Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 45 hari yang lalu
Muslim1987: 52 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: pilih ibu atau bayi...........


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» pilih ibu atau bayi...........

Please Mendaftar To Post


Oleh pilih ibu atau bayi...........

mawardah23
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26067
Posting: 312
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 12:31


Suami pilih ibu atau bayi?




> > Seorang lelaki berjalan mundar-mandir di lorong hospital,gelisah
> > akan keadaan isterinya yang akan melahirkan anak sulung
> > mereka.Setelah beberapa
> > jam ia menunggu, tak jua terdengar tangisan bayi. Tiba-tiba,seorang
doktor
> > berjalan tergopoh-gopoh keluar dari ruang persalinan menuju
> > kearahnya.
> > "Bagaimana keadaannya doktor?" tanyanya penuh harap.
> > "Maaf encik, kami sudah berusaha, keadaannya amat kritikal. Si
> > ibusudah tak sedarkan diri! " jawab doktor itu.
> > "Jadi bagaimana doktor ..?"
> > "Kami tak mungkin dan berupaya untuk menyelamatkan keduanya,
> > tapimasih
ada
> > harapan. Kami hanya punya satu pilihan, menyelamatkan si ibu, atau
> > menyelamatkan si bayi!"
> > Lelaki tersebut kebingungan, dan tak dapat berkata-kata.......
> > "Maaf encik, setiap saat amat berharga, tolong cepat untuk membuat
> > pilihan!" desak doktor itu.
> > Akhirnya, dengan berat hati lelaki itupun berkata dengan nada sayu,
> > "Doktor, saya sangat bingung .. Saya serahkan sepenuhnya kepada
> > doktor. Tolong lakukan yang terbaik!" pintanya.
> > Doktor pun bergegas kembali ke ruang persalinan. Nampaknya dia sudah
> > berpengalaman menangani masalah darurat atau kritikal seperti ini.
Dandia
> > tahu apa yang harus dilakukannya.
> > -------------------------------------------------
> > Ini adalah salah satu contoh, bagaimana keyakinan beragama boleh
> > mempengaruhi keputusan disaat genting.
> > Bagi seorang doktor beragama kristian/katolik, ia akan berusaha
> > menyelamatkan si anak, dan mengorbankan si ibu.
> > Bagi doktor muslim, ia akan berusaha menyelamatkan si ibu, dan
> mengorbankan
> > si bayi.
> > Memang benar, dua-duanya adalah pilihan yang sukar, tapi itulah
> > jalan terakhir dan muktamat.
> > Mengapa ia boleh berlaku seperti demikian?
> > Dalam ajaran kristian, setiap manusia yang lahir sudah membawa dosa,
> > doktrin ini dikenal dengan "dosa waris" atau "dosa asal".Manusia
> > yang lahir sudah menanggung dosa Nabi Adam dan Hawa. Untuk
> > menebusnya ia
harus
> > mengikuti seorang penyelamat yakni penebus dosa (Ketua Paderi atau
Pope).
> > Doktor Kristian itu akan berjuang sedaya upaya untuk menyelamatkan
> > si
> anak,
> > agar dia dapat lahir dengan sihat dan selamat walaupun sebaliknya
terpaksa
> > mengorbankan si ibu . Doktor berharap, setelah anak itu lahir ia
> > akan mendapat kesempatan untuk dibaptiskan, untuk tujuan menebus
> > dosanya.
Jika
> > si anak meninggal sebelum dibaptiskan, anak itu akan masuk neraka.
Sebab,
> > dosanya belum sempat ditebus.
> > Dalam ajaran Islam, setiap manusia lahir dalam keadaan fitrah/suci.
Doktor
> > muslim akan berjuang menyelamatkan si ibu, kerana dia tidak bimbang
> > yang bayi akan masuk neraka. Dengan terselamatkannya si ibu,
> > insyaAllah
setelah
> > sihat kembali akan dikurniai kekuatan untuk mengandung lagi dan
> > mudah-mudahan mendapatkan ganti yang lebih baik, yang lebih soleh.
> > Sedangkan anak yang tak sempat terselamatkan, biarlah ia kembali
> > kepada Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi
> > itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya
> > kelak tidak menjadi orang yang tersesat.
> > Demikianlah, dalam keadaan serba salah lelaki itu tak sempat untuk
> > memastikan agama doktor tadi. Dan ia sudah berserah sepenuhnya
> > kepada doktor itu.
> > Di dunia ini ada banyak agama dan kepercayaan. Pemahaman kita
> > terhadap ajaran agama yang kita anut, akan menentukan jalan hidup
> > kita.
> > Itu sebabnya amat penting bagi kita orang Islam menentukan yang
bakal
> > menerima kelahiran anak kita adalah seorang doktor muslim.
> > Sejak bangun tidur, kita sudah dihadapkan kepada pilihan.
> > 1. Meneruskan tidur, atau bangun sholat subuh?
> > 2. Untuk lunch dahulu, atau sholat zohor dahulu?
> > 3. Setelah habis kerja, adakah terus pulang ke rumah, atau
> > singgah ke
> > gerai
> > kopi/disco dahulu?
> > 4. Ikut terlibat melakukan pecah amanah, atau dimusuhi rakan
sekerja?
> > 5. Menyegerakan berkahwin, atau menundanya dulu?
> > 6. Hidup mulia di sisi Allah, atau mulia dalam pandangan
manusia?
> > 7. Dan banyak lagi.....
> > Kita akan sering dihadapkan pada pilihan-pilihan yang lebih
> > sukar,
> dan
> > melibatkan akibat atau natijah yang sangat ditakuti.
> > Kesimpulannya perbanyakkanlah muhasabah diri dan tambahkan ilmu
> dengan
> > majlis2 ILMU. Mudah2an selamat kita semua di dunia & di
akhirat.
> > Amiin..


-----------------
iman itu bukan hanya harapan, ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan di buktikan dengan amalan


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah23Profil   Hantar PM kepada mawardah23   Quote dan BalasQuote

masya_brywest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2003
Ahli No: 2317
Posting: 107
Dari: TeLuK InTaN

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 12:58


thank you 4 da info...kalau terpaksa...slamatkan lah ibu...insyaAllah, kalau ada rezeki, boleh dapat baby lain...semua bergantung pada situasi

Bookmark and Share

    


  Member Information For masya_brywestProfil   Hantar PM kepada masya_brywest   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 14:08


:-( memang cemas dan menyedih kan.....kalau saya,saya akan selamatkan si iu dahulu....kalau boleh selamatkan kesua2 sekali....Alhamdulillah.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 15:57


mestilah pilih ibu......


anak???
biarlah ia kembali
> > kepada Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi
> > itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya
> > kelak tidak menjadi orang yang tersesat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 02-09-06 18:49


macam dah pernah dipost suatu ketika dulu
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-09-06 18:56


pilih ibu

selamat ibu

choose ibu

ibu first...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 22:50


Pada 02-09-06 15:57 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

mestilah pilih ibu......


anak???
biarlah ia kembali
> > kepada Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi
> > itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya
> > kelak tidak menjadi orang yang tersesat.


ana setuju dengan qibtiyah...


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-09-06 23:05


Assalamualaikum...

Ibu-ibu sekalian tidak perlu risau... walau pun Doc non-muslim yang menyambut kelahiran tu... memang protokol Wad Bersalin di Malaysia untuk selamatkan ibu walau apa keadaan sekali pun...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

aisyah_yusro
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24903
Posting: 31
Dari: utm,skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-09-06 01:18


Pada 02-09-06 15:57 , qibtiyah posting:

!!! QUOTE !!!

mestilah pilih ibu......


anak???
biarlah ia kembali
> > kepada Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi
> > itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya
> > kelak tidak menjadi orang yang tersesat.



-----------------
cinta demi Ilahi
Bicara kita adalah bicara sufi
Tanpa suara dan kata-kata
Kerana penghubung kita adalah suara hati



Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_yusroProfil   Hantar PM kepada aisyah_yusro   Pergi ke aisyah_yusro's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103418 saat. Lajunya....