warahmatullah...
Beza Lelaki Dan Wanita
Lelaki
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri,dosa isteri,dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh..BERATKAN..
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggungjawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggungjawabnya maka dosa baginya terutama lelaki yang tua, manakala perempuan tidak,perampuan hanya perlu taat kepada suaminya.isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya turut ditanggung oleh suaminya..BERATKAN??
Suami kena bagi nafkah pada isteri,ini wajib tapi isteri tidak.walaupun begitu isteri boleh membantu.Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih2 lagi menggunakan pendapatan isterinya tanpa izin
Banyak lagi lelaki lebih2 lagi yang bergelar suami perlu tanggung.kalau nak dibayangkan beratnya dosa2 yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut.
Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah allah swt.ini orang lelaki kena tahu,kalau tak tahu kena jadi perempuan.Begitulah kira2nya...
Wanita
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.Perlu minta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak disebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki.
Menerima pusaka kurang dari lelaki.
Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat kepada isterinya.
Talak terletak di tangan suami bukan isteri
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki
PERNAHKAH KITA LIHAT DISEBALIKNYA??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok dan selamat.Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan?Itulah bandingannya dengan seorang wanita
Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat pada ibunya 3 kali lebih utama dr bapanya.Bukankah ibu adalah seorang wanita?
Wanita menerima pusaka kurang dr lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak2
Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk allah di muka bumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil.Manakala dosanya diampun Allah(dosa kecil)
Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya,ibunya,anak perempuanya,dan saudara perempuannya.Manakala wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 lelaki ini:suaminya,ayahnya,anak lelakinya dan saudara lelakinya.
Seorang wanita boleh memasuki pintu syurga melalui mana-mana pintu syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:sembahyang 5 waktu,puasa di bulan ramadhan,taat suaminya dan manjaga kehormatannya..
Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika tat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanp perlu mengangkat senjata.
MASYAALLAH....SAYANGNYA ALLAH PADA WANITA.....
Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa disisi seorang lelaki,tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa di sisi allah, maka dengan sebab itu Dia mengangkat kamu menjadi pemimpin...maka dengan keistimewaan itu,JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya...supaya kelak masing2 lalaki dan wanita dapat pulang menghadap allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.....
-----------------