Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 8 hari yang lalu
Daeng_Jati: 15 hari yang lalu
skater: 17 hari yang lalu
HIKAL: 36 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: Cinta sebelum kawin????


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» Cinta sebelum kawin????

Please Mendaftar To Post


Oleh Cinta sebelum kawin????

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-06 14:37


Assalamualaikum....

Apa pendapat antum semua tentang pasangan yang bercinta sebelum kawin??? Bagi ana cinta sesama manusia antara laki dan perempuan yang belum kawin itu adalah tipu belaka sebab banyak kepura - puraan dalam perhubungan, cinta selpas kawin itu adalah lebih tulus dan ikhlas......

Wassalam.......


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-06 14:44


kalau tak bercinta dan kenal terlebih dulu tak ke nanti kan jadi lebih tertipu?
masa 2 nak tarik diri pun dah tak boleh sebab dah kawin....
Kalau dapat yang ok...alhamdulillah
kalau yang dapat sebaliknya...tak ke menyesal seumur hidup...

sya pun tak tahu...tak pernah rasa tapi sekadar menyatakan apa yang berlegar2 di fikiran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-06 14:48


Pada 11-09-06 14:44 , kembara_girl posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak bercinta dan kenal terlebih dulu tak ke nanti kan jadi lebih tertipu?
masa 2 nak tarik diri pun dah tak boleh sebab dah kawin....
Kalau dapat yang ok...alhamdulillah
kalau yang dapat sebaliknya...tak ke menyesal seumur hidup...

sya pun tak tahu...tak pernah rasa tapi sekadar menyatakan apa yang berlegar2 di fikiran...


Betul tu kita mesti tahu latar belakang pasangan kita tapi tak semestinya perlu ada rasa cinta dalam hati sebab... Ana kata orang cinta sebelum kawin ni menipu sebab semua individu akan hipokrit semata -mata untuk memikat hati indidu yang lain...


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 15:00


Bagi ana, kawan dulu dengan orang itu.kalau dia baik, jangan terus nak couple.cuba buat dia marah.selalunya time marah kita akan dapat tahu sifat sebenar orang tu.jangan terus berkawan lagi kalau rasa orang tu tak membawa kita ke jalan ALLAH.tapi disamping nak elak tu, nasihatla kat dia.jangan sampai tersasar jauh.berkawan boleh,tapi jangan sampai kita pula yang terikut perangai dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 15:36


Assalammualaikum.......
Pada pandangan saya elok lah berkawan terlebih dahulu supaya pasangan dapat mengetahui perangai pasangan anda supaya tidak menyesal dikemudian hari nanti bak kata pepatah 'sebelum nasi sudah menjadi bubur'.........kita haruslah berhati-hati.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-09-06 16:38


apa- apa sajelah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 17:03


bercinta lepas kawin pun tak salah...malah lebih bahagia.. kita tak tau.. tapi tu sebabnya adanya ikatan pertunangan..masa dalam tempoh pertunangan kalau kita rasa tu yang terbaik kita teruskan, kalau tidak kita kena bagi tau keluarga kita sebabnya... insyaAllah Allah sentiasa memberikan kita yang terbaik.... kalau baik pilihan kita baiklah jadinya.. kalau tak berapa baik.. kita berdoa dan tawakal ajalah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 19:09


sebelum kahwin kita kena lah kenal hati budi pasangan kita....tapi tak bermaksud bercinta...berkawan lah dulu...kalau nak bercinta sekali pun jagalah adab sebagai seorang islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:26


“Ya Allah, berikanlah cinta-Mu kepadaku,
Jadikanlah orang yang mencintai-Mu mencintai aku
Dan jadikanlah aku mencintai segala sesuatu
yang membawa kepada kecintaan-Mu!”

Kita tidak boleh mencintai orang lain,
sebelum mencintai diri sendiri.
Dan kita tidak boleh mencintai diri sendiri..
sebelum mencintai Allah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-06 20:51


Pada 11-09-06 15:00 , minnie posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi ana, kawan dulu dengan orang itu.kalau dia baik, jangan terus nak couple.cuba buat dia marah.selalunya time marah kita akan dapat tahu sifat sebenar orang tu.jangan terus berkawan lagi kalau rasa orang tu tak membawa kita ke jalan ALLAH.tapi disamping nak elak tu, nasihatla kat dia.jangan sampai tersasar jauh.berkawan boleh,tapi jangan sampai kita pula yang terikut perangai dia.


Setuju tu, memang kita kenal dulu dengan seseorang...cuba kawan dulu untuk kenal hati budi dia..kalau rasa sesuai untuk dijadikan pasangan dan boleh memimpin kita, kita terima seadanya dan jika kita lihat kelemahannya tegur cara baik..Insyaallah dia boleh terima. Bagi saya cinta sebelum kawin iu biarlah cinta yang boleh membawa kita kejalan-NYA iaitu pasangan yang kita nampak boleh membimbing kita.


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 21:20


Pada 11-09-06 20:51 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!


Bagi saya cinta sebelum kawin iu biarlah cinta yang boleh membawa kita kejalan-NYA iaitu pasangan yang kita nampak boleh membimbing kita.


Yang kita nampak boleh membimbing kita?

Jarang ada perempuan yang mengharap agar dia terima pasangan lelaki yang dia harap dia yang dapat membimbing lelaki tersebut.

try-try lah ubah cara pemikiran kita wahai kaum wanita.


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 11-09-06 21:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 21:34


Perspektif Cinta Dalam Islam

بسـم الله الـرحـمن الـرحـيـم

الحمد لله واحد الأحد الفرد الصمد الذى لم يلدو لم يولد ولم يكن له كفوا أحد . أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له. له الملك و له الحمد وهو على كل شئ قدير . و أشهد أن محمدا عبدهو رسوله أرسله الله بشيرا و نذيرا بين يدى الساعة فأد الأمانة و بلغ الرسالة و نصح الأمة و جاهد فى الله حق جهاده . الصلاة و السلام على حبيبنا و شفيعنا و زخرنا محمد بن عبد الله إمام المتقين و قائد الدعاة المجاهدين و على آله و صحبه و من سار على هديه إلى يوم الدين . أمـا بـعــد:

قال الله تعالىو اعتصموا بحبل الله جميعا و لا تفرقوا و اذكروا نعمة الله عليكم إذ كنتم أعداء فألف بين قلوبكم فأصبحتم بنعمته إخوانا

MUQADDIMAH

Kewujudan manusia merupakan keunikan alam anugerah Allah swt. Komunikasi antara mereka memperlengkapkan survival sebuah kehidupan , manakala hubungan raya manusia dan penciptanya pula menempah kejayaan hakiki . Manusia memiliki fitrah kejadian yang seni dan agung jua sebagai pembalut naluri yang berfungsi untuk membina kestabilan asas keinsanan seorang manusia. (انسانية الإنسان;)

Cinta menepati satu angka dari perangkaan fitrah manusia . Tanpa nilai cinta yang berdefinisi sebagai cetusan rasa dari orbit naluri ke arah mengenali satu objek dengan penghayatan hakikat dan kewujudannya akan mengganggu fitrah manusia . Kesenian cinta yang didasari runtunan fitrah tanpa dicabul oleh hawa syahwat merupakan logo kedamaian , keamanan dan ketenangan . Namun cinta seringkali diperalatkan untuk melangsaikan keghairahan nafsu dan kebejadan iblis laknatullah . Demi kemakmuran manusia sejagat , kita mesti menangani fenomena cinta dengan nilai fikrah yang suci dan iman yang komited kepada Allah swt.

من سره أن يجد حلاوة الإيمان فليحب المرء لا يحبه إلا لله عز و جل

(رواه أحمد و الحاكم;)

“Sesiapa yang ingin mendapatkan kemanisan iman maka hendaklah ia mengasihi seseorang kerana Allah swt.”

Permasaalahan cinta antara yang dihadapi secara serious oleh ummat Islam hari ini . Pertembungan antara cinta hakiki dan cinta palsu menyebabkan ummat Islam menghadapi dilema perasaan yang kronik . Krisis cinta palsu telah memapah ummat Islam ke medan pertembungan yang memusnahkan etika spiritual malah membunuh solidariti dan menodai sosial.

Individu muslim sewajarnya peka terhadap kehadhiran cinta yang menguasai jiwa. Cinta yang berlojikan nafsu dan syahwat hanyalah cinta palsu yang penuh sandihina.

Firman Allah swt:

لا تتبع الهوى فيضلك عن سبيل الله إن الذين يضلون عن سبيل الله لهم عذاب شديد بما نسوا يوم الحساب

( ص 26 )

“Dan janganlah kamu mengikut hawa nafsu , kerana ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah . Sesungguhnya orang - orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat kerana mereka melupakan hari perhitungan.”

Firman Allah swt.

و قال نسوة فى المدينة امرأت العزيز تراود فتاها عن نفسه قد شغفها حبا إنا لنراها فى ضلال مبين

( يوسف 30 )

“Dan wanita - wanita di kota berkata : Isteri Al Aziz (sebutan bagi raja di Mesir) menggoda bujangnya untuk menundukkan dirinya . Sesungguhnya cintanya kepada bujangnya itu adalah sangat mendalam. Sesungguhnya kami memandangnya dalam kesesatan yang nyata.”

Cinta yang dinaungi kesucian fitrah dan berpandukan aqidah Islamiyyah ialah cinta hakiki yang membina realiti kemakmuran dan mengundang keampunan Allah. Firman Allah swt:

قل إن كنتم تحبون الله فاتبعونى يحببكم الله ويغفرلكم ذنوبكم و الله غفور رحيم.

(ال عمران 31)

“Katakanlah: Jika kamu menyintai Allah maka ikutlah aku nescaya Allah menyintaimu dan mengampunkan dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha penyayang.”


Kejarlah cinta Ilahi.
Wallahua'lam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

jiwamuslim
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.08.2006
Ahli No: 25616
Posting: 33
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 21:37


perbincangan cinta sebelum kahwin, ada yang kata tak perlulah. cinta agung yang utama. persoalanYa adakh jika kita mencintai seseorang, adakah bermakna kita Tidak mencintai Allah? Cinta Allah cint agung, dan rahsia orang beriman. bukan bermakna orang beriman tu tak perlukan pasngn. malahan ada pencinta Allah suka melihat kecantikan islam. jika seseorang pencinta Allah itu contohnya orang mudah jejaka. tidak mustahil dia mudah jatuh cinta kepada wanita-wanita yang menampakan akhlak islam yang cantik sama ada dari segi pemakaian dan dalaman. apatah lagi jika mereka ditakdirkan bertemu dan saling mengenali.

    Cuma darjat cinta kepada Allah tu yang berbeza di kalng orang beriman. randah, sedrhana dan tinggi. yyg tinggi tu, makin soal cinta sebelum kahwin tu tak penting dah. Tunggu Allah pilihkan. ayuh fikir dan bincang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jiwamuslimProfil   Hantar PM kepada jiwamuslim   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 23:37


bagi saya, cinta seblm kawin adalah mustahil.. mustahil boleh berlaku dengan redha Allah.. wallahualam.. andai dibolehkan cinta sebelum nikah.. saya yakin, akan ada riwayat dikalangan ulama' salaf yang bercinta sebelum nikah.. tapi saya belum temui.. janganla tertipu dengan hasutan nafsu, syaitan dan akal yang tidak berpandukan al-quran dan as-sunnah.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 00:48


Setakat ni saya belum terlibat lagi dalam cinta2 ni..Bila cakap pasal cinta ni teringat dekat lirik lagu Hijjaz ni:-


Benarlah! cinta buta melalaikan
Tanpa memikirkan batas syariatnya
Semuanya itu hanya ujian di dunia
Ia adalah mahar untuk kita ke syurga


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 02:16


hope my brain still can working...:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 07:30


perkara ini sudah jelas....kejarlah cinta Ilahi insyaAllah kita akan dapat cinta insan yang mencintaiNya.janji Allah itu pasti...yakinlah wahai sahabat...tak perlu nak bercinta sebelum kahwin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-09-06 12:47


Yang paling utama dalam hidup ini kita kena lah mencintai Allah lebih daripada makhluk kerana cinta Allah itu yang hakiki.....


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 13:39


saya ada pengalaman cinta sesame manusi yang sangat-sangat pedih.....masuk bulan ni dah hmpr setengah tahun saya putus dengan dia....tapi alhamdulillah,saya bjaye mrawat hati saya ni......saya nak kongsi dengan antum,bukan untuk yang pts cnte saja,tapi yang tengah susah hati or ada apa-apa masalah.....boleh hati xtnang,buat lah solat sunat tsbih.....insyaAllah,kita tnang lepas tu......yakin betul-betul dengan kuasa Allah....lidah kita ni rasa macam nak bzikir saja........
tadi saya baru dapat kawan baru...borak2 dengan dia,rupe2 nya dah kahwin.alhamdulillah,umur baru 20......tengok dia happy saja.....tapi dia bcnte jugak.....tak salah,saya pernah tengok suami nya,kalangan org baik2 jugak.kawan saya 2 pun b2dung labuh.....best kan?
hohohohoho.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-09-06 14:56


Tapi bagi ana tak perlu rasanya cinta sebelum kawin ni sebab kemanisan cinta itu adalah selepas kawin........


Wasslam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-06 03:00


aiman tak kisah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-09-06 02:56


"CINTA yang HAKIKI IALAH CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24453
Posting: 230
Dari: di mana kaki berpijak

malaysia  


posticon Posting pada: 25-09-06 08:54


assalamualaikum...tumpang lalu sattt...

ana sarankan kepada sahabat2 ukhwah semua...cari dan baca buku INDAHNYA PACARAN SETELAH PERNIKAHAN, karangan SALIM A. FILLAH dan KUPINANG ENGKAU DENGAN HAMDALAH, karangan ustaz. FAUDIL AZHIM (kalau tak silap ana, sebab tak ingat sangat nama pengarang kedua ni)...

ana baru saja khatam kedua-dua buku ni. penuh informasi bagi mereka yang masih tercari2 makna cinta sama ada sebelum atau selepas kawin. banyak ilmu yang kita boleh dapat dengan gaya tulisan yang penuh islamik dan disokong dengan dalil2 dan kisah2 teladan...walaupun ditulis dalam bahasa indonesia, tapi ana rasa tak lah susah sangat nak faham sebab gaya bahasa kita yang hampir serupa...wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-09-06 10:39


Dah jadi satu kebiasaan masyarakat sekarang bercinta sebelum berkahwin... Susah untuk dinafikan... rasanya hampir 90% sahabat, sahabiah yang ada kat sini, bercinta belake..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-09-06 12:41


bagi saya...istilah bercinta tanpa melanggar syariatNya....maknanya kita berkenalan dengan seseorang.....tapi agak susah nak buat...kecuali kita ada kekuatan untuk melakukan....

dalam Islam- Kalau nak keluar, bawalah mahram...tapi ingat, adakah itu perlu?
Kalau nak call- bncanglah perkara faedah.....tapi ingat, adakah kita boleh...


entahlah, bila terfikir balik....hendak saja saya terus berkahwin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

ammie
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2006
Ahli No: 26274
Posting: 3
Dari: TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-06 12:58


Ada baik buruknya..jangan melanggar hukum2 agama...elakkan dari berdua-duaan....Kalau berdua-duaan,mustahil tak ada apa-apa yang berlaku..Kalau dah lama sangat bercinta,baik kawin..elakkan benda-benda yang melanggar agama...cinta sebelum kawin memang indah..tapi bayk dugaannye...tapi,cinta selepas kawin lagilah indah...fikirkanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ammieProfil   Hantar PM kepada ammie   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 25-09-06 13:21


"Air yang tidak mengalir, akan merosakkan air tersebut. Pemuda yang banyak masa kosong, akan dibunuh oleh masa kosong itu"

Pertemuan menghadiahkan kita kasih sayang
Jika cinta satu pasti bertemu

Ia tidak ternilai

Kerana di antara hati kita

Telah tiada antaranya lagi

Yang ada hanya cinta kasih Ilahi



Kita berpisah hanya sementara

Kerna pertemuan bukan milik kita

Jasad dan suara berjauhan sentiasa

Namun cinta abadi



Biar berpisah selalu menderita

Kerna syurga menagih ujian

Sedang neraka dipagari oleh nikmat

Bertemu tidak jemu

Berpisah tak gelisah



Bicara kita adalah bicara sufi

Tanpa suara dan kata-kata

Kerana penghubung kita adalah suara hati

Bertemu berpisah kerana Allah…


"CINTA yang HAKIKI IALAH CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-09-06 11:20


...cinta lepas kawin lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

jannatulmakwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2006
Ahli No: 26786
Posting: 29
Dari: dari bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 12:08


apa-apa sajalah.. janji bahagia. selalunya cinta lepas kawin berlaku bagi pasangan yang berkawin atas dasar pilihan keluarga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannatulmakwaProfil   Hantar PM kepada jannatulmakwa   Quote dan BalasQuote

nurul09
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2006
Ahli No: 23223
Posting: 91
Dari: shah alam

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-10-06 12:31


ikut lah apa yang telah ditetapkan oleh Dia...hanya Dia yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul09Profil   Hantar PM kepada nurul09   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 12:35


memang kepura-puraan pun..buang masa pula tu...jauh2 kanlah...xdok pekdoh lasung...malah berisiko besar untuk terjebak dengan benda-benda tak elok...wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 12:46


tak taula trpulang kpada anda untuk menentukanyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 12:46


tak taula trpulang kpada anda untuk menentukanyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 12:46


tak taula trpulang kpada anda untuk menentukanyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-06 14:59


:roll: Rasa2 nya baik tak payah.......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 19:54


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


tak payahlah terjebak dengan cinta sebelum kawin ni...tak dok perdohnya bak kata kak kaisi kita kat atas tu.. :lol:

janganlah cari benda yang mengundang kemurkaan allah..kita hidup ni ada arah tujuan...nak tuju syurga allah...tak begitu kan...????

lebih baik kenal2 dulu bersama keluarga kalau nak sangat kat pasangan tu...bukan pergi dating2 tau...macam cerita kiamat sudah dekat tu...dapat terompah dulu...rasanya lebih romantik dari yang dating2, sentuh sana, sentuh sini..hihihi... :lol: :lol: :lol:


wallahua'lm..


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-11-06 22:20


Assalamualaikum...
tak ada...tak ada..tak ada...bukan saja tak ada faedah...malah tak pernah ada dalam syariat Islam...
Dah...dah...tak ada...apa semua ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 01:04


ni semua merepek lah...kalau berkenan buat istikharah...lepas itu kawin saja terus tak payah nak kalut2..lagi berkat..maksiat pun terhindar..dah lah kita ni tak tau amalan nak buat bekal tuucukup ke tak..buat apa nak tambah dosa pula..baik cinta kat Allah dan RasulNya..lagi kekal bukan sahaja di dunia malahan berkekalan sampai akhirat sana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

starfish
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14030
Posting: 76
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 08:06


tak payah lah libatkan hal2 sebegini..tak ada untungnya..cinta lepas kahwin.huh..hipokrit saja semua itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For starfishProfil   Hantar PM kepada starfish   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-11-06 09:16


no comment... tak ada pengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 09:34


yup betul tu kawan-kawan..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 19:26


saya teringin lah nak bhadapan dengan situation ni...
tapi zaman sekarang ni, saya jadi kurang pcaya kat lelaki...
takut nanti lepas kahwin dia bukanlah lelaki yang boleh dharapkan
risiko lah awak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

ana_redhuan
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25707
Posting: 10
Dari: uni.m`sia terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 11:00


assalamualaikum,maaf...saya pun nak bagi pendapat....saya rasa islam dah cukup sempurna,dah syumul pun...so,apa gunanya merisik kalau bukan menanyakan tentang diri muslimah tersebut...lagipun kalau kita kenal dia lama pun,kita belom tentu dapat tahu perangai dia,so more better kita merisik dengan keluarganya...tanya tentang keteunan dia dan yang paling penting AGAMA nya...saya pun ada perasaan tu,walhal semua merasanya,tapi letakkan iman sebagai kepala dan nafsu terakhir sekali...dari insan kerdil memohon dari kudrat YANG ESA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_redhuanProfil   Hantar PM kepada ana_redhuan   Quote dan BalasQuote

ana_redhuan
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25707
Posting: 10
Dari: uni.m`sia terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 11:04


assalamualaikum,maaf...saya pun nak bagi pendapat....saya rasa islam dah cukup sempurna,dah syumul pun...so,apa gunanya merisik kalau bukan menanyakan tentang diri muslimah tersebut...lagipun kalau kita kenal dia lama pun,kita belom tentu dapat tahu perangai dia,so more better kita merisik dengan keluarganya...tanya tentang keteunan dia dan yang paling penting AGAMA nya...saya pun ada perasaan tu,walhal semua merasanya,tapi letakkan iman sebagai kepala dan nafsu terakhir sekali...dari insan kerdil memohon dari kudrat YANG ESA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_redhuanProfil   Hantar PM kepada ana_redhuan   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 16-01-07 13:12


assalamualaikum,

mungkin ana boleh berkongsi pengalaman..alhamdulillah ana baru berkahwin dalam 2 bulan lepas..pendapat ana, cinta sebelum kahwin ni hipokrit juga..bercintalah selepas kahwin, alhamdulillah, terasa nikmat & berkatnya.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-01-07 13:23


ish...ish...ish macam-macam pendapatnyer... pening kepala.... emmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-07 14:18


jadi kalau nak bercinta sebelum kahwin ini boleh kea tak sbenanye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 10:02


ana setuju bercinta selepas kawin..

:-) :-) pRoud tO bE mUsLim :-) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 10:12


Pada 16-01-07 13:23 , julihan posting:

!!! QUOTE !!!

ish...ish...ish macam-macam pendapatnyer... pening kepala.... emmm...


berselisih pendapat.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

anis87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28952
Posting: 103
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 10:38


Pada 29-03-07 10:02 , nurul_huda3110 posting:

!!! QUOTE !!!

ana setuju bercinta selepas kawin..

:-) :-) pRoud tO bE mUsLim :-) :-D




saya setuju pada pendapat nurul tapi kita selidik dulu ltar belakang dia sebelum kawin..biarlah dia dr keturunn yang baik2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis87Profil   Hantar PM kepada anis87   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 11:08


Salam.haa, berkaitan isu ni, kebetulan semalam ana menghadiri kuliah sirah.Tajuknya mengenai pernikahan Rasulullah s.a.w. dengan Siti Khadijah.Bagaimana bijaknya ummul mukminin ni apabila dia mewakilkan Maisarah untuk mendampingi Rasulullah sepanjang waktu selama mereka berdagang di Syam.Jadi, as the conclusion, ustaz tu beri suggestion bilamana kita berkenan dengan seorang muslimat atau muslimin ni, seeloknya kita mendampingi rakan-rakannya kerana rakan-rakan sebenarnya adalah 'cermin' diri kita sendiri.ustaz tu cerita lagi, masa dia study kat salah sebuah IPTA tempatan dulu, ada seorang ukhti ni ambil dia jadi adik angkat.ukhti ni sentiasalah tanya khabar, beri tazkirah etc,iyalah adik angkat kan?lama-lama, ukhti ni suruh ustaz ana survey macammana kehidupan naqib ustaz (ustaz ana adalah anak usrah naqib yang ukhti ni berkenan).Lagi satu, ustaz ni cakap kalau nak tau macam mana peribadi seseorang ni,keluar dengan dia selama lebih 3 hari.bawa juga jumpa orang tua kita.untuk muslimat, biar senang bakal mak mertua kita i'rab kita,he he he.Wallahua'lam... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

rasyidahzawawi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2007
Ahli No: 29202
Posting: 2
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-03-07 12:38


cinta afdal dipupuk selepas kawin

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasyidahzawawiProfil   Hantar PM kepada rasyidahzawawi   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 12:51


salam..
saya sokong bercinta selepas kahwin...rasanya lebih terasa nikmat berumahtangga..sentiasa dalam keadaan romantik sebab sentiasa dalam alam percintaan...sebab kadang-kadang bila bercinta sebelum khwn ini,bagai nak rak lepas itu bila dah khwn dah tak ada rasa apa-apa..rasa tawar saja...cuba tengok org tua kita...kebanyakan mereka dijodhkan oleh org tua...maka kenal dan bercinta selepas khwn...insyallah..kekal..tapi tengok pasangan harini,bukan semuala tapi banyak sangat kes khwn cerai...nauzubillah..minta-minta dijauhkan..he..he..moga-moga saya dapat mengimplemenkan bercinta selepas khwn ini...insyallah... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-07 13:09


betul-betul...
insyaallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 09:57


cinta lepas kahwin...
single until graduate

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

uswatun_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.04.2007
Ahli No: 29534
Posting: 142
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 11:24


macam-macam pendapat..ana diam saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uswatun_mawaddahProfil   Hantar PM kepada uswatun_mawaddah   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 14:06


mcam mana jika kita bercinta sebelum kahwin... kerana nak melihat keadaan keluarganya... ayahnya kaki masjid kah? ibunya mithali kah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-07 22:00


No Married No Love

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-08-07 01:46


Pada 19-08-07 14:06 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!

mcam mana jika kita bercinta sebelum kahwin... kerana nak melihat keadaan keluarganya... ayahnya kaki masjid kah? ibunya mithali kah?


Assalamualaikum...
Matlamat tidak pernah sekali2 menghalalkan cara...walau macam mana baik pun tujuan kita..
Bukankah Islam telah menggariskan panduan yang terbaik untuk diikuti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

damsyiq_group
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.08.2007
Ahli No: 30741
Posting: 37
Dari: ipoh (DAMASCUS-SYRIA)

syria  


posticon Posting pada: 27-08-07 12:00


Pada 11-09-06 21:34 , Al-Aniesah posting:

!!! QUOTE !!!

Perspektif Cinta Dalam Islam

بسـم الله الـرحـمن الـرحـيـم

الحمد لله واحد الأحد الفرد الصمد الذى لم يلدو لم يولد ولم يكن له كفوا أحد . أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له. له الملك و له الحمد وهو على كل شئ قدير . و أشهد أن محمدا عبدهو رسوله أرسله الله بشيرا و نذيرا بين يدى الساعة فأد الأمانة و بلغ الرسالة و نصح الأمة و جاهد فى الله حق جهاده . الصلاة و السلام على حبيبنا و شفيعنا و زخرنا محمد بن عبد الله إمام المتقين و قائد الدعاة المجاهدين و على آله و صحبه و من سار على هديه إلى يوم الدين . أمـا بـعــد:

قال الله تعالىو اعتصموا بحبل الله جميعا و لا تفرقوا و اذكروا نعمة الله عليكم إذ كنتم أعداء فألف بين قلوبكم فأصبحتم بنعمته إخوانا

MUQADDIMAH

Kewujudan manusia merupakan keunikan alam anugerah Allah swt. Komunikasi antara mereka memperlengkapkan survival sebuah kehidupan , manakala hubungan raya manusia dan penciptanya pula menempah kejayaan hakiki . Manusia memiliki fitrah kejadian yang seni dan agung jua sebagai pembalut naluri yang berfungsi untuk membina kestabilan asas keinsanan seorang manusia. (انسانية الإنسان;)

Cinta menepati satu angka dari perangkaan fitrah manusia . Tanpa nilai cinta yang berdefinisi sebagai cetusan rasa dari orbit naluri ke arah mengenali satu objek dengan penghayatan hakikat dan kewujudannya akan mengganggu fitrah manusia . Kesenian cinta yang didasari runtunan fitrah tanpa dicabul oleh hawa syahwat merupakan logo kedamaian , keamanan dan ketenangan . Namun cinta seringkali diperalatkan untuk melangsaikan keghairahan nafsu dan kebejadan iblis laknatullah . Demi kemakmuran manusia sejagat , kita mesti menangani fenomena cinta dengan nilai fikrah yang suci dan iman yang komited kepada Allah swt.

من سره أن يجد حلاوة الإيمان فليحب المرء لا يحبه إلا لله عز و جل

(رواه أحمد و الحاكم;)

“Sesiapa yang ingin mendapatkan kemanisan iman maka hendaklah ia mengasihi seseorang kerana Allah swt.”

Permasaalahan cinta antara yang dihadapi secara serious oleh ummat Islam hari ini . Pertembungan antara cinta hakiki dan cinta palsu menyebabkan ummat Islam menghadapi dilema perasaan yang kronik . Krisis cinta palsu telah memapah ummat Islam ke medan pertembungan yang memusnahkan etika spiritual malah membunuh solidariti dan menodai sosial.

Individu muslim sewajarnya peka terhadap kehadhiran cinta yang menguasai jiwa. Cinta yang berlojikan nafsu dan syahwat hanyalah cinta palsu yang penuh sandihina.

Firman Allah swt:

لا تتبع الهوى فيضلك عن سبيل الله إن الذين يضلون عن سبيل الله لهم عذاب شديد بما نسوا يوم الحساب

( ص 26 )

“Dan janganlah kamu mengikut hawa nafsu , kerana ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah . Sesungguhnya orang - orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat kerana mereka melupakan hari perhitungan.”

Firman Allah swt.

و قال نسوة فى المدينة امرأت العزيز تراود فتاها عن نفسه قد شغفها حبا إنا لنراها فى ضلال مبين

( يوسف 30 )

“Dan wanita - wanita di kota berkata : Isteri Al Aziz (sebutan bagi raja di Mesir) menggoda bujangnya untuk menundukkan dirinya . Sesungguhnya cintanya kepada bujangnya itu adalah sangat mendalam. Sesungguhnya kami memandangnya dalam kesesatan yang nyata.”

Cinta yang dinaungi kesucian fitrah dan berpandukan aqidah Islamiyyah ialah cinta hakiki yang membina realiti kemakmuran dan mengundang keampunan Allah. Firman Allah swt:

قل إن كنتم تحبون الله فاتبعونى يحببكم الله ويغفرلكم ذنوبكم و الله غفور رحيم.

(ال عمران 31)

“Katakanlah: Jika kamu menyintai Allah maka ikutlah aku nescaya Allah menyintaimu dan mengampunkan dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha penyayang.”


Kejarlah cinta Ilahi.
Wallahua'lam.




-----------------
"sukailah apa yang kita miliki, walaupun kita tak memiliki apa yang kita suka"
..belajarlah memfanakan diri guna kepentingan cinta kepada ALLAH.


Bookmark and Share

    


  Member Information For damsyiq_groupProfil   Hantar PM kepada damsyiq_group   Pergi ke damsyiq_group's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-07 23:48


Pada 11-09-06 14:37 , Shoutul82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

Apa pendapat antum semua tentang pasangan yang bercinta sebelum kawin??? Bagi ana cinta sesama manusia antara laki dan perempuan yang belum kawin itu adalah tipu belaka sebab banyak kepura - puraan dalam perhubungan, cinta selpas kawin itu adalah lebih tulus dan ikhlas......

Wassalam.......




setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-07 23:50


tak ada maknanya bercinta sebelum kawin...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:08


kalau kita kenal dulu hati budi, perangai dan tingkah laku sebelum kawin apa salahnya..takut juga nanti kalau tersilap langkah...kadang-kadang, ada juga yang bercinta lepas kawin tu lagi seronok

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 08:11


Pada 11-09-06 14:37 , Shoutul82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

Apa pendapat antum semua tentang pasangan yang bercinta sebelum kawin??? Bagi ana cinta sesama manusia antara laki dan perempuan yang belum kawin itu adalah tipu belaka sebab banyak kepura - puraan dalam perhubungan, cinta selpas kawin itu adalah lebih tulus dan ikhlas......

Wassalam.......



bukan semua tipu belaka...ada yang betul-betul


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 08:19


Pada 11-09-06 14:44 , kembara_girl posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak bercinta dan kenal terlebih dulu tak ke nanti kan jadi lebih tertipu?
masa 2 nak tarik diri pun dah tak boleh sebab dah kawin....
Kalau dapat yang ok...alhamdulillah
kalau yang dapat sebaliknya...tak ke menyesal seumur hidup...

sya pun tak tahu...tak pernah rasa tapi sekadar menyatakan apa yang berlegar2 di fikiran...


kenal pasangan sebelum kahwin tak semestinya dengan bercinta..macam-macam cara nak kenal pasangan kita..saya berpegang pada cinta lepas kawin..

tentang jodoh ni..jangan bergantung kepada latar belakang pasangan yang kita tahu, atau pandangan orang lain tapi yang penting istikharah...

mungkin kita kata kita dah cukup kenal hati budi pasangan dan orang2 sekeliling pun puji kebaikan orang tu tapi jawapan istikharah sebaliknya...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ani_putrihijjaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1520
Posting: 159
Dari: Kuala Lumpur

Melaka  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:20


Pada 24-09-07 08:11 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-09-06 14:37 , Shoutul82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum....

Apa pendapat antum semua tentang pasangan yang bercinta sebelum kawin??? Bagi ana cinta sesama manusia antara laki dan perempuan yang belum kawin itu adalah tipu belaka sebab banyak kepura - puraan dalam perhubungan, cinta selpas kawin itu adalah lebih tulus dan ikhlas......

Wassalam.......



bukan semua tipu belaka...ada yang betul-betul



erm...betul tu...
tak semua nya tipu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ani_putrihijjazProfil   Hantar PM kepada ani_putrihijjaz   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:25


Assalamualaikum wwt...

Cinta sebelum kawin????

Setuju.. :-D

Why.??? ini alasan ana....

Secara peribadi jika ana telah merasa tertarik dengan lelaki yang meminang ana dan sesuai dengan kehendak hati bahkan mengamalkan agama yang baik, maka itulah yang dituntut oleh syarak..

Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Apabila ada yang meminang anak gadismu, dan kamu senang pada agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah. Kalau tidak kamu lakukan, sama halnya dengan kamu membuat fitnah di muka bumi, dan menimbulkan kerosakan yang besar". (Riwayat Tarmizi)

Jadi jika ana telah mengetahui bahawa lelaki yang meminang ana itu seorang lelaki yang soleh, insyaALLAH ana terima, kemungkinan inilah masa dan ketikanya Allah memberikan ana seorang pasangan yang baik bahkan dapat membimbing ana setelah menjalankan alam perkahwinan nanti...

Wallahu a'lam..


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

miss_siti
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28404
Posting: 14
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-10-07 12:42


Pada 19-08-07 09:57 , msaidins_85 posting:

!!! QUOTE !!!

cinta lepas kahwin...
single until graduate





setuju!!! :-)


-----------------
Apa yang ada jarang disyukuri, Apa yang tiada sering dirisaukan, Nikmat yang dikecap baru kan terasa, Bila hilang di dalam genggaman...


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_sitiProfil   Hantar PM kepada miss_siti   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-07 12:38


Assalamualaikum
bagi ana tak salah berkenalan dulu tanpa ada perasaan cinta sebab kadang-kadang tu cinta sebelum kawin ni belum tentu berkekalan kadang-kadang tu hanya main-main saja.bila dah puas dengan pasangan dia tinggalkan dan cari org lain.kan naya diri sendiri tu...berkawan lah dulu tanpa ada perasaan cinta tu.kawal diri dan nafsu tu agar tak terjebak dalam dunia cinta sebelum kawin yang hanya indah untuk seketika sahaja.cinta selepas kawin adalah cinta yang sejati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

puteriaina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13247
Posting: 37
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:01


setuju cinta selepas kahwin..
tak salah untuk mengenali tapi bukan bercinta..
indahnya cinta selepas ikatan yang suci..sebab itulah islam menyuruh p'kahwinan..jika diri tidak kuat jangan berani bermain api cinta...dugaan bercinta hbat ditmbh dengan godaan syaitan...jika allah murka,maka nikmat p'kahwinan itu nanti sudah tiada..Allah tarik nikmat itu sedikit demi sedikit..mungkin salah satu faktor p'ceraian hari ini kerana terlalu asyik bercinta dicmpur nafsu..pegang sana pgg sini nikmat tu allah tarik selepas p'kahwinan..
matlamat tidak m'halalkan cara.. lebih baik kejar cinta hakiki'insyaAllah cinta sejati allah kurniakan suatu hari nanti bila tb saat dan masa yang sesuai..Allah lebih m'tahui..yang penting p'baiki diri'hiasi peribadi,jadi muslim/muslimah sejati akan tenang hati...
wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriainaProfil   Hantar PM kepada puteriaina   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:04


cerita kawin lagi..berapa banyak dah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:15


tapi Kalau kita nak kawin,mak ayah tak benarkan lagu mana,bukan sebab tak berkenan dengan calon,tapi nak suruh habis belajar dan dapat kerja dulu,tapi,bila dapat kerja pun,makmx bagi lagi,bagaimana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:23


Pada 31-10-07 13:04 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

cerita kawin lagi..berapa banyak dah??



ni cerita kawin versi lain.....30 episod .. :lol: :lol:

tak ada pulak cinta sebelum mati... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:28


Pada 31-10-07 13:15 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

tapi Kalau kita nak kawin,mak ayah tak benarkan lagu mana,bukan sebab tak berkenan dengan calon,tapi nak suruh habis belajar dan dapat kerja dulu,tapi,bila dapat kerja pun,makmx bagi lagi,bagaimana?


belum seru lah tu... :berfikir:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

sakura_azin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.04.2007
Ahli No: 29599
Posting: 7
Dari: As-syakirin

egypt  


posticon Posting pada: 31-10-07 13:44


salam..bagi ana tiada istilah percintaan sebelum kahwin dalam islam.mungkin jk Allah takdirkn kita jatuh cinta sebelum kahwin ad hikmahny dan perlu jaga dr fitnah hati..
bertunang pula adalah proses untuk saling berkenalan antara pasangan yang mana merancang untuk berkahwin..jk tidak tak perlu rasanya berkawan berlebih-lebihn untuk kenal hati budi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakura_azinProfil   Hantar PM kepada sakura_azin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-07 13:48


Pada 31-10-07 13:15 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

tapi Kalau kita nak kawin,mak ayah tak benarkan lagu mana,bukan sebab tak berkenan dengan calon,tapi nak suruh habis belajar dan dapat kerja dulu,tapi,bila dapat kerja pun,makmx bagi lagi,bagaimana?



teringat zaman dulu-dulu...setback kepada life saya..apabila ditarbiyyah oleh ayah orang yang saya minat masa tu, saya telefon ayah dia , saya kata saya suka kat kat anak dia....

nak tau apa payah dia jawab...

dengan nada lembut (patutlah anak dia lembut orangnya,ayah dia pun lembut tutur bahasa ) seperti seorang ayah menasihat saya..


"anak belajarlah dulu..esok dah berjaya bantu mak ayah,senangkan mereka, kahwin anak fikirkan kemudian, InsyaAllah pakcik doakan"....

tarbiyyah ini menjadi setback kepada life saya...saya rasa tersedar dengan kata-kata pakcik tu dan memikirkan semula haluan hidup saya...
:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-07 13:53


bismillahhirrahmanirrahim

cinta sebelum kawin..??hem,entahlah..ana sekarang ni pun tengah belajar untuk kenal hati budi seseorang dengan niat yang ikhlas di hati..tapi entahlah..wallahhua'lam..yang penting bagi ana adalah habis study,kerja, bantu dan jaga mak ayah..dan ana sanggup korbankan walau 'hati' dan kebahagiaan ana untuk ma ayah ana..sebab mereka dah banyak berkorban untuk ana..asalkan mereka gembira.. :-) jodoh..ana serahkan pada Dia.. Dia yang menentukan jodoh..jodoh adalah hak Dia.. :-) lagipun..ana dah tawar hati..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-11-07 15:42


sebenarnya brcinta sebelum @ selepas kawin masing-masing ada pro & kontra..
walauapapun sama-sama lah kita doa semoga mendapat pasangan yang baik..
InsyaAllah


-----------------
Jangan terlalu mengikut EMOSI kerana IMPLIKASINYA tak seindah yang diIMAGINASI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-07 15:55


aik???makin banyak topik cintan cintun..kawin mawen dalam ni...
apa kes sekarang??!!!
tak kena kunci pulak erk???
pelik-pelik...
tak adil langsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-11-08 19:55


Pada 02-11-07 15:55 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

aik???makin banyak topik cintan cintun..kawin mawen dalam ni...
apa kes sekarang??!!!
tak kena kunci pulak erk???
pelik-pelik...
tak adil langsung...



lah..kita berbincang ini bukan sajer2, untuk kebaikan kepada semua supaya kita dapat jawapan yang jitu...


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 20:41


Pada 11-09-06 15:00 , minnie posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi ana, kawan dulu dengan orang itu.kalau dia baik, jangan terus nak couple.cuba buat dia marah.selalunya time marah kita akan dapat tahu sifat sebenar orang tu.jangan terus berkawan lagi kalau rasa orang tu tak membawa kita ke jalan ALLAH.tapi disamping nak elak tu, nasihatla kat dia.jangan sampai tersasar jauh.berkawan boleh,tapi jangan sampai kita pula yang terikut perangai dia.


setuju dengan minnie..sebenarnya berkawan adalah lebih baik dari bercinta...tapi dah lumrah ada perasaan ingin bercinta dan di cintai.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 09-01-09 01:10


couple is trouble
but married is great...

so, couple lah lepas kawin
insyaAllah, mndapat keberkatan serta rhmat dariNya tanpa putus-putus
dengan syarat-'amal ma'aruf nahi mungkar

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:15


saya pilih cinta lepas berkahwin..
dr dulu dah state macam tu..
namun boleh cinta datang, puas saya mnolak.
namun akhirnya tersungkur.. mujur saya masih menjaga batas dari..
cuma saya kesali dengan janji seorang lelaki..
menwar sebuah perhubungan untuk sesuatu yang kekal, sesuatu yang halal.
akhirnya menghadiahkan saya kekciwaan..
sukar saya nak percaya ada lelaki yang baik lagi slpas mana..


saya dah ptuskan..
sekiranya ada yang sudi.. dan bernekad bahawa saya lah tulang rusuknya yang dicari..
(selepas mohon petunjukNya)
saya mohn perkenalan selepas pernikahan..

sesngguhnya cerita lepas merupakan stu pengajaran yang sangat bermakna untuk mngenali insan yang bernama LELAKI

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

miss_pedusi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2009
Ahli No: 37102
Posting: 74
Dari: putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-09 10:18


Pada 31-10-07 13:48 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-10-07 13:15

teringat zaman dulu-dulu...setback kepada life saya..apabila ditarbiyyah oleh ayah orang yang saya minat masa tu, saya telefon ayah dia , saya kata saya suka kat kat anak dia....

nak tau apa payah dia jawab...

dengan nada lembut (patutlah anak dia lembut orangnya,ayah dia pun lembut tutur bahasa ) seperti seorang ayah menasihat saya..


"anak belajarlah dulu..esok dah berjaya bantu mak ayah,senangkan mereka, kahwin anak fikirkan kemudian, InsyaAllah pakcik doakan"....

tarbiyyah ini menjadi setback kepada life saya...saya rasa tersedar dengan kata-kata pakcik tu dan memikirkan semula haluan hidup saya...
:berfikir:



BGOSNYE PAKCIK TU..
mesti didkan agma dalam keluarganya sangat bagus...
insyaAllah.. ;-)



-----------------
kita mahukan hari yang cerah. hakikatnya Tuhan tahu hujan perlu diturunkan.
...Tuhan lebih mengetahui bahawa kesusahan itulah yang mengajar erti


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_pedusiProfil   Hantar PM kepada miss_pedusi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170809 saat. Lajunya....