Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 8 hari yang lalu
Daeng_Jati: 15 hari yang lalu
skater: 17 hari yang lalu
HIKAL: 36 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: tolong saya..saya ni pergi a y


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» tolong saya..saya ni pergi a y

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh tolong saya..saya ni pergi a y

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 18:35


tolong saya, saya benar-benar buntu, saya nampak ahli2 di ukhwah sumernyer baik dan beragama..saya harap anda semua boleh tolong saya...jadi, saya mendaftar diri saya untuk meminta tolong sahabat2...

bagaimana saya nak mulakan, okay..saya ni gay...tapi tak pernah buat benda terkutuk tu sebab saya tau itu terkutuk...saya tau benda ni sejak saya darjah enam...

apa yang buat saya merana ialah saya tak pernah membenarkan diri saya bercinta dengan lelaki sebab saya rasa itu adalah terkutuk..amat terkutuk..tapi saya merana..samalah macam lelaki yang tak dapat perempuan yang dia suka, merana yang teramat sangat..Kalau sekali due tu, tak mengapa, tapi, masuk kali ni, sudah banyak kali saya ada crush dengan lelaki..

saya tak tau nak halang feelings ni bagaimana tapi dia sentiasa datang...saya pun tak tau Kenapa boleh feelings ni datang sedgkan saya tak tengok vcd lucah atau yang sewaktu dgnnya..setiap mlm saya menangis kerana memikirkan tentang future saya...

mungkin anda kata yang saya ni berterusan gay sebab saya tak halang nafsu saya..Kalau anda kata begitu anda tak faham sebenarnya..saya berterusan menjadi gay sebab itu adalah naluri saya...naluri yang saya tak tau bagaimana nak hapuskan..ia sama seperti naluri sayang dan cinta lelaki kepada perempuan..dan sebaliknya...

tolongla saya, saya benar-benar perlukan pertolongan...saya sentiasa baca al-qur'an dan berdo'a dikala sujud terakhir untuk menghilangkan perasaan ni dan semoga saya akan dikurniakan sahabat yang baik dan memimpin jalan saya kearah yang diredhai...

tolong say...saya benar-benar terdesak...apa yang membuatkan saya lagi merana ialah islam melarang untuk berzina sebelum kahwin ataupun bercouple sekalipun..jadi, saya memegang prinsip saya tentang apa yang dilarang islam...tapi,saya tak tau bagaimana nak tukar diri saya Kalau saya tak cuba semua tu...

tolongla saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

insal
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17750
Posting: 6
Dari: sum where i belongs

malaysia  


posticon Posting pada: 06-08-05 21:47


em...saya pun xreti sangat nak nasihat orang ni..tapi saya rasa elok jumpa pakar kaunseling or someone professional untuk kongsi mslh awak dan minta nsht dari mereka...jumpa face to face ni lagi elok dari hanya minta nsht macam ni saja..insyaAllah ada penyelesaiannya...benda2 macam ni rsnya kalau simpan lagi lama lagi bahaya...takut tak tertahan dek iman kita...so,dekatkan lagi diri dengan Allah dan kuatkan hati melawan nafsu!banyak-banyak berdoa moga Allah tunjukkan jalan yang lurus dan kuatkan iman...amin


-----------------
"jika HATI sejernih AIR,jangan biarkan ia KERUH..jika HATI seputih AWAN,jangan biar ia MENDUNG..jika HATI seindah BULAN,hiasilah ia dengan IMAN."
[ Telah diedit oleh: insal pada 06-08-05 21:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For insalProfil   Hantar PM kepada insal   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 22:41


Pada 06-08-05 21:27 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

hoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! aku sarankn pg kuala kangsar, naik teksi pg sungai perak, lepas 2 terjun dalam sungai..........lepas 2 buaya datang pg kat dia..........habis cerita...........settle masalah..........ada ilmu tanpa fikir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


cheekmate, awak tak faham saya, sampai hati awak kata begini..saya minta elok2 tapi awak marah2 begini..saya tak pasti Kalau awak ni orang islam sebenar..saya rasa Kalau awak ni betul2 lelaki pun, saya rasa awak ni pornogrphy addict..saya tau perangai orang macam awak..saya harap awak akan dibalas tuhan setimpalnya, kerana hinaan ni..mungkin awak akan rasa ego nak mengaku salah, tapi tengoklah, sekurg2nya saya tahan nafsu saya, tapi awak, tengok apa kesudahan kehidupan awak...Semoga laknat rasulullah akan sampai kat kamu! saya betul2 berdoa yang azab pedih datang kat kamu!!!

kepada insal, walaupun awak tak dapat bagi nasihat...tapi, sekurg2nya awak berhati lembut dalam percakapan..terim akasih bebanyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-05 22:44



    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 06-08-05 22:54


u better talk to ummi, she's the appointed counsellor for this portal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 06-08-05 23:33


Berat juga dugaan yang saudara tanggung. Bersabarlah, cari jalan penyelesaian dan sibukkan diri saudara dan kalau berkemampuan kawinlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 01:32


tak kisahlah apa engkau nak cakap kat aku, mungkin cara aku kasar tapi prcayalah aku bukan brniat nak hina engkau...............fikir sendiri...............ADA ILMU TANPA FIKIR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-08-05 06:01


hmm saya pun ada juga kawan yang macam awak ni..rasanya saya pun boleh paham juga sikit-sikit apa yang sedara rasa tu..tapi saya rasa mungkin saudara perlu cari sesuatu yang sedara suka untuk lupakan benda tu semua..memang kita akan terkenangkan sesuatu yang kita suka terutama insan yan kan..sedara pun kalau boleh jangan dekatkan diri dengan orang2 yang sedara suka tu...yelah benda ni sama dengan zina juga,kalau sorng tak jadikan..bila dah ada respond baru jadi..sementara sedara tak jadi mangsa tu lagi baik tak payah cuba..nasib baik sedara pun sdar awal lagi,kalau tak mungkin lagi truk..oleh tu jauhi punca yang boleh naikkan nafsu sedara ke arah tersebut..tapi yang penting kena betulkan hati dan dalami ilmu agama...cadangan maisarahlisa pun bernas tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 07-08-05 06:14


em rasanya kawin pun kalau perasaan kat laki susah juga ini...bagaimana ye nak settle prob ini??Kenapa lah perasaan suka kat laki??bukan best pun..apa yang laki ada semua ada balik kat awak...so kejadian makhluk ini berpasang-pasangan jadi cuba lah perbikir secara waras...cuba kalau free2 itu tengok kucing...kucing itu binatang..tapi si jantan takkan cari kucing jantan kan??si jantan tetap mahukan si betina??pikirla sedara...sedara pula boleh sukakan laki...jgnla jadi lebih hina dari binatang...jangan zalimi diri sendiri sedara...buka minda dan berdoa supaya berubaha...minta pertolongan Allah, mungkin ujian dari Allah diberi perasaan sebegitu tapi nama pun ujian nak tengok sedara boleh lawan ke tak...lawan lah perasaan tu sendiri kerana ia lahir dari dalam diri sedara sendiri...kami di warga ukhwah insyaAlah akan berdoa untukkesejahteraan saudara...wallah'ulam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

alKauthar
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2004
Ahli No: 12163
Posting: 14
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-08-05 06:21


assalamualaikum....

saya pun tak reti nak kata apa...saya hanya mampu bersimpati dan berdoa moge2 satu hari nanti sdare akan berubah.jangan berhenti berusaha dan berdoa.sekurang2nye sdare sedar kesilapan sdare daripada tak sedar langsung.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKautharProfil   Hantar PM kepada alKauthar   Pergi ke alKauthar's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-08-05 07:07


assalamualaikum..
awak apa khabar?hows your life going on?
act. sya bknlah arif dan tahu sngat pasal bende2 ni...lbih baik awak refer problem ni kat sesiapa saja yang lbih mndalam ilmu pengetahuannya dalam bidang agama..mungkin awak dapat input yang positive/advices yang secara tak lansung akan mmbawa seribu makna dan perubahan yang bermakna dalam diri awak..ok?/

regarding to your problem,i am so pity on you!!! maybe ada hikmah disebaliknya..percayalah..be positive!be strong!have a good faith in ALLAH!!
DO NOT EVER GIVE UP...try your best..

ingat satu benda saja..
ALLAH S.W.T TIDAK AKAN MENGUBAH NASIB SSORANG ITU,MELAINKAN dia MENGUBAH NASIB DIRINYA SENDIRI..
saya berdoa agar awak menjadi seorang insan yang normal dan dapat menjalani hidup seperti insan2 yang lain..

sorry 4 asking..kwn2 awak tau tak problem awak??so,bagaimana respond mereka?and the last question..adakah awak betul-betul sedar,insaf dan bertekad ingin berubah?/

good luck..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 07-08-05 07:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 07:14


alhamdulillah...
saudara insaf tepat pada waktunya.
namun saudara tak mampu nak kekang perasaan cinta sesama jenis yang nyata dilaknat oleh Allah.
gerun ana mendengarnya.
banyak2kanlah solat taubat.
Allah sentiasa mendengar rintihan hambaNya.

saudara,
ana bersimpati dengan saudara.
namun....maafkan ana sekiranya ana terkasar bahasa.

ana berpendapat, anta masih separuh hati atau dalam perkataan lainnya anta sebenarnya tak berapa ikhlas untuk bertaubat.
kerana anta masih ada "perasaan" terkutuk itu dalam hati.

anta bersolat tapi tak merasai ketakutan berada dihadapan Allah.
anta membaca AlQuran,tapi tak berusaha menghayati maksud kalimah Allah.

Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagi mereka sendiri tak mengubah nasib mereka.
so....apa yang penting bermula dari diri anta sendiri...
orang lain takkan dapat tolong anta kalau anta tak tolong diri sendiri.
tolonglah...jangan camopakkan diri anta keapada kebinasaan.

ana rasa anta pun tahu kisah kaum Luth yang dilaknati Allah akibat perbuatan homoseksual ini.
please, stop thingking about that.

saudara...
cinta saudara kepada kaum sejenis itu hanya akan mengundang padah dan azab seksa dari Allah.
jangan biarkan nafsu memandu akal.
cinta kaum sejenis ni penuh dengan nafsu....sedarlah!
bangkit dari mimpi ni!!!

cadangan ana,
berjumpalah dengan pakar dalam ilmu agama.
ustaz atau ustazah.
dekatkan diri dengan masjid dan ibadah.


serahkan seluruh cinta saudara kepada Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 08:22


assalamualaikum please help me..

ana rasa..apa yang please help me perlu lakukan adalah muhasabah diri. setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Insya Allah..sekiranya..kita solat taubat dan mengamalkan segala ajaranNya..ana pasti please help me berjaya..ana dan kawan2 disini akan cuba..bantu dan bagi galakan kepada please help me.. Ingatlah Allah sahajalah tempat kita mengadu. ana faham perasaan please helpme..banyak2 bersabar..cuba lawan..semakin dekat diri kita padaNya..semakin banyak dugaan dan cabaran dariNya. cuba amalkan bacaan al-mathurat..selepas subuh dan asar. Insya Allah..kalau kawasan tempat tu macam tak memberi semangat pada please help me..go dan find another place..maksud ana, cari tempat dimana..orang akan bagi semangat kepada kita untuk terus berjuang dalam dunia Islam. Sabar please help me.. Ingatkan Allah setiap kali sebelum tidor kay..
jaga diri dan iman. assalamualaikum wbt


-----------------
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui diri ini.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 08:59


!!! QUOTE !!!

apabila keadaan mendesak kerana sesuatu sebab, bantu si dia & jangan jadikan keadaan bertambah buruk dengan menyalahkan si dia walaupun mungkin si dia bersalah......................


atas tu adalah dari info tambahan kat profile cheekmate...hurm..boleh pakai ke....kalau tak boleh pakai...tukar saja lah agaknya info tambahan tu...boleh ke cheekmate..????

maybe pasal anta kurang bersosial masyarakat...cuba-cubakanlah hidup dalam masyarakat ni....kalau boleh jangan laa biarkan diri anta berada dalam keseorangan...rerajinkanlah bersembang dengan kekawan ataupun ikut saja aktiviti yang mungkin dapat meningkatkan sosial sesama manusia...insyaAllah lama kelamaan akan hilang pemikiran yang jahat itu..rasanya Al-Quran itu diturunkan sebagai panduan di bumi ini...cubakanlah amalkan surah An-Nas...baca dan faham betui betui setiap ayat Quran...bukan sekadar baca sahaja..

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 09:36


"Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari Al-Quran, dan dirikanlah solat (dengan tekun). Sesungguhnya solat itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya). Dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan." (al-Ankabut 29: 45)

cuba perbaiki solat sdra dari semasa ke semasa, banyakkan mendalami ilmu agama & banyakkan juga bergaul dengan masyarakat.

you should seek advice from ukhwah's counsellor: ummimq

don't give up. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

huda_wafana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17784
Posting: 144
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 10:35


assalamualaikum...

saya rasa dalam masalah ni.. baik awak try jauhkan diri awak daripada dia...istigfar banyak2 kat Allah..

don't worry ok!!!!!!! ",

Bookmark and Share

    


  Member Information For huda_wafanaProfil   Hantar PM kepada huda_wafana   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 10:39


susah jugak ni...cinta pada kaum sejenis..

pertama sekali,awak perlu tanya diri awak sendiri sama ada nak ubah atau tidak????

tapi Kalau masih lagi ragu2 dan perasaan itu masih bertapak kukuh lagi dalam hati..maka saya fikir amat sukar nak berubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 18:34


Assalamualaikum...

dah ramai sahabat2 yang bagi nasihat...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul beban...saya pun tak termampu nak bantu...setakat bagi sedikit nasihat macam sahabat2 lain mungkin boleh...
yang penting saudara perlu ingat batas2 kehidupan kita sebagai manusia...Allah jadikan manusia berpasangan...berlainan jenis...lelaki untuk wanita...wanita untuk lelaki...
pertama sekali saya ucapkan syabas pada saudara kerana masih sedar kesilapan saudara...saya yakin saudara masih mampu menyekat keinginan itu...selagi iman berbekas dalam hati selagi itu saudara perlu mujahadah dan istiqamah...minta petunjuk dari Allah...insyaAllah Allah akan bantu saudara...
sekadar pandangan tak seberapa dari saya...

'Mengapa perlu merasa berjauhan dari Yang Esa, sedang ALLAH sentiasa merahmati hambaNya...yangs ering terlupa,leka dan alpa terhadapNya...'


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-08-05 22:27


assalamualaikum....

banyak-banyaklah berdoa dan minta petunjuk dari Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

qville_islaami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17821
Posting: 65
Dari: Pulau Pinang

Kedah  


posticon Posting pada: 07-08-05 23:56


kepada yang bermasalah.

pertamanya syukur kerana enta kembali mengadu kepada Allah. Itulah sebaik-baik tempat pengaduan. Ana memandang masalah enta dalam konteks kejantinaan dan emosi. Kebiasaannya masalah sebegini meruncing bagi seseorang yang dalahirkan dalam suasana masyarakat yang sebegitu atau tidakpun dalam kepompong keluarga yang ramai anak lelaki. Bukan itu yang hendak saya komentarkan kerana saya sendiri tidak tahu sejauh bagaimanakah ia bermula.

Apa yang hendak saya cadangkan mungkin terlalu kehadapan tetapi biarlah ia bersesuaian dengan umur enta. Allah tidak mencipta nafsu melainkan ada jalan yang halal untuknya . Allah menjadikan fitrah manusia makan , tidur dan sebagainya dengan ada jalan untuknya.

Kebahagiaan pertama buat enta bila enta menyedari bahawa apa yang sedang melanda diri enta adalah salah dengan izin Allah. Itulah tanda Allah tidak berpaling dari hambaNya yang inginkan redhaNya. kebahagiaan kedua buat enta bilamana enta mendapat banyak sokongan daripada akhi wa ukhti yang ramai di komuniti ukhwah ini. Cintai kebenaran . kebahagiaan seterusnya terletak kepada sejauh mana enta memandang berat akan penyelesaian terhadap masalah enta.

Apa yang ana lihat permasalahan nafsu songsang(maaf jika keterlaluan) yang jelas bertentangan dengan syariat Islam mungkin mampu dilangsaikan dengan pernikahan. carilah seorang wanita solehah yang dengannya enta menyemai bibit cinta dan sayang dan enta akan bersama dengannya setiap hari . Dengan pernikahan hidup enta lebih terdorong kepada kehidupan berkeluarga dan beranak pinak. Masalah takkan mampu diatasi oleh orang yang tidak komited kepada penyelesaiannya.

Sekiranya usia enta masih muda , ana menyarankan enta mencari teman yang ramai. Pada pandangan ana naluri golongan seperti enta lebih sukan berkawan dengan orang tertentu sahaja yang boleh enta dekati. Ramaikan kawan dan perbanyakkan riadhah kerana dengan memperbanyakkan aktiviti harian kita mampu mengelak kita dari memikirkan keinginan yang terlarang.

Jaga pandangan . Enta tidak pernah menonton video maksiat dan sebagainya . Sekiranya memandang lelaki mampu meghairahkan enta maka usahlah dipandang sangat.

Carilah teman yang sentiasa mengajak enta kepada kebaikan dan insyaAllah sehensem atau sehodoh mana pun dia enta pasti akan kasihkan dia kerana itulah ukhwah filLah. bertemu dan berpisah kerana Allah.

TEMAN SEJATI, BERTEMU TAK JEMU , BERPISAH TIDAK GELISAH. UHKWAH FILLAH ABADAN ABADAA.

Kalau nak cari sahabat mail saya. sekurang-kurangnya ada yang boleh tegur menegur kehidupan kita.

Untuk yang sinis saja , Allah berfirman maksudnya :
"Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan taqwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah amat berat siksaNya."


-----------------
___=Mendung jangan disangka hujan akan turun=___


Bookmark and Share

    


  Member Information For qville_islaamiProfil   Hantar PM kepada qville_islaami   Pergi ke qville_islaami's Website   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 18:20


Alhamdulillah, rasa macam nak menagis bila tengok sokongan yang diberikan oleh ahli ukhwah...ternyata poratl ukhwah.com ni mencapai matlamatnya..mula2 saya ingatkan ramai yang akan benci saya sebab orang macam cheekmate, tapi tak sangka banyak sokongan yang saya dapat...Baiklah, demi maruah saya sebagai orang islam, saya bertekad akan membunuh perasaan ni..kalau muncul balik pun,mungkin dalam waktu yang sekejap...terima kasih semua...saya harap awak semua tak benci saya...

kawan2 saya tak tau semua ni...mereka tak anggap saya gay sebab saya suka baca al-quran dan saya agak beragama, sebabmengikut anggapan mereka, orang macam saya bukan gay..tapi, saya nak tekankan kat sini, gay bagi saya adalah yang mempunyai feelings or yang melakukan perbuatan terkutuk tu...bukan hanya yang melakukannya...jadi, thanks kerana memahami saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 18:26


Pada 07-08-05 08:59 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

apabila keadaan mendesak kerana sesuatu sebab, bantu si dia & jangan jadikan keadaan bertambah buruk dengan menyalahkan si dia walaupun mungkin si dia bersalah......................


atas tu adalah dari info tambahan kat profile cheekmate...hurm..boleh pakai ke....kalau tak boleh pakai...tukar saja lah agaknya info tambahan tu...boleh ke cheekmate..????

maybe pasal anta kurang bersosial masyarakat...cuba-cubakanlah hidup dalam masyarakat ni....kalau boleh jangan laa biarkan diri anta berada dalam keseorangan...rerajinkanlah bersembang dengan kekawan ataupun ikut saja aktiviti yang mungkin dapat meningkatkan sosial sesama manusia...insyaAllah lama kelamaan akan hilang pemikiran yang jahat itu..rasanya Al-Quran itu diturunkan sebagai panduan di bumi ini...cubakanlah amalkan surah An-Nas...baca dan faham betui betui setiap ayat Quran...bukan sekadar baca sahaja..

wallahu'alam


Pada 07-08-05 01:32 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisahlah apa engkau nak cakap kat aku, mungkin cara aku kasar tapi prcayalah aku bukan brniat nak hina engkau...............fikir sendiri...............ADA ILMU TANPA FIKIR..


dah start nak rasa bersalah cheekmate? Kenapa lembut semacam saja ayat kau ni? pasal ada ilmu lah saya berusaha nak berubah...! Cuba fikir!

thanks trouver for the info....

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 18:43


kepada yang mencadangkan supaya saya berkahwin, saya tak boleh sebab saya ada mak ayah yang tak tau saya begini tapi mereka mengharapkan saya mendapat keputusan yang cemerlang...saya adalah seorg pelajar yang agak excellent (bukan nak berbangga tapi nak beritahu)...jadi, saya cuma takut yang berkahwin akan shift focus saya dari study danb sekaligus mendapat result yang buruk dan menghancurkan impian parenmts saya..saya taknak, saya sayang mereka..mereka yang banyak bantu saya dalam menghadapi kehidupan ni, tapi, diorgh tak tau saya gay...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 08-08-05 20:17


Assalamualikum saudara ku ( apa nama awak ek :-p .... First Of all, saya nak bagitahu perasaan yang awak hadapi itu bukan awak sengaja wujudkan tetapi itu semua adalah DUGAAN dan UJIAN dari ALLAH...... Sekarang ALLAH nak awak cuba selesaikan dan ikhtiarkan bagaimana nak buang perasaan tersebut.... Ingatlah , kalau awak berjaya buang perasaan tersebut secara KESELURUHANNYA, insyaALLAH janjiNYA juga akan dikurniakan buat anda...Namun jika awak gagal dan membiarkan perasaan tersebut menguasai awak, maka, maaf, ALLAH dan NABI MUHAMMAD S>A>W sendiri tak akan mengaku awak sebagai umat Baginda...
Tetapi, setakat ini, tahniah yang menggunung buat awak kerana berjaya mengekang dan mengawal diri..Saya faham sangat, perasaan sebegini TERLALU PAYAH untuk di kawal....tetapi AWAK LULUS peringkat AWAL dan tak mustahil awak akan lulus secara TOTAL dan menjadi lelaki sejati...Cuma pesan saya, kalau awak minat kat someone, i mean lelaki, jauhi dia dan kuatkan semangat...Tapi kalau kat wanita, bersegeralah memenangi hatinya dan dirikan rumahtangga dan kalau boleh minta bantuan dia kerana zaujah yang terbaik akan membantu awak....
One more thing, golongan sebegini biasanya ada "port" atau lokasi dan tempat mereka sendiri, so , jauhkan dan jangan jejakkan kaki langsung ke tempat tersebut.... Saya sendiri tahu beberapa tempat golongan gay ni berkumpul dan ternyata mereka TIDAK SEKUAT DAN SEHEBAT awak.....Mereka gagal dari peringkat awal lagi tetapi awak dah berjaya...
Dekatkan diri dengan program kat masjid....Sekarang ni, tiap2 malam lepas maghrib ada kuliah, berkumpul dan sertailah majlis tersebut di masjid2 yang berhampiran.....
SATU LAGI PESANAN SAYA : Jangan peduli dengan cacian dan tohmahan orang....." Tak mati dek keji, Tak hidup dek puji" .. Niatkan segala-galanya kerana ALLAH kerana Allah akan membantu awak.....
Maaf jika segala penerangan saya agak menyinggung awak atau mana-mana yang terlibat.. Niat saya kerana Allah dan saya tak berani katakan " saya ikhlas" kerana keikhlasan kita hanya ALLAh yang akan nilai...... Teruskan perjuangan awak yang masih belum selesai.. InsyaALLAH kami semua doakan awak berjaya dan tidak mustahil kejayaan DUNIA AKHIRAT itu akan awak kecapi dengan jayanya.....Wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 21:21


Assalamualaikumm....please help me dan sahabat2 lain...:-) pertamanya banyak2 bersabar dan sentiasa mohon hidayah dari Allah..

Terharu rasanya bila ana membaca luahan phm di atas .... dan ana juga terharu kerana ramai kawan2 yang lain sudi membantu kawan kita yang mnghadapi masalah ini, Sabda Nabi saw: " barangsiapa yang merongkaikan kesusahan saudaranya di dunia maka Allah akan merongkaikan masalahnya di akhirat kelak.."

Pertamanya saya nak ucapkan mabruk kepada phm kerana mampu meluahkan masalah awak kepada kami dan itu adalah kejayaan pertama awak untuk mengubah hidup baru, ana tahu, bukan phm seorang sahaja yang mengalami tetapi masih ramai rakan2 kita di luar sana yang pernah atau sedang mengalami masalah speerti ini,... dan masalah ini juga bukan hanya kepada kaum lelaki tetapi kaum wanita juga banyak berlaku perkara seperti ini atau dengan istilah lesbian...jadi ia adalah satu ujian ALlah kepada hambaNya, jangan risau dan usah terlalu bersedih.... segeralah bertaubat dan beristighfar kepada ALlah swt. Firman ALlah taala: Dan apabila orang2 yang melakukan kejahatan atau menzalimi diri mereka sendiri teringatkan ALlah dan memohon ampun bagi dosa mereka, siapakah lagi yang boleh mengampuni dosa selain dari ALlah...dan mereka tidak kekal dengan apa yang mereka lakukan (sebelum itu) sedangkan mereka mengetahui"..Ya memang mudah kami melafazkannya....tetapi phm perlu faham jika phm tidak bertindak dan mengawalnya tiada sesiapa yang boleh mengubah dari ia terus berlaku,

Maksudnya, phm perlu bertaubat dengan apa yang berlaku, YA.. walaupun phm belum melakukannya tetapi perbanyakan istighfar adalah langkah terbaik untuk mengelakkannya lantas meninggalkannya, juga hindarilah bertentang mata dengan mereka yang menggahirahkan kita (lelaki atau perempuan) ini bukan hanya kepada phm, tetapi bagi lelaki yang sukakan lelaki lembut juga atau amrad (lelaki remaja yang belum tumbuh misai) juga perlu mengelakkan pandangannya,

ana setuju dengan apa yang diberitahu oleh qville islaami dan itu boleh membantu phm....

perlu difahami, ini bukanlah tabiat baru manusia dan ia pernah berlaku di zaman nabi LUT, alangkah dahsyatnya azab dan bencana Allah kepada mereka sehingga kampung mereka diterbalikkan ke bumi, ini menunjukkan betapa besar dan keji dosa perbuatan ini, ini bukan kesalahan phm kerana awak tidak meminta tetapi ini adalah ujian ....maka awak perlu bersabar dan berjihad melawannya...dalam hadis banyak menyebut tentang fenomena dan keadaan ini, ...." ALlah melaknat lelaki memakai pakaian wanita dan wanita memakai pakaian lelaki ..." maka ini menunjukkan fenomena ini berlaku dari perkara sekecil ini seperti apa yang dihadapi oleh phm.....bahkan apa lebih dahsyat, mereka sanggup menukar jantina dan ia amat mudah dilakukan dengan kos yang amat murah, ....nauzubillah min zalik

emm jangan ambil hati dengan kata-kata sinis kawan2, yang penting kita mahu berubah dan Allah tahu apa kehendak hati kita dan Allahlah yang Maha Pemurah dan Penyayang...berdoalah kepada ALlah ...!!


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-08-05 22:30


kasihan kat pls help me, banyakkan bersabar... Mungkin saya hanya mampu bercakap, dan betapa berat pls help me nak menanggung masalah ni...tapi, saya benar-benar akan berdo'a untuk pls help me...

kepada cheekmate, anda tak sepatutnya cakap begitu...betul tu travour, dia sepatutnya ubah profile dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 22:41


terima kasih semua! saya ingat lepas cerita semua ni, saya akan dibenci sebenci-bencinya..tapi, yang saya dapat ialah sokongan...! terim kasih, cuma saya rasa agak hipokrit sebab saya terpaksa hidup dalam diam2...saya tak pernah beritahu yang saya ni gay...jadi, saya cuma harap saya ada kawan baik yang tau saya ni gay dan membimbing saya kearah yang tuhan kehendaki...

pasal perkahwinan, saya rasa itu bukan masanya sekarang sebab saya baru 18 tahun...nak kawin nanti studies saya terganggu..saya takut saya akan mengkecaikan harapan mak ayah saya...

thanks again...saya harap ummi boleh bagi pandangan dia kat sini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 23:52


Ya Allah knapa sampai macam tu?.Adakah anda mrasakan diri anda lelaki atau tak?.Tu sje yang saya dapat tolong sebab saya kurang arif tentang hal ni better awak jumpa mana-mana uztaz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 09-08-05 00:24


plz_help me, kalau saudara rasa perlukan kawan, saya boleh jadi kawan buat saudara..Saya terus terang kepada saudara. saudara Bukanlah insan pertama bergelar gay yang saya rapati tetapi saya juga ada kawan lain. Alhamdulillah, walaupun saya bercampur dengan mereka secara tak sedar, saya dapat menunjukkan jalan yang patut mereka lalui...tekad saudara perlu kuat bagi menempuh ranjau2.... kadang-kadang, golongan ini berasa rendah diri berada di kalangan insan lain dan ini yang akan membuatkan mereka makin jauh... Saya tak pandai nak berselindung, saya senang memberi nasihat dan saya bukan jenis memilih kawan...Saya akan bantu apa yang termampu namun segalanya bergantung pada hati kecil saudara.... Niat saudara...dan azam saudara.....Paling utama, niatkanlah saudara lakukan segala-galanya kerana ALLAH.....
    Berat mata memandang, lebih payah bahu yang memikul.....Moga Allah menetapkan iman awak... Saya cuma mampu memberi semangat tetapi jika awak sendiri tak dapat nak tolong diri sendiri, saya tak dapat nak bersuara lagi.......Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 09-08-05 00:27


kes berat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid_85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17280
Posting: 22
Dari: petaling jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 00:40


Assalamualaikum.... kepada please help me bagi saya, masalah perasaan ni boleh di settlekan dengan hanya satu jalan iaitu membunuh perasaan itu sendiri... saya tau awak tak minta tuk jadi macam ni tapi tetapkan hati kuatkan iman.... inagt azab allah itu pedih dan sebaik2 penyelesaian adalah istiqamah kepada ibadah kita.... saya salute kerana awak tak sampai ke peringkat yang lebih teruk.... awak mamou mengawal diri dari sampai ke tahap itu maka teruskan usaha tuk bunuh perasaan itu ok....
segalanya terletak di tangan awak.... jangan takut jangan sedih... allah berada dicc kita...
sekian....
wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_85Profil   Hantar PM kepada mujahid_85   Quote dan BalasQuote

wirda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10228
Posting: 29
Dari: segamat

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-05 00:52


assalamualaikum..................
saya tak beraper arif lah dalam hal ni.tapi saya rasa bersyukur sangat saudara nak cuba merubah diri saudara.sekurang2nyer saudara ada usaha untuk berubah dan menyedari kesilapan saudara.teruskanlah berdoa pada Allah banyak2.dan perbanyakkan solat hajat.kalau boleh solat hajat tu biarlah saudara buat hari2.jika saudara terus meminta dengan hati yang ikhlas, insyaAllah Allah akan makbulkan niat saudara.saya doakan niat saudara untuk berubah berjaya. GOOD LUCK!!!!!!!!! assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For wirdaProfil   Hantar PM kepada wirda   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 21:05


Thanks... Kepada Akhi arab, thanks....

Ada orang propose kat saya untuk berkawan dengan kaum hawa untuk membina perasaan suka, bukan ke itu lead kepada coupling, dan saya rasa coupling haram..bagaimana? apa pendapat semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 00:39


thanks lagi sekali...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 18:34


macam ni ye kalau boleh cuba berpuasa sunat dan banyak berdoa pada Allah supaya diberi kekuatan.Aggp ini sebagai ujian dari-Nya igtlah bhwa Allah sentiasa bersama hamba-Nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 19:31


Pada 09-08-05 21:05 , plz_help_me posting:

!!! QUOTE !!!


Ada orang propose kat saya untuk berkawan dengan kaum hawa untuk membina perasaan suka, bukan ke itu lead kepada coupling, dan saya rasa coupling haram..bagaimana? apa pendapat semua?


Saya harap soalan diatas dapat dijawab, saya benar-benar buntu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-05 20:32


assalamualaikum..susah jugak kan..ana pun tak tau nak buat apa..hanya mampu berdoa semoga anda sabar menghadapi semua inin dan sabar menahan nafsu yang terbalik ni..tak semua yang kita minta kita akan dapat..jadi berusahala mencari penawar dugaan ini...semakin berat dugaan yang diberikan bermaksud semakin sayang Allah pada kiat..Be patient ook...
Hati..sesuatu yang susah di jangka..kadang-kadang senang saja Allah membalikkan hati kita ini..Tak semestinya orang yang selama ni baik kan selamanya baikkan..Jadi mungkin dugaan yang anda tempuhi sekarang ni sebagai pengalaman atau wasilah supaya anda menjadi yang terbaik pada masa akan datang..Tapi dengan syarat..

Jangan lupakan Allah..Sentiasa mohon pertolonganNya..Yakin dengan ketentuanNya...Kuatkan semangat..Jangan terlalu mengikut kata Syaitan yang sentiasa akan menyesatkan kita....SabaR SaBar dan SabaR+ TabaH TabaH +yaKin dengan pertolongan Allah...

Selagi kita tak melakukan perbuatan mungkar Allah pasti akan menolong kita...
Disamping itu juga kita perlu berusaha mengatasi masalh ini dan tak elok di biarkan lama2..Ana syorkan anda berjumpa dengan pakar kaunselor untuk mengatasi masalh ini di samping menbaca buku2 agama yang sesuai...Semoga anda berjaya..Insyaallah...Wallahua'lam..sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-05 20:42


Berkawan dengan perempuan ni bukan salah satu jalan penyelesaian...Tapi ana rasa anda boleh mencuba dengan niat baikla...tapi Kalau anda tak boleh teruskan baik tak payah..ana rasa baik anda perbaiki perasaan anda itu dahulu sebelum couple dengan kaum hawa ni pula...hehe...Masa masih panjang lagi untuk pqkan semua ni...

Tapi jika dengan berkawan dengan kaum hawa ini sedikit sebanyak menghilangkn perasaan anda terhadap kaum lelaki..ana rasa tak salah mencuba tapi dengan syarat seperti ana terangkan tadila...

Bagi anala ni merupakan jalan yang terakhir patut anda ambil..Kalau posa ok jugak...salah satu care mengurangkan nafsu..Ke bagaimana?tu pendapat ana...Wallahua'lam..sekadar pendapat untuk menolong anda yang kebuntuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 23:06


tapi, saya masih rasa confused sebab walau saya ni songsang, tapi hukum syarak tetap diapply pada diri saya...saya cuma harap yang saya dapat sahabat baik dan beragama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 10-08-05 23:10


saudara masih muda.. jangan sesekali biarkan nafsu memandu akal

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-08-05 23:45


Kepada plz_help_me, saya ada satu tips... Cuba cari kawan atau sahabat rapat yang beragama...yang tahu diri PHM gay, yang tau secara detail personality PHM...Kena carik supaya PHM ada orang yang boleh menegur PHM...tu penting tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 00:38


bnykkan zikrullah...., sebenarnya saudara mungkin keliru dengan diri saudara, and then syaitan akan ambil peluang dengan menggalakkan nafsu... tahniah kerana berusaha mempertahankan kesucian saudara..bnykkan puasa dan pedulikan orang lain kata....sesunggunya mungkin ni ujian untuk meningkatkan martabat saudara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 11-08-05 01:14


cuba awak sibuk2kan diri membuat kerja lain. mungkin kalau awak sibuk, awak tak ada masa nak fikir benda2 tu... kawan saya pun ada masalah macam awak.. tapi, alhamdulillah dah ok sikit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-08-05 02:10


Saya rasa PHM boleh cuba apa yang salimah breep breep tu cakap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 02:19


Dalam kes ni, saya dibolehkan ke untuk menengok gambar perempuan tak tutup aurat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 11-08-05 04:39


hurm. im looking for for alternative method. saya rasa pernah menonton discovery channel mengenai bagaimana hipnosis boleh membuatkan seseorang yang fobia dengan labah, setelah selesai sesi rawatan hipnosis, beliau tidak lagi gerun dengan labah-labah? tak ada ke jalan seperti ini untuk mengubah naluri seseorang?
takut kepada labah2 tu pun naluri jugak ye tak?

kalaulah kaedah sebegini boleh membantu...

satu saja pandangan dari saya, jangan gunakan istilah gay untuk melabelkan diri anda. ini sebagai motivasi diri. nyatakan kepada diri anda,anda bukan gay! motivasi sebegini selalunye berkesan.. tak berkesan pun sekurang2nya anda berusaha, semoga Allah merahmati anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 11-08-05 04:40


hurm. im looking for for alternative method. saya rasa pernah menonton discovery channel mengenai bagaimana hipnosis boleh membuatkan seseorang yang fobia dengan labah, setelah selesai sesi rawatan hipnosis, beliau tidak lagi gerun dengan labah-labah? tak ada ke jalan seperti ini untuk mengubah naluri seseorang?
takut kepada labah2 tu pun naluri jugak ye tak?

kalaulah kaedah sebegini boleh membantu...

satu saja pandangan dari saya, jangan gunakan istilah gay untuk melabelkan diri anda. ini sebagai motivasi diri. nyatakan kepada diri anda,anda bukan gay! motivasi sebegini selalunye berkesan.. tak berkesan pun sekurang2nya anda berusaha, semoga Allah merahmati anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-05 04:58


Sibuk2kan diri..salah satu cara yang baik jugak..dah banayk cadangan di berikan..cuma pilih salh satu...tak pun cuba semua..tengok yang mana berkesan..nak seribu daya,tak hendak seribu dalih...wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 05:41


assalamulaikum please help me...
ana benar-benar terharu dengan cerita awak,mengalir air mata...SubhanAllah.. Maha Suci Allah dah bukakan pintu hati awak untuk bertaubat...ana harap awak takkan putus asa & ingatlah sebaik2 manusia adalah orang yang bertaubat...ketepikan apa yang orang lain fk pasal awak.yang penting niat awak ikhlas & suci untuk bertaubat..

islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 05:54


Raudhah, setiap malam saya menangis kerana memikirkan tentang nasib saya, saya tak tau nak buat apa untuk ubah sebab benda macam naluri semulajadi untuk diri saya... Terima kasih bebanyak kerana menjadi seorg yang memahami!! Saya pun benar-benar terharu!!

saya cuma perlukan sokongan berterusan, tapi sahabat baik dan rapat pun tak ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 05:55


kepada budak besar, saya benar-benar mengharap yang saya boleh menjalani rawatan begitu...ada apa-apa cadangan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 19:14


kehidupan saya disingkirkan oleh abang saya sejak kecil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 19:44


cakap depan lebih baik daripada cakap belakang..............aku nak brterus-terang dengan engkau, engkau hanya boleh terima nasihat tapi belum tentu lagi engkau boleh ikut nasihat..............aku bukan nak komen apa-apa, di sini yang penting diri kau sendiri............kalau niat engkau betul nak berubah, insyaAllah boleh............tak guna lagipun kalau terima banyak nasihat sedangkn diri masih tak berganjak............yang penting berani, percaya, yakin dengan diri sendiri..............
(bukan nak tunjuk baik)........................terpulang pada engkau..................

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-05 20:52


Betul cakap cheekmate...tapi tak boleh jugak terlalu berkasar..iSlam itu indah...dan manusia jugak inginkan keindahan..keindahan yang di maksudkan di sini dari banyak aspek termasuk percakapan yang elok sesama manusia..ana pun rasa dia tu cuma meraih simpati..tu ana rasala dan kurang keinginan nak berubah..banyak nasihat yang di berikan tapi tak taula terima atau tak...tepuk dada tanya nak atau tidak ..tu saja..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-08-05 20:57


Jangan hentam ana...seseorang yang memerlukan nasihat mesti mendengar nasihat atau teguran yang membina...bukan melenting tau...nanti tak ada orang yang nak nasihat lagi...

p/s:::: sekali lagi ana,tekan kan ...nak seribu daya tak hendak seribu dalih...jangan jadi macam asap..masuk telinga kanan..keluar balik telinga kiri...

SEkadar teguran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 23:51


bnykkan puasa ok..sebab nafsu ni memang degil,tambahan pula dengan bisikan2 syaitan.... elakkan dari bersendirian, cuba perbanyakkan aktiviti luaran, aktiviti berbentuk kerohanian, yang memberi ketenangan hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 02:18


Pada 11-08-05 20:52 , alqibtiaz posting:

!!! QUOTE !!!

Betul cakap cheekmate...tapi tak boleh jugak terlalu berkasar..iSlam itu indah...dan manusia jugak inginkan keindahan..keindahan yang di maksudkan di sini dari banyak aspek termasuk percakapan yang elok sesama manusia..ana pun rasa dia tu cuma meraih simpati..tu ana rasala dan kurang keinginan nak berubah..banyak nasihat yang di berikan tapi tak taula terima atau tak...tepuk dada tanya nak atau tidak ..tu saja..wallahua'lam


Pada 11-08-05 19:44 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

cakap depan lebih baik daripada cakap belakang..............aku nak brterus-terang dengan engkau, engkau hanya boleh terima nasihat tapi belum tentu lagi engkau boleh ikut nasihat..............aku bukan nak komen apa-apa, di sini yang penting diri kau sendiri............kalau niat engkau betul nak berubah, insyaAllah boleh............tak guna lagipun kalau terima banyak nasihat sedangkn diri masih tak berganjak............yang penting berani, percaya, yakin dengan diri sendiri..............
(bukan nak tunjuk baik)........................terpulang pada engkau..................


Kenapa pula aku terima nasihat pula yang jadi argument anda? Ni dah kes guna trick ni... aku tau anda dah rasa macam bersalah sebab perlekehkan orang macam aku, itulah realiti orang macam anda dan alqibtiaz, tapi taknak mengaku atau meminta maaf sekurg2nya sebab menyuruh orang bunuh diri... antum mungkin normal, mungkin tulah sebabnya antum tak faham apa yang aku rasa... Kalau saya nak minta simpati, saya boleh minta simpati kat orang lain yang gay, kat sini rasanya senang nak cari, tapi, saya tau benda tu salah... Saya nak mengadu kat orang sekeliling saya, saya takut direject, macam apa yang kamu berdua buat sekarang ni... jadi, saya guna nick untuk meminta nasihat... Kalau dah saya minta nasihat, maknanya saya akan mengikut nasihat tu...bukannya antum yang offer nasihat, Kalau begitu mungkin saya takkan terima sebab hati saya tak terbuka nak bertaubat lagi!

Apa yang aku nak tegaskan sekarang ni. Aku memang betul2 nak berubah! antum berdua akan menyesal sebab apa yang antum cakap... Alqibtiaz, Kalau taknak bagi nasihat, jangan bagi, sebab tak baik emmaksa diri. Aku tak perlukan simpati anda...Kalau aku benar-benar perlukan simpati aku akan datang kat aktiviti yang Ukhwah tetapkan lepas itu menjerit nak antum peluk aku, usap kepala aku, lepas itu cium pipi aku dan sebagainya...tapi. Aku tak minta semua tu. Aku cuma nak nasihat yang boleh membuang perasaan aku dari terus berkuasa...Kalau antum bagi simpati melalui posting, apa yang aku dapat rasa?

antum benar-benar tak ada nilai2 persaudaraan atau brotherhood yang diminta Islam untuk kita amalkan... Cheekmate ada bukti ke yang saya ni taknak berubah? Alqibtiaz ada bukti ke yang saya ni nak meraih simpati? Cuma tuhan tahu betapa sedihnya saya melihatkan orang normal boleh berperangai macam gini...Tuhan maha kaya, dia akan tunjukkan apa yang antum cakap sumernyer tak benar...

Klaulah cheekmate ni seorg yang benar? kenpaa cheekmate suruh saya bunuh diri? Kenapa perlu bersikap kasar sebaik saja saya memulakan posting ni? Saya ni tak berhak ke nak bertaubat? Saya bukan pernah pun buat perkara meliwat atau seumpama dgnnya yang selalu dibuat gay lain...

Kalau cheekmate dan alqibtiaz benar-benar bencikan orang seperti saya, baiklah saya berundur diri dari portal ni... tapi, sebelum tu, diharapkan kamu berdua fikir kembali apa yang kamu sudah cakapkan secara melulu... jangan risau, saya takkan kembali ke Portal Ukhwah lagi.. Saya sudah nampak bagaimana orang akan melayan saya bila saya berterus terang dengan mereka...saya dah nampak...

Assalamualaikum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 12-08-05 05:49


Pada 11-08-05 19:44 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

cakap depan lebih baik daripada cakap belakang..............aku nak brterus-terang dengan engkau, engkau hanya boleh terima nasihat tapi belum tentu lagi engkau boleh ikut nasihat..............aku bukan nak komen apa-apa, di sini yang penting diri kau sendiri............kalau niat engkau betul nak berubah, insyaAllah boleh............tak guna lagipun kalau terima banyak nasihat sedangkn diri masih tak berganjak............yang penting berani, percaya, yakin dengan diri sendiri..............
(bukan nak tunjuk baik)........................terpulang pada engkau..................

cheekmate,tak perlulah anda terlalu kasar...pls_help_me tak minta di ciptakan begitu....yang penting kita cuba bantu dia....kepada pls_help_me,cuba sibukkan diri dengan perkara lain...kalau boring saja..online kat ukhwah ini...banyak benda bermanfaat...kelakar pun ada..pendek kata macam-macam ada!!!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 12-08-05 06:26


gurau sikit? cheekmate ayat dia macam orang berpengalaman lah, seolah-olah dia tau orang yang ada masalah macam ni susah sangat nak berubah. cheekmate pun ada masalah macam ni juga ke? dah cuba nak selesaikan tapi tak dapat? biasanya orang berkata berdasarkan pengalaman. apa cheekmate pernah cuba bunuh diri ke? siap tau nak ambil teksi lagi. komen sikit?

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 19:44


aku tak cakap engkau tak boleh berubah. Aku cuma nak berterus-terang.................asal engkau nampak sendiri...........aku tak hina engkau.........pasal posting aku dulu. Aku minta maaf.........

kepada budakbesar : besar-besarkanlah kepala tu lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 13-08-05 04:50


Pada 12-08-05 19:44 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!


kepada budakbesar : besar-besarkanlah kepala tu lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


p/s - aku pula kena? ish... no comment :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 05:56


Assalamualaikum....

Ish....dah jadi lain macam pula bicara semua orang....bincang lah baik-baik,kan kita berforum ni tujuannya berkongsi pendapat dan pandangan,serta saling membantu menyelesaikan masalah....jangan pula sampai mencambahkan hawa-hawa pergaduhan...apa-apa pun alhamdulillah,ahli-ahli ukhwah perihatin atas masalah orang lain...semoga semuanya diberi hidayah dan rahmat dari-Nya..Aminn...

ps:Biarlah iman dan akal menjadi pemandu kala berbicara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 13-08-05 06:55


alqibtiaz wrote:

Berkawan dengan perempuan ni bukan salah satu jalan penyelesaian...Tapi ana rasa anda boleh mencuba dengan niat baikla...tapi Kalau anda tak boleh teruskan baik tak payah..ana rasa baik anda perbaiki perasaan anda itu dahulu sebelum couple dengan kaum hawa ni pula...hehe...Masa masih panjang lagi untuk pqkan semua ni...

ermm...qibtiaz...ana rasa berkawan dengan wanita untuk menangani masalah ni bknlah satu jalan yang baik...sebab ianya akan menimbulkan masaalah baru...sebab sudah terang yang bercouple atau pun berkawan antara lelaki dan wanita yang bukan muhrim ada lah dilarang....jadi ianya tkkn menyelasaikn masaalah malah menambah...

kepada cheeckmate saya tau awak adalah orang yang jujur....malah terlalu jujur...sampai bila cakap tu tak beralas...memang lah jujur tu satu sifat yang mahmudah...tapi beralas lah sikit ye...rasul pun kalau berckp beralas dan tidak melulu begitu...

dan rasul pun ada mengajar...bila nak menegur seseorang yang membuat silap itu...jangan lah menegur dikhalayak ramai dan dengan kekerasan...kerana ianya akan membuka aib orang itu...jike kita bkk aib orang didunia..akan Allah membuka aib kita diakhirat..waliayazubillah...

dan please help me...jangan lah awak mendoakan kepada cheeckmate sesuatu yang burok...tak baik..memang lah awak dihina...tapi kalau awak doakan dia balik kan tak baik...awak doakan lah supaya Allah beri kan cheeckmate hidayah dan terangi hati dia,lembot kan hati dia...supaya dia boleh berlembut dengan saudara yang lainnya....

bknlah saya disini ingin melihat silap orang...cuma ingin menegur...kalau saya terkasar bahasa kepada sesiapa...saya minta maaf...cuma ingin menjernih kan air yang keruh...jangan lah ada permusuhan diantara kita saudara seislam...bak kata pepatah..cubit peha kanan peha kiri terasa sakit...jadi bila ada saudara kita ditimpa ujian sama2 lah kita membantu..sama ada dia nak dengar atau tidak nasehat kita...yang pentingnye kita dah lakukan tanggungjawab kita..yaitu menasihati dia...yang lainnye serahkanlah kepada Allah untuk terangi hati dia, dan supaya dia dapat bertaubat dan selamat dari ujian ini...ameen...

maaf ye sekali lagi...hanya ingin menegur...maaf kalau terkasar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 22:44


a'lillah...ahli2 ukhwah semuanya prihatin dengan masalah ni.tapi ana minta biarlah kita bekerjasama dengan cara yang lembut.jangan terlalu mudah melenting dan cepat melatah...kita manusia tak mampu nak nilai nilai seseorang, baik ke buruk ke...semuanya nilaian Allah, Dia yang lebih berhak...kepada plz_help_me ana harap sangat2 jangan mudah berputus asa.ingatlah, sekali kita menghampiri Allah, seribu kali dia akan menghampiri kita...

islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 22:46


a'lillah...ahli2 ukhwah semuanya prihatin dengan masalah ni.tapi ana minta biarlah kita bekerjasama dengan cara yang lembut.jangan terlalu mudah melenting dan cepat melatah...kita manusia tak mampu nak nilai niat seseorang, baik ke buruk ke...semuanya nilaian Allah, Dia yang lebih berhak...kepada plz_help_me ana harap sangat2 jangan mudah berputus asa.ingatlah, sekali kita menghampiri Allah, seribu kali dia akan menghampiri kita...

islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 05:22


kepada saudara please help me... saya menyokong kuat niat awak nak berubah tu.. kalau terfikir lagi nak kat lelaki.. banyak2 kan beristighfar kat Allah ok..

saya pun banyak experince dengan golongan lelaki suka lelaki ni... kebanyakkan mereka ni... sejak kecik lagi dah..terdidik dengan macam ni...

Cara terbaik ialah dekatkan diri dengan masjid.. selalu dengar ceramah.. agama.... nak senang carik calon isteri...lepas itu kawin.. habis cerita... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 19:42


Terima kasih Farishah, atas nasihat tu... Terima kasih banyak2... Saya benar-benar ingat nak berundur dari sini, tapi terima kasih atas sokongan, saya rasa cuma cheekmate dengan alqibtiaz aje yang begitu orgnya, jadi, saya rasa benar-benar sayanag nak tinggalkan portl ni, seribu pengetahuan saya terima.... Thanks!

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

ashraf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2003
Ahli No: 5427
Posting: 89
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-08-05 21:00


rasanya benda macam ni saya dah tengok..tapi malas nak komen sebab saya sendiri pun berkawan dengan golongan macam tu..tapi saya tak terikut pun budaya mereka,,,at least dari situ kita tau apa makne kehidupan..tak semestinya yang baik sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashrafProfil   Hantar PM kepada ashraf   Pergi ke ashraf's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 15-08-05 21:47


*******
Kalau cheekmate dan alqibtiaz benar-benar bencikan orang seperti saya, baiklah saya berundur diri dari portal ni... tapi, sebelum tu, diharapkan kamu berdua fikir kembali apa yang kamu sudah cakapkan secara melulu... jangan risau, saya takkan kembali ke Portal Ukhwah lagi.. Saya sudah nampak bagaimana orang akan melayan saya bila saya berterus terang dengan mereka...saya dah nampak...
**********
plz_help_me, mengapa perlu awak melatah dengan teguran macam tu..Awak baru kena sedikit sahaja tempias dari ujian ALLAH, awak dah tak sanggup. Janganlah macam tu...Maybe cheekmate and alqibtiaz cuba nak membantu awak tapi cara mereka tak kena gaya dan sedikit menyinggung perasaan awak.....Niat awak nak berubah kan, mengapa perlu di fikirkan hal itu..... Tapi rasanya ramai lagi teman ukhwah lain yang dah bagi pendapat. Rasanya awak ambil yang baik jadikan dorongan dan yang buruk tu jadikan sempadan... Kan kita ni manusia yang lemah, lemah dan serba kekurangan adalah "pakaian" kita dan menjadi tanggungjawab kita perbaikinya....Kenapa perlu awak melatah? Ingatlah, Allah senantiasa bersama kita yang senantiasa mahu beerubah.... Sabar ye wahai saudara ku......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:06


Kenapa na condem orang sampai begitu...
setiap orang ada sej hidup masing2...
kenapa ta nak cuba amalkan amar ma'ruf nahi mungkar...

ruangan posting ni kita gunekan sebaik2nya...
jgnla djadikan medan untuk kita berperang pula....
pastikanla rasional kita mengatasi emosional...

ps: bersatula kita sesama saudara islam... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 04:47


assalamualaikum

brilah pandangan kita kepada ssiapa yang dalam keadaan bermasalah, kalau tak hendak nasihat lebih baik kamu diam dan jangan tambahkn lagi masalah kpdnya.

harap faham kepada ssiapa yang terlibat dengan nasihat ni.

masalah saudara kita ni boleh dkatakan serius juga,
sya tak biasa sangat kaunseling orang ni ttpi pendapat sya berpendapat supaya saudara perbanyakkan inbadah kepada allah kerana setiap orang yang dekat kpdnya akan diperkenankn doanya, insyaallah

dan jumpalah pakar kaunseling sebagai jalan kedua dalam menyelesaikan mslah ni.

wallahua;lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-05 17:56


Ermm..ana dan biasa handle semua ini...tak apa...ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-05 18:05


Ermm..ana dah biasa handle perkara ni...biasala...kena hentam sikit-sikit tu..ana tak kisahh..plz_help _me,jangan ikut perasaan sangat...
Ana bukan membenci apatah lagi menghina...cuba rujuk balik mesej ana...Enta dah salah faham dengan ana..Mungkin sebab ana rasa cakap cheekmate tu ada benarnya,,terus hentam ana..Tak baik macam tu,,ana dah cakap dalam menyelesaikan masalah biasala ada komen yang terus straight to the point dan ada yang perlu kita selami dalam2...tak perlu melatah...
Berhusnul zhan lah dalam menerima pendapat...Satu lagi..ana tak kenal pun cheeckmate tu seperti yang di gembar-gemburkan enta...
Tak reti taip banyak2...banyakkn bersabar.....Wallahu'lam..

p/s: asifffff...
     man jadda wajada.man zar'a hasada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:09


bila masa pula saya kata anta kenal cheekmate, saya kata anta dengan cheekmate sama saja..orang yang mereject diri saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-08-05 19:38


Yerker...cuba rujuk balik..enta cakap ana bersepakat dengan cheek mate..tapi takpela..ana tak kesah..
mungkin enta tercabar...lumrah alam...orang yang sering di cabar kebanyakannya lebih berjaya...jangan letak..orang tak suka enta...mungkin pendapat ana dah tak boleh pakai bila orang dan bencikan kita kan...think positif ukh..lah yasmau nafsuka..jangan ikut perasaan..

Nobody is perfect my ukh...jadikan cabaran sebagai inspirasi/dorongan untuk berubah...

Think bout it...wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 23:09


Pada 12-08-05 02:18 , plz_help_me posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-08-05 20:52 , alqibtiaz posting:

!!! QUOTE !!!

Betul cakap cheekmate...tapi tak boleh jugak terlalu berkasar..iSlam itu indah...dan manusia jugak inginkan keindahan..keindahan yang di maksudkan di sini dari banyak aspek termasuk percakapan yang elok sesama manusia..ana pun rasa dia tu cuma meraih simpati..tu ana rasala dan kurang keinginan nak berubah..banyak nasihat yang di berikan tapi tak taula terima atau tak...tepuk dada tanya nak atau tidak ..tu saja..wallahua'lam


Pada 11-08-05 19:44 , cheekmate posting:

!!! QUOTE !!!

cakap depan lebih baik daripada cakap belakang..............aku nak brterus-terang dengan engkau, engkau hanya boleh terima nasihat tapi belum tentu lagi engkau boleh ikut nasihat..............aku bukan nak komen apa-apa, di sini yang penting diri kau sendiri............kalau niat engkau betul nak berubah, insyaAllah boleh............tak guna lagipun kalau terima banyak nasihat sedangkn diri masih tak berganjak............yang penting berani, percaya, yakin dengan diri sendiri..............
(bukan nak tunjuk baik)........................terpulang pada engkau..................


Kenapa pula aku terima nasihat pula yang jadi argument anda? Ni dah kes guna trick ni... aku tau anda dah rasa macam bersalah sebab perlekehkan orang macam aku, itulah realiti orang macam anda dan alqibtiaz, tapi taknak mengaku atau meminta maaf sekurg2nya sebab menyuruh orang bunuh diri... antum mungkin normal, mungkin tulah sebabnya antum tak faham apa yang aku rasa... Kalau saya nak minta simpati, saya boleh minta simpati kat orang lain yang gay, kat sini rasanya senang nak cari, tapi, saya tau benda tu salah... Saya nak mengadu kat orang sekeliling saya, saya takut direject, macam apa yang kamu berdua buat sekarang ni... jadi, saya guna nick untuk meminta nasihat... Kalau dah saya minta nasihat, maknanya saya akan mengikut nasihat tu...bukannya antum yang offer nasihat, Kalau begitu mungkin saya takkan terima sebab hati saya tak terbuka nak bertaubat lagi!

Apa yang aku nak tegaskan sekarang ni. Aku memang betul2 nak berubah! antum berdua akan menyesal sebab apa yang antum cakap... Alqibtiaz, Kalau taknak bagi nasihat, jangan bagi, sebab tak baik emmaksa diri. Aku tak perlukan simpati anda...Kalau aku benar-benar perlukan simpati aku akan datang kat aktiviti yang Ukhwah tetapkan lepas itu menjerit nak antum peluk aku, usap kepala aku, lepas itu cium pipi aku dan sebagainya...tapi. Aku tak minta semua tu. Aku cuma nak nasihat yang boleh membuang perasaan aku dari terus berkuasa...Kalau antum bagi simpati melalui posting, apa yang aku dapat rasa?

antum benar-benar tak ada nilai2 persaudaraan atau brotherhood yang diminta Islam untuk kita amalkan... Cheekmate ada bukti ke yang saya ni taknak berubah? Alqibtiaz ada bukti ke yang saya ni nak meraih simpati? Cuma tuhan tahu betapa sedihnya saya melihatkan orang normal boleh berperangai macam gini...Tuhan maha kaya, dia akan tunjukkan apa yang antum cakap sumernyer tak benar...

Klaulah cheekmate ni seorg yang benar? kenpaa cheekmate suruh saya bunuh diri? Kenapa perlu bersikap kasar sebaik saja saya memulakan posting ni? Saya ni tak berhak ke nak bertaubat? Saya bukan pernah pun buat perkara meliwat atau seumpama dgnnya yang selalu dibuat gay lain...

Kalau cheekmate dan alqibtiaz benar-benar bencikan orang seperti saya, baiklah saya berundur diri dari portal ni... tapi, sebelum tu, diharapkan kamu berdua fikir kembali apa yang kamu sudah cakapkan secara melulu... jangan risau, saya takkan kembali ke Portal Ukhwah lagi.. Saya sudah nampak bagaimana orang akan melayan saya bila saya berterus terang dengan mereka...saya dah nampak...

Assalamualaikum...


saya yang sepatutnya minta saudara al-qibtiaz tengok balik apa yang saya cakap..niha saya dah quote kata-kata saya..cuba carik balik yang mana satu saya kata anta dengan cheekmate kenal satu sama lain?saya cuma kata antum ni serupa, sebab antum mereject aku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-08-05 23:34


Allah bersama dengan orang yang benar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:02


mana alqibtiaz

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-08-05 23:40


Berat jugak masalah ni... Pertama kali ana cadangkan cuba fikir sebab apa anta jadi macam tu...? kat UPSI pun ada macam anta ni... Dia orang ni suka berkawan dengan dengan sama- sama lembut ni... jadi ana lihat cuba kurang berkawan dengan lelaki lembut ni... Cari lelaki yang kasar macam ana... ana kalau silap sikit, ana belasah saja...!
[ Telah diedit oleh: mizie_hafiz80 pada 18-08-05 23:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-08-05 23:45


mizie, anta ni ganas? pls_help_me ganas ke tak? hehehe...Kalau dua2 ganas, boleh berkawan..tapi, nak tanya, ni serious okay, orang yang ganas macam anta ni boleh tak kawan dengan orang macam PLM?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:49


try lah solat istiharoh
minta petunjuk banyak-banyak
ni di luar bidang kuasa ana ni
but i try my best to help you

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:57


Untuk pengetahuan saya, saya tak lembut tapi saya pun tak ganas, macam tgh2...tapi saya memang tak lembut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 00:24


Assalamualaikum

Ok ana nak tanya ...
apa hobi anta...

apa yang anta suka...maksudnya kegemaran, contoh kalau suka baca buku apa yang anat suka baca kalau majalah pulak /majalah apa

rancangan kesukaan : contoh kalau suka fashion show ke..atau CSI ke

Aspek berpakaian : suka pakai jeans yang unisex ke..atau James Dean punya ke atau seluar Khakis ke , baju pulak yang bodysuit ke...atau t Shirt body builder ke..

aspek kekawan : dari golonagan mana, adakah dari golongan senasib atau macam mana

aspek keluarga : anta ni anak yang ke berapa...
[ Telah diedit oleh: zulman pada 19-08-05 00:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 19-08-05 00:45


plz_help_me,
jangan terasa hati dengan cheekmate & alqibtiaz... Mungkin cara mereka kasar sikit...mungkin juga niat mereka baik, tapi cara mereka buat kita rasa geram kan?? sabar saja lah ek... ana tak nak cakap banyak, cuma ana suggest berbincang lah dengan ummimq, dia banyak pengalaman dan ilmu yang serba sedikit boleh membantu anda...

:pint::hammer::pint::hammer::pint::hammer::pint::hammer::pint::hammer:


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 19-08-05 04:21


Innallahama'ssobirin

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 04:36


Pada 19-08-05 00:24 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Ok ana nak tanya ...
apa hobi anta...

apa yang anta suka...maksudnya kegemaran, contoh kalau suka baca buku apa yang anat suka baca kalau majalah pulak /majalah apa

rancangan kesukaan : contoh kalau suka fashion show ke..atau CSI ke

Aspek berpakaian : suka pakai jeans yang unisex ke..atau James Dean punya ke atau seluar Khakis ke , baju pulak yang bodysuit ke...atau t Shirt body builder ke..

aspek kekawan : dari golonagan mana, adakah dari golongan senasib atau macam mana

aspek keluarga : anta ni anak yang ke berapa...


saya suka surf internet kat library kat university tempat saya belajar ni...rancangan yang saya suka, Charmed, Smallville, Tru Calling, CSI, saya tak suka fashion show (membosankan)...Saya suka pakai baju kemeja dan seluar slack...menampakkan kelelakian...kawan saya banyak yang sama umur dengan saya...mereka semua straight...kengkadang ada yang ganaas..tapi takpelah, saya pun faham mereka punya perangai...saya anak ke 5..ada dua aje lelaki..abang saya tak rapat dengan saya...Kenapa tanya semua ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

AsrarSirriyah85
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18261
Posting: 14
Dari: Ardhul 'ilmi

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 03:22


SALAM UNTUK PLZ_HELP_ME..
ana betul2 simpati kat awak..sebenarnya,dulu ana ada shbt yang senasib dengan awak..hatinya dah betul2 tak terluah untuk insan bergelar wanita. but..guess what??? sekarang dia dah ada wife..gugur airmata ana bila dapat tahu wedding dia tahun lepas..dan until now,dia masih boleh stay dengan wife dia..more good news,hujung tahun ni insyaallah nak jadi abi..first born. ana pun tak pasti apa yang buat dia boleh berubah. dengar cerita mak dia..family carikan muslimah solehah to be his wife..at first,memang dia nak gila sebab disagree dengan family's choice..tapi bila dah pujuk..dia consider untuk cuba..doa family + doa isteri + doa dia sendiri..alhamdulillah sampai hari ni dia masih stay as a husband..so,cadangan ana..apa salahnya awak try to pick someone..but make sure she can be a good wife to be..that really can change your world with her own islamic ways..plsss try..kita merancang,ALLAH juga merancang..tapi perancangan ALLAH itulah yang terbaik untuk kita..tak salah mencuba..yakinlah..-ikhlas dari sahabat..-

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsrarSirriyah85Profil   Hantar PM kepada AsrarSirriyah85   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 10:57


tapi, saya taknak kawin sekarang, saya tengah belajar...lepas itu pula saya ni baru 18...tengah ambil degree, saya ni jadi harapan mak ayah saya untuk belajar, Kalau saya dash harapan mereka saya mesti hancur berkecai...lepas itu pula saya ni tak lembut, saya tak beruypa macam wanita pun...cuma naluri saya aje....

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:07


saya harap ummi boleh post kat sini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-08-05 11:08


pls help me, bersabar, ummi akan datang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 14:49


please help me... bersabarlah dengan dugaan Allah, semua orang kat dunia ni ada dugaan mereka.. maybe ini ialah dugaan Allah yang paling besar kat awak..

bagi orang lain yang tak tau betapa peritnya dugaan tu dan tak terkena kat batang idung sendiri.. mereka mudah berkata2, tetapi bila dugaan tu datang kat diri mereka sendiri.. maybe lebih teruk lagi..

apa yang harus dipuji ialah sikap awak nak berubah... apa2pun yang terlintas kat fikiran awak (yang jahat lah) semua tu bisikan syaitan yang memainkan perasaan awak... syaitan menghasut awak untuk menyukai lelaki... tetapi bila awak boleh counter balik.. bermakna awak tlh kalahkan syaitan tu...

bayangkan betapa indahnya hidup seperti lelaki yang hanya mengharapkan keredhaan Allah.. pedulikan semua perasaan tu... kalau terfikir banyak2 beristighfar... Kenapa aku jadi macam ni ya Allah.. berdoa minta petunjuk Allah... ikhlaskan hati kepada Allah ... macam saudara zulman tanya tu saya rasa nak tau pergaulan awak dan suasana awak.. kalau boleh jauhkan kawan2 yang lembut2 ini... carilah kawan yang mengajak kita mendekatkan Allah.. selalulah pergi masjid.. join komuniti Islam ini... banyakkan ikut program membudayakan Islam ni kat masjid.. sebb kat masjid insya Allah memacam aktiviti ada.. secara tak lansung dapat memberikan kita pemahaman Islam yang lebih jelas...

ingatlah siksa api neraka Allah yang tak terperi.. ingatlah kisah kaum nabi luth... betapa hinanya mereka disisi Allah... jadikan pengajaran...

saya doakan awak mendapat petunjuk Allah... banyakkan baca Alfatihah... supaya awak pendapat petunjuk Allah..

Jazakallahu Khoiron..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-08-05 19:34


ok ang pertama awak cuba buang semua perasaan tu.lepas itu awak cuba mula kan hidup baru fan banyak mohon kepada Allah.cuba bangun..sembahyang tahjud...merintih kepadaNya..insyAllah berkesan.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 20:28


saya sentiasa mengharapkan ada orang yang beragama akan datang kat saya untuk menemani saya kearah jalan kebaikan..saya takut nak approach orang sebab takut orang tu marah...apa yang saya boleh buat ialah berposting kat sini...sebab antum tak dapat tengok muka saya...saya takut dan malu nak tunjukkan muka..

kepada zulman, please balas, apa sebabnya anta tanya semua tu..nak jugak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

AsrarSirriyah85
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18261
Posting: 14
Dari: Ardhul 'ilmi

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 03:22


salam..
plz_help_me..awak sihat tak hari ni? mmm,rasanya ana bukanlah orang yang layak untuk bagi advice kat awak..tapi just assume me as your friend that really2 concern about what u`ve dealing with..semoga apa yang bakal ana sampaikan ni sedikit sebanyak boleh tenangkan awak..sincu u`re only 18..of course it wouldn`t be easy for you to get married..ana pun masih study lagi..tak hairanlah Kalau mak ayah letak harapan tinggi kat awak..harap apa yang ana bagi ni boleh bantu awak..cuba awak freekan masa bermunajat pada ALLAH..doa banyak2 supaya keadaan ni boleh berubah.jadikan al-quran sebagai sahabat setia yang mampu melalaikan awak dari godaan dunia.ana respek sebab awak sudi berkongsi..ana tahu yang awak pun ada ilmu agama..mungkin lebih dari ana..cubalah cari kelebihan di sebalik ujian yang ALLAH timpakan..if memng sure awak tak mampu ubah perasaan tu..doalah pada yang HAQ supaya ditutupkan terus pintu hati awak untuk sesiapa pun..infakkan segala kasih sayang awak hanya padaNYA..yang MAHA menCIPTA hati dan PEMILIK segala kasih sayang..sedari hakikat hati awak bukan untuk wanita..dan sekali2 bukan untuk lelaki..!! tak tau Kenapa ana rasa yang awak masih ada masa untuk berubah..awak masih muda..baru 18..mgkn masa ni bagi awak ujian terasa begitu berat sebab nafsu masih belum berperanan dengan baik..jangan putuskan doa dan munajat kepada ALLAH..menantilah dengan penuh sabar dan redha..masanya akan tiba juga satu hari nanti..'ALLAH tidak akan membebankan manusia dengan apa yang tidak mampu dipikulnya..' serahkan seluruh keyakinan pada kekuasaan ALLAH..sediakan segala bekalan yang boleh dihamparkan di hujung pasrah sebagai layar bagi perjalanan yang seterusnya..mujahadahlah lagi sahabatku..Sesungguhnya ALLAH sentiasa mengingati hambaNYA yang mengingatiNYA..-sahbt untuk sahbt-

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsrarSirriyah85Profil   Hantar PM kepada AsrarSirriyah85   Quote dan BalasQuote

Qadh_iyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16548
Posting: 4
Dari: Morocco

Melaka  


posticon Posting pada: 20-08-05 06:53


assalamualaikum...tahu tak perisai nak lawan hawa nafsu?? salah satunya rajinĀ²kanlah puasa sunat..insya'Allah saudara akan melihat keberkesanannya..wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qadh_iyyahProfil   Hantar PM kepada Qadh_iyyah   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 14:23


Tutup hati untuk sesiapa aje kecuali mak ayah adik beradik dan apa-apa saja kecuali ada crush..hhmmm, saya tak pernah terfikir...serious...

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

AsrarSirriyah85
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18261
Posting: 14
Dari: Ardhul 'ilmi

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 15:48


salam...
harap awak dah dapat apa yang awak nak..cubalah dulu..tutup hati untuk insan2 yang tak berkenaan dengan hidup awak..awak pun kata yang family letak harapan tinggi kat awak..apa salahnya awak tumpukan peranan awak sebagai anak yang bakal mengubah hidup keluarga..sambil2 tu ana harap awak janganlah sekali2 terleka pada tanggungjawab utama dalam perjuangn memartabatkan agama ALLAH..jangan lupa pada senjata umat islam yang terhebat..iaitu DOA..sibukkanlah diri awak daripada memikirkan hal2 dunia yang tak berkaitan dengan kehidupan.sedarilah bahawa akhirat adalah kehidupan abadi kita..jangan tunduk pada desakan nafsu..syaitan bangga bila awak mudah 'down' bila berdepan masalah..dan ingatlah..ALLAH sebaik2 pelindung..mungkin ujian ni buatkan awak lebih mengingatinya..dan DIA pula taknak awak kasihkan sesiapa melainkan DIA..betapa beruntungnya awak.. doa ana akan sentiasa mengiringi awak..semoga beroleh kebahagiaan dan ketenangan dunia dan akhirat..sampai bermuzakarah lagi..salam sahabat dari ana.."HIDUP INI INDAH..ANDAI SEGALANYA KERANA ALLAH.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsrarSirriyah85Profil   Hantar PM kepada AsrarSirriyah85   Quote dan BalasQuote

plz_help_me
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17891
Posting: 29

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 10:42


Saya tak tau nak cakap apa lagi,sebab terharu dengan sokongan yang diberikan oleh semua...harap Allah akan membalas jasa niat baik baik saudara/saudari semua...Alhamdulillah keadaan saya semakin baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For plz_help_meProfil   Hantar PM kepada plz_help_me   Quote dan BalasQuote

su_maiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17420
Posting: 33

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-08-05 12:29


Assalamualaikum...
sebenarnya saya pun xlayak nak bagi nasihat..ilmu pun kurg..tapi,sekurang-kurangnya saya nak bagi sokongan atas usaha awak nak berubah...Alhamdulillah awak masih sedar dan tak pernah lakukan lagi perkara terkutuk tu...meaning awak masih dipelihara lagi...Allah tau yang awak boleh menanggung beban ni...sebab tu Allah uji awak dengan cara ni...seperti yang Allah sebut dalam ayat akhir sura al-baqarah..(kalau salah tolong betulkan)
hmm...cmna nak buat ye..awak try lah jmpa kaunseling ke..pakar bab2 ni...tak pun jmpa ustaz2...takkan awak tak dak seorang pun ustaz yang awak percaya...try laa..
saya pecaya satu hr nanti...awak akan berjaya mengatasi masalah awak ni...tapi, memang kena banyak bersabar...
Allah tu kan Maha Mendengar...Dia tahu keikhlasan hati awak nak berubah...Dia tahu suara hati awak...kadang-kadang Allah tak perkenankan doa kita sekarang, maybe sebagai "spare" untuk akhirat...
saya doakan semoga awak dapat mnjalani kehidupan ini dengan tabah...dan akan kembali smperti kebiasaan fitrah mnusia...insyaAllah...amin...
ni saja yang boleh saya lakukan untuk awak...doakan untuk kebaikan awak...ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For su_maiyyahProfil   Hantar PM kepada su_maiyyah   Quote dan BalasQuote

AsrarSirriyah85
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18261
Posting: 14
Dari: Ardhul 'ilmi

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 14:17


salam..
plzhelpme..alhamdulillah..bersyukur sangat bila awak kata keadaan awak dah bertambah baik..ingatlah..ALLAH takkan biarkan hambaNYA keseorangan..berusahalah lagi..SESUNGGUHNYA DALAM KESUSAHAN ADA KESENANGAN..semakin kita ditekan,semakin banyak ruang untuk penyelesaian..baarakallahu fiik..semoga beroleh afiat dalam kembara di bumi ALLAH..
"SIAPA aku TANPA CINTAMU.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsrarSirriyah85Profil   Hantar PM kepada AsrarSirriyah85   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» tolong saya..saya ni pergi a y

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.18248 saat. Lajunya....