Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-03-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
WANITA DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UTK MEMERINTAH, BKN DARIPADA RUSUK BAWAH UTK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BHGN DADA & BERDEKATAN DGN TGN BERMAKNA TGN YG MEMBELAI & HATI YG MEMPUNYAI PERASAAN & KASIH SYG.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
assalamualaikum untuk smue sahabiat.....
salam perjuangan dari ana di ardul kinanah.......

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 89 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Tuntut gantirugi - putus tunang, cerai dll


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Tuntut gantirugi - putus tunang, cerai dll

Please Mendaftar To Post


Oleh Tuntut gantirugi - putus tunang, cerai dll

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-10 11:26


Assalamualaikum

Sejak menjak ni kecoh dengan isu tuntutan bila putus tunang, malah ada juga kes seperti si Roslin yang tuntut gantirugi dari isteri yang diceraikan. Bukan nak bergosip, tapi nak bincangkan kewajarannya. rasa macam pelik pula, atau pun memang boleh tuntutan sebegitu.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-10 21:10


memang boleh......

mewajarannya terletak pada niat si pembuka kes.. sama ada dia lakukan untuk mengembalikan haknya ATAUPUN sekadar hanya untuk memalukan pihak yang satu lagi.

walaubagaimana pun, kes2 tuntutan sebegini kebanyakannya di buat luar mahkamah... yang naik ke muka pengadilan selalunya sebab pihak satu lagi berkeras tak mahu bekerjasama menyelesaikan secara baik


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 01:02


Salam...
Tuntutan dari aspek apa sekali pun boleh,ibubapa tuntut anak,isteri tuntut suami dan macam-macam lagi.Yang penting kita ikhlas,jujur dan amanah itu pun tuntutan ...agama pada Allah S.W.T,Insyallah Allah tak akan tuntut kita di akhirat kelak


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 07:45


Assalamualaikum semua, nak tanya sikit since cerita pasal tuntut menuntut. ok ada seorang ni dia bernikah bukan atas nama dia sebenar. nama org lain. ic pun atas nama org lain.

apakah pernikahan itu sah?lepas tu si suami meninggal. adakah dibolehkan dia menuntut semua harta2?


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

qing_er
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 2531
Posting: 38
Dari: Pontian,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-10 07:47


Orang yang putus tunang ni berat bebanannya, di fitnah, di keji masyarakat.... kalau diberitahu pada semua orang sekalipun tentang hal sebenarnya, pasti ada saja mulut mulut jahat yang menukar cerita. Ubat yang paling mujarab diam dan sabar... tapi makan hati...

Tekanan emosi yang dihadapi oleh pihak tidak bersalah yang telah bersedia mempunyai emosi dan komitment rumah tangga... IA AMAT SAKIT...


Kalau dah saman pun... tak boleh bayar semua keaiban keluarga dan fitnah yang melanda .... Tunggu di akhirat kamu 'BAYAR!!!'


Bookmark and Share




  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Pergi ke qing_er's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 20:39


tu sebabnya berulang ulang ulang ulang kali dinyatakan

-WARWARKAN PERNIKAHAN, RAHSIAKAN PERTUNANGAN

tapi masyarakat kita masih tak serik2. masih terikut dengan adat yang pada dasarnya boleh dihindarkan. masih gemar memperbesarkan pertunangan dengan majlis yang keterlaluan. yang lebih ditakuti adalah takut menjadi buah mulut orang jika tidak diwarwarkan sedangkan buah mulut jika tak jadi tidak pula diambil fikir lebih awal.

tak kira lah yang ada kefahaman agama mahupun tidak.

apa pun, saya sendiri punya pengalaman rakan-rakan yang putus tunang. yang mana tidak mengadakan majlis, tiada sebarang masalah besar terkemudian dan dapat diselesaikan secara senyap antara dua pihak. yang mana dok mencanang kehulu kehilir.... sebagaimana kecohnya dicanang time nak tunang, begitu juga lah di kecohkan bila tak jadi kawin + dah bercerai.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Izzar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 3
Posting: 18

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-10 21:01


Pada 16-02-10 20:39 , nur_kamar posting:

!!! QUOTE !!!

tu sebabnya berulang ulang ulang ulang kali dinyatakan

-WARWARKAN PERNIKAHAN, RAHSIAKAN PERTUNANGAN

tapi masyarakat kita masih tak serik2. masih terikut dengan adat yang pada dasarnya boleh dihindarkan. masih gemar memperbesarkan pertunangan dengan majlis yang keterlaluan. yang lebih ditakuti adalah takut menjadi buah mulut orang jika tidak diwarwarkan sedangkan buah mulut jika tak jadi tidak pula diambil fikir lebih awal.

tak kira lah yang ada kefahaman agama mahupun tidak.

apa pun, saya sendiri punya pengalaman rakan-rakan yang putus tunang. yang mana tidak mengadakan majlis, tiada sebarang masalah besar terkemudian dan dapat diselesaikan secara senyap antara dua pihak. yang mana dok mencanang kehulu kehilir.... sebagaimana kecohnya dicanang time nak tunang, begitu juga lah di kecohkan bila tak jadi kawin + dah bercerai.



Setuju amat


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For IzzarProfil   Hantar PM kepada Izzar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.054151 saat. Lajunya....