Krim Puff dan Cokelat ÉclairBahan untuk Pastry ‘Choux’ :(Kelongsong Krim Puff dan Cokelat Éclair)
330 ml air
190 gram mentega
240 gram tepung gandum
9 biji telur
sedikit esen vanila
secubit garam
Bahan untuk Krim Kastard:(Inti Krim Puff dan Cokelat Éclair)
55 gram tepung kastard
2 biji telur
1 tin susu cair – dibahagikan dua
225 ml air
160 gram gula
1/2 sudu makan mentega
sedikit garam
sedikit esen vanila
* 450gram krim putar (double whipped cream) – untuk inti Cokelat Éclair.
Hiasan untuk Cokelat Éclair :1 blok dark chocolate (dicincang kasar-kasar)
kacang badam (dicincang sederhana)
Cara Cara*Panaskan ketuhar dengan suhu 200c.*
** Alaskan tin pembakar dengan kertas alas kuih atau gunakan yang ‘non-stick’ **Cara membuat Pastry ‘Choux’(kelongsong Krim Puff dan Cokelat Éclair)
1. Jerangkan air bersama mentega dan garam.
2. Apabila sudah mendidih, masukan tepung dan kacau hingga rata.
3. Biarkan adunan ini sejuk sebelum menyalinnya ke mangkuk pemukul.
4. Dengan menggunakan pemukul “Kâ€, masukan telur satu persatu dan pukul hingga rata. Masukan esen vanila.
5. Masukan adunan ini ke dalam beg paip dengan menggunakan muncung bentuk bintang.
6. Dan picitkan bulatan kecil-kecil ke atas tin pembakar yang telah dialas dengan kertas alas kuih / non-stick.
*untuk ratakan muncung supaya pastry kelihatan menarik, basahkan jari anda dengan air atau susu.*
7. Bakar di ketuhar selama 25 minit dengan suhu 200 darjah.
*pastikan anda tidak membuka pintu ketuhar ketika pastry sedang dibakar***apabila sudah tempoh, pastry kelihatan ‘golden brown’, biarkan pastry di dalam ketuhar dengan pintu direnggang,
agar pastry kering dalam masa 10-15minit. **
8. Alihkan pastry tadi keatas tempat jaring untuk disejukkan.
9. Apabila sudah sejuk, belahkan dua (jangan sampai putus) dan isikan dengan krim kastard.
Cara membuat Krim Kastard1. Bancuh serbuk kastard dengan telur dan setengah tin susu cair.
2. Tapis dan ketepikannya.
3. Air, setengah tin susu cair dan gula dimasak atas dapur sehingga mendidih.
4. Apabila sudah mendidih, masukan bancuhan telur dan kastard tadi
dan masak lagi sehingga adunan ini pekat.
5. Apabila sudah pekat, masukan mentega dan esen vanila.
*sejukkan krim kastard ini sebelum diisikan ke dalam kelongsong krim puff tadi*
**lebih enak jika diisikan krim kastard sebelum sejurus dihidangkan**
Adunan Eclairs CokelatGunakan pastry yang sama tetapi picitkan adunannya memanjang seperti jejari.
Inti Cokelat Éclair1. Sejukkan krim kastard yang sudah dimasak.
Ambil 450 gram krim putar (double whipped cream) dan pukul dengan tinggi kelajuan sehingga pekat (berkilat).
2. Masukkan krim kastard tadi ke dalam krim putar ini dan kacau adunan sehingga rata
dengan sederhana kelajuan.
3. Isikan ke dalam kelongsong Éclair.
3. Cairkan sedikit cokelat dengan cara ‘double boil’ dan kemudian sapukan ke atas Éclair
yang berinti tadi
dan tabur sedikit badam cincang.
p/s: ‘choux’ disebut ‘shoe’

Selamat mencuba!
-----------------

[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 08-09-06 15:10 ]