Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Pelajar2 Oversea...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Pelajar2 Oversea...

Please Mendaftar To Post


Oleh Pelajar2 Oversea...

yeop
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9097
Posting: 199
Dari: Aalen

germany  


posticon Posting pada: 15-03-05 19:26




Sebelum fly..
budak2 oversea,
ehem..ehem.. nih silap nih,
nampak macam tak nampak bervisi,
pelajar2 rasanya ok lagi brbndg budak2 oversea,
nama dan gelaran biarlah sejajar dgn status diri,
tak yah lah perasan.. sama je sebenarnya nie,
cuma nak jaga hati semua pihak saudara serta saudari.

pelajar2 oversea,
yg lain dengar ternganga nampak gigi,
huuuuu powernya dia bukan calang2 org dapat pergi,
dari sejak lahir lagi dah target nak pi terbang tinggi,
menjelajah negara orang dgn tiket untuk studi,
buat preparation tue jangan lah rasa senang mcm petik jari,
yg dpt twrn tue pun belum tentu pergi lagi,
silap2 kene reject pastu pi sambung dalam negeri.

pelajar2 oversea,
mak bapak tersenyum lebar sampai kepipi,
jiran keliling dok puji sana-sini,
konon2 anak si anu tue bijak bestari,
dgn bangganya mak bapak pi sana sini,
"haah itulah anak saya, yang memang saya sayangi"
pastu mulalah rasa glamour macam bintang pelakon tv.

pelajar2 oversea
biasalahhh
sebelum fly sibuk buat kenduri,
jemput jiran sekeliling termasuklah kampung sebelah sekali,
suku sepapat buat gatering sekali,
lembu seekor buat disedekahi,
paling koman pon ayam2 kampung yg disembelihi,
tak grand2 pon sikit2 pon jadi,
doa selamat untuk anak yg disayangi,
agar hidup dibegeri org diberkahi,
dan bawak balik minah mata biru sekali,
ewah..ewah..ewah.. apesal korang senyum nih,
ceitt... datang sini jangan lak lupa diri..

pelajar2 oversea,
nak fly tue beg beratur mcm keretapi,
korang nih kalau dah tau beratnya tue ade limit sendiri,
lesung batu tak yah lah bawak sekali,
seterika baju tue letaklah tepi,
periuk nasi tue bawak lah yg kecik sekali,
nih tak... bawak macam nak buat kenduri sekali lagi,
macam kat sana takde brg2 berteknologi
ermmmm.... pastu makbapak kene tempias sekali
dah semua pening kepala nak keluarkan kembali,
kan dah susah.. menggelabah lagi,
ish..ish.. ish bawak lah serbuk2 perasa espesially serbuk kari,
tak pun serbuk alagapas dan sup bunjut adabi,
rempah segera jgn lak tak bawak sekali,
nih penting nih.... pi photocopy mak punya kitab resepi.

Masa sampai airport..
Pelajar2 oversea,
masa sampai airport semua senyum sendiri,
akhirnya sampai gak germany @ negara yang korang detikkan dlm hati,
setelah puas duduk memanaskan punggung tanpa henti,
pastu masaalah muncul lagi,
nih gara2 serunding daging takpun dari kelapa sari,
style bungkus sungguh dicurigai,
ala2 macam dadah, ganja tak pun ectassy,
berbuku2 berbungkus dalam plastik yg nampak isi,
parah.. parah.. nak explain pihak imegressi,
nak terangkan apa kebende tue dengan terperinci.

Pelajar2 oversea,
kat mesia dulu suka makan sayur letak belacan sekali,
pastu buang ketebiat lagi dengan buat bende nie,
bawak bende aneh dan eksotik nie dalam beg bagasi,
paham.. paham.. jelah belacan tue bau dia stinky,
dah datangkan masaalah satu batch kene tahan lagi,
"What is this ?" tanya si pak polisi,
depa dah pikir senjata pembunuh biologi,
nih mesti antarax yg heboh kat kaca televisi,
tambahan lak tue si pembawa ada gaya2 pembunuh berani mati,
berjam2 lah semua kene tahan buat isolassi.

Di Oversea...
Pelajar2 oversea,
pi belajar jauh duit Jpa yg bagi,
tak pun Mara Petronas ataupun syarikat peribadi,
tapi yang penting tue rezeki dari Ilahi,
untuk perbelanjaan sehari2,
nih penting nih.. duniawi dan ukhrawi,
ermm tapi nih pulak yang terjadi,
bila duit banyak mata mulalah rambang lagi,
handset nak yang terkini dan sensasi,
harga komputer macam harga sebuah lori,
kamera nak yang paling berkualiti,
baju nak dr butik Esprit paling koman pun Nike,
beli bende yang tak diperlukan lagi,
budget for sure mesti lari,
mulalah lepas tue menggaru kepala sana-sini,
ikat perut harap makan maggi,
wei maggi takde lah kat sini,
ach sooo
biskut jelah peneman diri..

Pelajar2 oveersea,
duit yg ade jgn asyik dok buat joli,
menabung lah sikit buat kegunaan sendiri,
simpanlah duit untuk pi haji,
haji muda nih hidup akan diberkati,
tapi jeng.. jeng..jeng..
senior aku nih lain sikit nie,
simpan duit untuk beli itu dan ini,
rumah dan beli kat situ.. kereta nak beli kat sini,
biasalaahhh
preparation untuk bini,
Semuanya mesti nak ready,
nanti sidia kata "Abg nie, tak pandai betul jaga hati"
hehehe.. aku cuma tersengih geli hati.

Pelajar2 oversea,
telepon mesia tue biasanya berkali,
card calling tue jadi barang yg wajib dibeli,
kadang2 tue time telepon tak leh dihitung lagi,
cuping telinga boleh 0jadi rata ngan pipi,
gara2 gagang ditekan sekuat hati di telinga kanan dan kiri,
ermm...
biasanya yang depa tue ade komitmen di tanah air sendiri,
u buat ape.. i ok je kat sini,
hari2 asyik nak ucap take care dan jaga diri,
tapi masaalahnya telepon rumah tue boleh dikira ngan jari,
wei... ape nak jadi nie,
astagfirullah hal azim,
ingatlah diri dan keluarga sendiri,
yang sidia tue bakal bini dan belum tentu lagi.

Pelajar2 oversea,
kat mana2 asyik bercerita bila nak cuti,
semua tak sabar nak membawa diri,
nak bercuti ke pelbagai destinasi,
ermmmm.. nak pi mana erkkk lagi,
Z├╝rich dan Wien macam dah pergi,
hahhhhh rom kat italy tue sungguh menarik hati,
jommm... semua pakat pergi,
nak bercuti tue rasanya lama lagi,
tapi dah merancang awal2 lagi,
sanggup buat itu dan ini,
sanggup keletihan bersafar sepanjang hari,
tapiiiiii....
nak pi masjid tue ermmm fikir dua kali,
takpe sekali seminggu pun jadi,
tak rancang pun tapi itu pun sebab terpaksa pi,
masjid tue rumah Ilahi,
berkat turun kat situ bukannya tempat yang disebutkan tadi,
jadi tepuk dada tanya lah hati..

best tak..suma nya amik dari blog membe..
(fairuz)...

-----------------

\Mudah-mudahan kita terdiri dikalangan golongan abdan syakura.


Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopProfil   Hantar PM kepada yeop   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 19:04


heh..best.. tp ana bukan student oversea..^_^

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 19:28


begitulah student oversea...tapi jgn lupa diri dan jgn lupa amanah yg terpikul,malang sekali kiranya masih ada student yg liar dengan alasan di luar negara boleh buat apa sahaja..balik mesia baru la nak pebaiki diri.!!!teruk betul yg pegang prinsip macam nie......alngkah sedih nye seorang ibu dan hampanye seorang ayah!!!sahabat2 student oversea..kita bukan mahu oang sanjung kita tinggi tapi mahu membantu mereka yang ingin sekali kita berbudi...lengkapkanlah diri kita semua dengan akhlak yg terpuji tentunya orang akan tercari2 kita bukannya mengeji kita yg empunye diri...kita yang mengkitakan kekitaaan kita!!!!!!!!!!!wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 19:28


begitulah student oversea...tapi jgn lupa diri dan jgn lupa amanah yg terpikul,malang sekali kiranya masih ada student yg liar dengan alasan di luar negara boleh buat apa sahaja..balik mesia baru la nak pebaiki diri.!!!teruk betul yg pegang prinsip macam nie......alngkah sedih nye seorang ibu dan hampanye seorang ayah!!!sahabat2 student oversea..kita bukan mahu oang sanjung kita tinggi tapi mahu membantu mereka yang ingin sekali kita berbudi...lengkapkanlah diri kita semua dengan akhlak yg terpuji tentunya orang akan tercari2 kita bukannya mengeji kita yg empunye diri...kita yang mengkitakan kekitaaan kita!!!!!!!!!!!wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 19:28


begitulah student oversea...tapi jgn lupa diri dan jgn lupa amanah yg terpikul,malang sekali kiranya masih ada student yg liar dengan alasan di luar negara boleh buat apa sahaja..balik mesia baru la nak pebaiki diri.!!!teruk betul yg pegang prinsip macam nie......alngkah sedih nye seorang ibu dan hampanye seorang ayah!!!sahabat2 student oversea..kita bukan mahu oang sanjung kita tinggi tapi mahu membantu mereka yang ingin sekali kita berbudi...lengkapkanlah diri kita semua dengan akhlak yg terpuji tentunya orang akan tercari2 kita bukannya mengeji kita yg empunye diri...kita yang mengkitakan kekitaaan kita!!!!!!!!!!!wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 19:28


begitulah student oversea...tapi jgn lupa diri dan jgn lupa amanah yg terpikul,malang sekali kiranya masih ada student yg liar dengan alasan di luar negara boleh buat apa sahaja..balik mesia baru la nak pebaiki diri.!!!teruk betul yg pegang prinsip macam nie......alngkah sedih nye seorang ibu dan hampanye seorang ayah!!!sahabat2 student oversea..kita bukan mahu oang sanjung kita tinggi tapi mahu membantu mereka yang ingin sekali kita berbudi...lengkapkanlah diri kita semua dengan akhlak yg terpuji tentunya orang akan tercari2 kita bukannya mengeji kita yg empunye diri...kita yang mengkitakan kekitaaan kita!!!!!!!!!!!wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

sundus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9770
Posting: 70
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-05 19:28


begitulah student oversea...tapi jgn lupa diri dan jgn lupa amanah yg terpikul,malang sekali kiranya masih ada student yg liar dengan alasan di luar negara boleh buat apa sahaja..balik mesia baru la nak pebaiki diri.!!!teruk betul yg pegang prinsip macam nie......alngkah sedih nye seorang ibu dan hampanye seorang ayah!!!sahabat2 student oversea..kita bukan mahu oang sanjung kita tinggi tapi mahu membantu mereka yang ingin sekali kita berbudi...lengkapkanlah diri kita semua dengan akhlak yg terpuji tentunya orang akan tercari2 kita bukannya mengeji kita yg empunye diri...kita yang mengkitakan kekitaaan kita!!!!!!!!!!!wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sundusProfil   Hantar PM kepada sundus   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100582 saat. Lajunya....