Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan buat esok, jika boleh dibuat hari ini

-- Abraham Lincoln

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 3
Ahli: 0
Jumlah: 3




  Dari Galeri
Salam ukhuwah...

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 32 hari yang lalu


Sirah
Topik: Zinnirah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Sirah
    »» Zinnirah

Please Mendaftar To Post


Oleh Zinnirah

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 01:14


Zinnirah adalah seorang gadis yang berasal dari Rome. Kehidupan keluarganya sangat miskin dan dalam keadaan serba kekurangan. Ketika berlaku satu peperangan besar di Rome, Zinnirah terpisah daripada keluarganya lalu menjadi tawanan perang. Sejak itu dia dijual sebagai hamba dan sering bertukar tangan. Sepanjang menjadi hamba abdi, Zinnirah dilayan dengan kasar dan adakalanya diperlakukan seperti binatang oleh tuannya.
Suatu hari Zinnirah berkenalan dengan seorang hamba yang senasib dengannya. Perkenalan itu akhirnya membawa Nur Islam dalam diri Zinnirah kerana hamba itu menerangkan ajaran yang disampaikan oleh Rasulullah. Penerangan yang tulus itu membuka hati Zinnirah untuk memeluk Islam. Namun, dia terpaksa melakukan ibadat secara rahsia kerana tuannya memusuhi Islam.

Nasibnya lebih malang apabila dia bertukar tangan kepada bangsawan Quraisy yang sangat berpengaruh masa itu, Umar Al-Khattab. Ketika itu, Umar belum memeluk Islam dan juga tidak mengetahui keIslaman Zinnirah. Umar yang sangat memusuhi Rasulullah terkenal dengan bengis dan kasarnya sehingga digeruni, baik lawan maupun kawan. Akhirnya, Umar mengetahui mengenai keIslaman Zinnirah apabila suatu hari dia mendengar gadis itu membaca al-Quran. Ini menimbulkan kemarahan Umar yang mahu menghukumnya dengan siksaan berat.

"Tahukah kamu apa hukuman yang layak untukmu?" Tanya Umar keras dengan wajah bak singa sambil mengheret Zinnirah ke tengah padang pasir. Di situ, Umar mengikat khaki dan tangan Zinnirah dan menjemurnya di tengah panas terik. "Inilah caranya supaya kamu insaf," katanya lalu meninggalkan Zinnirah di situ. Walaupun mukanya perit dipanah matahari dan kehausan, Zinnirah tabah menghadapi penderitaan itu sambil mulutnya tidak berhenti membisikkan Allah.. Allah...

Apabila melihat hamba abdinya belum insaf, Umar menyeretnya ke pinggir kota dan mengikatnya di tiang. Dia menyuruh orang mengorek mata Zinnirah sehingga buta. Walaupun darah bercucuran daripada matanya dan dia diejek oleh orang kafir Quraisy yang percaya dia dilaknat tuhan Latta dan Uzza, iman Zinnirah tidak luntur malah mampu berkata, "Sekalipun aku dibunuh, kepercayaanku masih tetap pada Allah yang Esa."

Penderitaannya itu akhirnya sampai ke pengetahuan Abu Bakar as-Siddiq yang membeli Zinnirah dengan harga tinggi. Sejak itu, dia tekun beribadat dan dengan kurnia Allah, kedua-dua matanya yang buta itu bercahaya semula. Peristiwa yang mengagumkan ini menyebabkan ramai orang Quraisy memeluk Islam.

-Ya ALLAH..sungguh teguh iman Zinnirah walaupun disiksa seperti itu..mampukah kita menjadi sepertinya..??? -


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

aku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 986
Posting: 110
Dari: bumi ALLAH

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 11:30


Ya Allah..Teguhkanlah iman2 kami..Semoga kami dapat menjadi muslimah sejati...


Bookmark and Share




  Member Information For akuProfil   Hantar PM kepada aku   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 11:51


terharu betul bila saya membaca kisah mujahidah terdahulu... mampukah kita menjadi seorg mujahidah solehah di zmn ini???


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 22:19


Ya Allah, kurniakanlah kepada kami keimanan yang kukuh seperti orang2 Islam sebelum kami...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-06-03 01:57


a'kum

nak dapat setitis iman pun payah..aduh

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 15:41


a'kum,
isk..insaf jap!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 13:38


erm...isk...yaALLAH sedih dan terharunye baca kisah zinnirah ni... mcm kisah bilal b rabah kan..

terasa kerdil sgt diri ni..begitu kuat semangat dan keimanan mrk..
tp,kekadang kalau difikir2kan kita hari ni...sedikit saje diuji pastinya jadi lemah...

moga ALLAH memberikan ketabahan,kesabaran dan keimanan yg teguh spt yg Engkau kurniakan kpd umatMu yg terdahulu..amin...

wallahua'alam..

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI_kU
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 391
Posting: 26
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-06-03 14:57


Sungguh tinggi tahap keimanan para srikandi terdahulu....meremang bulu roma ana baca artikel nih...naik semangat..!
mampukah kita mempertahankan iman kita walaupon diseksa sedemikian rupa...?...

semoga kita semua diperkukuhkan iman oleh Allah s.w.t....a~miin

-----------------
Kematian hanya datang sekali...
Jadikanlah ia di jalan Allah....
Hidup Mulia @ Mati Syahid..!


Bookmark and Share




  Member Information For pErMaIsUrI_hAtI_kUProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI_kU   Quote dan BalasQuote

ainun_nadwah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 2403
Posting: 30
Dari: segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-12-03 03:00


hmmm...teguhnya iman zinnirah..alangkah bahagianya kita jika mempunya keimanan seperti beliau..


Bookmark and Share




  Member Information For ainun_nadwahProfil   Hantar PM kepada ainun_nadwah   Pergi ke ainun_nadwah's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_ummi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.09.2003
Ahli No: 2424
Posting: 37
Dari: bumi waqafan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-03 21:05


assalamualaikum..
hurul ain..boleh tanya tak..mane nti dapat citer ni..
dlm buku apa..sbb ana tanya ramai org tak tahu kisah zinnirah ni..alhamdulillah ana jumpe kisahnye..terima kasih buat hurulain..semoga kita dpt mengambil ikhtibar drpd kisah
srikandi2 terdahulu..


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_ummiProfil   Hantar PM kepada puteri_ummi   Pergi ke puteri_ummi's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-03 11:34


berat sungguh cabaranNya

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

al-hijazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 816
Posting: 79
Dari: serambi mekkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 11:54


zinnirah..alangkah indahnya jika aku sepertimu..


Bookmark and Share




  Member Information For al-hijaziProfil   Hantar PM kepada al-hijazi   Quote dan BalasQuote

aisya_nurani
WARGA RASMI
Menyertai: 01.01.2004
Ahli No: 3016
Posting: 11
Dari: b.b.bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-04 12:25


isk..insaf kejap.... mcm mane nak kuatkan iman spt zinnirah..??


Bookmark and Share




  Member Information For aisya_nuraniProfil   Hantar PM kepada aisya_nurani   Quote dan BalasQuote

g_had
WARGA RASMI
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2168
Posting: 3
Dari: bukit gambir, muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-04 12:39


alhamdulillah.. ya ALLAH teguhkan lah imanku[email protected][IMG]null[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For g_hadProfil   Hantar PM kepada g_had   Pergi ke g_had's Website   Quote dan BalasQuote

al-faqirah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 2909
Posting: 14
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 16:10




Alhamdulillah,terima kasih kak hurul_ain ,dah lame ana tercari2 ceritani bila ana dengar nasyid dari UNIC.begitu hebat kteguhan iman seorang hamba Allah pada zaman dahulu.tapi kita,bila tergugat oleh sedikit penderitaan kita terus lemah...
YA ALLAH,JADIKAN KAMI ANTARA INSAN YANG AKAN MEMPERJUANGKAN AGAMAMU...INSYAALLAH


Bookmark and Share




  Member Information For al-faqirahProfil   Hantar PM kepada al-faqirah   Quote dan BalasQuote

salju_purple
WARGA RASMI
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 3071
Posting: 6
Dari: white sand

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-01-04 00:55



alhamdulillah.....akhirnya dapat juga sy ketahui kisah penuh srikandi ialam zinnirah ini dan sesungguhnya lagu yang diabadikan oleh UNIC at least dapat memberi keinsafan yang mendalam terhadap hati seseorang insan..............tawwakal


Bookmark and Share




  Member Information For salju_purpleProfil   Hantar PM kepada salju_purple   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 13:42


tq kak hurul...sblm nie dgr lagu je

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.062104 saat. Lajunya....