Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: antara kereta buatan jepun dan eropah!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» antara kereta buatan jepun dan eropah!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh antara kereta buatan jepun dan eropah!!!

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 17:28


memandangkan kereta2 kat pasaran malaysia srkng ini dah berlambak, so antara kereta buatan kedua dua benua ini, mana yang anda pilih>>>??>>


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-01-06 18:27


sebab duduk kat malaysia...rasanya naruto-san akan pilih kereta jepun (excluding korea)....sebab compare dengan number of service centres, how easy to get new sparepat stuffs, number of mechanics...rasanya company kereta jepun paling baik....kalau rasa nak jugak beli kereta eropah...hanya satu saja yang diyakini....merz....sebab service centres banyak....ramai pulak mechanic yang thau baiki...sparepat pun senang nak dapat.

tapi kalau duduk kat eropah....terpulang...nak beli kereta eropah pun boleh, nak beli kereta jepun pun boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 18:35


:oops: :oops: semestinya Made In Japan.....inikan selipar pun lekat name mereka....selipar jepun...huhuhuuuu :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 05-01-06 18:45


Erm, menarik.
Ana lebih suka kereta Eropah.
Suka dengan imej dan gaya tersendiri inovasi beberapa pengeluar.
BMW, Renault, Citroen,SEAT,dll.
Terutamanya imej baru Citroen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:40


saya minat dengan BMW

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 12:44


jepun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-01-06 12:52


nak kereta buatan jepun la agaknya..macam lagi best saja..
tapi kadang-kadang kereta eropah pun ok..
tapi...tak kisah la kereta apa-apa pun kalau orang nak kasik..ambil sajalah..
asalkan bukan kereta buruk or kereta sorong...hehe :-di
siapa nak kasik kereta kat adelia?...hehe..time kasih.. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 15:05


..:|BMW|:.. Kereta ni memang best sangat-sangat, tapi minyak la masalah nya... Tension mengenang minyak untuk kereta BMW ini.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:55


saya suka Toyota...so jepun lah ek???

em...nak tanya, "Dasar Pandang Ke Timur" tu masih diguna pakai ke??? :roll:
kalau ye...bagus lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-01-06 15:57


Pada 11-01-06 15:05 , cititel posting:

!!! QUOTE !!!

..:|BMW|:.. Kereta ni memang best sangat-sangat, tapi minyak la masalah nya... Tension mengenang minyak untuk kereta BMW ini.. :roll:


bukan takat minyak saja mahal...service after sales pun mahal....sparepat susah nak dapat and mahal....tak ramai mechanic yang tahu baiki (sebab kereta eropah)....dan jugak....2nd hand price memang jatuh...compare dengan kereta jepun 2nd hand price maintain. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 16:51


ermmm..saya ni bab2 kerete memang suka...
saya lebih suka kerete eropah..
rekabentuk lebih menarik...sporty..dan banyak lgla..
saya suka BMW..semua siri..especially siri 3..
memang lawa...
harganye pun lawa..sampai 6 angka ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-06 17:07


Dua2 bagus yang penting ialah ONGKOSNYA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-01-06 19:27


Kalau kereta jepun..maintainence memang murah, dan banyak sparepart.tapi payah nak jumpa kereta jepun yang taraf luxury kat mesia.harga pulak cepat jatuh yang 2ndhand nya
bab kereta europe plok,kurang spare part.Kalau iku rank,maintainence paling mahal BMW,2nd volvo,3rd merc.tapi kereta merc payah nak jatuh harga,compare to BMW yang senang jatuh(2nd hand).BMW untuk orang muda,merc untuk orang tua.
i choose europe car(Kalau bnyyk duit la) esp BMW 5 series, Kalau bab jepon plok honda Accord europe version(memang sporty Kalau bndg dengan mesia version punya).kat tempat saya belajar ni dua kereta tu ada la di jalan raya,nk2 BMW 5 series mafia kat sini banyak guna,hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 11-01-06 20:02


europe laa..lagi edgy..lagi posh...lagi advance teknologi dia..tapi cost makes a lot of difference larr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 13:35


bukan takat minyak saja mahal...service after sales pun mahal....sparepat susah nak dapat and mahal....tak ramai mechanic yang tahu baiki (sebab kereta eropah)....dan jugak....2nd hand price memang jatuh...compare dengan kereta jepun 2nd hand price maintain. ;-)


service after sale tu memang mahal, yes spare part mahal and mechanic pun tak ramai tahu, yang tahu anatomy kereta ini pun kedai kedai mechanic yang agak 'classy' sikit, tapi bmw and mercz is the highest 2nd price value, antara yang paling tinggi
sekali of most european can market in malaysia berbanding dengan volvo yang paling rendah 2nd price value, and alfa dengan citroen, kalau anta beli sebuah bmw 320i tahun 1999 dengan harga RM 230.000 anta boleh jual balik pada awal tahun ini dengan harga RM 174,000 still lagi ada orang yang nak beli,
berbanding dengan korean car kia spectra, beli tahun 2001 otr RM 88,880 sekarang orang boleh jual pada tahun ini dengan harga RM 35,450 only
kereta japan yang ada 2nd value yang high most of all honda and toyota.


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 12-01-06 15:59


assalamualailkum... nak celah sikit... since saya minat bidang automotif... kereta2 dari jepun banyak dibina untuk tahap ekonomikal yang tinggi. seperti maintenance, spare part, penggunaan minyak dan harga yang tak terlalu tinggi, manakala kereta eropah dibina dengan lebih mementingkan keselesaan dan gaya, maka harganya tentu lebih mahal.. bagi saya saya pilih kereta jepun, lebih ekonomi

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 17:40


Pada 12-01-06 15:59 , insan232 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualailkum... nak celah sikit... since saya minat bidang automotif... kereta2 dari jepun banyak dibina untuk tahap ekonomikal yang tinggi. seperti maintenance, spare part, penggunaan minyak dan harga yang tak terlalu tinggi, manakala kereta eropah dibina dengan lebih mementingkan keselesaan dan gaya, maka harganya tentu lebih mahal.. bagi saya saya pilih kereta jepun, lebih ekonomi


saya setuju !!! rekaan kereta jepun juga ringkas tapi tampak hebat
dan berkuasa, berbanding dengan kereta dari eropah yang mementingkan gaya dan keselesaan, berbanding perfomance kereta mereka sendiri.


-----------------
....%iMaN & aMal%....


Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 16:23


salam...
pandangan ana la kan ana rasa kereta buatan eropah lagi bagus dari Jepun.
sebab abang ana ada pakai kereta fiat dan dari segi pemanduan memang bestla...
memang rasa lain masa bawak kereta tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 13-01-06 16:51


kereta2 jepun mudah dapat maintainance kat malaysia berbanding kereta eropah. kereta eropah ni kalau rosak, nahasla jawabnye. ribuan ringgit kena berbelanja untuk fix kan. berbanding dengan kereta jepun, kereta eropah bentuknya sangat dinamik. ana minat sangat dengan bmw, peugeot, wolkswagon, volvo, alfa romeo, skoda etc. begitu juga dengan toyota, honda and suzuki. tapi kalau anda warga eropah, lebih baik gunakan kereta euroe. berbanding dengan malaysia, di negara2 eropah, untuk maintainance, kereta2 jepun sangat mahal. contohnya diukraine, hanya mereka yang mewah sahaja pakai kereta2 asia seperti honda, proton, and kia. kalau bmw, merc, audi kat sini bertimbun. ana pernah drive kereta volvo and toyota. buat perbandingan, kereta volvo sangat seronok dipandu, berbandig toyota. volvo sangat stabil tetapi, miyak yang sangat banyak diperlukan. toyota pula agak sederhana kestabialnnya, tapi ekonomi untuk bahan bakar. so, kalau ana, ana akan pilih volvo......

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-01-06 12:08


tak ada la sampai ribuan ringgit nak maintain kereta europe ni, cuma tengok kekerapan and market kereta tersebut kat malaysia>>>
kalau banyak orang guna, so banyak la mechanic yang tau repair kereta europe tersebut spare part pun banyak and murah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.144907 saat. Lajunya....