Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-01-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 11
Ahli: 0
Jumlah: 11




  Dari Galeri
Inilah Fizah dalam uniform. Mereka memanggilnya Chef Fizah...

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 32 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: melayan karena mentua


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» melayan karena mentua

Please Mendaftar To Post


Oleh melayan karena mentua

mk
WARGA RASMI
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 1521
Posting: 5
Dari: tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-03 23:07


saya pening jugak bila asyik-asyik nak jaga hati mentua. macammana pandangan anda semua bila berhadapan dengan karenah mentua yang suka membebel sedangkan kita serumah dengan dia.


Bookmark and Share




  Member Information For mkProfil   Hantar PM kepada mk   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 01:23


a'kum

hehe tak bleh nak kate apa2 sebab blom berkwin lagik

tp masa dedolu MakAyah saya tinggal dirumah mak Mak saya [maknanya Ayah saya tingal ngna mertua lah] ..mmm bese la ..orang tua...

oleh sebab Ayah saya lelaki[memang lah] jadi tak de pepe sgt..[Ayah saya seorang pendiam]..

klu pempuan agaknya ..mm...kira berasap jugak tinga..

klu tak kronik sgt sabo jela...

klu dah sampai ke tahap kritikal..bincang ngan swami..pindah umah..sblm tu bincang dulu ngan mertua..


'heheh pandai je aku'

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 17:42


mmm....
segan ek ngan mentua... lelagi yang baru kawin....
takut kalu2 mentua tak suke kat kite laks...

mungkin amik masa yang lama utk sesuaikan diri ngan mentua kott....

ontahlaaa....

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 01:45


ha nilah yng hurul takutkn,takut xleh klik dengan mentua..alahai..camne ek?


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 03:08


jgn risau...tackle mertua cam takcle...anaknya...kalo dlu leh tackle anaknya...mak abahnyer....lebih kurang je...insya-ALlah....yakin ler..


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-03 17:20


erm....tak tau la...ehheheh...belum ade experience lagi...


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

nur_ilmiah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 617
Posting: 4

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-05-03 09:10


Ha'a takde experience lagik


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilmiahProfil   Hantar PM kepada nur_ilmiah   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1740
Posting: 56
Dari: jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-07-03 23:48


hahahaha
kes kes
cam mana yer?
cam nih la..senang aje sebenarnya....
terimalah seadaanya keluarga mertua kita...sebenarnya setelah kita terima anaknya sebagai pasangan,mcm tu la jugak kita kena terima keluarganya....kita kea terima segala2nya kelemahan mereka...bkn utk kita tiru tp utk keadaan suasana tue.....kekadang org xleh terima pendapat kita,jd dgn secara sengaja atau tak,kita kena terima gak....cam mana yer nak jelaskan...ala buat2 paham ajer la....
kalau kita pandai ambik hati mertua,insyaAllah xde masalah dlm berkeluarga....


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 15:33


Waalaikumussalam..

melayan mak mertua ni memang susah maklumlah kita tak pernah kenal dia dari kecil macam mak kita sendiri.. tambahan bila dah tua banyaklah karenahnya..

Tapi walau apa jua pun kenalah bersabar.. dan yang paling penting (kalau yang tak duduk serumah) ... layanlah ibu mertua macam ibu sendiri.. terdapat segelintir wanita sekarang bila dah berkahwin yang mengawal suami sehingga mengabaikan ibunya... padalah tanggungjawab anak lelaki takkan putus walaupun setelah berkahwin..


sekdar pandngn insan yang belum berkahwin.. salah silap harap dimaafkan..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

afiza_ahmad
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 584
Posting: 199
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-03 16:12


Wah..wah...hanan..siapa agaknya mak mertua awak yer..? hihihii..rombongan misteri lum datang lagi..
Sebenornya fizah balas posting ni sbb nak cakap cantik la gambar signature awak tu ..jelas kelihatan tahi lalat manis dia..



-----------------
.:.Life Will Never Be The Same.:."http://www.hanan.com.my/images/fizah.gif">.:.Life Will Never Be The Same.:.

[ Posting ini telah di edit oleh: afiza_ahmad pada 2003-09-22 16:15 ]


Bookmark and Share




  Member Information For afiza_ahmadProfil   Hantar PM kepada afiza_ahmad   Send ICQ Meesage To afiza_ahmad   afiza_ahmad's MSNM Number Is afiza969@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-03 11:31


alamak belum ade lglah...
lambat lg.....


tak taulah cmner nanti...

-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

an_nurr
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 1897
Posting: 33
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 10:40


ehehee...susah gak ye nak tackle mentua nii..tak kene gaya nayaa..eehhee..tp ana rasa kann..nak amik ati mertua ni bukannya senang...mmg susah..agaknya cara nak amik ati mentua ni kene la selalu mendampingi dia..beli la apa2 yg patut kalau balik ke rumah mentua...kain ke...baju ke..masak la apa2 masa nak balik tuu..satu lagi kalu wat keje tu tak payah nak disuruh2...buat je terus...jgn tunggu disuruh dulu baru nak buat...apa pandangan sahabat2 lain..leh la kongsi caranya...


Bookmark and Share




  Member Information For an_nurrProfil   Hantar PM kepada an_nurr   Pergi ke an_nurr's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 13:24


kepada ibu2 mertua tuh.. janganlah keras sangat ye dengan menantu.. nanti semua perempuan takut nak kahwin..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 15:21


assalamualaikum...

nak bg pandangan pun...ana lum kawin lg...jd x de experience dgn mak mertua ni...

apepun..bak kata ukht hanan...layanlah mereka sebaik mungkin..sbb mereka tu ibarat ibu kandung kita..mungkin ade mak mertua yg cemburu bila anaknya b'isteri..mungkin sbb dia sunyi..anak2nya dh tiada di sisi yg menemaninye..hihik..x tau la..sekadar pendapat ana sahaja...cuba amik hati mereka...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 10:26


Sue nak kongsi pengalaman sue dengan mak mertua sue masa mula - mula dulu.. masa berkawan sue tak pernah pergi rumah dia, seganlah lagipun orang tua kata tak elok.. manalah tau kalau tak jadi pada masa tu.. lepas suami dah bukak mulut nak ajak parents dia pergi meminang, barulah parents dia nak datang rumah, kononnya nak tengok sue.. alih - alih terus merisik terus..
masa bertunang pulak, cuma dua kali aje pergi dalam masa 10 bulan bertunang tu, pertama masa maknya dalam pantang, kedua masa raya puasa.. itu pun pergi dengan famili..
lepas kahwin, sue duduk dengan mak sue, sebab rumah maknya dah penuh tak ada bilik nak tidur. sesekali tu datanglah bawak buah tangan..
bila lepas raya, biasanya mak akan buat rumah terbuka, mak mesti suruh sue masak.. nak tahu masa mula - mula tu tensyen gak, apa taknya, dari pukul 7 pagi sampai 1 tengahari kerja tak siap - siap.. nak sediakan mi rebus.. nangis ngan suami, sebab letih sangat.. tapi suami pujuklah, bukan selalu.. lagipun mak tak ada menantu lain lagi, cuma sue sorang aje.. satu lagi dapat pulak kemahiran memasak mi rebus.. at last ok laaa..lega rasanya bila dah dipujuk.. lepas itu kira satu tugasla nak memasak lepas raya.. sebelum raya tolong mak sendiri, lepas raya rumah mak mertua..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-11-03 15:52


assalamualaikum...

macam2 buku dah baca utk praktis bila berhadapan dengan bakal mak mertua tp still rasa takut..

p/s: beruntung klau dpt ibu mertua baik seperti mak sendiri
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

kakngah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 26
Posting: 80
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-11-03 16:51


em...........


Bookmark and Share




  Member Information For kakngahProfil   Hantar PM kepada kakngah   Quote dan BalasQuote

gadis_kampung
WARGA RASMI
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1156
Posting: 8
Dari: kota bharu kota budaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 13:53


assalamualaikum...
mertua...lebih senang pilih yg yatim piatu dan takder ibu ayah.kita pun tak bermasalah ngan mertua...cam saya..
bercinta hampir 3 tahun tapi last-last kuarganya tak restu..terpaksalaa lupakan..

kekadang terfikir gak naper jadi cam ni yer...itulah namanya dah takder jodoh..ekekeke

insyaAllah sekarang nih berkawan ngan sidia yang dah takder mak ngan ayah...berserah.ada jodoh ader laa..


Bookmark and Share




  Member Information For gadis_kampungProfil   Hantar PM kepada gadis_kampung   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063324 saat. Lajunya....