Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 8 hari yang lalu
Daeng_Jati: 15 hari yang lalu
skater: 17 hari yang lalu
HIKAL: 36 hari yang lalu


Rawatan Tradisional
Topik: Perut buncit?????


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Tradisional
    »» Perut buncit?????

Please Mendaftar To Post


Oleh Perut buncit?????

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-09-06 14:29


Assalamualaikum....

Saya nak minta pendapat untuk rawatan tradisional bagi yang mengalami masalah perut buncit. Kalau2 sesiapa yang ada caranya boleh lah share kat sini....

Wassalam........


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 15:52


jangan makan bersulamkan air.tak elok...makan then bila habis setengah jam baru minum air.ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 15:56


jogingla!usahala sikit.
ni malas..........tapi nak sihat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-09-06 16:42


Nak kempiskan perut...? Bayakkkan solat tahajjud... InsyaAllah berkesan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 18:46


basmallah...

share juga..semua kat atas betul-betul blake...sokong sunnah...
jika nak xtreme, guna SENAMAN TUA (promosi Majalah SENI BELADIRI-Jalur Nusantara)..or
petua Allahyarham Hani Mohsin (rujuk sisipan hari ahad yang lepas2)
guna batng kayu spnjang 2depa (berapa kaki aa-6-10 kak agaknya-or ambil btng moppy lantai dan seumpmanya)silang kat bahu (macam nak pykul brg dulu-dulu, macam lmbgn dacing (tiade kaitn politikus aa.).lepas itu, tolak side kira ke kanan, dnm side kanan ke kirik..ala...macam pndidikn jasmani kat skol..ala..antum musti tau -nya...jangan bored, kena tetap...saya belum buat lagi..but saya joint martial art..
kadang-kadang ada banyak 'jin' dalam bdan itu..itu yang 'angin saja' satu badan (asbab saja, mudarat dan manfaat semua daripada ALlah saja)..Allah berkuasa, makhluk langsung tak ada kuasa.
insyallah..dng izin-Nya jue..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 20:42


Perut buncit?

jangan tidur mengiring ke kiri....kerana ia mnyebabkan perut anda semakin membuncit sekiranya anda suka tidur selepas makan....
orang yang tidur lepas makan ni amalan tak elok....
:-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-09-06 21:38


Pada 11-09-06 20:42 , Al-Aniesah posting:

!!! QUOTE !!!

Perut buncit?

jangan tidur mengiring ke kiri....kerana ia mnyebabkan perut anda semakin membuncit sekiranya anda suka tidur selepas makan....
orang yang tidur lepas makan ni amalan tak elok....
:-di



lah iyakah :-di


-----------------
2 love some1 is NOTHING...2b love by some1 is SOMETHING...2b love by some1 u love is EXCITING...but 2b loved by ALLAH is EVERYTHING


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 21:41


Pada 11-09-06 21:38 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-09-06 20:42 , Al-Aniesah posting:

!!! QUOTE !!!

Perut buncit?

jangan tidur mengiring ke kiri....kerana ia mnyebabkan perut anda semakin membuncit sekiranya anda suka tidur selepas makan....
orang yang tidur lepas makan ni amalan tak elok....
:-di



lah iyakah :-di



kalau tak percaya, try lah buat...mesti jadi buncit punya.... :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-09-06 22:52


:)

jangan mandi sejurus lepas makan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 23:04


pergi fitness

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 01:25


buat senaman sit up selalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-09-06 12:39


Kalau dari segi pemakanan bagaimana ye, mungkin setengah org tu dah biasa makan sesuatu tu kalau nak stop memang payah lah contoh nasi lemak lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

syeeda
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26329
Posting: 3
Dari: egypt

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 03:59


kurangkan makan makanan yang berlemak

Bookmark and Share

    


  Member Information For syeedaProfil   Hantar PM kepada syeeda   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-09-06 14:46


Pada 13-09-06 03:59 , syeeda posting:

!!! QUOTE !!!

kurangkan makan makanan yang berlemak


Perlu ke kita ambik ubat ubatan atau minuman, ada kesan sampingan ke???


-----------------
"Jadikan Allah sebagai cinta agungmu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

Al-Aniesah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24052
Posting: 264
Dari: Bumi Allah

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 15:53


Pada 12-09-06 01:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

buat senaman sit up selalu.


betul tu...bagus untuk kempis kan perut anda..hehe :-di



Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-AniesahProfil   Hantar PM kepada Al-Aniesah   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-09-06 02:59


Dari segi kerohanian pula bagaimana?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-09-06 09:40


Jangan kencing berdiri... Saya tengok tauke Huat selalu kencing berdiri, sebab tu perut dia buncit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

aleeya_athirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.08.2006
Ahli No: 25748
Posting: 128
Dari: Ipoh

malaysia  


posticon Posting pada: 25-09-06 10:56


hehehhe...
betul semua di atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleeya_athirahProfil   Hantar PM kepada aleeya_athirah   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-10-06 17:24


time solat sujud lama sikit ... eh rasanya ye dah dan tak silap dah ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-10-06 17:36


pasal sit up 2..
macam susahlaa nak buat..tapi ramai org cakap berkesan...
sebabnya..bila buat..sakit betulll kat perut dan belakang...
amat2..suasah beno kalau nak jalan...so..bagaimana?
bukannya tak warm dulu...tapi tetap jadi juga..
nak buat bagaimana lagi ek...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

Lubnaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.07.2006
Ahli No: 25241
Posting: 133
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-06 18:02


rasanya situp yang berkesan..tapi ia agak menyakitkan bagi yang baru nak try senaman tu...tapi Kalau dah selalu buat insyallah kita tak akan rasa sakit sangat....makan juga kena jaga...janganlah semuanya kita telan....kurangkan lemak dan kolestrol dan jangan makan bersulam air....ikut sunnah nabi.....insyallah yang penting konsisten...kajian pakar kesihatan juga ada menyatakan bahawa perut buncit boleh menyumbang kepada penyakit kronik seperti jantung, kencing manis dan sebagainya..so,berpada-padalah ketika makan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LubnaaProfil   Hantar PM kepada Lubnaa   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-06 00:05


Buncit itu menawan hehe subuhku teringat ditegur oleg baginda sultan johor supya kempiskan perut tapi tak kempis2 pun hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-10-06 10:37


saya dah buat selau juga..tapi tetap sakitlaa...
tapi..masa sakit 2 tak buatlaa...
hai..punahlaa segala impian dan harapan..huhu..:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

perak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2006
Ahli No: 25855
Posting: 138
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 10:38


puasa sunat selalu p boleh juga..hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For perakProfil   Hantar PM kepada perak   Pergi ke perak's Website   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:11


heheheh...buncit?mungkin mengandung agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 08-11-06 11:20


sit up 10x sblom tidur...
sit up 20x selepas subuh..
buat ar setiap hari...
jangan makan nasi berulamkan air...
nmakan bila lapar berenti sblom knyang...
solt 5 waktu jangan tggal..
kalau rasa nak tambah lagi..
sembahyang sunat ar jugak..
kalau nak lagi puasa r sunat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 22:24


buat sit up, jangan mandi lepas makan, cuba jalan 100 langkah selepas makan- jangan terus baring atau tidur,

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 10-11-06 20:35


kalau terasa nak buang air -kecik @ besarr- jangan di tahan2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

warissatulsina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26808
Posting: 34

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 02:50


assalamualaikum .. hai Shoutul82 u seorang lelaki or wanita almaklumlah yang masuk ruangan ni banyak yang menyamar he he... okkkk,kalau lelaki ps makan tu rajin2 lah basuh pinggan, kutip selagi ada kat ruang tu ok, dan jangan baring pula , kalau u perempuan masih gadis sama juga petang2 rajin berbasikal jangan duduk ngadap tv saja, kalau dah kahwin pernah melahirkan senang saja, pakai setiap kali nak tidur malam barut perut yang digunakan ketika dalam pantang tu bersama dengan ramuannya ok insyaallah berkesan, i tenguk ummi i buat begitu, walaupun anaknya berderet badannya macam muda2 dulu ......try laaaaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For warissatulsinaProfil   Hantar PM kepada warissatulsina   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 11:28


tahap ke'depanan' perutku dah makin berkurangan.. alhamdulillah


-----------------
lawati saya di sini


Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 13:32


- kapur + sedikit perahan limau lepas itu sapu kat perut...
- amalkan minim air halia, lagi bkesn air hali yang buat sdiri...

Solat mgajar kita bsenam...rajin2 bsolat. insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-12-06 14:57


bagus jugak ini..untuk laki..
terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-06 15:09


minum air limau nipis saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 15-12-06 16:02


time kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 17-12-06 16:46


hehe...
Buncit! Perut aku buncit ke ha..??
Biasanya orang yang dah kahwin risiko buncit perut tu tinggi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-06 18:36


:roll: Kata org....kalau perut buncit mungkindi sebab kan oleh kuat merokok.....& bagi non-muslim,perut mereka buncit disebabkan oleh minum arak....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

tero_1809
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2005
Ahli No: 19818
Posting: 56
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 17:59


jangan minum air yang berais...........
ni petue dari artis bollywood.
dia kata dia nya perut maintain kempis sebab pantang tak minum something berais...................
huhuhu
kesahihan tak pasti ye.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For tero_1809Profil   Hantar PM kepada tero_1809   Pergi ke tero_1809's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_aisyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.02.2007
Ahli No: 28798
Posting: 103
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 18:30


jalan dalam 40 langkah selepas makan barulah minum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_aisyahProfil   Hantar PM kepada ummi_aisyah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-07 19:20


Assalamualaikum...kawal pemakanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-04-07 20:38


beli tali skipping buat latihan 1000 kali sehari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 20:45


sit up 30 kali sehari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-04-07 22:23


Pada 17-12-06 16:46 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...
Buncit! Perut aku buncit ke ha..??
Biasanya orang yang dah kahwin risiko buncit perut tu tinggi...


Hehe..ni sebab masakan isteri yang sedap ni... :-P


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

tembakul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3376
Posting: 60
Dari: death river

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 00:15


assalamualaikum....

petua jangan bagi buncit...

-jangan makan sambil minum air..
-kunyah 44 kali...
-lepas makan jangan tidur

untuk kurangkan buncit....

-pastikan berak sehari 2 kali (makanan dalam masa 14 jam mesti keluar / buang air besar)
-bersenam ataupun jogging
-amalkan cara pemakanan rasullah... seperti makan buah dulu,jangan makan banyak daging....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tembakulProfil   Hantar PM kepada tembakul   Pergi ke tembakul's Website   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-09-08 00:36


assalamualaikum....

petua jangan bagi buncit...

-jangan makan sambil minum air..
-kunyah 44 kali...
-lepas makan jangan tidur

untuk kurangkan buncit....

-pastikan berak sehari 2 kali (makanan dalam masa 14 jam mesti keluar / buang air besar)
-bersenam ataupun jogging
-amalkan cara pemakanan rasullah... seperti makan buah dulu,jangan makan banyak daging....


---
sedut lemak

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 00:41


ana memang makan tak minum air, kunyah banyak kali baru telan tapi....
kawan semua rasa pelik sebab bila makan kat kedai tak pesan air...(seolah-olah menyalahi etika masyarakat)
lepas itu bila makan kunyah macam tu gerenti lambat punya...

tapi...
memang perut ana tak buncit pun...walaupun lepas makan ana memang tidur dan tak banyak bersukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-11-08 19:48


Alhamdulillah, terima kasih pada yang memberi pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 19:54


Assalamualaikum

Mengelak perut buncit
-Sekiranya anda makan nasi, jangan disulami dengan air.
-Minum air setelah selesai makan
-Sebaik-baiknya minum 1/2 jam - 3 jam kemudiannya.
-Petua ini dapat mengelakkan perut buncit.


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-11-08 18:05


setahu saya lagi.. lepas makan..janganlah terus mandi.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 18:33


eeeiiiii
perut ana pun dah nak buncit
asyik makan non stop saja...
tapi nasib baik badan tinggi so tak nampak sangat lah
hahahahhahaa
ingin nak pergi gim or fitness center
tapi tak mampu pula ahaksss

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-11-08 19:05


perasan tak kalau lelaki dah kawin perut dia buncit betul tak???
tapi perempuan dah kawin tak pernah pula nampak peruh buncit

tapikan perempuan yang dah kawin punggung dia nampak besarkan
tapi lelaki kawain punggung tak nampak besar

ana pun pelik???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 14:23


lelaki di perot, perempuan di ponggong.. untuk elakkan dari perot buncit, sit up pun, boleh membantu.. pergi ke fitness centre untuk pelajari sit up dengan betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 14:28


Minum air suam selalu..jangan minum minuman berais..makan sederhana..banyakkan buah-buahan untuk melancarkan sistem perkumuhan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 17:54


minum air teh tanpa gula..dan perahkan air limau nipis..huhu..jangan bubuh gula walau sedikit pun..


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 19:25


salam,setakat yang ana tahu dari pengalaman ana rakan dan keluarga.

1.minum air teh 0 apabila sarapan pagi
2.mandi awal pagi sejam atau setengah jam sebelum solat subuh
3.banyakan sit up sekurang-kurangnya 200 kali satu sesi .sebelum tidur dan apabila bangun tidur
4.jangan makan lewat malam seeloknya petang-petang lepas asar atau lepas maghrib.
5.banyakkan makan lauk dan sayuran daripada nasi
5.amalkan banyak meminum air suam
6.jangan makan sebelum mandi,jika tak boleh setelah makan tunggu sejam baru boleh mandi.
7.jangan makan sambil di sulami meinum air.kalau boleh lepas makan tunggu setengah jam baru minum air.
8.banyakkan bersenam

renung-renungkan selamat beramal hehehe jangan marah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:00


Banyak tips wafie..bagus2..terima kasih..tapi wafie, minum teh o setiap pagi elok ke??tak pernah saya dengar pun?..hm.nak tambah lagi ni..

Tips ini guna duit, belilah produk2 yang membuang toksin dan melancarkan sistem perkumbuhan.hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 15:23


Kenapa ehk, tak boleh makan sebelum mandi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hanif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4144
Posting: 300
Dari: muar

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-08 09:56


mandi dulu baru bersih ekkkkkkkkk
ni badan tak mandi mahu terus makan....
kotaran ikut sekali ekkk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanifProfil   Hantar PM kepada hanif   Quote dan BalasQuote

sikinshaharudin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36109
Posting: 87
Dari: zi ji l0ng p0

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 12:30


~makan buah sebelum makan benda berat2...
~lepas itu minum air setengah jam sebelum dan selepas makan... (boleh ke?? tcekik pula kang....)
~jangan mandi dan tidoq lepas makan...
~banyak makan mknn berserat...
~exercise!!... (lama da tak buat ini...patut lah buncit smcm huhu....)
~JIA YOU JIA YOU!!!
:-D :kelip: :bunga:


-----------------
senYum s0km0 =)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sikinshaharudinProfil   Hantar PM kepada sikinshaharudin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 12:49


Pada 23-11-08 23:00 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Banyak tips wafie..bagus2..terima kasih..tapi wafie, minum teh o setiap pagi elok ke??tak pernah saya dengar pun?..hm.nak tambah lagi ni..

Tips ini guna duit, belilah produk2 yang membuang toksin dan melancarkan sistem perkumbuhan.hehehe..


azemi, sejauh mana keberkesanan kaedah membuang toksin dan melancarkan sistem perkumbuhan ni ye? azemi tahu?

cadangan wafie tu, bagus2 semuanya, memang sesuai. tapi, yang sit-up 200 kali tu, fuh... larat ke? huuu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

adh_ham
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 13658
Posting: 37
Dari: Tsik Pmysuree, Cheras

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-12-08 13:27


hmm..saya selalu komplen ofismet saya perut buncit..disebabkan bosan dengan saya ni..tiap-tiap hari dia minum air limau nipis...sekarang ni alhamdulillah..tiada lagi masalah perut buncit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adh_hamProfil   Hantar PM kepada adh_ham   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 14:23


bagaimana nak kawal perut buncit??

Firstly, memang there is no short cut but Kenapa perut jadi buncit? Kenapa bukan bahagian lain? :-P

jika makan berlebihan, badan tiada pilihan melainkan simpan makanan berlebihan itu sebagai lemak…tidak kira makanan berlebihan itu daripada lemak, protein ataupun carbohydrate
tempat simpanan lemak badan terpulang kepada genetics & also jantina. bagi lelaki biasanya tempat utama adalah perut..manakala untuk perempuan di bahagian thighs,pinggang.



jadi nak buat macamana? :berfikir:

For me ada 2.5 pilihan. and its all about kalori. kalori adalah sumber tenaga badan dan makanan.

Pastikan makanan/tenaga masuk (calorie in) tidak melebihi tenaga keluar (calorie out.
Tingkatkan senaman yang akan meningkatkan jumlah pengunaan tenaga (kalori out)
2.5 - Supplement, seperti fat burners boleh membantu untuk tingkatkan metabolisma badan…dengan itu ia akan tambah kepada jumlah kalori keluar. But saya hanya syorkan pengunaan fat burner sekiranya ada dapat mengawal pemakanan dan senaman dengan baik.

Nota: seperti mana simpanan lemak badan ditentukan oleh genetics/jantina. maka sama dengan pembakaran lemak. Ia ditentukan oleh genetics juga. anda tidak boleh spot reduce fat semata-mata but di mana badan lebih gemar menyimpan lemak, di situlah ia akan dibakar terlebih dahulu.



:bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 08:50


Pada 04-12-08 12:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


azemi, sejauh mana keberkesanan kaedah membuang toksin dan melancarkan sistem perkumbuhan ni ye? azemi tahu?
cadangan wafie tu, bagus2 semuanya, memang sesuai. tapi, yang sit-up 200 kali tu, fuh... larat ke? huuu



saya pun tak berapa tau lah CS..tapi pernah saja cuba satu produk..walaupun saya ni tak buncit, just cuba untuk lihat bagaimana keberkesanan.hehehe..ni kawan punya bisnes, MLM xx..saya pun cuba lah beli, dan memang berkesan untuk sistem perkumuhan..kebanyakkan produk2 ni mahal sangat..yang produk murah2 ada, tapi saya yakin tak berapa berkesan..so, alternatifnya mencegah lebih baik dari mengubati..banyak cara yang sahabat kita syorkan sangat baik untuk kita ikuti..

tentang sit up 200x tu, bagi kita org normal tak sesuai sangat.hehe..Kalau atlethic sesuai lah..pengsan Kalau buat banyak tu.hehe..satu lagi tips dr mak saya ialah minum ayor suam setiap kali lepas makan..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:19


Pada 05-12-08 08:50 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!


saya pun tak berapa tau lah CS..tapi pernah saja cuba satu produk..walaupun saya ni tak buncit, just cuba untuk lihat bagaimana keberkesanan.hehehe..ni kawan punya bisnes, MLM xx..saya pun cuba lah beli, dan memang berkesan untuk sistem perkumuhan..kebanyakkan produk2 ni mahal sangat..yang produk murah2 ada, tapi saya yakin tak berapa berkesan..so, alternatifnya mencegah lebih baik dari mengubati..banyak cara yang sahabat kita syorkan sangat baik untuk kita ikuti..


ooo.. pernah cuba lah ye. saya bertanya sebab saya dah sedang cuba. minum teh herba. saya minum tu bukan lah nak turunkan berat badan tapi herba tu katanya memperbaiki sistem perkumuhan. nampak lah kesan2 baiknya. mungkin dengan memperbaiki sistem perkumuhan, dapat mengurangkan berat badan. mungkinlah. bukan produk MLM. produk ni agak common kut sebab biasa nampak. mahal tu, tak mahal pun. tapi ada cop Halal semua lah. huhu. yakin sikit.

teh tu pahit lah yang amat. tapi nak sihat punya pasal. ditelan juga. adesss. yang pahit tu ubat kan? huu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 09:55


guna pati halia...sapu kat perut..hihihhiihih
wahhhh..semua sini mahu jaga perut agar menawan...jeng jeng jeng

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 15:31


bagi mengempiskan perut sila makan telur buaya yang baru bertelur,heheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 15:37


Pada 20-12-08 15:31 , Fattul_Bari posting:

!!! QUOTE !!!

bagi mengempiskan perut sila makan telur buaya yang baru bertelur,heheheheh


:-o :-o :-o :-o


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:34


Pada 21-11-08 19:05 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

perasan tak kalau lelaki dah kawin perut dia buncit betul tak???
tapi perempuan dah kawin tak pernah pula nampak peruh buncit

tapikan perempuan yang dah kawin punggung dia nampak besarkan
tapi lelaki kawain punggung tak nampak besar

ana pun pelik???


pengumpulan lemak lelaki dan wanita kan berbeza
kalau lelaki kat abdomen
wanita kat punggung
hehe nampak kan kalau lelaki yang badan besar digambarkan seperti buah epal
kalau wanita buah pear


mengelakkan perut buncit amalkan senaman dan pengambilan makanan serta gaya hidup yang sihat


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 21:48


Pada 20-12-08 15:31 , Fattul_Bari posting:

!!! QUOTE !!!

bagi mengempiskan perut sila makan telur buaya yang baru bertelur,heheheheh



:-o biar betul ni?? Fattul_bari dah cuba ke??


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 22:03


Pada 20-12-08 21:34 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-11-08 19:05 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

perasan tak kalau lelaki dah kawin perut dia buncit betul tak???
tapi perempuan dah kawin tak pernah pula nampak peruh buncit

tapikan perempuan yang dah kawin punggung dia nampak besarkan
tapi lelaki kawain punggung tak nampak besar

ana pun pelik???


pengumpulan lemak lelaki dan wanita kan berbeza
kalau lelaki kat abdomen
wanita kat punggung
hehe nampak kan kalau lelaki yang badan besar digambarkan seperti buah epal
kalau wanita buah pear


mengelakkan perut buncit amalkan senaman dan pengambilan makanan serta gaya hidup yang sihat



tak semua gmbran buah epal dan pear tu...
ada jugak yang deposition of fat tu kat central part ni women (macam buah epal)
fat deposition kat central part bahaya sebab high risk for kencing manis


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1491 saat. Lajunya....