Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 45 hari yang lalu
Muslim1987: 52 hari yang lalu


Cerpen
Topik: KAsihnya seorang adik terhadap kakaknya


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» KAsihnya seorang adik terhadap kakaknya

Please Mendaftar To Post


Oleh KAsihnya seorang adik terhadap kakaknya

DeenulIslam
Warga Rasmi
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16865
Posting: 6
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-09-05 17:48


cuba hayatinye........


saya cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada saya.
Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi
keperluan anak gadis ketika itu. saya ambil 50 sen dari poket seluar
ayah. Petang itu, pulang saja dari sekolah - ayah memanggil kami berdua.
Dia meminta saya dan adik berdiri di tepi dinding. saya menggeletar melihat
rotan panjang sedepa di tangan ayah.

"Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar. saya langsung tidak
berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma
tunduk memandang lantai.


"Baik,kalau tak mengaku,dua-dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat
tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang saya. Tiba-tiba, adik
menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata,
"Saya yang ambil!"

Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu,
hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik. saya gamam,lidah
kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik
tak tumpah. Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah
merungut:



"Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi
perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?" Malam itu, emak
dan saya tak lepas-lepas mendakap adik. Belakangnya yang berbirat
dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis
pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk.

Melihat keadaan itu. saya meraung sekuat hati, kesal dengan sikap saya yang
takut berkata benar. Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua
belah tangannya lalu berkata,"Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!"



saya mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik. Tahun bersilih
ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan saya bagaikan baru
semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh
dan saya pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti.
Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di
ruang tamu. saya terdengar ayah berkata, "Zah, kedua-dua anak kita
cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!"



"Tapi apalah maknanya bang...!" saya terdengar ibu teresak-esak. "Dimana
kita nak cari duit membiayai mereka?" Ketika itulah adik keluar dari
biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu. "Ayah,saya tak mahu ke sekolah
lagi!"



Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung
wajah emak,kemudian wajah adik dalam-dalam. Panggggg....sebuah penampar
singgah di pipi adik. Seperti biasa yang mampu saya lakukan ialah menutup
muka dan menangis.



"Kenapa kamu ni?Tahu tak,kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan
kamu, ayah akan lakukan!" "Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak,
dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," saya
memujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak.

"Kakak perempuan...biarlah kakak yang berhenti." Tiada siapa yang
menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya. Dia membawa bersamanya
beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia
lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat.....

"Kak...untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari
kerja dan akan kirim wang buat akak."
Apa lagi yang saya tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia
cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk
ayah.



Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa: "Ada
pemuda kampung tunggu kau kat luar!" "Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?"
Tergesa-gesa saya keluar bilik. Dari jauh saya nampak adik berdiri
dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen. "Kenapa sebut
orang kampung, sebutlah adik yang datang!"



Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni.Apa yang
akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik kakak?" Jantungku
terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. saya cukup tersentuh.
Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. saya kibas-kibas bebutir pasir
dan tompokan simen pada pakaian adik.

Dalam suara antara dengar dan tidak. saya bersuara, "Akak tak peduli apa
orang lain kata." Dari kocek seluarnya, adik keluarkan sepit rambut
berbentuk kupu-kupu.Dia mengenakan pada rambutku sambil berkata, "Kak,
saya tengok ramai gadis pakai sepit macam ni, saya beli satu untuk akak."
saya kaku. Sepatah kata pun tak terucap. saya rangkul adik dan dadanya
dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.



Tamat semester. saya pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen. saya
lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu. "Emak,tak
payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya balik."

"Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya
luka-luka."
saya menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan. "Sakit ke?"
saya bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya. "Tak....Kak tahu,
semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh
seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa
tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras.


" Apalagi...saya menangis seperti selalu. saya berkahwin pada usia menginjak
27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik.


"Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik.
"Adik tak ada pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik
ada."
"Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk.
"Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan
kesedihannya.



Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah
tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung,
juruacara majlis bertanya, "Siapakah orang yang paling anda sayangi?"
Spontan adik menjawab,


"Selain emak, kakak saya...."katanya lantas menceritakan suatu kisah yang
langsung tidak ku ingati.
"Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke
sekolah.Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai
kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada
saya. Dia berjalan dengan sebelah kasut. Sampai di rumah saya lihat
kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar."



"Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa
saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya
sampai bila-bila." Sebaik adik tamat bercerita. saya meluru ke pelamin,
mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.


-----------------
Terungkai kata Semanis Bicara.....Ukhuwah Fillah


Bookmark and Share

    


  Member Information For DeenulIslamProfil   Hantar PM kepada DeenulIslam   Pergi ke DeenulIslam's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 18:26


maaf saya cakap maybe saya stg sensitive tapi tu lah hakikatnya tiap kali saya baca kisah ni pasti saya akan menangis

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-10-05 09:30


waa...sedinyeee...tak tahan rasenyee...
sayangnyee kat adik itu..
memang kasih sayang sejati...
saya pun..maybe sensitip juga..tapi..dah sedih..terharu..nak buat bagaimana kan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

fikiranku
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23722
Posting: 2
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 26-03-06 16:58


sedih gila baca..saya juga seorang kakak..saya akan pastikan nasib mereka terbela walau kami selalu dipandang rendah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikirankuProfil   Hantar PM kepada fikiranku   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 22:41


macam pernah baca la...
tapi dimana ya??

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 21-08-06 21:28


terime kasih sebab memaparkan cerita ni baru saya sedar....hisy..nak nangis lah pulak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

aisyah_yusro
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24903
Posting: 31
Dari: utm,skudai

Johor  


posticon Posting pada: 22-08-06 01:36


alahai sedihnya tak tertahan mengalir airmata ni...ana adik lelaki juga...sekarang ana terpisah kerana dia di syria...a
dia memang mnjaga ana,menasihati ana dan berkongsi masalah dengan ana.bila disampingnya ana rasa selamat...

moga Allah melindungi adik dan memberi kejayaan di dunia dan akhirat ...
moga ada ramainya adikberrdik yang baik seperti cerita ni dunia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_yusroProfil   Hantar PM kepada aisyah_yusro   Pergi ke aisyah_yusro's Website   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:25


memang sedih

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

redhailahi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23514
Posting: 59
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 19:33


sedihnye..
tak sedar pun tiba-tiba air mata mengalir....
alhamdulillah kalau dapat adik macam 2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For redhailahiProfil   Hantar PM kepada redhailahi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 21:32


sedih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-08-06 21:53


cerita betul ke ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 24-08-06 21:59


terharunya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 22:03


Ana pernah baca cerita ini...tapi pengorbanan kakak...bukan adik..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-10-06 22:23


adik sayang akak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 12-10-06 16:42


saya tak ada kakak lah.
tapi cerita ni memang sdey.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094708 saat. Lajunya....