Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Kelakar
Topik: JIKA ANDA SEORANG PESAKIT....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» JIKA ANDA SEORANG PESAKIT....

Please Mendaftar To Post


Oleh JIKA ANDA SEORANG PESAKIT....

TETYMISSY
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13507
Posting: 18
Dari: KUALA LUMPUR

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-05 23:01



Bukan apa sy cuma nak tanya jer, jika anda adalah seorang pesakit, layanan yang sebagaimanakah yang anda rasa seorang jururawat perlu berikan kepada anda?Komen dan pendapat anda mungkin boleh meningkatkan mutu kerja seseorang yang bergelar jururawat..TERIMA KASIH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TETYMISSYProfil   Hantar PM kepada TETYMISSY   Quote dan BalasQuote

Sumayyah_terpuji
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15172
Posting: 25
Dari: Klantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-03-05 14:58


Kalau bleh,jururawat tu mestilah selalu senyum.. sebab apa,bila mereka senyum,pesakit akan lebih rasa tenang.. dan yang paling penting.. jangan cepat melenting atau naik angin.. Tahulah kerjaya jururawat bukan sesuatu yang mudah.. mereka akan jumpa dengan pelbagai ragam pesakit setiap hari.. tapi mereka mesti ingat..matlamat sebenar perkerjaan tersebut,adalah untuk merawat pesakit.. so,bagi saya adalah penting untuk seseorang jururawat melakukan perkerjaan tersebut dengan penuh rasa tanggungjawab dan dengan hati yang iklas... Wasalam

p/s-anda dah masuk salah forum

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sumayyah_terpujiProfil   Hantar PM kepada Sumayyah_terpuji   Pergi ke Sumayyah_terpuji's Website   Quote dan BalasQuote

O-sama
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13962
Posting: 36
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 05:05


oh misi...lama x jumpa misi nih..dulu masa praktikal hari2 jumpa misi..tp kan misi ni ada jugak yg ganas2 kan..tu pasal mesin yg saya baiki selalu rosak cam syringe pump, NIBP monitor dan BP set...boleh tetymissy jwb pasal nih...hehhehe..seorang misi yg baik tu mestilah peramah,baik hati, senyum selalu, jgn buat muka masam dpn pesakit dan jaga hati ahli keluarga yg dtg melawat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For O-samaProfil   Hantar PM kepada O-sama   Quote dan BalasQuote

Rindu_Rahayu
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.04.2004
Ahli No: 8452
Posting: 632
Dari: Bumi Allah

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-03-05 15:43




Errkk..tak kelakor pun..

Biar Manja Tapi Tegas

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For Rindu_RahayuProfil   Hantar PM kepada Rindu_Rahayu   Pergi ke Rindu_Rahayu's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 15:49




first kalu leh x nok gi hospital sbb x nok jupe nurse or doc. takut.....

kedua... TETYMISSY silap ruangan ...

time kacih...


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

intan_permata
Warga Rasmi
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7756
Posting: 9
Dari: reo

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-03-05 19:30




ana just nk bg pendapatla...kalu kite nak jd nurse yang baik,yang penting sekali mesti ikhlas...whatever u do, make sure liialitaala..k..
so,dari situ,secara automatiknya, akan lahir sendiri kemesraaan..walau penat mcmmane pun,kene hiasi wajah ddengan senyuman..bukan hipokrit..tp ini akn melatih kite menjadi orang yang pemurah..tak kisahla kite ni keje ape pun..yang penting,ikhlas..
lagipun, yang datang tu sume nye akit2,kan..(tak taula kot2 ade yang mengade2)...so, bukan ke dengan senyuman, kite hy menggunakan 64 otot bbanding muke masam..secera tak langsung akn mnyebabkan pesakit cpt sembuh..
pengalaman ana,kawan ana asyik sakit..slalu jumpe doc.tp satu ari,die dilayan baik oleh sorg misi ni, trs xpyh makan ubt..bgs,kan...
nway, try ur best, k
gudluck


Bookmark and Share

    


  Member Information For intan_permataProfil   Hantar PM kepada intan_permata   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-03-05 20:48


entahla, tak pernah sakit.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_pencinta
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2011
Ahli No: 41162
Posting: 4

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 10:32


Assalamualaikum.

Jangan garang2. Jangan tunjuk marah depan pesakit. Cakap tu jangan lah lantang2 sangat. Jangan sindir2 pesakit. Jangan cerita hal pesakit depan orang yang tak sepatutnya.

Sila beretika. Cakap kat diri sendiri saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_pencintaProfil   Hantar PM kepada cahaya_pencinta   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 18:14


aik..thread 6 tahun lepas muncul balik?
tu
k lah tu..pada saya yang memang da pernah berkali2 masuk hospital...saya memang nak dilayan baik dan mesra..

tapi saya tak mahu lah mesra habis sampai segala benda kita nak buat tak dibaginya..malah dia akan buat sumenyer2 sampai kita rasa tak selesa..

contoh masa dalam icu...saya terpaksa merelakan badan saya dilapkan (sebagai ganti mandi) oleh misi2 tu...alahai..da lah muda2 mereka..setakat beza 4 5 tahun tua dr saya..malu betul..saya kata saya tak nak mereka yang buat...nak mak saya..mereka kata tak apa..ni kerja mereka..aduh...segan gila.. (sebenarnya ada yang lebeh dr itu...) terasa diri ni d layan seperti seorang raja...aduh..

tapi bila discharge ward tengok saja bil..mak aiii.....beribu-ribu ringgit! see..nampaknya setiap senyuman mereka juga merupakan satu harga yang perlu dibayar..haha


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 25-03-11 21:46


Layanan hospital biasanya bergantung pada nilai komersialnya. You dont espect 1st class treatment if you just pay rm2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

ilahnurani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2005
Ahli No: 21425
Posting: 164
Dari: Kuantan,Pahang Darul Makmur

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-03-11 22:00


misi2 ni kenalh selalu senyum..walaupun org tu sakit macam mana pun,bila di layan dengan penuh ikhls dan senyumn,pasti akan kurng rasa sakitnye..:)


-----------------
Love GOD Care for Others....:-)

Latahzan_ilahnurani.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahnuraniProfil   Hantar PM kepada ilahnurani   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-03-11 22:04


Pada 27-03-11 22:00 , ilahnurani posting:

!!! QUOTE !!!

misi2 ni kenalh selalu senyum..walaupun org tu sakit macam mana pun,bila di layan dengan penuh ikhls dan senyumn,pasti akan kurng rasa sakitnye..:)



BETOII....

SENYUM DALAM KEADAAN MARAH PUN PERLUUUU........

MARAHH KITA SENYUMMM....

TAK MARAHH PUN KITA SENYUMMM..........

SEDIHH PUN KITA SENYUMMMMM............

BAK LAGU BAND ROCK KAMIKAZE --------> "TAWA DALAM TANGISANNN"..........


TAPI JANGAN HAMPA DOK SENYUM TAWA MASA MENGKAPAN ORANG MATI PULAKK NOOO.........

ITU DAH TAK BETOOII TUUUU....

BOLEH KENA TAHAN DEKAT WAD PSIKIATRIK PULAK JURURAWAT TU NOOOO...............

:sopan:

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-11 21:05


senyum..hahahaha..kadang-kadang kita tak sedar yang sebenarnya muka kita serius bila tersangat sibuk..hohohoho...so apakah cara melatih saentiasa senyum?....boleh bagi pendapat...


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-11 21:12


Pada 25-03-11 18:14 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

aik..thread 6 tahun lepas muncul balik?
tu
k lah tu..pada saya yang memang da pernah berkali2 masuk hospital...saya memang nak dilayan baik dan mesra..

tapi saya tak mahu lah mesra habis sampai segala benda kita nak buat tak dibaginya..malah dia akan buat sumenyer2 sampai kita rasa tak selesa..

contoh masa dalam icu...saya terpaksa merelakan badan saya dilapkan (sebagai ganti mandi) oleh misi2 tu...alahai..da lah muda2 mereka..setakat beza 4 5 tahun tua dr saya..malu betul..saya kata saya tak nak mereka yang buat...nak mak saya..mereka kata tak apa..ni kerja mereka..aduh...segan gila.. (sebenarnya ada yang lebeh dr itu...) terasa diri ni d layan seperti seorang raja...aduh..

tapi bila discharge ward tengok saja bil..mak aiii.....beribu-ribu ringgit! see..nampaknya setiap senyuman mereka juga merupakan satu harga yang perlu dibayar..haha


hahhaa....dah memang tugas nurse..kalau nak tunggu mak lapkan,,t time management nurse lari..bila sibuk,kan tak sempat nak lapkan pulak..hihoooho
kadang-kadang doctor rounds awal,semestinya nak kena prepare patient yang fresh..ahhahhaaa


-----------------
Setiap yang berlaku ada hikmahnyer..Fikirkanlah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 31-03-11 06:23


Pada 30-03-11 21:05 , nadia_khalit posting:

!!! QUOTE !!!

senyum..hahahaha..kadang-kadang kita tak sedar yang sebenarnya muka kita serius bila tersangat sibuk..hohohoho...so apakah cara melatih saentiasa senyum?....boleh bagi pendapat...



IKHLAS KAN HATI....

PESAKIT YANG SAKIT PUN BOLEH CEPAT SEMBUH SEBAB TENGOK KITA SENYUM kat DEPAAA....

PAHALA PUN DAPAT FREEEEE.............

SENYUM ITU SEDEKAHHH............... :sopan:

"YOU SMILE...I SMILE... "

-----------> SONGS BY JUSTIN BIBIAQQ...

:sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-03-11 08:10


:-D

senyumlah seikhlasnya kerana senyum itu kan sedekah... :-D

bila senyum itu ikhlas, ia menjadi ubat kepada pesakit...

sambil bekerja dapat pahala.

:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-11 12:01


assalamualaikum...

macam salah landing saja tajuk ini...


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-11 12:14


Layanan yang mesra dan memahami keadaan pesakit. Tapi ialah, bukanlah sampai tahap nak kena dodoi, tapi yang bersesuaianlah. Tenangkan diri pesakit dan selalu beri kata-kata positif. kalau ada lawak jenaka pun lagi ok. Jangan perli2 dan marah2 pesakit. Cuba tempatkan diri pada diri pesakit (empathy)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104059 saat. Lajunya....