Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: bersahabat dengan lelaki...boleh ke????


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» bersahabat dengan lelaki...boleh ke????

Please Mendaftar To Post


Oleh bersahabat dengan lelaki...boleh ke????

puteri_hudda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15749
Posting: 79
Dari: selama perak

Perak  


posticon Posting pada: 05-05-05 17:10


Emm, kata orang tak mungkin perempuan dapat bersahabat dengan lelaki..sebab pada satu masa nanti akan hadir perasaan cinto pada salah seorang tu, walaupun tak keduanya sekali..kalau dua-dua jatuh cinta, alright je..tapi, kalau seorang je bertepuk sebelah tangan, tak ke naya..tak pasal2 dituduh "mencemari kesucian sebuah persahabatan"

betul ke ada persahabatan antara lelaki dan perempuan

ape ye faedahnya

cara nak atasi rasa tu supaya (kononnya) kesucian persahabatan berkekalan

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_huddaProfil   Hantar PM kepada puteri_hudda   Quote dan BalasQuote

zinnirah_74
Warga Rasmi
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16392
Posting: 9
Dari: tg.malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 12:16



sebenarnya tidak salah bersahabat antara L dan P
tetapi biarlah keduanya tahu batasan yang perlu mereka jaga
kepercayaan manusia dan naluri mereka berbeza
sesetengah P lebih suka berkawan dengan L namun tidak pernah jatuh hati pada L tersebut
fitrah kejadian manusia berbeza2
itulah keagungan Ilahi
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_74Profil   Hantar PM kepada zinnirah_74   Quote dan BalasQuote

farahdilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2005
Ahli No: 16149
Posting: 24
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 13:46


bersahabat dengan lelaki...
ada pdpt kat harus sekiranya tidak berutus surat cinta, tidak berdua-duaan kerana dikhuatiri menimbulkan fitnah.
bersahabat tidak salah asalkan tahu jaga batas2 pergaulan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahdilahProfil   Hantar PM kepada farahdilah   Pergi ke farahdilah's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 13:52




Kalau boleh elakkanlah melainkan jika nak menjadikan ia sbg pasangan hidup. Itu pun ada batas2nya.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Izink
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6201
Posting: 45
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-05-05 14:05


Quote:

On 2005-05-05 17:10, puteri_hudda wrote:
Emm, kata orang tak mungkin perempuan dapat bersahabat dengan lelaki..sebab pada satu masa nanti akan hadir perasaan cinto pada salah seorang tu, walaupun tak keduanya sekali..kalau dua-dua jatuh cinta, alright je..tapi, kalau seorang je bertepuk sebelah tangan, tak ke naya..tak pasal2 dituduh "mencemari kesucian sebuah persahabatan"

betul ke ada persahabatan antara lelaki dan perempuan

ape ye faedahnya

cara nak atasi rasa tu supaya (kononnya) kesucian persahabatan berkekalan



Ana percaya adanya persahabatan diantara L dan P...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IzinkProfil   Hantar PM kepada Izink   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 09-05-05 14:17


memang tak mustahil ada pertalian L dan P pada mulanya hanya kawan biasa then bertukar kpd perasaan sayang kerana masing-masing menjadi rapat tanpa disedari hanya dengan mengambil berat sesama mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

chy_kegembiraanku
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16377
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 14:56


pandai2 jaga diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chy_kegembiraankuProfil   Hantar PM kepada chy_kegembiraanku   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 00:45




erm.. masing-masing kena faham tujuan persahabatan tersebut..................... camtu kot


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 10-05-05 14:04




insyaallah perkara ni takan berlaku sekiranya kedua2 paham tujuan persahabatan tu...

setiap tutur kata tu mesti dijaga kalo agk2 sebelah pihak lagi dah terbabas...cepat2 wat bodo jer.biar dia sedar dia sepatutnya tak ckp benda yg bebukn..

sebuah persahabatan itu lebih indah sekiranya tidak dicemari ngan perasaan Cinta dan kasih sayng yang tak pasti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

MujahidMML
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15256
Posting: 7
Dari: Bumi Allah, Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 14:17




tak salah jika seseorang wanita itu ingin bersahabat dengan seorang lelaki, tapi yang penting hati kena jaga dan niat biar ikhlas... bersahabat atas dasar agama Allah, atas dasar ukhwah fillah... jangan biarkan sedikit pun ruang yang membolehkan syaitan menggoda kita dan mencemarkan ukhwah, wujud di dalam diri kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MujahidMMLProfil   Hantar PM kepada MujahidMML   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 10:06


boleh kot...takkan sampai tak boleh..tapi kena ikut batas2 hukum syara' la

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-05 10:16




kata ustazah ana haram kalau berkawan tu.....atas dasar apa nak kawan tu...?..kalau P nak jumpa L jgn bagi kedua2 ni bertemu mesti ada teman....kalau 2 org jer bertemu...org ketiga ialah syaitan....tu yg m'bolehkan buat maksiat tu....ditipu oleh syaitan.....kalau P kata hal penting sangat...L patut paksa dia suruh bawa kwn ramai sikit.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_hudda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15749
Posting: 79
Dari: selama perak

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-05 16:59


ermmm...
btl 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_huddaProfil   Hantar PM kepada puteri_hudda   Quote dan BalasQuote

faislamy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11229
Posting: 93

saudiarabia  


posticon Posting pada: 12-05-05 18:04




Ana rasa hubungan persahabatan itu boleh dijalinkan tp biarlah atas niat ingin berkongsi ilmu
dan ikhlas semata2 kna Allah..
nak berkawan tak salah, tp biarla ada batas2nya.
pengalaman ana, kadangkala muslimat gemar bknlan pd awalnya utk niat yg baik tp lama
kelamaan lain plk jdnya (muslimin pun sama jgk)...sama2lah jg spy terhindar drp sifat lagha...ws.


-----------------
~Hidup dan Matiku hanyalah untuk ISLAM...~

American

Bookmark and Share

    


  Member Information For faislamyProfil   Hantar PM kepada faislamy   Pergi ke faislamy's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_hudda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15749
Posting: 79
Dari: selama perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-05 15:58



time kasih atas pendapat antum semua...
kadang2 kita berada pada 1 keadaan yang maan niat kita ikhlas nak berkawan tapi ada plak yang tak suka tengok kebahagiaan kita saja2 jer pegi reka cerita yang buruk pasal kita...
dari situ mulalah ada mcm2 spekulasi yang timbul dan akhirnya persahabatan yang pada mulanya berjalan baik tiba2 je terputus ditgh jalan...
ana pernah alaminya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_huddaProfil   Hantar PM kepada puteri_hudda   Quote dan BalasQuote

puteri_hudda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15749
Posting: 79
Dari: selama perak

Perak  


posticon Posting pada: 16-05-05 18:22


ermm...
sedih2



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_huddaProfil   Hantar PM kepada puteri_hudda   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 22:42


bersahabat dgn lelaki?bgi saya tk de salahnyer selagi kite menjaga adab2 pergaulan dan patuh pd syariatnya..lagi[pon lwn lelaki ni memberi semangat pada wanita tp tengok tempat jugak la yer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

putrisuria
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17488
Posting: 17
Dari: UPSI

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 18:50


rase2 nya tak salah berkawan dengan lelaki....tapi,ketahuilah batas2 pergaulan itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrisuriaProfil   Hantar PM kepada putrisuria   Pergi ke putrisuria's Website   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-08-05 21:05


:-)


assalamualaikum...
ana rasa kalau kita nak berkawan dengan L, kita kena tanya diri kita dulu.
atas dasar apa aku kawan dengan si dia?
habis tu renung kembali batas2 agama dan apa sebenarnya matlamat hidup kita?
kemudian itu terserah kepada enti untuk kawan atau tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-05 21:16


pada saya ok saja kalau kawan hanya sekadar kawan...
nak tau sebab apa saya tulis macam ni???
sebab cara pemikiran yang berbeza membuatkan kita rasa selesa untuk berbicara, berbincang, bertukar pendapat dll....
perspektif kita pun berbeza...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

ieyjan
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2005
Ahli No: 17887
Posting: 10
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-05 16:27


Pada 09-05-05 14:05 , Izink posting:

!!! QUOTE !!!




.................................................................................................

memang betul...ada saja perempuan kawan dengan laki tanpa sebarang perasaan "udang di sebalik mee"..saya sendiri pun ada kawan lelaki,kitorang kawan macam kawan2 lain juga..kitorang kawan dari form 1 ag.kira sekarang ni dah nak masuk 8thn kitorang kawan...p,sejak dah besar ni,kitorang dah jarang jumpa kec time raya saja dia datang rumah...masing2 sibuk..


-----------------
ieyjan!


Bookmark and Share

    


  Member Information For ieyjanProfil   Hantar PM kepada ieyjan   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 17:45


tu satu dari buktinya kan?!
mesti awak rasa selesa borak, kongsi pendapat, kongsi lawak dengan dia kan...
siapa kata tak boleh kawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 17:53


Assalamualaikum wbt...
pada ana...boleh saja bersahabat antara lelaki dan perempuan....
lebih baik sebuah perhubungan keluarga itu berdasarkan dari persahabatn...baru ada persefahamana...
andai bertepuk sebelah tangan...just think positive....maybe...bukan jodoh kita....
whatever it is....doakan kebahagiaannya....
ana pun prnh terlibat dalam semua ini....dari bkwn-bsahabat-berkasih dan putus...
tapi pada ana...apa yang berlaku...tentu ada hikmahnye... ana tetapi anggap dia sahabat ana sebab dalam ramai2 lelaki...dia yang paling memahami ana....dan tempat ana berkongsi cerita....tapi mungkin dah rakde jodoh...ana mampu berdoa untuk kebahagiaannya....InsyaAllah...
wassalamualaikum wbt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ratu_balqis07
Warga Rasmi
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14854
Posting: 4
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 18:33


berkawan dengan lelaki??emmm.. apa penyebab sebenar kawan dengan lelaki.. kawan sekolah, kawan group Discussion, kawan rapat, kawan suka-suka atau kawan kat u.. kena juga tengok macamner kawan kita itu.. adakah membawa kepada kebaikan atau keburukan... muhasabah lah diri dan tetapkan pendirian... tak salah kawan.. boleh tukar pendapat, kongsi ilmu dan berbincang ke arah kebaikan jugak... pandai2lah jaga diri dan jaga maruah kita sebagai muslimah. ingat batas-batasnye ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_balqis07Profil   Hantar PM kepada ratu_balqis07   Quote dan BalasQuote

jannahassyahid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13242
Posting: 108
Dari: bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 10-08-05 18:51


:roll: assalamualaikum...bagi ana kalau nak bershbt itu tak salah tapi masing2 kena tau persahabatan tu atas dasar apa?memang tak dapat nafikan kalau tak juga betul2 batas2 agama nanti jadi lagho pulak...

peliharalah sesebuah persahabatan itu agar tidak dicemari dengan nafsu semata2 dan mohon pada Allah agar pershbtn yang terjalin mendapat rahmat dariNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahassyahidProfil   Hantar PM kepada jannahassyahid   Pergi ke jannahassyahid's Website   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 20:06


Assalamualaikum..........

saya terfikir2.......tapi rasa saya, kalau berkawn dengan lelaki tak salah kalau kita pndai juga adab dan pergaulan....... bagi saya, kawan dengan lelaki best sikit sebab kdng2 mereka lebih faham kita daripada kawn pempuan............uma satu saja kena juga, pergaulan mengikut syariat2 islam......... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-05 20:20


assalamualaikum...bagi ana tak salah asal pandai jaga batas pergaulan lah..jangan pula lebih2 kan..amboi..bagaimana ni...posting begini pun ada ke...hidup ni tak lari daripada hidup berkongsi...kat dunia ni pun..siapa yang tinggal ...manusia yang terbahagi daripada qismani kan.Lelaki dan perempuan...jantan ...betina..saling berkait rapat...betul tak...Wallahua'lam...sekadar pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

nuraqmar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17977
Posting: 24
Dari: uia gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 20:32


salam'alaik.ana berpendapat tak salah berkawan dengan lelaki.tetapi,kita kenalah jaga batas pergaulan seperti yang telah ditetapkan syara'.lebih-lebih lagi,sebagai seorang perempuan pergaulannya dengan yang bukan muhrim amat terbatas

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraqmarProfil   Hantar PM kepada nuraqmar   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 21:07


saya lelaki jugak...bersahabat dengan lelaki...boleh agaknya,tak salah rasanya asalkan tak buat kerja tak betul dahlah kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 13-08-05 06:23


Assalamualaikum..

Pada ana memang tak salah..tapi lebih baik elakkan kawan antara laki dengan perempuan ni sebab bila 2 orang yang berlainan jantina akan ada orang ke 3...herm,so..pandai2lah jaga..fikir smule..atas TUJUAN apa kita bersahabat??Kalau betul caranya,InsyaAllah.Tepuk dada,tanya Iman..:-)
Wassalam


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

amirul_r
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13209
Posting: 11
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-08-05 06:35


Erm topic kali ini maybe too general...

Pada Mirul tak ada salah nya bersahabat kalau betul niat nya...Berkawan tak perlu memilih sangat... Kawan diperlukan bila suka & duka...Susah dan senang...Betul tak?

Hidup di bumi Allah ini bukan sorang2...Bermasyarakat...So perlu untuk kita berkawan...Tak kisah jantina...

Kita dalam forum ini pun berkawan apa?tak ada masalah pun...

Happy friendship day untuk kawan2 semua...

Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_rProfil   Hantar PM kepada amirul_r   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 06:52


mesti jaga batas pergaulan, tahu adab2 dan tatasusila....er, apa lagi ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_maisarah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11031
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-08-05 08:17


salam....

ana rasa tak perlu...kalau lah secara tidak langsung macam bertukar-tukar pendapat dalam kat portal ni....tak salah.tapi bila kita dah berkawan dengan seorang, walaupn pada asalnya hy ntuk berbincang....tapi lama2 akan timbul fitnah hati jgak...tak boleh lari dari tu..better elakkan...
dengan bakal suami kita pun....selagi tak sah...tak boleh berhubung kecuali ntuk hal yang penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_maisarahProfil   Hantar PM kepada nisa_maisarah   Quote dan BalasQuote

BK
Warga Rasmi
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18100
Posting: 1
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-08-05 18:52


Assalamualaikum...saya tergerak hati untuk m'jawab p'soalan ini memandangkan pada pendapat saya ia adalah satu masalah besar yang sdg melanda pemuda/di Islam zaman sekarang.

Berdasarkan jwpn2 yang saya dah dibaca melalui pandangan anda semua, rate2 nya menyatakan bahawa persahabatan ant L dan P 'tak salah' asalkan 'pandai2' menjaga batas2 pergaulan.

Bagi saya jawapan ini adalah hasil daripada fikrah s'diri tanpa ada sbrg rujukan nas syar'ie dan bagi saya sekiranye orientalis Islam m'dengar jawapan ini maka mereka akan merasa gembira kerana serangan pemikiran yang tlh mereka canag selama ini ke atas orang Islam sudah semakin berjaya kerana orang Islam seperti kita yang memahami Islam di portal ini ylh menyalah tafsirkan hukum ikhtilat.

Saya tidak menyalahkan anda semua kerana ini adalah hasil daripada serangan pemikiran yang dibawa oleh Barat dan saya pun pernah berfikiran dan berpendpt seperti anda semua. Jika diteliti pada kitab fatawa muassarah (fatwa masa kini) krgn dari. Yusuf Al-Qardhawy jelas menyatakan bahawa al-aslu bagi ikhtilat adalah haram.

Dan hukumya boleh dikurgkan kepada harus dsb jika ia melibatkan muamalah seperti belajar, rawatan, kehakiman, jual beli dsb.

Dan bagi saya jika seseorang L @ P hendak berkawan antr satu sama lain adalah tidak perlu dan jalan yang terbaik adalah melalui p'nikahan. ya.. mungkin kita boleh kata yang dua2 kena jaga diri dan pandai2 lah kawal tapi siapa tahu yang hati manusia mudah berbolak-balik sebab tu namenye qalb....dan Allah saja yang berkuase atas hati manusia.

Harap dapat m'bantu mana-mana yang rasa musykillah tentang hal2 yang berkaitan dengan ikhtilat.....wassalam :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For BKProfil   Hantar PM kepada BK   Pergi ke BK's Website   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 21:28


Kita manusia adalah insan yang lemah. memang fitrah manusia ingin orang abil berat kepada kita. Memang tidak salah kalau nak berkawan dengan L atau P, tetapi mesti jaga batasan. kalau sebuah ersahabatan itu atas dasar ikhlas , bagi ana tak perlu ada pertemuan lebih2 lagi berdua2an. bukan apa takut timbul rasa cinta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:01


Pada 09-05-05 13:52 , suhaimi_sr posting:

!!! QUOTE !!!




ye ke begitu? ada logiknya....aku dah balik dah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:42


boelh..apa salahnya..jika kita mengikuti batas2 pergaulan..
sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa mengingati diantara satu sama lain dan berpesan2 dengan kebenaran dan kesabaran..betul tak??

[ Telah diedit oleh: Ghufranallah pada 13-08-05 23:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 22:33


Assalamualaikum

pada ana bersahabat atau berkawan boleh...

kalau tak , susah ana nak bekerja tampa bantuan kekawan perempuan ana kat tempat kerja ni....

dalam dakwah pun kena ada kawan perempuan sebab kalau dakwah ni orang lelaki tanpa ada kawan atau sahabat dari perempuan yang nak menolong ...payah juga...

Ana : bersahabat denagn semua orang

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-08-05 00:22


berkawan biar seribu... Kenapa tak boleh? kawan lah dengan semua orang. tapi, pandai2lah jaga batas pergaulan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 16-08-05 19:18


ikhlas dalam bersahabat adalah penting..
selalu ana dengar ungkapan itu.. " tak mungkin ada istilah kawan baik antara lelaki dengan perempuan.pasti rasa sayang sebagai lebih daripada sahabat itu akan muncul sama ada pada salah seorang @ pada ke2 duanya "
betul @ tak,itu terpulang pada individu..
tapi jangan sesekali berkata yang perkara itu tak mungkin berlaku
tak siapa tahu apa yang akan berlaku pada esok hari..

-------------------------------------------------------

ana: sahabat lebih penting dari buah hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

zatie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17090
Posting: 209
Dari: sHaH aLaM

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 01:56


Pada 14-05-05 15:58 , puteri_hudda posting:

!!! QUOTE !!!







erm tu lah.
orang slaoo tak suka tengok kebahagiaan orang lain.......

hargailah sebuah persahabatan..........


-----------------
bantulah aku mencari sinar yang lebih terang


Bookmark and Share

    


  Member Information For zatieProfil   Hantar PM kepada zatie   Quote dan BalasQuote

moonDarwishah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17960
Posting: 3
Dari: kelantan

malaysia  


posticon Posting pada: 19-08-05 02:43


erm.....bersahabat dengan lelaki????

boleh...ana setuju dengan zulman..kalau tak bersahabat dengan antara lelaki dan perempuan...memang susah nak buat kerja..dalam apa bidang sekali pun.....tapi pandai2 lah jaga batas.kalau tak masakan wujud perkataan "mua'malat"....jaga pergaulan. kalau bersahabat sampai dok bertepuk-tampar...hmmm analisa lah sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For moonDarwishahProfil   Hantar PM kepada moonDarwishah   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 10:32


keihklasan dan kejujuran dalam ikatan persahabatan adalah lebih penting, so, tak ada salahnya bersahabat dengan lelaki...tapi,mestilah berlandaskan tatasusila dan adab pergaulan menurut Islam...janganlah hanya menurut kehendak nafsu semata-mata...kena fikir baik dan buruknya juga...moga-moga ikatan ukhwah yang dibina diberkati Allah SWT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 16:13


memang boleh kita berkawan dengan berlainan jantina...
yang penting jaga batasan pergaulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-07-06 16:49


Pada 11-05-05 10:06 , Faryzan_Islamic posting:

!!! QUOTE !!!

boleh agaknya...takkan sampai tak boleh..tapi kena ikut batas-batas hukum syara' lah


saya setuju!

em...saya pernah baca novel "just friends" by robyn sisman..tentang persahabatan antara lelaki & perempuan...the question is : "can a man & a woman just be friends?"

it's depends on each1 actly...


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

suzieeryani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2006
Ahli No: 25540
Posting: 28
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 13:30


pada pendapat ana tak salah muslimah berkawan dengan muslimin... asal dapat jaga batas yang telah ditetapkan oleh Islam. Kalau nak dikatakan muslimah tak boleh kawan dengan muslimin kerna takut ada perasaan, kan perasaan tu fitrah...kadang-kadang kawan 10 tahun pun tak ada apa-apa special feelings...kadang-kadang belum lagi kawan dah ada "perasaan" tu...ada juga yang tak pernah bergaul dengan muslimin maksud ana berkawan...tetapi bila ada saja yang minta nak kawan...dah berlebih-lebihan...


-----------------
يجب أن تبتسم عندما تبكي


Bookmark and Share

    


  Member Information For suzieeryaniProfil   Hantar PM kepada suzieeryani   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3690
Posting: 34
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 04-08-06 14:18


Salam alaik, tak salah nak berkawan cuma pandai2 jaga batas-batas pergaulan.. macam saya sendiri keadaan dalam persatuan menyebabkan saya kena berhubung dengan lelaki dan seterusnya berkawan dengan mereka.. setakat sekarang alahamdulillah masih mampu menjaga pergaulan..mungkin juga saya sentiasa diawasi dek teman2 perempuan yang lain... persahabatan ada banyak cabang...ada sesetengah bersahabat untuk menjadi pasangan hidup ada sesetengan hanya kawan.. tiada rasa apa-apa.. so pandai2 lah kita membezakan perasaan sendiri.. tepuk dada ya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-08-06 15:01


boleh kalau kena dengan caranya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 15:24


no komen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 04-08-06 16:04


betul cakap zahratul_wardah

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 16:18


assalamualikum...

bersahabat dengan lelaki??
bagi saya,tak semestinya sampai macam tu sekali...
islam dah letakkan syariat macammana nak berkawan dengan lelaki...yang saya tau, kita bertemu kerana urusan saja..kalau saja2 nak jpe tak payah lah...yang itu baru mendorong ke arah kemaksiatan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 16:22


boleh, tapi tengok keadaan, cara dan kepentingannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 17:40


ye ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-08-06 19:18


tepuk dada, tanya minda....
masing-masing dah ada jawapan yang pasti....
tak perlu nak mempersoalkan isu-isu seumpama ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-06 19:42


Kenapa boleh???mana dalil2 al-quran dan hadis???

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

atiqahsyahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.11.2005
Ahli No: 20514
Posting: 79
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-06 00:26


no komen..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiqahsyahidahProfil   Hantar PM kepada atiqahsyahidah   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 00:22


assalamualaikum

peringatan bersama...buat diri yang bernama manusia yang seringkali lupa

" bila seorang muslimah bersahabat dengan lelaki, terbuka satu sifat malunya. bila seorang muslimah bercinta, terbuka satu lagi sifat malunya"

biarlah sifat malu kita itu mampu mendamaikan hati sendiri, dan menyejukkan hati orang keliling. dan biarlah malu kita seperti pemalunya daun semalu. daunnya hijau dan lembut, bila diusik terus menundukkan diri. tetapi duri yang berceracakan di batangnya yang menjalar, sentiasa siap siaga mempertahankan dirinya..lembutnya bukan bermakna ia boleh diperlakukan dengan sembarangan!

semoga kita sentiasa memperbaiki diri dari hari ke hari.. ameen

ya Allah, show me the right path. The path of Rasulullah and his companions.. don't leave me please, YOUR guidance i need...show me the way, light up my life..don't leave me please, YOUR guidance i need..show me the way..to gain your love


-----------------
ALLAH IS ENOUGH FOR ME
[ Telah diedit oleh: imtihan_insyirah pada 11-08-06 00:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

mukminah_06
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25699
Posting: 72
Dari: malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 11-08-06 00:33


kan ada batasannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukminah_06Profil   Hantar PM kepada mukminah_06   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 08:42


syukran atas nasihat imtihan_insyirah....
menjadi peringatan bersama..InsyaAllah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

inspirasihearty85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8525
Posting: 85
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 08:45


salam..

lama dah tak posting kat ukhwah ini..selalunya tengok saja..
em, rindu pula nak posting..
kalau nak panduan yang berkesan (InsyaALLAH), baca lah buku "TENTANG CINTA" karya PAHROL MOHD JUOI..
rasanya penggemar lagu2 nasyid semua kenal dia..
yang cipta lagu sumayyah, ratu syahadah, siti khadijah dll...

bacalah bukunya..memang bagus..insyaALLAH.. ;-)
[ Telah diedit oleh: inspirasihearty85 pada 11-08-06 08:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For inspirasihearty85Profil   Hantar PM kepada inspirasihearty85   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:42


kena jaga mata lah haha :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:48


bersahabatlah dengan sesiapa sahaja....
asalkan kena pada tempatnya...

...uKhWah itU iNdAh....
..jIkA sEgALaNYa kErAnA ALLAH.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 11:00


Asslammualikummm....
Bersahabatlah dengan sesiapa sahaja asalkan pandai menjaga diri supaya tidak difitnah.........
Tetapi batas-batas pergaulan hendaklah dijaga.......
Jangan sampai menimbulkan perkara yang tidak elok di antara lelaki dan perempuan..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

mysarra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20903
Posting: 91

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 11:03


Kita seharusnya berfikiran terbuka apabila ada diantara lelaki dan perempuan berkawan baik..........
Bak kata pepatah
BERKAWAN BIAR SERIBU......
MUSUH BIAR TIADA.............
Tak kira lah berkawan dengan lelaki mahupun perempuan.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mysarraProfil   Hantar PM kepada mysarra   Quote dan BalasQuote

hipopomomo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.08.2006
Ahli No: 25810
Posting: 33
Dari: k.l

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-08-06 21:43


huhu.....
topik kelaka...
tak kisah lah member dengan sapa pun....
yang penting niat kita...
:lol:
kalau niat kita len macam saja...sendiri mahu ingat ar..
mak selalu psn berkawan biar ramai...
musuh jangan lah....
dat's all...
salam.... :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For hipopomomoProfil   Hantar PM kepada hipopomomo   Quote dan BalasQuote

ikhwan5217
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2006
Ahli No: 22999
Posting: 121
Dari: Pusat Islam Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 22:01


tak salah kalau berkawan dengan lelaki..tapi jangan berkawan terlalu rapat sampai berpinpim tangan.....kawan bagaikan kawan biasa....saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan5217Profil   Hantar PM kepada ikhwan5217   Pergi ke ikhwan5217's Website   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 00:53


Pada 11-08-06 11:00 , mysarra posting:

!!! QUOTE !!!

Asslammualikummm....
Bersahabatlah dengan sesiapa sahaja asalkan pandai menjaga diri supaya tidak difitnah.........
Tetapi batas-batas pergaulan hendaklah dijaga.......
Jangan sampai menimbulkan perkara yang tidak elok di antara lelaki dan perempuan..............



salam.....setuju dengan mysarra...........


-----------------
wanita hiasan dunia...seindah hiasan adalah Wanita Solehah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-08-06 07:08


berkawan...tak salah
janganlah sombong pula..kawan dengan semua orang
tapi BERKAWAN ye..
kekadang tu di salah taksir pula...

jaGa AkHlaK, hIasi PeRibadI, waNitA soLehAh, lAmbanG uMAt seJahTera

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-08-06 18:59


ana pernah bersahabat dengan lelaki...pada ana hanya kaum wanita yang betul-betul boleh dibuat sahabat....mereka lebih memaham berbanding lelaki...


-----------------
TELEKUNG PUTIH BELUM CUKUP UNTUK MENJAMIN SESEORANG KE SYURGA ALLAH.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

suebalqis
Warga Rasmi
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22388
Posting: 9

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 11:31


memang tak salah berkawan dengan lelaki.tapi yang kebanyakkannya jika dah terlalu rapat akan timbul perasaan lain........... :lol: yang penting kena jaga batas-batas pergaulan antara L dan P..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For suebalqisProfil   Hantar PM kepada suebalqis   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:11


tentu lah ada...pmikiran L dan P lain,jadi boleh kongsi idea,pengalaman.sebenarnya tak kisah, yang penting kena pandai jaga batas pergaulan...fikir guna akal bukan ikutkan hati...insyaallah kesucian persahabatan itu akan terjaga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

FizahSaid
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22962
Posting: 9
Dari: USIM,Nilai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:36


Salam....
setuju dengan amira...xslh berkawan asalkn tahu adab2 dan btsn..selalu lah muhasabah diri...lagipun senang bekerja angan kaum mereka sebab nampak brtggjwb...asalkan yang penting niat kat

berkwn biar seribu,berksh biar satu,bermusuh tak perlu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FizahSaidProfil   Hantar PM kepada FizahSaid   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-06 12:59


:-) Rasa2 nya....boleh...tapi kena ada batasan lah......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

hangkas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.08.2006
Ahli No: 26058
Posting: 103
Dari: dalam perjalanan ke arah hari akhirat

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 16:31


bagi pendapat ana, tidak menjadi kesalahan selagi batas-batas agama masih dijaga. nawaitu kerana Allah dan jangan fikir bukan-bukan atau menurut hawa nafsu. Teguhkan iman selagi itu persahabatan lelaki dan perempuan diteruskan Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hangkasProfil   Hantar PM kepada hangkas   Quote dan BalasQuote

hidayatul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15840
Posting: 42
Dari: Kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 30-08-06 14:27


Islam dah memberi panduan. Ikutla ap yang telah disyariatkan... InsyaAllah,dalam keredhaanNya....

Bagi kita yang semustinya faham batas-batas yang perlu dipelihara tu, berilah petunjuk dan panduan kepada yang mungkin tak berapa faham....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidayatulProfil   Hantar PM kepada hidayatul   Pergi ke hidayatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-08-06 14:48


memang ada.. mula2 just kenal, tegur sapa.. and then dah mula bersSMS, calling3.. and then tanpa disedari dah timbul satu perasaan, orang kata fitrah semulajadi insani.. kononnya tak boleh nak mengelak.. tapi tak mustahil, satu hari nanti bila dah kurang sayang itu, dah putus kasih, persahabatan pun secara langsung akan turut hilang begitu saja.. aduhh.. tak ke naye begitu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

wardatuljannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2006
Ahli No: 23334
Posting: 55
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 01:45


assalamualaikum...w.b.t..

ermm...susah sebenarnya nak betulkan nawaitu..mungkin pada awalnya...ok, tapi bila dah masuk orang ke 3,(syaitan)... dia mula goyah...sebab tu, kalau rasa bila bersahabat tu...rasa lara smacam saja... selalu teringat kat dia, suka sesangat bila dengar cerita pasa dia,... nachat ana, baikla kita stop...atau jalan lain, setiap kali bertemu,berkenan, atau berkawan dengan seseorang lelaki, kita dahulukan doa... jika dia baik untuk jadi sahabat kita, maka teruskan...tetapi jika tak, Allah akan beri laluan untuk kita...sama ada kita akan dijauhkan darinya, atau len2 cara... Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya...

~mujahadah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatuljannahProfil   Hantar PM kepada wardatuljannah   Quote dan BalasQuote

jumaat
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 23806
Posting: 371

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 02:55


kalau nak tahu bersahabat dengan lelaki,boleh ke tak....
haa... baca di bawah ini..


Why a Close Friendship between a Man and a Woman Is Un-Islamic
3/11/2004 9:00:00 AM GMT
As-Salamu `alaykum. My son asks me for proof when I tell him he cannot have girls for friends, for purposes other than doing school work, or dealing with colleagues at work, if they are not isolated.



Answer
Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.


In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.



All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

Dear brother, thanks for your interesting question, which reflects your deep belief in the fact that Islam has answers for every problem facing mankind. Our utmost wish is just for all of us to adhere to the teachings of this great religion which came to save mankind from the peril of succumbing to the material life, to rescue them from darkness of following whims and self inclinations to the light of guidance and eternal prosperity.

Regarding your question, Muslims should have good relations with all people, both males and females. At school, at work, in your neighborhood, etc., you should be kind and courteous to everyone. However, it is not allowed in Islam to take a non-mahram person or persons of the opposite gender as a very close friend. This kind of friendship often leads to haram.

Answering your question, Sheikh Ahmad Kutty, a senior lecturer and an Islamic scholar at the Islamic Institute of Toronto, Ontario, Canada, states:

"It is common knowledge that in Islam, fornication and adultery are grave sins and committing either bears serious consequences in this world and the Hereafter.

However, what is not so well known is that while declaring fornication and adultery as haram (forbidden), Islam does not merely forbid the actual acts, but it also declares as forbidden each and every circumstance or way that leads to fornication and adultery. Allah says, “Do not come near fornication, for it is indeed lewdness and an evil life-style.” (Al-Isra': 32)

Explaining this, the Prophet said, “The fornication of the eyes is staring, the fornication of the ears is listening, the fornication of the tongue is talking, the fornication of the hands is holding, the fornication of the feet is walking, the fornication of the heart/mind is craving and lusting, and finally, the private parts confirm or negate it.” He also said, “Staring is one of the arrows of Satan.” In another report, he said, “You are allowed to have the first accidental look (which is unintentional), but do not continue to stare.”

The laws of Islam are from Allah, our Creator, who knows our weaknesses as well as our strengths better than we can ever do. Women, by nature, desire to be looked at, adored and cherished, while man is inclined to look at women. Allah, the Almighty therefore, warns us against our own natures, which may lead us astray if we do not exercise caution and take the necessary safeguards. Thus, Allah, the Almighty said, “Say to the believing men to lower their gazes and guard their chastity… And say to the believing women to lower their gazes and guard their chastity and not to display their charms in public.” (An-Nur: 30-31)

Having friendship with members of the opposite gender may lead to staring, lustful thoughts, flirtatious behavior and seduction. Although it may not always be the case, there is no way to tell when it could happen and when it would not happen. That is why it is forbidden to mingle and mix freely with members of the opposite sex and to develop friendships with them. It is all part of zina (fornication), which Allah and His Prophet (peace and blessings be upon him) strongly ordered us to abstain from.

Allah, the Almighty has given us laws in order to guard us against the evils that are inherent in our own souls. One recent study conducted about male-female interaction in the workplace concluded that one in every three women had been sexually involved with a co-worker or boss. If this is the case in a professional, business-like environment, then the potential for illicit relations in more casual circumstances has much greater potential. Thus, Allah, the Almighty has been most gracious by not only forbidding fornication and adultery, but also by closing all the doors that lead to them."


sumber: http://www.islamonline.com/cgi-bin/news_service/fatwah_story.asp?service_id=376

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumaatProfil   Hantar PM kepada jumaat   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 03:40


pernah dengar orang cakap
lelaki dan perempuan tak boleh jadi setakat kawan saja
nanti mesti lead to something else....yang tu lah nak dielakkan

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 10:33


salam.
emmmmmmmmm...
susah juga nak bagi pendapat ni ye.
perlu ke P bersahabat dengan L?
apa tujuannya?
pada ana kalau tujuannya nak dapatkan ilmu Lillahi Taala dibolehkan. tapi masih perlu membataskan atas syariat.
namun begitu, dah Allah jadikan L dan P ni ada cas yang negative dan positive.bila dah bersahabat tu cas tadi akan saling tarik menarik dan semakin dekat. lalu syaitan pun memainkan peranan.

memanglah mula2 sahabat.
lepas itu macam-macam boleh jadi.
lagi satu tengok lah cara mana kita berhubng dengan sahabat berlainan jantina tu. Kalau dah bersemuka, ana teringat kisah RAHSIA MATA LELAKI. sapa yang ada baca...pandai2lah menilai ye.sapa belum baca, buat lah carian forum atas tajuk ni.
kalau melalui telefon pulak..dah tentu suara si P akan menyentuh gelora telinga dan hati si L.
ish bahaya jugak tu.

entahlah sahabat sahabiah sekalian.
apa apa pun kembali lah kepada Allah..melalui rujukan ayat ayat Al-Quran. Insya Allah kita dapat petunjuk.
wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

adha_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 31.08.2006
Ahli No: 26133
Posting: 14

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-08-06 17:13


assalamualaikum...
adha sini dari uiam..
tapi saya lelaki awak semua tak boleh kawan dengan saya...
boleh ke begitu?
pendapat saya...saya akan menganalisa topik ini..
analisa pertma...
mengape begitu ramai perempuan di muka bumi ini...lelaki yang anda pilih?
baiklah begini...tidaklah Allah menciptakan di klangan kita semua lelaki dan perempuan untuk berkenl-kenalan antara satu dengan yang lain...adam dan hawa?
niat sangat penting dalam perkenalan...kalau nak pinjam note pun carik kawan perempuan dahulu...kalau betul-betul tkd baru boleh...tapi ambil note sajalah..
analisa kedua...
dalam pergaulan kawan lelaki dan perempuan ada muamalah tertentu...
ukhwah fillah?
boleh juga...
bagi saya niat yang penting...
biarlah dah di mind set kan rakan adalah rakan...so tiada timbul masalah dalam berkawan antara lelaki dan perempuan...rakan-rakan tolong jaga rakan-rakan anda masing-masing...Kalau ada yang dah lebih2 brain wash saja...
analisa akhir...
dalam pergaulan jaga mate...jarak dan juga niat kita untuk satu2 pergaulan...
itu sahaja dari adha...
strive for islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For adha_imanProfil   Hantar PM kepada adha_iman   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-08-06 18:34


erm...takkan tak nak kawan langsung
habis classmate semua tak boleh kawan lagi
Kalau niatnya betul, caranya pun betul...
islam tak larang kan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-06 14:13


kena faham apa maksud persahabatan
ramai yang salah faham.. bagi mereka, bersahabat dengan perempuan sama juga bersahabat dengan lelaki..

kita bebas bergurau, bergelak ketawa, berbual, berkongsi masalah dengan kawan-kawan perempuan.. tapi tak bermakna kita boleh buat perkara yang sama pada kawan-kawan lelaki. bagi ana, seorang muslimah sangat-sangat patut menjaga maruah dirinya.. bukan mencemarnya dengan bebas berkawan dengan lelaki.

nak kata tak boleh kawan lansung memang susah kerana kadang urusan harian kita memang perlu melibatkan diri dengan lelaki.. namun kena bezakan, bersahabat dengan lelaki tak sama dengan bersahabat dengan perempuan.

maaf.. andai ada sesiapa yang terasa..
ana tergaskan di sini kerana biasa berlaku anak2 gadis di malaysia yang kerap kali bergurau dan bertepuk tampar dengan lelaki, berkongsi makanan dan minuman dalam bekas yang sama, berkongsi masalah peribadi sehinggakan sanggup menceritakan masalah peribadi wanita contohnya masalah haid, mandi wajib dan lain.(ana pernah mendengarnya dengan telinga dan melihat depan mata sendiri), belajar bersama-sama tanpa ditemani muhrim, membuat lawak dan bergelak ketawa bersama-sama tentang perkara2 lucah tanpa ada rasa malu. bila di tanya, ada apa-apa ke dengan budak lelaki tu.. mudah saja mereka menjawab.. " taklah.. just friend" kalau kawan pun dah berlbih-lebih begitu.. nanti kalau dah ada boyfriend, mungkin terlebih lagi lagaknya bagai suami isteri

moga-moga jadi peringatan kita bersama..
sama-samalah kita kejar title muslimah solehah. usaha, usaha dan terus usaha. insya Allah

peliharalah maruah dan harga diri.. hanya untuk seorang lelaki yang bernama suami

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 00:58


betul tu..setuju dengan explanation imtihan_insyirah...
'persahabatan' slalunya lebih akrab..so, tak sesuaila kalau lelaki & perempuan bersahabat..
maybe setakat berkawan..tapi masih ada batas2nya..
muslimah..jagalah pergaulan & akhlak..hiasi peribadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 01:39


bersahabat dengan perempuan ....boleh juga ke....insyaAllah boleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 10-09-06 01:52


bersahabat dengan lelaki @ perempuan,,,,,,,,,,,,,,,

ish lebih baik tak payah,

kalau kawan dengan lelaki @ perempuan sekadar nak mengenali ketika proses meminang(mengikut batsan syarak) lepas 2 terus kawin, ini kemungkinan laaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 12:15


ana kawan dengan kawan-kawan perempuan ana ..biasa saja..dah macam adik beradik pun kitaorang..tapi soal halal haram tatap dijagalah..kalau jumpa pun ada orang tua sekali...bukan ke ada juga sahabat Rasullullah s.a.w dari golongan wanita..yang penting kita ni kena hati-hati dengan godaan nafsu & syaitan saja..tau apa matlamat [email protected] ukhwah kita..macam kita semua ni lah..kan2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-06 12:17


susahla bab persahabatan anatra lelaki dengan perempuan ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

adha_iman
Warga Rasmi
Menyertai: 31.08.2006
Ahli No: 26133
Posting: 14

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 21:06


bismillah...
assalamualaikum...
sinis juga nuraisha ini...
sempat juga saya tersenyum...
saya bagi satu kondisi untuk sahabat2 semua...
sahabat2 boleh aplikasikannya..
satu hari saya sedang berehat si bawah pokok..
masa itu di mrsm..
terlihat sepasang kekasih atau sahabat...
saya pun tak pasti...
saya tenung lama-lama...
apa yang mereka buat?berdekatan kantin...
yang perempuan dok pandang rumput...
yang lelaki dok pandang langit....
jaraknya agak jauh juga...
rupe2nya mereka sedang berbual...
sahabt2...
inilah cara untuk kita bercakap antara lelaki dengan perempuan...
sahabat2 boleh buat?...
kalau tak boleh buat...boleh berkawan sahaja...
jangan cuba untuk bercinta pulak...
kalau sahabt2 boleh bercinta dengan care begini...bolehla...
kalau tak tak boleh pada pendapat saya...
ini adalah care yang paling baik dalam pergaulan lelaki dan perempuan..
tapi terserah kepada sahabat2...
tepuk dada tanya iman...
strive 4 islam...
adha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adha_imanProfil   Hantar PM kepada adha_iman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.181007 saat. Lajunya....