibaran dpd sunnah Baginda Sallallahu'alaihi Wassalam di dalam memilih apa yang baik apa yang buruk. Buat masa ini, yang baik ialah sesiapa yang mahu kepada Islam. Yang buruk, insya-ALLAh penulis sentiasa akan menolaknya. Hanya ALLAHU RABBI pasti membantu penulis.

dalam hal baik dan buruk ini, ana juga jarang menyentuh mana yang perlu antum sokong. Mana pula yang wajib antum tolak. Bagi ana, cukuplah antum tahu dan mahu sangat sangat kembali kepada ISLAM..kemudiannya baru antum teliti dan ukur sejauh mana Umat Islam membawa Islam ke tempat yang sepatutnya ia diletakkan. Apakah kita sudah mendapat apa yang ALLAHU RABBI telah tegas dan tegahkan menerusi KitabNYA yang sangat SUCI itu?
Dah ke? Antum juga yang boleh menilainya. Ana tak suka menjadi penghasut. Biarlah tulisan ana ini menjadi bahan bacaan semata-mata dan insya-ALLAh meninggal kesan yang positif di dalam mengimbangi tulisan seseorang yang lebih pro kepada satu parti sahaja.

Ana bukan pula tidak mahu memberiu sokongan kepada satu parti sahaja. tetapi, zaman yang ana lalui bersama pembaca adalah zaman memahamkan semula org terhadap ISLAM. bukan waktu untuk suruh dan 'paksa' dia sokong parti yang kita maksudkan sahaja.

jikalaulah ada parti Hamas di Malaysia, dah pasti ana sokong parti tersebut. tetapi kita ada parti...... tentukan sendiri.

ALLAHU AKHBAR

insya-ALLAh ALLAHU RABBI melindungi penulis dan kekalkan dia dalam perjuangan ISLAM.

ISLAM pasti menang. tolak ke apa ke, itulah hakikat dan kejadian dunia.

Tulisan ana boleh diperbetulkan jika punyai kesilapan serta mohon maaf sangat sangat jika pimpinan Jemaah terasa hati dengan ana.

Opps, jangan lupa ya:


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 21-01-07 02:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 02:08


Ohh begitu ceritanya. Mungkin ada manfaat jika teliti tulisan saudara fathurrahman. Ada benarnya di sanaaaa.... Ana mohon mAAF ya akhi Fathurahman. Namun, ana tetap berkata ana menulis bukan untuk menghentam tulisan anta. Ana tulis kerana ana juga ada pandangan ana untuk diluahkan. Kini anta dah jawab beberapa persoalan yang ana timbulkan beberapa jam lalu. Syukran ya akhi dengan jawapan tu.

Bagi ana, di manakah letaknya ASAS sirr wa hazar si penecrita asal ini sehingga akhi fathurahman boleh komen dan tulis macam-macam kat sini?

Wahai pimpinan Jemaah ISLAM di Malaysia dan dunia, TARBIYYAH anta pada anak buah tak cukup (mohon ALLAHU RABBI ampuni diri penulis). Apa yang antum (pimpinan mahasiswa) buat ana pun tak berapa nak sure! (ana memang bukan sebijak org yang berjemaah... ana pun belajar sikit-sikit dpd pembacaan. So komen ana biarlah dibayar dengan PERUBAHAN ke atas Tarbiyah anak2 usrah antum ya dan juga DO'A agar penulis kekal Islam dan dilindungi ALLAH amat memadai)

Wahai pemimpin jemaah yang ada di portal ini. Antum (maaf kan ana..ana yang dhoif lagi hina ingin berpesan), kena buat posmortem tentang diri masing-masing. Antum mungkin sudah baik tetapi masih mungkin mempunyai kelemahan dpd segi BERCAMPUR GAUL dan mengenal pasti mad'uu. dengan kaedah yang ditakuk lama ini, antum sebenarnya BERIKHTIAR menjauhkan penerima dakwah dpd diri antum. Berkerjalah seperti Ustz Tuan Guru Nik Aziz...kita bercakap tentang ISLAM bukan parti semata2. yang setakat ana tahu, pimpinan (segelintirnya) mahasiswa lebih berat kan parti. Tapi bila mad'u tak suka pada parti PAS ataupun memang tak minat isu politik..jangan lah paksa mereka dan seakan2 'pulau' mereka. Antum kena cari alternatif lain dengan memberi penjelasan Hijratur rasul dan kemudian kaedah memahami kehendak ALLAH Subhanahu buat'ala (SWT) terhadap makhluk ciptaanNYA. insya-ALLAh lama2 mereka mahu terima Islam dengan hati insya-ALLAh yang lebih terbuka.

Bukan salah pimpinan jemaah pun. Bukan juga salah para penerima dakwah. Kedua-duanya bagi ana amat hampir cuma jaraknya dihalang oleh perkara remeh saja.

Baiklah, jangan lagi kita berkecil fikiran kita dengan tidak masuk dengan org Umno. Bagi ana semua org Umno juga saudara kita. mereka bebas untuk berpolitik dan menerima politik setakat yang mereka tahu dan setakat yang diwarisi oleh nenek moyang mereka. Apa bezanya ana satu ketika dulu? Masih menyanjung tinggi pada pemimpin negara. Cuma bila kes2 dan isu-isu mulai mengisi dada akhbar. ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH ALLAHU RABBI bagi sikit ilmu untuk membezakan yang baik dan yang buruk. Jika dengar pada penyokong parti Umno, marah pula mereka dengan ayat ana ni. yang ana perlu jelaskan kepada mereka, ana tak benci ahli dan penyokongnya. yang ana sedar ialah kembali sahajalah kita kepada ISLAM sepenuhnya. Bukan pada parti sahaja. Namun, jika Hijratur Rasul Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW) juga berkehendak kepada mengusai kuasa dan negara, apa jadi dengan kita jika mahu menolak sunnah Baginda yang Sangat MULIA dpd diri kita ini? Justeru, ana mengambil pengikhtibaran dpd sunnah Baginda Sallallahu'alaihi Wassalam di dalam memilih apa yang baik apa yang buruk. Buat masa ini, yang baik ialah sesiapa yang mahu kepada Islam. Yang buruk, insya-ALLAh penulis sentiasa akan menolaknya. Hanya ALLAHU RABBI pasti membantu penulis.

dalam hal baik dan buruk ini, ana juga jarang menyentuh mana yang perlu antum sokong. Mana pula yang wajib antum tolak. Bagi ana, cukuplah antum tahu dan mahu sangat sangat kembali kepada ISLAM..kemudiannya baru antum teliti dan ukur sejauh mana Umat Islam membawa Islam ke tempat yang sepatutnya ia diletakkan. Apakah kita sudah mendapat apa yang ALLAHU RABBI telah tegas dan tegahkan menerusi KitabNYA yang sangat SUCI itu?
Dah ke? Antum juga yang boleh menilainya. Ana tak suka menjadi penghasut. Biarlah tulisan ana ini menjadi bahan bacaan semata-mata dan insya-ALLAh meninggal kesan yang positif di dalam mengimbangi tulisan seseorang yang lebih pro kepada satu parti sahaja.

Ana bukan pula tidak mahu memberiu sokongan kepada satu parti sahaja. tetapi, zaman yang ana lalui bersama pembaca adalah zaman memahamkan semula org terhadap ISLAM. bukan waktu untuk suruh dan 'paksa' dia sokong parti yang kita maksudkan sahaja.

jikalaulah ada parti Hamas di Malaysia, dah pasti ana sokong parti tersebut. tetapi kita ada parti...... tentukan sendiri.

ALLAHU AKHBAR

insya-ALLAh ALLAHU RABBI melindungi penulis dan kekalkan dia dalam perjuangan ISLAM.

ISLAM pasti menang. tolak ke apa ke, itulah hakikat dan kejadian dunia.

Tulisan ana boleh diperbetulkan jika punyai kesilapan serta mohon maaf sangat sangat jika pimpinan Jemaah terasa hati dengan ana.

Opps, jangan lupa ya:


Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 21:32


nak cerita pasal student yang ikut politik..aku adalah juga kenal student yang aktif berpolitik ni..dari sekolah menengah lagi dia aktif politik..bila lihat keputusan PMR dia, boleh lah juga dikatakan cemerlang 7A..lepas tu dia naik pgi spm makin lah dia kuat berpolitik..dapatlah dia 5A..kira cemerlang juga lah/..dapat masuk matriks..keluar matriks dengan pointer yang ok juga..atas 3 juga lah..lepas tu masuk IPT..pointer pun still atas 3..walaupun tak dapat dekan....

cuma nak bagitau..jangan lah abaikan pelajaran ketika berpolitik...walaupun kita ni aktif politik pun,jangan lah sampai ponteng kelas,lawan pensyarah,dan sebagainya..lebih-lebih lagi bila berpolitik membawa imej islam..jangan jadi seperti student di timur tengah(seperti kata faturahman)..seharusnya mereka menunjukkan imej yang baik,bukanya menjadi samseng...ubah lah sikap kearah kebaikan agar golongan-golongan lain dapat menerima politik islam yang kita bawa...dan inilah yang dikehendaki oleh PAS..

begitu juga org yang terlibat dengan mana-mana aktiviti lain..perlulah bijak membahagikan masa..jangan biarkan sikap buruk kita menjadi fitnah kepada perjuangan kita..

moga kita kekal bersama yang benar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 21:35


herm...
macam pernah dengar saja tajuk ni...katner entah..


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-01-07 20:25


Pada 26-01-07 21:35 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!

herm...
macam pernah dengar saja tajuk ni...katner entah..



tak apa andai dah dengar. Kita nak bagi kesedaran saja.

Mohon ALLAHU RABBI melindungi diri penulis ini. insya-ALLAH

Jangan lupa:
Selawat dan Salam ke atas Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW).


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-07 18:11


kita semua dah besar & pandai berfikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 11:57


Pada 31-01-07 18:11 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

kita semua dah besar & pandai berfikir...




Mulakan dahulu dengan:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.


Betapa seronoknya andai kita ambil tahu lebih awal (sewaktu masih belajar) setiap hari tentang politik dan dasar2 yang berlaku di Malaysia. tengok sajalah br2 ni, pemboikotan parti pembangkang ke atas pr kecil buat talam mengorak langkah baru suasana politik tnh air.


Ana tertarik juga dengan ucapan pemimpin2 kerajaan. namun apa perlu diulang semula di sini? Padahal ucaptama dpd parti memrintah dah ada tempat mereka sendiri. Malah diberi liputan yang sangat sangat meluas. Maka?

Ana tertarik dengan kata-kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat pada edisi Harakah (manual) yang jarang2 org ramai dengar

''...... ISLAM mengajar politik kemanusiaan. Islam tidak mengajar politik kepartian semata-mata sehingga bertelagah sesama sendiri seperti diamalkan sekular.

Islam mengajar tolong menolong. Setiap derma (''Kerajaan Negeri Kelantan Derma 1 juta lah'' - quoted/gezerg) yang diberi akan dibalas di akhirat kelak. Derma akan diganti dengan PAHALA dengan SYARAT Ikhlas kerana ALAHU RABBI''

Petikan ringkas bertajuk: UMNO Patut malu berdepan anak kecil
m/s: 4
halaman: Harakah/Fikrah

Wallahu'alam bissowab




Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya
[ Telah diedit oleh: gezerg pada 01-02-07 11:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-02-07 21:01


Mulakan dahulu dengan:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.



insya-ALLAH perlahan perlahan orang akan terkejut dengan dirinya yang masih dilamun oleh politik tak sepenuhnya ISLAM.

Bila dah sedar, tah sempat atau tah tak sempat untuk memperbetulkan kerajaan yang memrintah pada ketika itu.

Justeru, jom menilai semula setiap apa yang terjadi di sekeliling kita terutamanya yang melibatkan AQIDAH dan Kedaulatan Negara MALAYSIA.


Persoalannya bagaimana untuk mendapatkannya?

Baca dan baca lagi buku2 tentang perjuangan ISLAM.

Wallahu'alam bissowab




Jangan lupa ini ya:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Mulia Nabi MUHAMMAD Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151118 saat. Lajunya....