Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Kancil VS Kelisa


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kancil VS Kelisa

Please Mendaftar To Post


Oleh Kancil VS Kelisa

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 12:03


mana pilihan anda.. dalam segment kereta murah anda lebih suka pilih yang mana.. kalau saya...saya lebih minat kelisa dr kancil.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 12:38


;-) yang mana lagi jimat minyak ye?? kalau kedua-duanya sama harga ana prefer kelisa... :-P


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 12:39


kalau jimat minyak..kelisa lebih jimat dari kancil..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 13:28


minat kelisa...sebab nampak macam agak kukuh berbanding kancil... so siapa yang xpert or arif bab kereta kelisa ni, boleh lah bagi keburukan dan kebaikan kereta kelisa...senang nak buat penilaian...tmbah2 bagi org yang baru nak beli kereta ni...mungkin boleh jadi info yang best...

suka kereta kecil-kecil ni...senang nak parking dan menyempit... :-D
[ Telah diedit oleh: masya_brywest pada 27-12-06 13:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

aiz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 273
Posting: 275
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 14:17


saya baru 1 tahun guna kereta kelisa....so far bagus lah...abang saya kata kelisa lebih kukuh dari kancil....memang jimat minyak sangat-sangat.
saya guna kelisa model ezi(auto)blnan dalam rm 400 lebih lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   Pergi ke aiz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 27-12-06 14:35


mmm...ana pun tengah berkira2 nak beli kelisa ni.senang sikit nak gerak kalau ada kereta.tapi..mestilah nak cari yang jimat minyak sebab minyak akan naik lagi tahun depan..(my sis told me).mmm..auto dengan manual ada beza tak dari segi penggunaan minyak..ana rasa, logiknya auto guna minyak lebih sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 14:44


If me, i will consider with Kelisa because of it engine....Double Overhead macam (DOCH)
[ Telah diedit oleh: Daeng_Jati pada 27-12-06 14:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 15:06


kelisa memang bagus.. ana pernah tengok ntv7 hari ahad.. top speed.. dekat uk kelisa ni antara kereta murah paling bagus.. dalam top speed tu dia puji kerete kelisa ni.. dia kata great car..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-12-06 15:14


kelisa dengan kancil....memang better kelisa....tapi harga berbeza....kancil dalam rm28-32 ribu...kelisa pula rm36-42 ribu......so memang ada beza lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 15:27


tapi kelisa comel lah juga...sesuai dengan org yang kecil-kecil...heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 17:27


kelisalah..hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:36


kelisa convert mini cooper..lagi cun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 27-12-06 21:37


kelisa comel sikit..hik3...tapi kancil save minyak..huhu...tapi ana lebih prefer kelisa yang comel:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:37


kelisa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 21:40


kelisa warna putih...
cun juga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-12-06 23:27


Pada 27-12-06 15:06 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

kelisa memang bagus.. ana pernah tengok ntv7 hari ahad.. top speed.. dekat uk kelisa ni antara kereta murah paling bagus.. dalam top speed tu dia puji kerete kelisa ni.. dia kata great car..

betul. saya pun tengok hari tu.
baru-baru ni saya terpandang kancil hitam on the road. agaknya jatuh cinta pandang pertama agaknya, hehe.
kalau ada kelisa hitam, rasanya ok juga.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:08


Walaupun saya tak mampu nak beli kereta,tapi saya lebih suka kereta Kelisa!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 00:34


:-) rumah saya ada kereta kancil sebuah....tapi,rata2 pemilik kenderaan mengatakan yang body kenderaan buatan Malaysia ini agak kurang bermutu (lembut)..


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 07:16


Pada 28-12-06 00:08 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Walaupun saya tak mampu nak beli kereta,tapi saya lebih suka kereta Kelisa!!!!

ya al-azym....
ana pun tak mampu beli lagi, tapi kalau bab memberi pendapat...
ana lebih suka kelisa..sebab ianya lebih nampak bergaya....
(^_^)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 11:55


yup..kelisa memang best.. first car kalau category kereta murah ni ana nak beli kelisa.. lepas itu convert sikit-sikit.. baru cun.. masuk sport rim 14/15 warna putih..perg..cun gila..tinted sikit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-12-06 13:27


terus rasa bersemangat nak beli kereta kelisa walopun tak mampu....tak apa....tanam azam dulu...nanti ada rezeki terus beli...

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 30-12-06 08:19


Kalau kelisa .. susah nak convert lah ..
Kalau kancil boleh .. macam macam boleh tukar .. tukar kepada hello kitty punya version ,,, atau OPTI classic .. best tau pakai kancil ..lepas itu masuk enjin tebo ..
Kalau kelisa ini .. susah sikit nak konvert enjin ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-07 21:48


Pada 30-12-06 08:19 , helmi_techno posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau kelisa .. susah nak convert lah ..
Kalau kancil boleh .. macam macam boleh tukar .. tukar kepada hello kitty punya version ,,, atau OPTI classic .. best tau pakai kancil ..lepas itu masuk enjin tebo ..
Kalau kelisa ini .. susah sikit nak konvert enjin ..

alamak, ye ke? kena fikir lagi ini...


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 09:56


yup..kelisa memang best.. first car kalau category kereta murah ni ana nak beli kelisa.. lepas itu convert sikit-sikit.. baru cun.. masuk sport rim 14/15 warna putih..perg..cun gila..tinted sikit..

sama taste dengan saya..
buat rim putih..uhhh..memang cun ah..
memang hajat nak beli..tapi tak kesempaian agih

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 12-01-07 22:56


ye, body kereta malaysia memang lembut sikit. Keras sikit dari stainless steel ayg buat periuk kat dapur tu

nak paling tough, pakailah savvy @ sawi. Myvi @mawi lebih cantik dr segi design tapi body lmbut sikit


kalau nak compare kelisa dan kancil, better ambil kelisa yang bukan engine kancil. sebab kelisa ada variance enjin kancil, itu yang murah sikit tu. dari segi design dan selesa, kelisa lag best. Solek sikit saja, nampak macam mini cooper.

minyak pula....bergantung pada cara bawa. kalau jenis suka tekan-tekan paddle tu, memang lah cpat habis. Secara teori, enjin lagi kecil lagi save, tapi tengok juga pada muatan yang kamu bawa. sebab tu kadang-kadang kancil 660 lagi kuat mencekik dari kancil 850. Apa taknya, bawa orang selalu penuh, saiz pulak comel2, so mestilah kena tekan paddle tu kuat sikit.

manual atau auto? kalau duduk bandar atau selalu jem tu...better pakai auto. Bukan apa, senang sikit...tak ada lah penat sangat nanti, dok tukar gear saja.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 23:06


saya pakai kancil...tapi saya rasa kelisa lagi bagus...ruang lebar..tak makan minyak banyak...harga pun realable...saya yang pakai kancil ni memang terseksa sebab guna minyak banyak..teringin nak tukar...tapi bayar pun tak habis lagi...
[ Telah diedit oleh: Lubnaa pada 12-01-07 23:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 01:37


kalau nak diikutkan saya, memang kedua-duanya saya tak suka, sebab kedua-duanya kecil & bahaya kalau accident, sebab dulu saya pernah accident kancil, memang menyeramkan, nasib baik semua selamat :-o

tapi kalau nak dicompare antara kelisa & kancil, memang lagi elok kelisa, sebab body lebih kuat, padanlah dengan harganya yang setanding dengan proton wira.

apa-apa pun ia tetap kecil, tapi memang sesuai untuk orang yang kecil juga :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 10:56


2 2 tak nak... kalau drive mesti sangkut lutut... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11182 saat. Lajunya....