Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tak kiralah berapa kali anda jatuh; yang penting ialah berapa kali anda boleh bangun kembali selepas jatuh.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
Assalamualaikum...

salam kasih~sayang buat sahabat muslimah kita semua...

'moga ukhwah yg terjalin sesama kita ini kan mekar bagai kuntuman bunga yg mekar di pagi hari...'

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
pankerz: 33 hari yang lalu


Review Buku
Topik: Novel RONA BHOSPORUS (Zaid Akhtar)


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» Novel RONA BHOSPORUS (Zaid Akhtar)

Please Mendaftar To Post


Oleh Novel RONA BHOSPORUS (Zaid Akhtar)

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 09:00


Tajuk: RONA BHOSPORUS
Pengarang: ZAID AKHTAR
Pencapaian: Novel ini telah memenangi tempat kedua Pertandingan Novel Remaja (Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2002).

Ulasan: Penulis yg sama yg menulis novel "Sesegar Nailofar". Ada sedikit persamaan dgn novel tersebut, iaitu kisah anak Malaysia di perantauan. Cuma, lokasi, watak dan perjuangan yg berbeza. Mengisahkan perjuangan seorang pemuda yg memperjuangkan bahasa Arab di negeri Turki. Afham merupakan seorg pelajar dan bekerja sambilan sbg guru bahasa Arab. Mampukah Afham dan sahabat seperjuangannya bertahan dgn pergolakan di Turki yg menghadapi arus sekularisme???

Maklumat di belakang buku:
Hidup, walau di bawah langit mana pun, penuh rona - padang uji buat menetukan darjah kematangan insan, apatah insan muda remaja. Afham dan Amal Hayati, dua siswazah Jordan yg tidak pernah bertemu juga sama2 belum bersedia kembali ke tanah air membawa hati dan tekad ke Turki, sebuah negara dua benua yg dipisahkan oleh selat kecil indah, simbolis -Bhosphorus- yg pancarona, terlalu!

Melanjutkan pengajian, menebarkan ilmu di madrasah, bertenu Emine, Ilhan Yakin, Erfan. Mrk terpanggil mengambil peranan demi mempertahankan prinsip dan tanggungjawab. Rona Bhosporus- kisah anak Malaysia di perantauan rencam rona rindu dan ceria, rona duka dan bahagia; gemilang rona sejarah, semarak rona insaf.

p/s: Buku ini dibeli di Pesta Buku Antarabangsa (31 Mei 2003). Memang best!!!



[ Posting ini telah di edit oleh: Ainul_Mardhiah pada 2003-06-02 09:06 ]


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 10:33


nampak gaya bolehla akak kembangkan library kat rumah pulak.. senang kami nak buat pinjaman..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 01:17


a'kum

a'ah leh la pinjam..leh la kak...

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 09:41


Hanan dan sayasarah nak pinjam ya...
boleh aje...
datanglah rumah akak...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

syahlisa
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 538
Posting: 12
Dari: Garden of Knowledge&Virtue

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 12:15


...Assalammualaikum...

..ermm betul kata kak engku novel rona bhosporus tu mmg best...ermm t'nyata karya2 zaid akhtar memadatkan segala input yg boleh dijadikan manfaat...ermm w/pun novel kedua beliau ni best jugak tp lisa lebih prefer sesegar nailofar ermm suka sgt jln ceritanya.....

-----------------
..~A new day has come~..
..~Amal ikhlas pahala di balas~..


Bookmark and Share




  Member Information For syahlisaProfil   Hantar PM kepada syahlisa   Pergi ke syahlisa's Website   Send ICQ Meesage To syahlisa   Send AIM Meesage To syahlisa   syahlisa's MSNM Number Is -   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-03 02:50


Assalamualaikum..

Boleh tak syahlisa @ kak engku @ sesape je yang dah baca qoutekan sket citer sesegar nailofar turh..

-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-08-03 17:34


Assalamualaikum,
alhamdulilah, saya pun dah baca buku tu.
sesegar nailofar pun sudah.
kedua keduanya bagus, isi yg bermanfaat, perlukan pemikiran yg lebih mendalam.
syabas! terus kan usaha!


Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

cida
WARGA RASMI
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 881
Posting: 8
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-03 23:02


Assalamualaikum wbt....
Nampaknya semuanya berminat dengan semua karya Zaid Akhtar. Cida pun tak ketinggalan, kedua-duanya Cida dah baca... masing-masing ada kekuatan dari segi penyampaian dan mesej. Untuk pengetahuan semua...Zaid Akhtar (penulis) tue Ustaz Cida, Dia ajar Cida bah Arab dan kebanyakan cerita2 yang dikarang adalah berdasarkan pengalaman yang dia dapat masa belajar dulu..Sekarang nie, Cida rasa dia tgh busy nak cari idea utk novel seterusnya....ada sesiapa yang nak tolong sumbang idea?? Boleh Cida sampaikan....
Tahniah kepada Zaid Akhtar di atas kelahiran novel keduanya Rona Bhosporus dan kelahiran anak sulungnya yang bernama Nailofar....


Bookmark and Share




  Member Information For cidaProfil   Hantar PM kepada cida   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-09-03 00:30


hehehe... sal, kite dah bace... kite pon suke ngan isi kandungan buku tu... bile baca buku2 yg cite pasal hidup di rantau orang, kekadang tu teringin gak nak merasa ke sana...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-04 17:55




best sampai sanggup tak tidoq malam nie..

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 13:14




isy isy.. betul tu.. kalau dapat novel yg menarik, nak tidur pun sayang.. sanggup pulak tu sengkang mata sebab nak tahu bab selanjutnya..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-04 21:03


10 bintang utk zaid akhtar
BeSt


Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.05642 saat. Lajunya....