Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-11-2021  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Ramai yang berasa sendirian kerana mereka membina tembok, bukan jembatan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Kek coklat...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 11 hari yang lalu


Ringan
Topik: pengalaman kejutkan or dikejutkan untuk bersahur:)


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, e-zah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ringan
    »» pengalaman kejutkan or dikejutkan untuk bersahur:)

Please Mendaftar To Post


Oleh pengalaman kejutkan or dikejutkan untuk bersahur:)

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-09 15:49


Assalamualaikum wbt..

salam ramadhan kepada warga Hanan.Com.
saja saya membuka topik ini, sekadar untuk warga hanan berkongsi pengalaman sepanjang bulan ramadahan yang telah dilalui. mungkin ada kisah yang lucu dan menarik untuk diceritakan. tapi kalau sampai mengaibkan, rasanya tak payahlah di jadikan tatapan umum ye. :jangan:

kejutkan atau dikejutkan untuk bersahur..

bagi saya sendiri, paling payah nak kejutkan anak-anak saudara. liatnya bukan main. cara paling ganas, renjis air ke muka, kalau tak bangun juga sapu muka sekali. ada kalanya terpaksa tarik tangan sampai mereka berdiri.. :sopan: . adoiii..
sekarang ni masing-masing dah besar dan tinggal di asrama. pandai2la bangun sendiri.

saya sendiri?..masa kecil-kecil duduk sambung bertafakur dalam bilik air, kena sergah baru bangun balik.. :-D

dengan selimut2 sekali duduk bersila makan..tapi tak pernah lagi ambik "kuah" basuh tangan.. :lucu: walaupaun berada dalam kemamaian..

sekadar topik ringan...jom kongsi pengalaman anda.. :welcome:


-----------------
Hidup mesti terus...



Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-08-09 17:09


salamun alaik..

wah cerita pasal knangan bangun sahur teringat pula family kat Malaysia..huhu..
dalam adik beradik ana lah yang paling senang nak bangun..kecuali kalau ana tidur lambat sebelum 2 memang liat sangatlah..hehe..
selalu ana lah yang jadi tukang panggil adik beradik yang lain bngn sahur..
adik ana selalu nngis masa kcil2 kalau ana grkkn sebab ana suka tmpar pipi..hahaha..garang ini kalau da tak bgn2 juga..letih ana kejut..huhu..

kalau masa sahur 2 sejuk sangat mesti ana akan bawa slimut sekali p makan..hehehe..lepas itu kena bising dengan mak sebab takut kotor..

lepas itu kalau da nak dekat raya,pas makan nsi mesti selongkar tong kuih raya..da jadi habits..sampai sekarang pun macam itu juga..
hehehe... :-P
[ Telah diedit oleh: nurzatul pada 25-08-09 17:19 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-09 12:06


satu saja kenangan yang tak boleh lupa sampai bila bila

allahyarham atuk saya kalau mengejutkan seisi rumah tak dengan cara 'menyentuh'. tapi dengan cara 'mendengar'.

kami memang terbiasa bersahur lewat. kira jam 5 baru akan dikejutkan seisi rumah. sahur berjemaah dan terus bersiap untuk bekerja.

kebetulan nak jadi cerita pakcik saya seorang ni balik awal pagi dalam jam 4 begitu. main bola sampai bersahur di luar dengan kawan-kawan. tepat jam 5, atuk saya bangun, dan seperti biasa dia akan memasang mini kompo(zaman dulu-dulu punya) dengan vol maximum. kebetulan waktu tu pakcik saya ni tidur di ruang tamu, hampir dengan radio tu. agak tak selesa dengan bunyi radio yang bingit, dia matikan. 5 minit lepas itu atuk saya pasang balik.kltuk kltak kltuk kltak dok main pasang mati. tapi masing-masing mulut tak bersuara apa pun.

akhirnya, satu rumah tak dapat sahur. nak buat bagaimana, dok jaga radio sampai ke azan sampai lupa nak kejutkan yang lelain.nenek pun tak cakap apa sebab sama-sama tak sedar waktu sahur dah terlepas


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-09 13:07


hehe..macam-macam pengalaman bangun sahur..

bangun sahur mamai2 saja.. lepas itu malas nak tunggu turn masuk bilik air,singki kat dapur pun jadilah buat basuh muka..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-09 14:34


hihi.. pengalaman kejutkan hihi..
besela jugak jadi tukang kejut ini...
mula-mula kejut guna suara perlahan.... tak bangun juga kuatkan sikit volume... baru bangun.. :sopan:
pernah juga buat jahat dulu... kejut dengan tutup pintu kuat2..terkejut habis..(kat hostel dulu) :-P


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-09 14:58


agaknya bergegar satu bangunan cik sk85. :sopan:
ini pengalaman masa duduk asrama..pepagi memang liat nak bangun sahur, lebih-lebih lagi nak menapak ke dewan makan. warden dah bunyikan siren dua kali..memang kuat sangat sebab speaker tu betul-betul diluar pintu bilik.

pernah sekali tu, terlupa nak tukar kain batik ke seluar..selamba pergi dewan pakai kain batik. kawan-kawan lain pun tak tegur..putera (gelaran pelajar lelaki) siap usik lagi.."gadis melayu terakhir"..barulah perasan...huhu, malu bangat . :malu: :lol:


-----------------
Hidup mesti terus...



Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-08-09 08:40


Pada 28-08-09 14:58 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

agaknya bergegar satu bangunan cik sk85. :sopan:
ini pengalaman masa duduk asrama..pepagi memang liat nak bangun sahur, lebih-lebih lagi nak menapak ke dewan makan. warden dah bunyikan siren dua kali..memang kuat sangat sebab speaker tu betul-betul diluar pintu bilik.

pernah sekali tu, terlupa nak tukar kain batik ke seluar..selamba pergi dewan pakai kain batik. kawan-kawan lain pun tak tegur..putera (gelaran pelajar lelaki) siap usik lagi.."gadis melayu terakhir"..barulah perasan...huhu, malu bangat . :malu: :lol:



bergegar satu rumah saja.. dah kejut2 xbangun..hihi :-D

oklah itu "gadis melayu terakhir"..hihi
ada juga yang duduk qiamualail.. sedar2 dah waktu sahur .. pergi dengan telekung lagi haru...hihihi..
yang penting tutup aurat hihi.. ;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-09 14:19


nasib baik tak ada yang lari lintang pukang tengok lembaga berpakaian putih dikala sahur..hehehe :sopan: :lol:


-----------------
Hidup mesti terus...



Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 12:12


Salam

Alhamdulillah, ini kali kedua saya sambut ramadhan sebagai seorang isteri. Masa bujang2 dulu, sahur simple saja, sekadar air kosong dan kurma just untuk ambil sunnah. Masa kat kampung pula, asyik mak saja bangun, masak dan kejutkan saya. Bila dah berumahtangga ni turn saya lah pula, bangun awal-awal, sediakan hidangan dan kejutkan suami. Walaupun letih dan mengantuk tetapi tetap terasa nikmat. semoga saya dan suami dipanjangkan umur untuk sambut ramadhan bersama-sama pada tahun2 akan datang. aminnn
[ Telah diedit oleh: Sejadah_Usang pada 04-09-09 12:14 ]


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.053285 saat. Lajunya....