Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kita sering lupa apabila diuji dengan nikmat daripada diuji dengan bala.

-- Kitab Lama

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
... Jika Tuhan tidak ditakuti... Macam-macam boleh terjadi... 
- Mawaddah -

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: kari


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» kari

Please Mendaftar To Post


Oleh kari

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-01-10 16:26


sesiapa kat sini pandai masak kari??? saya baru nak belajar masak ni.. huhuhuhu


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 03:42


saya tahu masak kari ikan, kari daging, kari ayam, kari udang dengan mee kari.

tak mengapa, masak kari senang saja.

untuk mula-mula ikut saja resepi ke perencah tu.
inshaAllah jadi lah


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-10 07:18


Assalamualaikum semua, masak kari ok

step pertama
hiris bawang merah, bawang putih dan halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. panaskan minyak dan tumiskan semua ni sehingga bawang dan halia tadi naik bau. semasa tumis ni kecilkan api tau.

step kedua
semasa menumis tu tadi ambil serbuk kari di kacau dengan sedikit air kalau nak pedas boleh lah campur dengan cili kering yang telah dimesin. pas tu setelah barang yang ditumis tadi garing masukan lah kari tadi kalau nak lagi best masuk kan 3 atau 4 helai daun kari. tumis sehingga kari tadi naik minyak atau garing. barulah dimasukan santan atau ramasan air asam jawa. kalau nak masuk kan sayur seperti terung boleh lah masukan. tunggu sehingga kari itu mendidih baru masukan ikan. jangan lupa letaklah garam dan apa- apa ajalah untuk menyedapkan kari tadi. hehehehe kalau tak sedap jangan bagi orang kalau sedap saja bagi orang ya)

akhir kata selamat mencuba ya. semoga berjaya


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-03-10 14:18


kari ketam/ sotong versi mak saya

bahan2

ketam atau sotong

sangai jintan manis/putih/ladahitam/ketumbar dan blender
blender cili kering, halia,serai,bawang putih, bawang merah,kunyit hidup besar ujung jari(Kalau tak ada kunyit serbuk gaulkan kat sotong/ketam tadi sebelum dimasukkan dalam kuali)
air asam jawa dan gula secukup rasa

tumis semua bahan blender tadi. dah keluar minyak, masukkan ketam/sotong. lepas itu tuang air asam jawa(Kalau nak basah, buat banyak air). dah masak, taburkan sesudu rempah snagai tadi

sedap dimakan dengan nasi panas.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.051492 saat. Lajunya....