Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Seinci tindakan adalah lebih baik dari sebatu teori
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
Inilah gambar IBu ana.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 8 hari yang lalu
azan84: 37 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: BA KUT TEH DIHALALKAN


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» BA KUT TEH DIHALALKAN

Please Mendaftar To Post


Oleh BA KUT TEH DIHALALKAN

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 15:26


Assalamualaikum semua. ada sesiapa tak menonton tv baru-baru ni. kisah makan haram dihalalkan. kononnya perencahnya halal.dari apa yang mereka jelaskan "bak" tu memang daging tulah tapi macam mana pulak dengan bak so ya? :berfikir:
[ Telah diedit oleh: limah pada 29-12-09 15:26 ]


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 18:01


salam semua

ba kut teh tu pun saya tak tahu apa kebenda tu

hehhe :-D


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 10:09


Assalamualaikum zeti. bak kut teh tu adalah sejenis makanan cina. macam nasi dan sop khinzir serta minuman teh.

so baru-baru ni produk tu dihalalkan masalahnya senang pula dapat sijil halal.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 16:58


bak kut teh adalah sup daging yang berempah namun makanan yang terkenal di kalangan cina ni sudah menjadi kelaziman menggunakan daging bab.. dalam masakan tersebut....

Bila ditukar kepada ayam halal atau daging halal, memang jadi halal lah..Tetapi satu hari nanti masyarakat muslim akan konfius dengan yang halal atau yang haram terutama mereka yang tak begitu ambil berat...itulah yang bahaya nya...

Perkara macam ni berlaku juga di luar malaysia contohnya makanan Salami yang bahan-bahannya dari bab.. tetapi masyarakat islam di luar menukarkan bahannya kepada yang halal... Masalah tidak begitu timbul kerana rata-rata masyarakat muslim di luar mengambil tahu akan perbezaan ini...


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 17:01


Pada 29-12-09 15:26 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua. ada sesiapa tak menonton tv baru-baru ni. kisah makan haram dihalalkan. kononnya perencahnya halal.dari apa yang mereka jelaskan "bak" tu memang daging tulah tapi macam mana pulak dengan bak so ya? :berfikir:


bak tu daging...
tapi cina biasa guna daging khinzir...

bak kut teh = sup daging khinzir

bakso tak ada kena mengena dengan ini cerita...
itu makanan org jawa...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:08


betul tu, buat orang terkeliru pulak nanti..

pernah dulu masa saya kat hotel, sepasang suami isteri dari afrika selatan order scramble egg dr saya.. kat bahan2 tu ada letak ham..

bila saya letakkan ham dalam scramble egg dia, dia terus taknak.. seakan jijik dengan ham tu.. dia tanya saya,muslim atau tidak.. saya bagitahu saya muslim.. dia kata muslim mana boleh makan ham.. saya kata boleh.. siap saya pegang lagi ham tu depan dia.. makin menjadi2 lah kegelian pasangan afrika tu.. :D

lepas itu dia terus blah macam tu saja.. saya pulak yang pelik..saya bagitahu kat manager f&b yang bertugas.. dan manager tu bagitahu kat pasangan afrika ini..

rupa-rupanya barulah saya tahu, ham dr negara dia diperbuat dr bab.... sebab tu dia tak makan.. patutlah jiijik semacam saja..sedangkan kat malaysia, ham kita daripada ayam..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 10:32


adoi soleha......patutlah org tu tak nak. ishishish


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 14:55


Pada 31-12-09 10:32 , limah posting:

!!! QUOTE !!!

adoi soleha......patutlah org tu tak nak. ishishish


hehe.. itulah..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 21:24


bak kut teh berasal dari perkataan hokkien yang membawa makna sup tulang daging yang dimakan selalunya bersama teh.

bagi yang tidak gemarkan bak (tulang daging) akan ditukar pula kepada chi kut teh iaitu daging ayam.

norma bak mereka kebiasaannya pilihan daging bab. daging lain dikatakan tak sesedap bab jika di buat bak kut teh.

pandangan saya - even kami yang berdarah cina ni pun risau nak makan, maka yang lelain yang tak ada darah setitik cina pun sepatutnya ada kerisauan untuk makan. lebih-lebih jika yang membuat tiada bergelar MUSLIM. kerisauan ini juga seHARUSNYA diletak sama tahap dengan yongtaufu juga.melainkan jika kita yakin yang membuat itu orang MUSLIM(diJUAL oleh org muslim tak semestinya dibeli dari pengeluar MUSLIM. yang ni kena fahamkan bebetul.)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 12:03


Pada 31-12-09 10:08 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu, buat orang terkeliru pulak nanti..

pernah dulu masa saya kat hotel, sepasang suami isteri dari afrika selatan order scramble egg dr saya.. kat bahan2 tu ada letak ham..

bila saya letakkan ham dalam scramble egg dia, dia terus taknak.. seakan jijik dengan ham tu.. dia tanya saya,muslim atau tidak.. saya bagitahu saya muslim.. dia kata muslim mana boleh makan ham.. saya kata boleh.. siap saya pegang lagi ham tu depan dia.. makin menjadi2 lah kegelian pasangan afrika tu.. :D

lepas itu dia terus blah macam tu saja.. saya pulak yang pelik..saya bagitahu kat manager f&b yang bertugas.. dan manager tu bagitahu kat pasangan afrika ini..

rupa-rupanya barulah saya tahu, ham dr negara dia diperbuat dr bab.... sebab tu dia tak makan.. patutlah jiijik semacam saja..sedangkan kat malaysia, ham kita daripada ayam..


ham memanglah sinonim dengan daging khinzir...
kenalah letak chicken ham...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.057145 saat. Lajunya....