Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: adik angkat ramai? perlukah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» adik angkat ramai? perlukah?

Please Mendaftar To Post


Oleh adik angkat ramai? perlukah?

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 16:47


salam buat sumer warga ukhwah... saya nak tanya.... apa pendapat korang sumer tentang lelaki yang mempunyai adik angkat yg ramai? dalam masa yang sama, dia dah ader awek... apa citer tu?

ader sesapa nak share x?

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 30-04-05 16:51



ct.. ct.. sayerrrr.... he he (sambel angkat tangan)

adik angkat... dah bertunang pun dan
dia ada adik angkat ... so far tak ramai ..hanya 2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 17:00




larat ker nak angkat ramai2 tu???

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 17:06


erm..ramai je yg mengaku nak jd adik angkat..tp.selalu anggap semuanya sama..siapa buat baik..kita layan baik..sbb ada yg bergaduh gara-gara angkat-mengangkat..tak kuasa nak melayan

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 17:06


korang bagi la pendapat..... ok... pada kaum hawa... katala boyfren korang ader ramai adik angkat pompuan, apa yg korang rasa?....

pada kaum adam.... perlukah korang ader ramai adik angkat?.... kalau korang ramai adik angkat, kenapa? dan bila awek korang ader ramai adik angkat lak, apa korang rasa?

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 30-04-05 17:27



cemburu tahap gaban weiiiiiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 17:56


hehehhe..
hairan juga yea..
kenapa perlu prejudis ttg hal ni..
salahkah utk berangkat2 ni..
hehehe
kena tahu tujuan...
tak salah jika kita ikhlas membimbing dan untuk tujuan membentuk ...
selagi tak lari dr tujuan takpe la..
sepatutnya sebagai pakwe atau makwe kita kena bangga yg pasangan kita tu ada ramai org yg percaya dgnnya.
dan ini menunjukkan pasangan kita tu tempat rujukan para adik2 utk melepaskan masalah masing2.
jadi kenapa kita kena cemburu.
sepatutnya kena tolongla..
jika adik2 berabg angkatkan pakwe kita ..
utk selesaikan masalah..kenapa tdk kita pula berkakak angkatkan diorg?
mmmmm...
fikir2kan....
kasih tak bermakna sayang..
sayang tak bermakna rindu..
rindu tak bermakna cinta..
dan cinta tak bermakna tanpa kasih sayang dan rindu...

p/s..cintai seorg kasihi ramai org..(mak abah dll)


Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 30-04-05 18:10



Firdaus!

"kasih tak bermakna sayang..
sayang tak bermakna rindu..
rindu tak bermakna cinta..
dan cinta tak bermakna tanpa kasih sayang dan rindu... "


sedap betul la ayat tu... power rangerrrrrrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-04-05 19:57


Quote:

On 2005-04-30 17:00, Meow wrote:


larat ker nak angkat ramai2 tu???

-----------------
Image hosted by Photobucket.com


Boleh...boleh...
Zaman sekarang kan dah ada teknologi?
Pakai kren ke, pakai lori ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 21:05




for me.. tak salah selagi tau adab dan batas.. cemburu boleh tp kalau berlebihan hny akan memakan diri.. firstly masa kita accept dia... kita tau tak dia mmg ada ramai adik angkat.. so apa hak kita nak pisahkan diorang sbb kita dh jd awek die.. yakin ke tue jodoh buat kita?


Quote:
jika adik2 berabg angkatkan pakwe kita ..
utk selesaikan masalah..kenapa tdk kita pula berkakak angkatkan diorg?



ana setuju... sbb ana dah buat pun.. si dia pun ramai adik angkat girl.. so ana kwn jugak dgn budak2 tue.. bukan ana yg ckp nk amik diorang jd adik tp diorang yg nak snd.. mereka leh terima ana n ana leh terima mereka.. guess what, skrg nie ana lbh baik ngn diorang dr abg angkat diorang snd.. jgn jd selfish sbb bukan untung pun... kita kena faham gak.. takkan kita nk putuskan silaturahim yg terjalin...

bercinta bukan beerti memilki tapi berkongsi.. kalau kita nak org faham kita fahamilah hati org jugak.. tak salah nak cemburu tp bukan cemburu buta..

pernah tak kita pk perasaan si dia bila kita meragui kejujuran si dia.. ape pulak rasa kita bila si dia ragui kita...

p/s: sekadar pandangan dr yg pernah merasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 14:31


takyah le nak amik adik angkat. adik sendiri pun tak terangkat, walaupun ade lori...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 14:51


tul tu annissa_tasnim..tak salah..kalau kita pandai jaga diri n batas.....kita ada akal n mampu berfikir untuk menilainya..

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 15:04


assalamualaikum....

buat aper nak berangkat2....tp klu pandai jg batas2 & adab2 xper la....jd fikir2 kanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

sasician
WARGA SETIA
Menyertai: 04.05.2004
Ahli No: 8783
Posting: 453
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-05 15:38


..dalam kita sibuk berangkat-angkat ni..jgn lupa pd adik beradik kandung kita sendiri...
ana penah jumpa org yg byk adik beradik angkat..layan punyala elok...tapi dgn adik kandung sendiri sentiasa bengis dan tidak memberi kasih syg sewajarnya..

sebenarnya adik @abg @ kakak angkat ada faedahnya andai ia digunakan dgn cara yg betul dan diiringi dgn niat yang tulus suci

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasicianProfil   Hantar PM kepada sasician   Pergi ke sasician's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 01-05-05 22:59


sasician, betul tu! saya setuju! samelah jugak cam kakak angkat. dengan kakak sendiri taknak bebaik. kakak orang lain jugak dicari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 02-05-05 16:55


saya anak sulong so mmg takde akak...so apa salahnya nak ada akak angkat kan...lagipun org yg mintak....taknak time kata sombong lak....tak kira laa dah ada awek ke lum...its just adik jer...tapi akak angkat leh jadi tmpat adik angkat citer masalah dia n awek dia....pompuan mseti tau hati pompuan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 18:56




Quote:
..dalam kita sibuk berangkat-angkat ni..jgn lupa pd adik beradik kandung kita sendiri...
ana penah jumpa org yg byk adik beradik angkat..layan punyala elok...tapi dgn adik kandung sendiri sentiasa bengis dan tidak memberi kasih syg sewajarnya..

sebenarnya adik @abg @ kakak angkat ada faedahnya andai ia digunakan dgn cara yg betul dan diiringi dgn niat yang tulus suci



ape pun niat seseorg nape nak amik adik angkat.. kalau dah ada adik snd tak terjaga wat pe nak amik adik agkat.. wat tambah dosa jek.. so terpulang pd individu msg2.. nape nk sgt amik adik angkat..

Quote:
saya anak sulong so mmg takde akak...so apa salahnya nak ada akak angkat kan...lagipun org yg mintak....taknak time kata sombong lak....tak kira laa dah ada awek ke lum...its just adik jer...tapi akak angkat leh jadi tmpat adik angkat citer masalah dia n awek dia....pompuan mseti tau hati pompuan....



ana jugak tade kakak tp tak pernah terpk nak amik kakak angkat.. tp diorang yg nak.. takkan nk jd sombong lak kan.. lg pun kitorang takde la sampai nak berdeclare cuma faham2 je la.. adik angkat pun sama.. ana tak pernah ada adik angkat sampai baru baru nie.. tue pun sbb budak tu yg nak.. tambah2 dia adik angkat si dia.. takkan ana nak sombong jugak kan.. nama jugak kena jaga...

lastly bukan keseronokkan yg dicari dalam beradik abg kakak angkat... sdgkan kita tahu mukmin itu bersaudara... so, bg ana tak salah selagi kita tetap berpegang pada nawaitu.. tahu batas2 antara kita dgn yg berangkat... kdg2.. kita akan lebih belajar tentang kehidupan.. sbbnya pelbagai ragam yg kita jumpa.. pelbagai masalah yg kita dgr... so bg ana jugak nie salah satu pengajaran utk ana..

p/s: jgn krn nila setitik rosak susu sebelanga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-05-05 19:18


Quote:
....pompuan mseti tau hati pompuan....



Ana ada ibu ana. Dia perempuan. Tapi awek takde...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-05-05 20:46


ana tak pandai nak komen... tapi nak memetik beberapa kata teman yang bersamaan dengan apa yg ana nak komen...

Quote:

tak salah jika kita ikhlas membimbing dan untuk tujuan membentuk ...
selagi tak lari dr tujuan takpe la..
sepatutnya sebagai pakwe atau makwe kita kena bangga yg pasangan kita tu ada ramai org yg percaya dgnnya.
dan ini menunjukkan pasangan kita tu tempat rujukan para adik2 utk melepaskan masalah masing2.

...

jika adik2 berabg angkatkan pakwe kita ..
utk selesaikan masalah..kenapa tdk kita pula berkakak angkatkan diorg?

...

takkan kita nk putuskan silaturahim yg terjalin...

bercinta bukan beerti memilki tapi berkongsi.. kalau kita nak org faham kita fahamilah hati org jugak..

...

lastly bukan keseronokkan yg dicari dalam beradik abg kakak angkat... sdgkan kita tahu mukmin itu bersaudara... so, bg ana tak salah selagi kita tetap berpegang pada nawaitu

...

kdg2.. kita akan lebih belajar tentang kehidupan.. sbbnya pelbagai ragam yg kita jumpa.. pelbagai masalah yg kita dgr

...




Cincin emas bertatah berlian

Pada suatu masa,tersebutlah kisah sebutir berlian yang diukir cantik oleh pembuatnya, lalu diikat dengan sarungnya - sebuah cincin emas. Pasangan cincin-berlian itu kemudian dijual oleh jauhari kepada seseorang.

Pembeli itu tidak menjaga cincin itu dengan baik kerana dia hanya sayangkan sebutir berlian itu. Dia seterusnya ,sedikit demi sedikit menghapuskan benda-benda yang berkaitan dengan berlian itu:- resitnya, kotak permata, dan akhirnya turut mencungkil berlian itu keluar dari sarung emas, malah turut berhasrat untuk membakar kedai emas yang menjualnya.

Berlian itu kini sudah kehilangan 'semangatnya'. Sinar dan kecantikannya sudah tidak kelihatan setelah ditanggalkan dari cincin emas. Pemiliknya kini tidak lagi dapat menjaga berlian itu dengan baik. Hendak dipakai di jari,sarungnya sudah tiada. Hendak diletak sahaja di atas jari? Atau hendak ditanam pada jari?
Atau hendak ditelan? Entahlah...pemiliknya kini baru menyedari bahawa sarung cincin itu turut berguna.

Begitu juga kisahnya dengan hidup manusia. Orang pernah berkata: "Menjaga sesuatu yang kita miliki itu sebenarnya lebih susah dari mendapatkannya."
Dengan penjagaan yang salah,segalanya mungkin musnah.



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 12:20


no need adik2 angkat ni.... menyemak kawasan & hotak ajer !!!!!!
No need....angkat berangkat nie... kalau nak kahwin ajer terus...


diri sendiri pon tak terangkat... ader hati nak angkat orang lain



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 12:46


Quote:

On 2005-04-30 21:05, aniisa_tasnim wrote:


bercinta bukan beerti memilki tapi berkongsi.. kalau kita nak org faham kita fahamilah hati org jugak.. tak salah nak cemburu tp bukan cemburu buta..

pernah tak kita pk perasaan si dia bila kita meragui kejujuran si dia.. ape pulak rasa kita bila si dia ragui kita...

p/s: sekadar pandangan dr yg pernah merasa...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa



hehhe...
dgrlah kata2 seorg pakar..
hehhehe...

p/s..mencilok lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 12:49


Quote:

On 2005-05-02 19:18, mohdnurhakimin wrote:
[quote]....pompuan mseti tau hati pompuan....



Ana ada ibu ana. Dia perempuan. Tapi awek takde...
[/quote]

hehehe...
cam nak promote jerk..
hehe...
macam2...

p/s..ukhwah macam2 ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 13:14


adik angkat ramai..? perlukah..??

jwpnnye..just ask urself..
need au la'..

em..apepun.. bagus juge kite titipkn & jalinkn ukhwah...wa silaturrahim ni..

mostly adik angkt ana ank sulung..
setidak-tidaknye ana dpt juge bantu selagi t'daya..
tunjuk ajar.. dlm study..mslh dll..

bestt ade adik ni... same-same dpt kongsi pglmn, mslh..byk lg... =)

one of adik angkat ana dh pun walimah..
* zetty.. ( tahfiz di kedah..)
afwan ya ukhtie..
kak xdpt pi walimah dik.. ade program..

next..k.long..di shah alam..
syukran dik..than'k a lot..
for evertin..

to elly al an study in nZ..
penah ikut ana ke jk APRIL + jk MEMANAH..
caiyo' dik.. all d bestt in ur study n undertakings..

fatimah - utP..
sherA - ukm..

Quote:
dalam kita sibuk berangkat-angkat ni..jgn lupa pd adik beradik kandung kita sendiri...
ana penah jumpa org yg byk adik beradik angkat..layan punyala elok...tapi dgn adik kandung sendiri sentiasa bengis dan tidak memberi kasih syg sewajarnya..

sebenarnya adik @abg @ kakak angkat ada faedahnya andai ia digunakan dgn cara yg betul dan diiringi dgn niat yang tulus suci



btull tu akhi..
ana mmg kamceng ngn adik beradik ana..
ape-ape hal mmg cite kat adik kndung laa..
they all know my adik angkat...

anyway.. yg penting niat tu..
kena jujur..bla.bla..blaa..
walahualam'...

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

cboy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15786
Posting: 28
Dari: Kudat

Sabah  


posticon Posting pada: 03-05-05 13:59


best jg topik nie...
jangan sampai terangkat jadi awek adik tue sudah,
tapi kalo kita ikhlas anggap seseorang tue sebagai adik kita, tak salah bah kan...

"Idup HoGa-hOgA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For cboyProfil   Hantar PM kepada cboy   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 16:43




Quote:
hehhe...
dgrlah kata2 seorg pakar..
hehhehe...



bukanlah kata2 dr pakar... cuma kdg2 kita akan berasa tenang jika tak terlalu mencari salah silap si dia... dia jugak ada hak utk kehidupan dia sendiri.. lain lah kalau dh jd isteri or suami... itu sapa pun tak leh nk kata apa dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 17:42


tidak cukupkah ALLAH swt sebagai pemerhati?

p/s:cemburu biarlah bertempat..

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-05 19:32




Quote:
tidak cukupkah ALLAH swt sebagai pemerhati?



suka dgn ayat nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 09-05-05 21:18



tak sangka ada juga topik yg camni...baru perasan.sebenarnya saya fhm perasaan akak 2.klu saya pun saya marah juga.tapi setahu saya selagi tak bergelar isteri kpd pakwe 2 kita tak boleh mengongkong dia.belum tentu dia jadi milik kita kan.jd biar la dia dgn cara dia.jgn la terlalu mengongkong dia ye sbb lama2 dia akan jadi bosan kat akak.renungi la kata2 saya ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 10-05-05 20:51


angkat...jangan sampai ramai awek angkat atau pakwe angkat sudahlah...takpun bini angkat suami angkat...lagi best...

jangan dengan perkataan"angkat"kita menghalalkan yang haram sudahlah....

jangan gunakan alasan islam itu bersaudara untuk meramaikan "angkat" ...sebab "islam itu bersaudara" jer dah mengangkat sesama muslim dengan sendirinya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 20:59




Quote:
jangan dengan perkataan"angkat"kita menghalalkan yang haram sudahlah....



seseorg yg faham dgn tujuannya 'angkat' tentu skali tidak akan membiarkan hubungan tersebut ternoda.. 'angkat' bukan lah satu lesen utk melakukan apa saja.. ingat balik niat kita..

Quote:
jangan gunakan alasan islam itu bersaudara untuk meramaikan "angkat" ...sebab "islam itu bersaudara" jer dah mengangkat sesama muslim dengan sendirinya....



tapi tanpa kita sendiri sedari.. pernah ke kita nak amik tau hal org islam keseluruhannya? at least... adik2 angkat tue boleh dididik, dibantu.. dh jd adat manusia.. ngn org yg rapat ngn dia kita akan lebih senang bergaul...

p/s: mohon tunjuk ajar...pandangan dr insan yg dhaif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 10-05-05 21:31




jangan gunakan alasan islam itu bersaudara untuk meramaikan "angkat"

mintak maaf...maksud saya sebagai collection...alaa macam kumpul setem tuuuu....
eee....geram tul ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

Shoutul82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8766
Posting: 103
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 10-05-05 22:43


saya rasa tak perlu la berangkat- angkat ni sbb kdg2 kalau tersilap bleh jadi maksiat sbb kita bukan muhrim, hargailah adik beradik sendiri kan lebih baik.........

Salam.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shoutul82Profil   Hantar PM kepada Shoutul82   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:29


salam buat semua warga ukhwah... lama betul saya tak posting...

sebagai orang yang buka tajuk ini, bukannya nak bangkang orang yang ada adik angkat....merujuk kepada saudara firdaus azimi itu, saya setuju dengan apa yang awak katakan.... tapi

1. macam mana dengan orang yang ada antara adik angkat dia menaruh hati di si abang ini.... si abang ni tahu tapi tak mengaku di si adik angkat dia yang dia dah pun ada awek.....

2. macam mana pulak dengan orang yang layan adik angkat dia lbh2? maksud saya tak bagi adik angkat tu? layan lelaki lain selain dia.... bila call panggil sayang kekadang tu?....

3. macam mana pulak dengan orang yang buat temujanji dengan adik angkat dia untuk berjumpa just berdua tanpa bagi tau orang lain specially awek dia sendiri?

so apa komen anda semua tentang orang yang macam ni?


-----------------
kasih sayang


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:37


ctmuslimah minat pada abang angkat ct ke?

ps: amalan serkap jarang tidak baik diamalkan. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:45


ish mukasyaf... mana ada lah..... tak minat sesiapa pun....

betul kata mukasyaf... serkap jarang tak elok... tapi kalau benda depan mata....pihak yang terlibat datang mengaku, dan memang dah tertulis oleh yang terlibat..... macam mana tu? kan.. kan kannnn....

nak tau kalau2 ada yang mengalaminya nya.... kot2 kena batang hidung sendiri kannnnn......


-----------------
kasih sayang


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:53


pandangan dan pendapat ana...

!!! QUOTE !!!

1. macam mana dengan orang yang ada antara adik angkat dia menaruh hati di si abang ini.... si abang ni tahu tapi tak mengaku di si adik angkat dia yang dia dah pun ada awek...
si abang tak salah.

!!! QUOTE !!!

2. macam mana pulak dengan orang yang layan adik angkat dia lbh2? maksud saya tak bagi adik angkat tu?? layan lelaki lain selain dia.... bila call panggil sayang kekadang tu??....
bab ni memang salah perlakuan si abang.

!!! QUOTE !!!

3. macam mana pulak dengan orang yang buat temujanji dengan adik angkat dia untuk berjumpa just berdua tanpa bagi tau orang lain specially awek dia sendiri?
yang ni pun salah juga.

ps:kalau si adik tak mengikut, si abang pun tak akan lebih2. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 13:58


mukasyaf.... kenapa yang no 1 tu? awak kata tak salah?.....adik tu? nak di dia... dia pula tak bagitau kata dah ada awek.... bila adik tu? tanya, dia kata tak ada.....xkan tak salah agaknya?.....sian lah di adik tu?.....


-----------------
kasih sayang


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:06


ada beberapa kemungkinan.

1.si abang ada masalah dengan kekasihnya. dan dia pun menaruh hati pada si adik. so mungkin dia akan tinggalkan kekasihnya dan confirmkan pada si adik.

2.si adik mungkin sedang menduduki peperiksaan. si abang tidak mahu menganggu tumpuan si adik. so si abang terpaksa menipu.

3.sedangkan yang dah kahwin boleh kahwin lebih daripada satu, inikan pula baru berkapel.

ps: sekadar pendapat. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:12


kahwin dengan bercouple lain lah mukasyaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:17


assalamualaikum..

pada pendapat saya...bagi seorang lelaki..nak meramaikan adik angkat dari kaum sendiri...itu lebih baik sebenarnya...yang lelaki cari adik angkat lelaki...yang perempuan pilak cari adik angkat perempuan...banyak ilmu yang dapat dikongsi bersama..
secara ikhlasnya...yang lelaki sukar nak cari/dapatkan adik angkat lelaki...kerana..tak ada modal nak sembang..

rata2 lelaki akan cari/dapat adik angkat perempuan...Kenapa ekk????

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:17


oo.. lain rupanya. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:22


masalah dengan awek tu? mungkin... adik ada exam pun mungkin.... tapi kalau time tu? bukan nya musim exam, lain kan....kalau lepas tu? dia nak kompom dengan awek, ok lah... tapi kalau awek pun, dia xnak lepaskan, adik tu? pun dia nak balas juga, bagaimana tu??....


-----------------
kasih sayang


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:22


masalah dengan awek tu? mungkin... adik ada exam pun mungkin.... tapi kalau time tu? bukan nya musim exam, lain kan....kalau lepas tu? dia nak kompom dengan awek, ok lah... tapi kalau awek pun, dia xnak lepaskan, adik tu? pun dia nak balas juga, bagaimana tu??....


-----------------
kasih sayang


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:34


tetap tak salah. :-)

cuba ctmuslimah beritahu sebab mengapa salah pula.

ps:suka berbincang, bukan sekadar beri pendapat. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:45


salah lah... kenapa dia tak terus terang dengan adik tu??... kenapa?takut adik tu? kensel nak di dia ke?.....kalau adik tu? nak di dia, dan dia pun nak di adik tu?, xpela juga... tapi dia xnak pun adik tu?.... saja layan lebih2....selalu telefon adik tu?.... selalu ajak jumpa....sampai adik tu? rasa terlalu dia ambil berat.....layan macam lyn awek....kasihan lah di adik tu?.....kalau dia dah ada awek, terus terang dengan adik tu?.... ni tak.... biar adik tu? mengharap....sebab dia tau kalau dia terus terang kata dah ada awek, adik tu? xnak di dia....perempuan sama perempuan tau hati perempaun macam mana....patut ke dia pasang dua?.....kapel dengan kawin lain tau kawan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 15:03


adik angkat?..macam tak best saja dengar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 15:36


Tak tahula...
IMan seorang pun tak adik2 angkat ni...cukuplah sekadar menjalinkan tali persahabatan...
kalau nak ambil adik angkat pun biarla...yang sama jantina...
supaya tak timbul fitnah dan salah sangka....
hanya pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 16:13


cool ctmuslimah....

p/s: 'adik' y dimaksudkan tu? ctmuslimah ke?

p/s lagi : lain lah saudara mukasyaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 17:38


assalamualaikum..
i ada seorang adik angkat perempuan d KUIS dan
seorang adik angkat laki d UIAM...2-2 tu? beza umur 2 dan 3 tahun dengan i
yang laki itu boleh jadi adik angkat i sebab dia tak ada kakak..
semua adik beradiknya lelaki..
mm...begitu pun tak boleh ke..
Kalau tak boleh, maluLa i..
nak buat macam mana NI..i tgh malu ni...adoila..malunya...
Kenapa jadi gini..adoii..macam-macam daa...
[ Telah diedit oleh: Kaisi pada 06-07-05 17:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 06-07-05 21:49


tak perlu!!...adik dah ramai dah...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 13:23


Pada 06-07-05 14:45 , ctmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

salah lah... Kenapa dia tak terus terang dengan adik tu???... Kenapa?takut adik tu?? kensel nak di dia ke?.....kalau adik tu?? nak di dia, dan dia pun nak di adik tu??, xpela juga... tapi dia xnak pun adik tu??.... saja layan lebih2....selalu telefon adik tu??.... selalu ajak jumpa....sampai adik tu?? rasa terlalu dia ambil berat.....layan macam lyn awek....kasihan lah di adik tu??.....kalau dia dah ada awek, terus terang dengan adik tu??.... ni tak.... biar adik tu?? mengharap....sebab dia tau kalau dia terus terang kata dah ada awek, adik tu?? xnak di dia....perempuan sama perempuan tau hati perempaun macam mana....patut ke dia pasang dua?.....kapel dengan kawin lain tau kawan....

kalau saja2 nak layan, ana pun vote salah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 13:25


Pada 06-07-05 16:13 , fizamil posting:

!!! QUOTE !!!

cool ctmuslimah....

p/s: 'adik' y dimaksudkan tu?? ctmuslimah ke?

p/s lagi : lain lah saudara mukasyaf..


hehe. :-) pengumuman penting.

ctmuslimah bukan adik angkat mukasyaf.

ps: mukasyaf adik angkat ctmuslimah :-)

ps lagi: tak baik berbohong. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 07-07-05 15:35


dah ada awek tak apa lagi nak melayan adik adik angkat tapi kalau status dah jadi suami orang masih nak layan adik-adik lagi ke .... ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 15:39


!!! QUOTE !!!

dah ada awek tak apa lagi nak melayan adik adik angkat tapi kalau status dah jadi suami orang masih nak layan adik-adik lagi ke .... ???


cuba tanya suhaimi_sr. :-D

ps:macam marah suami sendiri saja? :-)
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 07-07-05 15:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 07-07-05 15:59


no need adik angkat ke, kakak angkat ke and abang angkat sekali pun ... tak perlu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 16:22


macam marah saja nUrIllaHi ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 07-07-05 16:27


tak marahlah mukasyaf..sebab banyak sangat dengar kisah keluarga binasa kerana layanan yang lebih tidak ditumpukan pada keluarga tetapi kepada orang lain yang bergelar adik angkat ... kucar kacir jadi nya..

jangan anggap saya khususkan kepada sesiapa :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

nUrIllaHi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.10.2004
Ahli No: 12050
Posting: 89
Dari: bumi ALLAH

blank  


posticon Posting pada: 07-07-05 16:38


cuba tanya suhaimi_sr. :-D

ps:macam marah suami sendiri saja? :-)


mana mungkin marah suami sendiri ... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For nUrIllaHiProfil   Hantar PM kepada nUrIllaHi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 17:13


Pada 07-07-05 16:38 , nUrIllaHi posting:

!!! QUOTE !!!


mana mungkin marah suami sendiri ... :-o

ternyata suhaimi_sr seorang suami yang baik. :-)

ps:bila ditanya pada Aisyah r.a bagaimana akhlak Nabi, Aisyah r.a menjawab "khuluquhu al-Qur'an" (akhlaknya Muhammad itu Al-Qur'an).

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

irda82
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 565
Posting: 462
Dari: Sg Petani,Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-07-05 20:24


Pada 06-07-05 13:29 , ctmuslimah posting:

!!! QUOTE !!!

salam buat semua warga ukhwah... lama betul saya tak posting...

sebagai orang yang buka tajuk ini, bukannya nak bangkang orang yang ada adik angkat....merujuk kepada saudara firdaus azimi itu, saya setuju dengan apa yang awak katakan.... tapi

1. macam mana dengan orang yang ada antara adik angkat dia menaruh hati di si abang ini.... si abang ni tahu tapi tak mengaku di si adik angkat dia yang dia dah pun ada awek.....

2. macam mana pulak dengan orang yang layan adik angkat dia lbh2? maksud saya tak bagi adik angkat tu?? layan lelaki lain selain dia.... bila call panggil sayang kekadang tu???....

3. macam mana pulak dengan orang yang buat temujanji dengan adik angkat dia untuk berjumpa just berdua tanpa bagi tau orang lain specially awek dia sendiri?

so apa komen anda semua tentang orang yang macam ni?



komen ana...

!!! QUOTE !!!

dari mukasyaf:

1.si abang ada masalah dengan kekasihnya. dan dia pun menaruh hati pada si adik. so mungkin dia akan tinggalkan kekasihnya dan confirmkan pada si adik.

2.si adik mungkin sedang menduduki peperiksaan. si abang tidak mahu menganggu tumpuan si adik. so si abang terpaksa menipu.

3.sedangkan yang dah kahwin boleh kahwin lebih daripada satu, inikan pula baru berkapel.


merujuk kepada komen mukasyaf, situasi seseorang dengan seseorang yang lain tak sama, pandangan orang juga tak sama. apa yang mukasyaf katakan mungkin berlaku pada sesetengah orang dan tidak pada orang lain.

untuk saudari ctmuslimah:
1.benarkah si dia tu?? betul-betul tak mengaku? Kenapa pula jadi macam tu???

2.benarkah si dia melayan adik angkat dia lebih-lebih seperti awek? contohnya? adakah saudari betul2 pasti si dia tak benarkan adik angkat dia berkawan dengan lelaki lain?

3.adakah saudari betul2 pasti dia tak beritahu saudari pertemuannya dengan orang lain?

--------------
komen sendiri...
1.dapatkan penjelasan dari semua pihak, dan pastikan saudari bukakan hati untuk mendengar dan menerima penjelasan

2.memang kadang-kadang orang ni susah ditafsir.sesetengah orang ada caranya sendiri untuk melakukan sesuatu,untuk menyampaikan sesuatu,untuk mentafsirkan sesuatu.

yang penting kita belajar jujur dan adil untuk semua orang.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For irda82Profil   Hantar PM kepada irda82   Pergi ke irda82's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 00:05


saya menghormati pendapat kalian semua,,kadang-kadang kita bagi komen berdasarkan pada pengalaman kalian..mungkin kalian pernah tengok...pernah alami isu semacam ni....so, saya respect semua pendapat kalian.....

kadang-kadang kita kena berfikiran terbuka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 09:06


setuju dengan irda82 dan Ghufranallah.

ana cuma beri pendapat berdasarkan environment yang ana cipta saja. mungkin ada environment lain yang akan menyebabkan pendapat ana berubah juga.

ps:tak pernah ada adik angkat tapi pernah diangkat. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

adiena
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17120
Posting: 31
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 10:43


erm.....suatu topik ygg sengit..semuanya terpulang pada individu masing2...
ygg pentingg..pada yggg sudah ada teman...nak ber"adik angkat" tak mengapa...i means more kepada yggg berlainan jantina lah..biasanya macam tu?...jangan terlalu bagi harapan pada adik atau abang atau kakak angkat jika kita dah ada couple...heheeh..nanti apa pun tak dapat...hihhii...melepas...
pandai2 lah menjaga hati orang yggg kita sayang...:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For adienaProfil   Hantar PM kepada adiena   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 10:50


hebat betul 'mufti-mufti' yang keluarkan 'fatwa' dalam topik ni!!

hati-hati bila berbicara. jangan memandai nak halalkan yang haram, & mengharamkan yang halal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 11:08


Pada 07-07-05 16:38 , nUrIllaHi posting:

!!! QUOTE !!!

cuba tanya suhaimi_sr. :-D

ps:macam marah suami sendiri saja? :-)


mana mungkin marah suami sendiri ... :-o


Indeed! Macam2 lah ayang ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 13:52


merujuk kata-kata nurillahi, saya sokong.... merujuk kata-kata irda82 pula,Sorry ye....tak boleh nak sokong......sesuatu perkara yang kita dah pasti dan pihak yang terlibat pun dah tahu hal ini, buat apa nak ditanya banyak kali kan?.... lain lah kalau ada perubahan fakta.....agaknya nak tukar pengakuan xtahu pula pulak kan....

apapun kepada sesiapa yang terasa pedasnyer tu?, sorilah ye....jadikan iktibar....

nak tanya pendapat anda semua, ada seorg sahabat ni kata di saya,.....WANITA, JANGAN MENUNTUT LELAKI MEMAHAMI WANITA KERANA LELAKI XKAN FAHAM, TETAPI WANITA MESTI MEMAHAMI LELAKI KERANA ITULAH HAKIKAT KEJADIAN YANG MANA WANITA DIJADIKAN BERSAMA HATI yang LEMBUT DAN HALUS....ye ke? adil ke pada kaum wanita?.... pada saya, wanita dijadikan untuk jadi teman kaum lelaki, untuk di sayangi, dibelai.... bukan macam ayat tu?.....sebab wanita pun ada perasaan....


p/s: ctmuslimah bukan adik angkat mukasyaf
p/s lagi: mukasyaf pun bukan abang angkat ctmuslimah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 14:30


Pada 08-07-05 10:50 , n_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

hebat betul 'mufti-mufti' yang keluarkan 'fatwa' dalam topik ni!!

hati-hati bila berbicara. jangan memandai nak halalkan yang haram, & mengharamkan yang halal.


wahai mufti2 sekalian, berhati2 ketika mengeluarkan fatwa.

ps:arahan pengerusi lembaga mufti ukhwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.165629 saat. Lajunya....