Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-01-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
Inilah gambar IBu ana.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
pankerz: 30 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: bagaimana calon suami pilihan anda


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh bagaimana calon suami pilihan anda

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-09 22:37


Assalamualaikum

ana tengok semua sahabiah nakkan seorang suami yang sempurna...especially yang beriman...of sebab...kita semua nak lelaki yang beriman...tapi kita pun kena selalu check diri kita dulu...layak ke nak org yang beriman kalau diri sendiri selalu tinggal solat..kan??? selalu lah buat solat taubat dan yang penting...bila kita rasa kita macam dah jumpa jodoh...cepat-cepat lah buat solat istiqarah..minta petunjuk dr-Nya...sesungguhnya Allah Maha Mengetahui yang mana terbaik untuk kita...kan???


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-09 17:51


secara jujur diniey akui diniey dah serik..pengalaman pahit bergelar isteri 'ustz' kononnya...walaupun tempoh perkahwinan hya setahun tetapi cukup memberi kesan yang mendalam dalam hidup diniey...terkadang lebih baik berkenalan dengan org biasa yang tak pakai kopiah tak bergelar ustz....daripada berkahwin dengan seorang yang kononnya ustz, tapi tak pernah solat, kaki perempuan, kaki judi, dan penipu....
jadi buat masa sekarang tak terfikir ke arah itu...single so simple....cuma kalau ditakdirkan ada jodoh kelak..diniey tak mengharap lagi pada yang berkopiah atau berserban.....cukuplah seorang yang jujur yang tidak menganiaya dan menipu org...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-09 01:03


sebagai orang yang dah berkahwin... saya dah agak 'tak segan' untuk menjawab di topik ni

alhamdulillah, suami saya adalah seperti yang saya selalu doakan. maklum.. saya bukan orang hebat dan sempurna dalam semua aspek

saya berharap agar

'jika dia punya kelemahan, saya akan menjadi kelebihan untuk menampung kekurangan yang ada
dan jika dia punya kelebihan, ia adalah suatu anugerah yang allah beri bagi diri saya"

dan itu yang saya peroleh akhirnya

alhamdulillah ya ALLAH kerana memakbulkan doaku hambaMU yang hina ini


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 6411
Posting: 31
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-09 13:05


semua orang nak calon suami yang baik, beriman, kerja bagus, handsome.....

tapi pernah tak kita terfikir bahawa jodoh ni sebenarnya telah ditetapkan oleh Allah, cuma kita saja cakap yang kita yang pilih.

sekarang ni saya dah pasrah dan redha siapa pun yang akan jadi suami saya.

andainya mendapat suami tidak seperti yang di impikan, ubahlah suami sahabat semua menjadi seperti yang di impikan.

contohnya, jika dapat yang merokok, ubahlah dia supaya jadi seorang yang tidak merokok.

cuma yang tak boleh ubah, rupa paras dan fizikal lah...itu dah ketentuan Allah.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share




  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-07-09 13:50


betul-betul..ciri-ciri yang baik..beriman...
ira da jumpa da...
tapi..iyalah..tak semua org sempurna kan??
tiap-tiap org ada kelemahan dia..
tapi..
ira terima..sedang kan dia Boleh terima ira seadanya..
ira pun ..Boleh terima dia seadanye..
ikhlas kan hati..
itu yang kak yan selalu pesan..
ikhlaskan hati...InsyaAllah..semuanya akan oke.. ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

greensakura
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2009
Ahli No: 10891
Posting: 1
Dari: seremban

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-09 20:09


assammualaikum.....bagi pendapat ana....untuk mencari ciri-ciri suami yang kita mahukan kita kena jadi dulu apa yang kita cari. thats mean kita jadi solehah sebelum mencari yang soleh, kita kena beriman kepada ALLAH sebelum mencari yang beriman seperti maksud surah al-quran berfirman wanita yang solahah hanya untuk lelaki yang solah. thats why Kenapa kita perlu berusaha menjadi yang terbaik untuk lelaki yang terbaik.........namun jika di takdirkn mendapat suami yang tidak seperti yang di impikan atau separti yang diushakan ingat lah bahawa..."sesungguhnya sesuatu yang kita suka belum tentu baik untuk kita dan sesuatu yang kita yidak suka belum tentu tidak baik untuk kita sesungguhnya ALLAH itu maha mengetahui segala-galanya...."......anggap lah ujian dan cubaan untuk memantapkan iman kita jika di uji dengan pasangan yang tidak seperti yang kita ingin kan..wassalammmmm.....


"semoga kita mendapat jodoh yang diredhai ALLAH Amin...."


-----------------
"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."


Bookmark and Share




  Member Information For greensakuraProfil   Hantar PM kepada greensakura   Quote dan BalasQuote

nisa91
WARGA RASMI
Menyertai: 19.05.2009
Ahli No: 10573
Posting: 3
Dari: tanah merah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-07-09 14:29


hmm..cukup bagi ana seorang muslimin itu boleh membimbing ana,cukup solat fardu nya..,menghormati yang tua..


-----------------
ingat jasa ibu..kenang keringat ayah..


Bookmark and Share




  Member Information For nisa91Profil   Hantar PM kepada nisa91   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-07-09 23:27


hmm...

betul...

sejak akhir2 ni semakin sukar nak dijumpai mereka yang benar benar layak menjadi pemimpin oleh kerana sering bertangguh atau tinggalkan langsung SOLAT FARDHU


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

inun
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 8250
Posting: 36
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-07-09 11:11


lelaki yang baik untuk perempuan yang baik kan... :-D :-)


Bookmark and Share




  Member Information For inunProfil   Hantar PM kepada inun   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-07-09 12:01


Pada 17-07-09 11:11 , inun posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang baik untuk perempuan yang baik kan... :-D :-)


ye itu janji ALLAH...
berusaha untuk jadi yang terbaik...
InsyaAllah


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 17-07-09 13:23


Pada 17-07-09 12:01 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-07-09 11:11 , inun posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang baik untuk perempuan yang baik kan... :-D :-)


ye itu janji ALLAH...
berusaha untuk jadi yang terbaik...
InsyaAllah



InsyaAllah...tokcik doakan agar cucu tokcik ni dapat suami yang terbaik di dunia dan akhirat..
Kalau dah dapat nanti, bagitau tokcik..
tokcik boleh cari 'catfish' buat pais atau seronding untuk kenduri cucu :-D


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-07-09 11:59


Pada 17-07-09 13:23 , tokcik posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-07-09 12:01 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-07-09 11:11 , inun posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki yang baik untuk perempuan yang baik kan... :-D :-)


ye itu janji ALLAH...
berusaha untuk jadi yang terbaik...
InsyaAllah



InsyaAllah...tokcik doakan agar cucu tokcik ni dapat suami yang terbaik di dunia dan akhirat..
Kalau dah dapat nanti, bagitau tokcik..
tokcik boleh cari 'catfish' buat pais atau seronding untuk kenduri cucu :-D



Amin2 ya Rabb...saya aminkan doa tokcik itu..
insyaAllah :-D


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

alkene
WARGA RASMI
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 10998
Posting: 3
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-09 03:00


salam
rupa dan harta kekayaan atau pangkat tak penting
apa yang penting seorang lelaki itu beriman, bertanggungjawab, berpendirian tegas dan mempunyai kerja tetap serta mengutamakan kepentingan ibubapanya dari orang lain.


Bookmark and Share




  Member Information For alkeneProfil   Hantar PM kepada alkene   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-07-09 02:53


kalau ana diber pilihan..
calon suami yang ana mpikan..
paling penting beriman..yang mana dia memimpin ana ke jalan kebahagiaan dunia akhrat..
iyalah,,,kalau beriman semua perkara boleh berjalan lancar..
insya ALLAH
ana suka kalau dia mampu nenasihati dengan berhikmah..
YANG PALING PENTING...dia SAYANG ana kerana ALLAH.. Bukan kerana harta,pangkat,paras rupa dan segale2 yang berkaitan...
ana ada minat seseorang..tapi mak ana tak bagi..erm pasrah saja lah...mungkin ada hikmah di sebaliknya..wait dan see


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-07-09 17:27


dee_nadya... kalau dah ada semua tu Kenapa mak tak kasi... dia AHLI MUZIK ke?


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

anumisa
WARGA RASMI
Menyertai: 06.08.2009
Ahli No: 11100
Posting: 4
Dari: Penang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-09 14:18


cita-cita ana nak jadi isteri seorang pejuang :)


-----------------
BudakPicisan


Bookmark and Share




  Member Information For anumisaProfil   Hantar PM kepada anumisa   Pergi ke anumisa's Website   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-09-09 20:57


Pada 03-07-09 07:35 , adieq85 posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

saya pun nak berkongsi jugala disini..

calon pilihan mestilah yang ada 4 kriteria yang ditentukan dalam islam..

:bunga: beragama
:bunga: berketurunan baik
:bunga: berharta
:bunga: rupa yang menarik
tetapi lebihkan yang beragamalah..baru tenang hidup..

ciri-ciri yang lain tu tambahan saja..kerja tetap lah..iyalah..takkan nak yang kerja tak tentu hala pulak..susah tu..bertanggungjawab, penyayang dan lain-lain yang biarlah jadi rahsia saya.. :-) ha..yang penting dia dapat terima diri saya & family saya sepenuh hati dia..


itu pilihan ana


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 15:20


Asalkan dia memahami diri ini dan sudi mengambil diri ini jadi teman hidup dia.. beriman dan senang mata memandang.. kalau rupawan susah juga, sebab ramai pulak akan memandang dia, huh, jeles tuu..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 16:01


salam adik-adik ku. akak ingat pesan mak dia kata kalau nak cari suami selain dari beriman, bertanggung jawab dsbnya biarlah dia mencintai kita jangan kita terhegeh2 dekat dia nanti susah.

lagi satu adik-adik jangan cari yang handsome sebab handsome tak boleh menjanjikan kebahagian tau tak. lagipun yang handsome ni susah nak jaga. biar kita lebih lawa dari dia. hah baru anda rasa yang anda ni macam puteri dijaga oleh suami. maklumlah perempuan cantikan mesti suami takut kena kebas. :lucu:

adik-adik percaya tak lelaki atau perempuan yang cantik bila dah tua dia jadi tak cantik tau. tapi kalau masa muda tak cantik dah tua cantik.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-09-09 16:13


Assalamualaikum

sk85 setuju sangat lah pesan ukhti limah ini...
bak kata upin dan ipin BETUL3..

!!! QUOTE !!!

adik-adik percaya tak lelaki atau perempuan yang cantik bila dah tua dia jadi tak cantik tau. tapi kalau masa muda tak cantik dah tua cantik.


:-o betul ke ini.... hebat betul kejadian Allah yang maha ADIL...

mitak tip2 sikit kat ukhti limah... :-D
yang berserdahana...tidak mahu terlalu berharap.. ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» bagaimana calon suami pilihan anda

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.066348 saat. Lajunya....