Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: IKHLAS atau CINTA..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» IKHLAS atau CINTA..

Please Mendaftar To Post


Oleh IKHLAS atau CINTA..

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 04:00


Asslamualaikum


perasaan yang mana Ikhlas atau Cinta ?

sesuatu yang di lakukan dengan Ikhlas....

sesuatu yang di lakukan dengan Cinta...

kalau dengan ikhlas tidak mengharap balasan...

kalau dengan cinta di dalam hati mula meminta...

bebuat baik dengan ikhlas meminta redha Tuhan

berbuat baik untuk mencari cinta manusia fana semata.

buat baik untuk menjaga hati = Ikhlas

buat baik untuk mengambil hati = cinta

Buat baik dengan ikhlas, cinta akan hadir

Buat baik untuk cinta, Ikhlas akan menghilang

emmmmm.....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 17-08-05 04:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-05 05:14


kalau ikhlas bercinta macamana pulak???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-08-05 06:22


ambilla semua.....lagi perfect..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 07:32


Pada 17-08-05 04:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Asslamualaikum


perasaan yang mana Ikhlas atau Cinta ?

sesuatu yang di lakukan dengan Ikhlas....

sesuatu yang di lakukan dengan Cinta...

kalau dengan ikhlas tidak mengharap balasan...

kalau dengan cinta di dalam hati mula meminta...

bebuat baik dengan ikhlas meminta redha Tuhan

berbuat baik untuk mencari cinta manusia fana semata.

buat baik untuk menjaga hati = Ikhlas

buat baik untuk mengambil hati = cinta

Buat baik dengan ikhlas, cinta akan hadir

Buat baik untuk cinta, Ikhlas akan menghilang

emmmmm.....



Amal yang IKHLAS saja yang diterima Allah dan insan yang dalam diri mereka ada perasaan CINTA kan umat akan sentiasa dekat dengan kasih Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 20:06


Pada 17-08-05 05:14 , syahbi posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikhlas bercinta macamana pulak???????


yang mana dulu hadir
adakah cinta dulu hadir..
atau ikhlas dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

zinnirah_74
Warga Rasmi
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16392
Posting: 9
Dari: tg.malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 20:43


semoga zulman mendapat cinta yang ikhlas :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_74Profil   Hantar PM kepada zinnirah_74   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-08-05 22:00


bestnyer posting zulman ni... antara ikhlas & cinta???

Cinta ikhlas or ikhlas Cinta...??? allahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-08-05 22:17


Pada 17-08-05 04:00 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!



Buat baik dengan ikhlas, cinta akan hadir

Buat baik untuk cinta, Ikhlas akan menghilang



selalu ingatkan diri ini supaya ikhlas dalam apa jua pekerjaan......


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 22:22


Assalamualaikum

rasanya cinta dulu hadir baru lah kmudiannya ikhlas.sebagai contoh bila kita cinta pada Allah kita akan lakukan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang..jika kita benar-benar cinta dalam erti kata yang sebenar kita akan cuba sedaya upaya mengikhlaskan diri pada Allah dalam setiap perkara kebaikan iaitu menghadirkan Allah dalam hati dalam setiap ketika melakukannya.. tanpa cinta,keikhlasan takkan hadir ..wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-08-05 22:28


Pada 17-08-05 22:22 , sitishuhada posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

rasanya cinta dulu hadir baru lah kmudiannya ikhlas.sebagai contoh bila kita cinta pada Allah kita akan lakukan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang..jika kita benar-benar cinta dalam erti kata yang sebenar kita akan cuba sedaya upaya mengikhlaskan diri pada Allah dalam setiap perkara kebaikan iaitu menghadirkan Allah dalam hati dalam setiap ketika melakukannya.. tanpa cinta,keikhlasan takkan hadir ..wallahu'alam


Assalamualaikum...
betul ke tu...
kalau cinta yang lahir dulu...
makna cinta tu lahir kerana benda lain tapi kerana hati...
tapi betul juga...
itu kalau cinta pada yang haq...
tapi macam mna dengan cinta sesama manusia..
mungkin ada yang boleh huraikan...
bagi shah,...
ikhlas lahir dulu
baru wujud cinta...
itu cinta pada insan...
wasssalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-05 22:47


mana-mana lah yang nak datang dulu....
cinta ke........
ikhlas ke........
yang ptg semua kerana ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-08-05 23:15


Pada 17-08-05 22:47 , yan4485 posting:

!!! QUOTE !!!

mana-mana lah yang nak datang dulu....
cinta ke........
ikhlas ke........
yang ptg semua kerana ALLAH



Assalamualaikum...
:roll: :roll: :roll:
;-) ;-) ;-)
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 23:17


cinta dulu baru ikhlas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 00:01


ye ke sitshuhada cinta dulu baru ikhlas...
bukan dari ikhlas baru datangnya cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 18-08-05 04:41


Pada 18-08-05 00:01 , shahriz posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke sitshuhada cinta dulu baru ikhlas...
bukan dari ikhlas baru datangnya cinta...



kalau kita kata cinta dulu baru ikhlas...
kita kenal dia..
cantik dan body dia mantap...
so kita jatuh cinta...
adakah ikhlas akan menyusur kemudian atau nafsu akan jadi raja...
mungkin kita tak buat apa-apa tapi...
apa macam dengan otak kita ni...
"fuh.. untung aku ada awek cantik dan solid molid macam dia ni"
itu baru kenal...
2 minggu kemudian...
samapai kat dalam sekali dia bayangkan..
bagaimana kalau ikhlas dulu baru datanng cinta...
tolong jelaskan shahris...
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-08-05 20:29


Pada 17-08-05 20:43 , zinnirah_74 posting:

!!! QUOTE !!!

semoga zulman mendapat cinta yang ikhlas :)


amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-08-05 20:33


adakah seorang kekasih ikhlas dalam apa yang dia buat untuk kekasihnya??? atau sekadar melakukannya untuk menjaga hati dan perasaan kekasihnya semata???kerana takut kehilangannya..??
tepuk dada tanya iman.. :-)

ana: indahnya cinta yang berputik dari keikhlasan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

jedy
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13501
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:12


assalamualaikum.
ikhlas=manusia hanya menilai dengan pandagan serta perbuatan,tapi yang nyata,hanya allah sahaja yang berhak menilai.jika seseorang itu menyatakn keikhlasannya,berkemungkinan besar ianya kurang teliti dengan perbuatanya.

so,mungkin yang terdiam itu ada baiknya.

bagi saya,jika benar ianya ikhlas dalam melakukan sesuatu.biarlah ianya berterusan dengan [email protected] dengan katanay sahaja.

nilailah sesuatu dengen teliti,semoga kita bukan dari [email protected] sentiasa berfikiran terbuka dengan had dan batasan islam tidak dipinggirkan.islam tidak melaran percinta itu,selagi syariat islam tak diketepikan.tetapi muda mudi hari ini terlampau terbuka,hinggakan pakaian pun dah tak seberapa nak tutup,takut tak ikut perkembangan moden.semoga kita berpihak seiras dengan mereka yang berjuang pada jalannya.
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jedyProfil   Hantar PM kepada jedy   Pergi ke jedy's Website   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:43


assalamualaikum.
ikhlas memang tak boleh dinilai oleh mata kasar manusia yang dhaif.hanyaALLAH sahaja yang MAha Tahu apa yang tersirat dalam hati hamba2Nya.
walaubagaimanapun, sebagai manusia, setiap perbuatan kita seharusnya diikuti dengan rasa ikhlas. perbuatan yang dilakukan dengan ikhlas memang mulia.waalahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-08-05 09:53


Pada 18-08-05 20:33 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

adakah seorang kekasih ikhlas dalam apa yang dia buat untuk kekasihnya??? atau sekadar melakukannya untuk menjaga hati dan perasaan kekasihnya semata???kerana takut kehilangannya..??
tepuk dada tanya iman.. :-)

ana: indahnya cinta yang berputik dari keikhlasan..




Assalamualaikum...
memang betul...
kebanyakannya perempuan yang lakukan kerana takut kehilangan kekasih...
biarpun hilang mahkota yang bernilai tapi tak sanggup kehilanngan kekasih...
adakah kekasih lebih bernilai dari mahkota yang tiada nilainya itu...
:-? :-? :-?
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-08-05 20:16


Pada 22-08-05 09:53 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-08-05 20:33 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

adakah seorang kekasih ikhlas dalam apa yang dia buat untuk kekasihnya??? atau sekadar melakukannya untuk menjaga hati dan perasaan kekasihnya semata???kerana takut kehilangannya..??
tepuk dada tanya iman.. :-)

ana: indahnya cinta yang berputik dari keikhlasan..




Assalamualaikum...
memang betul...
kebanyakannya perempuan yang lakukan kerana takut kehilangan kekasih...
biarpun hilang mahkota yang bernilai tapi tak sanggup kehilanngan kekasih...
adakah kekasih lebih bernilai dari mahkota yang tiada nilainya itu...
:-? :-? :-?
wassalam..

assalamualaikum
kalau itu pendapat anta,boleh ana tanya??camana dengan lelaki pulak?? :-)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 14:07


huhu...best lah ayat dia>...bagi ana...cinta memerlukan keikhlasan...dan dari keikhlasan...maka lahirlah cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

bakar
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19573
Posting: 15
Dari: malaysia

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-06 15:25


jika kita letak cinta kerana Allah atau cintakan Allah, Insya Allah kita akan sentiasa ikhlas.

kan...kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bakarProfil   Hantar PM kepada bakar   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-07-06 15:51


Kerana kekasih sngup buat apa saja yak..ikhlas lah tu...apa-apa pun kalau nak dicintai kena ikhlas..ya ke?????bila nak dicintai jangan harap orang tu akan mencintai kita sebagaimana kita mencintai orang tu.... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

kembara_girl
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2006
Ahli No: 25715
Posting: 408
Dari: jengka,Pahang

malaysia  


posticon Posting pada: 26-09-06 15:17


IKHLAS dulu BARU CINTA...
yang PENTING IKHLAS

Bookmark and Share

    


  Member Information For kembara_girlProfil   Hantar PM kepada kembara_girl   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-06 15:18


:-di kedua-duanya penting.......tapi rasa nya....eerrmmmm....ikhlas lagi penting.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 26-09-06 15:56


assalamualaikum..

Nak tau seseorang tu ikhlas cintanya kerana Allah @ tak..bila putus cinta dia kecewa @ ada yang berdendam..maknanya dia tak ikhlas lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 16:23


'kita adalah kejadian yang sempurna tetapi apa yang kita lakukan selalunya tidak sempurna.'

Pandangan mata selalu menipu,
Pandangan akal selalu tersalah,
Pandangan nafsu selalu melulu,
Dan pandangan hatilah yang hakiki,
kalau hati itu bersih..

Lahir satu tarikh tidak dapat dipinta,
Mati satu tarikh tidak dapat ditunda...

Bila mata bertemu mata akan mula rasa kasih.
Bila hati bertemu hati akan mula rasa sayang.
Tapi....bila dahi bertemu sejadah akan terasa kebesaran Allah S.W.T

Menuntut ilmu adalah taqwa,
Menyampaikan ilmu adalah ibadah,
Mengulang2 ilmu adalah zikir,
Mencari ilmu adalah jihad,
(Al-Ghazali)

"Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi..."

Kalau kita berada di alam tabii yang indah, kita tidak terasa keindahannya, bukan ertinya alam ini tidak indah, tapi jiwa kitalah yang tidak indah..

Sesungguhnya mati jasad kerana roh,
Mati roh kerana tiada ilmu,
Mati ilmu kerana tiada amal
Dan mati amal kerana tiada istiqomah.

Kesedihan itu lumrah. Mengingatinya kembali mungkin tidak akan mampu menyembunyikan luka hidup tetap menilainya semula dengan mata hati berbeza mungkin mampu membuat diri meneruskan hidup dengan tabah.

Ilmu adalah teras kepada ajaran ISLAM, tanpa ilmu manusia akan terseleweng mengikut kehendak akal dan hawa nafsu sehingga akhirnya agama dijadikan mainan.

Agama menjadi sendi.
Pengaruh menjadi penjaganya.
Kalau tidak bersendi runtuhlah hidup
Dan kalau tidak berpenjaganya, binasalah hayat.
Kerana org yang terhormat itu,..
Kehormatannya itulah yang melarangnya berbuat jahat.

Inginkan mutiara selamilah lautan,
Inginkan bahagia tempuhilah penderitaan,
Inginkan kejayaan relailah pengorbanan. .
Ketahuilah bahawa setiap kepahitan itu sebenarnya terkandung seribu kemanisan... .....

"People wil forget what you said, people will forget you did, but people will never forget how you made them feel..."

Live needs sacrifice,
Sacrifice needs fight,
Fight needs courage,
Courage needs confidence,
Confidence determine success,
Success lead us to happiness...

Hidup memerlukan pengorbanan,
Pengorbanan memerlukan perjuangan,
Perjuangan memerlukan kekuatan,
Kekuatan memerlukan keyakinan,
Keyakinan menentukan kejayaan,
Kejayaan membawa kebahagiaan. ..

Hidup tanpa cita-cita adalah mati
Cita-cita tanpa usaha adalah mimpi

Ilmu penyuluh hati yang bersih,
Pengorbanan memerlukan usaha yang gigih,
Natijahnya kejayaan bakal diraih,
Kutuman senyuman akan tersurih,
Berkat doa kepada yang Maha Pengasih...

Diam merupakan sebuah keputusan hukum
Sebaik baik perkataan adalah yang sedikit
Namun dapat menjadi petunjuk
Keselamatan seseorang terletak pada penjagaan lisannya
Siapa yang manis lisannya pasti akan ramai kawannya

Yang lahir dari hati adalah keikhlasan
Yang datang dari akal adalah kewarasan
Bersatulah hati dan akal
Melawan nafsu yang bakal memusnahkan

Harta yang paling indah adalah sabar
Teman yang paling akrab adalah amal
Pengawal yang paling waspada adalah diam
Bahasa yang paling manis adalah senyum
Dan ibadah yang paling indah adalah kyusuk

Malu daripada lelaki adalah baik
Tetapi daripada perempuan lebih baik
Adil bagi setiap orang adalah baik
Tetapi daripada pemerintah lebih baik
Taubat daripada orang tua adalah baik
Tetapi daripada pemuda lebih baik
Dermawan daripada orang kaya adalah baik
Tetapi daripada orang miskin lagi baik

" Tunjangkan resah mu di dada solat,
Himpunkan peritmu digenggaman doa,
Tutupi kekecewaan dengan taqwa,
Dan nilailah kesucian dirimu melalui keikhlasan hati".


Hidupkan rasa Bertuhan... Suburkan rasa Kehambaan...

http://us.f369.mail.yahoo.com/ym/ShowLetter?MsgId=2876_23184735_942517_3080_6582_0_195917_20296_4007149257&Idx=6&YY=76657&inc=25&order=down&sort=date&pos=0&view=a&head=b&box=Inbox

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 16:32


MABUK CINTA

ditulis oleh Ibnu Qoyyim Al-Jauziyah

Salah satu tipu daya setan adalah fitnah yang di timpakannya kepada mereka yang di landa mabuk cinta kepada seseorang.

Demi Allah,ini merupakan fitnah dan bencana yang sangat besar,yang menjadikan nafsu menghambakan diri kepada selain penciptanya, yang menaklukkan hati kepada kekasih yang di gandrunginya yang akan menimpakan kehinaan kepadanya,yang menyalakan peperangan antara mabuk cinta dan tauhid,dan yang mengajak untuk memberikan kesetiaan kepada setan durhaka.

Ia menjadikan hati sebagai tawanan hawa nafsu,sebaliknya menjadikan hawa nafsu sebagai hakim dan pemimpinnya.Di penuhinya hati dengan bencana dan fitnah,di halanginya dari kebenaran,dan di palingkannya dari jalan yang lurus.Ia berteriak di pasar perbudakan,menawarkan hati kemudian menjualnya sengan harga yang murah.Di berikannya imbalan yang rendah kepada hati,sebagai ganti dari imbalan yang bernilai tinggi,yaitu kamar kamar surga, dan lebih dari itu adalah kedekatan dengan AR-Rahman.


Lantas, hati merasa tentram berada di sisi kekasih yang hina itu,padahal derita yang di rasakannya berlipat ganda di bandingkan dengan kenikmatan yang diperolehnya,kedekatan dengannya merupakan sebab terbesar kesengsaraannya. Padahal,alangkah cepatnya seorang kekasih berubah menjadi musuh! alangkah cepatnya seorang kekasih meninggalkan kekasihnya,sampai sampai seperti tidak pernah menjadi seorang kekasih.

Andaikata seseorang bisa bersenang-senang dengan kekasihnya di dunia ini,namun tidak lama lagi ia pasti mendapat penderitaan yang lebih besar padanya,apalagi di hari ketika para kekasih telah menjadi musuh bagi kekasihnya,kecuali orang-orang yang bertaqwa.(1)

Betapa meruginya orang yang mabuk cinta,yang telah menjual dirinya kepada selain"KEKASIH PERTAMA" dengan harga murah dan kenikmatan sesaat; begitu kelezatannya hilang,tinggallah tanggung jawabnya; begitu manfaatnya hilang,tinggallah mudharatnya;begitu kenikmatannya hilang,tinggallah kesengsaraannya; dan begitu kebahagiaannya hilang,tinggallah penyesalannya.

Duhai,kasihinilah orang yang mabuk cinta yang memiliki dua macam duka cita:
-Duka karena tidak mendapatkan "KEKASIH YANG MAHA TINGGI"serta kenikmatan yang abadi.
-Duka karena kepayahan dan siksa pedih yang musti di tanggungnya.

Pada hari itu ,orang yang tertipu mengetahui perdagangan apakah yang telah di sia-siakannya serta mengatakan bahwa orang yang selama ini telah memperbudak dirinya dan menguasai hatinya,sebenarnya tidak layak dirinya menjadi pembantu dan pengikut orang itu. Musibah apakah yang lebih besar daripada seorang raja yang di turunkan dari tahta kerajaannya,di jadikan sebagai tawanan orang yang tidak pantas menjadi tuannya,seta di paksa untuk mematuhi segala perintah dan larangannya? Jika anda melihat hatinya ketika ia bersama orang yang di cintainya,niscaya anda melihatnya:

Ibarat burung di genggaman seorang bocah
Yang menimpakan berbagai penderitaan kepadanya
Sedangkan si bocah bergembira dan bermain

Jika anda melihat keadaan dirinya dan kehidupannya,niscaya Anda akan berkomentar:
Tiadalah di muka bumi ini orang yang lebih menderita daripada seorang yang di mabuk cinta
Meski hawa nafsunya memperoleh kenikmatan
Kau lihat,ia menangis setiap saat
sebab takut berpisah,atau karena rindu
Menangis ketika mereka jauh,karena rindu kepada mereka
Juga menangis ketika mereka dekat,karena takut berpisah

Andaikata Anda melihat tidur dan istirahatnya,Niscaya anda mengetahui bahwa cinta dan tidur telah berjanji dan bersepakat untuk tidak akan pernah bertemu. Jika Anda melihat simbah air matanya dan gejolak api di dalam dirinya,niscaya Anda membaca syair:

Maha Suci RABB 'ARSY yang menciptanya dengan sempurna
Yang menjadikan hal-hal yang berlawanan tanpa penolakan
Tetes airmata,muncul dari gejolak api di dalam diri
air dan api berada di satu tempat

Andaikata anda bisa melihat masuk dan merasuknya cinta kedalam hati,niscaya Anda mengetahui bahwa cinta itu lebih halus cara masuknya ke dalamnya,daripada masuknya roh kedalam badan.

Pantaskah orang yang berakal menjual"raja yang di taati" ini kepada siapa yang akan menimpakan siksaan buruk kepadanya dan yang menciptakan pembatas tebal antara dirinya dan Wali Maulanya yang Haq, yang senantiasa di butuhkannya?

Seseorang yang mabuk cinta ibarat mayat bagi yang di cintainya.Ia juga budak yang tunduk dan patuh kepadanya.Jika di panggil ,ia datang menyambut.Jika di tanyakan kepadanya;"apa yang kamu angankan?"

Maka yang di cintainya adalah puncak segala angannya. ia tidak bisa memperoleh ketentraman dan ketenangan pada selainnya.

Sungguh sepantasnyalah jika ia tidak menyerahkan penghambaan dirinya kecuali kepada sang kekasih dan tidak menjual bagiaannya darinya dengan penukar yang rendah.

Di salin ulang dari Ighatsatul lahfam Min mashayidisy Syaithan (menyelamatkan hati dari tipu daya setan jilid 2,hal:285-287) penerbit Al-Qowam


(1).Itu terjadi pada hari kiamat.sebagaimana firman allah ta'ala dalam surat Az-Zaukhruh ayat 66-67."mereka tidak menunggu kecuali kedatangan hari kiamat kepada mereka dengan tiba-tiba sedang mereka tidak menyadarinya.Teman-teman akrab pada hari itu sebaiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertaqwa".

"Dikutip dari http://assunah.mine.nu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-06 16:33


Sang sufi pernah berkata.

jatuh yang paling enak adalah jatuh cinta.
tidak satupun yang sanggup menahan sakit,
dan tidak satupun yang mahu sembuh dari sakit nya itu
yaitu sakit menahan Rindu.

rasa cinta dan rindu adalah karunia Allah, semua itu dianugrahi oleh Allah.
Manusia harus memanfa'atkannya , bukan membunuhnya.
manusia harus bisa mengaturnya, bukan melenyapkannya.
Semua itu agar manusia bisa mengagumi kebesaran Allah.
Hanya karena "rasa" cinta dan rindu" Kekuatannya sungguh luarrr biasa.
itulah kebesaran Allah dan "rasa" yang dilandasi dengan harapan karunia Allah terus bersamanya.

http://blog.360.yahoo.com/blog-apbhaUU1aa_68ny9kSpa0Ak-?cq=1&p=1

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122716 saat. Lajunya....