Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Penyakit KULIT....


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Penyakit KULIT....

Please Mendaftar To Post


Oleh Penyakit KULIT....

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 20:40



pengetahuan tentang penyakit KULIT...
mari kita sama-sama mengambil pengetahuan tentangnya...

Penyakit kulit berjangkit boleh dibahagi kepada 4 kategori :

i) Penyakit kulit yang disebabkan oleh parasit
ii) Penyakit kulit yang disebabkan oleh kulat
iii)Penyakit kulit yang disebabkan oleh virus
iv)Penyakit kulit yang disebabkan oleh bakteria.

Penyakit kulit berjangkit menerusi :-

i) Sentuhan
ii) Kontak antara satu sama lain
iii)Persekitaran
iv)Kepadatan penghuni
v) Perkongsian pakaian

bersambung....penyakit SKABIES



Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 20:42


SKABIES.

Penyebab:
a) hama
b) tungau (Sarcoptes scabiei)

Kawasan pembiakan:
• Pergelangan tangan
• Celah-celah ketiak
• Bahagian pusat
• Sekitar kemaluan
• Celah peha
• Celah-celah jari kaki

Tanda-tanda awal
• Gatal-gatal pada waktu malam
• Bintil-bintil halus yang mengandungi air jernih(visikel)
• Demam

* tempat-tempat gatal ialah tempat terowong yang digali oleh hama betina.
* rasa gatal terjadi akibat tindak balas badan apabila telur menetas dalam terowong tersebut dan mula merayap pada waktu malam.
* 2-3 hari berikutnya,bintil-bintil halus akan pecah dan bernanah akibat jangkitan bakteria
* masa ini pesakit akan demam
* kurang daripada 1% kanak-kanak yang menghidap penyakit skabies akan menghidap penyakit buah pinggang dalam masa 10-15 tahun kemudiannya.











Rawatan :-

• Menyapu ubat di seluruh badan dari leher hingga ke bahagian kaki.Pastikan ubat disapu tepat pada habitatnya.
• Pesakit tidak dibenarkan mandi selama 48 jam selepas disapu ubat. Ubat hanya disap pada waktu malam sahaja.
• Pesakit dikehendaki memakai pakaian yang sama semasa rawatan. Baju tersebut memadai dicuci dengan cucian biasa sahaja selepas digunakan.

Ubat-ubatan :-
Cecair 25% benzyl benzoate
6% salap (iontment) sulfur
Losen crotomion 10%
Cecair 1% gamma Benzene Hexachloride
Campuran 3% dan 6% sulfur dalam losen calamine
Tetmosol,sejenis sabun untuk pencegahan



[ Posting ini telah di edit oleh: itifa2 pada 2004-12-01 20:43 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

itifa2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.09.2004
Ahli No: 11138
Posting: 80
Dari: johor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 20:52


URTIKARIA PAPUL



Penyebab – Pijal , sejenis serangga penghisap darah daripada order Siphonaptera.

Gigitan pinjal menyebabkan letusan urtikaria, iaitu bintat-bintat (papul) gatal. Di atas papul terdapat lubang halus iaitu,tanda gigitan pinjal yang mengakibatkan kulit menjadi merah.Reaksi ini berbeza-beza bagi setiap individu.Ada reaksi luar yang menyebabkan inflamasi(radang) ke seluruh badan tetapi kebanyakannya tertumpu pada kontak pinjal.

Jangkitan berpunca daripada pinjal yang berumah pada kulit manusia atau kulit haiwan seperti kucing,anjing,tikus dan haiwan ternakan.Pinjal tidak mempunyai habitat khas, Ia boleh hidup lebih kurang selama 2 tahun secara aktif dengan hanya gegaran sahaja.

Pinjal pada manusia, iaitu (pulex irritants) tidak menyebabkan penyakit dalaman, tetapi pinjal pada tikus, iaitu (xenopsylla cheopis)
Amat merbahaya kerana punca penyakit plak (plaque)

Rawatan

Vektor seperti tikus dan keadaan persekitaran yang menyebabkan pembiakan vektor mesti dimusnahkan dengan menggunakan antipinjal iaitu jenis DDT atau racun serangga.


Bookmark and Share

    


  Member Information For itifa2Profil   Hantar PM kepada itifa2   Pergi ke itifa2's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 21-02-05 16:55


this is specific.
thanks.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

redhailahi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23514
Posting: 59
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 23:00


terima kasih. boleh bagi tahu nama ubat untuk skabies tak??? boleh dibeli di farmasi saja ke or kena jumpa doc juga???

Bookmark and Share

    


  Member Information For redhailahiProfil   Hantar PM kepada redhailahi   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 14:00


boleh bincang kat sini sebab topic same dan input berlainan
ana dah copy paste
click link ni ek
syukron
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=3612&forum=16&start=0

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114899 saat. Lajunya....