Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-01-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 41
Ahli: 0
Jumlah: 41




  Yang Masuk Ke Sini
MaMaT1505: 18 hari yang lalu
Iswadi: 24 hari yang lalu
Martyr: 25 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: WANITA ITU RUMPUT SEMALU


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» WANITA ITU RUMPUT SEMALU

Please Mendaftar To Post


Oleh WANITA ITU RUMPUT SEMALU

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 15:21


WANITA ITU RUMPUT SEMALU


=============================================================
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah lah.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada
pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup
apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu
(pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil................

walluhualam......
p/s :- semoga memberi manfaat pada diri saya juga.......:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 27-01-06 16:09


insya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-06 16:17


:-) Assalamualaiikum....

Banyak lagi benda yang dijadikan oleh Allah dapat kita jadikan sebagai pedoman,contohnya macam semut.... :-di

Semut adalah haiwan yang sangat rajin dan gigih......jadi kita mestilah mengadaptasikan tabiat semut ini dalam kehidupan kita seharian seperti dalam bekerja,belajar & lain2 lagi...... :-) :-) :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 02:56


Iya kah tu eme86......apa pun malu adalah sabahagian dari iman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 08:54


syukran....emm..betul...alhayaa' minal imaan......:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 10:44


assalamualaikum..Betul tu eme86.Setiap ciptaan Allah ada hikmah dan maksud yang tersirat..sama-sama la kita menghayati nya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 02-02-06 15:05


insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:10


jadilah rumput nan lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
bagai karang di dasar lautan
tak terusik dilanda badai...

dalam sukar hitunglah kesyukuranmu
dalam tenang awasi kealpaanmu
setitis derita melanda
segunung kurnian-Nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-02-06 15:27


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:34


Pada 02-02-06 15:27 , anmahar posting:

!!! QUOTE !!!

:-)


:-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di


-----------------
SENYUMLAH SELALU.. SENYUM ITU SEDEKAH.. :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 15:36


gelak saja hafiz_along_83 ni!
hehehhe ada apa-apa ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 16:00


Assalamualaikum
Hurm, sebab tu kita digalakkan untuk menghayati alam ni sebab dalam setiap kejadian yang Allah ciptakan terselit hikmah dan pengajaran yang boleh dijadikan pengajaran dan iktibar dalam menghadapi hidup ni untuk bekalan di Negeri Abadi. Wanita dan semalu, memang satu analogi yang tepat dan menarik tapi satu saja, semalu rasanya berakar serabut bukannya tunjang, Walahuallam. :-)


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 02-02-06 16:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 16:00


rahsia tuhan di mana-mana.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 14:28


:-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 14:57


Pada 27-01-06 15:21 , ayang2roses posting:

!!! QUOTE !!!

WANITA ITU RUMPUT SEMALU


=============================================================
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah lah.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada
pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup
apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu
(pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil................

walluhualam......
p/s :- semoga memberi manfaat pada diri saya juga.......:)


assalamualaikum wbt
cerita ni sahihke?
berhati2 bila menisbahkan sesuatu kisah kepada Rasulullah SAW

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 03:37


kisah Rasulullah dan fatimah kisah yang perlu di ambil perhatian oleh muslimah zaman sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 10:14


!!! QUOTE !!!

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.


wanita sekarang kena pandai pertahankan diri sebab bahaya ada dimana-mana. rasanya wanita wajib belajar ilmu mempertahankan diri....


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-02-06 17:31


oleh itu, kaum wanita jadila seperti rumput semalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Nurilislami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13939
Posting: 53
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-02-06 19:22


Assalamuaalaikum wbt....

Terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurilislamiProfil   Hantar PM kepada Nurilislami   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-02-06 20:44


terima kasih ...semoga kita semua sebagai muslimah mengambil ikhtibar...moga2 kita menilai dan berubah..insyaalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

FIERASHAH
Warga Rasmi
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26695
Posting: 8
Dari: dungun

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-11-06 22:43


wahh.. ye ke? tak tau pula saya.. mesti ambik pengajaran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIERASHAHProfil   Hantar PM kepada FIERASHAH   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-06 00:10


assalamualaikum wbt sahiihkah kisah ini..jika benar di dalam kitab hadis mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 15:48


salaam...
thanks 4 d info...
nice...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

umi_iium
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2006
Ahli No: 27261
Posting: 133
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-01-07 16:52


begitu rupanya...
sama-sama lah kita contohi pohon semalu(^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umi_iiumProfil   Hantar PM kepada umi_iium   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 25-01-07 16:58


Pada 05-02-06 14:57 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-01-06 15:21 , ayang2roses posting:

!!! QUOTE !!!

WANITA ITU RUMPUT SEMALU


=============================================================
Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah lah.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada
pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup
apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu
(pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil................

walluhualam......
p/s :- semoga memberi manfaat pada diri saya juga.......:)


assalamualaikum wbt
cerita ni sahihke?
berhati-hati bila menisbahkan sesuatu kisah kepada Rasulullah SAW



ia bukan hadis sahih....saya dulu dah hantar kat group pmiupm...saya ditegur....dan seniour saya kata ia bukan hadis!1

hati-hati ya....bahaya Kalau kita sebarkan hadis palsu...berdosa

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-01-07 17:01


salam...
rumput semalu...??
hhmm...
nak tanam banyak-banyak lah....
:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 26-01-07 23:01


apapun, boleh lah diamik pengajaran dari cerita yang tak pasti dari mana ni...
rumput biar dipijak, masih teguh berdiri, berkhidmat untuk manusia, manghalang hakisan akibat kerakusan manusia
contohilah ye...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

miskin
Warga Rasmi
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27363
Posting: 4
Dari: perak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 00:38


assalamualaikum

emmm...seindah hiasan adalah wanita solehah

Bookmark and Share

    


  Member Information For miskinProfil   Hantar PM kepada miskin   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-07 00:39


cerita ini tak boleh disandarkan kepada Rasulullah saw

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 27-01-07 07:50


:]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-01-07 17:02


Pada 25-01-07 17:01 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
rumput semalu...??
hhmm...
nak tanam banyak-banyak lah....
:-) :-)



Kalau nak tanam.....mari lah datang kat rumah saya, ada banyak kat depan dan belakang rumah tu..bermula dari semalu kecik sampailah semalu gajah.. nanti boleh lah pilih yang mana suka.. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

yus_haniey
Warga Rasmi
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28483
Posting: 18
Dari: depan komputer

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-02-07 17:57


semalu gajah pun ada juga ke.rumah dekat dengan hutan tropika ke.hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For yus_hanieyProfil   Hantar PM kepada yus_haniey   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126432 saat. Lajunya....