Oleh |
kari |
sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 14.03.2009 Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris
|
Posting pada: 26-01-10 16:26
sesiapa kat sini pandai masak kari??? saya baru nak belajar masak ni.. huhuhuhu ----------------- setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita
|
hudaahmad
WARGA 1 BINTANG Menyertai: 14.08.2008 Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany
|
Posting pada: 27-01-10 03:42
saya tahu masak kari ikan, kari daging, kari ayam, kari udang dengan mee kari. tak mengapa, masak kari senang saja. untuk mula-mula ikut saja resepi ke perencah tu. inshaAllah jadi lah -----------------
|
limah
::PENGURUS AKTIVITI:: Menyertai: 20.08.2009 Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam
|
Posting pada: 27-01-10 07:18
 semua, masak kari ok step pertama hiris bawang merah, bawang putih dan halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. panaskan minyak dan tumiskan semua ni sehingga bawang dan halia tadi naik bau. semasa tumis ni kecilkan api tau. step kedua semasa menumis tu tadi ambil serbuk kari di kacau dengan sedikit air kalau nak pedas boleh lah campur dengan cili kering yang telah dimesin. pas tu setelah barang yang ditumis tadi garing masukan lah kari tadi kalau nak lagi best masuk kan 3 atau 4 helai daun kari. tumis sehingga kari tadi naik minyak atau garing. barulah dimasukan santan atau ramasan air asam jawa. kalau nak masuk kan sayur seperti terung boleh lah masukan. tunggu sehingga kari itu mendidih baru masukan ikan. jangan lupa letaklah garam dan apa- apa ajalah untuk menyedapkan kari tadi. hehehehe kalau tak sedap jangan bagi orang kalau sedap saja bagi orang ya) akhir kata selamat mencuba ya. semoga berjaya
|
nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}- Menyertai: 26.11.2008 Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras
|
Posting pada: 21-03-10 14:18
kari ketam/ sotong versi mak saya bahan2 ketam atau sotong sangai jintan manis/putih/ladahitam/ketumbar dan blender blender cili kering, halia,serai,bawang putih, bawang merah,kunyit hidup besar ujung jari(Kalau tak ada kunyit serbuk gaulkan kat sotong/ketam tadi sebelum dimasukkan dalam kuali) air asam jawa dan gula secukup rasa tumis semua bahan blender tadi. dah keluar minyak, masukkan ketam/sotong. lepas itu tuang air asam jawa(Kalau nak basah, buat banyak air). dah masak, taburkan sesudu rempah snagai tadi sedap dimakan dengan nasi panas. -----------------
|