Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-03-2023  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Bila anda telah sampai ke penghujung tali, buat simpulan untuk bergantung

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
assalamualaikum
salam ukhwah fillah wamahabbah dari ana buat semua kaum muslimah
wassalam

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 81 hari yang lalu


Muslimah Kerjaya
Topik: syarat kontrak kerja


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Kerjaya
    »» syarat kontrak kerja

Please Mendaftar To Post


Oleh syarat kontrak kerja

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 15-12-09 16:48


apa pendapat andabila lam kontrak cakap

termination notice: 3 months
cancel termination penalty: reimbursement 3 month salary

macam mana?saya dah sain tapi fikir panjang sdgkan org lain xsign lagi huhuh..

pas sign baru terfikir...huhuhu..susah lah macam ni...


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

syukur
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2009
Ahli No: 11538
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-12-09 21:09


maksudnya kena bagi notis tamat kerja 3 bulan sebelum berhenti kerja ye?dan kalau tak, dia akan denda 3 bulan gaji...kalau dah sign, kena ikut jugalah, sebab itu perjanjian kan..
tapi apa yang saya faham, selagi belum dapat confirmation letter daripada majikan, kita boleh bagi notis berhenti kerja 24 jam, ... dan kalau dapat surat confirmation tu baru kena bagi notis sebulan sebelum berhenti kalau tak kena bayar sebulan gaji...hm...cuba tanya balik, dan clearkan dengan majikan,..tu cadangan saya saja, tak tahulah, mungkin ada yang lebih baik daripada sahabat lain... :berfikir:
[ Telah diedit oleh: syukur pada 15-12-09 21:11 ]


Bookmark and Share




  Member Information For syukurProfil   Hantar PM kepada syukur   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 05:49


betul tu, selalunya notis 3 bulan tu kalau dah confirm position. confirmation ni mungkin dalam 3 bulan sehingga 6 bulan lepas start kerja. kalau belum confirm, mungkin perlukan notis berhenti kerja 1 bulan. tapi apa-apa pun, memang perlu clear balik lah dengan hari.


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 08:13


saya masih dalam percubaan 6 bulan dan dah dapat offer letter..huhu...


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 08:46


3 bulan lama tu. 1 bulan pun tersiksa nak tunggu. Tapi kalau company yang nak terminate kita dapatlah 3 bulan gaji. Tapi kalau kita yang nak tunggu memang lama betul, nak bayar pun banyak.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 09:24


Assalamualaikum hanku....boleh tanya tak tu syk apa melayu atau apa? ok dalam appoinment letter tu ada nyatakan kalau syk nak terminate u mereka perlu beri berapa lama notis adakah sama? kalau sama tak apa lah. ok saja? sebab undang-undang pekerjaan 1955 tidak ada menyatakan bab tu. ianya boleh ditentukan oleh sykt tapi kalau macam akak tanya tadi sykt boleh berhentikan u bila-bila masa tanpa notis itu maknanya dah berat sebelah.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 09:57


wsalam kak limah...kak limah memang dah banyak penglaman lam Human resource kan?saya tak ada pilihan lain melainkan setuju saja even 3 months tu...lagipun nak tunggu kerja lain belum tentu dapat...ni pun setahun lebih saya berusaha baru dapat! cma saya tak sedap hati bab 3 months tu..andai kata dapat kerja lagi bagus..org sgup tunggu ke notis 3 months?

ni syarikat melayu. lam tu ada tulis,kalau nak berhentikan dia akan bagi 3 bulan notis juga..lam kontrak tu tulis

term of service: permanent.
period of probation : 6 months
term of contract: the contract shall commence from 1st dec 2009 for the period of 6 months or shall continue in efffect unless and until terminated in accordance with the provision of this agreement.

so saya tanya hari..dia kata lam probation pun Kalau nak berhenti kena 3 month notice juga..iyakah???

tapi rasanya..sebab bos melayu..Kalau kita ada masalah boleh slow talk..cma bos saya jenis straight...takut dia tak nak consider...huhu...pada pendapat kak limah...iyakah lam probation kena 3 months notice juga?
[ Telah diedit oleh: hanku pada 16-12-09 10:01 ]


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 10:06


Notice untuk probation pun sepatutnya ada tulis dalam kontrak. Biasanya 24 jam tapi ada juga yang seminggu dua bergantung pada kontrak lah.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 10:12


macam yang hanan kata sepatutnya notice semasa probation pun kena tulis. boleh akak tau apa jawatan yang hanku pegang sekarang. dan apa kelulusan hanku? sebab tempat kami pun ada kekosongan. dan hanku tinggal kat mana?kalau boleh pm akak
[ Telah diedit oleh: limah pada 16-12-09 10:13 ]


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 10:21


hurm...betul tu..tak perasan saya..notice untuk probation tak ada...tapi dia cakap macam ni...
lawful termination:

if service provider intends to terminate this contract agreement during the term of agreement,the service provider must provide 3 months termination notice or furnish 3 months salary....

promotion or appraisal:

during the term of contract the company shall evaluate the service provider performance time to time. service provider who are efficient in performing their duties may be promoted to permanent employment contract. a permanent service officer shall carry a different set of benefit,term and condition bla..bla..bla..

huhuhu..probation pun kena 3 month kak.....:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 10:21


hurm...betul tu..tak perasan saya..notice untuk probation tak ada...tapi dia cakap macam ni...
lawful termination:

if service provider intends to terminate this contract agreement during the term of agreement,the service provider must provide 3 months termination notice or furnish 3 months salary....

promotion or appraisal:

during the term of contract the company shall evaluate the service provider performance time to time. service provider who are efficient in performing their duties may be promoted to permanent employment contract. a permanent service officer shall carry a different set of benefit,term and condition bla..bla..bla..

huhuhu..probation pun kena 3 month kak.....:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 10:21


hurm...betul tu..tak perasan saya..notice untuk probation tak ada...tapi dia cakap macam ni...
lawful termination:

if service provider intends to terminate this contract agreement during the term of agreement,the service provider must provide 3 months termination notice or furnish 3 months salary....

promotion or appraisal:

during the term of contract the company shall evaluate the service provider performance time to time. service provider who are efficient in performing their duties may be promoted to permanent employment contract. a permanent service officer shall carry a different set of benefit,term and condition bla..bla..bla..

huhuhu..probation pun kena 3 month kak.....:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 10:23


hurm...betul tu..tak perasan saya..notice untuk probation tak ada...tapi dia cakap macam ni...
lawful termination:

if service provider intends to terminate this contract agreement during the term of agreement,the service provider must provide 3 months termination notice or furnish 3 months salary....

promotion or appraisal:

during the term of contract the company shall evaluate the service provider performance time to time. service provider who are efficient in performing their duties may be promoted to permanent employment contract. a permanent service officer shall carry a different set of benefit,term and condition bla..bla..bla..

huhuhu..probation pun kena 3 month kak.....:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:23


Kak limah position apa yang kosong tu. huhu.. Hanan notis sebulan saja.. :) huhu


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-09 11:25


huhuh..selalu sebulan lah kan..ni 3 bulan...macam tak nak bagi kita lari saja..tapi Kalau nak lari..lari jugak..Kalau macam ni parah...tamat percubaan 6 month ni nak lari lah..:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 11:49


Pada 16-12-09 11:25 , hanku posting:

!!! QUOTE !!!

huhuh..selalu sebulan lah kan..ni 3 bulan...macam tak nak bagi kita lari saja..tapi Kalau nak lari..lari jugak..Kalau macam ni parah...tamat percubaan 6 month ni nak lari lah..:)


Memang niatnya tak nak bagi lari lah tu. Dulu ada kawan akak tempat kerja dia notis 2 bulan tapi company baru yang offer dia sanggup bayar notis sebulan. Jadi dia hanya perlu tunggu sebulan sajalah di company lama. Kalau macam tu seronoklah.

Kalau nak lari Hanku kena cari kerja dari sekarang lah..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 12:02


kami tengah cari marketing executive gaji basic RM2500.00 dia kena cari dan jaga customer kat malaysia terutama hospital sebab productnya berkenanan medical.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-12-09 16:33


notis 3 bulan henti kerja?? mana lei begitu.. kat singapore, paling paling a week notice... 2 pun paling lama...

ikut prosuder kita, between 24jam, 3 hari atau seminggu notis saja.....


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-09 08:56


memang lah tak boleh...ikut law 1 month notice saja..tapi kalau bos cakap banyak bila saya berhenti nanti..saya bawa saja kontrak ni ke pej buruh...xsusah..:)

dia nak kena kena tindakan law ke ..atau bagi saya resign in one month notice?hehehehehe

kalau dia tak nak ada masalah dengan sumber manusia dan lesen JPK dia..jangan cari pasal..hehehehe....

ni berani cakap macam ni sebab ada kabel kuat lam kementerian sumber manusia..berani lah...heheheheh


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-09 08:09


Assalamualaikum....hanku pengalaman akak dalam Akta pekrjaan 1955 tak ada pula ketetapan notice resigned. sebab notice resined tertakluk kepada syk. setengah syk memang mereka buat macam tu sebab tak nak staff dia lari senang-senang.

kalau ada boleh tak hanku beri pada akak dia punya sec berapa? sebab akak tak pernah jumpa pula.mungkin terlepas pandang agaknya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068717 saat. Lajunya....