Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita seringkali melihat bagaimana jemaah-jemaah haji mengikuti kursus-kursus yang diadakan sebagai persiapan untuk menempuhi suasana haji yang sebenar, begitu juga dengan pelajar-pelajar yang akan menempuhi peperiksaan, dilatih dengan pelbagai tuisyen dan kelas tambahan untuk menempuhi peperiksaan, maka kehidupan akhirat dan peperiksaan di padang mahsyar lebih patut lagi diadakan kursus persediaan dan kelas tuisyennya yang tersendiri..Persediannya ialah iman serta amalan soleh dan kelas tuisyennya ialah majlis-majlis ilmu.
-- Tuan Guru Nik Aziz (Menteri Besar Kelantan)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 6 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: cara berdakwah begini...betul ke?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» cara berdakwah begini...betul ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh cara berdakwah begini...betul ke?

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 00:43


ana nak tanya lah pendapat ukht2 semua..

orang yang keluar (contoh sprt jemaah2 tabligh) yang keluar sampai 40 hari tu...ada ke hadis/pendapat yang menyatakan kena buat begitu? then ana dengar kemuncak kegiatan mereka ni ialah keluar sampai ke pakistan..maksudnya bertabligh sampai ke india, bangladesh dan pakistan..(betul ke ni?)

pendapat ana lah daripada nak tarbiyah orang jauh2 baik kita tarbyah orang sekitar kita dulu..then instead keluar sampai pakistan ada baiknya duit tu buat pergi umrah...lagi best dapat pergi ke Tanah Suci...dan tengok Baitullah...

ada pendapat silalah share..maaf jika tersilap kata..ana cuma meminta pandangan saja sebab ada orang yang keluar tabligh ni kadang-kadang sampai tinggalkan anak isteri dan harapkan isteri bekerja sahaja..(tak semua tapi majoriti yang ana kenal lah di tempat ana ni..)

yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla...yang buruk tu dari kelemahan ana sebagai hambaNya...

wasalam...


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

shayuki

Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5507
Posting: 164
Dari: Hira Shayuki

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 01:06


Uhmmm,

Yang bab sampai ke pakistan, india etc itu tak ada dalam hadis rasanya.

Nabi pun suruh kita dakwah kepada orang terdekat dahulu. Keluarga, Jiran, sahabat handai.

Lagipun macam mana dengan nafkah Isteri di rumah ?

Terima Kasih,

Bookmark and Share

    


  Member Information For shayukiProfil   Hantar PM kepada shayuki   Pergi ke shayuki's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 02:54


salam...tuan yang mulia,kejayaan ana dan antum semua dalam DEEN..Kenapa mesti buat dakwah??kita kena ada risau atas umat seperti mana nabi risau,ramai saudare2 kita diluar sana tak kira di malaysia mahupun luar negara masih tak dapat maksud agama apatah lagi amal agama...kita ni semua daei,apa yang kita perlu buat adalah dengan usaha atas iman dan amal dengan ikram muslimin sampaikan maksud agama...kita takboleh cakap mengapa buat dakwah sampai ke pakistan,india,bangladesh tapi tak dakwah keluarga dan umat islam di malaysia dulu??konsep dakwah nabi S.A.W bukanlah dengan care paksaan,sekadar menyampaikan maksud asbab risau kerosakan umat..dakwah tidak boleh diukur dengan care ramai mana yang kita berjaya tarbiah,hanya zat Allah sahaja yang layak memberikan hidayah..hidayah itu hak Allah, mungkin kita buat dakwah di india tetapi Allah berikan hidayah pada orang di malaysia dengan zatNya..dakwah ini wajib bagi menunaikan tanggungjawab sebagai umat islam...ingatlah dipadang masyhar nanti ada satu hari dimana manusia akan mendakwa dakwi antara satu sama lain..kita takkan terlepas,walhal nabi2 pun akan didakwa oleh kaum mereka sendiri.....cuba antum bayangkan jika antum berjiran dengan seseorang yang belum dapat amal agama,antum sentiasa solat dimasjid tapi tak pernah mengajaknya sekali,walhal antum selalu melalui hadapn rumahnya sampai rumput2 didepan rumahnya rosak asbab antum berjalan....sudah tentulah dipadang masyhar nanti beliau akan mendakwa antum tidak pernah mengajaknya sekali untuk solat...apa jawapan antum nanti??fikirkanlah
tentang bab pemberian nafkah,inilah yang kita perlu keluar dan dapat faham tentang yaqen Allah..rezeki itu Allah yang beri,pasti dan pasti Allah akan tolong kita kalau kita sanggup korbankan masa dan keluarga kejalan Allah...yaqen hanya Allah yang beri rezeki,hanya Allah asbab kita kenyang,hanya Allah asbab kita hilang haus,hanya Allah asbab nikmat dan musibah,hanya Allah asbab manfaat dan mudarat,hanya Allah asbab penyembuhan,hanya Allah yang berhak dengan zatNya yang maha berkuasa atas tiap-tiap sesuatu...makhluk semua lemah,tak ada satu pun yang boleh beri manfaat mahupun mudarat tanpa zatNya...kalau kita ada yaqen seperti ini pasti dan pasti nikmat Allah itu takkan putus...ikram muslimin,tunaikan hak saudara kita janji Allah pasti dan pasti...insyaAllah..kita semua azam,doa nangis2 minta Allah beri kita kekuatan untuk amal agama dan sampaikan pada saudara kita yang lain lagi dan lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 06-11-06 03:15


Tertarik dengan dakwah dengan orang terdekat dahulu.

Setahu ana, apa yang diamalkan oleh jemaah t*****h, ialah: keluar 3 hari dalam sebulan, 40 hari dalam setahun, dan 4 bulan untuk seumur hidup.
Betulkan ana jika ana silap.

Rasanya semua sudah jelas bahawa masih banyak hari lain untuk berada di rumah. Sebulan ada 30 hari, setahun ada 12 bulan, dan umur, jika umur Rasulullah saw dijadikan rujukan, ada 63 tahun.

Khuruj hanya 10 peratus. Masa di rumah ada lagi 90 peratus.
Secara logik, sepatutnya tiada masalah logistik atau nafkah.
Jika mulut sentiasa berbicara tentang dakwah ketika khuruj, sepatutnya ketika berada di rumah, dakwah terus berjalan.

Ana bukan ahli jemaah t*****h.
Tapi, ana sangat suka melancong, menyaksikan kebesaran Tuhan yang mencipta manusia secara berbeza.
Bermusafir memberi peluang kepada ana untuk hilangkan tension, lari seketika daripada kesibukan kehidupan harian ana yang stereotype.
Khuruj memberi peluang kepada ana untuk berfikir tentang sesuatu yang baru, yang mematangkan ana.
Ana percaya pada konsep berkenal-kenalan antara manusia yang berbeza (al Hujuraat).

Guru ana juga pernah menerangkan bahawa konsep khuruj bukan perkara asing dalam Islam. Rukun Islam terakhir mewajibkan kita bermusafir ke Tanah Suci.

Ana tidak ingin komen untuk ke Pakistan dan India.
Tentu sekali anda boleh untuk tidak bersetuju dengan perkara tersebut.
Pada ana, melihatkan keadaan umat Islam di sana, apa salahnya kita ke sana.
Sedikit sebanyak umat Islam di sana tidak berasa dipinggirkan.

Akhir kata, pandangan di atas hanyalah pandangan peribadi ana. Ana tidak suka menghakimi sesuatu hanya kerana perbuatan segelintir minoriti.

Secara jujur, ketika di Malaysia dulu, pandangan ana terhadap jemaah t****** adalah negatif. Sehinggalah ana tercampak di sini, ana mula belajar untuk mengenali mereka.
Banyak kali ana berkata pada diri sendiri, ana selalu mengutuk jemaah tersebut, tapi apakah usaha ana untuk agama ALLAH?
Mereka sudah buktikannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

abunawas
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2006
Ahli No: 27214
Posting: 12
Dari: belakang rumah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 07:22


ana tertarik dengan tajuk yang diberikan.Secara khususnya membincangkan pendekatan jemaah tabligh yang berada di malaysia khususnya dan kawasan lain amnya.

Tidak dapat kita menafikan peranan yang dimainkan oleh jemaah tabligh dalam menyampaikan dakwah kepada orang ramai.tertarik dengan kenyataan oleh zaitihamdan

"orang yang keluar (contoh sprt jemaah2 tabligh) yang "keluar sampai 40 hari tu...ada ke hadis/pendapat yang menyatakan kena buat begitu? then ana dengar kemuncak kegiatan mereka ni ialah keluar sampai ke pakistan..maksudnya bertabligh sampai ke india, bangladesh dan pakistan..(betul ke ni?)"

pada pendapat ana yang melihat kebanyakan jemaah tabligh bukan sahaja keluar ke negara berkenaan malah ada juga yang dihantar ke jordan, philipin ,syiria,lubnan dan banyak lagi negara lain.bertabligh bukan sahaja ke negara berkenaan.

tertarik satu pendapat:

"tentang bab pemberian nafkah,inilah yang kita perlu keluar dan dapat faham tentang yaqen Allah..rezeki itu Allah yang beri,pasti dan pasti Allah akan tolong kita kalau kita sanggup korbankan masa dan keluarga kejalan Allah...yaqen hanya Allah yang beri rezeki,hanya Allah asbab kita kenyang,hanya Allah asbab kita hilang haus,hanya Allah asbab nikmat dan musibah,hanya Allah asbab manfaat dan mudarat,hanya Allah asbab penyembuhan,hanya Allah yang berhak dengan zatNya yang maha berkuasa atas tiap-tiap sesuatu...makhluk semua lemah,tak ada satu pun yang boleh beri manfaat mahupun mudarat tanpa zatNya..."

ana terbaca satu syair arab yang berbunyi:

توكل على الرحمن فى كـل حاجة    ولا تتركـن الجد فى شدة الطلب
    ألـم تر أن الله قــال لمريــم    وهذي إليك الجذع يساقط الرطب
    ولو شـاء أن تجنيه من غير هـزة    جنته ولكن كـل شيء له سبب

syair yang menceritakan wajibnya bertawakal kepada allah dalam setiap permintaan.ia juga menceritakan kisah maryam yang allah arahkan untuk mengoncangkan pohon tamar dalam keadaan yang lemah untuk mendapatkan makanan.Kita mengetahui bahwa allah boleh sahaja meletakkan kurma tersbut ke dalam mulut siti maryam tanpa perlu mengoncangkan pohon tersebut.pengajaran disini perlu ada usaha dalam mendapatkan sesuatu.
kita menyakini bahawa setiap yang baik dan buruk datang dari allah.
mengenai nafkah memang setiap rezeki itu dari allah namun begitu persiapan perlu diatur ketika seorang suami meninggalkan isteri untuk keluar berdakwah ke jalan allah.masyarakat hari ini akan memandang serong sekiranya seorang suami meninggalkan isteri tanpa nafkah yang sempurna.ini akan mendatangkan fitnah kepada pendaie.alangkah baik seorang suami menyediakan nafkah yang sempurna lalu keluar menyebarkan agama islam.AMAT PENTING DALAM MEMAHAMI WAQI' / KEADAAN SESUATU TEMPAT UNTUK BERDAKWAH.

ana tertarik dengan isi ini
Khuruj hanya 10 peratus. Masa di rumah ada lagi 90 peratus.
Secara logik, sepatutnya tiada masalah logistik atau nafkah.


ana menyokong pendapat ini sekiranya para pendaie membuat persiapan yang rapi nafkah tidak menjadi masalah...

ini pendapat ana sahaja boleh diterima atau ditolak.mungkin kita mendengar kisah terdahulu bahawa allah menurunkan rezeki dari langit kepada nabi allah musa dan kaumnya.tidak mustahil untuk allah memberikan kepada kita selaku hambanya. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abunawasProfil   Hantar PM kepada abunawas   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 09:25


Pada 06-11-06 03:15 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Secara jujur, ketika di Malaysia dulu, pandangan ana terhadap jemaah t****** adalah negatif. Sehinggalah ana tercampak di sini, ana mula belajar untuk mengenali mereka.


Banyak kali ana berkata pada diri sendiri, ana selalu mengutuk jemaah tersebut, tapi apakah usaha ana untuk agama ALLAH?
Mereka sudah buktikannya.


saya juga sering tertanya soalan yang sama.. rasa terharu saat2 jemaah inilah yang paling kerap mengetuk pintu rumah, dengan wajah yang tulus.. ikhlas bahkan malu2 bertanya.. 'ada muslimin tak dalam rumah ni.. '

alangkah indahnya, Kalau ahli keluarga saya kelak mempunyai kekuatan seperti mereka.. yang mengajak ke arah kebaikan dengan anggota tangan..

saya juga pernah melihat kumpulan ini menjadikan remaja lepak sebagai sasaran untuk menyertai jemaah di surau... alangkah indahnya andai ramai lagi lelaki lain yang punyai kekuatan mengajak ke arah kebaikan dengan lidah seperti mereka..

menghayati perjuangan mereka yang tabah.. tidak mengharapkan sebarang bayaran.. membuatkan hati berasa begitu terpegun.. kalaulah ramai lagi manusia yang sentiasa berusaha seperti mereka.. alangkah manisnya Islam..

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 06-11-06 11:19


Rasa2nye posting pasal tabligh dah banyak betul....tapi yelah balik2 soalan yang sama saja..pasal nafkah...pasal ada hadis ke tidak...susah sebenarnya kalau nak terangkan kat sini...kalau ada yang betul-betul nak faham ana syor keluar dan ikutlah mereka 3hari, 40hari dan 4bulan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-11-06 14:41


ana bukan jemaah tabliqh, tapi ana ada seorang rakan yang menyertai jemaah ini... subhanallah.. dari cara pakaiannya, tutur katanya.. atau lebih tepat keperibadiannya cukup lemah lembut.. Allahuakhbar... senang untuk berbual dengannya(tidak seperti waktu2 dulu) .. Alhamdulillah..

cuma ana jarang bertemu dengannya... kerana berkhidmat dengan tentera laut negara..

dan ada juga yang berkumpulan, biasalah dalam ramai-ramai tu ada yang lemah lebut..ramah.. ada juga yang melihat 'ana' seperti org asing.. takpelah.. ana tak kisah pun..
cuma janganlah dipandang 'serong' jemaah ini... mereka tetap 'saudara seagama' kita..

pada ana,
biarlah jemaah tersebut meneruskan dakwah dengan cara yang mereka 'mampu'... kita pula, dakwahlah mengikut kemampuan..kepada ahli keluarga..saudara. USAHA juga... daripada membiarkan mereka alpa dari mengingati tujuan asal hidup dimuka bumi ini... jangan 'solat' seorang-seorang.. ahli keluarga lain 'dibiarkan'... tanpa di 'sedar'kan... (nak kena 'menjawab' juga di padang masyar kelak)

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-06 20:23


terima kasih terhadap pandangan/pendapat ukht2 semua..ni untuk pedoman saja..ana tak berapa arif tentang jemaah tabligh cuma nak minta pandangan saja..tapi terus terang yang ana lihat di tempat ana(sarawak)..segelintir kecil tabligh tak bekerja pun...memang sampai bini kena kerja..memang tak dapat disangkal kita dalam apa pekerjaan pun kena bertawakal dan yakin sesungguhnya Allah itu Maha Pengurnia Rezeki but then Allah juga anjjurkan kita untuk berusaha mendapatkan rezeki..Rasullah pun berniaga untuk mencari rezeki..

maaf kalau ada kesilapan..jika ada pendapat yang boleh dikongsi lagi ana amat hargai sebab ana ni pun kurang ilmu juga..:)

yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla, yang buruk datang dari kelemahan ana sebagai hambaNya...


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~
[ Telah diedit oleh: zaitihamdan pada 06-11-06 20:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-06 20:41


ASSALAMMUALAIKUM..........
Hmmmm........saya bukan pengikut tabligh. Pada saya kalau perkara tersebut tidak menjurus kepada sesat dan haram, apalah salahnya....
Lagipun kalau tak silap saya mereka ni berani berdakwah dengan sesiapa saja dan tidak memilih golongan.
Satu lagi biarlah mereka berdakwah ikut cara mereka...bukan mereka kutu lepak...bukan mereka mat rempit....bukan mereka penyebar ajaran sesat.
Saya sokong mereka ni kerana saya sendiri tak mampu untuk melakukan seperti mereka.
Saya rasa, lebih baiklah kita risaukan berkaitan mat rempit, punk, skin head, zina, black metal, hedonisme, sidrom tak cukup sembahyang 5 waktu sehari semalam, tak tutup aurat dan sebagainya lagi yang menular dan berkembang dalam masyarakat melayu islam kita....kan begitu...?????????


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 06-11-06 23:03


perkara yang baik...sokong saja lah...kalau buat mkasiat...konsert...diagung2kan...kalau orang buat dakwah...mula lah rasa tak selesa...kat akhirat nanti...jangan nak salahkan orang lain kalau tak berdakwah,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 09:26


Pada 06-11-06 11:19 , raytec posting:

!!! QUOTE !!!

Rasa2nye posting pasal tabligh dah banyak betul....tapi yelah balik2 soalan yang sama saja..pasal nafkah...pasal ada hadis ke tidak...susah sebenarnya kalau nak terangkan kat sini...kalau ada yang betul-betul nak faham ana syor keluar dan ikutlah mereka 3hari, 40hari dan 4bulan....
ana setuju benar dengan raytec.

ps: buat baik dipertikai, buat jahat diabai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 10:09


Pada 06-11-06 09:25 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-11-06 03:15 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Secara jujur, ketika di Malaysia dulu, pandangan ana terhadap jemaah t****** adalah negatif. Sehinggalah ana tercampak di sini, ana mula belajar untuk mengenali mereka.


Banyak kali ana berkata pada diri sendiri, ana selalu mengutuk jemaah tersebut, tapi apakah usaha ana untuk agama ALLAH?
Mereka sudah buktikannya.


saya juga sering tertanya soalan yang sama.. rasa terharu saat2 jemaah inilah yang paling kerap mengetuk pintu rumah, dengan wajah yang tulus.. ikhlas bahkan malu2 bertanya.. 'ada muslimin tak dalam rumah ni.. '

alangkah indahnya, Kalau ahli keluarga saya kelak mempunyai kekuatan seperti mereka.. yang mengajak ke arah kebaikan dengan anggota tangan..

saya juga pernah melihat kumpulan ini menjadikan remaja lepak sebagai sasaran untuk menyertai jemaah di surau... alangkah indahnya andai ramai lagi lelaki lain yang punyai kekuatan mengajak ke arah kebaikan dengan lidah seperti mereka..

menghayati perjuangan mereka yang tabah.. tidak mengharapkan sebarang bayaran.. membuatkan hati berasa begitu terpegun.. kalaulah ramai lagi manusia yang sentiasa berusaha seperti mereka.. alangkah manisnya Islam..

wallahua'lam...


alhamdulillah...
peribadi mereka yang pernah ana jumpa, cukup sabar...lemah lembut...tak pernah sikap kasar...
macam-macam pandangan negatif yang dilemparkan tapi mereka tetap sabar..
perjuangan mereka membuatkan ana kagum..alangkah indahnya jika keluarga, adik2 ana dapat menyertai mereka...
setiap jemaah ada kelebihan dan kekurangan masing-masing tapi janganlah dinilai kekurangan sebaliknya carilah kelebihan..
moga Allah izinkan ana untuk menjadi sayap kiri perjuangan mereka...Ameen...

:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 10:18


!!! QUOTE !!!


tentang bab pemberian nafkah,inilah yang kita perlu keluar dan dapat faham tentang yaqen Allah..rezeki itu Allah yang beri,pasti dan pasti Allah akan tolong kita kalau kita sanggup korbankan masa dan keluarga kejalan Allah...yaqen hanya Allah yang beri rezeki,hanya Allah asbab kita kenyang,hanya Allah asbab kita hilang haus,hanya Allah asbab nikmat dan musibah,hanya Allah asbab manfaat dan mudarat,hanya Allah asbab penyembuhan,hanya Allah yang berhak dengan zatNya yang maha berkuasa atas tiap-tiap sesuatu...makhluk semua lemah,tak ada satu pun yang boleh beri manfaat mahupun mudarat tanpa zatNya...kalau kita ada yaqen seperti ini pasti dan pasti nikmat Allah itu takkan putus...

tak boleh kata bab rezeki tu boleh tawakkal macam tu saja, ia satu kewajipan bagi suami, termaktub dalam Al-Quran, pastikan kewajipan ini dah terlaksana terlebih dahulu sebelum nak tunaikan kewajipan berdakwah di luar.

kalau masih muda, dan berhasrat nak berdakwah sampai ke India, Bangladesh atau Pakistan, baik tak payah kahwin kat sini, kahwin saja dengan orang sana, atau tak payah kahwin terus daripada tinggalkan isteri tanpa nafkah.

lagi satu, tak semestinya di tiga negara tesebut saja, negara lain pun masih perlu didakwah jika mampu.

sekadar pandangan dari saya, dari dulu sampai sekarang saya masih sokong usaha jemaah tabligh, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-06 10:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 10:36


Assalamualaikum....

Rasanya jemaah ni paling banyak dikritik sebab beberapa alasan yang ramai dah tau...
Antaranya yang ana ingat...

Bab nafkah, tawakal tanpa usaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 10:44


Assalamualaikum..

Jemaah ni selalu dipertikaikan kerana beberapa sebab.. Antaranya yang ana ingat bab nafkah, tawakal tanpa usaha maksud ana yakin Allah akan beri rezeki dengan hanya berdakwah. ada jugak yang sampai bercerai berai sebab suami taksub dengan tabligh (biasanya sebab nafkah di kampung ana)

Atas sebab2 ni dah cukup untuk jemaah ini dipandang serong oleh sesetengah masyarakat. Dan ana rasa atas sebab2 ini jugak jemaah tabligh perlu 'dibersih' dari segala macam tohmahan keatasnya. manusia sering nampak keburukan tambah2 bab nafkah dan rumahtangga bukan perkara kecil. itu yang akan dipertanggungjawabkan dulu di akhirat nanti.

Wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 12:58


http://www.al-firdaus.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=17

!!! QUOTE !!!

dengan Izin moderator.

Harap para ustaz dan ustazah dapat menerangkan sedikit tentang Jemaah Tabligh. Sebagai org yang tidak mendapat pendidikan agama secara formal kadang-kadang saya rasa terkeliru dengan aktiviti mereka. Bukan nak cari salah atau keburukkan tetapi atas dasar kerana saya tidak arif dalam hal-hal agama.

Semoga rakan di islah-net dapat membantu.









--------------------------------------------------------------------------------


Assalamualaikum warahmatullah,

Setiap jamaah atau aliran memiliki kelebihan dan kekurangan. Ini adalah lumrah kerana yang menganggotainya ialah manusia yang serba tidak bebas daripada kekurangan.

Hemat saya, kebaikan Jamaah Tabligh (singkatan JT) adalah seperti berikut:

Hidup berjamaah dengan satu ikatan yang amat kuat.

Sanggup mengorbankan masa, tenaga dan wang demi mencapai tujuan
mereka.

Berjaya mendisiplinkan diri menjauhi perdebatan yang tidak bermanfaat dalam hal-hal agama yang diperselisihkan.

Satu-satunya jamaah yang memiliki persiapan fizikal untuk turun ke medan jihad peperangan.

Kekurangannya hanya satu:

Mencukupkan diri dengan satu sumber ilmu sahaja, iaitu kitab Fadhail Amal.

Kekurangan ini bagi saya tidak terbatas kepada JT sahaja kerana mana-mana jamaah atau aliran akan membataskan diri mereka kepada satu silibus sahaja. Jamaah tariqat kepada buku-2 Sufi sahaja, jamaah al-Albaniyun kepada buku-2 al-Albani sahaja, jamaah Ikhwan kepada buku-2 Ikhwan sahaja, Syi'ah dengan buku-2 Syiah sahaja dan demikianlah seterusnya.

Seandainya JT dan juga mana-mana jamaah lain dapat mengubah sikap ini, ia akan membawa manfaat yang besar kepada mereka khususnya dan umat Islam umumnya.

Beberapa fitnah yang biasa dilontarkan kepada JT:

Buku Fadhail Amal (singkatan nothing) banyak hadis dhaif dan maudhu'.

Jawap: Tuduhan di atas lazim kedengaran tetapi setakat ini belum saya menjumpai sesiapa yang secara khusus mentakhrij hadis-hadis dalam kitab Fadhail Amal. Tanya takhrij yang lengkap, bagaimana mereka tahu di dalamnya ada "banyak" hadis dhaif dan maudhu ?

Sekadar kajian saya, Maulana rahimahullah ketika menyusun kitab nothing merujuk hadis-hadis kepada 4 sumber berikut:

Kitab hadis yang enam (al-Bukhari, Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasai & Ibn Majah)

Kitab al-Targhib wa al-Tarhib oleh al-Munziri Kitab Majma' al-Zawa'id oleh al-Haitsami

Kitab Jami' al-Shagheir oleh al-Suyuti.

Di dalam kitab nothing memang terdapat hadis-hadis dhaif di mana:

Maulana rahimahullah berpegang kepada pendapat jumhur yang membolehkan penggunaan hadis dhaif untuk Fadhail Amal.

Darjat hadis dirujuk beliau kepada apa yang dinilai oleh tokoh-tokoh sepertimana dalam rujukan di atas.

Sikap yang benar di dalam masalah ini ialah memahami manhaj Maulana Zakaria dalam menyusun nothing. Jika benar ada "banyak" hadis dhaif, maka itu memang merupakan manhaj beliau sebagaimana manhaj kebanyakan tokoh lain.

Jika benar ada hadis maudhu, maka adakah itu satu kesengajaan oleh Maulana ? Saya pasti tidak.




--------------------------------------------------------------------------------


Buku Fadhail Amal memiliki banyak ajaran kurafat dan bid'ah.

Jawap: Sekali lagi, siapakah yang telah mentahqiq kitab nothing secara lengkap sehingga dapat dikatakan jumlahnya ialah "banyak" ?

Kedua, kurafat dan bid'ah tersebut - adakah ia sesuatu yang disepakati atau masih ada perbezaan pendapat di dalamnya.

Ketiga, jika ada maka tugas kita ialah membetulkannya dan bukan mengkritik sehingga mengeneralisasikannya kepada seluruh kitab nothing.

Keempat, Maulana Zakaria di akhir kitab Fadhail Solat ada menerangkan bahawa sebahagian kisah yang dibawanya itu bersifat "longgar" bertujuan untuk menarik atau menggerunkan hati. Beliau menegaskan ia bukannya hadis. Ini merupakan manhaj yang dipegang oleh sebahagian tokoh terdahulu.

Kelima, kurafat dan bid'ah adalah masalah yang terdapat di dalam pelbagai aliran, maka Kenapa dikhususkannya kepada JT sehingga ditutupi segala kebaikan mereka yang lain ?




--------------------------------------------------------------------------------


JT tidak memiliki ilmu dalam berdakwah.

Jawap: Sekali lagi, siapakah yang memiliki ilmu yang mencukupi untuk berdakwah ? Jika ilmu mereka sudah cukup, kritikan sebegini tidak akan keluar daripada mulut mereka. Jika ilmu belum cukup, maka Kenapa sibuk kritik orang lain ?


--------------------------------------------------------------------------------

Keluar 3, 40 hari bukan sunnah.

Jawap: Pada zahirnya, membicarakan hukum dengan istilah "wajib, sunat, harus, makruh, haram" bukan juga sunnah. Akan tetapi ianya diformulakan oleh para fuqaha untuk memudahkan pemahaman orang awam kepada kandungan hukum yang terdapat di dalam dalil-dalil al-Qur'an dan al-Sunnah.

Membicarakan fiqh dengan 5 istilah tersebut bukan sunnah akan tetapi ia memudahkan orang awam mengambil dan mentaati sunnah.Demikian juga, membataskan keluar berdakwah kepada sekian-sekian hari bulanlah sunnah. Akan tetapi ia hanya satu metode mendisiplinkan ahli JT dalam berdakwah mengikut sunnah. Jika ada ahli JT yang keluar sentiasa ia lebih baik. Memandangkan masing-masing sibuk dengan tanggung jawab lain, digariskan beberapa jumlah hari tertentu bagi memudahkan perancangan dakwah mereka.

Justeru 3 hari, 40 hari bukanlah sunnah akan tetapi ia hanyalah metode yang digunakan bagi mendisiplinkan diri mempraktikkan sunnah untuk berdakwah.






-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 13:01


Pada 07-11-06 10:44 , abusuffian posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

Jemaah ni selalu dipertikaikan kerana beberapa sebab.. Antaranya yang ana ingat bab nafkah, tawakal tanpa usaha maksud ana yakin Allah akan beri rezeki dengan hanya berdakwah. ada jugak yang sampai bercerai berai sebab suami taksub dengan tabligh (biasanya sebab nafkah di kampung ana)

Atas sebab2 ni dah cukup untuk jemaah ini dipandang serong oleh sesetengah masyarakat. Dan ana rasa atas sebab2 ini jugak jemaah tabligh perlu 'dibersih' dari segala macam tohmahan keatasnya. manusia sering nampak keburukan tambah2 bab nafkah dan rumahtangga bukan perkara kecil. itu yang akan dipertanggungjawabkan dulu di akhirat nanti.

Wallahua'lam....


assalamualaikum wbt

berapa peratuskah jemaah tabligh yang mengabaikan keluarga mereka.

kalau setakat kes individu, tak boleh nak jadikan hujah nak kumpulan tu yang ajar macam-macam.

ramai juga bising2 konon keluar dakwah tinggal keluarga, nafkah batin macam mana?

macam-macam janganlah bagi suami keluar outstation, kan tinggal family juga


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 15:14


masri2...

ana tak buat kajian lah berapa peratus...
ana tak pernah mengkaji pulak..
tapi antara prng terdekat yang ana tahu ada dua...

Sepupu kepada sepupu ana... rumah tangga hancur sebab suami ta'sub dengan JT last2 isteri kena jaga anak2 cari nafkah sendiri padahal sebelum tu suami dia ada bisnes sekolah memandu di langkawi.. selain tu sedara mara ana ramai yang pandang serong pada JT. ada yang kata sesat sebab berdakwah sampai lupa anak bini.. (mungkin emosi seorang perempuan yang melihatkan sengsara yang ditanggung kaum sejenisnya)

kedua orang kg kepada sahabat baik ana. kawasan kulai johor jugak bercerai sebab suami join JT..

ini sahaja yang ana tau... kalau nak diperatuskan pun mungkin tak sampai 0.00001%

terpulanglah kepada sahabat2....

persoalannya....
Kenapa org yang berdakwah mesti buat macam ni? tak perlu kerja. yang penting dakwah. rezeki Allah akan beri....

memang lah Allah akan membantu umat yang membantu agamaNya tapi.....
usaha kena ada... batul?

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 15:38


Pada 07-11-06 15:14 , abusuffian posting:

!!! QUOTE !!!

masri2...

ana tak buat kajian lah berapa peratus...
ana tak pernah mengkaji pulak..
tapi antara prng terdekat yang ana tahu ada dua...

Sepupu kepada sepupu ana... rumah tangga hancur sebab suami ta'sub dengan JT last2 isteri kena jaga anak2 cari nafkah sendiri padahal sebelum tu suami dia ada bisnes sekolah memandu di langkawi.. selain tu sedara mara ana ramai yang pandang serong pada JT. ada yang kata sesat sebab berdakwah sampai lupa anak bini.. (mungkin emosi seorang perempuan yang melihatkan sengsara yang ditanggung kaum sejenisnya)

kedua orang kg kepada sahabat baik ana. kawasan kulai johor jugak bercerai sebab suami join JT..

ini sahaja yang ana tau... kalau nak diperatuskan pun mungkin tak sampai 0.00001%

terpulanglah kepada sahabat2....

persoalannya....
Kenapa org yang berdakwah mesti buat macam ni? tak perlu kerja. yang penting dakwah. rezeki Allah akan beri....

memang lah Allah akan membantu umat yang membantu agamaNya tapi.....
usaha kena ada... batul?


assalamualaikum wbt

kalau begitu ia kes individu.

itu salah mereka, bahkan pernyataan anda menunjukkan anda sendiri tau tindakan mereka itu mneylahai syara'.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 16:36


ASSALAMMUALAIKUM....
Mungkin terdapat juga individu dalam pergerakan ini yang kurang ilmu berkaitan apa yang dipertikaikan oleh masyarakat. Namun bukan semua kerana mereka yang pernah saya jumpa bukanlah orang yang berfikiran rendah....ada yang terdiri dari lulusan ijazah agama, sains dan sebagainya. Dan ada juga yang dah bergelar Dr.dan Profesor dalam ilmu pengajian mereka....malah mungkin dalam forum ni juga ada yang dah sampai ke tahap phd. Biasanya mereka yang dah berada ditahap ini mungkin mampu berfikir apa yang betul dan apa yang kurang betul...
apa-apa pun sumbangan mereka dalam menyebarkan Islam tidak boleh dipandang enteng dalam dunia yang serba kalut dengan pelbagai gejala negatif dikalangan orang Islam sendiri....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

airbiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13948
Posting: 52
Dari: Japan

japan  


posticon Posting pada: 07-11-06 17:35


saya sangat setuju dengan abusuffian yang mengatakan orang-orang yang mengabaikan keluarga untuk berdakwah tu salah.

dan saya juga harap abusuffian boleh faham yang adalah SALAH beranggapan

tabligh = mengabaikan keluarga, tak kerja dll.

Sebagaimana yang anda kata, kalau diperatuskan bil. org. Tabligh yang berbuat demikian mungkin tak sampai 0.00001%.

Heh..itu peratus yang sangat rendah, kalau buat kajian, benda-benda yang 0.1% ke bawah biasanya sudah boleh diabaikan.

ini kes "Kerana Nila Setitik..."

Saya terlibat secara langsung dengan JT..tak lama, baru 5 tahun..saya tak rasa saya tinggalkan dunia..saya juga berkeluarga, saya sedang mengikuti kursus Sarjana dalam bidang Kejuruteraan,dan saya telah banyak jumpa dengan pelbagai org JT.

saya akui, kami semua manusia biasa, bukan maksum, banyak kelemahan, tapi harap semua boleh fokus pada perjuangan yang ingin dibawa..dan bukannya sibuk mencari kesalahan individu..

Saya mulanya agak keberatan untuk memberi penjelasan di bawah topik ini kerana topik mengenai JT ini sudah banyak dibincangkan dan kebanyakannya tak berkesudahan kerana orang-orang yang memberi komen terhadap JT bukannya mahu mencari kebernaran..tapi hanya mencari salah..

Saya harap abusuffian bukan begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For airbiruProfil   Hantar PM kepada airbiru   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 18:03


sebenarnya malas nak posting kalau yang berkaitan usaha agama ni....tapi rasa terpanggil lah pulak, hehe.....

hai, benda begini dah puas saya dengar dah. dah jenuh org pantai timur kata. kawan mak ayah saya ngadu macam-macam, cerita macam-macam, komen macam-macam....tapi alhamdulillah...sejak bergiat dalam usaha dakwah tabligh ni, Allah swt telah membuka sikit pintu hati saya yang dah penuh dengan zulmat ni untuk berubah, belajar agama, bimbing adik2, abang, kak ipar, akak saya, keluarga saya, sepupu saya....

kalau nak tengok keburukan atau kecacatan jemaah tabligh...memang ada dan banyak...saya sendiri akui...tapi kita bukan Nbi yang maksum...kita niat nak jadi baik, niat nak islah diri....

entahlah...baru-baru ni saya call mak sb nak minta doa, tanya kabar...mak cerita yang tok imam (kuat PAS, saya pernah ngaji quran dengan dia masa kecik dulu) yang pernah saya ziarah, beri salam...tapi xjwb salam saya, buat muka bengis, then cakap "saya sibuk", langsung tak ada sifat....ngadu kat ayh saya tentang keburukan jemaah tabligh....alhamdulillah, ayh saya backing jugk saya wlupn Allah belum pilih ayah buat usaha ni...Tuan Guru Nik Aziz pun tak kritik, tak kutuk, cari aib dan kesalahan jemaah tabligh...so, bkponyo korang2( xsemuala, siapa yang berkenaan saja) ni sibuk nak tengok aib....

apapun...tolonglah.....janganlah asyik duduk tengok keburukan, aib org...cuba betul kan, bimbing mana yang mereka silap atau salah....jangan anggap orang-orang tabligh ni dah terlalu sempurna...even saya pakai jubah pun, serban pun, selalu jadi imam pun....tapi saya rasa saya ni banyak lagi kekurangan...org lain sumanya lebih baik dr saya....

thats all, luahan hatiku....sape2nak kondem aku lepas ni....silalah PM. kalau da masa, saya bls...doakan saya untuk final exam ni...

wallhua'lam.....


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 07-11-06 18:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 18:03


tak semua yang begitu...bsela...mana ada semua yang perfect....anda ni apelah....macam aku ni ha...study sampai utm apa? ni habis dgree niat nt sambung kat darul ulum deoband pulak, insyaALLAH


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 07-11-06 18:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 18:10


tambahan....saya pun khuruj 1 hari, 3 hari, 40 hari, 4 bulan...kalau apa yang saya buat ni bertentangan dengan agama...dah lama saya tinggalkan yau tak?.....hishh...udah2la makcik2 pakcik2....pila buat air teh O, ikram mak ayah kat ruang tamu tu, dapat juga pahala daripada duduk ngendap ke'slack'kan org lain dalam pengamalan agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 07-11-06 21:22


Pada 07-11-06 18:10 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

tambahan....saya pun khuruj 1 hari, 3 hari, 40 hari, 4 bulan...kalau apa yang saya buat ni bertentangan dengan agama...dah lama saya tinggalkan yau tak?.....hishh...udah2la makcik2 pakcik2....pila buat air teh O, ikram mak ayah kat ruang tamu tu, dapat juga pahala daripada duduk ngendap ke'slack'kan org lain dalam pengamalan agama


ASSALAMMUALAIKUM....
Hmmmmmmmmm....Serious lah...jangan tutupkan pintu perbincangan....rasionallah....kalau dalam bab hal kurang baik kita boleh berbincang cara fikiran terbuka....apalah salahnya dalam hal ini pun kita buka perbincangan cara fikiran terbuka....kan...kan...


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-06 22:35


tak ada siapa kata salah. saya tidak membangkang care ni.
tetapi saya secara peribadi tidak menyokong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 17:03


suka hati lah tuan2 puan2 nak sokong atau menyukai kehidupan Nabi dan sahabat atau tak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-11-06 17:30


masalah besar dalam tabligh ialah ramai diantara ahlinya yang berda'wah tanpa ada usaha menuntut ilmu. bukan semua, mungkin 50%. yang mana kadang-kadang membawa imej buruk pada islam. kemudian, suka sangka buruk pada pertubuhan jemaah lain. Usrah ke, pas ke, jim ke, dll.. programnya hanya bertumpu kepada khuruj-khuruj dan khuruj. tiada selain dari khuruj. tiada program kemasyarakatan. Ceramah mereka cuga kurang ilmiahnya dan kadang-kadang bagi yang cetek ilmu, menerangkan konsep islam secara silap. memang tidak boleh totally menyalahkan, kerana ada yang baru belajar.. tetapi ada yang terus berterusan sedemikian rupa sehingga berpuluh2 tahun lamanya.. apapun.. tabligh is the best by their movement dan kerohanian, tapi fikrahnya kurang jelas.. akibatnya berlakulah taqlid pada org tabligh bukan kepada Rasulullah SAW. kan kita boleh kenal org tabligh punya talk dan style bagaimana.. so apa yang ana cuba nasihatkan diri ana dan rakan-rakan sekalian, tabligh ke, pas ke, abim ke, jim ke.. semuanya tidak betul.. yang betul hanyalah sesiapa yang mengikuti al-quran, hadis dan ulama'2 muktabar dengan penuh rasa keinsafan...tak kira jemaah mana yang dijadikan platform..
wallahua'lam bissowab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 17:36


tambah sikit lagi....yang betul hanyalah sesiapa yang mengikuti Nabi saw dan para sahabat r.hum ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 17:36


tambah sikit lagi....yang betul hanyalah sesiapa yang mengikuti Nabi saw dan para sahabat r.hum ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 08-11-06 17:57


Assalamualaikum..

Ana bukan dari jemaah tabligh tapi ana tak pernah prejudis dengan jemaah tabligh.Mungkin isu tinggal anak bini & nafkah adalah isu peribadi bukan datangnya dari prinsip jemaah itu sendiri..sejak tahun 60-an lagi dah tertubuhnya jemaah ini & sehingga kini belum ada lagi keputusan dari majlis fatwa yang mengatakan jemaah itu sesat..mereka hanya berdakwah dengan menghidupkan sunnah.So, kita sebagai ahlul sunnah wal jamaah tidak perlu ada prasangka pada jemaah ini selagi hukumnya tidak haram @ sesat.

Anggaplah mereka semua buat kerja2 islam dengan jalan yang berbeza..kerana setiap sahabat berbeza2 cara dan pendirian selagi tidak menyalahi agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 13:54


sungguh lah tu.. ia hanya masalah peribadi segelintir pihak.. bukan jamaah..

ustaz saya kata.. kita umat akhir zaman ni.. jangan banyak mkaji untuk cari kelemaham org lain.. tapi banyakkan mkaji untuk beramal.. kat kg saya pun.. aktif gerakan ni.. kadang-kadang, kalau adik saya ada masa..dia pun ikut sama.. tapi alhamdulillah.. saya tak pernah nampak ada pkara yang dia buat merisaukn kami sekeluarga.. nampak yang indah2 saja..

macam kitab fadhail amal yang sering dipertikaikn tu.. kita bcla.. untuk beramal.. jangan fikir sangat tentang fadhilat.. ibadah kita ni.. ikhlas ke tak ikhlas.. Allah jue yang nilai..

wallahua'lam..
[ Telah diedit oleh: fatin3 pada 09-11-06 13:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-11-06 14:02


exactly RIDWAN DAIE.. :-) jazakallah kerana sudi betulkan..
[ Telah diedit oleh: Ibnu_muaz pada 09-11-06 14:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 16:48


Pada 07-11-06 17:35 , airbiru posting:

!!! QUOTE !!!

saya sangat setuju dengan abusuffian yang mengatakan orang-orang yang mengabaikan keluarga untuk berdakwah tu salah.

dan saya juga harap abusuffian boleh faham yang adalah SALAH beranggapan

tabligh = mengabaikan keluarga, tak kerja dll.

Sebagaimana yang anda kata, kalau diperatuskan bil. org. Tabligh yang berbuat demikian mungkin tak sampai 0.00001%.

Heh..itu peratus yang sangat rendah, kalau buat kajian, benda-benda yang 0.1% ke bawah biasanya sudah boleh diabaikan.

ini kes "Kerana Nila Setitik..."

Saya terlibat secara langsung dengan JT..tak lama, baru 5 tahun..saya tak rasa saya tinggalkan dunia..saya juga berkeluarga, saya sedang mengikuti kursus Sarjana dalam bidang Kejuruteraan,dan saya telah banyak jumpa dengan pelbagai org JT.

saya akui, kami semua manusia biasa, bukan maksum, banyak kelemahan, tapi harap semua boleh fokus pada perjuangan yang ingin dibawa..dan bukannya sibuk mencari kesalahan individu..

Saya mulanya agak keberatan untuk memberi penjelasan di bawah topik ini kerana topik mengenai JT ini sudah banyak dibincangkan dan kebanyakannya tak berkesudahan kerana orang-orang yang memberi komen terhadap JT bukannya mahu mencari kebernaran..tapi hanya mencari salah..

Saya harap abusuffian bukan begitu..


ana tak mencari salah.. insyaAllah...
cuma maksud ana JT banyak dipersoalkan oleh org berbanding jemaah lain sebab perkara2 yang ana sebut sebelum ni...

Mencari salah sesuatu yang negatif tapi kita sebagai penerima kpda org yang sentiasa berpandangan negatif trhdp JT boleh mem'positif'kan kembali perilaku suka cari salah ni...
dengan apa?

kita baiki salah kita...

supaya lain kali org yang suka cari salah ni tak ada alasan nak menyalahkan kita...

adakah kesalahan akan berakhir?? rasanya TIDAK....

TAPI yang penting kesalahan yang besar itu perlu dibaiki.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 16:52


!!! QUOTE !!!

sungguh lah tu.. ia hanya masalah peribadi segelintir pihak.. bukan jamaah..


masalah peribadi jugak kekadangadalah masalah jemaah....
ukhwah dalam jemaah seperti cubit paha kanan paha kiri terasa sakit...

kalau masalah besar yang dihadapi salah seorang anggota jemaah sahabt2 sejemaah lain wajib ambik berat...

tambah2 isu besar... soal rumahtangga....

[ Telah diedit oleh: abusuffian pada 11-11-06 17:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 17:09


adakah ana suuzon terhadap JT??
tidak.....
ana pun pernah keluar ; )

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 21:21


dulu join juga tabligh...
waktu tengah makan adalah waktu yang paling bising...
sedangkan sunnah nabi saw...
makan dalam keadaan diam...
wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 21:34


:-) Bismillahirrahmanirrahim..

lepas itu ana ada juga terdengar yang mereka ni tinggalkan anak isteri di rumah..bila balik tahu minta duit dengn isteri yang bekerja keras untuk pergi berdakwah...bukankah nafkah tu di bahu suami...?

teruk jugak..anak isteri di biarkan tanpa didikan yang sewajarnya...


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 16:25


rasanya.. apa yang dikatakan oleh zubaidah, ada huraian dari sahabat yang lain..

Tak apalah.. Kalau kita nampak kesilapan.. kita cubala tegur dan ubah.. Kalau kita dalam gol tersebut.. kita usahala buktikan apa yang betul.. hindari apa yang salah..

wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 13-11-06 08:40


Assalammu'alaikum surfer sekelian.....

Ana dah terlibat dalam usaha ni sejak student lagi sampailah sekarang dah anak 3 pun...alhamdullilah isteri ana pun terlibat sama dalam usaha dakwah...

Ingin ana maklumkan bahawa dalam usaha dakwah tabligh ini dah ada segala adab tertib / peraturan, TAPi satu yang kita kena maklum bahawa orang yang buat usaha dakwah bukan semuanya wali malah macam ana ni lebih kepada kuali...semuanya masih dalam proses belajar...

Ana harap mana-mana surfer yang terdengar pasal keburukan dalam usaha ni selidiklah dulu, janganlah kita 'mendengar' dari cerita orang sahaja....

Hari ni bila suami minta duit dari isteri untuk buat dakwah orang bising TAPI bila suami minta duit dari isteri untuk beli kereta baru, besarkan rumah tak ada sapa yang bising..Kenapa???cubalah kita fikir-fikirkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-11-06 11:43


!!! QUOTE !!!

orang yang keluar (contoh sprt jemaah2 tabligh) yang keluar sampai 40 hari tu...ada ke hadis/pendapat yang menyatakan kena buat begitu? then ana dengar kemuncak kegiatan mereka ni ialah keluar sampai ke pakistan..maksudnya bertabligh sampai ke india, bangladesh dan pakistan..(betul ke ni?)

pendapat ana lah daripada nak tarbiyah orang jauh2 baik kita tarbyah orang sekitar kita dulu..then instead keluar sampai pakistan ada baiknya duit tu buat pergi umrah...lagi best dapat pergi ke Tanah Suci...dan tengok Baitullah...

ada pendapat silalah share..maaf jika tersilap kata..ana cuma meminta pandangan saja sebab ada orang yang keluar tabligh ni kadang-kadang sampai tinggalkan anak isteri dan harapkan isteri bekerja sahaja..(tak semua tapi majoriti yang ana kenal lah di tempat ana ni..)

yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla...yang buruk tu dari kelemahan ana sebagai hambaNya...

wasalam...


Assalamualaikum...
Saya berharap agar ia cuma perasaan ingin tahu zaitihamdan bukannya tindakan membangkang apa yang jemaah tabligh lakukan... Saya bukannya pengikut jemaah tabligh, malah berada dalam jemaah yang lain..Saya juga tidak pandai berbicara mengenai nas-nas al-Quran mahupun hadis. Maka lebih elok kiranya saya memperkatakan tentang apa yang saya fahami berdasarkan al-Quran dan hadis.

Bukankah lebih elok jika bersangka baik dengan apa yang mereka lakukan? Contohnya sebelum mereka keluar 3, 40 hari atau 4 bulan tu, mereka telah menyelesaikan tanggungjawab mereka di dalam keluarga serta qariah mereka...Memberi nafkah kepada isteri dan anak, dan juga telah menyampaikan dakwah kepada orang di sekeliling mereka...Kemudian fikirkan secara logik, jemaah tabligh bukan hanya di Malaysia tapi di seluruh dunia, jika tabligh di KL pergi berdakwah ke Sabah, maka sudah tentulah pula akan ada jemaah dari tempat lain yang akan berdakwah di KL. masing-masing saling tampung menampung antara satu sama lain. Bagitu juga halnya dengan keluar 40 hari. Mereka ke India, jika tak silap saya untuk bermuktamar, kemudian mereka akan bergerak mengikut hala tuju yang telah di tentukan contohnya ke China, Timur Tengah mahupun di ceruk India dan Pakistan tu...Saya pernah dengar seorang ustaz tu kata, dia cerita tentang seorang para sahabat jika tidak silap saya..Ada seorang bertanya kepadanya, mengapa kamu tidak menunaikan haji terlebih dahulu tetapi kamu pergi berdakwah ke tempat lain sedangkan Tanah Suci itu sudah terlalu dekat bagi kamu? Dia menjawab sebab keutamaan adalah terhadap dakwah, jika dakwah tidak berkembang maka tiada siapa yang akan ke Mekah kecuali aku. Namun jika dakwah berkembang dengan izin Allah atas usaha aku ini, maka lebih ramai yang akan mengenali Mekah walaupun aku tidak dapat ke sana..Dalam hal ini, kena kena lihat fiqh aulawiyat..Dakwah itu lebih utama daripada menunaikan haji walaupun ia berada dalam rukun Islam kelima. Mungkin itulah apa yang dipegang oleh jemaah tabligh. Maka bersangka baiklah terhadap apa yang mereka buat..sekurang2nya ia adalah usaha dakwah.

Pernahkah kita mempertikaikan diri kita sendiri, ke mana duit kita telah dilaburkan? Adakah untuk berbelanja ke jalan tidak berfaedah ataupun benar-benar kita mengumpulkan wang untuk ke Tanah Suci? Ataupun sekurang2nya tanyalah diri kita pakah usaha kita untuk memperbaiki keadaan umat masa kini?

Nak tambah lagi, dakwah adalah kewajipan setiap Muslim. Jika kita nak comparekan dengan apa yang telah kita gunakan dengan wang yang kita ada? Kenapa kita menggunakan duit kita untuk belajar instead of kerja dan kumpul duit untuk menunaikan haji walaupun belajar tiada dalam rukun Islam? Belajar pula tu jauh2 di luar negara sampai habis berpuluh ribu..Kenapa tak belajar dalam negara saja? Kan banyak universiti dan kolej? Kenapa nak sampai ke Mesir, ada lagi AS and so on? Akan ada yang menjawab kerana ia kewajipan kan...Samalah halnya seperti dakwah. Ambillah analogi belajar tu dan bandingkan dengan dakwah yang tabligh laksanakan tu...InsyaAllah kita akan lihat sesuatu yang lebih baik dari sekadar pespekif kita semata. Lihatlah surah al-Baqarah ayat 216 ye...Sekian.

Sekadar pendapat,

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 14:02


salam wbt...

syukran atas pendapat antum semua..ana minta maaf jika ada yang terasa seakan-akan ana membangkang JT hakikatnya ana cuma ingin tahu saja sebab ana pun ada ikut jemaah muslimah di tempat ana..cuma jemaah kategori lain lah...:)

apapun ana harap isu ini tak akan merenggangkan silaturrahim surfer2 di ukhwah.com..ana cuma ingin tahu sahaja pendapat antum semua dan ana harap walaupun datang dari jemaah yang berlainan namun matlamat kita semua adalah untuk menyeru manusia ke arah jalan kebenaran walaupun terpaksa menggadaikan nyawa sekalipun..betul tak?

ana sangat berterima kasih pada teguran oleh sayatetapsaya...memang dakwah itu adalah kewajipan setiap muslim..baik lelaki atau wanita..'alaikum bil jama'ah.." kerana kita saling memerlukan untuk menjayakan misi memartabatkan ISLAM dan 'amar ma'ruf nahi mungkar..mungkin cara ana meluahkan pendapat ana seakan-akan membangkang jemaah tabligh tapi ana tak terniat begitu pun kerana dalam keluarga ana pun ramai yang join jemaah tabligh..dan setakat ni pun ana tengok mana yang berkahwin tu tak ada pun mengabaikan anak bini...

anyways syukran atas pandangan antum semua..ana amat menghargainya dan dapat tambah ilmu ana yang terlalu cetek ni...

yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla..yang buruk datangnya dari kelemahan ana sebagai hambaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 14:30


Macam ni kan bagus:-) :-) :-)...Perbincangan berlaku dalam keadaan yang harmoni...Bukan jadi medan untuk fire orang lain...Masing-masing ada pendapat sendiri...Kita mesti hormati pendapat orang lain walaupun tak sama dengan pendapat kita...Tak semestinya pendapat kita tu betul...Akhir kata cuba kita hayati lagu In-team ni :-):


Mari kita berganding
Menuju hidup yang sempurna
Bersamalah kita bina
Masyarakat harmoni

Saling hormat menghormati sesama kita
Tua muda miskin kaya usahlah dibeza
Semua bangsa dan agama

Sifat warga yang berhemah
Amal pekerti mulia
Hindari persengketaan
Kekalkan keharmonian

Anak muda dan remaja
Warga pewaris dunia
Hargai jasa yang tua
Teruskanlah perjuangannya

Memang payah
Untuk membentuk hidup yang sempurna
Akan mudah jika kita berusaha
Demi kejayaan bersama


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 15:37


memang ada eloknya bersangka baik...
sebab tak semua jemaah tabligh perfect...
sebab mereka pun manusia biasa...

tapi kepada mereka yang masih aktif...
sentiasalah tegur menegur sesama ahli jemaah...
sebab ada juga kebanyakan lepasan2 spm/stpm/univ yang mengikuti jemaah tabligh menghisap rokok...
ini boleh menjejaskan niat sebenar tabligh itu..(menyampaikan) pada pandangan masyarakat setempat..

ustaz saya pernah berpesan...
debu2 yang hinggap di kaki para tabligh tidak akan disentuh oleh api neraka di akhirat kelak...
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-06 17:22


Pada 13-11-06 15:37 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

ustaz saya pernah berpesan...
debu2 yang hinggap di kaki para tabligh tidak akan disentuh oleh api neraka di akhirat kelak...
wallahualam..

tak pernah dengar benda ni tapi dalam hadith yang lebih kurang maksudnya :" ..tidak akan disentuh api neraka kaki yang berdebu fi sabiliLLAH".

semua kita wajib tabligh tapi kewajipan lain juga jangan terabai. moga kita saling melengkapi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

airbiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13948
Posting: 52
Dari: Japan

japan  


posticon Posting pada: 13-11-06 20:38


Pada 13-11-06 15:37 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!


tapi kepada mereka yang masih aktif...
sentiasalah tegur menegur sesama ahli jemaah...
sebab ada juga kebanyakan lepasan2 spm/stpm/univ yang mengikuti jemaah tabligh menghisap rokok...
ini boleh menjejaskan niat sebenar tabligh itu..(menyampaikan) pada pandangan masyarakat setempat..


al-Mustaqqim,

Tahniah kerana sering bersangka baik sesama muslim.

Cuma saya ada ingin jelaskan sedikit,

Usaha yang orang-orang Tabligh sering buat ialah berdakwah pada segenap lapisan masyarakat;

org kaya, miskin, tua, muda, kaki lepak, org minum arak, kaki bunuh org dll.

Cuba bayangkan orang-orang kaki minum arak, kaki bunuh org ni yang baru nak insaf, cuba dekati masjid, cuba nak ikut keluar 3 hari,

tapi org dah sound macam-macam..
"Kenapa rambut anda panjang ini??"
"Kenapa ada tattoo ini?
"Kenapa..bla..bla.."

Cuba kita semua bayangkan perassan mereka?
Cuba bayangkan kita berada di tempat mereka..

Kemungkinan besar kita akan berputus asa untuk menjadi baik, dan kembali menjadi jahat..

Saya pernah jumpa ahli jemaah JT yang ada tattoo di seluruh badan..yang kini dah insaf dan sering ke masjid..

dan saya juga pernah jumpa org JT yang dulu TOKEY DISKO, tapi sekarang dah insaf dan tukarkan diskonya kepada masjid!!

Subhanallah..

Tapi semua perubahan ini mmemakan masa..tak cukup 3 hari..seminggu..mungkin ambil masa setahun ..10 tahun..untuk mereka buang kebiasan buruk mereka.

Dan;

Berdakwah kepada kebaikan adalah satu cara yang sangat efektif untuk mencegah kemungkaran.

Satu contoh,

Bila kita mengajak org pada solat, solat itu memang Allah dah beritahu yang dengan mengerjakan solat, akan mencegah kita dari fahsyak dan mungkar.See?! dengan mengerjakan solat dengan bersungguh2 dan sering membaiki kualiti solat, lama kelamaan i.Allah kita akan dapat meniggalkan maksiat kita perlahan2.

Semoga Allah beri kita semua kefahaman dan kekuatan dalam memperjuangkan Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For airbiruProfil   Hantar PM kepada airbiru   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-06 21:22


assalamualaikum,,

Pasal apa yang dilakukan oleh mereka ada baiknya..."BETUL tak"
sepatuhnya apa yang mereka lakukan kita beri sokong..kerana mereka sanggup berkorban untuk agama mereka sehingga mereka melakukan sdemikian....pasal cari rezeki kat anak dan isteri mereka....Anak isteri mereka boleh hidup senang.Cukup untuk menjalani kehidupan seharian.

Mereka berdakwah untuk membetulkan apa yang salah....bersesuaian dengan arus globanisasi sekarang mana...masyarakat sibuk dengan kerja duniawi semata-mata.sehingga tidak sempat menjejak kaki ke masjid.

Banyak baiknya keguatan mereka ini...

wasaslm

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 13-11-06 21:28


yang saya kenal tabligh org kaya2..jadi tak ada masalah bagi yang berada...kerja sekali dah dapat duit sampai sebulan kira ok lah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

jasadkudisini
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25763
Posting: 221
Dari: sinGgaHsaNa..

germany   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:43


perlakuan kita... cara kita pun dakwah juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jasadkudisiniProfil   Hantar PM kepada jasadkudisini   Pergi ke jasadkudisini's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:26


assalamualaikum...
dalam mengkritik individu atau jemaah,ada disiplin yang sangat wajar untuk diamalkan iaitu menyebutkan juga sumbagan individu atau jemaah yang dikritik.Apabila disiplin ini tidak diamalkan,maka pergeseran dan "kecil hati" akan berlaku.Seolah-olah apa yang mereka telah dan sedang lakukan tiada apa-apa erti.

kita bolah mengkritik kelemahan,tapi nyatakan juga penyelesaian.Itulah dinamakan kritik membina dan bukan menjatuhkan.


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 20:28


salam..kalau di sabah,JT merupakan jemaah yang paling aktif bergerak..
ada yang sanggup ke pedalaman,dan hidupkan masjid di sana..mereka cukup banyak menyumbang kepada penduduk yang tinggal d pedalaman..

ada diklangan mereka yang tak beri nafkah kepada anak isteri,org seperti inilah yang biasanya tak dibenarkan keluar oleh amir saff...

jadi kesimpulanya mengikut pandanganku..cara mereka berdakwah semestinya betul, cuma disalahgunakan oleh segelintir ahli JT sendiri..kepada ahli JT,teruskan usaha anda mengajak manusia kejalaNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 22:55


lecturer saya ramai yang JT..semua yang dah berpangkat professor & doctor..apapun ahli JT memang berani dalam mengajak manusia ke jalan yang benar...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

sabak_kayu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14266
Posting: 48
Dari: Hulu

Selangor  


posticon Posting pada: 24-11-06 02:32


Pada 06-11-06 01:06 , shayuki posting:

!!! QUOTE !!!

Uhmmm,

Yang bab sampai ke pakistan, india etc itu tak ada dalam hadis rasanya.

Nabi pun suruh kita dakwah kepada orang terdekat dahulu. Keluarga, Jiran, sahabat handai.

Lagipun macam mana dengan nafkah Isteri di rumah ?

Terima Kasih,


Salam...

Saya pernah mengikuti jemaah tabligh.
Maaf saya kurang setuju dengan kenyataan di atas.

Rasanya tanpa usaha para sahabat nabi saw yang mulia bagaimana mungkin Islam sampai ke seluruh dunia.

Alhamdulilah atas usaha JT(kenalan) negara kita di Kemboja, banyak saudara kita di sana yang serba kekurangan dapat dibantu semampu mungkin.

Konsep Jemaah tabligh ini disusun oleh ulama' yang bukan calang-calangnya. Ada panduan jika keluar (berdakwah). Taklah sampai mengabaikan tanggungjawab.

Masalahnya bila tak dipatuhi. Wallahua'lam.

p/s: kan ada pepatah Melayu, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan... ;-)


-----------------
ALLaH bLesS...
[ Telah diedit oleh: sabak_kayu pada 24-11-06 08:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sabak_kayuProfil   Hantar PM kepada sabak_kayu   Pergi ke sabak_kayu's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 09:16


a,kum.

saya pernah juga didatangai oleh jemaah tabligh masa belajar kat ipt dulu.saya dulu kat rumah sewa..apa yang dapat saya observe, ada dikalangan kawan-kawan saya yang lari nyorok masuk bilik bila jemaah tabligh bagi salam.saya pun kekadang hairan jugak mereka ni lari macam kena kejar rimau pulak.

bagi saya mereka is the best jemaah yang meneruskan sunnah nabi dalam menyampaikan dakwah risalah kepada rumah Islam disekeliling..saya jugak pernah bercakap dengan salah seorang jemaah tabligh, apa yang diberitahu kat saya yang berkenaan dengan nafkah isteri dan keluarga mereka tak abaikan mereka tinggalkan duit dan bagitau kat isteri yang mereka nak pergi berdakwah.bukan selama-lamanya mereka pergi kan. mereka juga bukannya calang2 orang tetapi ada yang bekerja sebagai pensyarah dan sebagainya. saya tanya juga bagaimana dengan kerja, mereka cakap ambil cuti saja. mereka juga pergi berdakwah sampai ke Jerman dan banyak negara lagi..
apa yang mereka terangkan kat saya memang ringkas dan padat. dan apa yang tertarik bagi saya ialah apalah salahnya kita sumbangkan sedikit atau sebahagian dari hidup kita untuk berdakwah dan menyampaikan agama Allah di muka bumiNya.

saya juga tak setuju jika ada yang menyangkal Jemaah tabligh ni tak bertanggungjawab kepada keluarga dan tak bagi nafkah..Ingatlah. yang nak bagi nikmat dan rahmat dalam kehidupan kita ni bukannya nafkah tetapi ALLAH YANG MAHA AGUNG.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.166191 saat. Lajunya....