Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Islamic Coupling...ada kerr?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Islamic Coupling...ada kerr?

Please Mendaftar To Post


Oleh Islamic Coupling...ada kerr?

syahrussafr
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2005
Ahli No: 18444
Posting: 1

italy  


posticon Posting pada: 25-08-05 17:21


:-D
Salam buat semua alimin.....

Pemakaian subang di kalangan siswa-siswa yang zahirnya lelaki telah menjadi kebiasaan sekarang ini.
Baru-baru ni rakan sekuliah ana sudah ada yang bertindik.Mulanya terperanjat tapi cuba Husnul Zon,kalau-kalau cuma sangkut(tetap salah!)...selepas ana perhati betul-betul memang sah bertindik!

Serba-salah dibuatnya...akhirnya bila teman-teman sekuliah menyindir baru lah dia tanggalkan...Malu alah.Kekadang ana terfikir,macam mana lah nak wujudkan 'Biah Solehah' dalam kampus,kalau teman sekuliah pun kita malu-malu nak tegur...
pernah tak kita tegur sahabat-sahabat kita yang ber'couple' dengan adab yang tidak sopan sebagai seorang muslim...

Ana harap sahabat-sahabat faham apa maksud 'coupling' yang cuba ana maksudkan di sini...bagi yang belajar di IPT pasti faham keadaan ini.Beranikah kita menegur sahabat kita yang sering ber'couple' walau pun di tempat makan awam.....benarkah tiada nas dalam Al-Quran menegah 'coupling'/dating di tempat awam?Adakah itu namanya Islamic Coupling?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahrussafrProfil   Hantar PM kepada syahrussafr   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 17:27


ana musykil ni...
ada ke istilah COUPLE dalam islam..
kenapa mesti mhalalkan sesuatu yang dah sedia jelas keharamannya..

wallahua'lam.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:27


tunang sama tunang tu bukan dikira couple ke ?? couple tu kan maksudnye sepasang kan?? laki bini tu bukan couple ke??

yang jadi tak elok tu bila asyik jumpa selalu.. sms kerap sangat.. main2 misscall banyak.. call in dan out saje2.. "nak tanya khabar saja" konon.. tu yang jenis biasa2 nya tu..

yang teruk punya couple tu yang sampai terlanjur pdhal tak nikah lagi.. tak kira lah budak biasa ke.. tahfiz ke.. ustzh ke.. imam surau ke.. kalau sampai tahap tu memang nampak sangat lah berdosa.. haram.. haram dekati zina.. zina tu dah tentunya haram..

tapi kalau memang dipertemukan dengan cara baik(kira confirm nak kahwin lah ni).. cara bermuamalah pun baik.. kurang sms @ main2 m'call (atau secara relatifnye tak ada langsung)... ibadah masing2 ok.. terjaga akhlak dan peribadi... tak teringat kat psgnnye selalu.. akademik boleh perform baik.. kerja pun lancar.. takkan itu pun haram.. jangan suka-suka keluarkan hukum ye.. nanti kena hukum..

kalau nampak couple tu macam islamik saja orgnye.. yang laki janggutnye sikit punya lawa.. kopiah.. baju raihan (rabbani dan hijjaz pun ada baju lah).. yang muslimah tu pulak macam thiqah gila saja.. tudung labuh @ besar.. stokin pun pakai.. tapi kalau mereka tu selalu sangat dilihat makan bersama ke.. bertemu tanpa ada kepentingan yang munasabah ke.. sms selalu ke (yang confirm belum kahwin lah.. kalau dah kahwin, jangan pergi serang pulak).. itu memang tak islamik.. memang tak islamik.. kulit saja tapi isinya ... munafik agaknya.. tak pun fasik.. (ni bukan hukum ye.. pendapat saja)

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 17:54


tak ada yang nak sangkal pendapat saya ke... any objection??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 18:16


Pada 25-08-05 18:27 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

tunang sama tunang tu bukan dikira couple ke ?? couple tu kan maksudnye sepasang kan?? laki bini tu bukan couple ke??

yang jadi tak elok tu bila asyik jumpa selalu.. sms kerap sangat.. main2 misscall banyak.. call in dan out saje2.. "nak tanya khabar saja" konon.. tu yang jenis biasa2 nya tu..

yang teruk punya couple tu yang sampai terlanjur pdhal tak nikah lagi.. tak kira lah budak biasa ke.. tahfiz ke.. ustzh ke.. imam surau ke.. kalau sampai tahap tu memang nampak sangat lah berdosa.. haram.. haram dekati zina.. zina tu dah tentunya haram..

tapi kalau memang dipertemukan dengan cara baik(kira confirm nak kahwin lah ni).. cara bermuamalah pun baik.. kurang sms @ main2 m'call (atau secara relatifnye tak ada langsung)... ibadah masing2 ok.. terjaga akhlak dan peribadi... tak teringat kat psgnnye selalu.. akademik boleh perform baik.. kerja pun lancar.. takkan itu pun haram.. jangan suka-suka keluarkan hukum ye.. nanti kena hukum..

kalau nampak couple tu macam islamik saja orgnye.. yang laki janggutnye sikit punya lawa.. kopiah.. baju raihan (rabbani dan hijjaz pun ada baju lah).. yang muslimah tu pulak macam thiqah gila saja.. tudung labuh @ besar.. stokin pun pakai.. tapi kalau mereka tu selalu sangat dilihat makan bersama ke.. bertemu tanpa ada kepentingan yang munasabah ke.. sms selalu ke (yang confirm belum kahwin lah.. kalau dah kahwin, jangan pergi serang pulak).. itu memang tak islamik.. memang tak islamik.. kulit saja tapi isinya ... munafik agaknya.. tak pun fasik.. (ni bukan hukum ye.. pendapat saja)

:-)



Sesungguhnya benar.....
tetapi sebagai tambahan ingin dinyatakan disini Islam tiada kulit..
dan maaf ya adalah berbeza antara munafik dengan orang yang lemah imannya....yelah manusia selalu tergoda dan digoda... memetik kata Imam Ghazali kekadang Syaitan menggambar sesuatu yang baik dan suci kepada manusia , walhal sebenarnya tidak..mungkin dengan kelemahan iman dan hawa nafsu mereka ni terjjerumus..dan ana berpendapat mereka ni bukanlah fasik, atau munafik....kalau mereka ni kekawan kita , sedara ke..atau kita sendiri...berilah peringatan dan kesedaran....
dan pada ana couple tu hanya sah pada orang yang dah berkahwin sahaja, bertunang ni belum lagi........selagi belum Ijab dan Qabul...
janganlah dengan tiket pertunangan itu membuatkan segalanya halal....apatah lagi yag tak ada apa-apa ni...



Ana : sekadar buah pendapat bukan hukum...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 26-08-05 18:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 18:37


ya.. saya setuju tu akhi zulman.. macam ni lah ok.. nasib baik saya tak 'tersesat'..
[ Telah diedit oleh: hafiz_along_83 pada 26-08-05 18:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 18:49


anta nak 'tersesat' ke mana hafiz?

ps: macam2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 15:39


alaa.. 'tersesat' ke mana-mana saja lah.. takkan tak faham agaknya.. buat2 faham sudah lah ye...
[ Telah diedit oleh: hafiz_along_83 pada 28-08-05 15:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 15:45


assalamualaikum ... tak salah couple , janji tau batas.. tengok macam ash norbayah couple dengan suami dia masa sebelum kawin... kan bahagie begitu...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 15:54


seharusnya kita sebagai muslim ana rasa masalah 'coupling' ni harus diatasi dengan sebaik-baiknyer...kerana inilah racun paling berbisa yang kian memamah hidup & jadi diri remaja islam sekarang...kerana itulah pada masa kini susah nak dilihat keperibadian sprt saidina Ali,Saidina Hamzah...mahupun....kesopanan & ketertiban tingkah laku semulia Fatima Azzahra....ingatlah kerna setiap kali perjumpaan @sms sekalipun...sebenarnya membuka peluang kepada pihak
''ketiga'' menyucuk ''jarumnya''....wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 15:59


couple apa?kahwin aje..tak ada masalah kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 16:04


tula cara terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 19:20


siapa cakap tak ada...ada lah...cuma mereka ini saja tak hendak mengaku.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 19:41


Pada 28-08-05 15:59 , sahabat_ingatan posting:

!!! QUOTE !!!

couple apa?kahwin aje..tak ada masalah kan


hmm..kerja, duit, rumah, kereta, mertua, ilmu, persediaan.. huhuhuh

ke nak tambah lagi?


ps: eh jangan kata saya ni couple2 jugak pula
[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 28-08-05 19:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-05 22:35


makin kerap pula ana tengok topic ni.. :-) kan banyak lagi topic yang boleh diperbincangankan..bila kita buat apa yang ALLAH suruh dan jauhi apa yang dilarang mesti tak ada problemkan..so tak timbul2la mslah2 macam ni kan..


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-08-05 22:43


berapa banyak dah topic ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 28-08-05 23:17


bercinta lepas kawin lagi indah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

balqis2004
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10740
Posting: 33
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 23:32


ermm...confius sungguh...sebenar2nyer...boleh ke tak couple b4 kawin ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqis2004Profil   Hantar PM kepada balqis2004   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 23:33


Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.~ Mahatma Ghandi

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan. Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati.

assalamualaikum wbt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 23:48


topic berulang --> takpela peringatan buat kita yang selalu lupa

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-08-05 09:26


Tak nak komen apa- apa..., Sebab ana pun bercouple jugak... Terasa jugak bila diutarakan tajuk forum ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-08-05 09:37


ehem

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-08-05 10:06


kembara cinta menuju negeri abadi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 10:11


bercouple.. hehe.. dalam quran kan dah sebut.. hampiri zina pun tak boleh.. ya Allah ampuni hambaMu yang sering lalai ni ya Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 11:37


Pada 28-08-05 15:39 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

alaa.. 'tersesat' ke mana-mana saja lah.. takkan tak faham agaknya.. buat2 faham sudah lah ye...



tersesat ke...belum lagi....hehe











Ana : faham dan hadam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 00:56


Pada 25-08-05 18:27 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!



kalau nampak couple tu macam islamik saja orgnye.. yang laki janggutnye sikit punya lawa.. kopiah.. baju raihan (rabbani dan hijjaz pun ada baju lah).. yang muslimah tu pulak macam thiqah gila saja.. tudung labuh @ besar.. stokin pun pakai.. tapi kalau mereka tu selalu sangat dilihat makan bersama ke.. bertemu tanpa ada kepentingan yang munasabah ke.. sms selalu ke (yang confirm belum kahwin lah.. kalau dah kahwin, jangan pergi serang pulak)

:-)



hehehe....ada juga kan? kadang-kadang orang tertanya-tanya ni dah kahwin ke belum...npk macam baik saja...nak kata tak kahwin lagi pun susah sebab jarang pulak npk kalau pasangan yang sebegini bersama masa makan atau study...

biasanya kalau yang pakai biasa2 yang makan atau study bersama mesti kata pasangan couple tapi kalau yang berketayap dan bertudung labuh mesti orang dah susah nak buat penilaian...yelah takkan depa nak buat begitu...tapi ada juga kan? :lol: :-D :-P :-) :-o :roll: :-?


takmo lah couple..menakutkan :-D :lol:


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-08-05 12:03


....haru jugak bila dah bercouple..memasang angan untuk hidup semati..alih-alih ditakdirkan suatu masa....masing2 berpisah..bawa haluan sendiri...

tentu kecewa sangat2 kan??

kesimpulannya...tak payah lah bercouple...banyak kesan buruknye...walaupun ada yang mengatakan masa bercouple tak buat apa-apa...tapi Kalau dah sentiasa ingat..rindu..apa citenya??..ramai yang tak menyedari yang tersirat di sebalik yang tersurat itu...

yann pasti nya..bila bercouple..sudah tentu ia bakal menganggu emosi...

so awas..sebelum terjebak dengan maksiat yang tanpa kita sedari...ok?

...:):):):) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 15:18


orang yang bercouple ni.. kadang-kadang saya tengok.. depa jadi macam tu sebab ikut kawan2 pun ada.. kawan tak ada apa-apa.. dia pulak yang lebih2.. itu pun ada jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

balqis2004
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10740
Posting: 33
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-05 09:57


Pada 28-08-05 23:33 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.~ Mahatma Ghandi

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan. Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya. Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati.

assalamualaikum wbt...




..................erm..so serah saja hati kita pada Allah...kan?
cintailah Tuhan kerana ia adalah cinta sejati....kan?
kan bahagia Kalau cinta kita diterimaNya....
moga kelak Allah kurniakan kita kasihNya dari sekeping hati yang juga cintakanNya....
amin....

destinasi cinta ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqis2004Profil   Hantar PM kepada balqis2004   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 13:55


couple? banyak tak baik dari baik...biasanya bila kita bercouple ni akan terbit dalam hati kita rasa sayang, rindu dan sebagainya...yang menjadi masalahnya ialah bagaimana kita nak menzahirkan rasa cinta tu? jangan pula dalam masa kita nak menzahirkan rasa cinta pada insan bernama kekasih ini, kita melakukan perkara yang muharramat...nauzubillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 17:12


coupel???
tak perlu...

nikah???
perlu....

;-) ;-) ;-)

ps: so jangan couple..nikah terus.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 11:23


jangan tunggu lama-lama..
nanti lama-lama..
dia diambil orang..

cuba kita tukar.. ok tak bunyi nya??

jangan couple lama-lama..
nanti lama-lama..
dosa merata-rata..

so.. kalau dah gatal sangat.. nikah saja.. sempurna separuh agama..

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-09-05 09:27


orang sekarang ni memang susah nak cari yang beul-betul beriman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 15:31


Pada 06-09-05 11:23 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

jangan tunggu lama-lama..
nanti lama-lama..
dia diambil orang..

cuba kita tukar.. ok tak bunyi nya??

jangan couple lama-lama..
nanti lama-lama..
dosa merata-rata..

so.. kalau dah gatal sangat.. nikah saja.. sempurna separuh agama..

:-)



Assalamualaikum...
memang betul
tapi...
bimbangkan...
tak sempat dapat anak...
dah cari yang katluar...
katanya...
yang kat rumah tu...
dah tak ummmph...
lelaki ni suka enjoy...
berjiwa muda lah katakan...
cari ilmu dulu...
baru lah kahwin...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:12


Allah dah kata jelas dah dalam Al-Quran...

wala taqrobuzzina...
couple couple ni dah mendekati zina dah...
takdak benda pun yang menghalalkan couple ni...
taktau lah agaknya agaknya dari masyitah cakap boleh ke lepas ni...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-05 09:57


Pada 08-09-05 17:12 , rebel7th posting:

!!! QUOTE !!!

Allah dah kata jelas dah dalam Al-Quran...

wala taqrobuzzina...
couple couple ni dah mendekati zina dah...
takdak benda pun yang menghalalkan couple ni...
taktau lah agaknya agaknya dari masyitah cakap boleh ke lepas ni...huhu


Assalamualaikum...
maaf...bukan nak sokong pendapat dari.
tapi kita patut hormat dia..
jangan mengaibkan dia...
bagi shah... msih aada lagi couple islamic ni...
cuma kita yangtak tahu lagi...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 11:04


salam,

memang susah untuk menegur.

ana respect orang yang berani menegur.

kita tak berani sebab mereka terlalu berani untuk buat mungkar.

bagi ana, Kalau tak mampu, jauhkan diri kita dulu dari perkara yang boleh menjauhkan kita dari Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

miftahasanah87
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17119
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-09-05 12:22


couple ni haram bagi yang belum kahwin..dari isu nilah timbul isu yang lebih negatif..dalam islam pun ada mengehadkan perhubungan antara lelaki dan perempuan kan...ada syarat tertentu TERTENTU untuk berhubung..tapi manusia sentiasa lupa dan buat silap..kadang 2 boleh tertipu dengan bisikan syaitan...2lah kita kena elakkan terjadi hubungan sebelum kahwin ni...akarnya bermula dari sembahyang..jika elok smyag maka eloklah iman..jika elok iman maka insyaAllah dapat elak dari melakukan perkara yang dilarang....ingat 2je..ada makna tersirat yang ana selitkan disini...renungkanlah


"JIKA TIADA CINTA MANUSIA UNTUKKU,CUKUPLAH HANYA CINTA DARI ALLAH MEWARNAI HIDUPKU"


-----------------
ukhwah fillah itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahasanah87Profil   Hantar PM kepada miftahasanah87   Pergi ke miftahasanah87's Website   Quote dan BalasQuote

shaharatul_qibtiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 4002
Posting: 173

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-09-05 14:58


Assalamualaikum...

tak perlu lah couple...dah tahu btp jelasnyer haram di sisi Islam...kalau dah berkenan kahwin saja lah terus...kalau form 3 pun dah jatuh cinta...kahwin sajalah...tak salah...cepat2 lksanakan yang baik...elakkan maksiat. prob kewangan? parents lelaki still tanggung anaknya, parents permpuan, still tanggung anak nya...Islam itu senang..indah...jangan menyusahkn diri sendiri sengaja cari dosa...
tunjukkan lah kami jalan yang benar...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shaharatul_qibtiahProfil   Hantar PM kepada shaharatul_qibtiah   Quote dan BalasQuote

bahiah_ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19033
Posting: 6
Dari: kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-05 01:06


pada pendapat ana lah... couple ini sebenarnya bnyak yang tak elok dari yang eloknye...seperti dalam firman Allah s.w.t wala taqrabuzinna...
mafhumnye:jangan lah kau menghampiri zina.kalau dilihat pada situasi zman kini ramai dikalangan kat yang bercouple ini yang berpegang2an malah yang lebih dari itu pun ada.sebenarnya zina melalui mata pun ada.ye lah kalau dah memandanag perkara2 yang tak sepatutnya yang haram bagi kat melihatnye.....bila ber'sms' pula menggunakan bahasa2 yang mampu menggoyah keimanan pasangan dan menuturkan kata-kata yang mampu membuatkan pasangan kat terbuai dan asyik mahsyuk.tak ke itu nanti lain jadinye...
mungkin ada yang dikatakan bercinta ikut syariat tapi setakat ini ana masih mencari2 bagaimanakah yang dikatakan bercinta ikut syariat itu
Insya-Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For bahiah_ukhtiProfil   Hantar PM kepada bahiah_ukhti   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 13:44


salah ke bercouple???

ps: tak salah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

chii
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19186
Posting: 3
Dari: uitm s.alm

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-05 14:53


Assalamualaikum
betul ke tak boleh ni?
ada pendapat yang mengatakn couple ni boleh sebab ni fitrah manusia
lagii...pasangan ni dapat bagi nsht,dorongn dan smer2 laa....
nak bercouple boleh tapi ada batas2nyer.

so?bagaimana ni?
ada dalil ke untuk couple in islam ni????

Bookmark and Share

    


  Member Information For chiiProfil   Hantar PM kepada chii   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 15:12


Pada 20-09-05 14:53 , chii posting:

!!! QUOTE !!!


ada pendapat yang mengatakn couple ni boleh sebab ni fitrah manusia


cinta itu fitrah. hidup berpasangan (couple) juga fitrah, tetapi hanya dihalalkan melalui jalan pernikahan {QS ArRuum: 21}

konsep 'coupling' sebenarnya lebih banyak mengundang fitnah dan mudharat daripada memberikan manfaat

wAllahu a'lam :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 20-09-05 15:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

chii
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19186
Posting: 3
Dari: uitm s.alm

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-05 15:53


ermmm....(^_^)
bagaimana pula kalau cara dia couple tu begini...perempuan tu kat uk...boy dia kat nz..
lepas itu selalu bagi email...macam tnyer khbr,tanya pasal study mereka...saling bagi dorongn serta nasihat2...xpernah ungkpkn kata cinta pun...mereka lebih macam kawan..tapi dalam status couple lah...tak pernah keluar dating...call pun time raya saja...bercadang untuk kawin pas habis belajar..so bagaimana ni?
salah juga ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For chiiProfil   Hantar PM kepada chii   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 16:12


ana ber'couple' dengan ibu ana. salah ke?

ps: dengan ayah ana pun ana 'couple' juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 16:46


:roll: :roll: ana rasa,couple ni xder faedah dan dapat menambah kan dosa sajaaaa...kalau betul2 cinta,kawin terus,lagi selamat :-P

;-) ;-) :roll: macam juga rokok,rokok membahaya kan kesihatan,dalam Islam,perbuatan/amalan yang dapat memudarat kan kesihatan kita adalah dilarang,dan haram,jadi rokok adalah haram.tapi ramai juga yang menghisap nyerr. :-o :roll: :-D
cuba banding kan dengan couple.bukan kah benda ni hampir2 sama???
:-o :-o :-D :roll: :roll:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 20-09-05 16:47


baik ambik langkah berjaga2.. hindar sebelum parah..

itu lebih baik!

mungkin fizikal kita boleh tahan dan bendung tapi dalam hatis apa yang tahu..

takkan hari2 kita nak menghitung dosa walaupun kita rasa macam kita dah cakap jaga.. ingat hati kita pun pandai bermaksiat..

wallahua'lam...

Allah knows best

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 17:01


Pada 20-09-05 16:47 , farhanin posting:

!!! QUOTE !!!

baik ambik langkah berjaga2.. hindar sebelum parah..

itu lebih baik!

mungkin fizikal kita boleh tahan dan bendung tapi dalam hatis apa yang tahu..

takkan hari2 kita nak menghitung dosa walaupun kita rasa macam kita dah cakap jaga.. ingat hati kita pun pandai bermaksiat..

wallahua'lam...

Allah knows best
hati...bukannya hatis. :-)

ps: :-D, saja2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 09:37


hati muslimah ni mudah terusik..
ungkapan kata-kata sayang...
cinta..
kasih...
pastinya akan melalaikan...

ps: apa yang dmaksudkan dengan islamic coupling...
     rasanya dah banyak ceramah yang ana dengar...
     tetapi kupasannya masih agak 'kabur' di pandangan ana.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 09:42


ana rasa ada couple ni dalam FUNKY... :) jangan kacau hidup i dah lah... everything bout me and him is over!!! nak bercinta ke??? nak kahwin ke itu, u all punya suka lah... tak berkennan dengan ana. janji jangan bawak perempuan keluar punggung naik rumah ana... janji jangan kacau pejabat ana... memalukan ana & family ana saja...


wassalam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

chii
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2005
Ahli No: 19186
Posting: 3
Dari: uitm s.alm

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-05 14:54


hurmm..semalam baru saja dengar ceramah dari ustaz hanafi kat pergi
dia cakap...nak couple boleh tapi jangan merlampaui batas,
jaga adab+batas2nya..
macam salah satu nasihat dia..kalau boy tu ajak kita couple..cuba tanya dia 'awak sembahyang tak?' 'kalau dia cakap dia smbgyng 5 waktu..ok terima saja dia..test selama bbrp bulan..kalau dia tipu..clash jerlaa...' sebab kita nak cari yang beriman+bertaqwa....
lepas itu ni lagi petikan ceramah dia
''janganlah sesekali kamu mencemarkan perasan kasih sayang rindu cinta yang dikurniakan oleh ALLAH yang membawa kepada kemurkaan allah dengan melakukan maksiat''

Bookmark and Share

    


  Member Information For chiiProfil   Hantar PM kepada chii   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 16:51


chii.. ana pun baru dengar satu ceramah juga lah pasal ini cinta2 punya cerita.
ustaz ni kata, cinta ada banyak peringkat dan martabatnya. tapi dia cuma nak ulas 2 peringkat saja.

peringkat pertama adalah cinta kepada Allah semata2. dan cinta ini tak semua orang boleh nikmati kerana tahap iman kita yang berbeza2 mengikut martabat dan amal masing2.

peringkat seterusnya iaitu sekiranya yang ingin dicintai itu adalah manusia, maka cintailah dia kerana Allah.

dengan kata lain, apa-apa pun mestilah hanya kerana Allah.

dan seterusnya...

ps: hasbi rabbi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-05 16:59


assalamulaikum...
masyarakat kita suka sangat meniru budaya orang lain.kalau budaya itu baik tak apa,tapi kalau tak molek buat apalah pergi ikut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-05 13:26


Pada 21-09-05 09:37 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

hati muslimah ni mudah terusik..
ungkapan kata-kata sayang...
cinta..
kasih...
pastinya akan melalaikan...

ps: apa yang dmaksudkan dengan islamic coupling...
     rasanya dah banyak ceramah yang ana dengar...
     tetapi kupasannya masih agak 'kabur' di pandangan ana.. :-)



Assalamualaikum...
shah pun tak tahu...
tapi apa yang shah tahu...
jangan buat macam orang lain buat...
nak bercinta boleh
tapi jangan gatal2 nak jumpa kat luar...
itu sajalah...
kalau nak jumpajugak...
pergi rumah... mak bapak boleh join sekali...
tapi apa yang shah hairan...
mak bapak pula yang bagi izin anak dara dia pergi disko...
wassalam...'


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:56


mak bapak bagi izin pergi disko sebab mak bapak pun pergi juga.

ps: keluarga contoh zaman islam hahahahadhari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 14:21


> emm...
> tak prnh dengar pun lagi pasal Islamic Coupling...
> dusta semata-mata...
> ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 14:22


Pada 21-09-05 09:37 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

hati muslimah ni mudah terusik..
ungkapan kata-kata sayang...
cinta..
kasih...
pastinya akan melalaikan...

ps: apa yang dmaksudkan dengan islamic coupling...
     rasanya dah banyak ceramah yang ana dengar...
     tetapi kupasannya masih agak 'kabur' di pandangan ana.. :-)


agaknya macam islamic banking, islamic school, islamic finance dlln agaknya. :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:42


Pada 22-09-05 14:22 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-05 09:37 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

hati muslimah ni mudah terusik..
ungkapan kata-kata sayang...
cinta..
kasih...
pastinya akan melalaikan...

ps: apa yang dmaksudkan dengan islamic coupling...
     rasanya dah banyak ceramah yang ana dengar...
     tetapi kupasannya masih agak 'kabur' di pandangan ana.. :-)


agaknya macam islamic banking, islamic school, islamic finance dlln agaknya. :lol:


laa..ye ke cik pukau.... :-)
islamic coupling tu sama dengan islamic banking.islamic finance and so on...
Kalau begitu...ana dah pahamla agaknya.... :lol:

ps: pandai cik pukau bgurau ye... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:54


Bagusla kalau semua nak diIslamkan. Sekurang2nya masyarakat hari ni dah ada kesedaran, walaupun kengkadang tak berapa betul. Nak coupling pun, nak yang islamic punya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

RuhulShahid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17711
Posting: 23
Dari: utec

iraq  


posticon Posting pada: 23-09-05 12:48


Ye lah tu.semuanye nak didislamkan.ana takut nanti ada pula bab* islamic,alih-alih kata boleh makan. sekarang ni senangkan, nak halalkan benda letak saja perkataan ISLAM.halallah.tak payah nak rujuk hadist dan al-quran.semua orang boleh buat fatwa.katenye kebebasan asasi.
afwan kalau ayat ana kasar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuhulShahidProfil   Hantar PM kepada RuhulShahid   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 16:57


Pada 22-09-05 13:56 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

mak bapak bagi izin pergi disko sebab mak bapak pun pergi juga.

ps: keluarga contoh zaman islam hahahahadhari.


Agaknya ini islamic hadaric disco agaknya. Bukannya disco biasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:35


islamic coupling?
tak pernah dengar pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-09-05 21:20


Pada 23-09-05 17:35 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

islamic coupling?
tak pernah dengar pun...


sakeenah lagilah tak pernah dengar..no komen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 21:32


Pada 28-08-05 15:54 , sinar_islami posting:

!!! QUOTE !!!

seharusnya kita sebagai muslim ana rasa masalah 'coupling' ni harus diatasi dengan sebaik-baiknyer...kerana inilah racun paling berbisa yang kian memamah hidup & jadi diri remaja islam sekarang...kerana itulah pada masa kini susah nak dilihat keperibadian sprt saidina Ali,Saidina Hamzah...mahupun....kesopanan & ketertiban tingkah laku semulia Fatima Azzahra....ingatlah kerna setiap kali perjumpaan @sms sekalipun...sebenarnya membuka peluang kepada pihak
''ketiga'' menyucuk ''jarumnya''....wallahu'alam


ana memang setuju dengan pendapt enta
javascript: tak()
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

fahain
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19335
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 12:36


assalamualaikum,
memang ada dinyatakan dalam al_quran...surah al_hujurat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahainProfil   Hantar PM kepada fahain   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 15:11


assalamualaikum

ana ada dengar ceramah dan seorangn penuntut bertannnyakan soaln pasal couple. Ustaz tu cakap "awak nak makan kacang yang ada kat tengah2 najis lembu?kacang kan halal dimakan, cuma dok kat atas najis. tu saja..anda nak makan?" itulah perumpamaan couple. Ana nasihat pada diri sendiri jugak. sebenarnya tak wujud pun Islamic couple. Benda yang dah sah haramnya nak apa lagi? itu hanya ayat nak bela diri yang bersalah.. tak leok bercinta atau couple ni. kalau dah suka masuk jumpa mak ayh kahwin terus. tak payah nak main2. itupun kalau betul2 dah berkenan..

Lebih indah kalau bercinta lepas kahwin. tak ada yang haram atau maksiatnya. Kalau tak mampu lagi, bersabarlah, kawal nafsu tu! didikan anak2 bermula dari awal lagi yakni dari saat sebelum berkahwin lagi. kalau caranya dah tak betul macam mana nak hasilkan buah yang elok??

wallahua`lam..sekadar cetusan pandangan dari insan yang lemah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 15:28


Pada 21-09-05 14:54 , chii posting:

!!! QUOTE !!!

hurmm..semalam baru saja dengar ceramah dari ustaz hanafi kat pergi
dia cakap...nak couple boleh tapi jangan merlampaui batas,
jaga adab+batas2nya..
macam salah satu nasihat dia..kalau boy tu ajak kita couple..cuba tanya dia 'awak sembahyang tak?' 'kalau dia cakap dia smbgyng 5 waktu..ok terima saja dia..test selama bbrp bulan..kalau dia tipu..clash jerlaa...' sebab kita nak cari yang beriman+bertaqwa....
lepas itu ni lagi petikan ceramah dia
''janganlah sesekali kamu mencemarkan perasan kasih sayang rindu cinta yang dikurniakan oleh ALLAH yang membawa kepada kemurkaan allah dengan melakukan maksiat''


al-salamu `alaykum...

humm, saya lebih setuju dengan pendapat ni berbanding dengan pendapat2 lain... asalkan dijaga batasnya betul2 patutnya tak salah. perkara2 lain sekalipun ibadat, kalau tak jaga batas maka salah juga kan... so, yang paling penting batas tu mestilah dijaga:-)

terlalu berat kalau nak hukumkannya haram macam tu aje, kecuali ada asas yang kukuh... setiap tuduhan mesti ada asasnya... lebih2 lagi kalau nak berbicara pasal hukum...

ada juga sahabat kita kat atas yang kata ia memang jelas haram, betul ke saudara...? boleh bawa bukti yang jelas, sebab saya pun masih tercari2... mungkin ia boleh memperbaiki diri insan2 yang cetek ilmunya seperti ana ni...

oklah, saya harap dapat respon yang lebih positif nanti... wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 15:39


Pada 28-09-05 15:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-05 14:54 , chii posting:

!!! QUOTE !!!

hurmm..semalam baru saja dengar ceramah dari ustaz hanafi kat pergi
dia cakap...nak couple boleh tapi jangan merlampaui batas,
jaga adab+batas2nya..
macam salah satu nasihat dia..kalau boy tu ajak kita couple..cuba tanya dia 'awak sembahyang tak?' 'kalau dia cakap dia smbgyng 5 waktu..ok terima saja dia..test selama bbrp bulan..kalau dia tipu..clash jerlaa...' sebab kita nak cari yang beriman+bertaqwa....
lepas itu ni lagi petikan ceramah dia
''janganlah sesekali kamu mencemarkan perasan kasih sayang rindu cinta yang dikurniakan oleh ALLAH yang membawa kepada kemurkaan allah dengan melakukan maksiat''


al-salamu `alaykum...

humm, saya lebih setuju dengan pendapat ni berbanding dengan pendapat2 lain... asalkan dijaga batasnya betul2 patutnya tak salah. perkara2 lain sekalipun ibadat, kalau tak jaga batas maka salah juga kan... so, yang paling penting batas tu mestilah dijaga:-)

terlalu berat kalau nak hukumkannya haram macam tu aje, kecuali ada asas yang kukuh... setiap tuduhan mesti ada asasnya... lebih2 lagi kalau nak berbicara pasal hukum...

ada juga sahabat kita kat atas yang kata ia memang jelas haram, betul ke saudara...? boleh bawa bukti yang jelas, sebab saya pun masih tercari2... mungkin ia boleh memperbaiki diri insan2 yang cetek ilmunya seperti ana ni...

oklah, saya harap dapat respon yang lebih positif nanti... wassalam.




Assalamualaikum...
tak tahu lah hukum couple ni..
tapi pa yang pasti...
cinta itu sebaiknya selepas kahwin...
banyak faedahnyer...
salah satunya...
bila tiba malam pertama tu...
sentuh sikit dah kira ok...
maaf lah kalau melampau...
tapi budak sekarang ni...
tak tahu nak sentuh kat mana pada malam pertama...
sebabnya semua tempat dah disentuh...
dari atas sampai bawah...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 15:57


assalamualaikum..
masalahnye..ada ke istilah couple dalam islam?
fikir2kanlah wahai sahabat2ku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

safiyyhannan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11484
Posting: 33
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:04


kalau tak mampu lagi nak kahwin macam mana ye? rasanya tulah masalah kebanyakan couple sekarang. dua-dua hati dah suka, tapi tak boleh nak kahwin lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiyyhannanProfil   Hantar PM kepada safiyyhannan   Quote dan BalasQuote

ibnuhajar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18777
Posting: 47
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:13


musykil...musykil...!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuhajarProfil   Hantar PM kepada ibnuhajar   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:29


Pada 29-09-05 15:57 , sea-tea posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
masalahnye..ada ke istilah couple dalam islam?
fikir2kanlah wahai sahabat2ku...


al-salamu `alaykum...

erm... betul juga kan...? tapi macam mana dengan istilah2 lain, seperti motorsikal, bas dsbgnya, istilah2 ni pun tak ada juga dalam Islam kan...? sebabnya couple tu bahasa inggeris agaknya, begitu juga dengan motorsikal dan bas... (couple, motorcycle and bus...)

dah kawin pun dikira couple juga, bertunang pun couple juga... tak ada apa-apa pun dikira couple juga... sebenarnya saya tak suka sangat istilah ni, sebab terlalu banyak pandangan yang negatif tentang istlah ni...

macam mana kalau kita guna perkataan berkasih aje... sebab istilah berkasih ada dalam Islam, dalam al-Qur'an pun ada disebut... malah cintakan kasih dan syahwat adalah perhiasan bagi manusia... dah fitrah manusia ingin mengasihi dan dikasihi...

cuba kita imbau kembali kisah percintaan yang pertama dalam sejarah manusia, iaitu ketika Nabi Adam a.s. diciptakan... baginda hidup dalam keadaan serba cukup dengan kemewahan di syurga... namun begitu baginda masih berasa sunyi dan perlukan seorang teman untuk berkasih sayang... sebab itulah Hawa diciptakan oleh Allah s.w.t untuk menemani baginda...

sebab itulah ramai di kalangan ilmuan Islam mutakhir ini yang mengatakan tak salah bercinta atau berkasih... asalkan dijaga batas2nya... saya pernah dengar pendapat ustaz saya yang bertaraf professor syariah berkaitan dengan ini... dan apa yang ditekankan oleh beliau ialah jaga betul2 adab2 pergaulan antara lelaki dan wanita... contohnya jangan membonceng, jangan bersentuhan/berpegangan tangan... jangan terlalu kerap berjumpa... elakkan daripada fitnah dan sebagainya...

eh eh... panjang pula posting saya kali ni... sekadar berkongsi pandangan... wassalam...:-)

p/s: harap2 tak ada yang terasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:04


......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

shuhada
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4172
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 21:52


Assalammualaikum suadara seislamku.hmm begitu banyak pendapat yang boleh kita dengar ye.bagi saya,selagi seseorang itu berpegang kepada agama Islam itu sendiri,berpandukan kalam Allah yang satu,insyaallah mereka takkan buat perkara yang mungkar.buat apa kita ingin mengikut budaya barat yang ingin memusnahkan diri sendiri sedangkan agama Islam itu sendiri sudah syumul.peringatan kepada diri sendiri dan saudara-saudara seIslam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuhadaProfil   Hantar PM kepada shuhada   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 21:54


tak pernah dengar istilah islamic couple....
mana ada istilah islamic couple dalam islam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 17:16


hmm..pada pendapat ana yang lemah ni, kalau hati dah berkenan, apa-apa yang dia buat ([email protected] couple @ yang sewaktu dengannya yang belum disahkan ikatannya) kita takkan sanggup nak melaranngnya atau mencegahnya. Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu. Fitrah manusia lah kalau dah ada kat depan mata takkan nak lepaskan?
Dari apa yang kawan saya alami sendiri,bila kita dah jatuh hati pada seseorang,dia nak ajak jumpa tentu ikut dia saja. Mula2 jarang berjumpa lepas itu lama-kelamaan semakin kerap berjumpa. Hal yang remeh pun nak jugak jumpa si dia.lepas itu mulalah hal2 yang lain yang takdapat nak ditolak permintaannya..yelah nak jaga hati dia. Apa pun yang dia buat, dah tak berani lagi nak tegur...
Boleh ke iman yang ciput ni nak hadapi ombak yang kian mengganas? Ana akui ana memang lemah bila diuji...
Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 18:57


Pada 30-09-05 17:16 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu.

!!! QUOTE !!!



al-salamu `alaykum...

hemm, so janganlah buat macam tu ye kawan2 semua... tak baik... berkasih tu tak salah, tapi biar berpada2... jangan kerap jumpa, dan jangan sampai serahkan segalanya...

batas2 pergaulan hendaklah dijaga elok2... kalau tak mampu nak jaga tak payah bercinta, ataupun terus kahwin aje... kalau tak pun puasa saja, senang kan...?

apakah menyimpan perasaan terhadap insan yang berlainan jantina itu salah...? semua insan ada keinginan untuk menyayangi dan disayangi, betulkan...? tepuk dada tanya diri sendiri...

berkasih itu baik pada asalnya, malah antara nama Allah adalah Yang Penyayang... perkara2 yang tidak elok seperti di atas itulah mencemarkan ikatan kasih antara manusia... so fikir2kanlah... kalau mampu, teruskan... kalau tak mampu, baik jangan buat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 18:58


Pada 30-09-05 18:57 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-09-05 17:16 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu.

!!! QUOTE !!!



al-salamu `alaykum...

hemm, so janganlah buat macam tu ye kawan2 semua... tak baik... berkasih tu tak salah, tapi biar berpada2... jangan kerap jumpa, dan jangan sampai serahkan segalanya...

batas2 pergaulan hendaklah dijaga elok2... kalau tak mampu nak jaga tak payah bercinta, ataupun terus kahwin aje... kalau tak pun puasa saja, senang kan...?

apakah menyimpan perasaan terhadap insan yang berlainan jantina itu salah...? semua insan ada keinginan untuk menyayangi dan disayangi, betulkan...? tepuk dada tanya diri sendiri...

berkasih itu baik pada asalnya, malah antara nama Allah adalah Yang Penyayang... perkara2 yang tidak elok seperti di atas itulah mencemarkan ikatan kasih antara manusia... so fikir2kanlah... kalau mampu, teruskan... kalau tak mampu, baik jangan buat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 18:59


Pada 30-09-05 17:16 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu.

al-salamu `alaykum...

hemm, so janganlah buat macam tu ye kawan2 semua... tak baik... berkasih tu tak salah, tapi biar berpada2... jangan kerap jumpa, dan jangan sampai serahkan segalanya...

batas2 pergaulan hendaklah dijaga elok2... kalau tak mampu nak jaga tak payah bercinta, ataupun terus kahwin aje... kalau tak pun puasa saja, senang kan...?

apakah menyimpan perasaan terhadap insan yang berlainan jantina itu salah...? semua insan ada keinginan untuk menyayangi dan disayangi, betulkan...? tepuk dada tanya diri sendiri...

berkasih itu baik pada asalnya, malah antara nama Allah adalah Yang Penyayang... perkara2 yang tidak elok seperti di atas itulah mencemarkan ikatan kasih antara manusia... so fikir2kanlah... kalau mampu, teruskan... kalau tak mampu, baik jangan buat:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 19:23


menjawab topik perbincangan ini... "Islamic Coupling...ada kerr?" ada hadis Nabi yang menyatakan bahawa berkahwin itu dapat menyempurnakan separuh daripada iman kita, menunjukkan betapa pentingnya hubungan yang selamat antara lelaki dan wanita... so, kahwin itu adalah antara cara2 ber'couple' dalam Islam... betul tak...? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 20:51


saya buat solat istikharah, mencari jawapan sama ada lebih baik menanti si dia, tunggu terjebak dengan cople mengouple ni atau minta maaf banyak2 dan cabut saja.

setakat ni belum ada petunjuk.

tapi hati saya tenang bila tidak rapat dengannya. saya rasa bebas dari rasa dilema

Bookmark and Share

    


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

Riz32
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4624
Posting: 25
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-09-05 21:44


mana ada.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Riz32Profil   Hantar PM kepada Riz32   Quote dan BalasQuote

cairo
Warga Rasmi
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 6746
Posting: 16
Dari: uum

Kedah  


posticon Posting pada: 30-09-05 22:12


mesti lah ada tapi menurut batas2 yang ditetapka oleh islam lah,,kalau bercouple tu jangan berlebih2 pula...ikut adab sopan lah...jangan sapai bersentuh diantara bukan muhrim pula....adat dan pergaulan ada dalam islam...

saya bercouple juga tapi tak lah sapai nak bersentuhan,,berkawan dulu nanti kalau dah sesuai tu masuk lah merisik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cairoProfil   Hantar PM kepada cairo   Pergi ke cairo's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 11:02


Pada 30-09-05 18:59 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-09-05 17:16 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu.

al-salamu `alaykum...

hemm, so janganlah buat macam tu ye kawan2 semua... tak baik... berkasih tu tak salah, tapi biar berpada2... jangan kerap jumpa, dan jangan sampai serahkan segalanya...

batas2 pergaulan hendaklah dijaga elok2... kalau tak mampu nak jaga tak payah bercinta, ataupun terus kahwin aje... kalau tak pun puasa saja, senang kan...?

apakah menyimpan perasaan terhadap insan yang berlainan jantina itu salah...? semua insan ada keinginan untuk menyayangi dan disayangi, betulkan...? tepuk dada tanya diri sendiri...

berkasih itu baik pada asalnya, malah antara nama Allah adalah Yang Penyayang... perkara2 yang tidak elok seperti di atas itulah mencemarkan ikatan kasih antara manusia... so fikir2kanlah... kalau mampu, teruskan... kalau tak mampu, baik jangan buat:-)


Hmm.. yerlah tu.
YA Allah kupohon perlindunganMU dari sesuatu yang boleh mendatangkan kemarahanMU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 12:38


!!! QUOTE !!!

kalau tak mampu nak jaga tak payah bercinta, ataupun terus kahwin aje... kalau tak pun puasa saja, senang kan...?


betul tu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-05 12:56


Pada 30-09-05 17:16 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

hmm..pada pendapat ana yang lemah ni, kalau hati dah berkenan, apa-apa yang dia buat ([email protected] couple @ yang sewaktu dengannya yang belum disahkan ikatannya) kita takkan sanggup nak melaranngnya atau mencegahnya. Macam mana nak jaga adab pergaulan kalau asyik berjumpa, asyik bertemu, asyik bertentang mata?? ALasan saja nak bincang pasal study @kerja, padahal sesajer nak lepas rindu. Fitrah manusia lah kalau dah ada kat depan mata takkan nak lepaskan?
Dari apa yang kawan saya alami sendiri,bila kita dah jatuh hati pada seseorang,dia nak ajak jumpa tentu ikut dia saja. Mula2 jarang berjumpa lepas itu lama-kelamaan semakin kerap berjumpa. Hal yang remeh pun nak jugak jumpa si dia.lepas itu mulalah hal2 yang lain yang takdapat nak ditolak permintaannya..yelah nak jaga hati dia. Apa pun yang dia buat, dah tak berani lagi nak tegur...
Boleh ke iman yang ciput ni nak hadapi ombak yang kian mengganas? Ana akui ana memang lemah bila diuji...
Wallahualam...



ada betul jugak cakap puteri ini...tapi ada jugak yang saya kurang setuju,"kalau dah depan mata takkan nak lepaskan"tak semua orang macam tu,kalau lelaki memang betul2 hormatkan seorang perempuan dia tak kan buat macam tu.....tak elok tu....


-----------------
"CaRiLaH KaSiH InsaN DemI CinTa TuHAn"


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

nuraqmar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17977
Posting: 24
Dari: uia gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 14:38


Emm,ana tergolong dalam dalam golongan yang bercouple ni.ana akui banyak dugaan bila berkasih sendiri.ana sendiri pun lemah.selalu nak jupe.ana lebih suka kahwin terus dari berkasih macam ni walaupun baru menjejakkan kaki kat u ni.ana tak sanggup untuk tanggung kemurkaan Allah dan dosa2 semata2 takutkan kesusahan di dunia.ana pernah suarakan pada famili ana yang ana nak kahwin,tapi,ana kena lecture dek abang ana,kakak ana pun suruh belajar dulu.famili tak galakkan sangat.ana sedihla.tak semestinya dah kahwin,tak boleh belajar.ana faham,mungkin famili ana nak suruh masa depan terjamin dulu.tapi,kan lebih baik utamakan apa yang Allah suka,dari mencari murkaNya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraqmarProfil   Hantar PM kepada nuraqmar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 14:49


Pada 03-10-05 14:38 , nuraqmar posting:

!!! QUOTE !!!

Emm,ana tergolong dalam dalam golongan yang bercouple ni.ana akui banyak dugaan bila berkasih sendiri.ana sendiri pun lemah.selalu nak jupe.ana lebih suka kahwin terus dari berkasih macam ni walaupun baru menjejakkan kaki kat u ni.ana tak sanggup untuk tanggung kemurkaan Allah dan dosa2 semata2 takutkan kesusahan di dunia.ana pernah suarakan pada famili ana yang ana nak kahwin,tapi,ana kena lecture dek abang ana,kakak ana pun suruh belajar dulu.famili tak galakkan sangat.ana sedihla.tak semestinya dah kahwin,tak boleh belajar.ana faham,mungkin famili ana nak suruh masa depan terjamin dulu.tapi,kan lebih baik utamakan apa yang Allah suka,dari mencari murkaNya?
semoga nuraqmar ditabahkan hati dan dikuatkan iman untuk menempuh kehidupan universiti. lebih2 nuraqmar telah bercouple. tanamkan niat baik ingin berkahwin tersebut didalam hati dan jagalah niat tersebut baik2. yang ana nak pesan, selagi belum bergelar isteri, maka tahanlah diri nuraqmar dari segala dugaan. teruskan luahan rasa pada keluarga dengan cara yang baik. insya Allah, jika benar jodohnya maka Allah akan permudahkan.

ps: ana doakan yang terbaik buat nuraqmar. :-)
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 03-10-05 14:50 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 15:17


al-salamu `alaykum...

erm... kalau macam tu senang saja kaedahnya...


"kalau boleh tak payahla berkasih, banyak risikonya..."

"tak bercouple lebih baik daripada bercouple..."

"kalau tengah berkasih tu jaga betul2 batas2 syariat..."

"kalau tak boleh jaga batas2 maka baik tak payah bercouple..."

"atau kahwin terus lagi senang..."

"sebaik2nya kalau dah saling menyayangi, simpanlah dan teguhkan perasaan tu dalam hati, dan luahkan semuanya sekali setelah bergelar suami isteri..."

"sudah menjadi fitrah manusia suka menyayangi dan disayangi..."

"berkasih sayang asalnya tak salah dalam Islam, cuma jangan disalurkan melalui jalan yang salah..."

"kalau dah terlanjur, pulanglah ke jalan Ilahi..."

"Dia Maha Pengampun dan Maha Pengasihani..."

"Peringatan buat semua sahabat, juga buat diriku yang sering alpa, sebab kita semua manusia, tak bebas dari salah dan lupa..."

"Wassalam..."

"p/s: kahwin tu sunnah Nabi, dapat melengkapkan separuh Iman kita... jadi... sebagaimana sabda Nabi: Barangsiapa yang mampu maka hendaklah dia berkahwin..."

"Jadi pilihlah yang beriman dan bertakwa, semoga kita sentiasa di jalan Ilahi..."

:-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Zuriyati
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19985
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 11:44


macamane dikatakan dengan couple islamic tu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuriyatiProfil   Hantar PM kepada Zuriyati   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 12:25


hmmm....
Saya pun tergolong la jugak dalam golongan yang bercouple ni...
Selalu rasa nak SMS.... Selalu rasa nak berjumpa.... Tapi akhir2 ni dah ada sedikit keinsafan... rasa bersalah sangat-sangat...

Bukan apa... bila bercouple ni.... ibadah boleh terganggu... sepatutnya sembahyang yang sepatutnya khusyuk jadi terganggu... disebabkan teringatkan pasangan... so sekarang tengah hadkan diri pada perhubungan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.196582 saat. Lajunya....