something to share...not sure how true...
Subject:Kenapa Tepung berwarna putih.....?????
Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).
Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan
memenatkan.
In saya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih
banyak artikel.
Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah
kakak sulung saya.
Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun.
Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan
masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan
menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya.
Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan
yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini.
Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu
kereta mewah.
Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami.
Sang suami yang saya namakan Mr yang ini adalah orang penting di salah
sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan
Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan
berkenaan tepung gandum..
Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr yang ini ialah bahawa tepung
gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli di
pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya
adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80.
Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah
rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini?
Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk
membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya di
pasaran.
Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini??
Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr yang
menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini
dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya.
Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia
BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna
putih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan
mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan
dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat.
Mr yang menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya
dan boleh menyebabkan berbagai penyakit.
Mr yang menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah
satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung.
Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum
seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana
mengandungi bahan kimia BP.
Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang
mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya
tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan
jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini??
Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di
Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini.
Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr yang ini saya masuk ke kedai kakak
saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan
oleh kilang Mr yang bekerja.
Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan
tiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya.
Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan
ini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide".
Mr yang lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerja
tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum.
Selain terkejut, Mr yang amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepung
tempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset.
Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan
berikut adalah antara dapatan saya:
1. Dari
http://getacnetreat ments.com/
review/benzoyl- peroxide/
Benzoyl Peroxide
Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low
concentrations as an acne treatment.
Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin
cells and killing bacteria within pores.
Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is
suspected of being a possible tumor promoter.
Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low
concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known
for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face,
itching, and dry and peeling skin.
It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when
it comes in contact with clothing and hair.
2. Dari
http://msds . chem.ox.ac. uk/BE/benzoyl_ peroxide.
html
Benzoyl Peroxide
Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor
promoter. May act as a mutagen.
Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with
skin. Eye, skin and respiratory irritant.
Typical TLV 5 moga/m3.
3. Dari
http://pesticideinf o.org/Detail_
Chemical. jsp?Rec_Id= PC37521
Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and
developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.
4. Dari
http://ptcl . chem.ox.ac. uk /~hmc/hsci/ chemicals/
benzoyl_peroxide .html
*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards..
Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material.
Friction or grinding may also be sufficient to make it explode.
*** The compound is very flammable.
*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful
if you swallow it or get it on the skin.
*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.
Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa
Benzoyl Peroxide adalah :
* Bahan toksik
* Bahan penggalak tumor
* Boleh menyebabkan alahan pada kulit
* Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada
sel badan.
* Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan
ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.
Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada
warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat
sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini.
Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan
tepung gandum dengan bahan kimia BP ini.
Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung
gandum ini akan bertukar ke putih.
Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas
dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat
dalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi
didalam tepung gandum yang asal merosot.
Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding
tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah).
BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan.
Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana
mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah
disamping sebahagian nutrisinya telah hilang.
Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masak
benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout.
Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.
Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang
dan hampir tidak ada.
Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee
kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah
kesannya.
In saya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom
gout yang serius.
Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia
Benzoyl Peroxide.
Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen
yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni
atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun
tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide.
In saya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.
Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan
gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl
peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout.
Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan aid
borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout.
Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di
dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh,
TIPs di
http://emjayjb . multiply. com/journal/ item/75
.
Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan
yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP)
seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari
bahan ini.
Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung
gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini.
Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di
dalamnya.
Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali
yang***** mengalami ????.
Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).
Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh
yang singkat.
Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang
iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin
ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di
kalangan rakyat Malaysia .
Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an.
Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting
selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.
Sekian wassalam wallahuaqlam