Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 58 hari yang lalu
the_brOtherz: 86 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Sesuai tak perempuan sertai WATANIAH??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Sesuai tak perempuan sertai WATANIAH??

Please Mendaftar To Post


Oleh Sesuai tak perempuan sertai WATANIAH??

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 18:32


Sesuai tak kalau perempuan sertai wataniah??apa baik & buruknya? Sila beri respon...terima kasih...

Wassalam...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 19:34


baik tak payah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

nur_alhanuun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2006
Ahli No: 27815
Posting: 46
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 20:21


salam...

ana cuma teringat kata-kata abang ana yang pernah masuk palapes kat ukm dulu. tak ramai yang boleh btahan sampai dapat tauliah. dia cakap, budak-budak perempuan ni masa training selalu menyusahkan org...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_alhanuunProfil   Hantar PM kepada nur_alhanuun   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 23:07


Hmmm...Saya pun tak berapa setuju kalau perempuan masuk WATANIAH...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 00:05


tak Sesuai!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 00:06


tak Sesuai!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

hananah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25740
Posting: 4
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 00:32


salam...
Kenapa majoriti kata wataniah tak sesuai untuk di sertai oleh wanita ye??? bagi pendapat saya ok saja...hehehe...maybe org kata tak sesuai sebab xtvtnya yang lasak dan akan takut akan hilang sifat lemah lembut, sopan santun etc pada seseorang muslimah tu...huhu but when i say ok, tak semestinye saya menyokong sepenuhnya...dulu saya pun nak join wataniah...saya suka dengan aktiviti yang lasak...jungle trekking, camping semua...
mmm kalau nak ikutkan dr sekolah dulu lagi parent tak berapa nak kasi saya bergiat dalam aktiviti or persatuan yang lasak2...dulu masa sekolah, saya nak masuk silat..tapi ayah tak kasi...tapi saya masuk juga...alhamdulillah training semua memang asing muslim dan muslimatnye...so parent pun izinkan.tapi bila saya nak masuk wataniah ini...mak tak kasi sangat-sangat...dan reasonnye (1)busana/pemakaiannya (2)xtvtnya (3)takut saya yang kena hantar pergi brperang kalau ada apa-apa...so bila di fikirkan balik...memang agak tidak sesuai lah...ok...2 lah opinion saya untuk Syamiras...(",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hananahProfil   Hantar PM kepada hananah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 00:59


salam...

ana rasa tak berapa sesuai...
Kenapa? cuba syamiras sebagai perempuan fikirkan Kenapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 02:16


orang kata kalau jadi askar ini, mereka tak solat..betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 17-01-07 06:58


astagfirullah...
takkan lah asal askar saja tak solat...
stereotyping tu....setiap individu tu berbeza...
yang tak jadi askar pun belambak yang tak solat
doctor pun ada yang tak solat, engineer, cikgu, dll..
tak kisahlah sapa dia, Allah swt tak pandang apa kerja dia
askar pun kerja yang halal
bukan nya jual dadah ke...mereka kan pertahankan tanah tumph darah kita ni...
desas-desus tentang tu saya pun pernah dengar, tapi adil ke kita labelkan mereka begitu hanya sebab mereka askar..
mcam mana kita rasa Kalau kita di tempat mereka

perempuan jadi askar bagi saya tak ada masalah
apa pelik dan buruk @ tak sesuainya
lelaki ni..Kalau sendiri tak berani cuba, Kenapa nak hakang perempuan yang ada keberanian dan kehendak buat macam tu
berdosa ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 08:46


tak berapa sesuai....
kepada saudari nuraisha...
perempuan nak masuk wataniah boleh tapi....tak berapa sesuai
kerana perempuan dah memang dilahirkan lemah lembut dan kurang dari segi fizikal. kalau lihat pada sirah Rasulullah s.a.w. , kaum hawa pergi berperang sekali dengan kaum adam....tapi,mereka hanya terlibat dalam pasukan merawat pejuang yang cedera dan juga menyediakan makanan untuk para pejuang. (^_^).
kalau askar wataniah ni, kaum hawa pun kena ikut aktiviti yang telah disediakan.
lasak dan mencabar.
terpulanglah......

p/s:situasi ini akan berubah jika,terlibat dalam peperangan sebenar.ini hanya pandangan dari ana. kalau ada salah dan silap, diharap dapat tegur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 08:50


Pada 17-01-07 02:16 , Syamiras posting:

!!! QUOTE !!!

orang kata kalau jadi askar ini, mereka tak solat..betul ke??


ISlam kan ada rukhsah di dalam solat.. Pakai pakaian celoreng penuh dengan berkasut but pun boleh solat.. Tiada alasan untuk meninggalkan solat..


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 08:52


Pada 17-01-07 08:50 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-01-07 02:16 , Syamiras posting:

!!! QUOTE !!!

orang kata kalau jadi askar ini, mereka tak solat..betul ke??


ISlam kan ada rukhsah di dalam solat.. Pakai pakaian celoreng penuh dengan berkasut but pun boleh solat.. Tiada alasan untuk meninggalkan solat..


na'am ya al-azym...
tiada alasan untuk meninggalkan solat...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 10:11


mentaliti masyarakat kita saja.. kalau nak solat kena bentang sejadah atas karpet... kalau perempuan kena pakai telekung putih semua tu... jadi bila dalam hutan mana nak ada semua tu... solat saja lah atas tanah... apa susahnya..

Tapi... pada pandangan saya lah... tak berapa molek lah kalau perempuan join Wataniah ini.. kasar saja.. boleh hilang kelembutannya tu.. hehe.. eloklah join something yang lumrah dengan naluri diri wanita.. untuk berjuang pada negara, jadi nurse di hospital tentera pun berjuang untuk negara juga.. :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-01-07 11:40


Assalamualaikum...

!!! QUOTE !!!

mentaliti masyarakat kita saja.. kalau nak solat kena bentang sejadah atas karpet... kalau perempuan kena pakai telekung putih semua tu... jadi bila dalam hutan mana nak ada semua tu... solat saja lah atas tanah... apa susahnya..

Tapi... pada pandangan saya lah... tak berapa molek lah kalau perempuan join Wataniah ini.. kasar saja.. boleh hilang kelembutannya tu.. hehe.. eloklah join something yang lumrah dengan naluri diri wanita.. untuk berjuang pada negara, jadi nurse di hospital tentera pun berjuang untuk negara juga..


Tepat!!! Markah penuh...Selagi belum ada ke'kritikal'an dalam kuantiti dan kualiti pejuang-pejuang rijal ni, rasanya tidak perlu kaum nisa' ni melibatkan diri, unless dah sampai keadaan darurat dan memerlukan bantuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 11:43


betul....teman peronah solat celah ako kayu...solat dalam khemah sebab hujan...tak boleh berdiri langsung. solat duduk sajalah...ayo pun tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 15:13


Tapi..asalkan sebagai perempuan boleh jaga diri, perangai dan yang sewaktu dengannya, mungkin tiada masalah bagi kaum perempuan untuk melibatkan diri dalam kegiatan yang lasak.. betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 19:16


salam...pada ana muslimat tak sesuai untuk menyertai PALAPES atau askar wataniah.....kerana ada banyak masalah yang akan timbul.... kecualilah dari pangkat atas sampai kebawah adalah muslimat semua..kalau itu sesuai..kalau bercampur memang tak sesuai......terutama apabila masuk medan atau hutan....

ex-palapes....batch 2006


-----------------

[ Telah diedit oleh: kapten06 pada 17-01-07 19:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syabab_mujahid
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27656
Posting: 291
Dari: Egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 20:57


tak berapa sesuai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syabab_mujahidProfil   Hantar PM kepada syabab_mujahid   Pergi ke syabab_mujahid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 22:26


Kalau nak masuk pun duduk dekat bahagian pejabat lah...Uruskan pasal gaji ke, jadi doktor ke, jadi ustazah ke...Tentera kan banyak bahagiannya...Ada Kor Agama, kesihatan, perkhikmatan dll...Kalau perempuan masuk bahagian tempur macam RAMD, Renjer, Mekanis, Armor, Artileri, PARA, Komando memang tak sesuai...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-01-07 00:42


tak sesuai...tak bererti tak boleh, kan???
terpulanglah pada individu...

nak berbakti pada negara banyak lagi caranya..
saya lebih suka jadi penyumbang dr sudut perubatan...
hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 18-01-07 02:45


bagi pendapat saya ok saja...hehehe...maybe org kata tak sesuai sebab xtvtnya yang lasak dan akan takut akan hilang sifat lemah lembut, sopan santun etc pada seseorang muslimah tu...huhu but when i say ok, tak semestinye saya menyokong sepenuhnya...dulu saya pun nak join wataniah...saya suka dengan aktiviti yang lasak...jungle trekking, camping semua...
mmm kalau nak ikutkan dr sekolah dulu lagi parent tak berapa nak kasi saya bergiat dalam aktiviti or persatuan yang lasak2...dulu masa sekolah, saya nak masuk silat..tapi ayah tak kasi...tapi saya masuk juga...alhamdulillah training semua memang asing muslim dan muslimatnye...so parent pun izinkan.tapi bila saya nak masuk wataniah ini...mak tak kasi sangat-sangat...dan reasonnye (1)busana/pemakaiannya (2)xtvtnya (3)takut saya yang kena hantar pergi brperang kalau ada apa-apa...



saya sokong kata-kata hananah ni..asalkan pandai jaga batas syar'ie..ada kisah sahabiah yang turut serta bersama Rasulullah dalam perang.....

hurmm..maaf lupa pula perang apa dan nama sahabiyah ni..nanti saya cuba cari..insya Allah..
urmm...rasanya boleh...cuma kurang sesuai saja.. :) setiap manusia ada pendirian tersendiri..namun kena lah kita beringat selalu..

walau apa pun bidang yang kita ceburi..hukum Allah tetap dihati..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 18-01-07 02:45


bagi pendapat saya ok saja...hehehe...maybe org kata tak sesuai sebab xtvtnya yang lasak dan akan takut akan hilang sifat lemah lembut, sopan santun etc pada seseorang muslimah tu...huhu but when i say ok, tak semestinye saya menyokong sepenuhnya...dulu saya pun nak join wataniah...saya suka dengan aktiviti yang lasak...jungle trekking, camping semua...
mmm kalau nak ikutkan dr sekolah dulu lagi parent tak berapa nak kasi saya bergiat dalam aktiviti or persatuan yang lasak2...dulu masa sekolah, saya nak masuk silat..tapi ayah tak kasi...tapi saya masuk juga...alhamdulillah training semua memang asing muslim dan muslimatnye...so parent pun izinkan.tapi bila saya nak masuk wataniah ini...mak tak kasi sangat-sangat...dan reasonnye (1)busana/pemakaiannya (2)xtvtnya (3)takut saya yang kena hantar pergi brperang kalau ada apa-apa...



saya sokong kata-kata hananah ni..asalkan pandai jaga batas syar'ie..ada kisah sahabiah yang turut serta bersama Rasulullah dalam perang.....

hurmm..maaf lupa pula perang apa dan nama sahabiyah ni..nanti saya cuba cari..insya Allah..
urmm...rasanya boleh...cuma kurang sesuai saja.. :) setiap manusia ada pendirian tersendiri..namun kena lah kita beringat selalu..

walau apa pun bidang yang kita ceburi..hukum Allah tetap dihati..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 07:18


bukan masalah tetang aktiviti lasak perempuan tak boleh join.... i mean about the trainning..... training palapes atau wataniah dia campur laki dan perempuan that is the main problem sebab perempuan tak sesuai join.... but i defend who is the conduct..exspecially masa training kat hutan.... maksud saya jika semua yang pergi ke hutan itu adaah perempuan...itu ok.... kalau masa perang betu2 lainlah....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 08:50


Pada 18-01-07 02:45 , graduanislam22 posting:

!!! QUOTE !!!




saya sokong kata-kata hananah ni..asalkan pandai jaga batas syar'ie..ada kisah sahabiah yang turut serta bersama Rasulullah dalam perang.....

hurmm..maaf lupa pula perang apa dan nama sahabiyah ni..nanti saya cuba cari..insya Allah..


Perang yang diterajui oleh Khalid ibn al-Walid menentang tentera Rom... nama sahabiyah tu adalah Khaulah binti al-Azwar al-Asadi.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 10:33


Kalau nak masuk pun duduk dekat bahagian pejabat lah...Uruskan pasal gaji ke, jadi doktor ke, jadi ustazah ke...Tentera kan banyak bahagiannya...Ada Kor Agama, kesihatan, perkhikmatan dll...Kalau perempuan masuk bahagian tempur macam RAMD, Renjer, Mekanis, Armor, Artileri, PARA, Komando memang tak sesuai...

-wataniah ni salah satu kor dalam tentera darat jugak lah... untuk tentera simpanan.. kalau nak jadi doktor ke, gaji ke, kena join regular army lah.. wataniah ni kebanyakannya infantri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-07 11:02


assalammualaikyum
ana pernah sertai PALAPES sehingga ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dengan Tuanku Jaafar,
bagi lelaki amat sesuai sebab sesiapa yang minat nak masuk tentera boleh masuk RAMD jangka pendek 7 tahun setelah tauliah, cuma bila wanita nak masuk tu ana fikir tak perlulah, tumpukan pada study cukup. setakat nak belajar menembak, kursus seminggu dah cukup. dalam PALAPES soal pergaulan bebas sukar nak dielakkan, bab solat ni, atas hamba yang Taat still tak tinggal kewajipan solat ni, sebab jurulatih PALAPES pun (masa zaman sayalah) ada yang tak solat, jadi solat tak dipentingkan sangat oleh jurulatih, masa kawad tu terpaksalah kawad tengah panas dari pukul 2.00 pm sampai pukul 5.00pm, kulit memang hanguslah, cuma latihan sehari seminggu dan masa cutu semester , memang tak boleh balik kampung sebab perlu hadiri camp tahunan/annual camp yang di buat di hutan, perlu gali kubu, paras lutut, paras bahu, buat ohp (overhead protection-untuk elak serangan bom jika suasana perang), pernah saya tak tidur malam sebab gali kubu GPMG (general purpose mesingun), intaku saya yang masuk 100 lebih yang tauliah hanya 50% saja iaitu 55 kadet yang berjaya harungi latihan selama 3 tahun, cuma saya perhatikan kadet wanita banyak diberikan kemanjaan sedikit oleh jurulatih, baiklah untuk wanita, saya juga kesiahan tengok wanita yang terpaksa pikul senjata, Cuma saya kagum dengan kadet wanita yang ada dikalangan kadet wanita yang memang sharp shooter (penembak tepat) mungkin kelembutan wanita memengan M16 serta menarik picu (trigle) M 16 dengan lembut serta tenangan (aiming) yang tepat menepati sasaran di depan, saya da pengalaman suntikan perang (warfare injection) di PULADA (Pusat latihan darat), Ulu Tiram Johor, pengalaman serang hendap, defend, attack (menyerang), berundur dalam tekanan, berundur tanpa tekanan, taktik perang gerila, taktik perang konvensional, melempar bom 38 ballbearing yang ambil masa 5 saat setelah dilepaskan pin keselamatannya, pernah konvoi bawa M16 satu trak askar ke UTM skudai untuk tauliah PALAPES Universiti-Universiti seluruh Negara,

Pada pendapat saya wanita muslimah buat masa ni tak berapa sesuai masuk sebab sukar nak jaga pergaulan bebas, cuma jika fikir nak masuk askar lepas grad, saya rasa bolehlah masuk sebab sekarang ni sukar nak dapatkan kerja, jika kita di tailuahkan kita boleh sama ada serap masuk dalam RAMD dengan pangkat Leftenan senior, atau kita masuk RAW sebagai leftenan muda kontrak 3 tahun, lepas tu kalau nak sambung boleh sambung 3 tahun lagi,
Semuanya kita fikirkan sendiri, nak kata masuk PALAPES ni jahat sangat tak ada lah sebab jurulatih tak pernah ajar suruh minum arak, berzina, serta suruh buat dosa besar, dosa kecil boleh kita minta ampun dengan Allah masa solat taubat, kullu abdin khoto' (setiap hamba allah ada buat silap) cuma pandai-pandailah jaga diri masa training tu, apapun minta izin ibu bapa dulu sebab ibu bapa kita tahu kekuatan serta kelemahan kita.
Pada pendapat saya, beri tumpuan kepada pelajaran score 3.00 CGPA ke atas. insyaallah ada lah kerja yang menanti.
tepuk dada tanya Iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-07 12:50


Pada pendapat saya tak ada banyak risiko yang tak baik,..maksud saya bukan mencampakkan diri dalam kebinasaan seperti bahaya dadah jika wanita masuk PALAPES di Negara kita yang terkenal sebagai Negara Islam sebab ada 10 prinsip Islam Hadhari, he.he. sebab inilah peluang nak belajar tak perang moden. lagipun Negara kita ni masih ok lagi. kalau masu ROTC di luar negara itu bahayalah sebab negara bukan Islam. lagipun jika dapat Ketua jurulatih yang wara' lagilah bestnya. kalau tak masuk PALAPES pun kalau dah jahat tu, jadi GRO sambilan pun ada walaupun tak masuk PALAPES. Saya lihat kadet wanita zaman saya tu taklah nampak jahil sangat, mereka dibenar tutup rambut, cuma masa kawad mereka terpaksa dedah leher, rambut ditutup dengan kain tudung. Semua tu atas Ketua Jurulatih berpangkat Mejar.cuma kadet wanita tu taklah se wara' siswa akedemik Islam Universiti Malaya Nilam Puri yang bertudung labuh, sejuk mata saya lihat siswa Akademik Islam Nilam Puri UM bertudung labuh, maklumlah setiap kali saya nak ke Kota bharu saya perlu lalu Nilam Puri yang hampir dengan rumah saya.
Tepuk dada tanya Iman. Saya hanya beri pendapat dari pengalaman saya yang pernah Tauliah di UKM tahun 1993. Intake ke 12 UPM, saya kompeni Kasteria. tapi kalau nak jaga kulit tak hangus, nak nampak ayu,lawa,lemah lembut, better tak masuk, cuma kalau nak serap ke RAMD boleh apply, dapat pangkat Leftenan Senior, saya pernah dapat tawaran Leftenan Senior dengan RAMD jangka pendek 7 tahun, cuma abah saya nasihat cuba minta kerja lain dulu, askar choice kedua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

milenia_muslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.01.2007
Ahli No: 28234
Posting: 67
Dari: sarawak

Sarawak  


posticon Posting pada: 18-01-07 14:49


terpulang pada perempuan tu sendiri...
tapi, batter tak payah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For milenia_muslimProfil   Hantar PM kepada milenia_muslim   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 14:57


Pada 17-01-07 22:26 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau nak masuk pun duduk dekat bahagian pejabat lah...Uruskan pasal gaji ke, jadi doktor ke, jadi ustazah ke...Tentera kan banyak bahagiannya...Ada Kor Agama, kesihatan, perkhikmatan dll...Kalau perempuan masuk bahagian tempur macam RAMD, Renjer, Mekanis, Armor, Artileri, PARA, Komando memang tak sesuai...


salam...
kalau muslimah nak sangat join, tindakan yang dikatakan saudara sailormoon adalah yang terbaik.
terpulanglah...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-01-07 15:03


pendapat saya boleh,asalkan kena dengan caranya lah....
kan pandai juga diri dan niat semata2 kerana Allah...apa salahnya..
~islam agama yang mudah~
wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 18:51


Pada 18-01-07 11:02 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

pernah saya tak tidur malam sebab gali kubu GPMG (general purpose mesingun),


GPMG ni senjata bantuan peringkat mana ek?Batalion ataupun Kompeni...Dulu saya pernah pergi pameran tentera darat...Tentera yang jaga pameran tu kata GPMG adalah senjata yang sangat penting dalam pertempuran...

Yang saya tahu HMG(Heavy mesingun) adalah salah satu senjata bantuan peringkat Batalion...

Sorry kalau keluar dari tajuk....hehehe


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 19:03


GPMG senjata bantuan peringkat kompeni... di'issue'kan kepada batalion jika perlu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 19:16


Macam mana dengan Sniper?Adakah ianya senjata bantuan di peringkat kompeni juga?Hehehe banyak tanya pulak....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Syamiras
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26753
Posting: 51
Dari: Melaka

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 00:34


Bagaimana pula sekiranya seorang perempuan ingin menyertai wataniah hanya kerana dia suka melakukan aktiviti2 lasak?? bukan kerana ingin mudah dapatkan pekerjaan memandangkan dia akan menjadi seorang guru??sila respon..terima kasih..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyamirasProfil   Hantar PM kepada Syamiras   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 02:28


sniper bukan senjata bantuan. tapi kalau tak silap lah, sekarang ni dalam batalion infantri standard, setiap seksyen akan diletakkan seorang sniper...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 19-01-07 02:45


Pada 17-01-07 00:05 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

tak Sesuai!


salam..em kalau macam tu marilah muslimin join ramaix2..boleh?sunnah nabikan tuntut ilmu perang.kalau kena serang nanti boleh juga buat round defend pertahan keluarga dan masyarakat.HANYA YANG MERASAI TAHU SEGALANYA..oleh itu masuk lah wataniah..tambahan pada muslimin..rasailah kesusahan dan kepayahan sahabatx2 dahulu berperang dan syahid d medan perang.Em pendapat ana..perempuan boleh join wataniah.Tapi pandaix2 bawa diri..hidup zaman sekarang kat manax2 pun banyak cabaran..di pusat pengajian..kat tempat kerja..pendek kata ikut yang betul tinggal yang salah disisi agama.lagipun jurulatih tetap mengambil kira kedudukan wanita dan ada keringanan yang diberi.Wanita perlu menjalani latihan ketenteraan sebagai pelengkap mental dan fizikal tetapi peranan mereka di dalam peperangan bukan d barisan hadapan.Mereka hanya terlibat dalam pentadbiran..setakat itu pendapat ana..salah dan silap harap dimaafkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 08:42


ana fikir kalau Syimiras rasa nak pengalaman perang, menembak, suntikan perang (kita dilatih bergerak dalam suasana bom, tembakan GPMG dari arah depan, kita craw ke arah GPMG, cuma GPMG telah di lock tembak pada aras yang tetap, kalau tak bahaya lah). Betulah kata Firdaus GPMG adalah senjata bantuan, ia adalah senjata peringkat Kompeni. Musuh yang pandai dia, akan cuba cari kedudukan GPMG dan cuba merampasnya, musuh amat takut sebab GPMG amat berkesan dalam defend. Sebenarnya kalau tak masuk PALAPES/Wataniah, kita sebagai civilian sukar nak rasa menembak, M 16, GPMG, lempar bom, cuma penatlah sikit, nak rasa experience 3 tahun pegawai kadet PALAPES boleh lah sertai PALAPES di kebanyakan U dah ada. jika jadi cikgu lagilah senang terus akan jadi jurulatih PKBM (Persetuan Kadet Bersatu Malaysia) di sekolah. ada elaun lagi, masa jadi kadet PALAPES dah ada elaun, elaunnya bulehlah tampung kos hidup di kampus. kalau balik dari annual camp, lagi banyak dapat elaun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 09:16


Pagi sehari seminggu perlu bangun pagi, selepas solat subuh, beratur jalani PT pagi, dalam PALAPES ni senang saja nak jaga solat, antara mahu dengan tak mahu saja, cuma masa anual camp taktik gerilla (CIW-counter insurgency warfare), masa ni sukar nak cari air, pulak tu kalau perempuan masalah nak qodo' hajat. tapi tu semua ada ikhtiar, bincang dengan jurulatih yang biasanya manjakan kadet wanita, maklumlah tak ramai kadet wanita yang sertai PALAPES, satu lagi layanan kepada pegawai kadet siswa U, lebih baik jika kita tengok bagaimana rekrut (untuk LLP-lain-lain pangkat) di train di PULADA. rekrut ni dengarnya apabila keluar bangunan saja, mesti diperintahkan berlari, dalam training puntual of time (ketepatan masa ) amat dititik beratkan, kalau tidak akan dimarah jurulatih. latihan menyeberangi tasik, masa saya dulu tasik di UPM. kami bungkus beg diisi dengan jerami dibungkus dengan ponco diikat lepas tu kami diperintahkan tolak bungkusan tadi yang terapung bersama teman kadet lain untuk seberang tasik, semua tu atas aktiviti yang di atur jurulatih, masa annual camp du PULADA paling berat sekali sebab kami berkhemah di ULU sedeli, angas punyalah banyak, seorang sahabat yang sertai RAMD, telah beritahu saya , dia kata " Din hari tu masa kita training PALAPES di UPM tu, jurulatih banyak dera, sebenarnya bukan tu latihan sebenarnya, lebih kepada deraan mental dan fizikal saja" itulah kata kapten Ahmad Hamzah, pernah jadi ejutan/adjutant di kem Kluang Johor. Jadi jika anda dapat jurulatih yang baik dan wara' mungkin latihan berbeza sikit, ikut kepala jurulatihlah, kalau jenis jurulatih kawad yang kuat mencarut, asyik mencarut saja dalam latihan, jika dapat yang baik, dia akan cakap perkataan yang baik saja, itulah semuanya atas jurulatih. sebenarnya kalau kita fikir zaman millinium ni sepatutnya jurulatih di PALAPES Universiti sepatutnya cakaplah dengan kalimah yang baik, jangan mencarut, sebab kadet tak respet, carutan anda akan membuatkan anda di label sebagai jurulatih yang suka mencarut, jika anda bercakap dengan perkataan yang baik didik kawad dengan perkataan yang baik seperti RSM tajuddin dan Pegawai Waran Ilias (masa saya dulu di UPM), kami lagi senang pandai berkawad, menang lagi dalam pertandingan peringkat Universiti-universiti. RSM Tajuddin tak pernah mencarut, saya respet betul cara dia ajar kawad, kadet sukat dekat dia, kalau RSM Manap, suka mencarut sikit, masa ajar kawad, boring saja duduk di padang kawad yang panas tu. RSM Adbul Aziz juga baik, mereka ni semuanya dah bersara rasanya.

Pengalaman 3 tahun sertai PALAPES saya ingat sampai sekarang, cuma saya tak berhubungan dengan kadet intake saya, bukan apa masing-masing bawa haluan masing-masing, lagi pun saya dulu sekolah Kolej Islam Kelang, bila bercampur dengan kadet PALAPES yang nakal ni saya seperti culture shock sikit, jadi mentaliti serta fikrah lain sikit, mereka ni bukan jahat, yang baik tu baik juga, bahkan yang alim pun ada dala PALAPES ni, kalau di UKM tu siswa pengajian Islam yang banyak masuk, sebenarnya pengalaman tu sukar dicari kalau tak masu PALAPES, mereka yang merasainya saja yang tahu, cuma perlu jaga diri, sebab anda di train untuk berani dan confident pada diri sendiri, lathan fizikal yang lasak.
pertandingan jalan lasak saya telah sertainya, berlari dari bangi ke UPM ikut jalan lama, lalu UNITEN, mula pukul 12.00 malam sampai UPM pukul 4.00 pagi, lari bawa beg yang diisi pasir serta sedikit pakaian, mencabar betul pertandingan jalan lasak ni. kompeni yang menang akan dapat hadiah, pertandingan kawad, pertandingan menembak,
Okaylah, tak delah jadi jahat sangat bila masuk kadet PALAPES ni, yang penting pandai cari kawan yang baik dalam pasukan tu, ada seorang kawan kadet dulu, yang wara' nama dia Muazam, dia ni dalam hutan masa Annual camp pun bawa MajmuusSyarif (ada surah Yaasiin, al Waqiah, al Mulk, dll dalamnya), dia rajin baca al Quranlah tu maknanya, jadi kalau kita memang rajin baca Al Quran, dalam hutan kita still akan baca Al Quran, sebenarnya baca al Quran dalam Hutan yang best, pula tu kalau masuk Taman Negara , daki Gunung Tahan. Ni malaysia, bukan USA, jadi tak perlu risau sangat, jurulatih ramai yang baik, sekarang pun dah ada KAGAT(Kor Agama Islam Angkatan Tentera). askar negara ni ramai yang baik. ada juga kursus kerohanian di anjurkan PALAPES, antaranya diajar kaedah solat semasa pertempuran sedang berlaku. di buat di Bukit Ekspo UPM (semasa saya training dulu).diajar praktikalnya sekali, bagaimana beri salam semasa sedang menembak, ada lah caranya. ustaz dari KAGAT ajar,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 12:42


Berdasarkan pengalaman bersama PALAPES sampai sekarang dah jadi Lt. Muda secara peribadinya tak salah nak join tapi tak berapa sesuai sangat untuk muslimat.

Bagi lah can kat laki pula bab-bab ini. Takkan muslimt pun nak join...keras sangat askar2 ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 14:36


ana pernah sertai wataniah, bagi ana semua orang sekarang dah open minded, waktu sembahyang ada, cuma mungkin kalau masuk hutan tu ada sedikit kekurangan dalam bab bersuci, tapi kalau perang betul-betul memang darurat. soal perempuan sesuai atau tidak terpulang pada diri sendiri, biasanya lelaki yang fikir wanita tak sesuai sertai aktiviti lasak, nampak tak manis. apa-apa perkara pun mesti ada kelebihan dan kekurangan. gunakan akal sebaiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-01-07 14:41


saya fikir juga tak sesuai sebab tough sangat, jurulatih terpaksa beri pengecualian, kadang tu terpaksa ditolong oleh kadet lelaki, kalau seorang Ustazah, dia mesti akan kata "tak sesuai" kalau minat aktiviti lasak cukup dengan aktiviti daki gunung, try lah daki gunung tahan, pada bulan 3 ni akan diadakan pertandingan daki gunung tahan, Eco challanges, Hadiah Lumayan, pada tahun 1999 hadiah tempat pertama RM10,000, hadiah diberi sehingga tempat ke 10. masa 1999. sekarang ni saya tak pasti hadiahnya, jika minat boleh tengok posting saya bawah thread "Daki Gunung".

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 07:39


PENGLAMAN YANG tak dapat DILUPAKAN dapat sembahyang terawih ketika dalam hutan secara berjemaah dan berpuasa ketika mara menyerang musuh lebih kurang 13 kami

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 08:33


tak berapa sesuai....
perempuan lebih elok dengan sifat lemah lembutnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 12:23


tak sesuailah...perempuan jadi askar..kasar..terkeluar dari eko-sistem semula jadi wanita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-07 09:56


Baik syamiras setai kelab lain, kelab ukhwah ni ke? kadang tu ada buat gathering.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.146716 saat. Lajunya....