Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kenapa orang susah tahan marah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kenapa orang susah tahan marah?

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa orang susah tahan marah?

misra
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15577
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-04-05 14:18


assalammualaikum...

sifat baran semua orang tau tak elok untuk diri dan orang lain. macam mana nak elak marah apabila sedang marah?

kesian pada orang yang tak boleh kawal marah ni, sebab saya pernah dengar ada orang yang apabila dia marah boleh menyebabkan dia kena serangan darah tinggi.

dengan itu, apa nasihat atau pandangan anda semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For misraProfil   Hantar PM kepada misra   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 14:20


sebab kerana terlalu ikutkan nafsu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 14:22


ada org dok 'cucuk'

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

hazifselamat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 6142
Posting: 28

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 16:24


ntah lah, saya pun tak tau. tapi saya tau setiap makhluk di dunia ni mempunyai sifat marah. kalo saya nak tahan marah senang jer, kita ingat Allah dan beristighfar lah sebab bila kita marah syaitan dan sekutu dengan nyer akan merasuk kita untuk melakukan yang lebih dahsyat lagi so kita perlu lah ingat Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazifselamatProfil   Hantar PM kepada hazifselamat   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 16:30


jauhilah daku dari sifat cepat marah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-04-05 17:02


assalamualaikum,'
sebenonye sifat marah ni memang mesti ade dlm diri manusia, tapi biar bertempat. kalo kite rase nak marah seseorang..rasenye kite kene pikir balik ngape kite marah orang tu..adakah sebab kita tidak suka orang tu?...atau tidak suka sikap die? atau marah sebab orang tu tak paham bahser.., pada pendapat saye ..kalo kite marah seseorang tu..biarlah marah kerana Allah...iaitu marah dgn sikap org tu dan kita cuba menegur die...tapi kalo kite marah sampai kite ghase cam ade gunung berapi dlm dada kite ni...cam rase nak tembak je orang tuu...itu dah lain...maksudnya kita marah sbb kite ade kepentingan sendiri...kalo kite ikhlas dan redha dgn ape jua berlaku insyaAllah kite tak de nye sakit hati dan nak marah orang....dan istighfar selalu...marah tu kan uijian...uijian itu kan tanda kasih Allah pd kita...kalo tetibe mati sbb tahan marah..kire jihad la tuu jugak... ...sekadar pendapat...kalo silap kengkawan tolong betolkan ..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 17:15


Quote:

biarlah marah kerana Allah...



ya betul
bg lelaki,kalau isteri dier ada fair ngan lekali lain kalau tak tegur marah,dayus namanya



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 11-04-05 18:32


kalau marah kena duduk, baru kurang rasa marah tuh

-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 20:44


semua orang ada sifat mare,tak dapat tidak,kita tak dapat lepas daripadanya,namun biarlah sifat marah tu kena pada tempatnya,kalau terasa marah sangat pun,kawal lah diri dan ambil wudhu,insyallah api kemarahaan akan terpadam bila terkena air..

-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 22:26




marah...soalan pun pelik?(macam mana nak elak marah apabila sedang marah!!)
sifat marah semua ada setiap manusia kerana manusia tidak sempurna..hatta Rasulullah s.a.w sekalipun..tetapi marah Baginda s.a.w adalah marah yg datang dari marahnya Allah..marah Baginda ada sebab yg logik dan sepatutnya!!

kita nie je..banyak marah tak tentu pasal!!
Sabda Rasulullah s.a.w.."Aku adalah seorang yang paling lambat marahnya dan paling cepat memaafkan kesalahan seseorang"
oleh itu, ikutlah sifat Rasulullah s.a.w ini..
dalam al-Quran pun ada Allah menyebut
“Dan bagi orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar dan perbuatan-perbuatan keji, dan apabila mereka marah mereka memberi maaf”..as-syuura-37..
Sabda Rasulullah s.a.w:
"Kemarahan itu berpunca dari syaitan,maka redakanlah dgn berwuduk atau duduk jika kamu sedang berdiri"
marahlah apabila agama kita diperlekehkan..diri,maruah dan saudara kita dihina..
contohilah peribadi Rasulullah s.a.w yg awal islam yg kaumnya selalu menghina dan mengejeknya tapi Baginda tetap mendoakan hidayah kepada mereka..
"RASULULLAH S.A.W IKUTAN PALING SEMPURNA"



-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-05 22:38


Nabi s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t. menyukai orang yang tidak lekas marah, yang pemalu, yang merasa cukup, yang menjaga diri dari meminta, bapa keluarga, yang bertaqwa dan Allah marah orang yang keji perbuatannya, buruk lidahnya, suka meminta (mengemis) yang memaksa dan kurang cerdik."

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-04-05 22:46


guna marah tu untuk buat kerja berat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 12-04-05 12:52


MARAH DAN MARAH...........

-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-05 13:47




mungkin sebab banyak buat dosa, so hati terlalu banyak menyimpan bara2 api hingga tak dapat lagi nak tahan marah...

sampaikan kita senyum pun...
"apa senyum2, ada hutang ker?"



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 12-04-05 15:33


cian nya korang ni....... mujur ler... i tak terlibat dalam hal marah ni....... :smile

[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-04-25 13:49 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 13-04-05 03:32




-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 09:15



Menurut Dr HM Tuah, org yg tgh marah dikelilingi oleh arus Beta, arus bersemangat, teruja, terangsang dsb. Jadi, bg menghindarinya kenalah pandai(klu x pandai kenalah belajar) mengalirkan arus alpha(bukan alpa) ke dlm diri masing2. Arus ini adalah positif, bertenang, berdiam diri ttp bijak, berakal dan maju. Arus ini juga mengarahkan kita spy tak kelam kabut atau cepat marah krn bertenang adalah kepintaran sedangkan kelam-kabut adalah kebongokan. Namun ia sukar diperolehi tanpa latihan. Jika ada org marah pd kita, kita perlu bertenang. Jangan sesekali membalas balik atau 'defence'. Sebab org yg memarahi kita itu dikuasai oleh arus Beta sedangkan kita pd waktu itu dikuasai oleh arus alpha(bukan alpa). Pun begitu arus Beta tak kekal lama(bersifat sementara) dan arus alpha(bukan alpa) boleh kekal. Lama-kelamaan org yg memarahi kita itu akan tenang jua sebab arus betanya telah lenyap dan mendpt pula arus alpha(bukan alpa) yg dialirkan oleh kita tanpa kita sedari. Natijahnya, kedua-duanya kembali aman & tenteram krn diri mrk dikelilingi oleh arus alpha(bukan alpa). Sekian.

p/s: Kedua2 arus alpha(bukan alpa) & beta adalah baik jika kita pandai menggunakannya ditempat & keadaan yg betul.

Suhaimi Hj Abd Karim
Student of Millionaire
[email protected]
Supplier for Jus Mengkudu, Jus Cenkudu, Kopi Cenkudu, Spirulina, Kordial Mengkudu, Ubat Gigi Cenkudu, Tea Cenkudu, Syampu & Gel Mandian Cenkudu.

[ Posting ini telah di edit oleh: suhaimi_sr pada 2005-04-13 09:19 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: suhaimi_sr pada 2005-04-13 10:46 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Hasmie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14966
Posting: 34
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-05 09:44



utk pengetahuan semua, org miskin nikan bukan setakat dapat tahan perasaan marah je tau,malah lapar dan dahaga pun diorang boleh tahan.Hasmie pikir, Diorang nikan antara umat yang disayangi dan semtiasa dalam perhatian Tuhan.Tahu tak kenapa?Kita ada dengar klu Allah uji umatnya,itu tandanya ia nak tahu tahap keimanannya tapi mereka yang kaya dan sombong Allah kurangkan ujian utk mereka kerana Allah lebihkan perhatian kepada hambanya yang Dia sayang.Ujian yang datang tu bukan bermaksud Allah saja nak susahkan hambaNya,tetapi ada hikmah disebaliknya.Biar miskin di dunia asalkan kaya di Akhirat.
Tul tak.
Terima kasih


Bookmark and Share

    


  Member Information For HasmieProfil   Hantar PM kepada Hasmie   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 10:00


Quote:

On 2005-04-13 09:58, suhaimi_sr wrote:
[quote]
On 2005-04-13 09:44, Hasmie wrote:Biar miskin di dunia asalkan kaya di Akhirat.
Tul tak.
Terima kasih




Salah tu. Allah lebih sayang ummatNya yg kaya drpd yg miskin. Jika kita ada pilihan nak kaya atau miskin, kenapa pilih jadi miskin? Tak bolehkah org kaya masuk syurga jika ia gunakan kekayaannya ke jalan yg benar? Sekadar pandangan.
p/s: Kaya di dunia kaya di akhirat!


-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com
[/quote]

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 10:23


betul apa yang dikatakan akhi suhaimi tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 10:42


Ana ada cadanganlah... dalam marah tu.. cuba cepat-cepat ambil cermin dan tengok muka sendiri ketika marah ...cun tak?menenangkan tak?silap-silap time tu gak terketawa tengok muka sendiri... .But the best way berwudhuk then solat dua rakaat kesanya mendalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

sahabat_ikhwan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5181
Posting: 117
Dari: kuala lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 10:50


bukan ler... kalau marah cepat-cepat amek wuduk...

sebab bile marah, iblis akan apikan kiter lagi...

dan api lawan dia air...


klu nmpk org marah, cebe redekan dia ngan nasihat dulu...

klu tak makan saman, siram jer ngan air...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ikhwanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ikhwan   Pergi ke sahabat_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

niey13
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15271
Posting: 7
Dari: jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 13-04-05 11:33


nak marah pun ada hadnya jugak..jgn sampai menggugat keimanan cukup lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For niey13Profil   Hantar PM kepada niey13   Quote dan BalasQuote

sahabat_ikhwan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.11.2003
Ahli No: 5181
Posting: 117
Dari: kuala lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 12:36


had mcm maner tue...

had mcm kt jln raye tu ker...

baper kilometer sejam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ikhwanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ikhwan   Pergi ke sahabat_ikhwan's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 13:39




Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-05 17:04




takat didih just 100darjah cecius jer..




-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 17:06


lebih lagi tu...bukan stkt 100 c

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-05 17:08




nak tahu naper manusia ni cepat marah..
dia tak jaga pancaindera yang Allah bagi kat dia..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 17:10


Quote:

Menurut Dr HM Tuah, org yg tgh marah dikelilingi oleh arus Beta, arus bersemangat, teruja, terangsang dsb.



tak brape faham sangat
bleh xplain dlm bahasa mudah
saya ngaji x abis


Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 17:29


sukri96, jgn salah sangka plak. Bahaya tu. Hmm..anyway semua yg saya tulis tu saya olah semula melalui buku 'Membina Imaginasi Cemerlang' oleh Dr HM Tuah Iskandar al-Haj. Boleh didapati di kedai buku dgn harga cuma RM15. Selamat membaca....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-05 17:31








-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-04-05 22:07


....
Marah sukar untuk ditahan tapi kalau dilepaskan takut menyesal.......sabar aje laaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

melati_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14884
Posting: 71
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-05 22:43


sebagai manusia memang normal la kot kalu marah...tp yg pasti yg ler melampau...
kang mati dl;m keadaan marah sia2 lak...
mintak dijauhkan,,,amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For melati_84Profil   Hantar PM kepada melati_84   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-05 16:35




manusia yang tak marah tu manusia yang tak normal..

tkkan la kalau orang hina agam kita pun kita nak tersenyum keerang busuk..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

misra
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15577
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-06 22:53


marah ni buruk kesannya...
ada saya terbaca apabila marah akan jadi begini....
"Raut wajahnya berubah, darahnya meluap, anggotanya menggeletar, urat-urat lehernya menegang, pergerakannya kelam kabut, percakapannya tidak jelas, lidahnya mudah mengeluarkan kata-kata keji, mengumpat, mengutuk dan kemungkinan mengeluarkan kata-kata haram yang boleh mengeluarkannya daripada Islam seperti lafadz kufur, mencela agama dan seumpamanya. Selain daripada itu, seseorang yang cepat marah itu akan melakukan tindakan-tindakan yang diluar dugaan yang berkemungkinan akan melibatkan kerugian harta dan kesakitan pada tubuh badan."

orang yang marah pada orang lain ni juga bahaya kerana ada sifat mazmumah lain yang akan timbul dalam dirinya seperti dendam. sememangnya sukar untuk memaafkan orang lain tapi mengapa saranan agama tidak diikut sampai tak mahu bertegur sapa antara satu sama lain dalam tempoh 3 hari. belajar memaafkan orang dapat menenangkan kita sebab hubungan taklah tegang. maka taklah tension lagi bila bertemu muka. saranan agama dah cukup elok tapi kita yang degil,sedangkan nabi ampunkan ummat inikan kita manusia biasa. buat malu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For misraProfil   Hantar PM kepada misra   Quote dan BalasQuote

misra
Warga Rasmi
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15577
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-03-06 22:58


marah memang patut apabila kena pada tempatnya tetapi marah biarlah berpada-pada.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

“Ingatlah sesungguhnya marah itu adalah bara api di dalam hati anak Adam. Tidakkah engkau melihat kepada kedua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang membengkak? Apabila salah seorang kamu mengalami yang demikian, maka hendaklah dia menlekatkan dirinya ke bumi ”.

(Hadith riwayat At-Tirmidzi)


dan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya :

“Apabila seseorang di antara kamu marah dan dia sedang berdiri, maka hendaklah dia duduk, sesungguhnya yang demikian itu akan menghilangkan marahnya, dan jika tidak maka hendaklah di berbaring”

(Hadith riwayat Abu Daud)


Selain daripada itu, cara menghilangkan penyakit marah itu juga ialah dengan mendiamkan diri, Rasululullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

“Apabila seseorang di antara kamu marah, maka hendaklah dia diam”.

(Hadith riwayat Ahmad)

Bookmark and Share

    


  Member Information For misraProfil   Hantar PM kepada misra   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 23:11


si pemarah takkan begitu disukai!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-06 00:12


orang yang paling gagah ialah yang dapat menahan nafsu dan marahnya...
semoga aku jadi orang begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 14-03-06 01:31


marah itu perlu..dalam situasi tertentu, menunjukkan kita masih ada sensitiviti.

tapi susah mengawal marah, mungkin akan jadi masalah.thp kemampuan nak mengawal ni bergantung kepada thp ego seseorang agaknya.

anger is one letter short of danger, rite?

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 14:38


kalau saya marah, saya akan diam saja, sebab takut macam2 yang keluar dari mulut saya yang boleh orang lain sakit hati, takut2 orang lain pun tak pasal2 kena jugak tempiasnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 15:39


assalamualaikum...yang penting kemarahan yang timbul itu sebagai sumbangan untuk mencambahkan kebaikan amal ma'ruf nahi mungkar. Orang yang kuat adalah orang yang sabar dan mampu mengawal kemarahannya kerana di situlah letaknya kekuatan hati. Islam melihat urusan dalaman. Kerana kekuatan hatilah yang akan memandu kesempurnaan peribadi. Hadis daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah bersabda : "kuat itu bukan kerana gagah berlawan, tapi kekuatan itu apabila seseorang dapat menguasai dirinya ketika marah". Apabila kita berlawan, ia akan menguasai diri kita dan bukan kita yang menguasainya. Kita lihat hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah Rodhiyallahu 'anhu bahawa seorang lelaki berkata kepada Rasulullahi shollallhu 'alaihi wasallam, "berikanlah aku wasiat, maka Rasulullah bersabda, janganlah kamu marah dan baginda mengulanginya beberapa kali". lelaki yang dimaksudkan dalam hadis ialah Saidina Abu Dardak. dalam hadis lain seorang sahabat berkata : "wahai Rasulullah, tunjukkan aku satu amalan yang boleh memasukkan aku ke dalam syurga, Rasulullah bersabda, janganlah marah dan bagimu syurga"
Islam menggariskan beberapa panduan untuk merawat marah. Antaranya (pertama) melatih diri dengan sikap dan akhlah yang mulia seperti sabar dan berlemah lembut. Rasulullah adalah qudwah untuk kita dalam akhlak yang mulia ini. (kedua) menguasai diri ketika marah dan mengingati tentang akibat yang datang daripada sifat marah. Maksud ayat al-Quran surah Ali 'imran ayat 134, : "dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang". Jadi kepada uwaisalqarni, tidak pelik untuk mengelak marah ketika sedang marah, kerana marah hanya akan dapat ditahan ketika ia wujud sedangkan ketika tidak marah, tidak akan timbul sikap mengelak atau menahan benda yang tidak wujud. (ketiga) mengucapkan isti'azah. Ketika marah, syaitan mengambil peranan untuk menggoda, maka isti'azah adalah pelindung syaitan sebagaimana maksud firman Allah, : "dan jika kamu ditimpa godaan syaitan, berlindunglah kamu kepada Allah". Iaitu mengucapkan ta'awwuz. Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan: dua orang lelaki saling keji mengeji berhampiran dengan Rasulullah, salah seorang daripada mereka mengeji yang sahabatnya dalam keadaan marah dan merah mukanya, maka Rasulullah bersabda, sesungguhnya aku akan mengajarkannya satu kalimah yang kalau dia menyebut kalimah tersebut, akan hilanglah daripadanya apa yang wujud dalam dirinya (marah) iaitu kalau dia berkata a'uzubillahi minash syaitonir rojim". (keempat) mengubah kedudukan diri ketika sedang marah. Imam ahmad dan Imam Abu daud meriwayatkan, daripada Rasulullah telah bersabda, : "apabila seseorang daripada kamu sedang marah dan dia berdiri, maka duduklah, kemarahan akan berlalu dengan duduk, jika tidak, maka berbaringlah". Hikmahnya ialah orang yang berdiri lebih mudah dan bersedia untuk bertumbuk dan lebih hampir kepada perbuatan membalas dendam berbeza dengan situasi duduk dan berbaring. (kelima) meninggalkan berkata-kata. Kerana mungkin percakapnnya nanti akan menambahkan dan mengembalikan rasa marah. Imam Ahmad dan Imam Tirmizi meriwayatkan bahawa Nabi bersabda dalam khutbahnya: "apabila seseorang di kalangan kamu marah, maka senyaplah". Baginda mengulanginya sebanyak 3 kali. (keenam) Berwudhuk. Sesungguhnya mara memberikan kesan panas iaitu unsur api dalam diri. Maka air wudhuk akan menyejukkannya sehingga mengembalikan kepada tabiat fitrahnya. Sabda Rasulullah: "susungguhnya marah itu seketul bara api yang menyala dalam hati anak Adam". Seterusnya sabda Nabi dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Imam Abu Daud: "sesungguhnya marah itu dari syaitan, dan sesungguhnya syaitan itu dijadikan daripada api, maka apabila marah seseorang di kalangan kamu, maka berwudhuklah."
Kesimpulannya, marahlah pada tempat yang sebaik-baiknya. Marahlah untuk Islam dan kerana Allah. Kebaikan pada marah itu adalah ia dapat mencambahkan kebaikan dan menutup kemungkaran serta membawa hikmah dalam kehidupan. .....HARAP MAAF.....wasalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 19:27


Kalau mengikut pengalaman ana, orang yang berada dalam keadaan yang marah akan mencari seseorang atau sesuatu untuk melepaskan kemarahannya. Selagi dia tidak melepaskan kemarahannya dia akan berada dalam keadaan yang tertekan dan tak tentu arah. Segala pekerjaannya tidak menjadi. Sebab itu kita selalu mendengar atau melihat orang yang marah akan merosakkan apa sahaja disekelilingnya atau apa yang dipegangnya jika kemarahannya sudah berada di luar kawalan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

Hamas_Ayasy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.03.2006
Ahli No: 23542
Posting: 128
Dari: Al-Ardhu

Perak  


posticon Posting pada: 25-03-06 20:27


"orang yang kuat itu bukanlah orang yang dapat mjatuh kan lawannya,tetapi orang yang kuat itu adalah orang yang dapat mgawal kmarahannya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hamas_AyasyProfil   Hantar PM kepada Hamas_Ayasy   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 25-03-06 21:23


assalamualaikum...
5 sifat yang ada pada orang jahil:
1)MARAH tidak pada tempatnya.
2)Perkataanya tidak bermanafaat.
3)Pemberian yang tidak kena tempatnya.
4)Percaya penuh pada semua orang.
5)Tidak kenal kawan dari lawan.

w'slm..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

ghaznawi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2833
Posting: 158
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 21:41


marah tu perlu kalau dah tegur dengan baik pun buat tak reti bahasa saja..habis tu takkan nak diam dah macam sentuju pula dengan sikap yang tak elok tu...harap faham

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaznawiProfil   Hantar PM kepada ghaznawi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 02:12


Kenapa orang susah tahan marah...??

em.. sebab sometime we just ikut EMOSi.. dan terlalu EMOsional..
so.. bila dah situasi yang tak dapat dikawal.. MARAHlaa..
hihi..

tapi.. kalau orang tu betul-betul penyabar.. dan ada sifat kawalan yang agak tinggilaa.. so.. he o she can defend it..

sebab tu laa.. bila nak marah.. bawak mengucap..
bertafakur.. o.. just slow down the situation..
controll it.. sebab u can control..!!!

just be cool..
think first before do sometin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 04:41


kalau tengah marah....pergi jerit......kat dinding......habis suara..penat....tidur pastuh...

p/s : memang susah nak tahun marah...kalau tahun²,nanti meletup.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 10:16


Kenapa orang susah tahan marah..?

Bagi ana, kalau marah sangat pergi ambil wudhu'....InsyaAllah kemarahan kita akan reda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 13:12


marah tu perasaan ..perasaan memang sukar untuk dikawal....
tak kan Kalau kita happy pun nak tahan kan...kadg2 kita perlu luahkan segala perasaan kita....baru kita rasa tenang...terpulang la bagaimane cara kita nak luahkan....tak semestinye menangis,tak semestinya ketawa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-03-06 13:17


check solat kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 30-03-06 09:53


kawan-kawan saya selalu menasihati kalau marah ambil air sembahyang...insya-Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151346 saat. Lajunya....