Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: Nasyid berunsur cinta......boleh kee...???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» Nasyid berunsur cinta......boleh kee...???

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasyid berunsur cinta......boleh kee...???

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 19:35


:roll: :roll: sekarang ni,ada pula lagu2 nasyid yang berunsur kan cinta antara laki dan perempuan,tak rasa pelik kee... :-o
kalau cinta terhadap Allah,Rasulullah,Ibu bapa,Adik beradik,Kawan2 macam mana plaak :roll:
tapi bukan semua kumpulan nasyid macam tu laaa
so,apa punca nya,apa tujuan nya...sila komen wahai sahabat2 ku.... ;-) ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 16-09-05 20:41


eemmm....terpulang pada individu...saya rasa bagus juga kalau ada lagu nasyid macam eme86 cakap tu....kita fikirlah..dia mengajar kita apa yang perlu kita kejar dulu sebelum kejar cinta...bukannya lagu2 tu m'galakkan kita bercinta...fahami lirik betul-betul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 22:55


Asalakn jangan melalaikan dan terlalu asyik sehingga lupa padaNya
;-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 13:47


pandai2 pilih yang sesuai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 13:52


rasanya ada...tapi kebanyakkannye percintaan yang dianjurkan tak silap ana dalam lirik nasyid tu ialah kearah perkahwinan...so bolehla...tak pun suami isteri...tak tau lah ada yang lain2 kumpulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 08:08


nasyid sekarang banyak yang merepek

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 10:52


Assalamualaikum wbt...
Ana rasa...tak salah pun....
sebab....dalam percintaan perlu ada batasan, kadang-kadang...bila some1 dengar lagu itu...baru dia sedar macam mana nak buat semoga percintaan mereka itu diredhai... ;-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aina_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.12.2005
Ahli No: 20996
Posting: 28
Dari: perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 11:14


Ana tak kata nasyid berunsur cinta tu elok...dan tak pula kata ia tidak elok..tapi kalau kita lihat lagu-lagu (bukan nasyid) sekarang..semuanya memuja cinta dan kadang-kadang boleh nenyesatkan..jadi nasyid berunsur cinta ini ditulis untuk memberi lorong yang betul ke arah menyalurkan cinta..hmm..bagi ana nasyi sebegini yang paling baik dihayati adalah seperti Bisikan Nurani yang memdedahkan ciri-ciri wanita yang patut dipilih sebagai teman hidup..secara tak langsung, muslimah juga terdorong untuk menanamkan ciri-ciri sebegini dalam diri mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_sofeaProfil   Hantar PM kepada aina_sofea   Quote dan BalasQuote

ajefikrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20170
Posting: 264
Dari: Bukit Mahkota

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 11:55


Pada 12-01-06 11:14 , aina_sofea posting:

!!! QUOTE !!!

Ana tak kata nasyid berunsur cinta tu elok...dan tak pula kata ia tidak elok..tapi kalau kita lihat lagu-lagu (bukan nasyid) sekarang..semuanya memuja cinta dan kadang-kadang boleh nenyesatkan..jadi nasyid berunsur cinta ini ditulis untuk memberi lorong yang betul ke arah menyalurkan cinta..hmm..bagi ana nasyi sebegini yang paling baik dihayati adalah seperti Bisikan Nurani yang memdedahkan ciri-ciri wanita yang patut dipilih sebagai teman hidup..secara tak langsung, muslimah juga terdorong untuk menanamkan ciri-ciri sebegini dalam diri mereka...


emmm..setuju.tapi jangan taksub sangat.yang tak ada kekasih pula,jangan lah kerana lagu..anda semakin bersemangat nak mencari.InsyaALLAH,akan tiba satnya nati..berusaha,bersabar dan janga terburu-buru. :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ajefikrahProfil   Hantar PM kepada ajefikrah   Quote dan BalasQuote

virus_merebak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21754
Posting: 22
Dari: Selatan

ghana  


posticon Posting pada: 12-01-06 13:54


nasyid bertemakan cintan-cintun boleh diibaratkan sebagai.......
Pilih jawapan yang betul

a) buang masa
b) buang karan
c) buang duit
di) buang perkara yang lebih utama
e) buang misi sebenar dah'wah
f) buang tebiat
pergi) kesemua di atas


-----------------
Virus Loading.............................................
[ Telah diedit oleh: virus_merebak pada 12-01-06 13:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For virus_merebakProfil   Hantar PM kepada virus_merebak   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 15:17


merapu

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 22:28


mendengar nasyid tak salah....malah ianya juga salah satu saluran untuk berdakwah.....tetapi disitu komentarnya...macam mana nasyid diperbolehkan....kalau ianya tak melalaikan pendengarnya..tak apa..ddiharuskan....tetapi kalau sebaliknya....tak boleh agaknya,,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 20:44


lagha dan melemahkan.lebih baik baca atau dengar quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 22:26


Macam mana dengan balada berunsur cinta,rock berunsur cinta,irama malaysia berunsur cinta????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 23:01


Pada 16-01-06 22:26 , syahid_zul posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana dengan balada berunsur cinta,rock berunsur cinta,irama malaysia berunsur cinta????


masakan minyak dan air masih samar kelihatan sempadan pemisahnya.!


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..
[ Telah diedit oleh: ana_MUSLIMAH2606 pada 22-01-06 08:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 08:44


kita jangan pandang serong pada artis nasyid kita, kalau tak ada mereka sapa lagi yang menerajui nasyid akan datang!
tak salah pun ana rasa, sebab mereka cuma berdakwah!
betullah, dakwah kepada remaja khususnya! remaja yang banyak buat dosa, buat silap...apa kata sahabat2 sekalian?8)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 22-01-06 11:34


ana memang minat nasyid tapi bila ana dengar nasyid cinta ana rasa nak bercinta..terbayang seorang wanita bertudung labuh tapi ana sedar itu melalaikan ana...so sekarang ana lebih suka dengar Rabbani ,Soldiers of Allah atau Qatrunada..tenang dan lebih semangat Lirik?cuba dengar lagu kumpulan Amuk yang kita pandang mereka sebagai melalaikan dan bukan hiburan islam dan bandingkan lirikx2nya..pendapat ana nasyid cinta lebih dminati oleh perempuan...bagaimana kita boleh menarik merekax2 yang lebih suka mendengar linkin park,slipknot dan entah apex2 lagi tu ke arah perjuangan islam?takkan kita nak biar pemuda pemudi kita tangkap lentoq saja...kita nak pemuda kita kental dan berani macam pemuda di palestin..isikan diri dengan ilmu pengetahuan,islam,bela diri barulah kita berani hadapi apa saja serangan kafir..janganlah kita leka degan negara kita yang aman ni..sekadar pendapat ana dan ana tak berniat menyalahkan sesiapa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 13:14


Pada 22-01-06 08:44 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

kita jangan pandang serong pada artis nasyid kita, kalau tak ada mereka sapa lagi yang menerajui nasyid akan datang!
tak salah pun ana rasa, sebab mereka cuma berdakwah!
betullah, dakwah kepada remaja khususnya! remaja yang banyak buat dosa, buat silap...apa kata sahabat2 sekalian?8)

nak tanya sikit..setakat ni,apakah kesan dakwah melalui nasyid berunsur cinta?ingat,tak lahir mujahid bersama hati yang dilumpuhkan dengan keindahan cinta manusia.!

nafsu mengatakan maksiat itu haq,sedang rasulullah mengajar agar tidak memanjangkan angan2.yang lagha tampak indah bila hati yang dipandu nafsu dah suka,maka dimana pula peranan iman dan taqwa mu?

ana:sama-sama kita baiki kepompong itu..


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

ratuSyahaDah0307
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2005
Ahli No: 21563
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 14:24


'nasyid brunsur cnta'
rasanya tak semua nasyid berunsur cnta ini tertumpu pada cnta manusia..kalau hayati betul2 mesej yang nak dsmpaikan insyaAllah boleh faham yang sbnr2nya cnta hanya cnta Ilahi..
saya pernah srvey kawan-kawan yang memang tak minat langsung nasyd..mereka cakap nsyd sekarang memang dah lari dr yang spatutnya..tapi itu just judge mereka.. Kenapa mereka anggp begitu??sebab ada word 'cinta'...kan?? then mereka xmlapangkn masa mereka untuk mnghayati nsyd...berapa banyak sangat nsyd yang brnsurkn cnta mnusia??kalau kena pada cara, takkan melalaikan..sebab, tema cnta yang dbwk brunsurkn nasiht... yang boleh mlalaikn kalau kita sendiri mmbnarkn diri kita hnyut dbuai prasaan..drajai nafsu..

"..jangan mudh mlafaz kasih, kasih itu pada siapa, jangan mudh mlafaz sayang, sayang itu untuk siapa, jangan mudh mlafaz cnta, cNta itu pada yang Esa, cntakn bunga kan layu, cntakn manusia kan prgi..."

waallahu'alam :-)


-----------------
"...ingin aku kembali, kepada fitrah iNsani,
tak sggupku jelajahi rmba duNiawi,
bbasknLh diriku dr dibeLenggu,
dOsa noda nafsu durjana..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ratuSyahaDah0307Profil   Hantar PM kepada ratuSyahaDah0307   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 14:32


rasanya tak ada cinta untuk memusnahkan manusia..
cuba fikir secara positifnya, cinta sesama manusia untuk keredhaannya cuma kita just mentafsir yang bukan2!
ana memang kaji serba sedikit tentang ini cuma tak serius sangat!
~harap maaf jika sesiapa terasa~

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

manjer
Warga Rasmi
Menyertai: 11.01.2006
Ahli No: 21848
Posting: 2
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-06 15:36


assalamualaikum,,ana rasa topic ini memang patut diketengahkan..walaupun ada nasyid yang cintanya disandarkan bukan kepada manusia, tapi mesej tu lambat sampai..kena dengar banyak kali baru boleh faham..apa kata kalau kita bcipta nasyid yang memarakkan lagi semangat jihad?ini tidak..asyik ingat nak bercinta yang belum pasti lagi kesudahannya..senang cerita melalaikan..
contohnya seperti nasyid dr kumpulan lah ruhul jadid..nama kumpulan saja sudah nampak gah..belum lagi mendengra lagunya yang membangkitkan semangat syabab2 zaman sekarang..
contoh nasyid malaysia,,semuanya berkisar mengenai cinta..kalau terbitkan album baru tanpa ada lagu cinta tak sah..
contoh nya nur kasih, kasih kekasih, damba kasih..dan lain2 kasih..

disini ana ingin mencadangkan agar antum dengar lagu nasyid -derap langkah para mujahid, -allah cinta para mujahid, - hari berjuang dan lain2 dari kumpulan lah ruhul jadid..
bila dah dengar,,buat perbandingan..mana yang lebih menusuk kalbu dan lebih memberi kita semangat islam?

harap maaf..ana tidak ingin menyalahkan mana-mana pihak..hanya ingin memberi pendapat
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For manjerProfil   Hantar PM kepada manjer   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 00:11


ana tak pernah bantah nasyid berunsur cinta... tapi secara individu tidak menyukainya kerana ianya bukanlah keperluan sedang ianya agak melekakan jua agak melanggar adab agama bila lelaki bersifat kelembutan yang dia asalnya tidak miliki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 00:19


jangan kita dok kutuk nasyid, lepas itu kita dengar pula lagu2 rock, pop, balada dan sebagainya...

saya pernah jumpa orang yang jenis macam ni, tak habis2 laungkan: "Tertegakkah Islam dengan nasyid???" tapi dalam masa yang sama dok minat dan dengar lagu siti nurhaliza, macam peminat setia pula :-?

cakap tak serupa bikin, bikin tak serupa cakap, cakap tak bikin2 :lol:

p/s: lagu nasyid itu banyak, pilihlah yang sesuai dengan jiwa masing2... ingat, tahap keimanan manusia itu tidak sama...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 23-01-06 00:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 00:42


Pada 23-01-06 00:19 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

jangan kita dok kutuk nasyid, lepas itu kita dengar pula lagu2 rock, pop, balada dan sebagainya...

saya pernah jumpa orang yang jenis macam ni, tak habis2 laungkan: "Tertegakkah Islam dengan nasyid???" tapi dalam masa yang sama dok minat dan dengar lagu siti nurhaliza, macam peminat setia pula :-?

cakap tak serupa bikin, bikin tak serupa cakap, cakap tak bikin2 :lol:

p/s: lagu nasyid itu banyak, pilihlah yang sesuai dengan jiwa masing2... ingat, tahap keimanan manusia itu tidak sama...



ana tau anta tuju kat ana.....
rasanya anta tak memahami apa yang kami rasa
kami = puak2 yang didedahkan dengan itu semua pada awalnya...

macam ustaz akil. anta kenal ke?

walauun dia dah berstatus dakwah, dia masih rock. Dia masih follow rock!

jangan berlagak kita dah pandai


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 06:53


Pada 23-01-06 00:42 , safa_indah posting:

!!! QUOTE !!!

ana tau anta tuju kat ana.....
maaflah saudara/i kalau sebab saya quote signature anda itu buat anda terasa...

sebenarnya saya just teringat kat kawan saya yang saya ceritakan itu, dan saya teringat pula signature yang kebetulannya anda punya, yang saya tak ingat siapakah empunyanya...

maaf ye sebab pinjam kata-kata anda, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

compak
Warga Rasmi
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16045
Posting: 3
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 08:00


Malaysia itu perlu kan hiburan, so tak lah kita berhibur...dalam bab cinta ini pula...better kita tanamkan CINTA kpa ALLAH lebih dr BAIK...berbanding cinta pada MAKHLUK...

Bookmark and Share

    


  Member Information For compakProfil   Hantar PM kepada compak   Pergi ke compak's Website   Quote dan BalasQuote

norayhunt
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2003
Ahli No: 3272
Posting: 53
Dari: Pel.Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-06 08:09


buat penilaian dengan betul....dan pilih yang bebetul...insyaALLAH selamat...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For norayhuntProfil   Hantar PM kepada norayhunt   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 03-02-06 14:16


BAGUSLAH ADA LAGI NASYID MACAMTU,BIARLAH MEREKA rasa BERTANGGUNGJAWAB SIKIT DAN ADA BERHATI-HATI DALAM PERHUBUNGAN.


-----------------
pengertian hidup ini akan lebih indah seandainya diiringi dengan keikhlasan hati dan keindahan budi.. ....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 08:55


nasyid berasaskan cinta sesama manusia sebelum perkahwinan tidak boleh.. kerana ianya fitnah dan dalam samar-samar(tidak jelas hujung janlannya) bersandarkan kepada fatwa yusuf al-qharadawi:

"Ingin saya tegaskan sekali lagi apa yang telah saya kemukakan beberapa kali bahawa saya tidak setuju dengan slogan sebahagian orang zaman moden tentang "Bercinta sebelum berkahwin", kerana jalan yang begitu penuh dengan bahaya dan meliputi kesamaran."     -.

tetapi dr yusuf qaradawi tidak menghalang pertunangan(booking)

Rujukan:
1. http://www.al-ahkam.com.my/forum2/viewtopic.phpt=27066">saja-12-0027

2. Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Fataawa Mu'asyirah - II. Cetakan ke 3. Manshurah : Dar Al-Wafa', 1994.


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

aremalzz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2005
Ahli No: 21290
Posting: 181
Dari: GolDeN SanD

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 10:08


Nasyid macam ini la yang menyemarakan lagi
Cinta enta enti ini...
pahtu kita marah kat orang yang bercinta..padahal kita yang mengalakkannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aremalzzProfil   Hantar PM kepada aremalzz   Pergi ke aremalzz's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 11:19


Pada 13-02-06 08:55 , khairuzzaman posting:

!!! QUOTE !!!

nasyid berasaskan cinta sesama manusia sebelum perkahwinan tidak boleh.. kerana ianya fitnah dan dalam samar-samar(tidak jelas hujung janlannya) bersandarkan kepada fatwa yusuf al-qharadawi:

"Ingin saya tegaskan sekali lagi apa yang telah saya kemukakan beberapa kali bahawa saya tidak setuju dengan slogan sebahagian orang zaman moden tentang "Bercinta sebelum berkahwin", kerana jalan yang begitu penuh dengan bahaya dan meliputi kesamaran."     -.

tetapi dr yusuf qaradawi tidak menghalang pertunangan(booking)



bagaimana pulak dengan cinta semasa tempoh pertunangan seperti dalam lagu Kasih Kekasih ... tapi rasanya apa yang dikatakan oleh Dr. Yusuf Qardhawi tu dah jelas kerana dia tak setuju dengan "Bercinta sebelum BERKAHWIN" ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 00:52


qaradawi menyatakan dalam fatwa mu'syirah:

pertunangan itu sekadar untuk tidak boleh orang lain masuk meminang tunangnya...
dan tidak lebih dari itu (tiada unsur percintan)...

itu sahaja daripada ana ...
detail boleh anta rujuk kat bawah

SIRI 3 : Bagaimana cara berhubung setelah berkenalan dan bertunang menurut Islam

     Interaksi lelaki dan perempuan didalam Islam dibenarkan dengan menturuti syarat-syarat yang ditetapkan didalam Islam. Andai kata semasa berinteraksi yang dibenarkan oleh syara' tercetus perasaan suka, maka bolehlah melakukan lamaran. Perlu diingatkan bahawa interaksi lelaki dan wanita bukanlah untuk tujuan begini. Proses ini didalam Islam di sebut "Khitbah". Ia hanyalah booking sahaja.


Syeikh al-Qaradhawi mengatakan :

"Khitbah (bertunang), walaupun dilakukan sebagai upacara, hal itu tidak lebih hanya untuk menguatkan dan memantapkannya sahaja. Dan khitbah bagaimanapun keadaannya tidak akan dapat memberikan hak apa-apa kepada si peminang melainkan hanya dapat menghalangi lelaki lain untuk meminangnya"
Sebagaimana disebutkan dalam hadith:

"Tidak boleh salah seorang diantara kamu meminang pinangan saudaranya"
                     (Muttafaq 'alaih)" -

Tidak wujud apa-apa hubungan diantara dua insan (lelaki dan perempuan) menurut kaca mata Islam. Percintaan sebelum perkahwinan tidak wujud didalam Islam.

Sila rujuk:
http://www.al-ahkam.com.my/forum2/viewtopic.php?t=27066">saja-12-0027
Masalah kasih sesama manusia. Kata Syeikh Al-Qaradhawi lagi :

"Ingin saya tegaskan sekali lagi apa yang telah saya kemukakan beberapa kali bahawa saya tidak setuju dengan slogan sebahagian orang zaman moden tentang "Bercinta sebelum berkahwin", kerana jalan yang begitu penuh dengan bahaya dan meliputi samar-samar."     -.

Didalam soal-jawab diatas juga menyatakan bahawa pasangan yang bertunang juga merupakan orang yang asing, pertemuan hanya dibenarkan bersama mahram perempuan tersebut.
Cuma satu sahaja keistimewaan wanita yang bertunang; dia haram dipinang oleh orang lain.




Rujukan :

1. Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Fataawa Mua'syirah - 1. cetakan ke 9. Kuwait : Dar Al-Qalam, 2001.

2. Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Fataawa Mu'asyirah - II. Cetakan ke 3. Manshurah : Dar Al-Wafa', 1994.



insyaAllah.. terjawab ye saudara...
soal ni memang susah dan jikalau ada fatwa mutaakkhirin tak tahulah...
sebab saya lemah sangat bab2 hukum fiqh ni...
cuma mengambil jalan selamat..
dengan izin Allah ia masih lagi tidak menyusahkan sehingga perlu kepada rukhsah..

wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 11:31


Tentang bercinta memang dah jelas di sini .. terima kasih akhi khairuzzaman ..

Namun mungkin ada yang faham bercinta yang dimaksudkan di sini ialah jumpa, dating, berbual dalam telefon dan sebagainya ... tapi bagaimana pula dengan menyimpan perasaan cinta terhadap orang yang ajnabi itu walaupun tidak pernah bertemu dan masih menjaga adab pergaulan ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 15-02-06 16:27


tak salah kalau lagu tu memberi nasihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 16:47


Pada 12-01-06 08:08 , biruenie posting:

!!! QUOTE !!!

nasyid sekarang banyak yang merepek



Bismillahirrahmanirrahim...
nasyid sekarang banyak yang merepek??/
berfikir dulu sebelum bercakap, sahabat...

tak dinafikan, banyak lagu2 nasyid berunsurkan cinta...
cuba fahami lirik2nya...
banyak mengajak kita ke jalan yang diredhai...insyaAllah...
nasihat boleh diberi, tapi cara kita menerima yang berbeza dan menentukan keberkesanan mesej daripada sumber...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 15-02-06 16:51


tidak boleh. Saya tidak setuju 100%. Sebab apa, medium Nasyid ini, ana rasa tidak bersesuaian dengan konsep cinta sesama manusia, kerana nasyid ini menurut para hukama adalah satu medium ketuhanan dan perjuangan.... Tapi, soalnya, mengapa diwujudkan unsur begini pada nasyid pada era ini, khususnya di malaysia........ Mengapa
dan
mengapa

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-04-06 19:23


salam....... ingin mencelah.apa yang khairuzzaman katakan tu memang amat betul dan paling tepat sekali....cuma kat sini ana nak sentuh sikit tentang nasyid....sebab apa tema cinta menjadi sambutan masyarakat?sebab dah memang lumrah manusia sentiasa ingin menyayangi dan disayangi...mungkin apa yang dilakukan pada penasyid sekarang adalah sekadar untuk market semata2...kalau dikaji pada liriknya ada sesetengah lirik yang menceritakan tentang cinta....tapi terlalu sastera sehingga orang boleh menafsir kepada dua maksud...cinta manusia atau cinta allah........kita yang tahu mana betulnya kena la terangkan pada mereka yang tersalah anggap....ana pun tak suka tema cinta manusia ni..kalau nak buat jugak biarlah mengenai cinta tuhan..tapi mungkin langkah yang diambil oleh penasyid sekarang adalah untuk menggalakkan kawin awal disebabkan gejala sosial yang berlaku........em ana harap ada komen dari sahabat sebab ana kurang ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 14:56


salam kepada semua.... ana sebenarnya tidak terlalu setuju dengan pernyataan di atas..

mungkin nasyid di malaysia ni lebih terikut-ikut kepada genre muzik yang lain agaknya....

memang terlalu berlainan dengan konsep yang dibawa kat Indonesia di mana nasyid mereka lebih mementingkan perjuangan...

tapi anyway... kita sangka baik lah... mungkin cara begini serba sedikit boleh membantu di dalam menangani gejala sosial remaja masa kini....    Insya-Allah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 19-04-06 00:26


terima kasih minur.....setiap orang ada taste masing2...kalau di barat banyak lagu2 meseg dakwah yang menggunakan macam-macam genre muzik...rap,pop, RMB dan sebagainya...mungkin waqi' malaysia belum membenarkannya untuk diterima....macam rabbani mula2 dengan album intifada...kecoh sangat tapi bila dah lama masyarakat kian menerima....kalau nak ambil yang lebih tenang dan sufi, boleh cari kumpulan dari indonesia.....terpulang la pada masing2 tapi yang penting cari yang positif, yang negatif buang...setiap manusia tak lepas dari kesalahan.......semoga allah ampunkan ana dan semua sahabat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 05:22


Tapi, matlamat tidak menghalalkan cara. Dalam buku Yusuf Al Qardhawi, antara 5 perkara yang mengubah sesebuah lagu itu dari harus kepada haram adalah mesej lagu itu sendiri. Kalau ia mengajak kepada kemungkaran, maka out! Cinta tu mengajak kemungkaran la... Maka, out!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-04-06 20:29


ok la fahim....syadid betul enta ye...k la kalau begitu ana harapkan enta perbetulkan apa yang penasyid kita lakukan dan enta cuba la cari inisiatif supaya nasyid yang berunsur cinta ni tak payah lagi keluar radio atau televisyen...mungkin?
em kalau enta ada komputer pun ana mungkin percaya lagu2 yang berunsur cinta ni tak ada kan?minta maaf kalau enta marah tapi enta tak boleh nak menafikan bahawa dalam jiwa manusia ini ada kesenian dalam muzik...lagu tarannum satu irama yang boleh tenangkan hati.....ana percaya enta tak setuju dengan ana............ana belajar sedikit tentang muzik so ana sangat terasa kalau enta terus menolak tentang muzik especially nasyid.ana yang belajar ni sebenarnya nak bagitau yang lirik berunsur cinta kepada manusia tak boleh maka ana cuba membetulkan supaya jangan sentuh bab cinta...Kenapa tidak membawa unsur sahabat.tentang rasulullah,nasihat tentang ukhwah,ibu bapa dan sebagainya

ana sekali lagi mohon maaf pada fahim...buang yang keruh ambil yang jernih...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-06 22:07


Pandangan Fahim memang betul..dan apa yang zarimi nyatakan juga ada rasionalnya.. Fahim bukan lah syadid tapi hakikat hukum..

memang kalau nak banding dengan nasyid dan nyanyian lain, ia sanagt berbeza..muzik barat dan timur juga berbeza.

masalah sekarang ialah, nasyid juga sudah mengagungkan wanita
kalau sedikit masa lalu kita dikenalkan degn Siti Khadijah, Rabiatul Adawiyyah, Sumayyah..sekarang???
Siti munawwirah!siapa?..inilah yang dilarang oleh islam walaupun dalam ungkapan syair mahupun sajak (apatah lagi nasyid)

dan lagi..Kenapa kita selalu nak bandingkan semua benda dengan barat, mereka dengan sifat mereka..kita dengan sifat timur..

kalau kita nak sekat radio atau tv dari siarkan nasyid cinta..atau muzik ke...memang tak boleh..(kita tiada kuasa)

cuma mungkin kita dalam warga ukhwah boleh mengawal dan saling ingat mengingati seasama kita..

bukankah komuniti ukhwah satu komuniti iyang islamik..jadi ..baik kita mulakan dari diri kita...warga kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 20-04-06 23:10


em time kasih ubai....apa yang perlu dilakukan adalah kita saling memainkan peranan supaya semua ni tak berleluasa...ana tak pasti Kenapa unsur cinta dan mengagungkan wanita dalam nasyid ni diperkenalkan....setakat yang ana berkecimpung dalam bidang nasyid ni, unsur ni tak pernah dijelaskan dari cikgu ana....setiap lagu dan personaliti juga persembahan perlu kepada niat yang betul......tiap kali nak persembahan mesti kita akan buat satu bulatan then baca doa then berpelukan tanda ukhwah supaya allah menjaga hati kita dan meseg yang nak disampaikn kepada audion itu sampai......lagu2 yang berunsur cinta ni ana tak ambil tahu......semua sahabat ana minta maaf jika terkasar bahasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 23:24


Rasulullah tidak mengharamkan berhibur kerana hiburan itu adalah kesenian bagi seorang yang bergelar insan... Aisyah ra. juga menari ketika menyambut Hari Raya di depan RasuluLlah tetapi baginda tidak menegah kerana Aisyah ra tidak menari di depan orang ramai dan kerana hiburan itu sendiri adalah rentak ketenangan jiwa... Apapun, insyaAllah, berhiburlah kita selagi ia tidak menyimpang... Ana tak tegas, tapi islam itu mudah. Semoga dapat terima.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-04-06 23:52


Dalam dalam kita mati-mati mengkritik nasyid berunsur cinta ini tidak boleh,dalam masa yang sama juga kita terhibur dengan lagu sedemikian(saya ingatkan diri saya sendiri)...hakikatnya,ia seolah-olah satu unsur yang mudah sebati dengan jiwa.Satu keperluan yang perlu diisi ketika ia memerlukan.Masalah pengisian itulah yang harus difikirkan dan bukan elemen keperluan tadi..Kerana kita tidak berdaya melawan fitrah.Sebab itulah,pengisian tadi akan merencanakan segala-galanya.Dan pada kalimah "pengisian" itulah segala idea,buah fikiran, harus ditumpukan....Nasyid itu sangat baik sebagai altenatif untuk menghibur jiwa.Psikologi awal saya tentang nasyid(ketika kecil) adalah ia berbentuk selawat,lagu2 arab yang memuji tuhan,lagu2 dakwah,lagu2 perjuangan dan seumpamanya.Tapi bila saya lupakan memori itu dan bertanya pada diri,apa itu nasyid?Ianya sudah berubah.... sama ada boleh kita katakan ia telah dikotori atau ia telah di"komersilkan" atau ia telah di"moden"kan dengan istilah kontemporary dan sebagainya....masalahnya bukan disitu tapi pada konsep pengisian.Dan dalam aspek pengisian ini adanya nilai2 keihklasan,kejujuran,rendah diri,ketaatan diatas jalan dakwah.. Sekiranya hanya sembang mengatakan mahu berdakwah,sedangkan hati dan perilakunya terbalik dr apa yang dikatakan,maka tinggallah ia hanya hiburan dan aspek pengisian tadi akan menjadi kosong dan merugikan dakwah itu sendiri...
wassalam


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

sonar
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2006
Ahli No: 24325
Posting: 2
Dari: PENANG

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-04-06 02:24


ASSALAMUALAIKUM

Bookmark and Share

    


  Member Information For sonarProfil   Hantar PM kepada sonar   Quote dan BalasQuote

zarimi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.04.2006
Ahli No: 24209
Posting: 77
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-04-06 22:38


em time kasih shahid...malu ana pada semua....time kasih atas teguran.meseg yang di bawa mesti tidak melanggar syariat dan paling penting adalah penyampainya mesti juga berakhlak...rami jugak kita tengok artis nasyid bawa mesg baik tapi bila kat luar....perangai masyaallah dan paling penting hati ada yang hati busuk nak meruntuhkan kumpulan demi kumpulan....nauzubillah...fahim,ana minta maaf.semoga allah ampunkan ana dan enta maafkan ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For zarimiProfil   Hantar PM kepada zarimi   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 16:05


tepuk dada...tanya selera..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 16:41


tak ada salahnya nasyid cinta ni pada saya..nasyid2 ni menyampaikan pada kita cara yang jelas dan benar untuk menyalurkan cinta pada orang yang kita suka..perasaan kasih sayang sesama insan ni fitrah manusia..ALLAH telah menghadirkan perasaan ni dalam diri insan supaya generasi manusia boleh diteruskan dan manusia hidup dalam aman damai..lagipun lagu2 ni bukanlah besifat cinta maut,cinta gila ataupun cinta separuh mati pada manusia..cinta yang dilagukan oleh kumpulan nasyid ni semua kearah perkahwinan..dan pasrah pada ketentuan ALLAH sekiranya [email protected] tak ada jodoh mereka..contohnya lagu doa seorang kekasih-inteam..lagu ni bagus msgnya..perasaan cinta dan harapan diserahkan pada ALLAH untuk menentukan..
saya minta maaf kalau ada yang rasa saya salah cakap..ini cuma pandangan peribadi saya..saya terpamggil untuk bagi komen sebab saya tengok ada sbilangan ahli ukhwah tak habis2 blame nasyid cinta..kononnya nasyid ni merosakkan fikiran..seperti mghalalkan cinta anta anti dan sbgnya..pada mereka cinta hanya untuk ALLAH..saya akui memang benar cinta kita yang utama pada ALLAH..rasulNya dan islam..tapi itu tak bermakna manusia tak boleh menyayangi sesama mereka..kalau tak takdelah perkahwinan..
erm..pada sesiapa yang asyik dok blame nasyid cinta ni,saya nak tanya apa dalil kalian yang nasyid cinta tu salah..fikir-fikirkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-07-06 16:42


pada pendapat saya yang cetek ilmu ni..

kalau nasyid tu berunsur cinta pada manusi pun, tapi cinta yang berlandaskn syariat islam, yang boleh mengingtkn kita pada ALLAH, rasanya boleh...

lagi 1, setakat yang saya dengar lagu2 nasyid berunsur cinta manusia ni, tunjangnya tetap cinta pada ILAHI...that's the main theme actly..

wallahua'lam..

tepuk dada, tanyalah iman...


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 09:34


ok apa nasyid berunsur cinta...sekurang2 nya kita akan lebih tau tentang batas dalam percintaan dan ikut syariat yang ditetapkan...
kita akan beusaha mencari pasangan yang terbaik dan cuba menjadi diri kita yang terbaik...
ini dapat menarik golongan remaja membeli album nasyid kerana lagu2 cinta seperti ini...
bila dah beli...baru boleh menghayati semua lagu dalam kaset itu kerana bukan semua lagu berunsur cinta...ada yang berunsur ketuhanan, perjuangan dll...
ni kira strategi pemasaranlah..
kena bijak dalam berdakwah ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:08


bagi saya, pandai-pandailah memilih nasyid yang dapat menginsafkan diri dan bukannya yang melalaikan diri kearah selain mengigati ALLAH s.w.t.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 14:26


jika cinta manusia mampu membawa kepada cinta Yang Maha Esa, takkan tak boleh agaknya????

p/s: sebenarnya tak berapa suka pun , tapi rasanya tak salah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 15-07-08 14:40


saya tak suka :D
saya jenis tak jiwang. kasihan kawan-kawan saya yang jiwang.
habis hanyut dek kerna lagu2 NASYID (kononnyelah) cinta. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 15:15


sekarang ni nasyid dah macam-macam pesen....
ye lah... macam-macam ada katakan...
nak ikut peredaran zaman lah...
nak kelainan lah..
macam-macam lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

dinul_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18883
Posting: 10

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 12:35


salam...saya rasa nasyid itu tidak bersalah..yang bersalah adalah manusia yang selalu menyeleweng daripada akidah islam yang sebenar..memang diakui..nasyid yang berunsur cinta boleh melalaikan..tapi jika diteliti daripada segenap aspek..mungkin nasyid cinta boleh dijadikan gudline bagi mereka yang bercinta di luar sana..perlunya nasyid ni menyedarkan mereka bahawa cinta itu perlu didasari dengan cinta Allah..sebelum mendambakan cinta sesama manusai.ini kerana manusia tidak boleh lari daripada sunatullah.fitrah manusia itu sendiri.wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinul_imanProfil   Hantar PM kepada dinul_iman   Quote dan BalasQuote

hilyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.01.2007
Ahli No: 28324
Posting: 30
Dari: bumi AL-KHALIQ

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 11:26


ana berpendapat,
nasyid berbentuk cinta sesama insan perlu dikurangkan, melainkan lagu nasyid yang mendendangkan cinta dan kasih sayang sesama insan yang telah ada ikatan yang halal. contohnya, lagu-lagu nasyid daripada kumpulan hijjaz yang mendendangkan lagu untuk para isteri, anak -anak permpuannya.
sekiranya nasyid berunsurkan cinta sesama insan yang belum ada ikatan yang sah/halal, dikhuatiri akan menimbulkan angan-angan yang mungkin muncul dalam minda si pendengar sehingga melalaikan seseorang itu.
berdasarkan situasi ini, hiburan nasyid tersebut salah untuk kita menghayatinya.
dan sama sajalah seperti mendengarkan lagu-lagu cinta yang dinyanyikan oleh penyanyi bukan daripada kategori nasyid...
sama-samalah kita fiirkannya,
ana lebih cenderung kepada lagu2 nasyid daripada RAIHAN
mereka sentiasa memperjuangkan irama nasyid asli yang berunsur ketuhanan dan kemasyarakatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilyahProfil   Hantar PM kepada hilyah   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 11:34


Assalamualaikum

Berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah
tapi pabila salah memilihnya membuat kita jadi bersalah

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 01-08-08 21:50


salam...

saya pun rasa nasyid berunsur cinta kepada insan ni perlu dikurangkan....melalaikan dan tak best sebenarnya nasyid-nasyid begini...

bagi saya kalau nasyid untuk bangkitkan semangat jihad dan menginsafkan lagi best dan bermanfaat....100% tak melalaikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 01-08-08 22:07


berhibur tiada salahnya..kerna hiburan itu indah...hanya pabila salah memilihnya...membuat kita jadi bersalah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 23:05


uhukkkk....tersilap lirik pula..tak ikut wazan qofiyah arudh lakk huhuhuhuhuhuhuhu
Sorry Raihan...annamuslimah pandai ilmu arudh..thanks for teguran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162898 saat. Lajunya....